Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: okucia do pasow 1200-1400/1450
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Stron: 1, 2
Gniewomir z Dregowii
Witam

Jak w temacie. Intersuj± mnie wzory wczesnych klamer i okuæ do pasa.
Mile widziane linki do stron rzemie¶lników trudni±cych siê wyrobem takich rzeczy.

z góry dziêkujê
Pocisk
www.birkatraders.com
Nat
www.jelldragon.com
wprawdzie stronka nie polska, ale za to jaka piekna robota! jest na co popatrzec, nawet jesli ceny powalaja bum.gif
Lutom
Witam!
Mam tochê okuæ, sprz±czek i koñcówek do pasów typowo s³owaiñskich, g³ównie w³a¶nie z Wilelkich Moraw.

Je¶li kto¶ jest zainteresowany wzorami i cenami proszê o kontakt na priv, przêsle wówczas na maila wszystko.

Pozdr.

Lutom
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam!
Wiem, ze istnialy takowe, uniwersalne, jednak trudno mi znalexc konkretne wzory.. Czy moze macie cos takiego, albo weicie, kto to wyrabia i sprzedaje (najlepiej w formie gotowego pasa?)
Peter von Opperau
ja w³a¶nie eksperymentuje z pasami skórzanymi a na nich zdobieniami matalowymi...... ale na efekty bêdziesz musia³ poczekaæ jeszcze z miesi±c, wtedy bêdê wiedzia³ wiêcej (znaczy czy mi to wychodzi smile.gif ) po prostu muszê to zabraæ na jeden turniej i popytaæ siê ludzi
je¶li bêdzie ok, to otwieram manufakturê smile.gif
pozdrawiam smile.gif
Wotawa
Ale¿ by³y i jest wbrew pozorom spora literatura na ten temat.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Polecam stronê szwedzkiej grupy handlowo-rzemie¶lniczej, podstrona paski i okucia : http://www.handelsgillet.se/baltesdetaljer.htm Pozdrawiam
Gwyn
Nat
Lutom, a na forum nie mo¿esz jakiego¶ przyk³adowego zdj±tka albo i dwóch podrzuciæ?
Pozdrawiam!
Hogger
Hilsen.

Zaprojektowa³em i jest w trakcie wykonywania komplet: klamra, okucie i mocowanie skóry pasa w stylu wikiñskim. Takiego wzoru nie spotka³em nigdzie indziej, wiêc nie jest kopi± innych rzemie¶lników, jednak¿e projekt powsta³ w oparciu o materia³ jak najbardziej historyczny. Wszystko wykonane metod± odlewu z br±zu a nie z mosi±dzu. Mam odlan± klamrê i jej zdjêcie zamieszczê niebawem, cena klamry 45 z³. Nied³ugo jak ju¿ odlejê ca³y komplet te¿ zamieszczê zdj±tko dla zainteresowanych.
Hogger
Oto zdjêcia klamry mojego autorstwa. Podstawa historyczna tej klamry (ca³ego kompletu: klamra + okucie) to brosza z Olund w Szwecji z VII wieku. To tak dla tych, co zaraz powiedz±, ¿e niehistoryczna.
Hogger
Kolejne zdjêcia:
Argail
a masz jakie¶ ceny za to czy bezcenne? bigsmile2.gif
Jugger
Hogger:) jakie ³adne klamerki... mo¿e tak do dzialu "targowisko" u nas?
Hogger
Oto link do pe³nego opisu na targowisku. Wiêkszo¶æ informacji jest tam podana.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3345
Jaros³aw (Gêsik)
Takie co¶ znalaz³em..., o³owiana koñcówka do pasa z IX wieku wykopana z wa³u na Górze Zamkowej w Bêdzinie. Niestety zdjêcie nienajlepsze, jakby sie ktos upar³ to mam jeszcze rysunek ale musia³bym go gdzie¶ zeskanowaæ. Jest zdobiona elementami roslinnymi.
Stanis³aw ¯órawski
A nie wiecie, czy kto¶ robi podobne rzeczy w Polsce? Poszukujê m.in. lilijek i ¶limaczków z Probusowego paska/pochwy (chodzi mi o nagrobek). Mo¿e kto¶ na zamówienie by zrobi³ za przystêpn± cenê?

