Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Przeszywanice na kirysach
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2
Tomasz Nawrot
Cze¶æ.
W "Domku Gotyckim" (zespó³ parkowo pa³acowy Czartoryskich w Pu³awach) jest wyeksponowana autentyczna pawê¿ krzy¿acka (datowana : XV. w.).
Ró¿ni siê ona nieco kszta³tem od pawê¿y zamieszczonej powy¿ej przez Krzysztofa ¦wi±tkiewicza a mianowicie jej rogi nie s± a¿ tak zaokr±glone - jest bardziej kanciasta jakkolwiek te¿ wystêpuje niewielkie wyoblenie "rogów" .
Pawê¿ jest obecnie w kolorze "ciemna ko¶æ s³oniowa" (pierwotnie zapewne by³a bia³a)
i ma du¿y czarny krzy¿, którego ramiona siêgaj± od krawêdzi do krawêdzi.
Pozdrawiam
Borg
Ja tak zapytam jeszcze bo pewnie przeoczylem aczkolwiek staralem sie znalesc
Ma ktos jakies wykroj na przeszywke zakladana na blachy
Im prostszy wykroj tym moj usmiech bedzie wiekszy bigsmile2.gif
Slyszalem ze kurta westfalska sklada sie z duuuzej liczby czesci i jest cokolwiek skomplikowana chce cos zwyklego (problem mam z szerokimi rekawami )
Pomozcie
von Frisch
To bedzie cos takiego...

Pozdrawiam
Borg
dzieki za probe pomocy ale tyle wiem i widzialem juz wczesniej poszukuje dla tego rekawa, workowatego wrecz
Pozdrawiam
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Podajê link gdzie mozna sobie co¶ takiego obej¿eæ dok³adniej, tylko czy jest to wdzianko na zbrojê czy pod ni±, moim zdaniem "na", ¶wiadczy³y by o tym do¶æ szerokie rêkawy, za cholerê nie zapie³o by siê na tym zarêkawia.
http://www.mallet-argent.com/chartres.html
Wotawa
Rêkawy bywa³y w bardzo ró¿nym gatunku.
D³ugi , prosty rêkaw zaprezentwany powy¿ej przewija siê w ikonografii z koñca XIVw i nieco pó¼niejszej. Poza tym pe³na orgia mo¿liwo¶ci, je¶li powa¿nie traktowaæ przedstawienia ikonograficzne.

W za³±cniku (pocz. XVw) kilka przyk³adów, mia³em je pod rêk±.S± i otwarte, szerokie rêkawy, ale nie mam czasu szukaæ. Mo¿e kto¶ co¶ podrzuci.
Borg
Dzieki wielkie
Wojtku skad pochodzi ten rysunek ?
A i mam kilka pytan odnosnie ilustracji
Raz co pan w kapalinie ma na szyi? Pikowaniec, tak by wygladalo ale pan w muminku ma cos takiego a spod tego wystaje z tylu kolczy czepiec Btw spod tych kwadracikow kolcza tez wystaje
Dwa co oni maja takiego na biodrach, te prostokaty Uznalbym ze szorca z kirysow ale gdzie nagle sie urywa przeszywka? Czy to moze byc np cos w stylu platow zakaldanych na przeszywke bum.gif ?
A i trzecie Gosc na koniu ma kapalinek Jak czesto sie to zdazalo Czy wyzsi urodzeniem nosili tego typu helmu na przelomie XIV i XV
I na koneic te rekawice to klepsydry i tylko sa namalowane jak lyzki ? Czy moze jednak... Chocby jak te z Churburga Wchodza dosc gleboko na palce...
Pozdrawiam
von Frisch
Ten obrazek to z ospreya (English Medieval Knight 1400-1500)... przedstawia bitwe pod poitiers.

wiecej o niej znajduje sie w temacie: http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=17133&...=poitiers#17133
Borg
dzieki
nawet to kiedys czytalem moja pamiec crazy.gif
A teraz troche inaczej zadam pytanie czy ktos orientuje sie kto popelnil ten rysuneczek gdzie sie znajduje czy ktos ma moze wiecej dziel z tej "serii", tego ilustratora
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Lata 1380-1390 Paris Histoire Romaine
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.