Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kraków - rekrutacja do nowej grupy!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Stron: 1, 2, 3
Lion Heart
Przecie¿ ja ani Ciebie ani nikogo nie atakujêsmile.gif Pisa³em, ze nie kirowa³em siê opiniami tych osób i spróbowa³em na forum. W RR dzia³a kilkana¶cie tys osób, a krzycza³y wtedy moze 3-4 na nas... to by³o na pocz±tku lipca.

A to Indar przywo³a³ nick "Marek" (bo ma dostêp do archiwum), którego kontekst wypowiedzi pamiêtam, ale nicku wybacz... to by³o w wakacje. Dlatego napisa³em "jaki¶ Marek", bo nie znam go tak jak nie znam 99% polskiego spo³eczeñstwa. Moze sie nawet spotkali¶my na ¿ywo, a moze nigdy nie spotkamy:)

pozdrawiam!
Indar
CYTAT(Lion Heart @ 19:27 22.11.2013) *
2. Zdjecie rekostruktora zza granicy.

Ja widzê przepa¶æ dziel±c± te dewa obrazki. Popraw mnie Indarze je¶li siê mylê.

To nie zagranica, To Arek B z Legnicy, a zdjêcie przedstawia chyba wyroby Lorenza.
Pomijaj±c troki i pasek wojskowy to blachy chyba OK. Ale to zdjêcie pogl±dowe, nie fotka z imprezy.
Lion Heart
No widzisz. Znasz ca³y RR, nie to co ja.Tym lepiej, ze mamy jeszcze porz±dnych rekonstruktorów. Chwa³a im!
Lion Heart
Kram Lorenza kojarzê.
Robert Szatecki
Mam pytanie (zaznaczam, ¿e to nie jest atak tylko ciekawo¶æ) S± gdzie¶ zdjêcia Twoje i Twojej grupy?
Pozdrawiam RS
IANUSS
to ja siê przedstawiê. bo ten kole¶ w czarnym kaftaniku to ja, albo mój cz³owiek w moim sprzêcie. Zdjêcie pochodzi z tak dawnych czasów kiedy norm± by³o bieganie w pancerzach z rynien klepanych na kolanie lub na schodach, gdzie zabawa i przyja¼ñ by³y bardziej cenione ni¿ akademickie dywagacje o tym czy we³na w sploce w prawo jest bardziej ultra¶na ni¿ we³na w splocie w lewo.Wiêc jako¶ nie bardzo nadaje siê jako przyk³ad do dyskusji.. ale je¶li chcesz mieæ rzeczow± dysputê to ów cz³owiek ma na sobie przeszywanice z drugiej po³owy XIIIw. sk³adaj±c± siê wielu warstw materia³ów o ro¿nej gramaturze. Normalnie rycerz zak³ada³ by wypychanice, ale zgodne ze zwyczajami zakonnymi mo¿na spokojnie przyj±æ przedatowywanie o 10-15 lat do przodu.

co do przepa¶ci pomiêdzy przytaczanymi obrazkami to fakt jest ogromna...
zdjêcie ¿o³daka od ty³u przedstawia wczesny XIII- (znajd¼ mi przyk³ady powszechnego stosowania zbroi p³ytowej lub jej elementów)... drugi to ewidentnie rekonstrukcja niedozbrojonego piechociarza z drugiej po³owy XIV lub nawet pierwszej po³owy XV wieku... czyli jakie¶ 150-200 lat ró¿nicy... i co najmniej 6 lat je¶li chodzi o datowanie zdjêæ...

i dwie ma³e uwagi...
wrzucasz jakie¶ materia³y i nawet nie podajesz ¼ród³a : po pierwsze to nie grzeczne i nie kulturalne pos³ugiwaæ siê czyimi¶ zdjêciami nie mówi±c ju¿ o wizerunku... tak trudno napisaæ sk±d masz zdjêcia p³yty nagrobnej lorda Marshala?
a po drugie w jakim ¶wietle stawia ciê krytykowanie mojego rynsztunku z ok 2007 roku kiedy Twój ubiór pozostawia du¿o do ¿yczenia? to nie las Sherwood szeryfie Nothingam... choæ bardziej wygl±dasz na Gizberna jak stwierdzi³ moj przyjaciel ?
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos...amp;oe=52916916

zdjêcie wspó³czesene? i troki wojskowe w u¿yciu? feeee
do tego kolega walczy bastardem? w angli?? feeeee
pod kapturem kolczym czepiec? a gdzie he³m skryty? no po pprostu "quid autem vides festucam in oculo fratris tui trabem autem quae in oculo tuo est non consideras"
Lion Heart
i dwie ma³e uwagi...
wrzucasz jakie¶ materia³y i nawet nie podajesz ¼ród³a : po pierwsze to nie grzeczne i nie kulturalne pos³ugiwaæ siê czyimi¶ zdjêciami nie mówi±c ju¿ o wizerunku... tak trudno napisaæ sk±d masz zdjêcia p³yty nagrobnej lorda Marshala?
a po drugie w jakim ¶wietle stawia ciê krytykowanie mojego rynsztunku z ok 2007 roku kiedy Twój ubiór pozostawia du¿o do ¿yczenia? to nie las Sherwood szeryfie Nothingam... ?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=140...&permPage=1
pod kapturem kolczym czepiec? a gdzie he³m skryty? no po pprostu "quid autem vides festucam in oculo fratris tui trabem autem quae in oculo tuo est non consideras"
[/quote]

Indar pyta³ o foty, wiêc zamie¶ci³em. Tyle. Zdjecia ¶ciagn±³em z Bagrita kilka lat temu kiedy na spisie pojawia³o sie okienko z imprezami i mozna by³o wej¶c na imprezy i pobieraæ fotki. ie by³o to neidozwolone. Przytoczy³em to, bo nie wyglada to najlepiej.

Na Twoim miejscu bym sie nie przyznawa³, ze to Ty na tym foto, bo kostium pasuje mi do wyprawy na ksiê¿yc a nia na turniej. Rycerz owszem mia³ przeszywkê, ale czemu oni s± smukli na ikonografii ia nagrobkach?. To foto sciagn±³em z 2008 roku, za¶ to piechociarza w kalapinie w 2009 (sprawdzi³em daty utworzenia plików na kompie). W tym czasie nie klepano rynny na kolanie. Go¶cie z krakowskich bractw mieli wypasione zbroje, ale zaraz powiesz, ze Ci z XV w. Owszem, w³a¶nie Ci. I 10 lat temu ludzie mieli dobre sprzêty w bractwach, choc moze by³o ich niewielu (koszty).

Zdjêcie Marschalla skad mam? A co to ma do rzeczy? To kogo¶ te¿ obra¿a? To moze je¼dzmy zburzyæ te nagrobki, bo oni tam s± za szczupli i nie maj± pikowañców jak materac dmuchany.

He³m sekretny...có¿. marzy mi sie takie cos, ale nieech mi kto¶ pode¶le p³atnerza, który robi takie cos u nas, bo chyba kiepsko szukam i znale¼c nie mogê. A co do troków nie widzê aby inni na multiperiodykach u¿ywali czego¶ innego. Nigdy tu nie pisa³em, ¿e moj strój jest idelany, bo te¿ moze mieæ braki, ale pracuje nad tym aby je eliminowaæ.

Dziwi mnie tylko czemu nikt nie odniós³ sie do tego pierwszego zdjecia, na którym s± goscie w samych garnkach, przeszywkach i kalesonach.
Nasir
Ju¿ siê nie masz czego przyczepiæ?smile.gif Gdyby chcia³ byæ niegrzeczny i niekulturalny to by wrzuci³ zdjêcia wspó³czesne a nie sprzed kilku lat i by³yby twarze smile.gif. Ja nie chcia³em wrzucaæ jakichkolwiek , on wrzuci³ ale starsze i bez twarzy ¿eby by³o ³agodniej:)
Troki Ci nie pasuj±, miecz d³ugi nie pasuje smile.gif Ale przeszywka jak materac, sznurek zamiast pasa itp to ju¿ mo¿e byæ?smile.gif
Wiedzia³em, ¿e tak to siê skoñczy smile.gif Zaraz wejdzie jeszcze kto¶ kto siê rozpozna smile.gif
Materia³y bez podpisów to taka zbrodnia?smile.gif Wystarczy³oby zapytaæ i mia³by¶ podpisy i ¼ród³a.
Lion Heart
W³a¶nie to nie zbrodnia! Zdjêcia s± ze spisu bractw R.Bagrita z przed 4-6 lat. A nie jak pisze kolega z twarzami i z 2013. Poza tym mówi³em, ze to dotyczy³o wydarzeñ z przed kilku lat a nie miesiecy. Czytaæ uwa¿nie!
Indar pyta³, dosta³. A czy jest progress w ruchu rekonstrukcyjnym....zapewne. Ale niech mnie nikt nie przekonuje, ¿e ludzie kilka ale temu klepali z rynny zbrojê.
Lion Heart
CYTAT(IANUSS @ 23:06 22.11.2013) *
to ja siê przedstawiê. bo ten kole¶ w czarnym kaftaniku to ja, albo mój cz³owiek w moim sprzêcie. Zdjêcie pochodzi z tak dawnych czasów kiedy norm± by³o bieganie w pancerzach z rynien klepanych na kolanie lub na schodach, gdzie zabawa i przyja¼ñ by³y bardziej cenione ni¿ akademickie dywagacje o tym czy we³na w sploce w prawo jest bardziej ultra¶na ni¿ we³na w splocie w lewo.Wiêc jako¶ nie bardzo nadaje siê jako przyk³ad do dyskusji.. ale je¶li chcesz mieæ rzeczow± dysputê to ów cz³owiek ma na sobie przeszywanice z drugiej po³owy XIIIw. sk³adaj±c± siê wielu warstw materia³ów o ro¿nej gramaturze. Normalnie rycerz zak³ada³ by wypychanice, ale zgodne ze zwyczajami zakonnymi mo¿na spokojnie przyj±æ przedatowywanie o 10-15 lat do przodu.

co do przepa¶ci pomiêdzy przytaczanymi obrazkami to fakt jest ogromna...
zdjêcie ¿o³daka od ty³u przedstawia wczesny XIII- (znajd¼ mi przyk³ady powszechnego stosowania zbroi p³ytowej lub jej elementów)... drugi to ewidentnie rekonstrukcja niedozbrojonego piechociarza z drugiej po³owy XIV lub nawet pierwszej po³owy XV wieku... czyli jakie¶ 150-200 lat ró¿nicy... i co najmniej 6 lat je¶li chodzi o datowanie zdjêæ...

i dwie ma³e uwagi...
a po drugie w jakim ¶wietle stawia ciê krytykowanie mojego rynsztunku z ok 2007 roku kiedy Twój ubiór pozostawia du¿o do ¿yczenia? to nie las Sherwood szeryfie Nothingam... choæ bardziej wygl±dasz na Gizberna jak stwierdzi³ moj przyjaciel ?
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos...amp;oe=52916916

Zada³ê¶ sobie trud, poszuka³e¶...

