Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Dobór strza³
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3
Jurek
Pozdrawiam

Mam nastêpuj±ce pytanie:

W jaki sposób dobraæ strza³y do ³uku tzn. twardo¶æ, d³ugo¶æ, ciê¿ar grotów i d³ugo¶æ
lotek?

Czym siê kierowaæ w tym doborze? dunno.gif

I jeszcze jedno, mam zamiar kupic swój drugi ³uk (ciê¿szy - ok 30kg dotychczas mia³em 23kg) jak æwiczyæ barki aby unikn±æ kontuzji?

Dziêki za odpowiedzi smile.gif
Corto
Co do æwiczeñ to chyba niez³e znajduj± siê na poni¿szych stronach:

http://www.tenzone.u-net.com/Physio/

http://www.centenaryarchers.gil.com.au/arc...ery_Fitness.htm

Je¶li kto¶ zna inne lub ma w³asne patenty to przy³±czam siê do pro¶by o podanie ich bigsmile2.gif
Jurek
Dziêki, faktycznie jest tam parê ciekawych æwiczeñ.

Ponawiam pro¶bê o pomoc w doborze strza³, przecie¿ skoro jest tu tylu ³uczników a dla ³ucznika podobno dobre strza³y s± wa¿niejsze od ³uku to na pewno wiecie jak je dobieraæ.

Pozdrawiam
Jurek
MayGyver
moge sie mylic (bo jestem poczatkujacy) ale dla mnie to raczej nie ma roznicy
czy strzala jest bardziej miekka czy twarda, nie potrafie stwierdzic czy lepiej mi sie strzela z twardszej czy nie

jedyne czym sie kierowalem przy doborze strzal to jej dlugosc (zasieg ramion)

wydaje mi sie ze nalezy zdobyc wieloletnie doswiadczenie w strzelaniu zeby moc docenic dobra strzale (odpowiednio dobrana)

poza tym jesli juz dobierac strzaly to raczej pod konkretny luk
niedlugo mam zamiar zamowic komplecik u pana jurka z Marymontu
i raczej wybiore sie do niego z lukiem niz z konkretnymi danymi dotyczacymi strzal
gdyz wole zaufac wiekszemu doswiadczeniu tegoz pana niz moim przeczuciom

co do ciezaru grotu to chyba dobiera sie go na koncu w celu wywazenia strzaly
i robi to producent (nie jestem tego pewien do konca)

lotki a raczej ich dlugosc dobiera sie do przeznaczenia strzaly
jesli strzaly ma sluzyc do strzelania na krotkie dystanse to lotki duze
jesli na dlugie dystanse to lotki male (opieram sie na informacjach zawartyh w ksiazce pana Jankowskiego)

najlepiej zapytaj o rade producenta u ktorego bedziesz zamawial strzaly
Ania Kryska
Twardo¶æ i/lub ciê¿ar grotu ma wp³yw na to, w którym kierunku "znosi" strza³. O ile dobrze pamiêtam, to zbyt twarda strza³a powoduje zbaczanie na lewo od celu. Strza³y do strzelania sportowego maj± zawsze oznaczon± twardo¶æ i rzeczywi¶cie dobiera siê je do ³uku. Oczywi¶cie ³ucznik mo¿e braæ na to poprawkê, wiedz±c, jak siê zachowuj± jego strza³y. W naszych warunkach strzelania tradycyjnego nie spotka³am producenta, który oznacza³by strza³y pod wzglêdem twardo¶ci, wi±za³oby siê to przede wszystkim ze zró¿nicowaniem materia³ów do sporz±dzania promieni. Cedr chocia¿by jest bardziej elastyczny ni¿ sosna itd. D³ugo¶æ strza³y powinno siê dopasowaæ do naci±gu ³ucznika, ktory czêsto odbiega od tego wycechowanego. Strza³a nie powinna (oprócz grotu) wystawaæ przed majdan. Tyle teorii, zaczerpniêtej m.in. z ksi±¿eczki p. Jankowskiego.
Corto
Je¶li chodzi o polskich producentów, to strza³y pod wzglêdem twardo¶ci na pewno dobiera³ Jarek Be³za, podobno robi to ju¿ Bisok (kiedy ostatnio z nim rozmawia³em, a by³o to na grunwaldzie w³a¶nie mia³o do nich dotrzeæ urz±dzenie mierz±ce spine strza³).
Podejrzewam ¿e robi to te¿ Jerzy Jackowski.

W sklepie internetowym www.luksport.pl mo¿na kupiæ nacechowane promienie cedrowe o konkretnym spine w granicach 5 lub 2 funtów (o ile siê nie mylê).

Z tego co wiem ¼le dobrana pod wzglêdem twardo¶ci strza³a najczê¶ciej uderza o majdan a to wp³ywa na celno¶æ strza³u, dobrze dobrana powinna na skutek paradoksu ³ucznika czyli wyginania siê jej podczas strza³u "obej¶æ" majdan nie dotykaj±c go. Mam gdzie¶ krótkie filmiki pokazuj±ce ten efekt nakrêcone przy ok 6-7 ty¶ klatek na sekundê chêtnym mogê wys³aæ na e-mail. Lekki lub ciê¿ki grot wp³ywa na twardo¶æ strza³y - lekki grot na tym samym promieniu co ciê¿ki czyni strza³ê twardsz± a ciê¿szy bardziej miêkk± (bardziej podatn± na wyginanie).

Tyle teorii je¶li chodzi o pratktykê, to równie¿ zwracam siê z pro¶b± o jakie¶ konkretne wskazówki, jednak wyznaczanie czysto do¶wiadczalne nie opieraj±ce siê na czyjej¶ praktycznej wiedzy poch³ania baaaardzo du¿o $$$$$$ tears.gif

Ufff no to siê napisa³em, mam nadziejê ¿e nikt nie usn±³ podczas lektury. szczerba.gif
Abrat
Nie twardo¶æ strza³y tylko sprê¿ysto¶æ, spin dotyczy sprê¿ysto¶ci. Wi±¿e siê to z twardo¶ci± ale to nie to samo. Odno¶nie doboru to poszukajcie na amerykañskich stronach dla traditional bowhunters smile.gif tam jest du¿o o doborze strza³.
Tu co¶ powinno byæ na pocz±tek: http://www.bowhunting.net/traditionalarche...ery/default.htm
jak znajde troche czasu to moze pogrzebie i podam namiary albo co¶ napiszê na bowtime ale z moim wolnym czasem to mo¿e byæ w kolejnej piêciolatce icon_sad.gif
Gyula
Jurek jak najbardziej dobiera twardosc/sprezystosc strzal,ogolnie reszta producentow polskich raczej watpie, ale nie mowie ze nie, podejzewam ze mowia tylko jak ktos sie zapyta a i tak maja to gdzies bo 'ludzie sie nie znaja" i nie ukrywajmy ze wiekszosc mysli jednak ze strzala to wystarczy byle patyk co ma grot i pioorka :P
Garret
To mo¿e z innej beczki:
Przepraszam jako¶ sie nie dogrzeba³em nigdzie ale, gdzie kupiæ strza³y wysy³kowo , a najlepiej same groty (mog± byæ toczone) szukam po stronach ale nie bardzo moge znale¿c
a do Bisoka trzeba jechac a mam kaaawa³ drogi.
A mo¿e ktos z Was ma tokarke i podejmie sie wytoczenia zestawu ?
Lub odsprzedania kutych?
Strzelam bardzo rekreacyjnie smile.gif wiec wartosc historyczna nia jest tak istotna
Redler
Witam

Mozna sprobowac na http://www.goldenarrow.com.pl/ (ale to lucznictwo sportowe jak gdzies juz pisalem), a co do jakosci to nie wiem ,bo grotow tam nie kupowalem. Osobiscie mam groty wytoczone przez mojego ojca smile.gif ale zrobic kompletu raczej nie pojdzie. Poszukaj kogos z tokarka, z metr preta 8 mm i mozna sie bawic bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Pimor
2.2.3.1 Node points
The point at which the arrow rests against the button at full draw should ideally be one of the two
“node” points, i.e. one of the two points of the arrow which do not move laterally during flight. This
will tend to reduce the effect of a poor release as the node points of a shaft in flight tend to stay nearly
still compared to the point of the shaft as illustrated below.

