Witam,
Poszukujê informacji o oprawach d³ugich saxów (g³ównie skandynawskich, ale niekoniecznie) i ba³tyjskich no¿y bojowych. Czy kto¶ mo¿e podpowiedzieæ jak±¶ publikacjê z dobrymi ilustracjami.
Witam!
Polecam stronkê:
http://www.regia.org/seax.htm
Pozdrawiam
Ulf
Dziêki, t± stronê to znam od d³uzszego czasu, tylko ¿e z tego co pamiêtam to na niej nie ma wielu informacji o oprawach (rêkoje¶æ i pochwa). Chodzi mi g³ównie o zdjêcia lub rysunki.
Witam.
Nie wiem czy nie znalaz³oby siê czego¶ o bojowych saxach na p³ytkach oferowanych przez ArkeoDok. Sam nie mia³em przyjemno¶ci ich widzieæ:
http://www.arkeodok.com/Viking%20KnivesCD.html.
Mo¿e mia³ kto¶ z nimi do czynienia albo wie jak je zdobyæ (przyznam siê, ¿e zamawianie zza granicy to dla mnie czarna magia
)?
Pozdrawiam
Witam, nie da sie ich zdobyc. Juz probowalem
. problem to wymog zakupu via PeyPal, ktory to jest dla Polski niedostepny. Czyli nie zalozysz konta PeyPal, nie kupisz plytek
Hmmm, wlasnie tak sie zastanawiam, byla by mozliwosc zakupu, gdyby ktos posiadal konto bankowe (zwyklego RORa) z kraju, ktory jest akceptowany przez PeyPal. Moze ktos osobiscie zakupil te plytki ?? W koncu to z Gotlandii, nie tak daleko dla coponiektorych. Tez sie dolaczam do prosby KTOS MA TE PLYTY ??
Witam. Tak siê zastanawialem ostatnio, czy aby ktos nie posiada tychze plyt CD:
http://www.arkeodok.com/CDindex.html Bylbym zainteresowany zakupem, chocby i kopii.
Lub czy ktos posiada kontakty w Szwecji do osob, ktore bylyby chetne zakupic te plytki (bo w Szwecji najtaniej wychodzi zakup), a nastepnie przeslac w zwyklej paczce do Polski (w tym przypadku nie byloby zadnych kosztow zwiazanych z clem itp.). W wypadku znalezienia sie takiej osoby w Szwecji (nawet gdyby nikt sie nie znalazl tu na forum, to sprobuje poszukac samemu, akurat znam pewna osobe, ktora przesiaduje na stypendium w Sztokholmie, moze sie uda wyblagac coby ta osoba byla chetna do pomocy kilku zaslinionym na mysl o tych publikacjach Polakom w ojczyznie), czy ktos bylby chetny rowniez na zakup oprocz mnie ?? To by wyraznie zmniejszylo koszty dla kazdego zainteresowanego. Prosze sie zglaszac na tu na forum, kiedy bedzie kilku zainteresowanych postaram sie sprawe pociagnac dalej.
Witam
No có¿ na nadmiar kasy nie narzekam, ale jakby siê zebra³o parê osób to bym siê dorzuci³
Pozdrawiam
Czo³em!!!
Z przyjemno¶ci± i ja dorzucê parê groszy
Mam pytanko:
czy tego typu no¿e bojowe pasuj± do Rusi w XII w.? Pytam poniewa¿ w kilku rekonstrukcjach rosyjskich widzia³em chyba podobne u dru¿ynników a no¿e to dla mnie czarna magia
D³ugie no¿e tudzie¿ skaramasaksy s± znane z bogatych pochówków na Rusi z X wieku (podajê za Kirpicznikowem).W XI-XII wieku no¿e wojowników w niczym nie ró¿ni± siê od zwyczajnych no¿y. By³ on dla wojownika po prostu rodzajem wyposa¿enia codziennego. Do celów bojowych s³u¿y³y byæ mo¿e no¿e o d³ugo¶ci ponad 20 cm ale nie d³u¿sze ni¿ 50. W XIII wieku pojawiaj± siê kind¿a³y (wg terminologii Kirp.- chodzi tutaj o pugina³y) nie odbiegaj±ce form± od zachodnioeuropejskich.
