Witam!
Na pewno istniej± tabelki dla strza³ sportowych np. EASTON (www.eastonarchery.com) i CARTEL. Nie wiem jak to jest ze strza³ami bardziej medievalnymi (to jest drewnianymi). Ja strza³y (cedrowe) do mojego ³uku mia³em dobierane w sklepie podczas zakupu. Ewentualnie mo¿na poprosiæ o pomoc jakiego¶ do¶wiadczonego ³ucznika, który naprawdê siê na tym zna.
CYTAT
Na pewno istniej± tabelki dla strza³ sportowych np. EASTON (www.eastonarchery.com) i CARTEL.
No istniej±.Tylko nie wiem co dla "majsterkowiczów" ma z nich wynikaæ. Konkretnie to nie umia³em znale¼æ tego co podany spin oznacza. To znaczy wiem - podpiera siê strza³ê na koñcach,obci±¿a po¶rodku i patrzy o ile siê ugnie.Fajosko. No to mo¿na porównaæ dwie strza³y czy maj± identyczny spine,a jak nie to która wiêkszy.Pe³na rado¶æ. Tylko,kurwa,dalej nie wiadomo jak to przeliczyæ na jednostki podawane w tabelach przez producentów.Je¶li kto¶ wie jak to licz± producenci na u¿ytek podawanych przez siebie tabel,to niech powie,bardzo proszê.
Wydaje mi siê, ¿e majsterkowicze musz± metod± prób i b³êdów (patrz rysunek 5 postów wcze¶niej) znale¼æ ten "idealny promieñ" , a pó¼niej na jego podstawie dorabiaæ nastêpne. Producenci strza³ sportowych maj± swoje oznaczenia spine. Ja te¿ skonstruowa³em sobie urz±dzenie do sprawdzenia ugiêcia strza³y i zrobi³em w³asn± skalê. Wydaje mi siê ¿e wiêkszo¶æ producentów strza³ drewnianych ma w³asn± skalê i z niej korzysta Ka¿dy "majsterkowicz " samemu musi dobraæ sobie w³asn± skalê i spine, chyba ¿e zostanie utworzona ogólna i ogólnodostêpna skala spine do drewnianych strza³.
Pozdrawiam.
Ja natomiast zadam pytanie z nieco innej beczki. Otó¿ swoj± przygodê z ³ucznictwem tradycyjnym dopiero zaczynam i mam zamiar zamówiæ sobie ³uk o bardzo niewielkim naci±gu w celu æwiczenia szeroko pojêtej techniki strzelania. Mam tu na my¶li Bisokow± "Dianê" o naci±gu ok. 12kg. Czy w przypadku takiego ³uku owa "giêtko¶æ" strza³ ma jakiekolwiek znaczenie?
CYTAT
Wydaje mi siê, ¿e majsterkowicze musz± metod± prób i b³êdów (patrz rysunek 5 postów wcze¶niej) znale¼æ ten "idealny promieñ" , a pó¼niej na jego podstawie dorabiaæ nastêpne.
No,to jest dok³adnie tro co napisa³enm.Jak siê we¼mie w gar¶æ dwie strza³y to mo¿na stwierdziæ która bardziej giêtka.Po to jednak s± jednostki miar,aby nie trzeba by³o porównywaæ bezpo¶rednio,tylko zmierzyæ a ,zmierzyæ b i porównaæ wynik.
witam wszystkich, witaj Hako.
Racja w tym co piszesz...po to jest forum by sie dzieliæ.
I rzeczywi¶cie dobrze, ¿e ludzi chc± to robic. Ja osobi¶cie te¿ probowa³em robiæ strza³y wiele razy...teraz wole je kupowaæ. Lepiej na tym wychdzê, i cenowo i nerwowo.
)
Choæ nie powiem jest to duzo przyjemno¶æ
zrobienia sobie strza³y( nawet takiej pól amatorskiej)
A do Frodo tylko tyle, ¿e spine jest wiêkszy jesli strza³a jest twardsza a nie kiedy mieksza i to samo z miekk±.