To a propo twierdzenia , i¿ "tylko grot powinien wystawaæ poza majdan"

3.3.5 Step 5 – Arrow spine
If the arrow spine is incorrect, then “fishtailing” will occur. I.e. the point and tail of the arrow will
oscillate in a horizontal plane.
First of all, set the pressure button spring tension to a medium setting.
There are several ways to check for fishtailing, but by far the most reliable method is the bare-shaft
ecurve test. Some archers use paper tuning but this method is more appropriate for compound
archers and is highly unreliable for finger shooters as the arrow WILL leave with some side-side
motion, and the paper tear will vary, depending on how far the archer is from the paper.
The instructions below are for a right-handed archer and should be reversed for a left-handed
archer.
Shoot at least three fletched shafts and two identically aimed unfletched shafts at a target at a distance
of 15 to 20 yards.
If the unfletched shafts impact right (weak) of the fletched shafts,
increase spring tension, decrease bow weight or decrease arrow
point weight.
If the unfletched shafts impacts left (stiff) of the fletched shafts,
either decrease the pressure button spring tension, increase the bow
weight or increase the arrow point weight.

O dobieraniu spine strza³ki. Mam niez³± ksi±zeczke, jak kto¶chce moge wys³aæ na meila, pozdraiwam, wybaczcie ¿e nie przet³umaczê....
FairFaX
Jesli chesz kupic luk 30 kg, to uwazaj, bo mozesz nabawic sie powaznej kontuzji. Ja strzelam z 25 i jest dla mnie troche za miekki, ja lubie dosyc mocne luki i czuc conieco pod lapa ;)
Wedlug mnie dobrym cwiczeniem sa pompeczki, mi pomogly docyc znacznie. zrob to tak:
pompki robisz powoli, a nawet bardzo powoli, do samego dolu oczywiscie niekladac sie na ziemi. Szerokosc rozstawu rak zmienia partie miesni ktore cwiczyc, oczwysice im wezej rece tym ciezej robic.
Robisz pierwsza serie okolo 14, druga 14 a ostatnia na maxa, jesli zrobisz kolo 14, bedziesz dobry.
przerwy pomiedzy seriami okolo 1-1,5 minuty.
Szczeze mowiac zamiedlugo zmienic luk na okolo 28 kg, albo i mocnejszy. Bede go robil sam wiec raczej zrobie dla siebe optyalny, co prawda niebedzie on drewniany, bo brak mi odpowiedniego materialu, ale z wlokna szklanego. Mi chwilowo taki wystarcza.
Wiecej informacji na temat moich lukow w "luk ze sklejki?" ==> http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3114
pozdrawiam i zycze milych cwiczen
p.s. pamietaj im wolniej robisz pompeczki tym lepiej
Hako
Zacznê od wagi strza³;
1. Od 3.5 dkg do 5 dkg. Strza³y lekkie s± wiotkie i przy ³uku o naci±gu powy¿ej 20 kg wpadaj± w flatering /termin lotniczy - trzepotanie/. Ich lot stabilizuje siê oko³o 20 m. Przy strzelaniu na krótkim dystansie zwiêksza siê ich rozrzut i choæby¶ trenowa³ latami natury ich nie pokonasz.
2. Strza³y ciê¿kie powy¿ej 4.5 dkg z regu³y nie flateruj± a ich przekrój to 10 mm. Pozwalaj± prowadziæ "kontrolowany ogieñ" na dystansach poni¿ej 20 m.
3. Swoje strza³y oznaczam kolorowymi owijkami, dobieraj±c ¶rodek ciê¿ko¶ci i ch wagê. Zwa¿ywszy, ¿e tokarz i kowal wykonujacy groty nie pos³uguj± siê wagami eletronicznymi, po nabiciu grotów dowa¿am je owijkami z nici by ¶rodek ciê¿ko¶ci by³ taki sam. Proponujê wykonac po tuzinie strza³ o ró¿nej wadze. A reszta to tylko trening. Zauwa¿ysz ró¿nice sam. ¯yczê celnych i wysokich lotów.
jarmessenger
Cze¶æ. Oto adres nowej strony gdzie dobieraj± strza³y do ³uku. Du¿y wybór
www.eamarrows.com
bobik
Odnosnie trzepotania i innych rzeczy, które opisuje imæ Hako

1. lekkie strza³y sa od 30gr nie od 35
2. 50 to juz strza³y ¶rednie a ciezsze to nawet do 80-90
3. nie istnieje taki przekroj jak 1cm. ( w ogole nie mierzy sie ich w cm tylko w calach wg swiatowych norm) 1cm to na potrzeby takich krajów jak nasz gdzie ludzie nie bardzo znaja sie na ³ucznictwie, i mozna tez z takich strzelac, owszem.
4.no i w koncu taka imformacja drogi Hako, iz to ,¿e lekka strzala trzepota zalezy od zlego dobrania jej do luku (za ciezki) a nie od tego, ze jest lekka. Tak wiec jezeli masz wlasciwe
strzaly to mozesz strzelac bardzo celnie z leciutkich o przekroju nawet ponizej 8 mm.
TO NIE WAGA JEST NAJISTOTNIEJSZA, TYLKO PRZEKROJ I DOBOR DO LUKU.
WAGA DECYDOWAC BEDZIE O ROZRZUCIE STRZAL W OBREBIE CALEGO KOMPLETU A NIE O ZBACZANIU...
pozdrawiam serdecznie.
Hako
Przemi³y przedmówco !!!
...mówimy o tym samym i nie dyskredytujê twoich wiadomo¶ci w tym zakresie. U¿ywam tylko skrótów my¶lowych wobec osób, które jak wnoszê z tre¶ci ich postów szukaj± porady. Tak wiêc u¿ywam jêzyka pospolitego, który pomo¿e im wykonac interesuj±ce ich promienie we w³asnym zakresie. Zgadzam siê z tob±, ¿e obecny ¶wiat uzna³ osi±gniecia angoli na tym polu. Odno¶nie tych norm ¶wiatowych, w calach, w wiekach ¶rednich i wcze¶niej, no to ... i asyryjczycy i mongo³owie, ¿e ju¿ o japoñczykach nie wspomnê, chyba by siê z tob± nie zgodzili. Ja opisujê tu swoje do¶wiadczenia i wierz mi pozwalaj± mi one kontrolowaæ lot strza³ tak na bli¿szych jak i dalszych dystansach. W bitwach pod Crecy i Aginqurt,wygranych przecie¿ przy pomocy ³ukow nie s³ysza³em by ich g³ówni bohaterowie mieli kilka egzemplarzy ³uków a raczej.." strza³y mia³y zwykle oko³o 90 cm d³ugo¶ci(...) ka¿dy strzelec mia³ równie¿ 16 ciê¿szych i krótszych pocisków(...) do przebijania zbroi... Mierzy³y one oko³o 70 cm ka¿dy..." W zale¿no¶ci od uzbrojenia przeciwnika u¿ywano ró¿nych rodzajów grotów. W³a¶nie na podstawie tego wykona³em sobie dwa opisane powy¿ej komplety strza³. Posiadam trzy ³uki ale nie wyobra¿am sobie by w jednej konkurencji gdzie oddaje siê np; po dwa strza³y do celów oddalonych o 30, 50 i 70 m, na czas, biec z trzema ³ukami.
Wykonuj±c strza³y na w³asne potrzeby wiem jak trudno dobraæ drewno na promienie, /zawsze ilo¶æ s³oi bêdzie ró¿na w ka¿dej strzale/ wykonaæ groty o tej samej wadze, czy idealnie wkleiæ pióra. Mo¿na je wykonywac przy pomocy wagi elektronicznej ale chyba to ju¿ nie ta sama frajda.
PRO¦BA!! Nie rozumiem ostatniego zdania twojej wypowiedzi ... chodziu w nim o wagê strza³ czy si³ê naci±gu ³uku?
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
bobik
Witaj

