Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kraków - rekrutacja do nowej grupy!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Stron: 1, 2, 3
Lion Heart
Witam wszystkich!

Poszukujemy ludzi chêtnych do przyst±pienia do nowej formacji tworz±cej siê w Krakowie. Swoj± dzia³alno¶ci± pragniemy odwo³aæ siê do kultury ¶redniowiecznego Królestwa Anglii z okresu panowania dynastii Plantagenetów, a w szczególno¶ci lat panowania Edwarda I D³ugonogiego (1272-1307). W przysz³o¶ci zamierzamy rozszerzyæ nieco ramy czasowe w miarê rozrastania siê organizacji o I po³. XIII w. Naszym celem jest stworzenie czego¶ nieco innego ni¿ to, co upowszechni³o siê w tradycyjnym ruchu rycerskim. Zale¿y nam na stworzeniu profesjonalnej grupy odtwórczej której celem bêdzie przede wszystkim organizowanie widowisk dla publiczno¶ci (w sk³adzie formacji jest re¿yser) i kole¿eñskiej atmosferze bez zbêdnych hierarchicznych podzia³ów. Trenujemy walkê traktatow±, jednak¿e stawiamy na ró¿norodno¶æ, nie tylko szermiercz±, przeto prócz zbrojnych zapraszamy równie¿ niewiasty, rzemie¶lników jak i duchownych. Nie stawiamy ¿adnych ograniczeñ!
Nasza strona internetowa siê buduje!

Proszê pisaæ bezpo¶rednio na e-mail, nie za¶ zadawaæ pytania na forum ogólnym.

Kontakt:
rexor203@gmail.com

P.S.
Upraszam osoby, które nie s± zainteresowane tematem do nie zamieszczania obra¼liwych czy te¿ prowokuj±cych tekstów jak to mia³o miejsce ostatnim razem, kiedy to na moj± pro¶bê moderator zamkn±³ ow± burzliw± dyskusjê o niczym. Tekst jest skierowany do osób poszukuj±cych grupy dla siebie, a nie do tych którzy od 10 lat nale¿± do ruchu rycerskiego we w³asnych bractwach lub te¿ maj± negatywne nastawienie do wszystkich, którzy s± tutaj nowi.

pozdrawiam!
Lion Heart
Co nas interesuje:

• Nasza formacja przeznaczona jest dla osób zainteresowanych odtwarzaniem rycerstwa angielskiego z prze³omu XIII/XIV w. oraz innych stanów (mieszczañstwo, duchowieñstwo), jednak¿e pragnê zaznaczyæ, ¿e interesuje nas jak sama nazwa wskazuje przede wszystkim strona militarna.
• Dobra zabawa w kole¿eñskiej atmosferze, bez zbêdnych drabin hierarchicznych, opartych na strukturze feudalnej czy te¿ odbywaniu przymusowego nowicjatu przy jednoczesnym zachowaniu podzia³ów obowi±zków (skarbnik, organizator wyjazdów, administrator strony internetowej formacji etc.) i specjalizacji (typu ³ucznik, lekkozbrojny, dama).
• Równo¶æ cz³onków formacji. Mo¿na byæ od zaraz rycerzem ciê¿kozbrojnym bez zbêdnego przechodzenia przez 3-letni nowicjat i bycie przez ten czas giermkiem, pos³ugaczem czy ¶winiopasem, b±d¼ te¿ kozodojem.
• Nacisk na sprawno¶æ fizyczn± i treningi w³adania broni± – miecz d³ugi, miecz + tarcza, ewentualnie broñ drzewcowa i obuchowa.
• Taktyczne starcia dla osób potrafi±cych pos³ugiwaæ siê danym rodzajem broni.
• Kultywowanie silnych angielskich tradycji ³uczniczych (treningi strzelania) oraz wyjazdy na turnieje ³ucznicze w ramach turniejów rycerskich na terenie Polski.
• Organizowanie w³asnych wyjazdów o charakterze kole¿eñskich imprez zamkniêtych bez udzia³u publiczno¶ci.
• Organizowanie pokazów dla publiczno¶ci w ramach pikników, festynów i tp., wspó³pracê z instytucjami (w dalszej przysz³o¶ci w miarê pozyskania du¿ej ilo¶ci cz³onków – powy¿ej 10 osób)
• Jazda konna (dla zainteresowanych)

Co nas nie interesuje:

• Wywy¿szanie siê tzw. dowództwa nad reszt±.
• Podej¶cie ultrahistoryczne z cyklu: „nie mo¿esz mieæ takiego czy innego naczynia, bo nie ma na to potwierdzenia w postaci wykopaliska na terenach Anglii z tamtego okresu”.
• Pijañstwo obozowe.
• Urazowe walki bohurtowe, ma³o widowiskowe dla publiczno¶ci, za¶ nara¿aj±ce niepotrzebnie zdrowie walcz±cych.
• Zbyt grube pikowañce, które sprawdzaj± siê owszem ¶wietnie na bohurtach, ale doprowadzaj± do przegrzania oraz komicznego wygl±du ludzi – michelinów.
• Oszczêdzanie na sprzêcie! Ocynkowane kolczugi, domoros³e p³atnerstwo (chyba, ¿e kto¶ faktycznie umie), podarte i przepocone u¿ywane przeszywanie z allegro, materia³y syntetyczne czy te¿ cynowe kubki z wizerunkiem jelenia na rykowisku.

Czego oczekujemy od ludzi przybywaj±cych:

• Chêci wspó³pracy na kole¿eñskich i partnerskich zasadach w ramach naszego datowania (koniec XIII, I æwieræ XIV w.)
• Mo¿liwie szybkiego okre¶lenia siê co chcia³oby siê w formacji robiæ i pod±¿ania w wybranym kierunku (ciê¿kozbrojny, lekkozbrojny, ³ucznik, dama, p³atnerz, etc.). Je¶li np. chcesz zaj±æ siê g³ównie ³ucznictwem, zacznij od kompletowania sprzêtu ³uczniczego i treningów, a nie od koñca czyli od zakupu gaci lnianych, misek, ³y¿ek i innych bzdetów jak niektórzy „¶wietnie” radz± pocz±tkuj±cym, bo wbrew pozorom kupiæ te rzeczy mo¿na w moment, obszyæ siê ³adnie i historycznie równie¿ szybko, ale nauczyæ je¼dziæ konno, czy opanowaæ dan± sztukê walki czy strzelanie zajmuje du¿o, du¿o wiêcej czasu i wysi³ku ni¿ zakupienie na allegro miski, kubka czy kaletki. Za¶ na treningi czy jazdê konn± nie musisz chodziæ w stroju historycznym od zaraz.

Jakich ludzi nie chcemy:

• Nieudaczników, którzy lecz± swoje kompleksy i niepowodzenia ¿yciowe wy¶miewaj±c cudze inicjatywy i zaw³aszczaj±c sobie monopol na nieomylno¶æ w dziedzinie pt. „¶redniowiecze” i stwierdzaj±cych na starcie „w d… by³e¶, g… wiesz”.
• Ludzi, którzy nie umiej± siê okre¶liæ co ich tak naprawdê interesuje w tej zabawie, snuj± siê 5 lat w danym bractwie z puszk± piwa w kalesonach i odk³adaj± zakup dobrego sprzêtu w nieskoñczono¶æ, bo interesuje ich g³ównie a nie „przy okazji” picie alkoholu i przez ten pryzmat postrzegaj± ruch rekonstrukcyjny.

Nie chcemy rewolucji w ruchu rycerskim, obra¿ania nikogo, zachêcania do porzucania wcze¶niej obranych dróg. Nie chcemy konfliktów, ani bycia komercyjnymi objazdowymi rycerzykami jak by siê mog³o mo¿e na pozór wydawaæ. Chcemy na dobr± sprawê robiæ to co inne bractwa w ruchu rycerskim, tylko w okresie datowania bardzo u nas (w Polsce) niepopularnym XIII/XIV w oraz mo¿e na nieco innych zasadach, omijaj±c koncepcje bohurtowe, grube pikowañce i nie przemawiaj±c nadêtym tonem tzw. prawdziwych „ultrasów”.