Pozdrawiam
to jest tak
spine do strzal drewnianych oczywiscie istnieje - tabele
wzorzec wyjsciowy dotyczy strzal o dl 28 " i ciezarze grotu 125 grain
strzelane z luku typu lb laminowanego szklem , z okienkiem , cieciwa z dacronu
zmiana dlugosci strzaly o 1 " to dodanie lub odjecie 5 lbs
dociazenie grotu o 25 grain to dodanie 3- 5 lbs
zmina cieciway na ff tak samo dodanie 3- 5 lbs
zmiana luku na recurve z cieciwa z dacronu plus 10 lbs
rec z cieciwa ff plus nastepne 5 lbs
luk typu lb drewniany z okienkiem minus 5 lbs w stosunku do wzorca
luk typu lb bez okienka minus 10 lbs w stosunku do wzorca
pisze z pamieci , ale raczej sie nie pomylilem
jeszcze jest uwzgledniony reflex deflex
rowniez z roznymi rodzajami cieciw
pomiary spine robi sie na spinetesterze
o ile pamietam strzala jest podparta w odleglosci 660 mm i obciazona posrodku ciezarem 902 gramy
w zaleznosci ile sie ugnie taka jest wartosc spine
mierzy sie to z dokladnoscia w dziesiatych milimetra
stosuje sie spinetestery na czujnik zegarowy lub na strzalke
mozna to zrobic samemu jezeli sie wie jaka warosc ugiecia jakiemu spine odpowiada
nie zmienia to faktu , ze dobieranie strzal wg spine ma prawdziwa wartosc tylko wtedy kiedy lucznik ma powtarzalny spust
w zaleznosci od tegoz wartosc potrzebnego spine w przypadku poszczegolnych lucznikow moze sie roznic
jezeii znajde wartosci ugiecia to postarm sie je podac
generalna zasada jest jednak taka
lepiej za twarda strzal niz za miekka
Hako - moze ten link Ciebie zainsteresuje.. jest tam batrdzo ladnie pokazane jak zrobic strzale - podejscie jest dosyc naukowe anie dyletanckie:)
http://www.geocities.com/Yosemite/Falls/24...bowyers_den.htm
pozdrawiam:)
robroj
Witam!!
Tak czytaj±c ten temat nasz³o mi na my¶l pytanie, mianowicie jak w ¶rednoiwieczu ³ucznicy dobierali strza³y- patrzyli tylko na materia³, czy tak¿e na inne aspekty- te które tu wymieniacie np. spine- czy nie jest to "wymys³" dzisiejszego ¶wiata[spine oczywi¶cie]?
Pozdrwiam
Mia³em w rêkach ksi±¿kê Jankowskiego przez bardzo krótki czas. Wtedy skupi³em sie na technologii wykonywania ³uków drewnianych. Nie skupi³em uwagi na technologii strza³. Na dzieñ dzisiejszy posiadam trzy ³uki. Jeden z nich wykona³em sam i przymierzam siê do wykonania nastêpnego luku. Tak naprawdê brakowa³o mi ilustracji wykonanej przez Frodo. Bo po wykonaniu w³asnego ³uku bêdê móg³ zrobiæ pierwsz± strza³ê wzorcow± a na jej podstawie wykonam ju¿ strza³y, w miarê do niej bli¼niaczo podobne. Serdeczne dziêki Frodo !!!! S³owa podziêkowañ kierujê do bodkina i Rozbroja i jeszcze paru innych, których nie spamiêta³em. Zgodnie z wcze¶niejsz± deklaracj± schodzê do piwnicy by zrobiæ te w³asne wymarzone strza³y.
A tak zupe³nie na koniec.... prawda, ¿e dyskusja zrobi³a siê tu ciekawa i conajmniej profesjonalna !!!?