Oczywiscie chodzi o to i o to. wagê strza³... oraz si³e naci±gu ³uku.
Jedno to jedno, drugie to drugie.
Mi³o, ze odpisujesz w sposób ³agodny i bez zbytnich emocji. Ciesze siê te¿, ¿e uzywasz pospolitego jêzyka i z dobrego serca pomagasz innym. Mnie chodzi³o tylko o to, ze pomagajmy ale dobrze. Czyli jesli nie jestem pewien, ¿e co¶ wiem to lepiej nic nie pisac ni¿ wprowadzac kogo¶ w b³±d. (to o tym trzepotaniu)...
PO drugie zyjemy w XXI wieku a nie w ¶redniowieczu wiêc nie ma teraz znaczenia czy zgodzili by sie ze mn± anglicy czy japoñczycy( obydwie nacje szczególnie ceniê)...ja piszê odpowied¼ na twoj wywod pisany równie¿ dzisiaj. Poruszajmy siê wiêc w realiach dzisiejszych mozliwo¶ci i warunków...no i standartów.A s± one takie jak napisa³em,sorry...
PO trzecie wreszcie...zasada jest taka, ¿e jak cytujemy kogo¶ lub jakie¶ dzie³o....to przyda³o by siê napisaæ z k±d ten cytat...inaczej to wiesz.....amatorka.
Ale dobrze,¿e starasz sie robiæ cos na podstawie..¼róde³ jak mniemam. ¦wiadczy to o w³a¶ciwym podejsciu...troszkê usprawiedliwiaj±c nie kompetentne iwadomo¶ci, które podajesz, oczywi¶cie w jak najlepszym zamiarze.
NO i na koniec, ...ja nic nie pisa³em o tem, ¿e to¶ musi mieæ kilka rodzajów ³uków....
A frajda z elektroniczn± wag±....jest rzeczywiscie nie ta sama...podobna.

Z pe³nym szacunkiem pozdrawiam
BK
rs
Pozdrawiam szanownego Pana Bobika cool.gif ,
którego wielce powa¿am ass.gif
I który bardzo uprzejmy jest. Zadziwia nas swoj± znajomo¶ci± jêzyka polskiego oraz wiedz± historyczn± respekt.gif Byle tak dalej a wszyscy cofniemy siê do epoki ¶redniowiecza!
Hako
Wywo³any do tablicy... a nie bójmy..., siê raczej wyszarpany za ucho odpowiadam.
Nim zacz±³em pisaæ na Freha zacz±³em od jej kulkumiesiêcznego czytania. My¶la³em, ¿e forum to s³u¿y wymianie do¶wiadczeñ ale jak widaæ myli³em siê.
Cytat u¿yty w po¶cie to; Maciej Nowak-Kreyer, Crecy 1346, DW Bellona, W-wa 2003.s. 26. Na 48 s. widoczne 21 pozycji kiteratury jak± pos³ugiwa³ siê autor, w tym 11 anglojêzycznych. To mnie przekonuje.
A teraz owe trzepotanie.
...Samowzbudne drgania typu flatter(...) powstaj± wskutek oddzia³ywania na konstrukcjê si³ bezw³adno¶ci, si³ areodynamicznych i si³ sprê¿ysto¶ci. Przy odpowiednio du¿ej prêdko¶ci lotu si³y te mog± wywo³ywaæ wystêpowanie tzw.giêto- skrêtnych i giêtno-lotkowych i innych sprê¿onych drgañ o bardzo szybko narastaj±cej amplitudzie...
Szymon Pilecki- "Lotnictwo i kosmonautyka' Zarys encyklopedyczny, Warszawa 1978 s.
178 i nastêpne. To dlatego kosmonautom trzês± siê g³owy w czasie startu rakiety.

W przypadku lotu strza³y si³y te nie s± narastajace lecz wygasaj±ce. Ka¿dy ³ucznik wie, ¿e strza³a wypuszczona z ³uku "obiega" majdan. Czyli pospolicie mówi±c wygina siê. A skoro wygiê³a siê w jedn± stronê to drewniana, sprê¿ysta czê¶æ strza³y zrobi wszystko by wygiêcie to pokonaæ .... i mamy ju¿ flattering.
Do¶wiadczenie teoretyczne.
Wykonujemy dwie cedrowe strza³y. Zak³adamy, ¿e waga czubków, sprê¿ysto¶æ promieni i lotki s± bli¼niacze Inna jest tylko d³ugo¶æ strza³y. Strza³a d³u¿sza flatterowaæ bêdzie d³u¿ej. Jak temy zapobiec? Albo zmniejszyæ wagê czubka albo zwiêkszyæ grubo¶æ promienia. Gdy zwiêkszymy grubo¶æ wzro¶nie ciê¿ar a wiêc i zasiêg takiego pocisku bêdzie mniejszy. Mo¿na i z innej beczki; zmieniæ w³a¶ciwo¶ci sprê¿yste promienia. ...A wtedy pozostaj±; rurka duraluminiowa. w³ókno wêglowe, kewlar i inne jeszcze lepiej wyt³umiaj±ce drgania materia³y. I tu pytanie do samego siebie, jak strzelaæ celnie na bliskich dystansach skoro strza³a wchodzi w cel jeszcze w czasie flatteru = trzepotania???
Mo¿na zmniejszyæ si³ê pêdu ciêciwy ... ale to ju¿ ³uk o innym naci±gu.
A je¶li ju¿ zdarzy mi siê trafiæ do jakieko¶ profesjonalnego sklepu to jak na z³o¶æ nie maj± w pobli¿u strzelnicy bym móg³ strza³y kupowane przetestowaæ. A pani obs³uguj±ca akurat na ten temat nie wie nic.
Wszystkich, których wprowadzi³em w b³±d tym postem z góry przepraszam z wrodzonej w koñcu uprzejmo¶ci.
Pozdrawiam "bobika" i proszê by u¿ywaj±c podobnych co ja argumentów przekona³ mnie,.. ¿e b³±dzê, co rzekomo jest rzecz± ludzk±.
Ciwun
Witam!

Z podziwem patrze na sile spokoju Hako. Zreszta niepierwszy raz (vide: "wymiana pogladow" na FREHA po II turnieju w Leborku). Bobik nie tylko, ze popisuje sie brakiem grzecznosci (to eufemizm), to wypowiada slowa jawnie niedorzeczne, jak wtedy, gdy wmawia nam, ze ktos proponuje pomiar 1 cm (podczas, gdy interlokutor mowi o 10 mm) oraz wtedy, gdy nie zauwaza, ze na kontynencie europejskim obowiazuje system metryczny. A jeszcze zlapany na waskosci zakresu swoich ogladow i uogolnien (nie uwzglednia innych okresow historycznych, ani innych kregow kultorowych, gdzie istnialo rozwiniete lucznictwo w czasach, gdy Anglikom jeszcze sie nie snilo, ze luk jest bronia skuteczna - long bow jest wynalazkiem walijskim, a nie angielskim) zamiast zachowac sie kulturalnie i przeprosic za swoje zachowanie wypowiada jawnie niedorzeczne i niegodne slowa. Tak trudno sie przyznac do bledu. Zbywa nam odwagi cywilnej? Wstydzimy sie swojej twarzy i imienia?

