W³a¶ciwie jakby siê przyjrzeæ rysunkowym rekonstrukcjom kaftana z Hedeby, to, jak pisa³a Owka, nie jest on taki zupe³nie krótki, +- do pó³ uda - czyli znacznie d³u¿szy ni¿ to co mamy na stronie Historiska Varldar.
Dodatkowo na ¿adnej z tych ilustracji nie jest zestawiony z bryczesami.
Mo¿e wiêc, to tylko taka moja teoria spiskowa
, ten na stronie HV pokazany jest taki krótki, ¿eby dobrze do szerokich spodni pasowa³...
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikInnymi s³owy, mo¿e on wcale nie jest rekonstruowany jako taki krótki, tylko dziêki temu jednemu przyk³adowi z HV siê rozpowszechni³ jako taki.
Ja osobi¶cie bardziej jestem przekonana do wersji d³u¿szej, bli¿szej przedstawieniom, czy nawet takiej w³a¶nie "do pó³ uda" - bo jest to ju¿ w miarê "u¿ytkowa" d³ugo¶æ.
M¶cidrugu, odpowiadaj±c na Twoje wcze¶niejsze pytanie - Rudemu ten kaftan w wersji d³ugo¶ciowej w okolicy "do pó³ uda" sprawdzi³ siê przy okazji sztormu w Foteviken i zwi±zanego z tym biegania w deszczu i wichurze przy obozowisku ¿eby nic nie zdmuchnê³o do morza, nic nie odlecia³o i tak dalej ;) Czyli tak zupe³nie niepraktyczny nie by³, chocia¿ gdyby¶my szyli go dzi¶, to nieco inaczej, np. tak:
albo jeszcze d³u¿szy.
Natomiast ta dyskusja natchnê³a mnie ¿eby, w miarê wolnego czasu, spróbowaæ uszyæ co¶ wymiaruj±c i rozrysowuj±c wykrój dok³adnie na podstawie kszta³tów zachowanych fragmentów - zobaczymy co wyjdzie i jakiej d³ugo¶ci. Modela mam odpowedniego wzrostu, bo 172 cm, czyli ca³kiem ¶redniowiecznie ;)
CYTAT
Swoj± drog± - ciekawe jest zachowanie wzoru Vendelskiego kaftana do czasów Wikiñskich w ¶wietle tego co pisze siê o tych dwóch kulturach. Albo ja czego¶ nie wiem, albo napisano na ten temat co¶ nowego, ale zawsze mówi³o siê ¿e k. Vendel nie ma nic wspólnego z Wikingami i nie mo¿e byæ nazwana "przodkiem"...
Hm, ja siê kiedy¶ doszuka³am, ¿e sposób noszenia kobiecych zapinek, ich pierwowzory i ogólnie pocz±tki sukni fartuchowej, tak charakterystycznej dla "Wikingów" (czy raczej ich kobitek) maj± swoje korzenie w epoce Vendel.