Pozdrowienia dla ca³ego RR!
Konrad

Lion Heart
Kilka nagrobków z terenów Królestwa Anglii z interesuj±cego nas okresu.
Lion Heart
Powstaje nasza strona internetowa i powinna zacz±æ dzia³aæ w pa¼dzierniku!
Równie¿ w pa¼dzierniku startujemy na nowo z treningami - dostêpna bêdzie sala 1, lub nawet 2x tyg. Manuskrypt I. 33 oraz miecz d³ugi (Hanko Dobringer)
Lion Heart
Aby rozwiaæ watpliwo¶ci wszelakie, jako i¿ nies³usznie zarzucano nam chêæ bycia objazdowymi rycerzykami za kasê i wk³±dano w usta tre¶ci niewypowiedziane... mnie marzy siê co¶ w stylu "Konnych rycerzy pogranicza". Akurat zainspirowa³ mnie ich niedawno za³o¿ony temat, bowiem ¶ledzi³em dzia³ania tej grupy ostatnie dwa lata. Rycersto by³o przede wszystkim konne! Oczywi¶cie wi±¿e siê to z wydatkami. Ja te¿ mimo jakich¶ umiejêtno¶ci je¼dzieckich nie mam na razie historycznego siod³a ani kropierza, ale ca³y sprzêt ciê¿kozbrojnego XIII/XIV w posiadam, pe³n± "czarn±" kolcz± od stóp do g³ów. Ponadto interesuje nas ³ucznictwo... i raczej od ³uczniczej strony gry¼liby¶my temat wyjazdów na XIII-kowe turniej, bowiem ostatecznie nasze datowanie je¶li chodzi o "stricte zbrojnych" jest o kilka dekad pó¼niejsze, takie rzek³bym niepopularne w Polszczy;)
Lion Heart
Do wszystkich niedowiarków, którzy twierdz± jakoby w I po³. XIV w nie by³o p³ytowych os³on r±k.
Ikonografia pochodzi z interesujacych nas rejonów: Anglia. Lata 1308-1312.
Pocz±tek XIV wieku!!! Widaæ wyra¼nie ukszta³towane w ca³o¶ci narêczaki, he³my - typowe wy³acznie dla Anglii - Sugar Loaf, ma³o tego: równie¿ he³my z zas³onami. Tamtejsze p³atnerstwo ok 1300 roku sta³o na o wiele wy¿szym poziomie ni¿ nasze.
Je¶li wiêc jaki¶ ultras bêdzie mnie jeszcze kiedys chcia³ przkonaæ, ¿e ok. 1300 r. nic nie by³o poza przeszywk± grub± jak materac dmuchany, gaciami lnianymi i sznurkiem rodem z castoramy to zaprawdê powiadam Wam...smile.gif
Stanis³aw ¯órawski
Nie wiem, sk±d u Ciebie taka obronna postawa. Kto¶ Ciê kiedy¶ przekonywa³, ¿e w XIV-wiecznej Anglii nie by³o sugar-loafów?!

Z tego, co pamiêtam, krytyka u¿ywania tego typu uzbrojenia, o którym piszesz powy¿ej, dotyczy³a polskiej trzynastki, a nie grup odtwarzaj±cych angielskie rycerstwo z XIV wieku.
Lion Heart
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 18:30 21.11.2013) *
Nie wiem, sk±d u Ciebie taka obronna postawa. Kto¶ Ciê kiedy¶ przekonywa³, ¿e w XIV-wiecznej Anglii nie by³o sugar-loafów?!

Z tego, co pamiêtam, krytyka u¿ywania tego typu uzbrojenia, o którym piszesz powy¿ej, dotyczy³a polskiej trzynastki, a nie grup odtwarzaj±cych angielskie rycerstwo z XIV wieku.

Owszem, w³a¶nie na tym forum kilka miesiêcy temu kiedy za³o¿y³em temat doczycz±cy Królestwa Anglii prze³omu XIII/XIV w zosta³em wyszydzony przez pewne osoby (nicków nie pomnê bo i nie pamietam, nie zaprz±tam sobie tym g³owy). Ja i przyjaciele zajmujemy siê t± konkretnie czê¶ci± Europy i tym okresem historycznym. Ci, któzy krytykowali zajmowali sie jak mniemam Polsk± dzielnicow± I po³. XIII w, wiêc to jak porównywanie Subaru do Porsche. Oba s± ¶wietne, ale ka¿dy w swojej klasie.

Co do Polskiej XIII-ki w±tpliwosci nie ma co do tego co piszesz, ¿e takich "sprzêtów" tutaj nie u¿ywano i niektórzy sobie grubo folguj± wje¿d¿ajac na imprezy w takim oporz±dzeniu. A "obronna postawa" jak j± nazywasz bierze siê st±d, ¿e najwiêcej do powiedzenia wtedy mia³y osoby, które wcale nie zajmuj± siê aspektami militarnymi epoki, tylko nosz± kaplelusze z rogo¿yny, lniane gacie i kostur i do tego sprowadzaja swój udzia³ w rekonstrukcji. Ja nie krytykujê tematu "pielgrzymów" bo ten element epoki ¶redniowiecza mnie nie interesuje i siê na nim nie znam:)
Indar
Lion Hearcie, zmusi³e¶ mnie do tego ¿ebym grzeba³ w forumowym ¶mietniku i czyta³ posty w skasowanym ju¿ temacie dotycz±cym rekrutacji do Waszej grupy.
Piszesz tu ¿e kto¶ Ci wciska³ ¿e nie u¿ywano "Sugarlofów" - nigdzie nie znalaz³em takie go stwierdzenia. W tamtym temacie wywi±za³a siê burzliwa dyskusja na temat "odrzucania przez rekonstruktorów" zdobyczy p³atnerskich prze³omu XIII/XIV

CYTAT(Lion Heart @ 20:31 07.07.2013) *
W³a¶nie tego nie rozumiem dlaczego najciekawszy okres jesli chodzi o zdobycze p³atnerskie, a wiêc prze³om XIII/XIV w jest tak nagminnie odrzucany przez rekonstruktorów. He³my wielkie z kjejnotami etc. Moim zdaniem po¼ne he³my garnczkowe, a w szczególnosci ich wersja angielska sugar loaf s± najpiekniejszycmi he³mami jakie "wyprodukowa³o" ¶redniowiecze.

Z czym siê Marek nie zgodzi³ i podj±³ polemikê:
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 15:22 08.07.2013) *
ad 6. Odpowied¼ brzmi- to banialuki. Wybaczcie, ale..... po prostu banialuki. No chyba, ¿e uwa¿acie, ¿e zdobycze p³atnerskie prze³omu XIV i XV wieku, ca³ego XV i XVI s± mniej ciekawe, ale to ju¿ nic na to nie poradzê.

NIGDZIE nie znalaz³em ¿eby kto¶ podwa¿a³ kwestiê wystêpowania owych he³mów w tym okresie. Natomiast niestety przez ca³y tamten temat przewijaj± siê Twoje, nie wiem sk±d wziête, stwierdzenia ¿e wszyscy neguj± ich wystêpowanie, tak jak neguj± wystêpowanie os³on p³ytowych:
CYTAT(Lion Heart @ 19:54 08.07.2013) *
Dowiezia³em sie te¿ dziêki niemu, ¿e nie by³o ochron p³ytowych w I æwierci XIV stulecia....

Tu akurat znowu aluzja do Marka, zupe³nie chybiona bo Ów nigdzie tak nie napisa³

Co do pielgrzyma z kosturem i kapeluszem z Rogo¿yny to mówisz o Viatorze, nie oceniaj cz³owieka po avatarze bo to zwyczajnie p³ytkie. Nie wiem sk±d przekonanie ¿e jak kto¶ macha kosa³k± to musi od razu mieæ w profilu zdjêcie z zaci¶niêtymi zêbami, morderczym spojrzeniem i koniecznie musi byæ widaæ majcher. Takie +100 do fejmu.
Viator nie zabra³ g³osu w tamtym temacie, natomiast opisa³ Ci co musia³by¶ zrobiæ zanim zechcesz siê z nami bawiæ na pocz±tek XIII, zupe³nie gdzie indziej:
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=360345
To by³ zdaje siê Jego jedyny post zwi±zany z Tob±, nie wiem co jest w jego s³owach ¿e tak go potraktowa³e¶.
Natomiast co do osób które siê z Tob± nie zgadza³y to np. Marek Hilgendorf zajmuje siê raczej koñcem XIII, czyli bli¿ej Mu do Ciebie ni¿ do pocz±tku XIII. I zarêczam Ci ¿e wie o czym pisze.