A co do wymiany pogladow na FREHA, to cisna sie na usta slowa Antoniego Slonimskiego:
"Wczoraj znowu na ulicy spotkalem jakiegos profesora. Wymienilismy poglady. Uklonilismy sie sobie i kazdy z nas poszedl w swoja strone. Dlaczego zawsze trace na takiej wymianie...?"

Pozdrowienia
bobik
Szczerze z ca³ym szacunkiem, drodzy frehowicze...przepraszam za jakiekolwiek urazy. Wcale ich nie zamierza³em. TYle, ¿e 1 cm to 10mm, a nawet jezeli jestesmy w europie to
w tym temacie dominuje system funtów i cali (to tak jak z angielskim)- to tyle. Nie ma to nic wspólnego z niedorzeczno¶ci±, ani z niegrzeczno¶ci± kolego Ciwun. Po prostu kieruje sie
zasad± nie wiem, nie pisze, wiem - pisze. No i wcale nie wstydze siê ani twazy ani imienia.
A do Hako. Oczywi¶cie masz racjê, co do tych kosmonautów, i ja te¿ dobrze o trzepotaniu wiem, tyle, ¿e w prawid³owo dobranej strza³e- NIE MA GO, albo jest nie widoczny. O tym pisa³em i to argumentowa³em. Czepia³em siê zas tylko tego, ¿e HAKo
przekonywa³ i¿ trzepotenie jest nieuniknone....otó¿ mo¿na go unikn±æ i nie trzeba promieni z aluminium...mog± byc drewniane. KOSMONAUTOM GLOWY TRZEPOCZA BO
SZTYWNOSC SZYI I MIESNI JEST DUZO ZA MALA DO SILY KTORA POWODUJE TRZEPOTANIE.ICH GLOW DOBRAC NIE MOZEMY< STRZALY DO LUKU TAK.
AHa, sklepów profesjonalnych w polsce nie spotka³em..prócz internetu (bisok, eamarrows, belza - wszystkie na bowtime w kolejnosci luki strzaly groty)...st±d szkoda w ogóle o tym gadaæ.
serdecznie pozdrawiam
ps. a co do grzecznosci, to prosze komentowac takie prostactwo jak "rs" a nie czepiac siê
szczerej choæ przyznam , nieco ostrej wypowiedzi.
bb
Hako
Pozdrowienia od Fiony i Donaty - sióstr Józefatek, no i .... ja siê do nich do³±czam Ciwunie. Do zobaczenia w £ebie lub S³upsku. Przepraszam Frehê za prywatn± na tej stronie korespondencjê.
Hako.
Hako
Czeka³em i czeka³em "bobiku" a¿ odpowiesz mi jak dobieraæ strza³y do ³uku .. i nie doczeka³em siê. Liczy³em na wyczerpuj±c± odpowied¼ w tym zakresie by moje niekompetencje zniknê³y, a tu z³oto = milczenie. Czy¿by¶ kierowa³ siê swoj± zasad± "nie wiem nie piszê"?
Zapewniam ciê, ¿e zjawisku flatteringu podlegaj± wszelkie d³ugie przedmioty z lotkami i napêdem z ty³u. I choæby okiem tego nie by³o widaæ to istniej± one. A kosmonautom to nie dlatego trzês± siê g³owy, ¿e maj± s³abe miê¶nie ale ¿e podlegaj± flatteringowi W£A¦NIE!!!! Czyli rozró¿niaj skutek od przyczyny.
A teraz dla ciebie..... dylemat-za³o¿enie;
Na turnieju w .../za³ó¿my/ P¶cimiu Ma³ym, po zajêciu I miejsca otrzymujesz strza³y - marzenie tj; wa¿one w uncjach, mierzone w calach, których warto¶æ wyra¿ona jest w funtach szterlingach i co.... strza³y wyrzucasz bo nie masz do nich odpowiedniego ³uku, kupujesz nowy ³uk czy strzelasz nimi z ³uku, który posiadasz???
Z uwagi na to, ¿e s³ów wa¿yæ nie potrafisz odsy³am wszystkich frechowiczów do tematu, który sam za³o¿y³e¶ na tym forum "Jestem nowy, oczekujê pomocy".
bodkin
z doborem strzal bywa roznie
ma to sens wowczas gdy lucznik ma absolutnie powtarzalny strzal
czyli dlugosc naciagu , spust , pace reki lucznej , postawe itp
przerabialem mocno ten temat
moze zaciekawi was szanowni frechowicze do jakich wnioskow doszedl saxton pope w latach 20- tych 20- go wieku
mianowicie postanowil sprawdzic jak zachowuja sie strzaly ktorych uzywa na polowaniu , po wstawieniu luku do nazwimy to sztucznej- sztywnej dloni
okazalo sie , ze wszystkie odbijaja sie od majdanu pod katem ok 5*
przy strzale z reki owe zjawisko nie wystepowalo
wniosek reka trzymajaca sama korygowala zbyt duza sztywnosc strzaly
z mojego doswiadczenia wynika , ze spine nalezy dobierac jezeli uzywamy szybkich nowoczesnych lukow i lekkich szybkich strzal
jezeli vo nie przekracza 60m/s to zbyt sztywna strzala nie przeszkadza natomiast za miekka to juz porazka w dodatku niebezpieczna
ciezar strzaly jest tez istotny
ja lubie ciezkie
Sebastian Kuczyñski
CYTAT(bodkin)
wniosek reka trzymajaca sama korygowala zbyt duza sztywnosc strzaly  
z mojego doswiadczenia wynika , ze spine nalezy dobierac jezeli uzywamy szybkich nowoczesnych lukow i lekkich szybkich strzal  
jezeli vo nie przekracza 60m/s to zbyt sztywna strzala nie przeszkadza natomiast za miekka to juz porazka w dodatku niebezpieczna  
ciezar strzaly jest tez istotny  
ja lubie ciezkie

No nie do konca.Wazna jest tez technika strzelania.
Strzelaj±c w stylu srodziemnomorskim czyli z trzech palcow i strzala z lewej strony majdanu twarda strzala leci ok.Ale zamiana stylu na wschodzni z zekierem i strzala po prawej stronie powoduje ze strzala odbija sie od majdanu.Trzeba zastosowac strzale z wiekszym spinem.
Niestety trzeba dobrac spin do kazdego luku nawet slabego i z uwzglednienic jeszcze technike strzalu.
Oparte na moich doswidczeniach.
bodkin
najwazniejsza jest powtarzalnosc
ternerzy mawiaja , ze blad ktory zawsze powtarzasz nie jest juz bledem ;)))))
Pero
Mam takie pytanie jakie powinny byc strzaly do luku Bisoka angielskiego z lekkim refleksem o naciagu 24 kg i dlugosci ramion 178cm
bodkin
podaj dlugosc strzaly , z jakiego jest ona drewna , ciezar grotu, dlugosc naciagu
tatsu
CYTAT(Pero)
Mam takie pytanie jakie powinny byc strzaly do luku Bisoka angielskiego z lekkim refleksem o naciagu 24 kg i dlugosci ramion 178cm