Pozdrawiam
No tak te p³yty z ArkeoDok. Oczywi¶cie jest mo¿liwo¶c ich zakupienia. Pisa³em w tej sprawie do Pana Carlssona i odpowied¼ brzmi - mo¿na zap³acic przelewem na rachunek bankowy - tyle ¿e z przelew z Polski kosztuje znaczn± czê¶æ tego co jest do zap³acenia za p³yty )przynajmniej w moim banku) i przymierzam sie do niego juz parê miesiêcy. Drugie wyj¶cie to mieæ kogo¶ zaprzyja¼nionego w Szwecji, kto im zap³aci (mo¿e to zrobiæ nawet przekazem) i przy¶le p³yty do Polski, w³a¶nie próbujê znale¼æ kogo¶ takiego, jak na razie bez rezultatu - jak by kto¶ mia³ takiego znajomka to chêtnie bym siê pod³±czy³ pod zamówienie, interesuj± mnie p³ytki o no¿ach i o grzebieniach.
A co do Rusi - czy to nazwiemy scramasaxem czy d³ugim no¿em, tak naprawdê to niewielka ró¿nica. Moim zdaniem w XII w. na Rusi swobodnie móg³by wystêpowaæ d³ugi nó¿ bojowy (taki 40 - 50 cm d³ugosci) w koñcu u s±siadów Rusi - Ba³tów wystêpowa³y na pewno jeszcze w XIV w. Kwestia tylko jak zmienia³a siê oprawa, raczej chyba nie da siê wprost przenie¶æ takich opraw jak w scramasaxach z X w. znalezionych np. w Gniezdowie (lub prawie identyczny pod wzglêdem oprawy w Birce)
Oprawa XII-wiecznych egzemplarzy by³a zapewne analogiczna do zwyk³ych no¿y - pewnie ko¶ciana, drewniana, rogowa itp. Wydaje mi siê jednak, ¿e stosunkowo niewielka ilo¶æ tych¿e "d³ugich no¿y" na Rusi w tym okresie sugeruje, ¿e nie istania³a tam osobna forma, niezbêdna forma takiej broni. U¿ywano jej raczej sporadycznie ³±cz±c funkcje codzienne z militarnymi
pzodrowienia
Witam.
dot.: tematu p³ytek ArkeoDok:
Mo¿e by tak zorganizowaæ w wiêcej zainteresowanych osób zrzutkê pod sztandarem Pana Roberta wspieraj±c jego pomys³ z przelewem (je¿eli oczywi¶cie pomys³ ze znajomym ze Szwecji nie wypali i je¿eli Pan Robert siê zgodzi [uk³ony]), a potem je...
...pomiêdzy...
Przy lepszej organizacji ni¿ nasz Sejm kochany mog³oby to wypaliæ.
Pomys³ zostawiam pod rozwagê i jakby co to siê piszê.
Pozdrawiam
PS. Jakby Kto¶ chcia³ mi co¶ zarzuciæ to z góry przepraszam trud twórców oraz obroñców praw autorskich i wogóle to siê wycofujê (jakby co...)
Witam!
Odno¶nie tego przelewu. Nie wypali³ by mo¿e przelew przez internet? Czy w przypadku przelewów zagranicznych jest on niemozliwy?
Pozdrawiam
Ulf
Witam!
A i ja zg³aszam ochotê dorzucenia siê.
