CYTAT(Nasir @ 13:35 24.11.2013)
Czytam swoje wypowiedzi od pocz±tku i nie widzê u siebie ani pychy, ani arogancji ani agresji:)
W ogóle pocz±tek tematu by³ zaproszeniem skierowanym do zainteresowanych a tylko ma³a wzmianka o niedowiarkach (którzy byli) tak rozsierdzi³a niektórych. Nawet nie by³o wspomniane o kogo konkretnie chodzi :D
Pych± i arogancj± jest obje¿d¿anie kogo¶, a potem zdziwienie, ¿e ludzie siê przyczepiaj±. Skoro waszym celem nie by³o czepianie siê innych to po co ta "ma³a wzmianka"? Poza tym te s³owa s± bardziej skierowane to twojego kolegi.
Dowiedzia³em siê ¿e imprezy na które chodzi³em to by³y prawdopodobnie treningi i dlatego widzia³em ludzi dziwnie ubranych. :0
Nie rozumiem czemu tak bardzo chcesz wyci±gn±c jakie¶ rzeczy, które nie maj± ¿adnego zwi±zku z dyskusj±. Co chcesz us³yszeæ? ¯e s± ludzie, którzy gorzej wygl±daj± ni¿ wy? No to oficjalnie mogê og³osiæ, ¿e s±.
Dowiedzia³em siê przy okazji, ¿e jestem alter ego mojego kumpla:) Ciekawy to przypadek ¿ê alter ego Lion'a urodzi³o siê wcze¶niej ni¿ on sam :D
To by³o pytanie, a nie twierdzenie. Mi te¿ to przez pewn± my¶l przesz³o przez g³owê, bo to a¿ ciê¿ko uwierzyæ, ¿e dwie osoby pope³niaj± takie same b³êdy w logice (czyt. interpetowaniu cudzych wypowiedzi).
Najbardziej mnie zdumia³o - jak siê tam ch³opina dopatrzy³ ¶ciegu w tych pikselach?:D Lupa tu nie pomaga:)
Uwierz mi, ¿e maj±c do¶wiadczenie archeologiczne i praktykê, to Borg dopatruje siê ¶ciegów na tkaninach wygrzebanych z b³ota sprzed kilkuset lat. Zdjêcie komputerowe w dobrej rozdzielczo¶ci to ³atwizna. No ale nie wiem sk±d za³o¿enie, ¿e skoro ty nie potrafisz to nikt nie bêdzie umia³. Wiêkszym mistrzostwem jest doszukanie siê braku kolczugi na moim awatarze.
Swoj± drog± nadal nie dowiedzieli¶my siê co siê sta³o z Borgow± kolczug±? Nawet mnie to nie dziwi.
Tu chodzi o moj± kolczugê. Odpowied¼ poni¿ej.
Szkoda, ¿e sta³o siê jak zwykle czyli wywi±za³a siê pyskówka
Co prawda mam trochê ¶miechu, ale zasadniczo w temacie chodzi³o o co innego.
Mo¿e lepiej ¿e zniknie.
To przestañcie pyskowaæ i zacznijcie dyskutowaæ. Ró¿ni niezwi±zani ze sob± ludzie zadali tu mnóstwo pytañ. Odpowiedzi na nie nie ma ¿adnej, natomiast odno¶cicie siê wy³±cznie do nielicznych z³o¶liwo¶ci wplecionych w wypowiedzi.
CYTAT(Lion Heart @ 11:44 24.11.2013)
Laser nazwa³ mnie tchórzem, pisz±c, ¿e bojê siê pokazaæ zdjêcie. O zdjecie prosi³ Robert Szatecki (obok Indara i mnie) jeden z nielicznych piszacych tutaj rozs±dnie, a zdjecie wklei³ 16 min pó¼niej (czytaæ godz. postów) Borg.
Robert poprosi³ o zdjêcie wiêc pisze rozs±dnie. Ciekawy wyznacznik. Ja nikogo nie nazwa³em tchórzem. To tylko twoja nielogiczna interpretacja, wyniakaj±ca z nadmiaru pychy. Tak uwa¿am, bo wszelkie twoje wypowiedzi do tej pory polegaj± na tym, ¿e w ka¿dym wpisie doszukujesz siê urazy twojego majestatu i kontratakujesz.