No i pokaza³e¶ mnie w ca³ej prawie okaza³osci:) Nie widaæ nogawic kolczych i nakoalnników. Nie jestem anonimowy i podobnie jak inni odnajdywalny w sieci, dlatego nie zunaje szczekaniny, lecz od pocz±tku pokazujê racjonalne argumenty. O co chodzi z trokami nie wiem? Wszyscy, których znam ich u¿ywaj±. Ja robiê lata 30,40 XIV w.

Poza tym ja nie pokazujê Twojej twarzy, wiec kto tu sie nie³adnie pos³uguje czyim wizerunkim;)

Porównianie do Gisbourne'a (bo tak sie to pisze) schlebia mi nie ukrywam, bo wygl±da³ przyzwoicie i nie by³ tchórzem, tylko oni tam mieli sweterki udaj±ce kolczugi w tym filmie, ale có¿... to "tylko" kino.
Lion Heart
Za to jak wzros³a liczba otwaræ tego tematu...smile.gif
Nasir
:D Bardzo mnie cieszy wzrost liczby otwaræ. Oby tylko rozmowa nie zesz³a na manowce.
Sedno tematu to rekrutacja ewentualnych ZAINTERESOWANYCH, którym odpowiada nasze podej¶cie do tematu.
Jakie jest nasze podej¶cie? Powtórzê w skrócie.
1. Pierwsza po³owa XIV w. - Anglia.
2. Stroje z epoki w oparciu o konkretne ¼ród³a (ikonografia, nagrobki, eksponaty muzealne).
3. Brak zainteresowania bohurtami czy turniejami w obecnej formie.
4. Nauka w³adania broni± i ogólnie nacisk raczej na stronê militarn± (choæ inne formy aktywno¶ci te¿ mile widziane).
5. Nacisk na udzia³ w imprezach poprzez konkretn± aktywno¶æ (pokazy itp) gdy¿ udzia³ na zasadzie tylko bycia, siedzenia, stania , le¿enia, chodzenia i picia nas nudzi.
5. Mi³a atmosfera. Dobra zabawa.
6. Podej¶cie naszym zdaniem zdroworozs±dkowe w stylu : nie razi niewidoczny byle detal, który obni¿a cenê stroju, poprawia wygodê lub bezpieczeñstwo, a razi u¿ywanie elementów pikowanych o kilkucentymetrowej grubo¶ci czasem w 2 sztukach jedno na drugim, razi bylejako¶æ, itp czyli to co w diametralny sposób wp³ywa na zmianê ogólnego wygl±du w stronê przez nas niepo¿±dan±.
7. Brak nowicjatów, brak zniechêcania do odtwarzania zbrojnego, brak zachêcania do bycia pomoc± obozow±.
8. Zachêcanie do u¿ywania broni bia³ej lub strzeleckiej czy te¿ do rozwijania siê w innej formie aktywno¶ci, w której kto¶ chcia³by siê spróbowaæ. Tyczy siê to równie¿ dziewczyn w pe³nym zakresie. Niehistoryczne? Trudno. Bawiæ maj± siê wszyscy nie tylko wybrani. Przy odrobinie dobrej woli uzasadni siê jako¶ udzia³ kobiet w strzelaniu czy szermierce.
Tyle w telegraficznym skrócie. Zainteresowani piszcie na adres:
fzza@wp.pl
Lion Heart
Panowie:

Indar ci±gn±³ mnie za jêzyk bym zamie¶ci³ zdjêcia osób, które uwa¿am za wygl±dajace nieprzystojnie wzglêdem odtwarzanej epoki. Nie chcia³em tego robiæ, bo nie jestem konfliktowy (wbrew temu co mo¿e niektórzy tutaj my¶l±)... ale bym nie zosta³ uznany za go³os³ownego, pokaza³em zdjêcia, które mam kilka lat na dysku (daty utw. plików 2008, 2009). Nie pokazywa³em twarzy, a jedyna jak± pokaza³em by³a przyk³adem jak napisa³em wy¿ej bardzo dobrej rekonstrukcji, a co mnie wicej ucieszy³o zdjêcie pochodzi z Polski, a nie jak pierwotnie my¶la³em zza granicy. Cieszê siê, ¿e Indar u¶wiadomi³ mnie w tym.

Moje zdjêcie kto¶ wklei³ na tapetê z ryjem widocznym od pocz±tku do koñca. Pwnie my¶la³, ¿e mnie zaskoczy. Owszem, zaskoczy³ mnie, ¿e dopiero teraz... Na poczatku tematu jest podany do mnie kontakt (mój mail zawodowy) i na samym facebook pod tym adresem dzia³aj± 3 strony (profil normalny, profil zawodowy oraz strona formacji) oraz moja strona zawodowa internetowa poza FB. Jak pisa³em kiedy¶: jestem odnajdywalny, to nie tajemnica, nie wstydzê siê ani twarzy, ani nazwiska ani stroju. Nie uznajê anonimowo¶ci w sieci (to dobre dla dzieciaków-krzykaczy, którzy my¶l±, ¿e klawiatura wszystko przyjmie), bo uwa¿am, ¿e je¶li ktos ma te 30+ i chce dzia³aæ w tego typu zabawach powinin mieæ do¶æ jaj i dystansu do siebie by siê ujawniæ, bo i tak wcze¶niej czy pó¼niej siê ujawni:). Po to na Facebook zosta³a za³o¿ona strona grupy aby ludzie interesujacy sie tym widzieli. Po to te¿ budujemy ze znajomymi stronê internetow± pod normalnym, indywidualnym internetowym adresem.smile.gif

Argumenty u¿ytkownika mnie nie przekona³y, ¿e kilka lat temu ludzie klepali elementy zbroji z rynny (chodzi³o raczej o rurê spustow±, ale togo nie musi wiedzieæ). Dotyczy³o to fotki z 2008 roku. Ludzie 10-13 lat temu mieli super wypasione zbroje, np. Krakowska Chor±giew Rycerska czy Bractwo Orlich Gniazd z Krakowa. Przeszywanica na zdjeciu jest tak gruba, ¿e przypomina bardziej ludzika z rekalmy michelin, niz wizerunki rycerzy jakie widniej± na pieczêciach, nagrobkach czy ikonografii. I jak mozna sie przyczepic do umownosci tej ikonografii w XII/XIII w, tak w XIV np juz jej poziom znacznie wzrasta.

Czepianie sie mojego stroju, ¿e:
1. Jest wspó³czesny, bo na tle drzwi, a nie pleneru.. byc moze zasadne, akurat takie mia³em i wrzuci³em.
2. Brak he³mu sekretnego - zgadzam siê. Ale widzia³em takie wzory tylko chyba u 2 p³atnerzy jak dotychczas i wzory nie by³y jak dla mnie piêkne. Z czasem strój sie "wzbogaci".
3. Czepianie sie troków wojskowych, które na blachcach umie¶ci³ p³atnerz, nie ja, bo i tak u¿ywaja tak niemal wszyscy rekonstruktorzy XIV/XV w. jest bezzasadne.
4. Z³o¶liwe porównanie mnie do postaci z serialu "Robin Of Sherwood" 1983-1985, który zreszt± bardzo lubiê, jakkolwiek postaci niepozytywnej bardzo mi schlebia, choæ szczerze nie widzê analogii, jakie¶ 140 lat wcze¶niej, ryj nie ten, kolory nie te... Kto zna serial i postaæ wie. My¶lê, ze sporo osób kojarzy.

Nigdy te¿ nie uwaza³em, ¿e mój strój jest idealny i niech mi nikt tego nie próbuje wk³adaæ w usta. Zamie¶ci³em fotografie nagrobków i ikonografie zeby pokazaæ zainteresowanym w jakim kierunku zmierzamy wizualnie i bedziemy sie rozwijaæ. A, ¿e napisa³em "niedowiarków", bo chodzi³o mi o osoby na tym forum... i nie tylko, które kiedy¶ próbowa³y przekonywaæ, ¿e os³ony p³ytowe to dopiero koniec XIV w. i prawie czasy Grunwaldu.

Dyskusja zesz³a znów w inn± stronê, lecz i tak jej przedmiotem nie jest teraz to czy mój strój jest w 10, 20, 30... % poprawny. Pytenie brzmi: czy na zdjêciu poni¿ej bardziej przypomina rycerza ze swojej epoki facet po prawej (Ja), czy facet po lewej w samym garnku, przeszywce i kalesonach. Nikt wcze¶niej nie komentowa³ tego zdjecia, co mnie nie dziwi wcale, bo argumentów raczej brak. Moznaby spytaæ publiczno¶æ imprezy, ale kto¶ powie, ze to laicy. Zgoda, w duzej mierze tak, dlatego moja propozycja jest taka:

Je¶li znajdzie siê na tym forum choæ jeden u¿ytkownik (powa¿ny, który potrafi sie ujawniæ z twarzy i podaæ grupê do której przynale¿y, nie pedofighter zastraszony przez Zbysia z £êczycy, tylko zaznaczam: powa¿na osoba) i powa¿nie mi uzasadni dlaczego rekonstruktor po lewej ma lepszy strój na XIII w. niz ja na 1337 r. to nie pozostaje mi nic innego jak:

1. Poprosiæ honorowo moderatora - Indara o zbanowanie mnie, usuniecie mojego konta i danie mi do¿ywotniego zakazu wjzazdu na forum FREHA, bo to znaczy, ¿e pomyli³em adresy.

2. Proponujê tedy wydrukowaæ moje zdjecie w duzym formacie np. 100x150 cm i zamieszczaæ je na matach s³omianych, na wszystkich turniejach ³uczniczych w kraju aby stanowi³o cel jako przyk³ad najgorszej mozliwej rekonstrukcji jak± kiedykolwiek ogl±da³ polski RR. Trafienie w mój ryj powinno byæ wysoko punktowane, ba! Nawet powinno od razu wy³onic bezapelacyjnie zwyciêzcê turnieju. Amerykanie w FBI tak æwicz± do dzi¶ ponoæ na strzelnicach na podobi¼nie Dillingera.