Najlepiej lekkie.
Promieñ o przekroju 8 - 9 cm, lotki o d³ugo¶ci ok. 12 cm.
U¿ywam te¿ bisokowego ³uku (bleee) i takie strza³y dobrze lec±.
Pero
dlaczego uwazasz ze bisokowe luki sa blee
mi strzela sie z nich calkiem niezle pozatym odpada problem konserwacji i uwazania na warunki atmosfaryczne jak deszcz itp
Bodkin nie rozumiem twojego postu wlasnie o takie info mi chodzi to skad moge wiedziec jaka ma byc dlugosc strzaly waga itd
bodkin
to wyjasniam - tak z grubsza
spine dobiera sie w zaleznosci od dlugosci strzaly , ciezaru grotu , rodzaju luku , rodzaju cieciwy , dlugosci naciagu
po prostu tak to sie robi prawidlowo
ale juz dostales odpowiedz ktora cie zadowala wiec nie wdajmy sie w niepotrzebne szczegoly
white_mouse
W sumie strzelam niewiele, ale zauwazylem, ze do zbyt sztywnych strzal da sie przyzwyczaic i strzelac celnie. Nie udalo mi sie z kolei przyzwyczaic do zbyt wiotkich. Raz tylko mialm idealnie dobrane do luku - jak strzelalem sportowo przez pol roku szczerba.gif

PS. Hako - mam nadzieje, ze wybaczysz mala uwage na temat terminologi - nie ma czegos takiego jak "ped sily". Tu ewidentnie chodzi o energie potencjalna napietej cieciwy smile.gif
bobik
witaj...troche sie zaniedba³em. odpowiadam na pytanie:
Strza³y wzia³bym, to jasne( darowanemu.... nie zagl±da siê w zêby)ale gdyby nie gra³y z ³ukiem..sprzeda³ bym komu¶.
A co do odpowiedzi...toz odpowiedzia³em post przed twoim.
nie wiem na co jeszcze mialem odpowiadaæ.aha ja nie zaklada³em ¿adnego JESTEM NOWY ,czy czegos takiego..sprawd¿.
a na koniec. jestem przekonany, ze najpierw strzaly dobiera sie do luku...potem wywaza tak samo.
pozdrawiam bardzo serdecznie HAko
Pimor
W³a¶nei wróci³em z Norwegii, i jak¿e ucieszy³a mnie wiadomo¶æ w skrzynce, i¿ nowe posty pojawi³y siêw tym temacie. Jakie¿ jednak rozczarowanie, gdy dostrzeg³em , i¿ traktuj± one co prawda o rzeczach konkretnych, jednakowo¿ usiane s± osobistymi wycieczkami. A to Polska w³a¶nie.
Je¿eli chodzi o dobór strza³,temat ten wydaje mi siê wielce skomplikowany. O ile siêorientuje w tej dyskusji, kluczow± spraw±jest przede wszystkim znajomo¶æ parametrów ³uku i lucznika , pod którego dobiera siê strza³y
A wiêc si³a ³uku i d³ugosæ naci±gu. Teraz, o ile ³ucznik strzela w miare powtarzalnie, mo¿na dobraæ pewn± wartosæ spine, i wyregulowaæ ciê¿ko¶ci± grotu? Bo jaka¶ kolejno¶c byæ musi. Przecie¿od grotu siênie zaczyna? Wiêc , najlepiej przetestowaæsobie ze dwa rodzaje promieni, i próbowaæ dobraæ masê grotu, wg wyzej , ju¿ przez Was, szanowni frehowicze, instrukcji . Przydaje sieo ile wiem test z kartk± (strza³ przez kartke i obserwacja dziurki smile.gif , choz zwa¿aj±c na flattering, nie do koñca wiem jaki powinien byc dystans do kartki. W ten sposób mozna siêzorientowaæ mniej wiêcej jakie parametry powinny miec osobiste strza³y?
Strzela³em ju¿ z ró¿nych strza³, i fakt,trudno jest dobraæ odpowiednie. Zgadzam siête¿z Hako (szacunek) , i¿ krótkie s± lepsze na krótkie dystanse, z ciezszym grotem .... I o to chyba chodzi³o, przecie¿ na daleki dystans siezbroi ciê¿kiej nie przebije smile.gif a chodzi o to coby pod dobrym k±tem trafic. To moja praktyczna obserwacja smile.gif Pozdrawiam i mam nadzieje iz nie zaciemniam sytuacji pytaniami, po prostu nie wiem i pytam smile.gif
Pawe³_czyli_ja
Mam takie pytanie - na ile faktycznie dobór sztywno¶ci (to tak w skrócie,wiem ¿e chodzi o kombinacjê si³y naci±cu,wagi grotu,d³ugo¶ci strza³y i sztywno¶ci strza³y) wp³ywa na celno¶æ.Czy np. strzelaj±c z 15 metrów mo¿na zaobserwowaæ znoszenie strza³y o kilka centymetrów, czy raczej o kilka metrów?
Wczoraj robi³em eksperymenty,ale wyniki by³y co najmniej dziwne (k³adê to na karb trzêsienia ziemi i niew±skiej wichury).O ile pogoda pozwoli, to bêdê próbowa³ dalej dzisiaj,z tym,¿e zdajê sobie sprawê,¿e aby doj¶æ do precyzyjnych wyników,to trzeba strzelaæ w sposób mo¿liwie powtarzalny.A z tym u mnie mo¿e byæ cienko - strzelam od niedawna.
Sewerysz
Wtr±cê swoje trzy grosze do dyskusji. Dobór strza³ek to czysta matematyka. W tej kwesti polecam stronê Jarka Moczulskiego (eamarrows.com). Z tego co zd±¿y³em siê zorientowaæ dobiera strza³ki do mocy ³uku itd itp. I taka ogólna uwaga dla wszystkich strza³: ¶rodek ciê¿ko¶ci powinien siê mie¶ciæ ok. 7%-9% ca³kowitej d³ugo¶ci od geometrycznego ¶rodka strza³ki w kierunku grotu.
To tyle
pozdrawiam
Sewer
Harald Kowal
To i ja nie¶mia³o s³ówko dodam...
Je¶li strza³a jest zbyt sztywna, lub grot zbyt lekki to obrazowo mówi±c nie wygnie siê
dostatecznie w chwili strza³u a tym samym nie ominie ³uczyska. Us³yszymy wtedy ciche
stukniêcie a na tarczy zobaczymy jego efekt (strzelaj±c z 20m mo¿e to byæ 0,2m a mo¿e nawet ponad 0,5).
Warto jednak w tym miejscu podkre¶liæ, ¿e takie stukniêcie mo¿e byæ równie¿ wywo³ane zbyt sztywnym
trzymaniem ³uku lub szarpniêciem (skrêceniem) ciêciwy w chwili zwalniania. Tak wiêc nie zwala³bym od razu
wszystkiego na strza³y :!:

Pozdrawiam
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
Je¶li strza³a jest zbyt sztywna, lub grot zbyt lekki to obrazowo mówi±c nie wygnie siê  
dostatecznie w chwili strza³u a tym samym nie ominie ³uczyska. Us³yszymy wtedy ciche  
stukniêcie a na tarczy zobaczymy jego efekt (strzelaj±c z 20m mo¿e to byæ 0,2m a mo¿e nawet ponad 0,5).