A tak ju¿ poza tematem. Czy próbowa³ kto¶ u¿ywaæ kuchenki mikrofalowej do grzania metalu? Nigdy o tym nie s³ysza³em. Byæ mo¿e to wariackie, albo kretyñskie pytanie, bo w instrukcji wyra¼nie pisz±, ¿eby nic metalowego nie wsadzaæ. Ale na dezodorantach te¿ jest napisane, ¿eby nie wrzucaæ do ognia... devil.gif
Nie kupiê sobie profesjonalnego pieca do odlewania, a tu mo¿e chocia¿ z cyn± mo¿na by popróbowaæ? Mo¿e kto¶ ma podobne do¶wiadczenia (eksplozje) w swojej karierze? anger.gif

P.S. Nie przysy³ajcie mi zdjêæ swoich blizn, proszê. Wystarczy krótki opis.
Skaras
Ja mam. Wsadzilem tam przez przypadek lyzeczke i widelec i sie zespawaly z kratka z mikrofalowki. Do rozgrzewania metalu raczej sie nie nadaje. A jezeli chce rozgrzac cyne lub olow proponuje wrzucic ja do metalowego garnuszka i na kuchenke.
Co do mikrofalowki to znam 2 fajne opcje z Disckovery: wsadzcie tam zarowke i wlacznie lub nienapompowany balon z kilkoma kroplami wody w srodku i zawiazanym koncem, ahhhh ta fizyka read.gif pat.gif
Stanis³aw ¯órawski
A wiêc co¶ Ci siê zgrza³o, a nie "wybuch³o". Aha! Robi siê interesuj±co. Dziêki Skaras.

Dodam, ¿e nie chodzi³o mi o "cynê" do lutownicy.
Bartek z Chojnika
Co do okuæ i to najrozmaitszych, z ca³± pewno¶ci± mo¿na poleciæ G¿dacza z Poznañskiej Kompanii. Odsy³am na stronê. Niestety cz³owiek zawalony terminami...

PS. Ja te¿ ¶liniê siê na rozetki z Henia Probusa...
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Po kolekcje sprzaczek do paskow najlepiej zajrzec do ksiazki R. Whitehead - "Buckles".
Jest tam zaprezentowane prawie 800 sprzaczek (zdjecia oryginalow badz rysunki na ich podstawie) z lat 1250-1800. Sprzaczki sa opisane, i co rownie wazne zwymiarowane.

Rzeczywiscie Bryanie wiele z nich mozna nazwac "uniwersalnymi", gdyz pewne typy wzorow znajduje sie niezmienne czasem na przestrzeni nawet 300 lat.

watcher
p.s. ksiazka krazy w wersji cyfrowej po polsce, odkad ja zeskanowalem ze dwa lata temu smile.gif, popytaj znajomych, albo sciagnij z Biblioteki Frehy, jak znowu ruszy ...
Nina
ja robie icon_mrgreen.gif
mam sporo nowych wzorow
ale wrzuce w przyszlym tygodniu bo musze porobic fotki

Pozdrawiam smile.gif
Nina
Borg
Witam
Poszukujê znalezisk ew ikonografi pochodz±cej z terenów ¦l±ska, Czech, Wschodnich Niemiec dotycz±cej skuwek, wi±zade³ek, sprz±czek do pasków
datowanie najlepiej lata 20 i 30 XV wieku im bli¿ej tym lepiej
Pozdrawiam
EwKa
Przejzyj obrazy z interesujacego Cie okresu-mozna znalezc wiele dodatkow. Nie roznia sie od slynnych juz znalezisk londynskich-taka sztampa wzornicza.
Borg
Aha czyli nie ma jak u wczesniaów S³wianie swoje Wikingi swoje a o Madziarach ju¿ nie wspomne?
Krzysikrys
CYTAT(Borg)
Witam
Poszukujê znalezisk ew ikonografi pochodz±cej z terenów ¦l±ska, Czech, Wschodnich Niemiec dotycz±cej skuwek, wi±zade³ek, sprz±czek do pasków
datowanie najlepiej lata 20 i 30 XV wieku im bli¿ej tym lepiej
Pozdrawiam

moglibyscie zamiescic jakies zdj, ewentualnie jakies ikonki?
Elchon
A co myslicie o takim zestawie?

http://img289.imageshack.us/img289/4677/sp...rzaczki21yg.jpg
£ukasz Lewandowski
Z tym typem sprzaczki sie nie spotkalem, natomiast okucie konca pasa jest mal± wariacja na temat okuæ tzw medalionowych ogolnie datowanych na II pol XIV wieku (ten wzor chyba nawet publikowa³a Gutkowska -Rychlewska), do tego typu okucia zamiast sprzaczki w komplecie by³ raczej taki sam element z haczykiem slu¿acym do zapinania.
Hako
witam.....
......w dacie nieznacznie ci siê omsknê³o £ukaszu.....ale pamiêæ masz niezawodn± Tak, zgadza siê to Gutkowska....