Wybacz mi Laserze, ze przez te 16 min nie by³o mnie przy komputerze. Wszed³e¶ w dyskusje w po³owie tematu i nie widzisz o czym pisa³em wcze¶niej, wiec powtórzê: nie po to zak³±da³em strone formacji na FB i ujawnia³em/upublicznia³em sw± twarz by siê zni± chowaæ w szufladzie. Na pocz tematu masz mój mail, znajdziesz moja stronê zawodow± w sieci bez najmniejszego problemu oraz profil na FB.
Wybaczam. Mnie te¿ nie by³o potem przy komputerze, jednak przed napisaniem wypowiedzi zd±¿y³em przeczytaæ ca³y temat. Szczerze w±tpiê, ¿e by¶ wrzuci³ swoje zdjêcie. Nie wiedzia³em nawet, ¿e macie jakie¶ konto na FB. Nawet odno¶nika nie da³e¶. Niniejszym nadrobi³em swoje zaleg³o¶ci i odwiedzi³em wasz profil i co widzê? Gar¶æ nagrobków i gar¶æ rycin. ¯adnych informacji o grupie, ¿adnych zdjêæ waszych twarzy, ¿adnych danych kontaktowych, ¿adnych nazwisk.
Co do twoich danych, strony itp. Jako¶ nie widzê tego w pocz±tkach tematu. Ja mam podane swoje dane w sygnaturce. Po wpisaniu ich w google wyskakuj± dwie strony odno¶ników zwi±zanych z moj± osob±. Wpisujê "formacja zbrojna ziem angielskich" i gogle nic nie wie. Nawet twojego imienia i nazwiska nie mogê wpisaæ, bo ich nie poda³e¶. I ty mi piszesz, ¿e siê nie ukrywasz? Nawet twoje zdjêcie kto¶ inny musia³ wrzuciæ.
Nazywajac mnie miedzy wierszami tchórzem sam stawiasz sie w z³ym ¶wietle, bo ja Ciebie tutaj nie obra¿am. A jesli nadal mnie za tchórza masz... od³ó¿ lepiej t± stal, któr± masz w rêkach na zdjeciu i poka¿ co samymi rêkami potrafisz. Czekam na przeprosiny.
To se poczekasz. Nigdzie nie nazwa³em ciê tchórzem i nie zamierzam przepraszaæ za s³owa, których nie wypowiedzia³em.
Rzucasz mi wyzwanie? Chocia¿ ja bym wola³ po rycersku - w zbrojach na koniach. Na stal. Ale obaj wiemy, ¿e nie masz najmniejszych szans, wiêc szukasz mo¿liwo¶ci wyj¶cia zwyciêsko z sytuacji. A ¿e trenujesz walki wrêcz to tak bêdzie tobie ³atwiej. ¯a³osny jeste¶.
Skoro na stal siê boisz to mo¿e byæ na piê¶ci. Dostosujê siê. Powiedz na jakich imprezach bywasz to przyjadê i siê zmierzymy. Tylko proszê, skoñcz pieprzyæ o honorze bo w³a¶nie w takiej sytuacji wychodzi, ¿e go nie masz.
Jestem cz³owiekiem honoru i umiem sie przyznaæ do b³êdu.
Buahaha.
Ja mogê odbiæ pytanie dlaczego laser, który widzê robi ten okres nie ma pod p³yt± ¿adnej kolczugi?
Widzisz, to twój problem. Nie odpowiadasz na pytania tylko je odbijasz. W ten sposób nie dojdziesz do nik±d. Ale je¶li ju¿ wywo³a³e¶ mnie do tablicy to nie bojê siê odpowiedzieæ.