O to mi w³a¶nie chodzi³o - a mianowicie czy jest sens bawiæ siê w mierzenie/dobierane tzw. arrow spine w momencie gdy ma siê problemy (obrazowo mówi±c) z trafieniem w drzwi od stodo³y.
Innymi s³owy od jakiego momentu (mierzonego np. skupieniem strza³ z jakiej¶ odleg³o¶ci) jest sens zabieraæ siê za regulowanie spine?
Z moich wczorajszych i przedwczorajszych eksperymentów wysz³o,¿e to mo¿e mieæ do¶æ ograniczony wp³yw.
Jako tarczy u¿ywam worka wypchanego s³om±,Jego rozmiar to gdzie¶ 70cm wysoko¶ci i 40 szeroko¶ci. Je¿eli trafiam w worek,a jeszcze w miarê centranie to ju¿ uwa¿am ¿e jest nie¼le.
Eksperyment przeprowadzi³em w ten sposób,¿e spreparowa³em strza³ê tak,¿e zamiast grotu mia³a ¶rubê M5 na któr± nakrêca³em mniejsz± lub wiêksz± ilo¶æ nakrêtek.Strza³a bez lotek,ko³ek sosnowy 9mm.Jedyne co zauwa¿y³em to to,¿e im mniej nakrêtek tym strza³a bardziej podatna na podmuch wiatru.
Z tego wysnuæ mo¿na dwa (wzajemnie niesprzeczne) wnioski:
1.wp³yw spine jest mocno ograniczony,du¿o mniejszy ni¿ wp³yw moich b³êdów w postawie,powtarzalno¶ci naci±gu i zwalnianiu ciêciwy
2.strza³a jest ca³y czas za sztywna (nawet z max. obci±¿eniem) i ca³y czas znosi na lewo,z tym ¿e strzelaj±c instynktownie biorê na to poprawkê
Wniosek 2 jest mocno podejrzany i na powa¿nie nie bra³bym go do g³owy,bo taki ¶rubogrot wa¿y³ ze 4 razy tyle,co grot toczony dawany przez producenta (Mykietyszyna w tym przypadku) do strza³ o tak samo grubym promieniu.

Ogólnie temat mêczê,bo muszê siê zabraæ za produkcjê strza³ na w³asny u¿ytek. ¦rednio tygodniowo udaje mi siê z³amaæ lub u³amaæ groty gdzie¶ 4 strza³om. W miarê mo¿liwo¶ci naprawiam je,ale teraz nie mam 2 takich samych,ka¿da inaczej d³uga,inna waga,inne po³o¿enie ¶rodka ciê¿ko¶ci. Dobrze,¿e przynajmniej upierzenie siê a¿ tak nie zu¿ywa. Wiêc skoro i tak siê przymierzam do zrobienia sobie kompletu strza³ (i uzupe³niania go w miarê potrzeb),to chcia³em sprawdziæ jak z tym spine - czy to ma zauwa¿alny dla mnie wp³yw czy nie.
bodkin
fajny ten eksperyment z roznymi wagami tego srubogrota
kiedys zrobilem podobny eksperyment
jezeli opierzysz ta probna strzale i strzelisz na max dystans to zauwazysz , ze dociazajac grot niewiele blizej strzelisz
jezeli lotki beda stwarzaly znaczny opor to moze sie okazac ,ze dzieki ciezkiemu grotowi strzala poleci dalej niz ta sama strzala z grotem lekkim
Bobkovsky
Witam!

Moje zdanie na temat doboru strza³ jest proste. Strzelam od 3 lat i zawsze u¿ywa³em jednego rodzaju strza³, niewa¿ne w jakich warunkach pogodowych czy na jakichkolwiek odleg³o¶ciach. Strzelam ze strza³ bisokowych. I przynam sie, ¿e nie mam pojecia o tych wszyskich waszych teoretycznych pierdo³ach jakimi sa te gêsto¶ci strza³ czy co wy tam jeszcze wymy¶licie. Moje zdanie jest takie, ¿e zamiast siedzieæ przed kompem i szukaæ jaki¶ teoretycznych zag³ostek wzieliby¶cie ³uki i poszli postrzelaæ. Popytaæ sie ludzi które strza³y im najelpiej le¿a i je poprostu kupiæ i tyle. Wiele osób zapewne oburzy moje zdanie, bo przecie¿ trzeba sie wykuæ pe³no teorii zanim sie zacznie strzelaæ. Ale trza strzelaæ a nie gadaæ.

Pozdrawiam
tatsu
Tia... typowe... my¶lenie cz³owieka sprytnego inaczej...

CYTAT(Bobkovsky)
Popytaæ sie ludzi które strza³y im najelpiej le¿a i je poprostu kupiæ i tyle.

Nie uwa¿asz ¿e do tego w³a¶nie sprowadza siê temat dobór strza³? A jakiej odpowiedzi siê spodziewasz... Wiesz strzelaj ze strza³ fioletowych, te lepiej lec±.. albo te z lotkami barwionymi na czarno w zielone ciapki s± super celne.

Po to zosta³ w³a¶nie otworzony ten w±tek aby dobór strza³ potraktowaæ POWA¯NIE. Na to w³a¶nie sk³ada siê du¿o teorii dotycz±cej w³a¶ciwo¶ci drewna z jakiego wykonane s± strza³y, ich ciê¿aru, spinu, jakiej d³ugo¶ci lotek u¿ywaæ. Równie dobrze twoje rozumowanie mo¿na potraktowaæ jako my¶lenie osoby która twierdzi ¿e amunicja do armaty w zupe³no¶ci nada siê do ka³acha.

Strzelasz juz 3 lata i fajnie, uda³o Ci siê trafiæ na strza³y które mog± odpowiadaæ parametrom Twojego ³uku. A co jak we¼miesz bardzo wiotkie strza³y? Albo z ciê¿kim grotem? itp itd....

U nas w Bractwie du¿y nacisk k³adzie sie podczas treningów ³uczniczych na w³a¶ciwy dobór sprzêtu (strza³ i ³uku) dla ka¿dego z ³uczników. Strzelamy 3 razy w tygodniu i ka¿dy z æwicz±cych oddaje ¶rednio podczas jednego treningu 100 do 150 strza³ów. A mamy w ³ucznictwie d³u¿szy sta¿ ni¿ Ty i trochê wiêcej do¶wiadczenia (nie tylko wiedzy teoretycznej - a ona te¿ jest bardzo wa¿na)

CYTAT(Bobkovsky)
Moje zdanie jest takie, ¿e zamiast siedzieæ przed kompem i szukaæ jaki¶ teoretycznych zag³ostek wzieliby¶cie ³uki i poszli postrzelaæ.
heh... to taj jak powiedzieæ analfabecie : we¼ ksi±¿kê i czytaj.
Przesuñs³up
CYTAT(tatsu)
Wiesz strzelaj ze strza³ fioletowych, te lepiej lec±...

Póki co, to reklamy szamponów s± promowane has³em "ten fioletowy", ¿eby siê kupcy skumali co wybraæ bum.gif
CYTAT(tatsu)
Na to w³a¶nie sk³ada siê du¿o teorii dotycz±cej w³a¶ciwo¶ci drewna z jakiego wykonane s±
strza³y, ich ciê¿aru, spinu, jakiej d³ugo¶ci lotek u¿ywaæ. Równie dobrze twoje rozumowanie mo¿na
potraktowaæ jako my¶lenie osoby która twierdzi ¿e amunicja do armaty w zupe³no¶ci nada siê do ka³acha.