Znowu zaczynasz posty od atakowania, powo³ujesz siê na rzeczy których nikt nie napisa³ a pó¼niej siê dziwisz ¿e ludzie maja do Ciebie takie nastawienie.
Lion Heart
Szanowny Modeartorze!

Podziwiam, ¿e chcia³o Ci siê grzebaæ i wracaæ do tematu, który na moj± pro¶bê Sam zamkna³e¶. awtedy przeprosiem RR za pewne porywcze s³owa, któe niepotrzebnie mi sie wyrwa³y na starcie.

Nie dziwiê siê wcale, ¿e wspomniane przez Ciebie osoby maj± do mnie takie a nie inne nastawienie i podobnie ja do nich. Nie znam tych uzytkowników Frehy, o których piszesz i prawodopodobnie nigdy siê nie zetkniemy. Byæ moze wiedz± o czym pisz±. Ja równie¿ wiem, bo ineresuja mnie sprawy zwi±zane z architektrur± obronna imilitariami. Gdyby dyskusja byla o tym jak prawid³owo historycznie wygl±da³y szaty na dworze Królowej Jadwigi nigdy bym sie nie odwa¿y³ na ten temat wypowiadaæ bo sie nie znam. Wspomniany Marek (wcze¶niej nie wiedzia³em o kogo chodzi, teraz juz mi przypomnia³e¶ imiê) z góry skre¶li³ moj± ponad 20-leni± wiedzê.

Co do avatara nie oceniam tamtego drugiego u¿ytkownika po jego wygladzie, "nie do tego pijê". Ale wybacz to co sugerowa³ mi o czytaniu o glebach nad Tamiz± ma wiecej wspólnego z profesjonaln± etnografi± a nie z "odtwórstwem rycerstwa anglii I pol. XIV w."

Uwierz mi, ze widzia³em na imprezach, turniejach ludzi, którzy przekonywali mnie, ¿e odtwarzaj± mo¿nego rycerza czy dworzanina a chodzili w samych gaciach, niemal¿e boso. Tylko im gêsi pu¶ciæ pod nogi. No bez obrazy, ale taka prawda. Moje zainteresowania nie musz± byc zbie¿ne z ich, ale niech nikt mnie nie przekonuje, ze tak wygl±da³o mozne rycerstwo w XIII wieku!!! Albo nie nazywajmy takich osób "bractwem rycerskim" tylko "bractwem ¶redniowiecznym". By³y jak wiemy ró¿ne stany. Chodzi mi o spójno¶æ. Je¶li podchodzi do mnie ¶winiopas i krytykuje mój sprzêt bojowy, bo miecz by³ zupe³nie nowy i wypolerowany od p³atnerza, a on mi mówi, ze to ocynk... po czym na moje pytanie "co ty masz ze sprzêtu?" odpowiada mi, ze nic. No to tak jakbym ja krytykowa³ osoby je¿d¿±ce na motorach crossowych, a nigdy na takim nie siedzia³em. Nich pójdzie do sklepu typu Castorama (gdzie zapewne kupil swój znamienity sznur:)) i zobaczy jak wygl±da ocynkowana stal. Wiêkszosc pó¼niejszych grup rekonstrukcyjnych skupia sie na stronie militarnej - XVII w, XVIII w, XIX w, II wojna ¶wiatowa... Czemu ludzie zajmuj±cy sie II W¦ odtwarzaja ¿o³nierzy a nie szewca, któy klepa³ na kopytku buty gdzie¶ w czasach okupacji? Tacy tez byli. Nie twierdzê, ze ka¿dy ma sie skupiaæ na stronie militarnej ¶redniowiecza, bo byc moze nie kazdemu pozwala na to zdrowie czy finanse..., ale czemu takie osoby zabieraj± g³os w sprawach militarnych jak ów "mentor od ocynku"? Co ¶mieszniejsze ów ocynkowany cz³ek mieni³ sie byc zdaje sie jakim¶ kapitanem kompanii najemnej czy co¶ takiego... Nie wiem.. byc moze najmowa³ sie do pasania ¶wiñ czy przerzucania sianem. Bardzo byc moze. Nie zgadali¶my sie jakos na ten temat.

Drogi Indarze, to nastawienie pewnych osób w RR do nowoprzyby³ych bardzo mnie do tego zniechêci³o i choc pewnie mi nie uwierzysz, nie jestem osoba konfliktow±, choæ nie ukrywam gor±cej krwi i nie lubiê jak ktos robi ze mnie debila i wmawia mi, ¿e rycerz wygl±d³ tak a nie inaczej w XIII czy XIV wieku, a kiedy pokazujê ikonografiê jak ww. mówi mi taki kto¶, ze to zapewne wymys³ jakich¶ XIX wiecznych rysowników. S± takie osoby, uwierz.

Iulianus
Ale czy nadal nie piszesz o tym, ¿e kto¶ kiedy¶ co¶ na imprezie powiedzia³? Co to ma do dyskusji tutaj? Chyba, ¿e czego¶ nie ogarn±³em, to proszê o wybaczenie ze wzglêdu na zmêczenie po pracy.
Lion Heart
I b³agam na mi³o¶æ Bosk±! ¯eby sie znów nie zrobi³a pyskówka jak ostanio, bo niektóre osoby wtedy udawa³y ¿e nie wiedz± o co chodzi ¿eby prowokowaæ nas celowo.

A co do Sugar Loaf bo bym zapomnia³, to widzia³em na tym¿e forum nie pamietam jak datowany temat, w którym jaki¶ u¿ytkownik zamieszcza³ podobn± jak ja ikonogragfiê pochodz±c± z Anglii z XIV w.... i zosta³ wysmiany, zê to "mrok" (jak¿e popularne okre¶lenie w RR). To by³o ³adnych kilka lat temu... 5, moze 6, moze wiecej. Mo¿e skoro tak szukasz dobrze po tych tematach znajdziesz o co mi chodzi.

Kiedys pokazywa³em kolesiom robiacym okres oko³ogrunwaldzki bascinet z zas³on± p³ugow± (b³êdnie moim zdaniem przez Mardinusa zwany ¿ab±) na ikonograii i powiedzili mi, ze to "Gwiezdne wojny" i mrok. Kiedy pokaza³em im pó¼niej ¶ciagniety z sieci na fotografii taki he³m z jakiego¶ w³oskiego muzeum, powiedzieli, ze to wymys³ XIX w p³atnerze i kto¶ na pewno ten he³m podrzuci³ do tego muzeum. Rêce i nogi mi opad³y... I Sam powiedz jakie ja mam mieæ nastawienie do takich osób? Jak prowadzic z nimi dialog? Ja szukam konkretnych argumentów popartych historyczn± ikonografi±. Nie jestem bywalcem Frehhy co wiadaæ od kiedy jestem zaresjestrowany i po ilosci postów w³a¶nie z tego powodu. Zawsze znajdzie sie jakie¶ "ale" ¿eby komu¶ próbowaæ wmówiæ, ze czegos "nie by³o".

pozdrawiam
Lion Heart
CYTAT(Iulianus @ 00:48 22.11.2013) *
Ale czy nadal nie piszesz o tym, ¿e kto¶ kiedy¶ co¶ na imprezie powiedzia³? Co to ma do dyskusji tutaj? Chyba, ¿e czego¶ nie ogarn±³em, to proszê o wybaczenie ze wzglêdu na zmêczenie po pracy.

Te¿ jestem zmeczony po pracy, wiêc luz:)

To nie jest miejsce na dyskusjê, bo nie przyniesie ona rezultatu nikomu, tylko z grup± przyjació³, ludzi dobrze po 30-ce, budujemy grupê w Krakowie o wspomnianym na starcie charakterze. Temat ma charakter og³oszenia dla zainteresowanych z przyk³adami nagrobków czy ikonografii.