To by by³o na tyle. Jest sobota, ja idê siê dzi¶ dobrze bawiæ. Zostawiam Was panowie z tym tematem, nikogo nie obra¿am i jak chyba widzicie mam do¶æ zdrowego dystansu do swojej osoby, choc niektórzy pewnie mogliby pomy¶leæ co innego. Czekam na ewentulane referaty!

Acha! Tylko ¿eby nikt potem mnie nie oskar¿y³, ¿e osiwia³ jednej nocy jak Jurand ze Spychowa, bo tak go przerazi³y te wojskowe troki na naramiennikach czy wspó³czesne t³o zdjêcia i tak sie na nie zapatrzy³. Gdyby¿ jednak taki wypadek nastapi³, polecam farbê do w³osów. S±dzê, ¿e w ka¿dym kiosku mo¿na kupiæ i ka¿dego na ni± staæsmile.gif

Pozdrawiam!
Konrad
IANUSS
ech... sorki ch³opaki ale to za du¿o jak na moj± nisk± tolerancjê na pewne aspekty ¿ycia doczesnego...
Lione z ca³êgo serca ¿yczê Tobie i Twojej akcji zaci±gu powodzenia. Z ¿yciowego do¶wiadczenia wiem ze to co napisa³e¶ jest utopi± i idea³em do którego nale¿ny d±¿yæ.. wiêc siê nie zniechêcaj...

pozdrawiam

ps.
co do grubo¶ci przeszywki .... to nie rozepchany materac.. ja po prostu jestem gruby, bardzo gruby.
ps.II.
co do mojej twarzy jest widoczna na awatarze.
Lion Heart
CYTAT(IANUSS @ 11:44 23.11.2013) *
ech... sorki ch³opaki ale to za du¿o jak na moj± nisk± tolerancjê na pewne aspekty ¿ycia doczesnego...
Lione z ca³êgo serca ¿yczê Tobie i Twojej akcji zaci±gu powodzenia. Z ¿yciowego do¶wiadczenia wiem ze to co napisa³e¶ jest utopi± i idea³em do którego nale¿ny d±¿yæ.. wiêc siê nie zniechêcaj...

pozdrawiam

ps.
co do grubo¶ci przeszywki .... to nie rozepchany materac.. ja po prostu jestem gruby, bardzo gruby.
ps.II.
co do mojej twarzy jest widoczna na awatarze.

Wygl±dasz mi raczej na dobrze zbudowanego goscia, a nie na bardzo grubego na zdjeciu w avatarze, czego nie mogê powiedzieæ o tamtym (od pleców w mega pikowañcu). Mo¿e to wiec jednak by³o jak wspomnia³e¶ kto¶ w Twoim sprzêcie.

Co do utopii... wiem, jestem upartym idealist±smile.gif

pozdrawiam
Sir Guy Of Gisbourne
Nasir
CYTAT(Lion Heart @ 11:53 23.11.2013) *

pozdrawiam
Sir Guy Of Gisbourne

"Ile¿ to cnót chowasz w sobie Gisbourne?"
Sheriff of Nottingham
serial Robin Of Sherwood ep.3, s.1

Nie mog³em siê powstrzymaæ smile.gif

A ju¿ powa¿nie. Chyba obaj jeste¶my idealistami i pewnie to daje nam si³ê by próbowaæ zrobiæ co¶ trochê innego. Nadal wierzê, ¿e mo¿e siê udaæ.
Lion Heart
CYTAT(Nasir @ 12:13 23.11.2013) *
CYTAT(Lion Heart @ 11:53 23.11.2013) *

pozdrawiam
Sir Guy Of Gisbourne

"Ile¿ to cnót chowasz w sobie Gisbourne?"
Sheriff of Nottingham
serial Robin Of Sherwood ep.3, s.1

Nie mog³em siê powstrzymaæ smile.gif

A ju¿ powa¿nie. Chyba obaj jeste¶my idealistami i pewnie to daje nam si³ê by próbowaæ zrobiæ co¶ trochê innego. Nadal wierzê, ¿e mo¿e siê udaæ.

"Ale¿ Panie, ta kobieta jest wied¼m±!"
Gisbourne, ep.3, s.1
Indar
CYTAT(Lion Heart @ 12:29 23.11.2013) *
Indar ci±gn±³ mnie za jêzyk bym zamie¶ci³ zdjêcia osób, które uwa¿am za wygl±dajace nieprzystojnie wzglêdem odtwarzanej epoki.

Znowu przekrêcasz s³owa, powo³ujesz siê na co¶ co nie mia³o miejsca. Nigdzie nie poprosi³em o zdjêcia, poprosi³em jedynie o to by¶ powiedzia³ gdzie by³a ta impreza
CYTAT(Indar @ 17:56 22.11.2013) *
Pytam tylko o imprezê, nie pytam o szczegó³y kto tak powiedzia³. By³e¶ tam jako uczestnik, czy widz? Takie zachowanie jakie opisujesz nale¿y uznaæ za naganne, wiêc nie bêdzie nic z³ego w tym jak powiesz co to by³a za impreza.

O zdjêcia, ale Waszej grupy, prosi³ Robert Szatecki.
Nasir
CYTAT(Indar @ 13:04 23.11.2013) *
CYTAT(Lion Heart @ 12:29 23.11.2013) *
Indar ci±gn±³ mnie za jêzyk bym zamie¶ci³ zdjêcia osób, które uwa¿am za wygl±dajace nieprzystojnie wzglêdem odtwarzanej epoki.

Znowu przekrêcasz s³owa, powo³ujesz siê na co¶ co nie mia³o miejsca. Nigdzie nie poprosi³em o zdjêcia, poprosi³em jedynie o to by¶ powiedzia³ gdzie by³a ta impreza
CYTAT(Indar @ 17:56 22.11.2013) *
Pytam tylko o imprezê, nie pytam o szczegó³y kto tak powiedzia³. By³e¶ tam jako uczestnik, czy widz? Takie zachowanie jakie opisujesz nale¿y uznaæ za naganne, wiêc nie bêdzie nic z³ego w tym jak powiesz co to by³a za impreza.

O zdjêcia, ale Waszej grupy, prosi³ Robert Szatecki.

Fakt o zdjêcia nie prosi³e¶, ale dopytywa³e¶ o konkrety gdzie i kiedy. Obaj zdajemy sobie sprawê z tego, ¿e mog³aby powstaæ bezsensowna dyskusja na zasadzie - ja mówiê gdzie i kiedy widzia³em grupê wygl±daj±c± jak ta na zdjêciu, a w odpowiedzi mam zaprzeczenie, ¿e kto¶ taki wtedy tam by³ bo wszyscy byli super i mam zwidy. To siê musia³o skoñczyæ, albo odmow± brniêcia w ten temat albo zdjêciami.
Borg
Do pana Konrada:
1) Czym jest ta skórzana opaska na g³owie?
2) Dlaczego nosisz kolczugê na go³± g³owê bez wy¶ció³ki?
3) Dlaczego masz nieos³oniêt± twarz (brodê) i krtañ?
4) Co to jest za skórzane kó³ko na ramionach?
5) Dlaczego nosisz naramienniki wedle wzoru z 2 po³owy XIV wieku?
6) Dlaczego do ich zapiêcia u¿ywasz maszynowo produkowanych pasków z lakierowanej skóry garbowanej chemicznie? Bo ja nie znam nikogo kto by ich u¿ywa³.
7) Dlaczego kolczuga jest nienitowana?
icon_cool.gif Czym s± te karwasze na przedramionach?
9) Czym jest ta opaska na koñcu rêkawicy?
10) Dlaczego bojowe cote jest niezszyte po bokach?
11) Sk±d pochodzi wzór dla pasa?
12) Czy sprz±czka pasa jest niklowana?
13) Czy pas jest z lakierowanej skóry garbowanej chromowo?
14) Ile osób pyta³e¶ o zrobienie he³mu sekretnego? Bo ja dobre 5 lat temu biega³em z takim dopasowanym do garnka, a zrobi³ go pierwszy z brzegu producent.

Nienonimowy pytacz
Arkadiusz Przyby³ok
Teyrnon
To ja tak w ramach podsumowania napiszê takie nasze odtwórcze motto.. "Chcesz zmieniaæ ¶wiat i podnosiæ poziom? Zacznij wymagaæ od siebie samego i tym dawaj przyk³ad innym."
Lion Heart
CYTAT(Borg @ 14:36 23.11.2013) *
Do pana Konrada:
1) Czym jest ta skórzana opaska na g³owie?
2) Dlaczego nosisz kolczugê na go³± g³owê bez wy¶ció³ki?
3) Dlaczego masz nieos³oniêt± twarz (brodê) i krtañ?
4) Co to jest za skórzane kó³ko na ramionach?
5) Dlaczego nosisz naramienniki wedle wzoru z 2 po³owy XIV wieku?
6) Dlaczego do ich zapiêcia u¿ywasz maszynowo produkowanych pasków z lakierowanej skóry garbowanej chemicznie? Bo ja nie znam nikogo kto by ich u¿ywa³.
7) Dlaczego kolczuga jest nienitowana?
icon_cool.gif Czym s± te karwasze na przedramionach?
9) Czym jest ta opaska na koñcu rêkawicy?
10) Dlaczego bojowe cote jest niezszyte po bokach?
11) Sk±d pochodzi wzór dla pasa?
12) Czy sprz±czka pasa jest niklowana?
13) Czy pas jest z lakierowanej skóry garbowanej chromowo?
14) Ile osób pyta³e¶ o zrobienie he³mu sekretnego? Bo ja dobre 5 lat temu biega³em z takim dopasowanym do garnka, a zrobi³ go pierwszy z brzegu producent.

Nienonimowy pytacz
Arkadiusz Przyby³ok

Arkadiusz Przyby³ok... znam to nazwisko... zetknêli¶my sie w ci±gu ostatnich kilku lat, tylko ja nie pamiêtam gdzie, ale pamietam nazwisko. Jeste¶ ahceologiem. Dziwiê siê, bo tacy ludzie s± zwykle konsultantami w sprawach historycznych przy filmach. Je¶li mi powesz, ze serial "Rodzina Borgiów" ma niski poziom scenografii i kostiumów, nie mamy o czym gadaæ.