Gratulujê bysterego wzroku. Ciekawi mnie jak na tym zdiêciu dostrzeg³ê¶ brak kolczugi po zbroj± kryt± i stalowymi os³onami koñczyñ, bo akurat w perspektywnie tego zdjêcia nie widaæ wenwêtrznych czê¶ci. Gratulujê bystro¶ci raz jeszcze. Ale do rzeczy. Spostrze¿enie s³uszne, bo nie mia³em wtedy kolczugi pod spodem. Powody mam dwa - po pierwsze wychodzê z za³o¿enia, ¿e skoro nie mam porz±dnej kolczugi nitowanej to nie bêdê na si³ê ubieraæ "stykowej". A móg³bym, bo to nie problem. Je¶li planujesz siê przyczepiæ do czepca kolczego (bo jest nienitowany) to odpowiadam z góry, ¿e owszem jest nienitowany, jednak noszê go ze wzglêdów bezpieczeñstwa. Drugi powód - jak pewnie wiesz to zdjêcie pochodzi z turnieju bojowego z jednej z imprez rycerskich. Regulamin nie wymaga³ kolczugi pod blachami, wiêc sobie darowa³em.
Do swoich b³êdów pokornie siê przyznajê (³±cznie z sabatonami do którego braku zapomnia³e¶ siê przyczepiæ). Na swoje usprawiedliwnie mogê powiedzieæ tylko tyle, ¿e jestem w trakcie prac nad popraw±.
CYTAT(Lion Heart @ 12:05 24.11.2013)
Chodzi³o mi w pytanieu o cos innego. I czy¿ nowi ludzie na Freha nie spotykaja sie z mentorskim tonem?
Nie. Pisze siê tak tylko do tych pysznych i zadufanych w sobie, któzy nie rozumiej± idei rekontrukcji i chc± i¶æ na skróty.
Indarze piszesz, ze szkoda komentowaæ moje czêsci postu odn. "przejmowania turniejów".
No bo faktycznie szkoda. Uzasadnienie poni¿ej.
Nie od dzi¶ wiadomo, ze bractwa robi± p³atne pokazy i zarabiaja na tym na nowe namioty, stroje, sprzêt. Chyba, ¿e Ci prawdziwy rekonstruktorzy jakimi niektórzy sie tutaj mieni± byæ gardz± pieniadzem i zamykaja sie sami w lasach bez udzia³u publicznosæi.
Nikt nie ukrywa tego. To nie jest jaka¶ teoria spiskowa. Jednak prawda jest taka, ¿e 99% grup przeznacza zabrobione pieni±dze na wspólny sprzêt, by móc funkcjonowaæ jako grupa. Nie ka¿dy jest w stanie mieæ w³asny obóz, sprzêt, konia i transport. Wspólnie ³atwiej. Poza tym maj±c taki nak³ad ¶rodków na zorganizowanie jakie¶ imprezy, który ponosimy by³o by wrêcz g³upie i bez szacunku dla siebie, robienie pokazów za przys³owiow± grochówkê i piwo. Ten temat by³ ju¿ wa³kowany wiele razy i nie zamierzam go powtórzyæ.
Dodam tylko, ¿e mimo tego ¿e grupa zarabia to jeszcze indywidualnie ludzie pakuj± mnóstwo kasy w swój sprzêt. Osób, które wyci±gaj± z tego hobby pieni±dze na ¿ycie znam raptem kilkana¶cie. Sugerowanie, ¿e grupy robi± wszystko by gnoiæ m³ode formacje jest tak ¶miesze, ¿e a¿ niepowa¿ne. Jest wolna amerykanka i ka¿da grupa znajdzie miejsce dla siebie, je¶li tylko chce.
Rekonstrukcja idzie w coraz lepszym kierunku jak mnie tutaj przekonuja niektórzy. Byæ moze. Ale jesli mi kto¶ powie, ze w ¶redniowieczu by³y tylko nitowane kolczugi, to powinienem tu wkleic chyba zdjecie z tych wakacj iz narod muzeum w Kopenharze - powiêkszenie kolczug XIII/XIV, które sam zrobi³em.
Czekam na zdjêcia.
CYTAT(Lion Heart @ 12:16 24.11.2013)
Nie wiem czemu S.¯órawski ci±gle mówi, ze ja mam w sobie pychê. Umiem powiedzieæ, ze sie na czym¶ nie znam.
Ale nie dasz sobie powiedzieæ, ¿e co¶ robisz ¼le.