Zamieszczam owe przyk³ady, bo jak wspomnia³em wyzej, spotyka³em sie w realu z absurdalnymi zarzutami "prawdziwych ultrasów", ¿e nie by³o tego czy owego w epoce, a po prawdzienawet do tematu nie zajrzeli nigdy. Po to te "rysunki". tYlko niech mi nikt nie zarzuca, ze ja tutaj kogos obra¿am czy próbujê nawracaæ. Zamieszczam owe rysunki ¿eby zainteresowani widzlieli w jakim charakterze ma ta formacja wygl±daæ.
Otto z Krakowa
Drogi Panie Lion Heart
Nie uwazasz ze ten temat przesycony jest hipokryzja? Twierdzisz, ze "nie zamieniajmy tematu w pyskowke", a sam robisz jakies personalne wjazdy i dziwisz sie, ze ktos Ci na nie odpowiada. Mamw razenie, ze ktos Cie bardzo skrzywdzil/obrazil w RR ze tak bardzo szyderczo na podstawie jednej osoby oceniasz RR. W mojej glowie rodzi sie tylko pytanie - po co oglaszasz sie na forum, ktorego tak bardzo nienawidzisz? Nie lepiej poszukac rekrutow w innych kregach? Z mojej strony moge zyczyc powodzenia w inicjatywie, aczkolwiek prosze Cie - przestan prowokowac w swoich postach. I zmien ton z arbitralnego na bardziej przyjazny, to duzo zmienia - uwierz mi.
Lion Heart
Mo¿e masz racjê Otto. Póki co szuka³em rekrutów w innych krêgach z powdzeniem. Chêæ rozbudowania "bractwa" sk³onia³ mnie do zamieszczenia og³oszenia na tym forum (jak piszesz znienawidzonym przeze mnie). Mój stosunek do tego forum by³ neutralny, pomimo ¿e ludzie, których pozna³em wcze¶niej i z którymi trenowa³em mówili mi: "nie wchod¼ nawet na frehê, freha umiera, tam s± sami frustraci". Nie kierowa³em siê ich opiniami i postanowi³em spróbowaæ. Niestety chyba mieli racjê.

Pamiêtam Cie dobrze, bo w ostatniej dyskusji te¿ zabiera³e¶ g³os udajac, ¿e pewnych rzeczy nie rozumiesz, ¿e chcemy walczyæ bez przeszywek lub byæ objazdowymi rycerzykami. Te¿ mog³em sie poczuæ ura¿ony za nadinterpretacjê z Twojej strony. Za swoje gor±ce s³owa z poprzedniej dyskucji przeprosi³em na koniec (bo umiem sie przyznaæ do b³êdów) i na moj± w³asn± pro¶bê Indar zamkn±³ temat.

Nie wiem gdzie widzisz hipokryzjê w tym co piszê? I przeciwko komu niby s± skierowane moje s³oa? Przeciw ultrasom, którzy ¶pi± w jaskiniach? Ja sie nie wypowiadam na temat jaskiñ, tylko na temat militariów, chyba ze znó cos sobie naditerpretowujesz.

I nie mów mi per pan (chyba, ¿e to kolejna próba "frehowego" podszydzania i prowokowania) bo poznali¶my siê w tym roku osobiscie i ja nic do Ciebie nie mam ani do Braci Dobrzyñskich, choc nasze zainteresowania niestety s± rozbie¿ne (¿a³ujê szczerze)... pisa³em tutaj o zupe³nie innych osobach, równie¿ o zdarzeniach z przed kilku lat, np te osoby z okresu oko³ogrunwaldzkiego. Nie jestem anonimowy w sieci. Nie uznajê anonimowo¶ci. Bardzo ³atwo mozna mnie znale¼æ. I nie widzê zaprawdê cienia hipokryzji w tym co piszê.
Rafa³ Pr±dzyñski
Drogi Lwei Serce - prosze pokorniê o opinie na mój temat - czy ja jako socjolog na gumnie jestem specjalist± od ³ucznictwa czy te¿ ca³kowitym dyletentem jako dysortograf, dysgrafik i wogóle hominid.

Pro¶bê swoj± motywujê zamieszaniem moralnym jakie powsta³o u mnie - gdy¿ do tej pory zdaw³ao mi siê, ¿e nie obce mi s± "ziemie angielskie" ale mniemam, ¿e ¿y³em w ca³kowitej herezji.

Drugim powodem jest to co napisa³e¶ odno¶nie ³ucznictwa i sprzêtu jaki zamierzacie u¿ywac lub u¿ywacie podczas odtwarzania Rycersta Ziem Angielskich. Teks ten jest w skasowanym po¶cie- ale Indar nie omieszka nam go przybli¿yæ (je¶li zajdzie potrzeba).

Pro¶z erózwnie¿ o roztrzygniêcie co do poziomu mojejgo dyletancta je¶li chodzi o podstawy fechtunku - gdy¿ podobny niepokók moralne powsta³ u mnie na skutek zamiarowanych przez Was ¼rode³ do nauki owego rzemios³a - ca³y czas w kontek¶cie wybranej przez Was Szanowni datacji oraz Rycerstwa Ziemi Angielskiej.

Z powa¿aniem.
Prostaczek.

Lion Heart
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 13:18 22.11.2013) *
Drogi Lwei Serce - prosze pokorniê o opinie na mój temat - czy ja jako socjolog na gumnie jestem specjalist± od ³ucznictwa czy te¿ ca³kowitym dyletentem jako dysortograf, dysgrafik i wogóle hominid.

Pro¶bê swoj± motywujê zamieszaniem moralnym jakie powsta³o u mnie - gdy¿ do tej pory zdaw³ao mi siê, ¿e nie obce mi s± "ziemie angielskie" ale mniemam, ¿e ¿y³em w ca³kowitej herezji.

Drugim powodem jest to co napisa³e¶ odno¶nie ³ucznictwa i sprzêtu jaki zamierzacie u¿ywac lub u¿ywacie podczas odtwarzania Rycersta Ziem Angielskich. Teks ten jest w skasowanym po¶cie- ale Indar nie omieszka nam go przybli¿yæ (je¶li zajdzie potrzeba).

Pro¶z erózwnie¿ o roztrzygniêcie co do poziomu mojejgo dyletancta je¶li chodzi o podstawy fechtunku - gdy¿ podobny niepokók moralne powsta³ u mnie na skutek zamiarowanych przez Was ¼rode³ do nauki owego rzemios³a - ca³y czas w kontek¶cie wybranej przez Was Szanowni datacji oraz Rycerstwa Ziemi Angielskiej.

Z powa¿aniem.
Prostaczek.

Kto to jest? I w jakim jêzyku mówi? Moderatorze proszê przet³umcz. I ¿eby siê nikt znów niepotrzebnie dotkniêty nie poczu³... po prostu nie rozumiem tego co on pisze.
Lion Heart

Zaczynam mieæ powoli ubaw z takich osób jak ten powy¿szy. My¶la³em, ¿e to forum dla pasjonatów dawnych sztuk walki i rekonstrukcji historycznej, a nie ludzi, którzy nie maj± co robiæ z ¿yciem tylko przegl±daja chyba ka¿dy post jaki sie na tym forum pojawi.

Chyba chodzi³o mu o treningi walki. Có¿ o traktatach juz by³a mowa. Skoro kto¶ m±dry to spisa³ i usystematyzowa³ kilkaset lat temu to chyba warto z tego skorzystaæ i od czegos wyjsæ, nieprawda¿? A to, ¿e Dobringer to Niemcy 20-30 lat po naszym datowaniu, bo niezachoa³o sie lub nie by³o nic angielskiego z tamtego okresu to trudno. Nie nawiazujê do szko³y w³skiej szpady. Miecz d³ugi istania³, wiec chyba lepei jwyj¶æ od "czegos" niz od niczego. Choc jak pamiêtam kto¶ mnie tu przekonywa³ (Indar moze przytoczyæ), ze angielski ultras macha³ jak cepem, bo za nic mia³ nauki g³upców i ¿e umijêtnosci szrmierczych nale¿a³o sie wstydziæ.

My¶le, ¿e Adamek powinien zakoñczyæ karierê boksera, bo powinien sie wstydziæ swoich umiejêtno¶ci ringowych i np. daæ szanse takim jak pedofighter zastraszony przez zbysia z ³êczycy.
Rafa³ Pr±dzyñski
Tysi±ckrotne podziêkowania.

To tylko jeszcze poproszê tak w temacie ³uku.

Mo¿naliby?

Polornie i pokornie prosiemba.

Prostaczek.
Lion Heart
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 14:32 22.11.2013) *
Tysi±ckrotne podziêkowania.

To tylko jeszcze poproszê tak w temacie ³uku.