Z rycerskim pozdrowienie Hako
Hako - z usmiechem pozdrowie od Ciebie "Rozbroja"
z szacuneczkiem, aczkolwiek lekko sarkastycznie
Horacy "Robroj" Robrojek
Hako - w ksi±¿ce Jankowskiego jest bardzo ciekawy sposób robienia strza³ - z wklejkami z twardego drewna. Jest sporo dobrych patentów, ale co do tematu ugiêæ: warto dobraæ strza³y, aby mia³y takie same ugiêcie... pod ciê¿arem 902g w odleg³o¶ci 606mm (zapewne przeliczane z cali i innych takich
). Jak zosta³o wspomniane - najlepiej znale¼æ odpowiednie warto¶ci metod± prób i b³êdów, potem dorabiaæ strza³y do wzorcowych. Ale to nie wszystko. Wa¿na rzecz - ¶rodek strza³y. ¦rodek ciê¿ko¶ci powinien byæ o ok. 7-9% d³ugo¶ci strza³y odleg³y od ¶rodka geometrycznego w kierunku grotu (podziêkowania dla Leszka z Poznania, który mnie sporo nauczy³).
PS. Robroj, ma³o strzelasz, ale na Grod¼cu wygra³e¶ :P
[quote Biala mysz:
PS. Robroj, ma³o strzelasz, ale na Grod¼cu wygra³e¶ :P[/quote]
Na grodzcu mialem 5 raz luk w rekach:> a wygralem bo pijany bylem :D :D :D
heheh
Robroj
CYTAT
¦rodek ciê¿ko¶ci powinien byæ o ok. 7-9% d³ugo¶ci strza³y odleg³y od ¶rodka geometrycznego w kierunku grotu
zasadniczo tak, ale np. strzaly do flight shooting (strzelania na donosnosc) mialy FOC - forward of centre (tak sie to nazywa) zblizony do 0, a nawet ujemny
Dziêkujê wszystkim.... ju¿ mam ksi±¿kê Jankowskiego i teraz... to dopiero bêdê siê m±drzy³.
Hako
Witam!!!
Nie chc±c mno¿yæ tematów
, tutaj zadam Wam troche mo¿e off topicowe pytanko- czy wed³ug Was ma sens dzieliæ strza³y na turniejowe i treningowe? Jest to troche zwi±zane z tematem
Pozdrawiam
Witam!!!
Ja uwa¿am, ¿e tak. Sam mam komplet strza³ treningowych i turniejowych. To jest dobre rozwi±zanie gdy¿ zawsze mam strza³y na turniej a treningowe to zawsze mo¿na jakie¶ skleciæ. Co prawda nie s± one tak dobre jak turniejówki ale do lasu w sam raz. Grunt to z formy nie wyle¶æ.
Seeyanara!!!
Witam!!!
A wychodz±c z za³o¿enia, ¿e trzeba poznaæ sprzêt?? Na treningach strzelasz innymi, a na turnieju innnymi??
POzdrawiam
Witam!
Tak jak mówisz nie inaczej. Turniejówki to s± u mnie nowe dobre strza³y, treningowe natomiast to strza³y stare, po przej¶ciach, przewa¿nie naprawione turniejówki b±dz tanie strza³y zdobyczne na turniejach itp. itd.
Pozdro!!!
Zawsze lepiej mieæ oddzielny komplet turniejowy dodrej jako¶ci strza³ ( 6 lub 12 sztuk ) , wtedy masz pewno¶æ co do powta¿alno¶ci strza³ów. tez nie bedzie problemów jak przed turniejem na treningu po³amie siê lub uszkodzi siê kilka strza³ a naprzyk³ad niemasz czasu na naprawe i tu wtedy niemasz z czego strzelaæ na turnieju. zawsze wtedy masz drugi komplet i niczym siê nie przejmujesz. tez mam inne strza³y turniejowe i inne strza³y treningowe ale wogóle mi to nie przeszkadza.
Mam pytanko odnosnie tego czy sami robicie sobie strzaly czy kupujecie "fachowe".