CYTAT(Lion Heart @ 12:16 24.11.2013)
Ale skoro juz jeste¶my przy temacie, bo sam sie pod³o¿y³e¶ z nim to przypomina mi siê ma³y rudy cz³owieczek z bródk±.. nie wiem skad i jak sie nazywa³... bardzo mi³y, ale niestety wszcz±³ wtedy pzy ognisku o¿ywion± dysksjê o wszywaniu w kaptur pikowany masek hokejowych i rozwodzi³ sie nad tym jakie to fantastyczne... Co an to kolega Celt i kolega archeolog? To jest ten postêp w rekonstrukcj waszym zdaniem? Nie wiem na czym buduje swoja wiedzê kto¶ kto mówi o wszywaniu masek hokeistów pod pikowaniec na g³owie albo ochraniaczy motocyklowych w aketon... Sadzê, ze bardziej na wspo³czesnych koncepcjach bohurtowych albo wiedzy "internetowej", prawdopodobnie rodem z tego forum i napisanym pzez jego starszych stazem w RR kolegów:)
Wyci±gasz tutaj jakie¶ pogawêdki z imprez przy ognisku i siê pytasz co ludzie na to. Za³ó¿ osobny temat, w którym przedstaw koncepcjê (bez wytykania palcami kto i kiedy). Je¶li zale¿y ci na poznaniu zdania. Je¶li chcesz tylko us³yszeæ, ¿e inni robi± gorzej to jeste¶ na dobrej drodze. Tylko, ¿e inni ludzie - w odró¿nieniu - maj± opory by wypowiadaæ siê w sprawach o których nie maj± pojêcia.
CYTAT(Lion Heart @ 12:19 24.11.2013)
Aha! A najbardziej ju¿ dziwi mnie fakt Konradzie, ze doda³e¶ na FB jakie¶ tydzieñ temu do ulubionych stronê mojej grupy, która na FB dzia³a jakies dopiero 2 tyg. Sk±d w ogóle wiedzia³e¶ o jej istnieniu???? Nie jeste¶my znajomymi na FB. To tam j± lubisz? A tu na mnie wje¿d¿asz i mówisz, ze ja pisz±c o sznurkach i materacach dmuchanych powo³ujê siê i krytykujê spotkanie u Bo¿ogrobców, za które dziekowa³em Jaszy i Jarkowi wtedy????????? Nie³adnie.
Nie bardzo wiem co ma lajkowanie na fb wspólnego z rekonstrukcj±. Wyci±gania prywaty nie skomentujê.
CYTAT(Lion Heart @ 12:38 24.11.2013)
Krytyki rzetelnej do dzis nie by³o, lecz szereg pytañ i popisy zbrojami gotyckimi... Ale uznajmy to za zaakceptowane przeze mnie i to¿same z druzgoc±c± krytyk±. Zadowoleni:)?
Niezbyt. Borg zada³ 18 konkretnych pytañ, na które nie odpowiedzia³e¶. Zacz±³e¶ siê domagaæ jak powinna wygl±daæ powa¿na rekonstrukcja. Dosta³e¶ w zamian zdjêcie. To s± konkrety.
Widzê jednak, ¿e ból czosnka o kulistych kszta³tach nie pozwala ci siê przyznaæ do b³êdu, a ca³o¶æ próbujesz obróciæ w ¿art. Ciekawi mnie jak twoim zdaniem wygl±da krytyka.
Nie mia³em nic do ukrycia od pocz±tku jak tutaj sugeruja inni i to w³a¶nie oni odwracaja kota ogonem. £atwo mnie znale¼æ. Jestem ³atwym celem.
Jak ju¿ pisa³em wcze¶niej, google nic o was nie wie. Nie podpisa³e¶ siê nigdzie imieniem i nazwiskiem, a twoje zdjêcia musia³ wkleiæ kto¶ inny. Nawet linka do profilu na FB nie wklei³e¶. Dlaczego?
Jedyne dwa logiczne wyja¶nienia to albo nie chcia³e¶ albo zapomnia³e¶. W to drugie nie wierzê, bo osoba, która zwraca uwagê na takie szczegó³y jaki kto ma awatar by nie pominê³a przypadkiem tak wa¿nych informacji. Zostaje wiêc pytanie dlaczego nie chcia³e¶ tego uczyniæ?