Nie oodchodz±c od tematu. Napisz rzeczow± krytykê tych elementów a nie stawiaj mi pytania, bo pewnie liczysz, ze sie o¶mieszê odpowiadajac na nie. Ca³y czas nie odnosi sie nikt do ¶winiopas z lewej strony zdjecia. Jak± on ma kolczugê, pas i tabard:D? Wniosek: lepiej nie mieæ nic, ni¿ mieæ co¶.

Równie dobrze mogê Ciebie zapyataæ czemu na foto w avatarze nosisz szmatê na go³e cia³o, ³ebkê na go³± g³owê a topór ma zdaje sie wspó³czesne stylisko od siekiery... choæ moze to skala zdjecia nie pozwala mi dojrzeæ szczegó³ów. Reprezentujesz sob± jaki¶ poziom rekonstrukcji?
Lion Heart
CYTAT(Teyrnon @ 15:13 23.11.2013) *
To ja tak w ramach podsumowania napiszê takie nasze odtwórcze motto.. "Chcesz zmieniaæ ¶wiat i podnosiæ poziom? Zacznij wymagaæ od siebie samego i tym dawaj przyk³ad innym."

To text do mnie czy do tego po lewej na zdjeciu co mu kalesony zje¿d¿aj± z czosnka o kulistych kszta³tach i zapomnia³ ca³a resztê oporz±dzenia ciezkiego rycerza??? Je¶li do mnie to m³odzieñcze pofolguj ku po¿ytkowi w³asnemu, bo ju¿ prawie zaczyna³em Cie lubiæ.
Rafa³ Pr±dzyñski
Lwie Serce - a jak tak ju¿ o papierach i tytu³ach. Ja nie pyta³em nigdy kto jest archeologiem - natomiast ja jestem socjologiem (i prostaczkiem jak nadmieni³em) - a ¿e tak powiem - kim jeste¶ Ty Szanowny?
Lion Heart
Indarze zdaje sie, ¿e wiem czym to pachnie...
U¶wiadomi³ mnie dzi¶ mój znajomy, ktory kilkanascie lat zajmuje sie rekonstrukcj± na powa¿nie, nie jak ci tutaj:).

To jest tak, ze jest pewna grupa krzykaczy na Freha - byæ mo¿e Twoich kumpli, (mniej wiecej kilkana¶cie osób na kilka tys. rycerstwa) którzy ka¿d± nowa formacjê chc± ujebaæ na starcie, bo eliminuj± w ten sposób konkurencjê. Ja konkurencja dla nikogo byæ nie chcê ani przejmowaæ ich turniejów. Ale wnioski s± dla mnie z tej dyskusji dwa:
1. Mo¿esz robiæ tylko z nami i to co my, zostawiaj±c kase u naszych ziomków rzemie¶lników za sprzêty, ³y¿ki, miski, sznurki, kaletki..., bo jesli masz inne i chcesz robiæ cos sam to:"w d... by³e¶.. g... wiesz".
2. Lepiej nie mieæ "nic", niz mieæ "co¶", bo jak nie masz nic (najlepiej jak u Andersena w "Nowe szaty króla")... chodzisz nago, nikt sie nie mo¿e przypier..æ. Kiedy masz juz choæby gacie lniane...uwa¿aj!!!!!!!! Moze byc tak, ze nitka, któr± s± zeszyte ¼le wyglada... Podnoszenie poziomu w RR polega na tym, ze ludzie, którzy wygl±dali kiedy¶ jak rycerze teraz strugaj± patyk kozikiem, bo nie staæ ich na nitowankê, bo...(?) ktos chce na tym dobrze zarabiaæ(?) Selekcja? Jak w krakowskich klubach, ja nie bywam, bo mi kumple bramkarze mówi±, ¿em za duzy i z nieogolonym ryjem, wiec by pewnie nie wpuscili:)

Ciagle nikt nie odnosi sie do foto kolesia w garnku. Chcia³bym wiedzieæ kto jest w ¶rodku he³mu... moze sie nawet rozpozna³.... i mu wstyd.

Nie rozumiem te¿ czemu pisze tu te same 5 osób na krzy¿:
- gosc z dru¿yny Celtów (którego temat nie dotyczy)
- Rzymianin (którego równie¿ temat nie dotyczy), choæ ona raz tylko i kulturalnie
- pedofighter zastraszony przez Zbysia z £êczycy (schizofrenik, którego nikt nie traktuje powa¿nie)
- i teraz archeolog, który wiedzê zapewne jak±¶ posiada, ale sam kompromituje sie strojem dziecka ze szkolnej zabawy w avatarze.

Czemu nie pisz± ludzie, którzy na serio zajmuj± sie rekonstrukcj±??? Konfraternia Rycerska z Krakowa na przyk³ad??? Grupy XVII wieczne, które reprezentuja sob± 100x wyzszy poziom ni¿ te ofiary w garnczkach na zamieszczonym foto...

Indarze! Nie chcê wys³uchiwaæ teyronów, celtów, rzymian, pedofajtrów...Zrób to dla mnie Ty, bo siedziesz w XIII wieku i skrytykuj raz a dobrze. Wyka¿ mi dlaczego go¶c w kalesonach ma lepszy strój na XIII niz ja na I pol. XIV. Bo chcê juz to konto zlikwidowaæ tak jak honorowo zapowiedzia³em! Najwy¿sza pora. Nie pasujê tutaj a chcê dope³nic danego s³owa.

Czekam na rzeteln± krytykê.
Lion Heart
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 17:01 23.11.2013) *
Lwie Serce - a jak tak ju¿ o papierach i tytu³ach. Ja nie pyta³em nigdy kto jest archeologiem - natomiast ja jestem socjologiem (i prostaczkiem jak nadmieni³em) - a ¿e tak powiem - kim jeste¶ Ty Szanowny?

Mgr in¿. architekt, podyplomowe studia z re¿yserii filmowej
jesli Cie to interesuje tak bardzo.
Borg
Ja nie reprezentujê ¿adnego poziomu. Po kilkunastu latach zabawy uwa¿am, ¿e dalej nie mam nic dostatecznie dobrego by móc osi±¶æ na laurach lub po prostu wymieniæ na lepsze. Jestem tylko robalem drepcz±cym drog± ku o¶wieceniu.
Zdjêcie, które mam jako profilowe powsta³o gdy chodzi³em do liceum i przypadkiem uda³o mi siê nabyæ he³m typu pocisk. Taki ¿art (obrazkowa forma humorystyczna maj±ca na celu wyszydzenie pewnego zjawiska). Ale obiecujê na dniach zmieniê je na takie, które nie bêdzie raziæ krotochwil± wra¿liwych oczu rekonstruktorów.

Wielokrotnie ju¿ powtarza³em, ¿e nie chce mi siê, nie mam w tym przyjemno¶ci, czy po prostu nie mam czasu na pisanie krytyk lub pochwa³ w tematach, które mnie jako¶ ¿ywotnie nie interesuj±. Aktualnie interesuj± mnie formy okryæ zbroi w latach 50 i 60tych XIV wieku, a nie czyje¶ ekhm rekonstrukcje z I po³owy tego wieku, na dodatek z królestwa Plantagenetów. St±d liczê na proste, rzeczowe, byæ mo¿e obrazkowe wyja¶nienie. Jeszcze raz powtórzê, jestem o takim malutkim trybikiem i nie wiem praktycznie nic o uzbrojeniu pó¼no¶redniowiecznym. St±d zadajê konkretne pytania, bo chcia³bym poszerzyæ swoje horyzonty o informacje o rycerstwie Albionu.

A pan z drugiego zdjêcia jest jaki jest. Wszyscy widz±. Zapewne teraz pali siê ze wstydu, ¿e przed ilu¶ tam laty tak siê ubra³. Ja te¿ siê wstydzê za niego i za siebie.

Co ma kanadyjsko-wêgiersko-irlandzki serial do naszej rozmowy i mojej skromnej osoby nie wiem i chyba wolê nie wiedzieæ.
Borg
Zgodnie z obietnic± zaktualizowa³em zdjêcie. Niestety nie widaæ na nim mojej twarzy ani herbu nie mojego króla ale mo¿e wystarczy.
Choæ zdajê sobie sprawê, ¿e to nic skoro gdy jest ciep³o noszê s³omkowy kapelusz albo co gorsza lniany turban.
Gdzie nam maluczkim do prawdziwych rekonstruktorów.
Karol
Najlepszy temat od czasów pamiêtnego "Po¿egnania z Afryk±" smile.gif
Indar
CYTAT(Lion Heart @ 17:11 23.11.2013) *
Indarze! Nie chcê wys³uchiwaæ teyronów, celtów, rzymian, pedofajtrów...Zrób to dla mnie Ty, bo siedziesz w XIII wieku i skrytykuj raz a dobrze. Wyka¿ mi dlaczego go¶c w kalesonach ma lepszy strój na XIII niz ja na I pol. XIV. Bo chcê juz to konto zlikwidowaæ tak jak honorowo zapowiedzia³em! Najwy¿sza pora. Nie pasujê tutaj a chcê dope³nic danego s³owa.

Nie ma lepszego - niestety w obu przypadkach wiêkszo¶æ wymaga zmiany. Tak samo jak tamto ma niewiele wspólnego z XIII wiekiem, tak samo jak Twój outfit z XIV. Ale to moja opinia, nie jestem ¿adn± Alf± i Omeg± i masz prawo uwa¿aæ inaczej.
Pytasz, wiêc odpowiadam - i nie mam zamiaru byæ z³o¶liwy. Jest tu wbrew opiniom wiele osób które z chêci± by Ci pomog³y, ale masz niestety z³e podej¶cie i zniechêcasz ich na starcie.
Nie jestem specjalist± od XIV wieku i byæ mo¿e Twój pasek jest wzorowany na jakim¶ znalezisku - chocia¿ nie wygl±da. Tak samo jak naramienniki - zupe³nie nie z³o¶liwie zadam pytanie - na czym siê wzorowa³e¶ kupuj±c/zamawiaj±c sprzêt?