Re .....Elchon... z opisu wychodzi, ¿e jest to raczej koñcówka w±skiego paska kobieckiego......

ZRP Hako
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Tylko kogo¶ z tymi szkie³kami do¶æ paskudnymi ponios³o. S± takie tendencje do poprawiania wzorów, które zazwyczaj nie wychodz± produktom na dobre- trac± swój pierwotny styl i charakter. Lepiej ju¿ opracowywaæ w³asne wzory, bior±c pod uwagê dawn± stylistykê; przy czym do tego trzeba mieæ ¶wietne wyczucie estetyki epoki, bo granica z fantasy bywa blisko. Pozdrawiam
Gwyn
Elchon
Co do koñcowki..niekoniecznie paska kobiecego.O ile sie orientuje w 2 po³ XV byla moda na w±skie paski.
Tego typu koñcowki spotyka³em sie w zestawieniu z podobnymi sprzaczkami...bez jakis tam haczykow..

Opisane jako okucia waskich pasow meskich i kobiecych-sa tam 4 wzory-..Ten skan zamieszczony jest urwany:)za³aczam poprawny

Sprz±czka znaleziona w opracowaniu Karsten Shein o spzraczkach...tudziez ksiazeczce Rossa Whiteheada pt Bucklers 1250-1800. tablica 225.Datowanie 1400-1500.Znalezisko zdaje sie z Londynu..nie pomne dokladnie..w kazdym razie jest tez zdj oryginalu.

Faktycznie w oryginalnych nie ma owych szkielek-ktore to szkielka okazuja sie byc naturalnymi granatami a nie szkielkami....Zastanawia mnie na ile i czy takie kamuszki byly stosowane w tego rodzaju okuciach...A interesuje mnie dlatego ze od jakiegos czasu jestem szczesliwym/lub nieszczesliwym posiadaczem owego zestawiku.Kwestia gustu czy to sie komus podoba czy nie-mi sie podoba.Problem w tym ze moje podobanie nie ma tu nic do zreczy jesli mam sie w tym pokazac na przyzwoitej imprezie.
Tylko widzicie -niespecjalnie chce mi sie te kamyczki usuwac..co w kazdym razie jest mozliwe...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
No to jak: to jest, wedle opisu, koñcówka do damskiego paska z pierwszej po³owy, bez kamyków- granatów czy innych szrapneli icon_wink.gif a kolega chce mêski na drug± po³owê. ¦redniowieczny transwestytyzm z zami³owaniem do dawnych czasów?

Po prostu ¶rednio siê to komponuje, a k³ania siê tradycyjne: najpierw pytaæ, potem kupowaæ. W sam raz na prezent dla Twojej dziewczyny, jakby robi³a pierwsz± po³ówkê. Je¿eli kobieta robi dwie po³ówki a mê¿czyzna tylko jedn±, to i dla niej wstyd i dla niego icon_wink.gif
Pozdrawiam
Gwyn
Elchon
Moment -tam jest napisane-po ; (cytuje)'d.okucia z br±zu w±skich pasów MESKICH i demiceint-paskow kobiecych.'
tam sa takie smieszne literki(a,b,c itd) ktore pokazuja do czego jest ten opis.od a-c sa paski...d to wlasnie te okucia.No cholra Gwyn jestes z tego co pamietam t³umaczem czy kims takim wiec czytac umiesz. tongue.gif
Patrz na moj skan-nie jest upitolony:)

zreszta w podobnym stylu(moze bez azuru) ma inny 'transwestyta' z' medieval military costume'-tytulowa strona 15th century man's costume..pas od miecza.Cos w tym stylu..Datowanie fakt -popularnosc w 1 polowie XV.Ale ja robie lata 50...a takie rzeczy nie wychodza z mody w ciagu 10 lat-co widac na rozpietosci datowania chociazby sprzaczek.W tej wiec kwesti nie zgadzam sie z Toba drogi Gwynie.Nie mowie ze na zstronach zachodnich oferuja akie zestawienie jako 15 wiek...bez scislej granicy -tak samo w opracowaniach.Nie widzialem zeby cos tego typu mailo przedzial mniejszy niz 50 lat.Przykladem sa np tz lyre shaped bucklers-wydatowane na 1390-1420 ALE z opisem ze w Anglii-we Francji byly ponoc juz 1360-a potem szly do Europy pln gdzie jak mozna przypuszczac zostaly sie dluzej niz do 1420.