Dziwiê sie sam sobie, ¿e zmarnowa³em tu tyle czasu. Jestem cz³owiekiem do¶æ zajêtym zawodowo na codzieñ i przepraszam wszystkich tych, którzy siedzieli tu obgryzaj±c paznokcie u nóg i czekaj±c w sobotni wieczór na moje odpowiedzi... cóz w sobotê s± inne rzeczy jeszcze do "za³atwienia". Dziêkujê im za cierpliwo¶æ.
Proszê bardzo. Akurat jestem chory, wiêc mam trochê czasu na trolowanie w necie.
Ludzie w moim mniemaniu powa¿nie zajmuj±cy sie rekonstrukcj± to np. ludzie, którzy w Krakowie kilka lat temy robili rekonstrukcjê Bitwy Wiedeñskiej... grupy nie tylko z Polski, ale i z ca³ej Europy.
O to jestem powa¿nym rekonstruktorem :-D A tak powa¿nie mówi±c to nie do koñca wiem, czy siê ³apie w te kryteria, bo moja grupa by³a, jednak ja persolanie nie mog³em jechaæ. Ale tak sobie my¶lê, ¿e skoro nale¿ê do powa¿nej grupy rekonstrukcyjnej to muszê byæ powa¿nym rekonstruktorem, prawda?
Najlepsze jest dla mnie to, ¿e wiêkszo¶æ osób, które odbijaj± pi³ke do mnie krytykuj±c i prosz±c o pokorê zarazem na koniec wypowiedzi zawsze dodaja: "ale ja ci jak najlepiej ¿yczê":D.Czyli tak nie jest, bo to tak jak bandzior, który najg³o¶niej szczeka jakim to jest uczciwym obywatelem, a ma cos na sumieniu.
Uczciwemu obywatelowi nie przyjdzie do g³owy zeby cos takiego o sobie mówiæ. Ja nie mówie, ¿e wam dobrze zyczê, bo mam stosunek neutralny do Was, ani Was lubiê ani nie lubiê.
Takie my¶lenie kojarzy mi siê tylko z ¿elazn± kobiec± logik± - "skoro ona mi mówi, ¿e mam brzydk± torebkê to znaczy, ¿e jej zazdro¶ci. A jak ja jej mówiê, ¿e ma brzydk± torebkê to znaczy, ¿e ma brzydk± torebkê".
A powa¿nie mówi±c w tym my¶leniu jest tyle b³êdów i g³upot, ¿e a¿ strach.
Chcia³em tylko pokazaæ kilku powtarzam kilku niedowiarkom z wczesniejszego tematu o czym mowa w I po³. XIV w a Anglii.
Ale nam pokaza³e¶...
Macie moje foto, mo¿ecie je rozszarpaæ, zrobic kukie³kê voo doo, paliæ je, rozdaæ organizatorom imprez w ca³ym kraju, ¿eby wiedzili, ze ten cz³owiek ma zakaz wjazdu na ka¿dy turniej w swoim najrorszym na swiecie stroju rycerskim... ale chyba pomys³ z u¿yciem na tarczach ³uczniczych, które sam podsun±³em jest lepszy.
By³o by zabawnie;) Czy chodz±c zatem po ulicach Krakowa mam sie obawiaæ, ¿e skoñczê z ultrahistoryczn± strza³± w plecach? S± dosæ szerokie, teoretycznie ³atwo trafiæ.
Przecieniasz siê. Za bardzo mamy ciê w nosie, by ten temat wyszed³ poza FREHA.
Na zakoñczenie chcia³bym wkleiæ zdjecie moich kolegów z bractwa, któzy zainspirowali mnie do udzia³u w rekonstrukcji.
Ave!
Obawiam siê, ¿e to nie inspiracja tylko ¼ród³o. W razie gdyby LH rzeczywi¶cie nie pojawi³ siê ju¿ tutaj (w co w±tpiê, bo przysiêga³ na swój honor) to puszczam mu na maila odpowied¼. Zobaczymy, co odpisze.