Co do pierwszej czê¶ci Twojego postu to nie ma co tam komentowaæ.
Jaka konkurencja? Jakie przejmowanie turniejów? O czym Ty piszesz? Ja i wiêkszo¶æ ludzi z "tego hobby" których znam mamy raczej inne podej¶cie - im wiêcej dobrze zrobionych osób tym lepiej. Nie odwrotnie.
I na koniec, nie wiem jak inni ale ja nie ¿yczê Ci ¿le. Tylko zmieñ swoje podej¶cie na mniej agresywne.
Laser
Lion Heart, prosisz o merytoryczn± dyskusjê. Jak dobrze rozumiem to dyskusja polega na wymianie argumentów i podpieraniu ich dowodami. Z tego co widzê to nie odpowiadasz na pytania. Wiêc mo¿e by¶ odpowiedzia³ na zadane pytania zamiast obra¿aæ innych? Ja dorzucê od siebie kilka.

1. Co to znaczy serio zajmowaæ siê rekonstrukcj±? Masz na my¶li ludzi, którzy zarabiaj± na tym pieni±dze czy jaki jest wyznacznik?
2. Dlaczego czepiasz siê awatarów na forum internetowym i jaki to ma zwi±zek z rekonstrukcj±?
3. Kto tutaj kaza³ ci kupowaæ i u jakiego rzemie¶lnika?
4. Czy je¶li kto¶ nie podejmuje siê rekonstrukcji pewnego okresu to znaczy, ¿e nie ma prawa g³osu w dyskusji?
5. Na jakiej podstawie zrekonstruktowa³e¶ swoje uzbrojenie z zamieszocznego w tym tecie zdjêcia?
6. Dlaczego nie odpowiadasz na pytania?

Piszesz, ¿e brakuje rzemie¶lników, którzy potrafi± zrobiæ he³m. Umieszczam listê tych, którzy bez problemu zrobi± Ci dowolny element opancerzenia:
Jacek Matera, Jakub Grybek GRYBOL, Radoslaw Ciszewski, Tomasz Samu³a TOMALA, Maciej Kotlarz MORION, Piotr MARDINUS. Piszê z g³owy, wiêc znalaz³o by siê ich znacznie wiêcej.
Nasir
Ch³opaki! Rêce i nogi opadaj±!
Widzê ¿e jedyne pytania i zastrze¿enia s± do strojów Lion Hearta i faceta ze zdjêcia przytoczonego jako przyk³ad dobrego poziomu odtwórstwa. Nikt nic nie mówi o ludziach ze zdjêæ bêd±cych przyk³adem nie do na¶ladowania smile.gif. Jaka¶ jedna lakoniczna wymuszona w³a¶ciwie wzmianka i tyle. Wnioskujê ¿e oni s± wzorem ¶redniowiecznych rycerzy. Dowalacie siê do bzdur typu troki czy paski przy rêkawicach, bo ju¿ chyba na si³ê czego¶ szukacie. Zaczynam siê czuæ jak w filmie Barei tyle tylko ¿e tam poziom absurdu by³ nieco mniejszy.
Monty Pyton te¿ wysiada. Kilka osób widz±c wiadome fotki woli rado¶nie krytykowaæ tych którzy maj± co¶ na poziomie ni¿ tych którzy (przepraszam za te s³owa) odstawiaj± kompletn± wiochê. Mo¿e lepiej nie mieæ nic ni¿ mieæ co¶. Jak masz co¶ to zawsze kto¶ siê doczepi. Id±c tym tropem najlepiej chodziæ nago. Nagi cz³owiek to 100% , mega hiper , super ultras smile.gif Ta droga prowadzi na pla¿e nudystów smile.gif
Temat przerodzi³ siê teatr absurdu.
Nie ma sensu dalej dyskutowaæ w tym tonie.
Temat jest po to by zainteresowaæ tych którym siê podoba proponowana forma. Dla innych chyba nie ma tu nic ciekawego:) Bo chyba jeste¶my tylko ¶miesznymi kolesiami którzy spreparowali ikonografiê, nagrobki i podmienili eksponaty w muzeach ¿eby tworzyæ fa³szywe przekonanie, ¿e rycerze nosili na sobie co¶ innego ni¿ twory na styku kosmonauty i robotnika z ko³chozu.
Purvis
Owszem, cz³owiek nagi (w rozumieniu ¶redniowiecznym, czyli w bieli¼nie) jest w odpowiednich okoliczno¶ciach barziej na miejscu ni¿ ciê¿ki woj w spr¿ecie od Czarnogroda.
Inna sprawa, ¿e nie³adnie nabijac siê z cudzego zdjêciasprzed kilku lat. Po prostu nie³adnie i ju¿.

Uprzedzaj±c gównoburzê: nie pijê do nikogo, stwierdzam tylko fakty. Prywatnie za¶ do panów LionHearta i Nasira mam pro¶bê: przyjmijcie na próbê, ¿e na tym forum nie ma nikogo, kto chcia³by Was zgnoiæ, albo o¶mieszyæ. Tylko na próbê.

Tak poza tematem: proponujê poluzowanie gum w rajtkach i upuszczenie ci¶nienia w jakikolwiek akceptowalny prawem i dobrymi obyczajami sposób. Prosze nie robiæ syfu w temacie i u¿ywac opcji "edytuj" zamiast waliæ post pod postem.

I szacun dla Indara za cierpliwo¶æ i wyrozumia³o¶æ.
rivetus
CYTAT(Lion Heart @ 17:11 23.11.2013) *
Podnoszenie poziomu w RR polega na tym, ze ludzie, którzy wygl±dali kiedy¶ jak rycerze teraz strugaj± patyk kozikiem, bo nie staæ ich na nitowankê, bo...(?) ktos chce na tym dobrze zarabiaæ(?)

Wiedzia³em, ¿e moja pazerno¶æ doprowadzi kiedy¶ do jakiej¶ tragedii.
Ale w najczarniejszych, przesyconych ¿±dz± zysku snach nie przypuszcza³em, ¿e stanê siê przyczynkiem do upadku rycerstwa z pocz±tków XXI wieku. Ze przez moj± chciwo¶æ znikn± piêkni panowie w rajtuzach przyprószonych ocynkiem i zamiast stawiaæ czo³o przeciwnikom uzbrojonym w solidne zule bêd± zmuszeni przez moje kosmiczne ceny do strugania patyka kozikiem.
Poruszony losem kozikowych strugaczy, w imiê rekonstruktorskiej solidarno¶ci apelujê:
Ile¿ ta nitowanka powinna kosztowaæ, abym przypadkiem "dobrze nie zarobi³"? Pomó¿cie, gdy¿ przygnieciony paczkami banknotów i stosami pêkaj±cych od z³ota sakiewek straci³em dystans do ¶wiata nie obni¿aj±c niezmienianych od 10 lat cen.
Moment - mam, mam przeb³ysk geniuszu - ceny nitowanek powinny maleæ co roku co najmniej o wska¼nik inflacji, abym siê nie spas³ zbytnio na krwawicy zubo¿a³ego rycerstwa.

p;
kamil
Teyrnon
Nie widze sensu w zestawieniu ze sob± dwóch s³abych interpretacji rynsztunku bojowego, bo rekonstrukcj± ani jedno ani drugie nie jest. £atwo jest znale¼æ gorszego od siebie i próbowaæ podbudowaæ swoj± pozycjê w taki sposób. Pad³o z waszej strony sporo s³ów krytyki, wytykania niedoskona³o¶ci a tak¿e personalnie skierowanego jadu.. Kiedy kto¶ wklei³ zdjêcie czo³owego wizjonera, racjonalisty i rekonstruktora czyli Lion Hearta w jego w³asnym mniemaniu to zabrak³o mi s³ów. Pisz±c poprzedniego posta mia³em zamys³ napisaæ " wiêcej pokory koledzy" i to g³ównie dlatego ¿e KA¯DY pisz±cy w tym temacie ma prawdopodobnie bardziej adekwatny rynsztunek do obranej przez siebie epoki ni¿ kolega na zdjeciu stylizuj±cy sie na rycerza. Wci±¿ uciekacie od odpowiedzi, odwracacie kota ogonem, LH atakuje ludzi... Po co? Mo¿na by³o grzecznie pisaæ, ale lepiej jest rzucaæ gnojem i sie w nim tarzaæ sprowadzaj±c rozmowe na styl dresiarski a potem jeszcze napisaæ ¿e na freha s± sami frustraci.. Szkoda, my¶la³em ¿e znajdziemy niæ porozumienia, ale jakakolwiek krytyka ( ktora sami kierujecie w strone innych) w waszym kierunku odbierana jest agresywnie..
Rahab
Widzê, ¿e zakonni tu nie zagl±daj± wiêc pozwolê sobie wyja¶niæ dwie istotne kwestie.
1. Zdjêcie, na którym wiadaæ grupkê ludzi w przeszywkach i garnakch to jaki¶ lu¼ny trening czy rozgrzewka. Na treningach zazwyczaj nie zak³ada siê kolczug bo nie walczymy ostr± broni± a przeciw broni obuchowej (jak± s± têpe miecze) nie chroni± specjalnie. Zapewniam, ¿e na bitwach, pojedynkach czy starciach grupowych w³a¶ciwych kolczugê nosi ka¿dy ciê¿kozbrojny.
2. He³my garnczkowe nosz± "piechórzy" bo walcz± w bohurtach. Wyj¶cie w normanie czy kapalinie na bohurt jest dla mnie czym¶ niewyobra¿alnym...
To znaczy wyobra¿am sobie podje¿dzaj±ce karetki po pierwszym starciu bum.gif
Brat Neidhard
Niezbyt czêsto sie odzywam tutaj, ale musze bo by³em na tej imprezie o której mówisz. Powiedz mi czy kto¶ chocia¿ w po³owie tak agresywnie wytyka³ Ci b³êdy w ubiorze jak Ty robisz to tutaj? Bo ja s³ysza³em najwy¿ej kilka ¿artów i to powiedzianych w dobrej wierze, ¿eby Ci pomóc i jako¶ naprowadziæ a Ty to odebra³e¶ jako atak ca³ego RR na Twoj± osobê. Nie wiem co chcesz i komu udowodniæ i nie wiem po co w ogóle ten temat jeszcze istnieje. Reklamy raczej sobie i swojej grupie w ten sposób nie zrobisz, wrêcz przeciwnie.
Laser
CYTAT(Nasir @ 18:24 23.11.2013) *
Widzê ¿e jedyne pytania i zastrze¿enia s± do strojów Lion Hearta i faceta ze zdjêcia przytoczonego jako przyk³ad dobrego poziomu odtwórstwa.