Pozdrawiam
No tak jakos wyszlo, ze po napisaniu postu o tym, ze sie nie da kupic tych cd, zrobilem nowy temat odnosnie prob zakupienia. Glownie po to co by nie mieszac w tematach, w koncu ten temat to saxy, nie plytki cd. Ale skoro rozmowa tutaj poszla rowniez w ta strone, to prosba do moderatora tegoz forum, coby polaczyl oba tematy, czyli ten i "Plyty CD z www.arkeo...". To da lepszy widok, na to kto jest zainteresowany. Skoro jest duzo zainteresowanych bede probowal odszukac znajomego, ktory aktualnie jest na stypendium w Sztokholmie, zobaczymy czy sie uda. Dam znac kiedy przyjdzie odpowiedz.
Nie mogê sie wypowiadac za inne banki ale akurat w moim przelewy zagraniczne przez internet s± niemo¿liwe. Podejrzewam, ¿e jest tak we wszystkich bo ...
- ze wzglêdu na mo¿liwo¶æ "prania brudnych pieniêdzy" (przy kwocie 26 USD te¿ :-) )przelew zagraniczny wymaga wype³nienia jakich¶ koszmarnych papierków gdzie cz³owiek sie dok³adnie t³umaczy ile. po co, komu, itd ...
- je¶li by³by to przelew na jakie¶ inwestycje czy có¶ podobnego to trzeba od niego zap³acic podatek, który pobiera bank ...
Chore, ale taka jest rzeczywisto¶æ.
Je¶li bêd± zainteresowani to mo¿na tak± akcje z przelewem zrobiæ, albo i¶æ tropem my¶li Magnusa, sam te¿ jeszcze bêdê szuka³ jakiego¶ "szweda".
Pozdrawiam i Weso³ych ¦wi±t wszystkim "piratom CD"
Jezeli sie nie okaze ze sa to cztery obrazki na jednej plytce, to i ja moge sie dolozyc.
I Ja, Ja te¿ chcê
Witam no to jest nas 6 osób. czekamy do 10 i kupujemy??
Pozdrawiam
Witam po swietach. Nici z kontaktu ze Szwecja. Zalatwiamy dalej juz przez Pana Roberta, inaczej sie nie da
Witajcie!
Z tak d³ógiego milczenia wnoskujê, ¿e nici z p³ytek
??
Nikt nie powiedzia³ ¿e nici. Wstrzymajcie siê jeszcze chwilê, próbujê za³twiæ sprowadzenie tych p³ytek przez Szwedów pracuj±cych w Skanskiej, w ci±gu paru dni powinienem wiedzieæ co z tego wyjdzie (niestety namiar jest przez znajomych znajomych).
W takim razie trzymam kciuki i przepraszam za moj± niecierpliwo¶æ
K³aniam siê nisko
Thorleik
Czy moglibyscie pomoc ? Otoz czy znacie jakies strony gdzie mozna zobatrzyc jak wygladaly saxy. Chodzi mi zwlaszcza o oprawe .Za linki z gory dziekuje .
Maniek
Zajrzyj tutaj - to powinno pomóc
http://rtfm.bsdzine.org/
acha - jest co¶ takiego jak wyszukiwarka, skorzystaj, bêdzie pro¶ciej
Sorry za zgry¼liwo¶æ
W zasadzie temat dotyczy te¿ opraw saxów,
Wiêc ja mam malutkie pytanko - mo¿e Wy mi pomo¿ecie
Chcê sobie sprawiæ saxa ale z opraw± mieczow± (g³owica i jelec)
Najodpowiedniejsza dla mnie d³ugo¶æ to ok 50 cm ca³o¶æ, ale musi mieæ sensowny jelec, ¿eby mi przy walce paluszków nie poucina³o...
Wiem, ¿e co¶ takiego na wschodzie zwie siê mahair±, ale nie bardzo wiem jakie to bêdzie mia³o powi±zanie ze skandynawi±, wiêc poszukujê jaki¶ rycin - mam ju¿ miêdzy innymi dziêki Waszej pomocy parê zdjêæ, ale niestety ¿adna nie zawiera jakiego¶ bezpiecznego jelca...
Ma to byæ nó¿ bojowy na lew± rêkê, do walki, nie chcê drugiego miecza, bo to grz±ski temat
Pomo¿ecie mi?