Co do kamuszkow-jak mowilem ich usuniecie nie bedzie trudne...Kupilem bo baz± byly zachowane okucia historyczne...wykonanie o niebo lepsze niz wiekszosci odlewnikow amatorow ktore widzialem-za niewiele wieksza cene.Jak powiedzial Hipokrates -gdzie ropa tam tnij.Pan dal mi niejaki talent do prac recznych wiec pozbede sie kamieni i czesc..
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Hehehehe. Masz prawdê smile.gif. Pozdrawiam
Gwyn (ciswestyta)
Elchon
Czyli za³atwione bum.gif A tak jakbym mial sobie pas do miecza fasowac jakie bys mi na te lata 50/60 proponowal aplikacje?Bo nie bede sie powtarzal z takimi samymi....Myslalem o sprzaczce nr 125 z za³aczonego skanu....co do koncowki nie wiem...znacie jakies ciekawe?
EwKa
Sprobuj zrobic to troche inaczej, zacznij od ikonografii (postaci Michala Archaniola, Sw. Jerzego, marcina itp. np. z www.bildindex.de ). Potem porownaj ja z katalogami znalezisk archeo. typu "Bucklers 1250-1800" lub "Dress accessories". Bedziesz mial gotowe zestawy wlacznie z rozetkami, koncowka, sprzaczka i kolorem lub gruboscia skory...
£ukasz Lewandowski
CYTAT(Hako)
witam.....
......w dacie nieznacznie ci siê omsknê³o £ukaszu.....ale pamiêæ masz niezawodn± Tak, zgadza siê to Gutkowska....

Re .....Elchon... z opisu wychodzi, ¿e jest to raczej koñcówka w±skiego paska kobieckiego......

ZRP Hako

Nie, nie omsknê³o mi siê, czasem zdarza mi siê ¿e pamieci± siegam nie tylko do pracy "Historia Ubiorów" Gutkowskiej- Rychlewskiej, ale tak¿e i do prac traktuj±cych tylko o pasach i ich elementach. Historia ubiorów nie jest praca najnowsz± i nie po¶wiêca wiele uwagi dodatkom do strojów wiêc si³± rzeczy mog± sie zdarzaæ pomy³ki i uproszczenia w tym temacie.
Racja, Jest to raczej okucie od damskiego pasa.

CYTAT(Elchon)
Co do koñcowki..niekoniecznie paska kobiecego.O ile sie orientuje w 2 po³ XV byla moda na w±skie paski.
Tego typu koñcowki spotyka³em sie w zestawieniu z podobnymi sprzaczkami...bez jakis tam haczykow..

Chyba jednak jak wczesniej pisalem kobiecego... Tak w drugiej po³owie Xv w by³a moda na w±skiie paski tak jak i w XIV i I po³ XV w. - nie dowodzi to tego ¿e akurat to okucie bylo u¿ywane w II po³ XV w.
Je¿eli chodzi o "jakies tam haczyki" to jednak jest przy tym zabytku "jaki¶ tam haczyk" a samo okucie pochodzi w³a¶nie z II po³ XIV wieku (Beschlag mit Ose, Bronze, 2. Halfte 14 Jh.), choæ nie znaczy to wcale, ¿e po¼niej nie by³o tego typu zapiêæ, wystepuj± nawet na pocz XVI w., ale w odpowiedniej stylistyce dla tego okresu. Element ten nie jest ¿adnym okuciem koñca pasa lecz elementem zapinaj±cym, tak wiec drugi podobny element bez haczyka by³ okuciem koñca pasa, b±dz drugi element wygl±da³ identycznie, tyle ze mia³ oczko i od miejsaca spiecia obu zwisa³ ³añcuszek (dla jasno¶ci do³aczam obrazek przedstawiaj±cy zapiêcie bez ³ancuszka ). Zapiêcie z dodanym ³añcuszkiem pojawia sie nieco pó¼niej ni¿ to na haftki (za³±cznik)
Proszê napisz gdzie spotka³e¶ siê takimi okuciami tzw. medalionowymi "bez jaki¶ tam haczyków" w zestawieniu ze zwyk³ymi sprzaczkami? W albumach typu "medieval Military Costume" ? Lito¶ci...

Co do sprz±czki- fakt jest publikowana w" Buckles..." Whitehead'a jednak bez zadnych kamyków - nie pamietam wszystkich obrazków z ksi±¿ek wiec napisalem wczesniej ze sie nie spotka³em.