Mo¿naliby?

Polornie i pokornie prosiemba.

Prostaczek.

Wreszcie rozumiem co piszesz przyjacielu.

Odno¶nie ³ucznictwa nie pamiêtam co masz dok³adnie ma my¶li, po za tym i¿ pisa³em, ¿e w Anglii by³a silne tradycje ³ucznicze i do nich zamierzamy nawi±zaæ oraz i¿ osobi¶cie u¿ywam sprzêtu od Bisoka 76'' longbow (jak wiêkszosæ rekonstruktorów na turniejach ma jego sprzêt i nikt siê nie czepia, mimo i¿ zawiera on matria³y syntetyczne). I có¿ z tego, ¿e zawiera?

A czy¿ nie zgodzisz sie ze mn± przyjacielu, i¿ to w³a¶nie "prawdziwi ultrasi" s± hipokrytami paraduj±c po obozowisku w rogowych okularach i korzystaj±c z toj-toja. Mo¿e warto by wiec wysiliæ wzrok i podcieraæ sie rêk±, bo papier toaletowy jest materia³em zdecydowanie niehistorycznym:) Je¶li taktowaæ to na 100% historczynie warto by te¿ olaæ samochód jako ¶rodek lokomocji i niech rycerz jako konny przyje¿dd¿a koniem na turniej, za¶ kmieæ prosty czy pielgrzym takowy dniem i noc±, polami i lasami wêdruje aby na turnieju sie zjawiæsmile.gif?

Przecie¿ to ma byc dobra zabawa dla doros³ych interesujacych siê histori± jak mniemam... Je¶li pomyli³em adres, powiedzcie mi, to wrócê do swego ¶wiata tradycyjnych sztuk walki z podkulonym ogonem i nigdy juz nie zabiorê g³osu na tym¿e forum.smile.gif
Teyrnon
CYTAT
Mój stosunek do tego forum by³ neutralny, pomimo ¿e ludzie, których pozna³em wcze¶niej i z którymi trenowa³em mówili mi: "nie wchod¼ nawet na frehê, freha umiera, tam s± sami frustraci"

Hej, mam wra¿enie ¿e poza Hegemonem który chce podnie¶æ temparature to jeste¶ jedyn± "sfrustrowan±" osob± która siê udziela w tym temacie- powa¿nie, przeczytaj temat jeszcze raz na spokojnie.. Po co to, na co to komu? Fajna inicjatywa tylko mam wra¿enie ¿e takie referaty uderzaj±ce w innych raczej nie przys³u¿± siê w zjednywaniu sobie osób i pozyskiwaniu ¶wie¿ego narybku, a raczej go odstrasz±. Nie róbcie sobie i innym czarnego PRu.. Pozdrowienia
Nasir
Ja te¿ mam nadziejê, ¿e nie powstanie kolejna bezsensowna pyskówka.
Dopisek z ikonografi± mia³ na celu po prostu dobitnie wyja¶niæ pewne kwestie z gatunku - co by³o, czego nie by³o. Spotykali¶my siê z zarzutami, ¿e w XIV w. Anglii w³a¶ciwie nie by³o nic tote¿ ma³e wyja¶nienie tej kwestii gdy¿ zarzuty pada³y w kontek¶cie naszej powstaj±cej grupy (rónie¿ w kontaktach bezpo¶rednich). To jest portal na który wchodz± ludzie zainteresowani tematyk± RR (równie¿ ci którzy czynili owe zarzuty), to jest post dotycz±cy naszej formacji, wiêc tutaj pad³y s³owa wyja¶nienia. Nikt nikogo nie prowokuje, nikt nikogo nie obra¿a.
Oczywi¶cie mo¿na by³o to przemilczeæ, ale ponoæ milczenie bywa przyzwoleniem. Je¶li kto¶ siê orientuje mniej wiêcej w RR to wie, ¿e trafiaj± siê kolesie siedz±cy przy ognisku boso, w samych gaciach i ch³opskiej koszuli z rogowymi okularami na nosie, ktorzy popijaj±c piwo wym±drzaj± siê na ka¿dy mo¿liwy temat i arbitralnie wyrokuj±cy co by³o a czego nie by³o, a przy tym twierdz±cy, ¿e s± w ultrahistorycznym stroju rycerza. Spotyka³em takich ja, spotyka³ i Lion Heart, dlatego zamie¶ci³ odnosz±cy siê do tego fragment. Przychodz± ludzie niezaznajomieni z tematem, czêsto bardzo m³odzi, s³uchaj± takich rzeczy i potem mog± faktycznie my¶leæ, i¿ ¶redniowieczny ch³op nie ró¿ni³ siê wygl±dem i umiejêtno¶ciami od rycerza.
Nie ¶cierajmy siê w teamtyce, która powinna byæ raczej p³aszczyzn± porozumienia i wspólnej ¿yczliwo¶ci. Nie chê byæ niczyim wrogiem ani nie chcê nikogo poni¿aæ. Ka¿dy niech robi to co lubi, a kwestie co kiedy by³o i w jakiej formie mo¿na wyja¶niaæ na spokojnie.

Osoby zainteresowane naszymi pomys³ami zapraszam do kontaktu.
Osoby niezainteresowane pozdrawiam i ¿yczê powodzenia w innych grupach.

P.S. Rafale Pr±dzyñski - Jak zwykle nie rozumiem o co Ci chodzi ani co te wypowiedzi wnosz± do tematu, ale dziêkujê za czas ju¿ po¶wiêcony i za ten, który jak znam ¿ycie jeszcze po¶wiêcisz.
drzemik
Ja tylko w temacie okularów: co macie przeciwko rogowym oprawkom?
Masz na my¶li wspó³czesne czy historyczne (w ¶redniowieczu, pó¼nym, by³y zarówno drewniane, jak i rogowe, a od XVI wieku skórzane nawet)?

(jakby co to w sprawie okularów zapraszam do mnie, kryptoreklama) smile.gif
Lion Heart
CYTAT(drzemik @ 15:22 22.11.2013) *
Ja tylko w temacie okularów: co macie przeciwko rogowym oprawkom?
Masz na my¶li wspó³czesne czy historyczne (w ¶redniowieczu, pó¼nym, by³y zarówno drewniane, jak i rogowe, a od XVI wieku skórzane nawet)?

(jakby co to w sprawie okularów zapraszam do mnie, kryptoreklama) smile.gif

Dobre:)

Okulary bodaj¿e ¿ebym nie sk³ama³ pojawia³y siê juz choæ (bardzo rzadko) ok. koñca XII w. niech mnie poprawi kto¶ kto jest w temacie mocniejszy ode mnie. Teraz piszê na 100% powa¿nie (Otto nie nadinterpretowuj tego i nie bierz do Siebie, bo wiem, ¿e te¿ nosisz okulary). To by³ taki ¿arcik do Rafa³a:)
Lion Heart
CYTAT(Teyrnon @ 15:13 22.11.2013) *
CYTAT
Mój stosunek do tego forum by³ neutralny, pomimo ¿e ludzie, których pozna³em wcze¶niej i z którymi trenowa³em mówili mi: "nie wchod¼ nawet na frehê, freha umiera, tam s± sami frustraci"

Hej, mam wra¿enie ¿e poza Hegemonem który chce podnie¶æ temparature to jeste¶ jedyn± "sfrustrowan±" osob± która siê udziela w tym temacie- powa¿nie, przeczytaj temat jeszcze raz na spokojnie.. Po co to, na co to komu? Fajna inicjatywa tylko mam wra¿enie ¿e takie referaty uderzaj±ce w innych raczej nie przys³u¿± siê w zjednywaniu sobie osób i pozyskiwaniu ¶wie¿ego narybku, a raczej go odstrasz±. Nie róbcie sobie i innym czarnego PRu.. Pozdrowienia

Masz racjê moja frustracja polega na tym, ¿e mam zbyt rozliczne zainteresowania a niestety doba trwa 24 h i nie dam rady zajaæ sie wszystkimi.

Dodatkowo frustracja ta pog³êbia siê kiedy pojawia siê facet opisany przez Nasira (w samych gaciach i z kosturem o ile sobie taki wystruga³) i zaw³aszcza sobie nieomylno¶æ na wszystkiego tematy w dziedzinie ¶redniowiecze. Jak pisa³em: nie wypowiadam sie o strojach dwórek Królowej Jadwigi, motorach crossowych ani tego jak wygl±da³y pierwsze drewniane narty bo sie na tym nie znam.