I maly off topic (bo nie chce mi sie szukac;-) - jak najlepiej przycinac piora na lotki zeby byly choc mniej wiecej rowne? Bo na razie krzywo mi wyszlo
Ale i tak lataja o niebo lepiej niz gumowe....
pozdrawiam
Kolego "Bia³y Koniu"
Rêcznie nie zrobisz tego dok³adnie, lotka ka¿da bêdzie inna, s± specjalne przyrz±dy. Mo¿na równie¿ przycinaæ (raczej przypalaæ) po przyklejeniu lotki drutem oporowym na przyrz±dzie, widzia³em gdzie¶ to na stronach www. Ostrzegam przypalane pierze niemi³osiernir cuchnie, zalecane wykonywaæ to na otwartej przestrzeni
Primo: kolezanko "Bia³y Koniu"
Secundo: Dzieki za odpowiedz ale jakby kolega mogl podac jakies konkrety apropos tego przypalania pior lub strony www z opisem sposobu? Zaznaczam ze smrodu sie nie boje i nie bylby to dla mnie problem.
a na razie kupilam pare strzal od fachowca tylko strzelac nie da rady bo za mokro...
pozdrawiam
Kole¿anko "Rosamar"
To wyglada tak jak na tej stronie
http://www.martinarchery.com/?page=accesso...Arrows&file=412 - to oczywi¶cie orginalny przyrz±d, ja tylko wykorzysta³em idee i zrobi³em to domowym sposobem. Zapewniam ¿e lotki s± prawie idealnie równe. Mam wiêksz± frajdê jak wykonujê strza³y samodzielnie i wcale nie s± gorsze od tych kupowanych.
Dziekuje za link - jest swietny!!
A jak juz wykorzystuje kolege to chcialabym sie zapytac o ten sposob domowy? Kiedys w mojej dawnej szkole widzialam przyrzad ktorym nauczycielki wycinaly literki ze steropianu - skladal sie z druta naciagnetego i podlaczanego do pradu. Czy to cos w tym stylu?
witam!
Akedo ma racje: lotki potraktowane przypalaczem sa badziej jednolite niz te po nozyczkach;
ja uzywam maszynki o nazwie "Young feather burner" dziala swietnie; jak wspomniano wczesniej- dobra wentylacja to podstawa!
takie urzadzenie doskonale sprawdza sie tez na starch lotkach, kiedy to nieco postrzepione krawedzie mozna bardzo latwo, szybko i co najwazniejsze dokladnie wygladzic
Fajne to wszystko ale czy takie maszynki mozna kupic w Polsce? Przejrzalam pare
sklepow internetowych ale nie znalazlam
I ile kosztuja?
dziekuje i pozdrawiam
nie spotka³em w sklepach u nas takiego przyrz±du, a co siê tyczy mojej konstrukcji to w najbli¿szym czasie narysujê, opiszê i umieszczê na forum. Ogólnie konstrukcja sk³ada sie z 3 deseczek (dwie ma³e, jedna trochê d³u¿sza), dwóch wkrêtów do drzewa, drutu oporowego no i oczywi¶cie transformatora - ja wykorzystalem ze starego rzutnika do prze¼roczy
witam
no coz, nie jest to tani sprzet: za swoja zaplacilem okolo $90
maszynki tej nie kupowalem w Polsce, wiec nie wiem czy np Pan Pazdyka z Luksportu, lub Pan Lach takie rzeczy maja w ofercie swoich sklepow
Akedo jest zadowolony ze sprzetu zrobionego domowym sposobem, ktory tez opisywal swojej ksiazce Pip Bickerstaffe
popytaj
powodzenia
Daniel
CYTAT(Grzechotnik)
Jak wiemy ka¿da ma okre¶lon± sztywno¶æ, wagê oraz wymiary, które mo¿na dobraæ na podstawie tabeli doboru strza³.
Gdzie takie tabele mo¿na znale¼æ?? Najlepiej w necie?