Niestety to ma³o trafne porównanie... przy strzelaniu z dystansów z przedzia³u 25m-32m spin, d³ugo¶æ lotek,
czy te¿ inne parametry niewiele wp³ywaj± na celno¶æ... s± to odchylenia rzêdu 3cm-4cm [przy odpowiedniej
sprawno¶ci ³ucznika, powtarzalno¶ci pozycji oraz jakiegokolwiek systemu celowania]. Zrozumia³ym jest fakt,
i¿ przy dystansach 50m i powy¿ej, to odchylenie nabiera rozmiarów 8cm-10cm, co dla niektórych bywa raczej
niepokoj±ce [rozumiem, ¿e po to zosta³ ten temat za³o¿ony, ¿eby wyeliminowaæ te 9 cm odchy³u przy strza³ach
z 70m icon_wink.gif ]
CYTAT(tatsu)
Strzelasz juz 3 lata i fajnie, uda³o Ci siê trafiæ na strza³y które mog± odpowiadaæ parametrom Twojego ³uku. A co jak we¼miesz bardzo wiotkie strza³y? Albo z ciê¿kim grotem? itp itd....

To bêdzie nimi celowa³ inaczej - troszkê wy¿ej, troszkê w lewo, lub w prawo... podobnie zreszt± jak ja king.gif

Pozdrawiam serdecznie - Przemko zwany Przesuñs³upem icon_mrgreen.gif
Ciwun
Witam!

Z przyjemnoscia dowiaduje sie o licznych osobach, ktore od wiecej, anizeli od trzech lat trenuja po trzy razy w tygodniu i wysylaja na kazdym treningu 100 strzal, a to i wiecej. Serce rosnie.

Z szacunkiem chyle glowe przed osobami, ktore sa zlaknione wiedzy. Jeszcze nizej chyle glowe przed tymi, ktorzy nie tylko sa zlaknieni wiedzy, to jeszcze do tego ja pobieraja. Lacno dociec, ze najbardziej cenie tych, ktorzy wiedze posiadaja.

Postawa, ktora przejawia Bobkovsky nie jest osobliwa, gdyz odpowiada przekonaniu, ze najwyzszym kryterium prawdy i wiedzy jest praktyka. Czy jest to jedynie sluszne podejscie? Sa zapewne tacy, ktorzy mieli by watpliwosci. Jak jest, czy jak byc powinno? Jest zapewne wielu chetnych do wskazania jedynie dopuszczalnego pogladu.

Wiem jednak, ze kiedy Bobkovsky mowi, to wie co mowi. Skad wiem? Ano wiem.
Bobkovsky jest posiadaczem pierscienia Damroki - tak samo jak jeszcze dwoch innych czlonkow bractwa, ktorego jest czlonkiem. Bobkovsky w mojej ocenie nalezy do dwudziestki najlepszych lucznikow tradycyjnych w Polsce. W ostatnich dwoch sezonach jest rewelacyjny. Strzelal roznymi strzalami. Obecnie jest wierny strzalom Bisoka. Ma do nich zaufanie. Mialem w tym roku przyjemnosc uczestniczenia w bardzo duzej liczbie turniejow lucznictwa tradycyjnego. Spotkalem tam licznych wspanialych lucznikow. Szczesliwie mamy ich bogactwo. Nie wszyscy dorownuja Jerzemu Jackowskiemu z Warszawy, Adamowi Swobodzie z Gdyni, czy Krzysztofowi Mieloszykowi z Gdyni. Lecz przeciez sa tacy swietni lucznicy jak Ania Czerwoniec z Poznania, Kasia Chojnicka z Warszawy, Alina Zrobek z Poznania, Katarzyna Czerniak z Gdyni, Anna Stachowiak z Poznania, Dorota Mieloszyk z Gdyni, Tadeusz Ksiazk z Bytowa, Mikolaj Haluszczuk z Gdanska, Maciej Oleksy z Koszalina, Radek Kazmierczak z Gorzowa Wielkopolskiego, Przemek Ulatowski z Gdanska, Andrzej Kosciuk z Opola, Aleksander Kikcio z Bytowa, Michal Michlewicz z Wroclawia, Radoslaw Sajkiewicz z Poznania, Jacek Bloch z Torunia, Piotr Marchewka ze Starogardu Gdanskiego, Andrzej Duchnowski z Gdyni, Maciej Morawiec z Sopotu, Donat Grotha z Leborka, Mateusz Lisiak z Poznania, Eryk Gajdiss z Gdanska, Pawel Pniewski z Torunia, Andrzej Paciorkowski z Malborka, Przemyslaw Kepka z Gdanska, Marcin Ramczyk z Leborka, Przemyslaw Perycz z Zawor, Tomasz Tryzna z Kartuz, Andrzej Kepka z Gdanska, Piotr Senska z Gdanska, Andrzej Baranski z Leborka, Krzysztof Kepka z Gdanska, Adam Dobrzynski z Olsztyna, Sebastian Domanski z Gdanska. Wymieniam tych, ktorzy strzelali w turniejach lucznictwa tradycyjnego, ktorych osobiscie widzialem i moglem ocenic, i ktorzy wyrozniali sie na tle innych.

Lukasz Baran "Bobkovsky" nalezy do tych najlepszych. Tylko w tym roku zdobyl pierwsze miejsce w "Majowych Dybach" w Gdansku, pierwsze miejsce w "Smingusowym Zabim Strzale" w Chmielnie, drugie miejsce w majowym VI turnieju "O Pierscien Damroki" w Zaworach (w zeszlym roku zdobyl Pierscien Damroki w V edycji tego zaworskiego turnieju) oraz pierwsze miejsce we wrzesniowym I Wieloboju Mysliwskim w Zaworach. Do tych zwyciestw dorzucil 2 pazdziernika 2004 r. zajecie pierwszego miejsca w "Jesiennym Zabim Strzale" w Gdansku. Kiedy wiec On cos mowi o strzelaniu z luku, to warto tego wysluchac...

Sam tez mialem liczne doswiadczenia z roznymi strzalami. Strzelalem ze strzal produkcji Mykietyszyna z Torunia, Mielcarka z Torunia, Kropinskiego z Gdyni, Marszeniuka z Gdanska, Fornala z Bytowa, Bisoka z Jaworza Dolnego. Dzisiaj strzelam strzalami Jackowskiego z Warszawy... bo najlepiej lubie nimi strzelac.
Moj KonfraterTadeusz Kowalski strzela strzalami Jankowskiego z Mysliborza, moj Konfrater Ryszard Rutkiewicz strzela strzalami produkcji Mykietyszyna, a moj Konfrater Maciej Morawiec uwaza ze mu najbardziej odpowiadaja strzaly produkcji Moczulskiego z Jeleniej Gory. De gustibus non disputandum est.

Ja mam zaufanie do Jerzego Jackowskiego. Ja sie moze na strzalach nie znam, ale podejrzewam, ze on sie zna... i to mi wystarcza.

Rafal Pradzynski z Pruszkowa zacheca (w swoich "Gawedach o lucznictwie"), azeby w tygodniu oddac chociazby 144 strzaly z luku. Powroce wiec do informacji, ze w bractwie Tatsu wystrzeliwuja ich trzy razy wiecej. Powiem szczerze, ze sprawiloby mi wiele zadowolenia, gdybym tak swietnie wytrenowanych lucznikow i wladajacych tak gleboka wiedza (ktorej posiadanie sugeruje Tatsu), gdybym zobaczyl ich na jakimkolwiek turnieju luczniczym, a najchetniej, gdy staja w szranki z Lukaszem i z jego przyjaciolmi i kolegami.
Moze rezultaty takich zmagan pomoglyby rozstrzygnac jak dobierac strzaly.

z luczniczym pozdrowieniem
Adsumus
Witam!!!

Praktyka drog± do celu, empiryzm i zdobywanie do¶wiadczenia, ot co!!
Popieram wszystkich którzy mniej gadaj± wiêcej robi±- mo¿e sie bêd± mylic ale w koñcu dojd± do celu.
Pe³ne poparcie dla Bobkovskiego
Pozdrawiam
bobik
Nogami i rêkoma podpisuje sie pod twoim textem bracie. Rzeczywiscie
argumenty Twoje ,no co¿ sa po prostu wysokich lotów. Ju¿ nie pierwszy raz widzê, ¿e tatsu cwaniakuje...
Nic dodaæ nic uj±æ.....