Nikt mnie nie skrzywdzi³ ani nie obrazi³ w RR, tylko raczej rozbawi³ swoja postaw±. Czy¿ to nie ¶mieszne, iz ¶winiopas mieni sie byc komturem czy kasztelanem? Mo¿e zapytajmy publicznosci na turnieju, kto bardziej wyglada na rycerza?smile.gif

A prywatnie zapytam: w ogóle co Ty tu robisz? Temat ten nie dotyczy Ciebie ani legionów Rzymskich, ani Celtów ani powstania styczniowego. Za chwilê zaczn± tu pisaæ ludzie zajmujacy sie Kampania Wrze¶niow±smile.gif Skoro popierasz inicjatywê, a ja nie ejstem Twoim wrogiem to moze mi pode¶lesz jakis narybek... byle nie mieli 18 lat... tylko trochê wiecej.
pozdrawiam!
Lion Heart

Hej, mam wra¿enie ¿e poza Hegemonem

Kto to jest ten hegemon? Nie chcia³bym nadepn±æ mu na odcisk:)... tzw. przypadkiem. Póki co kojazy mi siê z komiksem mojego dziecistwa "Kajko i Kokosz":)
Lion Heart
CYTAT(Lion Heart @ 15:52 22.11.2013) *
Hej, mam wra¿enie ¿e poza Hegemonem

Kto to jest ten hegemon? Nie chcia³bym nadepn±æ mu na odcisk:)... tzw. przypadkiem. Póki co kojazy mi siê z komiksem mojego dziecistwa "Kajko i Kokosz":)

Strzeli³em niechc±cy ortografa, bo literka siê nie wcisnê³a:) Mia³o byæ: "kojarzy".
Teyrnon
Te¿ mam liczne zainteresowania i poza antykiem na równi zajmuje siê XIII wiekiem szczerba.gif
Koniec OT. Uwa¿am ¿e pod³±czenie pod ca³y ruch rycerski okularnika w gaciach i nazywanie go ultrasem nie jest powa¿ne.. ;)
Rafa³ Pr±dzyñski
Tyernonoe - jak zwykle jeste¶ wobec mnie nie sprawiedliwy smile.gif.
Jest to forum po¶wiêcone rozmaitym aspektom naszej wielorakiej dzia³alno¶ci. Owszem tak¿e mozna porównaæ tutaj w³o¿ony wysi³ek w okre¶lonym czasie w stosunku do uzyskanych efektów. Chcia³em sobie porównaæ - porówna³em.
A dla czego chcia³em - bo jestem malutki (fakt) i wielkie wra¿enie zrobi³o na mnie te 20 lat.
Lion Heart
CYTAT(Teyrnon @ 15:56 22.11.2013) *
Te¿ mam liczne zainteresowania i poza antykiem na równi zajmuje siê XIII wiekiem szczerba.gif

Ano widzisz... powiniene¶ mnie wiêc rozumieæ w kwestii zainteresowañ.

Poza tym osoby, o których pisa³em to nie jest "ca³y RR". W rekonstrukcji dzia³a ponoæ ok 17 tys. ludzi w tym kraju o ile wiem. Mo¿e nawet ju¿ wiêcej. Je¶li w klasie jest 30 spokojnych dzieci i jedno, dwoje wyjdzie przed orkiestrê i zaczyna rozrabiaæ, wra¿enie sie psuje. Nie twierdzê, ¿e tacy goscie a'la ¶winiopas-m±drala to standard. Pewnie nawet rzadko¶æ, niemniej jednak zdarzaj± sie. Moze wiêc jednak jestem najbardziej pechowym cz³owiekiem ¶wiata, ¿e akurat na takich kilku w ¿yciu trafi³em.
Lion Heart
Stop dyskusji panowie!
Pozdrawiam prawdziwy ruch rycerski, a nie wspomniane wyj±tki!
Indar
A ¿e tak siê zapytam o imprezê na której spotkali¶cie opisywanych przez Was ludzi? Z czystej ciekawo¶ci, gdzie to by³o i kiedy?
Lion Heart
CYTAT(Indar @ 17:06 22.11.2013) *
A ¿e tak siê zapytam o imprezê na której spotkali¶cie opisywanych przez Was ludzi? Z czystej ciekawo¶ci, gdzie to by³o i kiedy?

Moderatorze!

W ten sposób stawiasz mnie w ten sposób pod ¶cian±.
1. Je¶li podam nazwê i datê owych imprez (choæ nazwisk tych osób nie znam) pod³o¿ê siê i narobiê sobie wrogów.
2. Je¶li nie podam i nie wska¿ê palcem kto, gdzie i kiedy zostanê z kolei uznany za niewiarygodnego, ¿e sam to wszystko wymy¶li³em aby prowokowaæ tutaj ludzi.

Powiedzieæ moge jedynie tyle: ludzie z okresu oko³ogrunwaldzkiego (niewierz±cy w zas³ony p³ugowe) to by³y osoby z bractwa dzia³aj±cego w Krakowie 5 i wiêcej lat temu. Nie wiem czy dalej siê tym zajmuja, bo grupa chyba juz nie istneje. Byæ moze przeszli gdzie indziej, a jako i¿ mog± ten temat czytaæ nie chcê tej nazwy podawaæ. Osoby za¶ o aparycji "¶winiopasów" jak to okre¶li³em i ów "najemnik od ocynku", który wiele mia³ do powiedzenia, to by³a impreza XIII-w na terenie Ma³opolski równie¿ d³u¿szy czas temu. Bardzo siê po niej zniechêci³em na d³u¿szy czas do RR. Teraz próbujê wróciæ. Nie wiem czy warto, bo ówczesna XIII-ka mnie rozczarowa³a... Jedno mogê powiedzieæ o tych osobach: byli bardzo sympatyczni, tylko jak wspomnia³em moje wyobra¿enie o XIII-w najemniku jest inne niz to co widzia³em wtedy. A mentorski ton z ich strony razi³ mnie w oczy.

Co siê za¶ tyczy przytoczonych przez Ciebie wcze¶niej wypowiedzi bodaj¿e jakiego¶ Marka, bo tak o nim pisa³e¶... Ja nie pamieta³em jego nicku, bo siê wiecej nie odzywa³... przyznaj, ¿e fragmenty jego wypowiedzi które napisa³e¶ by³y wyrwane trochê z kontekstu. Ja rozumiem, ¿e ludzie dzia³ajacy w RR siê znaj±, prawdopodobnie to Twój znajomy, moze nawet bliski, ale nie do koñca by³o to obiektywne. Ów Marek napisa³ troche wiecej wtedy i mniej sympatycznym tonem i wtedy siê zaczê³a pyskówka. Ale jeste¶my zbyt doro¶li jak mniemam zeby wracaæ do tego co by³o w piaskownicy.
Indar
Z mojego punktu widzenia, obserwatora z zewn±trz, najbardziej niemi³y i prowokuj±cy by³e¶ niestety Ty.
Niestety, bo ¼le Ci nie ¿yczê.
Z chêci± przywrócê ca³y temat i po³±czê z tym nowym, wtedy nie bêdzie wyrwania z kontekstu. Szczególnie ¿e powo³ujesz siê na co¶ co nie mia³o miejsca - w tamtym temacie.

Pytam tylko o imprezê, nie pytam o szczegó³y kto tak powiedzia³. By³e¶ tam jako uczestnik, czy widz? Takie zachowanie jakie opisujesz nale¿y uznaæ za naganne, wiêc nie bêdzie nic z³ego w tym jak powiesz co to by³a za impreza.
Nasir
Indar - teraz to pojecha³e¶ smile.gif.
Jako moderator chyba powiniene¶ dbaæ o spokój i poziom tekstów, a zdajesz sobie sprawê z tego ¿e gdybym teraz zacz±³ wskazywaæ imprezy, ludzi i mo¿e jeszcze wklejaæ zdjêcia (bo i takowe by siê znalaz³y) to rozpêta³oby siê piek³o. Nic takiego nie zrobiê smile.gif. Kto chce mo¿e udawaæ, ¿e takich ludzi nie ma i po sprawie. Proszê Ciê ... nie prowokuj do wpisów, które zamieni± ten temat w pole bitwy.