Ot chociazby tu
Easton
Oczywiscie nic to wspolnego z historycznoscia nie ma ale strzal historycznych z kolei w tabele nie da sie ujac.
CYTAT
Ot chociazby tu Easton
tabele eastona nalezy stosowaæ do strza³ eastona !!!
CYTAT
Oczywiscie nic to wspolnego z historycznoscia nie ma ale strzal historycznych z kolei w tabele nie da sie ujac.
otó¿ da siê
dobór strza³ drewnianych wg sprê¿ysto¶ci strza³y i si³y ³uku) jest opublikowane przez ATA Archery Trade Assotiation) dawne AMO. Mo¿na znale¼æ te¿ w wielu ksi±¿kach. Bywa te¿ czêsto rozbijany oddzielnie dla ³uków typu longbow i recurve.
Postaram siê to w nied³ugim czasie wrzuciæ to do serwisu "Czas £uku"
Abrat
Na tej stronie s± tabele doboru strza³ Eastona tak¿e do ³uków tradycyjnych, kalkulator balistyczny, kalkulator energi i prêdko¶ci strza³y, kalkulator wywa¿enia strza³y i inne.
Mo¿e kto¶ kto zna siê na Javie by te kalkulatory na Polski przerobi³, kiedy¶ mia³em tak przerobiony balistyczny ale d³ugo siê nie nacieszy³em bo mi kompa r±bneli. A chyba by to siê wszytkim przyda³o.
Przyda³oby siê wogóle przet³umaczyæ na polski te pojêcia które tam s±.
http://home.att.net/~sajackson/facts.html
CYTAT
Przyda³oby siê wogóle przet³umaczyæ na polski te pojêcia które tam s±.
przepraszam ale które pojêcia, czê¶c z nich to skróty od angielskich nazw. A w jezyku polskim praktycznie wiêkszo¶æ potrzebnych "pojêæ" istnieje. To samo dotyczy pojêæ z zakresu fizyki balistyki itp.
Abrat
Sorki pe³ne menu jest tu, w tym do¶æ du¿o informacji dla tradycyjnych.
http://home.att.net/~sajackson/archery.html
Abrat, nie ka¿dy z wchodz±cych na tê stronke rozumie ka¿dy z tych skrótów, i nie ka¿dy biegle operuje technicznym angielskim, dobrze by by³o je wyja¶niæ lub zrobiæ s³owniczek u¿ywanych anglojêzycznych pojêæ ³uczniczych.
Widzia³em ca³a t± stronkê przet³umaczon± na niemiecki na jakiej¶ ich stronce, mo¿e czas by¶my mieli te¿ co¶ dobrego po Polsku. W koñcu nie jeste¶my gêsi i swój....
Nie przekopa³am siê przez ca³y temat, ale zniechêci³y mnie posty o ciê¿arze i twardo¶ci strza³, a mnie interesuje d³ugo¶æ. (Wybaczcie, je¶li ju¿ zosta³o to napisane) Otó¿: jak dobraæ d³ugo¶æ strza³y do ³uku? Je¶li nie znam jego naci±gu, sk±d mam wiedzieæ, na co mogê sobie pozwoliæ, ¿eby go nie z³amaæ? Chodzi mi o ³uk robiony samodzielnie, wiêc nie odsy³ajcie mnie do producentów.
CYTAT(Racibora @ 09:52 21.02.2007)
Nie przekopałam się przez cały temat, ale zniechęciły mnie posty o ciężarze i twardości strzał, a mnie interesuje długość. (Wybaczcie, jeśli już zostało to napisane) Otóż: jak dobrać długość strzały do łuku? Jeśli nie znam jego naciągu, skąd mam wiedzieć, na co mogę sobie pozwolić, żeby go nie złamać? Chodzi mi o łuk robiony samodzielnie, więc nie odsyłajcie mnie do producentów.