Bardzo proszê podzielcie siê swoj± wiedz± - SAXY Z OPRAW¡ MIECZOW¡ - 50 CM CA£O¦Æ
Z góry dziêkujê za kreatywne s³ówko
Acha - bardzo dziêkujê tym, którzy do tej pory dali mi zdjêcia i nakierowali na stronki - chwa³a Wam za to!!!
Machaira nie ma nic wspólnego z saxami. G³ownia machairy przypomina z grubsza jatagan albo du¿e kukri (albo raczej to one przypominaj± machairê:-) ).
eee z chêci± wejdê g³êbiej w temat jak tylko dowiem siê co to jatagan albo du¿e kukri
Widzia³em mahairê na ¿ywo i na zdjêciach (ale zdjêciach ze zjazdu) i w zasadzie wygl±da³a jak krótki miecz jednosieczny - chyba, ¿e widzia³em co¶ innego...
Jak to siê ma do uzbrojenia wareskiego?
Nareszcie znalazlem te oprawy, a tobie Argail twa zgryzliwosc szczerze wybaczam .
Jeny, b³agam, zostaw tê machairê i kukri wreszcie, to na prawdê nie ma nic wspólnego z saksem!!
Wotawo - nie nabijaj siê tylko pomó¿ proszê - wiesz czego szukam - maharia wygl±dem przypomina trochê to o co mi chodzi
A kukri z nazwy kojarzy mi siê z zakrzywionym no¿em Górków - ale nie jestem pewien o poprawno¶æ mojego skoajarzenia...
Pomo¿ecie, czy bêdziecie siê nabijaæ???
Argail, ja sie nie nabijam, ale to na prawdê nie ma nic wspólnego i nie ma sensy rozwijaæ tej kwestii bo to nie na temat, a sam w³a¶nie poszukujê czego¶ o saksach i nie chcia³bym m±ciæ. Nie widzia³em bowiem ¿adnych ¶wiadectw potwierdzaj±cych mo¿liwo¶æ istnienia oprawy mieczowej saksa. Te¿ tego szukam.
Zero nabijania.
Ale, ¿e uwielbiam te rodzaje bron (kukri, jatagan, falcata)i to opiszê, i mo¿e sie z tego zrobi jaki¶ temat o broni egzotycznej pó¼niej.
Kukri, machaira (lac. - falcata) i jatagan maj± jedno± wspóln± cechê ostrze tn±ce po wewnêtrznej stronie krzywizny. Czyli sierpowate.
Tak kukri to nó¿ Ghurków, rzeczywi¶cie wykazuj±cy cechy zbie¿ne z machair± i najprawdpodobniej zwi±zanym z ni± genetycznie - jataganem.
Kukri to nó¿, jatagan - w³a¶ciwie te¿, machaira to ju¿ raczej miecz o bardzo starej genealogii (na pewno by³ juz u¿ywany w po³owie pierwszego tysi±clecia p.n.e.), najprawdopodobniej pochodz±cy z pó³nocnej Italii, zadomowiony w Grecji i rozniesiony przez Greków wszêdzie tam gdzie dotarli. Zwyk³o siê go uwa¿aæ za broñ specyficznie greck±.
Jatagan powsta³ na Ba³kanach, najprawdopodobniej w XVIw, przyj±³ siê u Turków i uwa¿any jest za broñ charakterystyczn± dla nich w³a¶snie, choæ jego wynalazcami w tej formie byli raczej mieszkañcy Ba³kanów - nie wiem czy Grecy, czy S³owianie.
Ghurkowie (niezwykle bitni i twardzi górale) ze swoim kukri mieszkaj± w Nepalu, u¿ywa³o siê tam te¿ jeszcze innych broni z rewersywnym ostrzem (je¶li mo¿na to tak nazwaæ). S± to miecze "kora" i "ram dao". Broñ o sierpowatych ostrzach pojawia sie te¿ w ró¿nych innych obszarach Indii.