P.S. Je¶li poprzedni temat za³o¿ony przez Lion Heart istnieje gdzie¶ tam w archiwum to czy jest szansa ¿eby¶ mi go przes³a³? Niech i ja mam wgl±d w tekst, bo ju¿ wszystkiego nie pamiêtam. Z góry dziêkujê.
Indar
Uwa¿am ¿e jak mówicie "A" wypada powiedzieæ i "B" bez owijania w bawe³nê, i nie by³oby w tym nic z³ego. Ale niech i tak bêdzie - nie ci±gnê Was za jêzyki.
Nie, nie ma takiej mo¿liwo¶ci - co najwy¿ej mogê przywróciæ do ogólnego wgl±du.
Lion Heart
CYTAT(Indar @ 18:56 22.11.2013) *
Z mojego punktu widzenia, obserwatora z zewn±trz, najbardziej niemi³y i prowokuj±cy by³e¶ niestety Ty.
Niestety, bo ¼le Ci nie ¿yczê.
Z chêci± przywrócê ca³y temat i po³±czê z tym nowym, wtedy nie bêdzie wyrwania z kontekstu. Szczególnie ¿e powo³ujesz siê na co¶ co nie mia³o miejsca - w tamtym temacie.

Pytam tylko o imprezê, nie pytam o szczegó³y kto tak powiedzia³. By³e¶ tam jako uczestnik, czy widz? Takie zachowanie jakie opisujesz nale¿y uznaæ za naganne, wiêc nie bêdzie nic z³ego w tym jak powiesz co to by³a za impreza.

Bywa³em i jako uczestnik i jako widz.

Zgadza siê by³em niemi³y, ale przeprosi³em za to dwukrotnie na koniec (mozesz przytoczyæ jak masz do tego dostêp). A wierz mi, ze ja niespecjalnie skory jestem do przepraszania kogokolwiek za cokolwiek, bo taka juz moja goraca natura. Ale do b³edów przyznaæ siê umiem. Za to mnie zaden Marek nie przeprasza³.

Moja wówczas gor±ca reakcja by³a g³ównia na to, ¿e kto¶ nam zarzuci³, ¿e chcemy walczyc bez przeszywek i koniecznie chce to zobaczyæ (bo wczesniej pisa³em, ze ludzie nosz± przeszywanice grube jak materace dmuchane, bo nosz±). Co nie znaczy, ze my nie mamy ¿adnych. Potew³aczyli sie inni i udawali, ¿e nie rozumieja o co chodzi.

A ten "hegemon" jak o nim mówicie to kto to jest? Jakis realny cz³owiek czy po prostu ktos kto nie wychodzi z domu, ¿yje swiatem internetu, czyta ka¿dy wpis na ka¿dym forum i cieszy sie, ze moze komu¶ "pocisn±æ"? Bo cos mi tak zaltuje.

Jak pisa³ kolega nie ma sensu zamieszczaæ konkretnych danych bo wprowadzi to dodatkowy ferment i konflikty, bo to juz poakazywanie palcem. Zdjec nie posiadam, ale moze gdyby sie pogrzeba³o w sieci... pewnie ktos robi³ i co¶ by sie uchowa³o.... Ludzie wierz± w coc ch± wierzyæ. Je¶li komu¶ pasuje nosiæ chodaki mieni±c siê wielkim komturem niech przy tym zostanie, ale niech nie zabiera g³osu jak juz mowi³em w kwestaich p³atnerstwa.
Lion Heart
Skoro juz o tym mowa Indarze... to ¿ebym nie by³ ca³kowicie go³os³owny... Mam tutaj zdjêcia z sieci.

1. Pierwsze: To chyba s± Chwarszczany z przed kilku lat, ale nie jestem pewny. He³m garnczkowy by³ he³mem konnego rycerstwa. Pal sze¶c, ma³o kto ma mozliwo¶æ dosiadaæ konia na turnieju. Ja równie¿ nie mam i za³ujê. Chodzi mi o cos innego. ¯aden z bohaterów powyzszego zdjêcia nie posiada nawet jednego kó³ka kolczugi. Czy takw ygl±da³o ciê¿kie rycerstwo? Ci po lewej przepasani s± takimi w³a¶nie sznurami, o któych pisa³em jakby problemem by³o kupic jakikolwiek skórzany pas i kut± kalmrê do niego... Pierwzszy od prawej nie ma nawet sznurka... Mo¿e jestem ajkis dziwny, ale mnie co¶ takiego strasznie razi. Nie jest to moim zdaniem wysoki poziom rekonstrukcji.

2. Drugie zdjecie przedstawia Czesk± Grupê Honoris, o której kto¶ pisa³, ze tylko kropierze maj± fajne, ale poza tym to nic. Dla mnie te dwie grupy ludzi dzieli przepa¶æ... Oczywi¶cie, ¿e konie i kropierze robia swoje i ogromnie dodaj± efektu, ale i tak s±dzê, ze gdyby zeszli z koni i stanêli obon "naszych" rekonstruktorów z pierwszego zdjecia to nadal grupy te nie by³yby nawet o cal zbli¿one do siebie. Takich ludzi ze sznurami jest wiecej niestety i mam wrazenie mam nadzieje, i¿ b³êdne, ze coraz wiecej... choæ to zdjecie ma juz z 5 lat u mnie na dysku.
Lion Heart
2. Drugie zdjecie przedstawia Czesk± Grupê Honoris, o której kto¶ pisa³, ze tylko kropierze maj± fajne, ale poza tym to nic. Dla mnie te dwie grupy ludzi dzieli przepa¶æ... Oczywi¶cie, ¿e konie i kropierze robia swoje i ogromnie dodaj± efektu, ale i tak s±dzê, ze gdyby zeszli z koni i stanêli obon "naszych" rekonstruktorów z pierwszego zdjecia to nadal grupy te nie by³yby nawet o cal zbli¿one do siebie. Takich ludzi ze sznurami jest wiecej niestety i mam wrazenie mam nadzieje, i¿ b³êdne, ze coraz wiecej... choæ to zdjecie ma juz z 5 lat u mnie na dysku.
Lion Heart
Przepraszam skrzywdzi³em ich! Dwóch ma kaptury kolcze na pikowancyh! Nie zauwa¿y³em, bo tak duzo tej kolcuzgi w³a¶nie.
Lion Heart
Koeljny przyk³ad

1. Zdjêcie z imprezy w Dobczycach z przed kilku lat. Kto¶ nam zarzuca³, ¿e chcemy walczyc bez przeszywek, bo napisali¶my siê, ¿e nasi ch³opcy czasem nosz± co¶ na kszta³t materaca dmuchanego. Oto dowód bo jak to inaczej nazwaæ? Strojem kosmonauty?

2. Zdjecie rekostruktora zza granicy.

Ja widzê przepa¶æ dziel±c± te dewa obrazki. Popraw mnie Indarze je¶li siê mylê.
Tomasz Jesionek
Hmm, jak sam przyzna³e¶, zdjêcia s± sprzed kilku lat. Poziom ca³y czas idzie w górê (chocia¿by w XIII któr± siê zajmujê od 3 lat - lekkozbrojnie ca³y czas, bo nie staæ mnie na nitowankê która jeszcze parê lat temu by³a dla niemal ka¿dego, nieosi±galnym szczytem marzeñ). Tylko jest pewien problem (nie pijê tu do ludzi z XIII a do ogó³u) - jedni podnie¶li poziom, inni niestety zatrzymali siê w miejscu. To samo z imprezami - s± takie na których s³owo "weryfikacja" jest fikcj±. Mo¿e po prostu trafili¶cie na nie te imprezy co trzeba i wyrobili¶cie sobie takie a nie inne zdanie?? Bywa³em na ró¿nych imprezach o ró¿nym charakterze, je¶li jadê na multiperiod na którym weryfikacja nie obowi±zuje, to nie spodziewam siê wodotrysków smile.gif ¯yczê powodzenia w realizacji Waszego projektu, macie konkretne cele i podej¶cie do wielu spraw zwi±zanych z reko - jak najbardziej s³uszne.
Rafa³ Pr±dzyñski
masz racje - Hegemon to tak postaæ z dawno zapomnianego komiksu - ale nie Christy - on by³ z innej bajki. to taki nasz FREHOWY demiórg wszelkiego pomylenia - przywo³ujemy go jakkoz³a ofiarnego kiedy trzeba przywo³ac bez wskazywania palcem na realne osoby jk±s bezg³ebna niedorzeczno¶æ. Ot figura stylistyczna. Zupe³nie nieistotna.
Stanis³aw ¯órawski
No widzisz, Lion Hearcie? Fraha nie jest taka straszna.