Hmmm
No jeśli już kiedyś strzelałaś z łuku to wiesz dokąd naciągasz cięciwę (broda, policzek, ucho, itd).
Jeśli nie strzelałaś.
Naciągnięcie do brody jest chyba najmniej stresujące dla łuku. Więc od takiego naciągania zaczynaj strzelać.
(pomijam proces przyzwyczajania łuku do naciągania bo nie napisałeś jak ten łuk został wykonany)
Jeśli łuk nie wytrzyma tego najmniejszego naciągu to cóż trzeba będzie zrobić następny.
Rozumiem, że złamanie łuku to dramatyczny moment dla jego twórcy.
Moj pierwszy łuk wytrzymał 20 strzałÃ³w
Przyznam, że nie wyobrażam sobie strzelania z napinaniem łuku np. 20 cm przed brodą, do połowy ramienia czy jakoś tak.
Może są takie metody ale prawdę mówiąc nic o nich nie słyszałem.
Mój naciąg do brody to 27cali.
Więc strzałki dla mnie przy tym sposobie naciągania cięciwy powinny być 1-2 cale dłuższe.
(oczywiście przy naciąganiu do policzka czy ucha te wartości sie zmienią i strzały powinny być dłuższe, ale ile to cali czy centymetrów już zależy od Twoich wymiarów i musisz to sama zmierzyć)
Tak na marginesie to kupiłem 32 calowe strzały i jeszcze ich nie skracałem.
Pozdrawiam
Artur
hm...temat dlugosci strzal pojawia sie co jakis czas na roznych forach wiec...
polecam zajrzenie tutaj :
http://Drzewian.fotosik.pl/albumy/125822.htmli mozna sie przekonac ze dlugosc strzal jest pojeciem wzglednym:) choc moze nie mieszcza sie te zdjecie w tej konwencji historycznej:)
Milego ogladania
Hej
No i w koñcu mam ³uczek jesionowy 23kg, poza tym mam jakie¶ strza³y, które kiedy¶ sam zrobi³em
.
I sobie u¶wiadomi³em ¿e te moje sosenki (8mm) przy takim naci±gu?
Boje sie jasny gwint, ¿e strza³ z takiej strza³ki bêdzie jak strza³ na sucho.
Mo¿e trzeba 10mm, a mo¿e inne drewno?
A mo¿e to s± jakie¶ dyrdyma³y?
Kochani porad¼cie.
Zdrówko,
CYTAT(Cream @ 16:17 04.10.2008)
przeczytalem i sie nie zgadzam z tym :
28 " wcale nie oznacza dlugoisci naciagu .
wg, standardu owe 28 "jest zmniejszone o 1,75 " , czyli o standardowa grubosc majadanu .
wowczas rzeczywista dlugosc naciagu wynosi 26 ,25".
mowimy o stanadrdzie AMO.
w zwiazku z powyzszym , w materiale z linku napisano oczywista nieprawde , ktora nalezy po prostu sprostowac.
pozdrawiam
Owszem, mówi o tym standard AMO. Jednak ja nie pisa³em w kontek¶cie tego standardu. Przy ³ukach naturalnych trudno pisaæ o jakichkolwiek standardach - nie ma czego¶ takiego jak standardowa grubo¶æ majdanu, kszta³tu ramion czy ¶rodka ciê¿ko¶ci. Co innego w ³ukach sportowych, ale nie o nich pisa³em.
http://www.archerysearch.com/publications/AmoStandards.pdfCYTAT
For practical reasons not requiring precise terms, draw length is the distance, at
the archer’s full draw, from the nocking point on the string to the back of the bow
at the arrow rest
Równie¿ napisane w owym standardzie do którego siê odwo³ujesz. Pisa³em w³a¶nie w tym kontek¶cie.
Witam!