A do kogo maj± byæ? Go¶æ zak³ada temat i nie szczêdzi gromów na innych. Krytykuje i atakuje wszystkich wypowiadaj±cych siê. Przyczepia siê do ich prywatnego ¿ycia (a co to ma wspólnego z rekonstrukcj±?), a nawet takich pierdó³ jak awatar (!). I dopiero kto¶ musia³ wyci±gn±æ jego zdjêcie bo sam siê ba³. S³usznie, bo wiedzia³ co siê stanie. Wiedzia³, ¿e kto¶ zada taki zestaw pytañ jak kolega Borg. I wiedzia³, ¿e siê na nich wy³o¿y, bo sprawa jest z góry przegrana. Jednak nie przeszkadza mu to atakowaæ innych.

Nikt nic nie mówi o ludziach ze zdjêæ bêd±cych przyk³adem nie do na¶ladowania smile.gif. Jaka¶ jedna lakoniczna wymuszona w³a¶ciwie wzmianka i tyle.

Bo to wyczerpuje temat. Jakie¶ zdjêcie wyrwane z kontekstu, jak kolega wy¿ej pisze z treningu. I to sprzed lat. Nawet jakby nie by³o wyrwane z kontekstu to nie ma sensu siê nad nim rozwodziæ, bo my na prawdê nie mamy rado¶ci w czepianiu siê innych. Co innego zdjêcie zrobione sobie samemu w domu. Tutaj cel by³ jasny - prezentacja swojego uzbrojenia. Domy¶lam siê, ¿e w³a¶ciciel jest (by³?) z niego dumny, bo inaczej by sobie takiego zdjêcia nie robi³.

Wnioskujê ¿e oni s± wzorem ¶redniowiecznych rycerzy.

Popracuj nad metodologi±, bo wyci±gasz nielogiczne wnioski.

Dowalacie siê do bzdur typu troki czy paski przy rêkawicach, bo ju¿ chyba na si³ê czego¶ szukacie. Zaczynam siê czuæ jak w filmie Barei tyle tylko ¿e tam poziom absurdu by³ nieco mniejszy.

Chcia³bym, ¿eby to by³o jedyne do czego mo¿na siê doczepiæ. Na prawdê. Wystarczy porównaæ nagrobki, które LH wrzuci³ a jego zdjêcie.

Monty Pyton te¿ wysiada. Kilka osób widz±c wiadome fotki woli rado¶nie krytykowaæ tych którzy maj± co¶ na poziomie ni¿ tych którzy (przepraszam za te s³owa) odstawiaj± kompletn± wiochê. Mo¿e lepiej nie mieæ nic ni¿ mieæ co¶. Jak masz co¶ to zawsze kto¶ siê doczepi. Id±c tym tropem najlepiej chodziæ nago. Nagi cz³owiek to 100% , mega hiper , super ultras smile.gif Ta droga prowadzi na pla¿e nudystów smile.gif

Ju¿ wiele osób pisa³o, ¿e nie chodzi o to. Nie bêdê powtarza³. Po prostu trzeba z pokor± przyjmowaæ uwagi co do swojej niedoskona³o¶ci i d±¿yæ do poprawy. Jeste¶cie gnojeni za swoj± postawê, a nie za to co sob± reprezentujecie. Jak mi kto¶ mówi, ¿e mam co¶ niepoprawne to zazwyczaj odpowiadam: "wiem, jestem w trakcie wymiany". A jak nie wiem to pytam dlaczego tak uwa¿a. Nigdy nie napinam siê z tego powodu i nie obra¿am, ¿e kto¶ ¶mia³ mi zwróciæ uwagê. No ale jak to ju¿ kto¶ napisa³ - mniej pychy, wiêcej pokory.

Temat przerodzi³ siê teatr absurdu.
Nie ma sensu dalej dyskutowaæ w tym tonie.
Temat jest po to by zainteresowaæ tych którym siê podoba proponowana forma. Dla innych chyba nie ma tu nic ciekawego:) Bo chyba jeste¶my tylko ¶miesznymi kolesiami którzy spreparowali ikonografiê, nagrobki i podmienili eksponaty w muzeach ¿eby tworzyæ fa³szywe przekonanie, ¿e rycerze nosili na sobie co¶ innego ni¿ twory na styku kosmonauty i robotnika z ko³chozu.

Obawiam siê, ¿e do wygl±du rycerzy z nagrobków brakuje Wam jeszcze bardzo du¿o. Zreszt± je¶li na prawdê chcesz uci±æ nasze dywagacje i pokazaæ, ¿e siê mylimy to wklej Wasze zdjêcie.

Ró¿nice miêdzy nami s± takie, ¿e my nie wystêpujemy anonimowo. Nasze zdjêcia s± dostêpne w wielu miejscach w sieci i czêsto z wielu lat wstecz. Cze¶æ z nas zajmowa³a siê ró¿nymi epokami. Na pewno pope³nili¶my wiele b³êdów, wiele rzeczy chcieliby¶my teraz wymieniæ i jeszcze wiele przed nami. Tylko, ¿e u nas nikt nie napina siê z tego powodu. Nikt nie twierdzi, ¿e wszystko robili¶my dobrze. Ale to my jeste¶my tymi z³ymi. Na prawdê nie widzicie, ¿e to siê nie trzyma kupy?

Mam nadzieje, ¿e koledzy z tematu nie maj± nic przeciw, ¿e u¿y³em okre¶lenia "my".
IANUSS
Lasser no i niestety masz racje ... by³em na tamtym turnieju ale liona -Konrada nie widzia³em...

Rahab zakonni zagl±daj±... odno¶nie bojowego rynsztunku zakonnych to pozwole sobie przypomnieæ i¿ zgodnie z wytycznymi odno¶nie ubioru bojowego rycerzy zakonnych do ok 1180-1250 roku w ca³ej europie i ca³ym Outamerze statuty szpitalne nakazywa³y kolejno walczyæ w habitach z otworem na miecz- zakaz chodzena z ostrzem na wierzchu- przewi±zanych sznurem, walczyæ w czym¶ w skrzy¿owniu eslkawini z habitem przewi±zanym sznurem a¿ na koñcu cotte d'arme przewi±zanym sznurem na znak pokory. dopiero po sekularyzacji zakonów zarówno szpitlaników jak i templariuszy oraz lazaretanów dopuszczano pasy rycerskie zak³adane na wappenrocki...

i tyle historii zakonów i je¶li kto¶ jeszcze raz wytoczy argument o sznurach w rycerstwie niech siê wyka¿e znajomo¶ci± traktatów i statutów a nie pisze mocno deprymuj±ce posty.

Mia³em nie pisaæ wiecej w tym temacie, albowiem staram siê unikaæ imprez w których g³ównym tematem jest obrzucanie siê gumnem, ale poczu³em siê wezwany do tablicy po raz kolejny. facet w czerwonej przeszywanicy w czarnym cotte d'arme, z czerwona lamówk± niema kosmicznej grubo¶ci przeszywanicy. jest ona normalna. a nawet cieñsza ni¿ obecnie spotykane w manufakturach. tyle ¿e jest to przeszywanica nie wypychanica. A facet ja nosz±cy jest du¿y. i gruby. bardzo gruby.

w dodatku z tego co widzê ta dyskusja nawi±zuje do starych dobrych przepychanek postowych bez krztyny merytorycznej wymiany zdañ, czyli kontynuuje tradycje jakie by³y obecne na freha jakie¶ 6-7 lat temu...có¿ gratuluje.

PS.je¶li kto¶ bêdzie chcia³ to s³u¿ê literatur±
siedzê przed komputerem ale nie pisze w wenusjañskim...
Indar
Drodzy Pañstwo, utrzymajcie merytoryczny poziom - proszê aby¶cie dali sobie spokój z postami których celem s± jedynie ¿arty itp. To nie jest powa¿ne.
Pad³y konkretne pytania i zamiast robiæ sobie ¿arty poczekajcie na LionHearta, wierzê ¿e da siê prowadziæ z Nim rozs±dn± dyskusjê. Pod warunkiem ¿e nie bêdziecie robiæ sobie jaj, a autorzy tematu zmieni± podej¶cie na mniej "atakuj±ce".

Chcecie sobie robiæ ¿arty, pragniecie igrzysk - na FB z pewno¶ci± znajdziecie miejsce do polewki. To idealne miejsce do tego, macie tam zdaje siê ca³y szereg podstron o tematyce "rycerskiej". Bardzo ambitnych swoj± drog±.
Chcecie wysokiego poziomu forum to zacznijcie od siebie, bo jak widaæ narzekaæ i wylewaæ pomyje ka¿dy potrafi, przy okazji krzycz±c o upadku forum.

Posty których celem s± ¿arty, z grafikami czy aluzjami do kapeluszy z rogo¿yny od razu lec±.
Lion Heart
FB nie jest dorbym pomys³em Indarze. Mam tam profil g³ównie zawodowy i do tego uzywam FB, a nie do wklejania zdjêæ z imprez czy przekomarzanek. Laser nazwa³ mnie tchórzem, pisz±c, ¿e bojê siê pokazaæ zdjêcie. O zdjecie prosi³ Robert Szatecki (obok Indara i mnie) jeden z nielicznych piszacych tutaj rozs±dnie, a zdjecie wklei³ 16 min pó¼niej (czytaæ godz. postów) Borg.

Wybacz mi Laserze, ze przez te 16 min nie by³o mnie przy komputerze. Wszed³e¶ w dyskusje w po³owie tematu i nie widzisz o czym pisa³em wcze¶niej, wiec powtórzê: nie po to zak³±da³em strone formacji na FB i ujawnia³em/upublicznia³em sw± twarz by siê zni± chowaæ w szufladzie. Na pocz tematu masz mój mail, znajdziesz moja stronê zawodow± w sieci bez najmniejszego problemu oraz profil na FB. Nazywajac mnie miedzy wierszami tchórzem sam stawiasz sie w z³ym ¶wietle, bo ja Ciebie tutaj nie obra¿am. A jesli nadal mnie za tchórza masz... od³ó¿ lepiej t± stal, któr± masz w rêkach na zdjeciu i poka¿ co samymi rêkami potrafisz. Czekam na przeprosiny.