Prócz tego myslê, ¿e zarowno Bobkowsky jak i inni zacni zwyciêzcy z ró¿nych
tórniejów mogli by strzelaæ jeszcze swobodniej i celniej,...mo¿e inaczej. - przestrzegaj±c zasad w³asciwego
doboru strza³ oraz ich mierzenia trenuje siê duzo krócej i duzo efektywniej.
czyli kto¶ taki jak Bobkowsky, teraz po kilku latach treningu strzela³ by np: 45% celniej.
Tak czy inaczej chwa³a wytrwa³ym ³ucznikom jak Bobkowsky.
pozdrawiam
Bob
Hako
Strzelam kiedy mogê, bywa³o, ¿e kilka razy w tygodniu a wyniki ró¿ne. Pewnie, ¿e najlepiej strza³y kupiæ. A co z tymi co robi± sami w³asne strza³y???? A robiê je od trzech lat. My¶lê, ¿e w³a¶nie ten temat na fresze pomo¿e mi w wykonaniu MOICH W£ASNYCH STRZA£. Dziêkujê wiêc, ¿e taki za³o¿ono bo te¿ siê czego¶ dowiedzia³em. Próby zdyskredytowania go odbieram jako chêæ pogadania sobie a nie wymiany do¶wiadczeñ w tym zakresie. Bo jak siê zastanowimy i przeczytamy tematy za³o¿one na Freha to po³owa z nich powinna zakoñczyæ siê na drugim po¶cie. Np. Jak uszyæ gacie? Odpowied¼ - Kupiæ. Jak zrobiæ he³m? Odpowied¼ - kupiæ. Jak zrobic lotki do strza³? Odpowied¼ - kupiæ ...itd itp.
Przeciwnicy tego tematu twierdz± ....strza³y dobiera siê do ³uku... strza³y powinny mieæ odpowiedni SPIN....
Wiêc opiszcie mi jak dobraæ strza³y do ³uku i jaki SPIN jest do mojego ³uku odpowiedni a ja po przeczytaniu tego z otwartymi ustami zaraz polecê do piwnicy i strza³y takie zrobiê. A je¶li mi nie odpowiecie jak ,to... za³ó¿cie sobie temat w >>Karczmie<< i tam podyskutujcie o dyletantach zabieraj±cych tutaj g³os.
Robroj
CYTAT(Hako)
Przeciwnicy tego tematu twierdz± ....strza³y dobiera siê do ³uku... strza³y powinny mieæ odpowiedni SPIN....
Wiêc opiszcie mi jak dobraæ strza³y do ³uku i jaki SPIN jest do mojego ³uku odpowiedni a ja po przeczytaniu tego z otwartymi ustami  zaraz polecê do piwnicy i strza³y takie zrobiê.

od poczatku sledze ten watek.. dlaczego - dopiero zaczynam stzrelac z luku.. na razie z pozyczonych ale nie idzie mi najgorzej wiec postanowielm zamowic luk.. bedzie gotowy dopiero za kilka miesiecy ale juz teraz chce soie dowiedziec jakimi kryteriami mam sie kierowac w doborze strzal (nie amm zdolnosci manualnych aby zrobic samemu wystraczajaco dobre) jednakze nie dowiedzialem sie niczego od was... mozliwe iz cos przeoczylema le wylapalem tylko sprawe z gietkoscia strzaly... brawo!! ale jak to wyliczyc/dobrac/ustawic? tego sie niedoczytalem...
chyba tak samo jak Hako oczekuje konkretnych wyopwiedzi a nie "strzelaj duzo" "proboj rozne stzraly" na nic mi sie to nie zda (znajde rodzaj strzal u kogos i co? dalej nie ebde wiedzial jakie sa wlasciwosci tej strzaly).
Nie obrazie sie ale proponuje zmienic topic na "opowiesci przy ognisko wsrod lucznikow" - bedzie to trafne okreslenie - nieprawdaz?

jelsi sie ktos obrazil to najmocniej przepraszam ale mialem co do tej dyskusjki wielkie nadzieje a tutaj jest za przeproszeniem o dupie maryny face4.gif

z szacunkiem Horacy Robrojek
Frodo
Co¿, jetem dosyæ zielony je¶li o to chodzi, ale spróbujê wyt³umaczyæ o co tu chodzi. Strza³y powinny byæ tak dobrane do ³uku (d³ugo¶ci naci±gu i si³y naci±gu) aby po puszczeniu ciêciwy strza³a ominê³a majdan nie dotykaj±c go. Je¶li jest zbyt sztywna (ma za ma³y spin) odbija siê zazwyczaj na lewo (u praworêcznych k³ad±cych strza³ê po lewej stronie ³êczyska). Dzieje siê tak dlatego ¿e nie ugina siê i ociera siê o ³êczysko. Natomiast je¶li strza³a jest zbyt wiotka (ma za du¿y spin) leci bardziej an prawo - w trakcie opuszczania ³uku ¶rodek promienia (drzewca) strza³y mija ³uk, ale jej lotki (czê¶æ tylna) odgina siê i uderza w majdan.
Aby dobraæ odpowiednie strza³y nale¿y go³ymi promieniami - bez lotek ( wg. pana Jaros³awa Jankowskiego) - oddaæ kilkana¶cie strza³ów do miêkkiej tarczy oddalonej o oko³o 18 metrów. Oczywi¶cie wszystkie promienie nale¿y oznaczyæ w celu ich rozró¿nienia. Promienie, które wbi³y siê prostopadle s± dobrze dobrane do ³uku. Te które wbi³y siê tak jakby ³ucznik sta³ kilka metrów bardziej w lewo s± zbyt wiotkie (za du¿y spin). Natomiast te, które wygl±daj± jakby strzelec sta³ parê metrów bardziej w prawo s± za sztywne (za ma³y spin).
Aby strza³a mia³a wiêkszy spin nale¿y j± oszlifowaæ na ca³o¶ci (aby zmniejszy³ siê promieñ jej przekroju poprzecznego). Strza³y zbyt wiotkie mo¿an polakierowaæ co w pewnym stopniu nada im sztywno¶ci.
Regulacja spinu mo¿e polegaæ równie¿ na odpowiednim dobraniu grotu. Gdy strza³a ma za ma³y spin nale¿y zamontowaæ jej l¿ejszy grot, natomiast je¶li jest zbyt sztywna powinien pomóc ciê¿szy grot. Osoby strzelaj±ce z drugiej strony ³uku (min. ja) musz± sobie wszystko prze³o¿yæ odwrotnie - "na lew± stronê" bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Hako
Noooo ... i wreszcie na temat. Serdeczne dziêki.
Robroj
Dzieki Ci Frodo - od Ciebie dowiedzialem sie o wiele wiecej niz z calej dyskusji.. smile.gif
w takim razie jeszcze jedno pytanie... czy istnieje jakas tavelka/ poroznanie luk- gietkosc strzaly? dlaczego sie pyatam ?? ja raczej nie bede robil strzal - za malo wprawny jestem amnualnie i bede raczej zmuszony do zakupu.. a wtedy moge zostac poproszony o podanie spinu jaki che miec.. i wtedy nie bede wiedzial co powiedziec... mimo wszystko dzieki Ci wielkie za przyblizenie problemu sprawy.

Hako - czasmi widac sie oplaca "potrzasnac drzewem"
icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.