Mo¿ê trochê od¶wie¿ê temat
Chcê zrobiæ dobrze wyspinowane strza³y, i J. Janowski ¶wieci mi tutaj przyk³adem i rad±. Frodo ju¿ zacytowa³ fragment z którego czerpiê wiedzê:
CYTAT(Frodo @ 19:31 14.10.2004)
Aby dobraæ odpowiednie strza³y nale¿y go³ymi promieniami - bez lotek ( wg. pana Jaros³awa Jankowskiego) - oddaæ kilkana¶cie strza³ów do miêkkiej tarczy oddalonej o oko³o 18 metrów. Oczywi¶cie wszystkie promienie nale¿y oznaczyæ w celu ich rozró¿nienia. Promienie, które wbi³y siê prostopadle s± dobrze dobrane do ³uku. Te które wbi³y siê tak jakby ³ucznik sta³ kilka metrów bardziej w lewo s± zbyt wiotkie (za du¿y spin). Natomiast te, które wygl±daj± jakby strzelec sta³ parê metrów bardziej w prawo s± za sztywne (za ma³y spin).
Aby strza³a mia³a wiêkszy spin nale¿y j± oszlifowaæ na ca³o¶ci (aby zmniejszy³ siê promieñ jej przekroju poprzecznego). Strza³y zbyt wiotkie mo¿an polakierowaæ co w pewnym stopniu nada im sztywno¶ci.
Regulacja spinu mo¿e polegaæ równie¿ na odpowiednim dobraniu grotu. Gdy strza³a ma za ma³y spin nale¿y zamontowaæ jej l¿ejszy grot, natomiast je¶li jest zbyt sztywna powinien pomóc ciê¿szy grot.
Jednak nie wiem czy strza³a ma byæ z grotem czy bez? Je¿eli bez grotu to rozumiem, ¿e biorê promieñ, pi³ujê osadê(stopkê) i idê strzelaæ. Ta strza³a która wbije siê najpro¶ciej w cel jest najlepsza i ona stanowi wzór dla ca³ego kompletu, tak? A czy jest jaki¶ standard w mierzeniu odleg³o¶ci pierzyska od stopki. Inaczej mówi±c, jak daleko zaczyna siê pierzysko strza³y mierz±c od jej koñca(stopki). Bardzo proszê o poradê m±drzejszych
Pozdrawiam
Chaos
Strza³a musi byæ oczywi¶cie z grotem. Strza³a która przy prawid³owej technice strzelania nie odchyla siê na boki ale leci prosto do celu jest w³a¶ciwie dobrana. Je¶li chcesz dobrze dobraæ spin, rób testy bez lotek.
Witam!
CYTAT(Cream @ 15:42 17.11.2008)
Strza³a musi byæ oczywi¶cie z grotem. Strza³a która przy prawid³owej technice strzelania nie odchyla siê na boki ale leci prosto do celu jest w³a¶ciwie dobrana. Je¶li chcesz dobrze dobraæ spin, rób testy bez lotek.
Czyli co, biorê odpowiednio dobrany promieñ, nacinam stopkê, wklejam groty i idê strzelaæ, tak? Ale przecie¿ jak wklejê groty, a trafi siê taka za bardzo "odchudzona" to mo¿na tylko grot wymieniæ na ciê¿szy a to skróci promieñ i w zasadzie strza³a jest do bani. Krótsza, ¶rodek ciê¿ko¶ci gdzie indziej no i do kompletu siê nie nadaje
Nie biorê pod uwagê lakierowania. No ale je¿eli to jedyny sposób to ok.
Jeszcze jedno pytanie. Dobór spinu wed³ug linku jaki chyba da³e¶ Cream, to jaki¶ kosmos. Miary, przeliczenia, to¿ to wy¿sza matematyka. No i wszystko w nie naszym systemie metrycznym. Czy jak znajdê odpowiedni± strza³ê do ³uku, to mo¿e ona byæ wzorem dla reszty? Bez zawracania sobie g³owy tymi wytycznymi? Acha i jaki jest zakres ciê¿aru który ma wisieæ na strzale spinowanej? Czy bezwzglêdnie musi byæ to poni¿ej 1 kg? Czy ma to w³a¶ciwie jakiekolwiek znaczenie?