W ostaniej dyskusji tutaj obrazi³em sporo osób (by³o to w lipcu) i dwuktornie, powtarzam dwuktornie przeprosi³em za to. Jestem cz³owiekiem honoru i umiem sie przyznaæ do b³êdu. Je¶li Indar równie¿ jest cz³owiekie honoru, czego po nim oczekujê, poproszê go o wklejenie tych moich "dwukrotnych przeprosin" z lipcowej rozmowy abym nie by³ go³os³owny. Skoro da sie odnale¼æ wypowiedzi Marka nieco wyrwane z kontekstu, s±dzê ze da sie i moje przeprosiny. Dzis przepraszaæ nie zamierzam, bo mnie równei¿ wtedy naobrazano i nikt sie s³owem nie odezwa³. Dosta³em tutaj wczoraj i dzis PW od jakich¶ sensownie pisz±ch osób, wiec widzê, ze i takie sie na tym forum znajduj±. Zaraz czêsc dalsza odpowiedzi... Cierpliwo¶ci..
Lion Heart
Pan w gotyckiej zbroji, swoja drog± piêknej (to nie szyderstwo) zamiast skrytykowaæ o co prosi³em stawia pytania. Do czêsci mogê sie odnie¶æ. Na absurdalne typu: czym jest opaska na g³owie powiem: koron± ktróla Ryszarda Lwie Serce.smile.gif

Kaptur kolczy nie ejst na go³ej g³owie, spójrz co jest pod spodem. Cos czarnego rpze¶wituje, a jak widaæ nie ejstem brunetem i to nie moje w³osy. Kolczuga nie jest nitowana jak i u wiêkszosci reko z XIV/XV w. Ja mogê odbiæ pytanie dlaczego laser, który widzê robi ten okres nie ma pod p³yt± ¿adnej kolczugi? O ile wiem w okresie oko³ogrunwaldzkim noszono kolczugi pod blachami z bardzo drobnych oczek i nie za ciê¿kie (cchodzi o konne rycerstwo, a do takiego zdaje sie koelga nawiazuje). Z trokami nadal nie wiem o co chodzi... kupi³em naramienniki 2 lata temu od goscia, któy ich u¿ywa³ wcze¶neij ,a troki zamocowa³ p³atnerz, a nie on ani ja. Wiec ja odpowiem: nie znam nikogo kto by takich nie u¿ywa³. Klamra u pasa podtrzymujacego cote to badziew, zgadzam siê... pas by³ robiony "na szybko" i idzie do wymiany. Dlaczego na szybko... o tym w dlaszej czêsci. Czym s± karwasze? Karwaszami. Poczytaj o uzbrojeniu ang w XIII i XIV w. Nie internetowe bzdety, tylko opracowania bronioznawców... najlepiej zbiorowe. Sam by³em zaskoczony, bo zawsze s±dzi³em ,za karwasze to filmowe epic fantasy, a realnie to raczej tylko wschód Europy. Do reszty pyañ nie wiem/nie zamierzam sie odnosiæ, bo s± troche absurdalen. Np czemu nie mam os³oietej twarzy? A kto na tych rycinach, nagrobkach ma? W³a¶nie na tym sie wzoruje. Kto nie widzi ró¿nicy - okulista. To nie jest juz czas zintegrowanych z kolczug± kapturó z wczesnej XIII-ki zapinanych z boku. Zaraz czesc dalsza..
Lion Heart
CYTAT(Teyrnon @ 18:44 23.11.2013) *
Kiedy kto¶ wklei³ zdjêcie czo³owego wizjonera, racjonalisty i rekonstruktora czyli Lion Hearta w jego w³asnym mniemaniu to zabrak³o mi s³ów.

I kto teraz na mnie wje¿dza? Te¿ s±dzi³em ,ze znajdziemy nic porozumienia, Anglia, Celtowie...cos ma wspólnego, prawda?
Stanis³aw ¯órawski
Wybacz Indarze, ale ja a¿ tyle wiary, co Ty nie mam. Wprawdzie w wypowiedziach Lion Hearta i jego alter ego (?) Nasira jest wiele sensownych argumentów, pod niektórymi sam móg³bym siê podpisaæ. Ogólnie pomys³ na pierwsz± po³. XIV bardzo mi siê podoba i chcia³bym temu przyklasn±æ. Ale s± dwa powody, wynikaj±ce z postawy obu panów, które sprawiaj±, ¿e w tym momencie merytoryczna dyskusja nie jest mo¿liwa.

1. Pycha (jeste¶my lepsi ni¿ jacy¶ oberwañcy bez kolczug w materacach itd.)
2. Ignorancja (wiem wszystko, a je¶li czego¶ nie wiem, to znaczy, ¿e to nieistotne).

To s± takie wady, z których da siê wyleczyæ, ale nie natychmiast, po przeczytaniu jednego "naprowadzaj±cego" posta. Tyle w temacie. Sorry, ¿e siê w ogóle odezwa³em, bo jakby¶my wszyscy olali pretensjonalny ton pierwszych wypowiedzi Lion Hearta, to nie zrobi³by siê burdel.
Lion Heart
Indar odniós³ sie do mojej wymiany zdañ z "pielgrzymem" Viatorem, chyba taki by³ jego nick. Zapyta³em grzecznie na innym temacie czy w uczestnictwie w projekcie moze te¿ wziaæ ³ucznik angielski/walijski. I czy trzeba faktycznie tak bardzo ultrahist. podchodziæ do rekonstrukcji wzorów na kubkach? W odp. dozsta³em tonem ex catedra odpowied¼: "zebym poczyta³ najpierw o glebach nad Tamiz± a potem wrócimy do tematu".

Wrócimy do tematu? Czy to jest szczyt frehowej ¿yczliwosci Indarze? Z cyklu "synku, jak zrozumiesz to dorosniesz? A miedzy nami mówiac: a ch...j mnie gleby obchodz±. Nie jestem gleboznawc±. Chodzi³o mi w pytanieu o cos innego. I czy¿ nowi ludzie na Freha nie spotykaja sie z mentorskim tonem? Sami mnie tego nauczyli, bo zanim sie tu zarejestrowa³em poczyta³êm kilka tematów i widzia³em jakim jêzykiem mówia do "nowych tutaj". Spróbowa³em mimo ostrze¿en znajomych i nie ¿a³ujê. Tak juz mam, ¿e niczego nie ¿a³ujê.

Indarze piszesz, ze szkoda komentowaæ moje czêsci postu odn. "przejmowania turniejów". Nie od dzi¶ wiadomo, ze bractwa robi± p³atne pokazy i zarabiaja na tym na nowe namioty, stroje, sprzêt. Chyba, ¿e Ci prawdziwy rekonstruktorzy jakimi niektórzy sie tutaj mieni± byæ gardz± pieniadzem i zamykaja sie sami w lasach bez udzia³u publicznosæi. Je¶li ja mam wizjê byæ jak to napisa³ kiedys Otto z Krsakowa: objazdowym rycerzykiem.. To w³asnie tak± mam. Z tego co wiem Otto sam chyba bra³ udzia³ w jakich¶ pokazach.

Rekonstrukcja idzie w coraz lepszym kierunku jak mnie tutaj przekonuja niektórzy. Byæ moze. Ale jesli mi kto¶ powie, ze w ¶redniowieczu by³y tylko nitowane kolczugi, to powinienem tu wkleic chyba zdjecie z tych wakacj iz narod muzeum w Kopenharze - powiêkszenie kolczug XIII/XIV, które sam zrobi³em. Wiem, iwem, to Skandynawia przecie¿. Nic nie ma do rzeczy. Pozbawianie rycerzy kolczug na rzecz samych przeszywek jest dla mnie dziwnym zabiegiem...
Lion Heart
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 11:56 24.11.2013) *
Wybacz Indarze, ale ja a¿ tyle wiary, co Ty nie mam. Wprawdzie w wypowiedziach Lion Hearta i jego alter ego (?) Nasira jest wiele sensownych argumentów, pod niektórymi sam móg³bym siê podpisaæ. Ogólnie pomys³ na pierwsz± po³. XIV bardzo mi siê podoba i chcia³bym temu przyklasn±æ. Ale s± dwa powody, wynikaj±ce z postawy obu panów, które sprawiaj±, ¿e w tym momencie merytoryczna dyskusja nie jest mo¿liwa.

1. Pycha (jeste¶my lepsi ni¿ jacy¶ oberwañcy bez kolczug w materacach itd.)
2. Ignorancja (wiem wszystko, a je¶li czego¶ nie wiem, to znaczy, ¿e to nieistotne).

To s± takie wady, z których da siê wyleczyæ, ale nie natychmiast, po przeczytaniu jednego "naprowadzaj±cego" posta. Tyle w temacie. Sorry, ¿e siê w ogóle odezwa³em, bo jakby¶my wszyscy olali pretensjonalny ton pierwszych wypowiedzi Lion Hearta, to nie zrobi³by siê burdel.

Olali? sams ie odezwa³e¶ pierwszy:)
Lion Heart
Najbardzij znokautowa³ mnie tutaj Konrad Studnicki...

Konradzie. O ile wiem spotkalismy sie tylko raz na ¿ywo, w tym roku 29.VI na spotkaniu u Bo¿ogrobców. By³em tam "na doklejkê" na zaproszenie (bo pozwolil mi siê do³aczyæ) Jasza, za co dziêkowa³em mu potem dwukrotnie sms-em i mailem. Szkoda, ze go tutaj nie ma. Jesli i on jest hororowy przyzna, ze to fakt. Dzi³aæ razem dalej nie mogli¶my ze wzgledu na rozbie¿nosæ nieco zainteresowañ okresem datowania... tak niestety wysz³o. Nie odnosi³em sie do SPotkania u Bo¿ogrobców.