Ghurkowie obcinali g³owy Argentyñczykom jeszcze w czasie wojny o Falklandy, w³a¶nie no¿ami kukri, bo takie w³a¶nie no¿e regulaminowo nosili brytyjscy ¿o³nierze z regimentów gurkhowskich. I ¶wietnie siê nadaj± do takich w³a¶nie celów. Czêsto broñ ofiarna posiada takie osrza. Umo¿liwia to niezwykle widowiskowe i szybkie szlachtowanie zwierzat ofiarnych.
Saks z tego co wiem, by³ prosty, znam egzemplarze ze ¶ciatym sztychem od strony grzbietu klingi.
Dziêki Wotawo - jednak co¶ tam wiedzia³em - co prawda ma³e podstawy do tego co Ty przedstawi³e¶ ale jednak co¶ tam mi ¶wita³o
chlip - czyli je¶li chcê walczyæ na saxa i miecz i nie wychodziæ poza Normanów to muszê siê liczyæ z obciêciem paluszków w przypadku niefortunnej zas³oniy ciosu?
Przecie¿ nie wszyscy wikingowie walczyli z tarczami...
Szukam i szukam i w³a¶nie wszêdzie znajdujê saxy bez opraw mieczowych - raczej do sztychów lub d³ugie no¿e u¿ytkowe - mam ju¿ ca³± kupê ikonografii i nic z "bezpiecznych" saxów tam nie ma...
Nie ukrywam, ¿e ba³bym siê takim broniæ a drugiego miecza nie chcê...
Obawiam siê, ¿e pozostaje mi ju¿ tylko moja tarcza, chyba, ¿e na co¶ jednak trafiê...
Jeszcze raz dziêki za info Wotawo
A sezon coraz bli¿ej...
Dziêki Wotawo za wyrêkê, musia³em wyjechaæ s³u¿bowo i nie mog³em wcze¶niej odpowiedzieæ, ale bardzo ³adnie to wyja¶ni³e¶, doda³bym tylko ¿e w przypadku machairy/falcaty nie tylko ostrze ale tak¿e rêkoje¶æ w ¿aden sposób nie przypomina tego o co chodzi Argailowi.
Co do saksów z jelcami, jak ju¿ pisa³em prywatnie Argailowi jedyne znane mi egzemplarze to wyroby frankoñskie chyba z V/VI w, czyli trochê przed wikingami, ale i te mia³y umiarkowane jelce a nie takie jak wystêpuj± u niektórych renactorów. Moim zdaniem jest to wymys³ taki jak s³ynne "wikiñskie krzese³ko" papugowany z zachodu. Takie saxy (oczywi¶cie wspó³czesne kopie) by³y pokazane w ksi±¿eczce "Viking Hersir" i co¶ tam wspominano, ¿e to na podstawie jakich¶ irlandzkich znalezisk, przy czym nie uda³o mi sie tego w ¿aden sposób potwierdziæ (ale nie ukrywam, ¿e dostêp do irlandzkich znalezisk mam wiêcej ni¿ nik³y). Wydaje mi siê jednak, ¿e gdyby takie co¶ wystêpowa³o to chyba by³yby jakie¶ zdj±tka w której¶ z licznych ksi±¿ek na temat wikingów.
Dla wszystkich zainteresowanych - w³a¶nie otrzyma³em wiadomo¶æ, ¿e p³ytkê z no¿ami (i z grzebieniami te¿
) przywioz± mi ze Szwecji mniej wiêcej za miesi±c. Czyli niestety jeszcze trochê trzeba poczekaæ
ale jest du¿a szansa, ¿e p³yty bêd±.
Drogi Panie Robercie, prosze Mnie natychmiast wliczyc do osob chetnych. Kiedy tylko bedzie taka potrzeba, wplacam pieniazki (tylko porsze podac ile
). I noze i grzebienie.