Pozdrawiam
Chaos
Giêtko¶æ jest mierzona specjalnymi przyrz±dami. Nie ¿eby by³y jakie¶ bardzo skomplikowane, mo¿na zrobiæ jeden nawet samemu. Na obci±¿niku wisz± dwa funty (~0,9kg).
Spin zawsze mo¿esz dobraæ rêcznie. Pobadadaj parê strza³ co dobrze lataj±, daj te same groty i rêcznie ustal spin. Rozrzut napewno bêdzie wiêkszy, ale bez maszynki inaczej siê nie da - chyba ¿e kupisz gotowe, wyspinowane promienie.
Jak promieñ jest zbyt wiotki (leci w prawo), to dajesz l¿ejszy grot. Jak zbyt sztywny (leci w lewo) to grot ciê¿szy. Jednak wtedy zmienia siê waga strza³y. Pamiêtaj, ¿e wystarczy ¿eby strza³y lata³y celnie - nie musz± lataæ idealnie. Zw³aszcza, ¿e zostan± ustabilizowane przez lotki które pó¼niej dokleisz, zastosuj najlepiej tzw. "helical fletching".
CYTAT(Cream @ 20:59 17.11.2008)
Spin zawsze mo¿esz dobraæ rêcznie. Pobadaj parê strza³ co dobrze lataj±, daj te same groty i rêcznie ustal spin. Rozrzut na pewno bêdzie wiêkszy, ale bez maszynki inaczej siê nie da - chyba ¿e kupisz gotowe, wyspinowane promienie.
Nie no, zaprojektujê sobie dwie podpórki i haczyk z obci±¿eniem do spinowania. No chyba ¿e potrzebny jest jaki¶ bardzo precyzyjny sprzêt. Na jednym z linków jaki poda³e¶, kole¶ ma ten spin-urz±dzenie gdzie strza³a jest podparta na kó³kach z rowkami. Czy to ma jakie¶ znaczenie, czy mog± byæ dwie zwyk³e podpórki podpi³owane, ¿eby strza³a nie myszkowa³a podczas mierzenia spinu?
CYTAT
Pamiêtaj, ¿e wystarczy ¿eby strza³y lata³y celnie - nie musz± lataæ idealnie. Zw³aszcza, ¿e zostan± ustabilizowane przez lotki które pó¼niej dokleisz, zastosuj najlepiej tzw. "helical fletching".
No to jestem w lesie
O co chodzi z tym "helical fletching"? Mo¿e wiem o co chodzi ale... nie wiem o co chodzi
Pozdro
Chaos
Chaos - chodzi o sposób przyklejania lotek. Dziêki odpowiedniej technice mocowania lotek strza³a podczas lotu wiruje, lepiej stabilizuj±c swój lot. tak pokrótce to o to chodzi
Turin dziêki za krótk± i zwiêz³± odpowied¼. Czyli tak jak pisa³em, wiedzia³em ale nie wiedzia³em
Tylko czy tak wklejane pierzysko by³o u¿ywane w ¶redniowieczu? A je¿eli tak to raczej sporadycznie. Powód jest prosty. Pierzyska nie wklejano, tylko wi±zano.
Cream, czy¿by to by³a ironia? Zreszt± google, to nie jest najlepszy sposób poszukiwania wiedzy, zw³aszcza ¿e czytanie i przegl±danie wyników w tej przegl±darce zajê³oby pewnie z miesi±c. Dlatego grzecznie rozpytujê, tu i ówdzie. A je¿eli nawet w google wyskoczy³by mi idealny wynik (taki jak Twój link-dziêki
), to czytanie po angielsku tego dokumentu nie jest ³atwym zadaniem. Zreszt± ³atwo co¶ popie...yæ i zmarnowaæ czas i pieni±dze.
Ale dziêki ch³opaki za informacje, na pewno sie przydadz±
Pozdro
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.