Czy znacie jakiego¶ polskiego rzemie¶lnika robi±cego okucia z cyny?
je¶li siê nie mylê to okucia z cyny robi Bartek Pysiak (na fresze jako Bart)
tym razem siê mylisz
z Polski to tylko Glutek zrobi³ sprz±czkê z cyny (te¿ takie by³y, ale s± do¶æ s³abo wytrzyma³e) a tak to widzia³am tylko na zagranicznych imprezach
Jakie jest datowanie zapiêæ do pasków na ³añcuszek?
witam....
....wed³ug tego co zebra³em ,to wychodzi, ¿e po po³owie XV wieku te ......zapiêcia ³añcuszkowe...
ZRP - Hako
np. obrazy Rogiera van der Weyden:
-Zdjecie z krzyza, 1435-1440 (nawet 1436-1437), Maria Magdalena
-Oltarz Zwiastowania, ok. 1440
-Oltarz 7 Sakramentow, 1445-1450, Maria Magdalena pod krzyzem, panel srodkowy
-Oltarz Braque, 1450, postac Marii Magdaleny
Meski pas lancuszkowy (za okuciem konca pasa jest lancuszek ale lapie go normalna klamra) 1450, Oltarz Beaune, postac Kanclerza Rolin
Oczywiscie tez Hugo van der Goes, Tryptyk Portinarich, 1473-1478
Portrety Memlinga z lat 80 i 90tych XVw...
W wykopaliskach londynskich archeolodzy przyjeli datowanie znalezionych okuc koncowek paskow na wczesny wiek XV czyli przedzial od 1400 do 1450 r.(tzw. faza 12 datowania na podstawie porownania znalezisk z przykladami ceramiki odlalezionymi w tej samej warstwie-nie jestem archeologiem niech mnie ktos poprawi jesli tlumaczenie jest niedokladne:)
witam...
........wczoraj z wieczora odpowiedzia³em na podstawie tego co mia³em "pod rêka". Na obrazach Weydena ³añcuszki datuje siê ju¿ wczesniej. EwKa uprzedzi³a mnie. Chcia³em dopisaæ ale.... nie zd±¿y³em
ZRP Hako
Witam poszukuje wzorów okuæ do pasów , sakiew , toreb - bardzo potrzebuje informacji sk±d pochodz±
(gdzie je wykopano ) oraz datowania Ogólnie potrzebuje okuæ w przedziale od XIII do XV w
Dzieki za wszelkie informacje i linki
A dlaczego nie od razu ca³± ksi±¿kê??
Tylko ze ona ma po zipie 110 Meksów
Je¿eli sie da to dam hihi
parê set wzorów z datowaniem
jest w bibliotece elektronicznej
Pozdro
Gienio
Witam,
By³bym wdziêczny za podrzucenie wzorów klamerek lirowatych z terenów Rusi najlepiej na XIIIw. ale mog± byæ te¿ inne,
ew. czy nie wiecie czy ktos z polskich rzemie¶lników wykonuje takie klamrki?
Pozdrawiam, Tasi
Witam
Od jakiego¶ czasu szukam informacji na temat okuæ do pasków z Francji XIIIw, bez powodzenia grzebiê w zdjêciach zbiorów francuskich muzeów. W ksi±¿kach "Buckles 1250-1800" R.Whiteheada oraz "Dress Accessories 1150-1450" G.Egan i F.Pritcharda opisane s±, z tego, co mi wiadomo, znaleziska z terenów Anglii (je¿eli siê mylê, to proszê mnie poprawiæ, zaraz rozpocznê poszukiwanie tych lektur), co wcale mnie nie zadowala.
Je¿eli kto¶ posiada wiedzê na temat interesuj±cych mnie okuæ, szczególnie z okolic Île-de-France i Limoges, to gor±co proszê, aby siê ni± podzieli³.
Równie¿ je¿eli kto¶ ma pomys³, gdzie mogê znale¼æ informacje o tych sprz±czkach, to proszê daæ znaæ.
pozdrawiam
My¶libora
A ja bym bardzo prosi³, zgodnie z tytu³em tego tematu, o dokumentacjê graficzn± okuæ pasów pasuj±c± na ca³y XIII wiek, od 1200 roku, na nasz obszar kulturowy (Europa Zachodnia i S³owiañszczyzna, równie¿ wschodnia).
W podanych w tym temacie linkach nic nie wypatrzy³em. U producentów - Niny Ruciñskiej (Ja¼wiec), £ukasza Lewandowskiego (Lorifactor), Grzegorza Zmudy-Trzebiatowskiego (Medieval Market SPES) - w zasadzie okucia zaczynaj± siê od 1250 roku (co, jak s±dzê, jest przede wszystkim efektem brania wzorów z literatury, obejmuj±cej akurat takie datowanie).
Zw³aszcza interesuj± mnie koñcówki z pierwszej po³owy XIII wieku, bo jeszcze o klamerkê z okolic 1200-1250 roku ³atwiej w ¼ród³ach. Wystarczy z pierwszej po³owy wieku, bo zak³adam, ¿e okucie znane sprzed 1250 roku mog³o (nawet ju¿ wychodz±c z mody, czego dok³adniejszej daty - przy nielicznym materiale - nie znamy) sporadycznie pojawiæ siê i po 1250, natomiast nie mo¿emy zak³adaæ, ¿e wzór znany po 1250 móg³ siê pojawiaæ i wcze¶niej.
Witam,
poszukujê koñcówek pasów z Czech (najlepiej z Morawy a jeszcze lepiej z Brna) do po³owy XIII wieku. Znalaz³am sprz±czki ale ¿adnej koñcówki.
pozdrawiam
L.
Witam, szukam zdjêæ z wykopalisk - okucia datowane na XIII wiek, z terenów Polski.
G³ównie interesuj± mnie tereny Krakowa albo Wroc³awia - bior±c pod uwagê, ¿e jest tego od groma, szukam jakich¶ konkretnych i dobrze zachowanych znalezisk.
Okucia, sprz±czki i koñcówki do pasów.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.