A mozna bedzie rowniez w przyszlosci sprowadzac tym zrodlem nastepne wydania tych cd. Nastepna plyta. ktora maja wydac bedzie o wyposazeniu domowym - nie powiem, wlasnie to najbardziej mnie interesuje. W kazdym razie dziekuje, ze Pan to zalatwil. Czekam z niecierpliwoscia.
Czy za³atwi³em to zobaczymy, uwierzê jak bêdê mia³ p³yty w rêku. Co do kosztów, moja propozycja brzmi: zbieramy chêtnych do momentu nadej¶cia p³yt, jak dojd± to to og³oszê i zamykam listê, Jak ju¿ bêdê wiedzia³ ile naprawdê mnie to kosztowa³o to dzielimy koszt przez ilo¶æ chêtnych (plus ja oczywi¶cie), dodajemy koszt czystej p³ytki i to jest cena, Oczywi¶cie oczekuje te¿ zwrotu kosztów wysy³ki. Wydaje mi siê ¿e to uczciwa propozycja, ale oczekujê na opinie.
Czo³em!!
Tak Panie Robercie, propozycja jest bardzo uczciwa
Ja siê piszê!!
Pozdrawiam
Oki jak by co mnie tez dopisz Robercie do listy
Panie Robercie ja te¿ siê chêtnie do³±czê.
Pozdrawiam
Ulf
Pozdrawiam i zg³aszam siê do sk³adki.
Vidar
No to lista siê powiêksza
Mnie równie¿ proszê w³±czyæ
Ps. Czy mo¿e moja propozycja wypali³a?
Pozdrawiam i czekam na kontakt
Ha! Ja rowniez prosze o dopisanie mnie do listy.
Witam,
Refleks mam spó¼niony, ale jesli siê da, te¿ siê piszê.
Pozdrawiam
Witam,
Niestety Szwedzi nawalili i nie za³atwili p³yt wiêc w rozpaczy zrobi³em przelew do banku ArkeDok, juz poszed³ wiêc mam nadziejê, ¿e w ci±gu 2 tygodni p³yty do mnie dojd±. przelew (33USD) razem z prowizj± banku wyszed³ 201,- z³ ( z czego 70 z³ to prowizja banku - zgroza). Je¿eli dobrze obliczy³em to oprócz mnie zg³osi³o siê 12 chêtnych czyli wychodzi 15,46 za 2 p³ytki + koszt czystych p³yt i przesy³ki (zamieszkali w Wawie moga odebraæ osobi¶cie).
Proszê o sprawdzenie czy nie przeoczy³em nikogo z zainteresowanych:
Argail, Wotawa, Huskarl Thorgrim, Ireneusz Szymañski, Owen, Magnus, Thorleik Wittchenson, Gyula, Ulf Ko¶cisty, Vidar, Seberius, Aion.
Tak ja jestem na li¶cie
Proszê o numer konta i dok³adn± kwotê do wp³aty np na priv albo maila, choæ na Forum bêdzie chyba dla wszystkich lepiej
Pozdrawiam
Spokojnie, niech najpierw przyjd± p³yty, ¿ebym siê pó¼niej nie musia³ bawiæ w zwracanie kasy
P³yty s±. Ta o grzebieniech jest trochê lepsza. P³yta o no¿ach to 4 no¿e (jedna rekonstrukcja) obfotografowane ze wszystkich mozliwych stron, parê rysunków, zdjêcia samych okuæ i krótki tek¶cik. Stawiam sprawê uczciwie - mnie to specjalnie nie zachwyci³o .... ale je¶li utrzyma siê liczba chetnych, a co za tym idzie cena to za oko³o 20 ¿lociszy za 2 p³yty chyba warto nabyæ.
W zwi±zku z powy¿szym bardzo proszê o potwierdzenie listy chêtnych, powiedzmy do ¶rody 31 marca, co pozwoli na ostateczne ustalenie ceny.
Pozdrawiam
Witam!!
Nadal z przyjemno¶ci± nabedê obie p³ytki
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.