Wszed³e¶ tutaj pr꿱c kolce na wszystkie strony, jak przestraszony je¿. W ka¿dym niemal po¶cie kogo¶ atakujesz. O ludziach, których nie znasz piszesz jaki¶ tam Marek, jaki¶ tam Hegemon itd. Pouczasz rycerzy zakonnych, ¿eby nie przewi±zywali siê w pasie sznurami... W³a¶cicieli kapeluszy z rogo¿yny potraktowa³e¶ jak moherowe berety albo co¶ takiego. W obecno¶ci Rafa³a Pr±dzyñskiego wym±drzasz siê, jak nale¿y prowadziæ treningi szermiercze i jakich ³uków u¿ywaæ, chwal±c siê jednocze¶nie, ¿e siedzisz ju¿ w tym biznesie 20 lat (sic!). Wytykasz b³êdy innym samemu chowaj±c urazê za jakie¶ s³owa krytyki sprzed piêciu lat. I jeszcze piszesz, ¿e nienawidzisz tego forum.

A tu? Pe³en spokój, wszyscy Ciê traktuj± ¿yczliwie, mo¿e trochê pokpiwaj±, ale nie za bardzo. Nikt Ciê nie atakuje, ¿ycz± Ci powodzenia itd. Nie ³yso Ci teraz trochê?
Lion Heart
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 22:00 22.11.2013) *
No widzisz, Lion Hearcie? Fraha nie jest taka straszna.

Wszed³e¶ tutaj pr꿱c kolce na wszystkie strony, jak przestraszony je¿. W ka¿dym niemal po¶cie kogo¶ atakujesz. O ludziach, których nie znasz piszesz jaki¶ tam Marek, jaki¶ tam Hegemon itd. Pouczasz rycerzy zakonnych, ¿eby nie przewi±zywali siê w pasie sznurami... W³a¶cicieli kapeluszy z rogo¿yny potraktowa³e¶ jak moherowe berety albo co¶ takiego. W obecno¶ci Rafa³a Pr±dzyñskiego wym±drzasz siê, jak nale¿y prowadziæ treningi szermiercze i jakich ³uków u¿ywaæ, chwal±c siê jednocze¶nie, ¿e siedzisz ju¿ w tym biznesie 20 lat (sic!). Wytykasz b³êdy innym samemu chowaj±c urazê za jakie¶ s³owa krytyki sprzed piêciu lat. I jeszcze piszesz, ¿e nienawidzisz tego forum.

A tu? Pe³en spokój, wszyscy Ciê traktuj± ¿yczliwie, mo¿e trochê pokpiwaj±, ale nie za bardzo. Nikt Ciê nie atakuje, ¿ycz± Ci powodzenia itd. Nie ³yso Ci teraz trochê?

Nie, nie ³yso mi. Niby czemu?
1.Trenuje normalne sporty walki od lat. A fechtunek trenowa³em u ludzi zajmujacych sie kilkana¶cie lat tymi sprawami, a nie jak kto¶ powiedzia³: mrocznej szkole fechtunku. Chodzi³o o Espadon z Kakowa gdyby kto¶ pyta³, to nie tajemnica. Cos wiem o trenigach walki wiecje niz Pr±dzyñski, który nic nie rekonstruuje. Raczej siedzi przed kompem i nie wychodzi z domu tylko pisze w jêzyku wenusjañskim czy mrsjañskim g³upoty, których sam nie rozumie.
2.Za bardzo bierzesz co¶ chyba do siebie pisz±c, ¿e w kadym niemal poscie kogo¶ atakuje. Czy¿by¶ mia³ ów kapelusz?smile.gif
3.Rycerze nie powinni przepasywaæ sie sznurami.

Teraz Ty podszydzasz ze mnie:D I co usatysfakcjonowany? Ja wciaz wykazujê, ¿e mam racjê, bo rycerze nie nosili sznurków:D:D:D
Lion Heart
Pisze "jaki¶ Marek" i "jaki¶ Hegemon", bo wybacz, ale w mojej bran¿y na codzieñ spotykam bardzo wielu ludzi i zapamiêtujê tylko tych istotnych. Ciê¿ko by³oby mi pamietaæ nicki ludzi z jednego forum, którzy cos pisali kilka miesiecy temu. Znów kto¶ sie poczu³ urazony tym, ze nie zanotowa³em jego nicku w kajecie (jaki¶ hegemon?)
Lion Heart
I nie wiem skad przeczyta³e¶ ¿e "ja nienawidzê tego forum"??? To chyba Otto wk³ada³ mi te s³owa w usta, bo w jego wypowiedzi pad³y. Polecam powrót do strony nr 1. I znów mnie ktos tutaj prowokuje i potem powiedz±, ¿e to ja szukam zaczepki. Jak politycu u Tomasza Lisa: z cyklu: "to pan to powiedzia³".
Nasir
Stanis³awie ¯órawski - Kto prê¿y³ kolce?smile.gif Gdzie Lion Heart wspomnia³ ¿e nienawidzi Frehy?smile.gif Kogo on poucza? Nik³a czê¶æ tekstu zamieszczonego przez mojego kumpla to de facto odpowied¼ na pewne zarzuty, wiêc w³a¶nie przedstawienie argumentów ludziom, którzy siê wym±drzali. Jedynie odpowied¼ a nie rozstawianie wszytkich po k±tach.
Co do Marka to by³ jaki¶ go¶æ, który dosyæ niesympatycznie pisa³ w innym temacie ju¿ usuniêtym. O Hegemonie to nie Lion Heart wspomina³ zdajê siê (on tylko pyta³ kto to smile.gif ). Nie widzia³em te¿ nic z wym±drzania siê na temat szermierki czy ³ucznictwa. Nie widzê te¿ ¿eby kto¶ siêczym¶ chwali³. Spokojnie:)
Tomasz Jesionek by³ konkretny, sympatyczny i dobrze. Oby wszyscy tacy byli. Z reszt± zgadzam ziê z Tob± Tomaszu, ¿e ceny nitowanek s± wysokie. Przez to chyba powoduj± spadek liczby ciê¿kozbrojnych a wzrost lekkozbrojnych.
Lion Heart
No w³a¶nie. Tomasz pisze s³usznie, Nasir pisze s³usznie. Jakie kolce kto prê¿y??? To nie konferencja prasowa z KSW gdzie se ch³opcy skacz± do garde³ przed walk±:-).

Zamie¶ci³em nagrobki i ikonogafiê aby pokazaæ kiedrunek w jakim my zmierzamy (dla zainteresowanych podobnym okresem) a jednocze¶nie napisa³em "do wszystkich niedowiarków"... bo w temacie zamknietym ju¿ dawno na moj± pro¶bê przez moderatora pada³y szydercze s³owa jakoby w I æwierci XIV w nie by³o nic z opancerzenia p³ytowego. Dowód jest. Mogê podaæ link do anglojezycznej strony, z któej te materia³y pochodz± ¿eby mi nikt nie powiedzia³, ze sobie je "zmontowa³em" w photoshopie.

Nie ja prê¿e kolce, lecz widzê, i¿ pewne osoby czuj± sie chyba dotkniête, ¿e takow± ikonografiê zamieszczam i czuj± siê zrazu przez to atakowane.
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT(Lion Heart @ 12:06 22.11.2013) *
Mo¿e masz racjê Otto. Póki co szuka³em rekrutów w innych krêgach z powdzeniem. Chêæ rozbudowania "bractwa" sk³onia³ mnie do zamieszczenia og³oszenia na tym forum (jak piszesz znienawidzonym przeze mnie). Mój stosunek do tego forum by³ neutralny, pomimo ¿e ludzie, których pozna³em wcze¶niej i z którymi trenowa³em mówili mi: "nie wchod¼ nawet na frehê, freha umiera, tam s± sami frustraci". Nie kierowa³em siê ich opiniami i postanowi³em spróbowaæ. Niestety chyba mieli racjê.

Sorry, mo¿e ¼le zrozumia³em.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.