Ale kiedy piszesz mi, ze tam kto¶ krytykowa³ mój strój i do tego sie ja niby tutaj odnosisz, to sam siê podk³adasz:D. Nie przypominam sobie aby poza uwagami LaCroix (nie ma go tu z naimi niestety) odnosnie mojego pasa co¶ pad³o. Pzyj±³em tê uwagê z milczeniem, bo wystêpowa³em tam w na szybklo w 1,5 dnia skleconym stroju dywilnym (równie¿ pasem), a na strojach cyw. sie nie znam o czym pisa³em wyzej. Nie wiem czemu S.¯órawski ci±gle mówi, ze ja mam w sobie pychê. Umiem powiedzieæ, ze sie na czym¶ nie znam. Pisa³em równie¿, ¿e ludzie któych napotyka³em to wydarzenia starsze i ¿e ludzie Ci byli mili, ale sie nie znali w temcie, bo to niestety prawda. To nie tak, ze ja chcê mieæ racje, po prostu j± mam:)

Ale skoro juz jeste¶my przy temacie, bo sam sie pod³o¿y³e¶ z nim to przypomina mi siê ma³y rudy cz³owieczek z bródk±.. nie wiem skad i jak sie nazywa³... bardzo mi³y, ale niestety wszcz±³ wtedy pzy ognisku o¿ywion± dysksjê o wszywaniu w kaptur pikowany masek hokejowych i rozwodzi³ sie nad tym jakie to fantastyczne... Co an to kolega Celt i kolega archeolog? To jest ten postêp w rekonstrukcj waszym zdaniem? Nie wiem na czym buduje swoja wiedzê kto¶ kto mówi o wszywaniu masek hokeistów pod pikowaniec na g³owie albo ochraniaczy motocyklowych w aketon... Sadzê, ze bardziej na wspo³czesnych koncepcjach bohurtowych albo wiedzy "internetowej", prawdopodobnie rodem z tego forum i napisanym pzez jego starszych stazem w RR kolegów:)
Lion Heart
Aha! A najbardziej ju¿ dziwi mnie fakt Konradzie, ze doda³e¶ na FB jakie¶ tydzieñ temu do ulubionych stronê mojej grupy, która na FB dzia³a jakies dopiero 2 tyg. Sk±d w ogóle wiedzia³e¶ o jej istnieniu???? Nie jeste¶my znajomymi na FB. To tam j± lubisz? A tu na mnie wje¿d¿asz i mówisz, ze ja pisz±c o sznurkach i materacach dmuchanych powo³ujê siê i krytykujê spotkanie u Bo¿ogrobców, za które dziekowa³em Jaszy i Jarkowi wtedy????????? Nie³adnie.
Lion Heart
Panowie!

To bêdzie mój ostatni post na tym forum. Plus PW wiad. do Indara, któr± zaraz mu wy¶lê i poproszê o usuniecie konta. 80 wiadomo¶ci... niez³y wynik w krótkim czasei... ale ile czasu zmarnowa³em... Nie piszcie wiecej, bo nie odpowiem nawet jak mnie tu zwyzywacie od ch..w:)

W odró¿nieniu od niektórych tutaj, ja jestem cz³owiekiem honoru i jak powiedzia³em: likwidujê konto i domagam sie dozywotniega zakazu wjazdu na to miejsce przez modratora jesli otrzymam rzeteln± krytykê. Krytyki rzetelnej do dzis nie by³o, lecz szereg pytañ i popisy zbrojami gotyckimi... Ale uznajmy to za zaakceptowane przeze mnie i to¿same z druzgoc±c± krytyk±. Zadowoleni:)?

Nie mia³em nic do ukrycia od pocz±tku jak tutaj sugeruja inni i to w³a¶nie oni odwracaja kota ogonem. £atwo mnie znale¼æ. Jestem ³atwym celem.

Dziwiê sie sam sobie, ¿e zmarnowa³em tu tyle czasu. Jestem cz³owiekiem do¶æ zajêtym zawodowo na codzieñ i przepraszam wszystkich tych, którzy siedzieli tu obgryzaj±c paznokcie u nóg i czekaj±c w sobotni wieczór na moje odpowiedzi... cóz w sobotê s± inne rzeczy jeszcze do "za³atwienia". Dziêkujê im za cierpliwo¶æ.

Ludzie w moim mniemaniu powa¿nie zajmuj±cy sie rekonstrukcj± to np. ludzie, którzy w Krakowie kilka lat temy robili rekonstrukcjê Bitwy Wiedeñskiej... grupy nie tylko z Polski, ale i z ca³ej Europy. By³ tam te¿ mój znajomy, który od 1997 r dzia³a w tych klimatach XVII w. i to on ostrzega³ mnie przed wchodzeniem na Freha. Rzeczywiscie dyskusje tutaj s± jak z cyklu "dziewica vs do¶wiadczona", czyli prowadzace donik±d, bo nikt nikogo nie przekona. W tych krêgach zdecydowanie lepiej bêdê siê czu³ ni¿ tutaj.

Najlepsze jest dla mnie to, ¿e wiêkszo¶æ osób, które odbijaj± pi³ke do mnie krytykuj±c i prosz±c o pokorê zarazem na koniec wypowiedzi zawsze dodaja: "ale ja ci jak najlepiej ¿yczê":D.Czyli tak nie jest, bo to tak jak bandzior, który najg³o¶niej szczeka jakim to jest uczciwym obywatelem, a ma cos na sumieniu.smile.gif Uczciwemu obywatelowi nie przyjdzie do g³owy zeby cos takiego o sobie mówiæ. Ja nie mówie, ¿e wam dobrze zyczê, bo mam stosunek neutralny do Was, ani Was lubiê ani nie lubiê. Chcia³em tylko pokazaæ kilku powtarzam kilku niedowiarkom z wczesniejszego tematu o czym mowa w I po³. XIV w a Anglii. Ja wiem kto mi dobrze ¿yczy.

No to chyba tyle.

Macie moje foto, mo¿ecie je rozszarpaæ, zrobic kukie³kê voo doo, paliæ je, rozdaæ organizatorom imprez w ca³ym kraju, ¿eby wiedzili, ze ten cz³owiek ma zakaz wjazdu na ka¿dy turniej w swoim najrorszym na swiecie stroju rycerskim... ale chyba pomys³ z u¿yciem na tarczach ³uczniczych, które sam podsun±³em jest lepszy.smile.gif By³o by zabawnie;) Czy chodz±c zatem po ulicach Krakowa mam sie obawiaæ, ¿e skoñczê z ultrahistoryczn± strza³± w plecach? S± dosæ szerokie, teoretycznie ³atwo trafiæ. Choc nie jest to takie pewne bior±c pod uwgê poziom niektórych reko-zawodów ³uczniczych kiedy strza³y nie dolatuja nawet do kopy z sianem. Gdzie to widzia³em? Turniej - Rabsztyn 2009

Indarze! Likwiduj moje konto oraz usuñ temat i moje zdjecia. Kto zd±zy³ ¶ciagn±æ i bedzie robi³ kukie³kê voo doo ten zd±¿y³!

Konrad

P.S.
Na zakoñczenie chcia³bym wkleiæ zdjecie moich kolegów z bractwa, któzy zainspirowali mnie do udzia³u w rekonstrukcji.
Ave!
Borg
Merytorycznie i martyrologicznie.
Zacznijmy od tego, ¿e nie rozró¿niasz Ruchu Rycerskiego od Rekonstrukcji. Rekonstrukcja polega na odtwarzaniu konkretnych aspektów, w sposób mo¿liwie zbli¿ony do orygina³u. Nazywaj±c siebie rekonstruktorem nie masz prawa udawaæ, ¿e nie widzisz niedoci±gniêæ w swoim stroju lub ¿e s± nieistotne. Oczywi¶cie maj± prawo siê pojawiæ, ale celem rekonstrukcji jest ich eliminowanie.
Obok dzia³a ruch rycerski czyli lu¼niejsze zabawy broni±, w których dopuszczalne jest za³o¿enie ochraniacza na krocze pod zbroj±...

A teraz konstruktywna krytyka Twojego kostiumu teatralnego.

-kaptur kolczy:
Kaptur kolczy zak³adany osobno i nie bêd±cy elementem pe³nego kolczego kaftana posiada³ zawsze dopasowan± do niego wy¶ció³kê. Analogiczny kaptur wykonany z wielu warstw tkaniny, czasem runa owczego lub bawe³nianych paku³.
Dodatkowo os³ania³ on krtañ i brodê walcz±cego. Czêsto dla wygody wyposa¿ano je otwierane klapy, dziêki którym ³atwiej mo¿na by³o zak³adaæ i zdejmowaæ takie ustrojstwo.
Id±c dalej kolczuga musi byæ wykonana z kó³ek zanitowanych. Nie ma ¿adnego dowodu by w okresie ca³ego ¶redniowiecza na terenie Europy stosowano nienitowane kolczugi.
Przyk³adowe ¼ród³a:
http://effigiesandbrasses.com/784/1080/
http://effigiesandbrasses.com/953/1298/

W Twoim przypadku nie masz kolczugi nitowanej, nie masz wy¶ció³ki adekwatnej do noszonego kaptura i nie masz os³oniêtej brody i krtani. Maj±c takiego przeciwnika by³bym najszczê¶liwszym na polu walki. Ods³aniasz krtañ, w któr± bez najmniejszego problemu mogê wsadziæ dowolne ostrze jakie bêdê mia³ pod rêk±.
W kwestii nitowania to chcia³bym zauwa¿yæ, ¿e wszyscy moi znajomi bawi±cy siê w rekonstrukcje posiadaj± wy³±cznie nitowane kolczugi. A co wiêcej trenuj±c z ekip± stawiaj±c± bardziej na sport ni¿ czyst± rekonstrukcjê równie¿ zauwa¿am, ¿e zdecydowana wiêkszo¶æ elementów kolczych jest nitowana.

-Opaska
owszem znam skórzane wa³ki wype³niane runem owczym zak³adane pod he³my w celu ich pewniejszego umocowania. Ale poza filmami z cyklu p³aszcza i szpady nie widzia³em takiego rozwi±zania, gdzie jakie¶ metalowe okucia na pasku skóry maj± byæ ozdob± (?), ochron± (?), czym¶ tam.
Rozwijaj±c temat skóry, bo bêdzie siê jeszcze powtarza³. Skóra,której u¿ywasz nie nadaje siê do rekonstrukcji. Wygl±da jakby by³a wyciêta ze starej kurtki. Mogê siê za³o¿yæ, oczywi¶cie mo¿esz udowodniæ, ¿e siê mylê, ¿e jest to garbowana chromowo i lakierowana skóra. I znowu ubiegaj±c Twoje zarzuty, ¿e inni te¿. Ogólnie mam w g³êbokim powa¿aniu co inni. U mnie w grupie nikt nie stosuje takiej skóry. Koniec.

-Dziwne co¶ wokó³ barków.
Nie wiem co to jest i dlaczego to jest zszyte z kapturem.

-naramienniki
S± typowe dla 2 po³owy XIV wieku, s± zamocowane na skórzanych trokach produkcji Ludowe Wojsko Polskie. Mam w d... kto je zrobi³ i dlaczego. Ty je nosisz i ty ponosisz za nie odpowiedzialno¶æ. Nie znam nikogo kto w rekonstrukcji u¿ywa ich inaczej ni¿ do przymocowania czego¶ do plecaka jad±c poci±giem. Znowu mo¿esz powiedzieæ, ¿e to detal. To jest detal jak ka¿dy element. ¦wiat sk³ada siê z detali.

cdn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.