Je¿eli nadal jeste¶ zainteresowany zapiêciami "medalionowymi" z "jakimis haczykami" to napewno znajdziesz jakis wzór na II po³ XV w.
Kuba Bia³ek
A macie moze jakies wzory/zdjecia dosc klamerek z okresu grunwaldzkiego ??
Elchon
CYTAT
Proszê napisz gdzie spotka³e¶ siê takimi okuciami tzw. medalionowymi "bez jaki¶ tam haczyków"

A tutaj np...http://www.findsdatabase.org.uk .przekopalem sie przez 1500 koncowek-haczykow nie znaleziono-znaleziono koncowki podobne do mojej -najczesciej z zakonczeniem w ksztalcie zo³edzia.

Moze to nie jest historyczny argument..ale ludzie zajmujacy sie robieniem replik aplikacji do pasow oferuja takie wlasnie ze zwyklymi sprzaczkami-opierajac sie jak udalo mi sie dowiedziec na tzw London Museum book konkretnie str 155 (nr 718).Nie udalo mi sie do tej publikacji dotrzec..pracuje nad tym.

Chetnie zobczylbym skan z dziela ktore kategorycznie twierdzi ze byly to aplikacje damskiego paska i do tego z haczykiem...jak na razie wydaje mi sie ze nie jest to jedyne rozwiazanie.

za³aczam jedne z prostrzych...swoja droga na tej stronie zatrzesienie roznych znalezisk...
Elchon
A tutaj znalazlem potwierdzenie ze koncowki takie byly zestawiane ze sprz±czk±,noszone przez mêzczyzn-haczykow brak icon_wink.gif .OBZAZEK 3-Nagrobek datowany na 1398r.Fakt 14 wiek.Ale na stronie ktora wczesniej podawalem podobne wykopki datowane byly na 15.

Na drugim obrazku datowanie 1401.Ale juz na 1 jest druga polowa 15w.
Elchon
A tutaj kolejny z 14 wieku.Ciekawy sposob noszenia pasa...ktos wie dlaczego ma go przez ramie?
Rabiega
CYTAT(Elchon)
ktos wie dlaczego ma go przez ramie?

...poniewa¿ baldrica tak zwykle noszono smile.gif .
Elchon
A to wiele wyjasnia smile.gif 14wiek to nie moja dzialka wiec jak to mowia Marceli Szpak dziwi sie swiatu cool.gif
Rabiega
No widzisz, Marceli... smile.gif
B.t.w. - baldric to nie tylko XIV .
Pozdrawiam.
Elchon
Tak? Jesli byly uzywane i mialbys jakies przedstwania na Wlochy w latach 50-60 XV wieku to chetnie obejrze...ja sie niestety nie spotkalem a sprawa wydaje sie ciekawa
Bartek z Chojnika
To ja mo¿e z zapytaniem troszkê pobocznych do m±drzejszych ode mnie w komputerach. Ano jak miniatury z tej strony:

http://www.gothiceye.com/pictures.asp?cate...yID=3&offset=36

o ile to oczywi¶cie mo¿liwe poza wersj± zakupu, ¶ci±gn±æ w wersji mile dla oka powiêkszonej.

pozdrawiam[/center]
Hako
witam...

Re....Elchon
...W³osi nosili równie¿ te pasy. Znalaz³em to w Web Gallery of Art. O ile sobie przypominam datowane na lata od 1440 do 1460..... czyli co¶ dlaCiebie. Ja wyci±³em tylko fragment obrazu jako ciekawostkê. Zainteresowa³o mnie to, ¿e wieszano równie¿ na takim czym¶ kordy.
Jak wspomnialem dok³adn± datê znajdziesz w tej internetowej galerii.....
ZRP Hako
Owen
No kurcze, a ja wydatujê to nawet na 1477-89, a ¿eby obejrzeæ dok³adniej, polecam siê udaæ do Krakowa do Ko¶cio³a Mariackiego i wytê¿yæ wzrok ;)
Kuba Bia³ek
ponawiam moje pytanie : macie moze jakies wzory/zdjecia dosc klamerek z okresu grunwaldzkiego ?? chodzi mi raczej o proste, popularne wzory okuæ i klamer
Borg
odnosnie tajemniczego postu Owena chodzi o piekne przedstawienie zbrojnego z oltarza, tego z mniejsza iloscia pancerza
odnosnie postu Kuby polecam to

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.