Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
CYTAT
Zapraszamy 300 osób, decyduje kolejnosc zgloszen. Turniej
niedatowany.W planach rozwalanie min bramy miasta naturalnej
wielkosci,zamontowanej w miejscu bramy dawnej.
Mury miasta zachowane w calosci.
Zapraszam do dyskusji
Witam!!!
Kilka s³ow o Festynie. Paczków ma zachowane mury obronne w calosci i wlasnie je bedziemy szturmowac. Wladze pozwolily zamknac
droge (jedna z kilku) do miasta I tam<w miejscu starej nieistniejacej, zbudujemy brame ktora z obu stron ma baszty skorupowe. Brame bedziemy w czasie szturmu i palenia zbudowanego podgrodzia ,rozwalac taranem na kolach.Jedyny mankament to to ze droga do bramy jest asfaltowa(posypiemy sloma), i w dodatku z gory.
Nie wiem co sie stanie jak taran przelamie brame i poleci w rynek.
Nad tym sie zastanawiamy.Jezeli ktos ma jakis pomysl to prosze go przedstawic. Poza tym bojowka,luczniczy zapasy no i uczta x 2.
Z piatku na sobote(dla tych co dotra w piatek) i z soboty na niedziele.
Pozdrawiam
ANdrzej"Efendi"
A gdzie ten Paczków jest ? Wygl±da zachêcaj±co.
Pozdrawiam
Jarek Przyby³o
Co do pedzacego taranu
Widzieliscie kiedys betonowe murki (barykady) stawiane przy drogach?
Postawcie wpoprzek tuz za murem cos na czym taran sie rozbije.
Tylko uwaga by nikt nie stal miedzy nim a murkiem
Ew kuuupa s³omy kilka rzadkow bali, kostek sprasowanej slomy
Lub
Widzialiscie jak hamuja samoloty na lotniskowcach ?
Linka wpoprzek i hak na taranie. lina bardzo mocna
Tyle z moich pomys³ów
Pozdrawiam
Mam nadziej ze pomoglem
Wydaje mi siê ¿e s± trzy drogi...
1. Pu¶ciæ taran i pozwoliæ mu robiæ swoje, za taranem musia³oby biec kilka osób trzymaj±cych liny przywi±zane do taranu aby go w odpowiedniej chwili wyhamowaæ. Trzeba by obliczyæ ile osób bêdzie potrzebnych, zale¿y od wielko¶ci i ciê¿aru tarana.
2. Wyhamowaæ go juz po wy³amaniu, nikt by wtedy nie musia³ za nim biec, co mo¿e wygl±daæ dziwnie. Mo¿na by za bram± ustawiæ kilka osób które tryma³yby liny rozci±gniête w poprzek drogi na takiej wysoko¶ci aby taran na nie "wpad³". I znowu, powodzenie zalezy od ciê¿aru tarana, liczby lin i si³y trzymaj±cych.
Mo¿e to byæ o tyle niebezpieczne ¿e po wy³amaniu taran mo¿e zmieniæ kierunek natarcia, mo¿e uderzyæ niezbyt dok³adnie w ¶rodek lub podskoczy na jakim¶ kawa³ku deski. Zagro¿one by³yby osoby stoj±ce za bram± po bokach no i ewentualne budynki je¶li tam siê znajduj±, nie mo¿na zak³adaæ ¿e pojedzie prosto po prze³amaniu.
3. Je¶li nie to na koniec zostaje zbudowanie po drugiej stronie bramy takiej zapory, której na pewno nie prze³amie...
CYTAT(Jarek Przyby³o)
A gdzie ten Paczków jest ? Wygl±da zachêcaj±co.
Je¶li to ten Paczków to jest na ¦l±sku na po³udniu, niedaleko granicy z Czechami. Zdaje siê niedaleko Kotliny K³odzkiej, o ile dobrze sobie przypominam.
Pozdrowienia
Liadain
Ten Paczków to Paczków kolo Nysy(12 km)
Pod granica czeska.
Pozdrawiam
Andrzej
Wszystkie bractwa, które sa zainteresowane wziêciem udzia³u w Festynie Rycerskim w Paczkowie proszê o przes³anie zg³oszenia wraz z liczb± uczestników i adresem pocztowym lub mailem. Gwarantujemy dobr± zabawê przez dwa dni, dobre jad³o, noclegi oraz wiele konkurencji turniejowych.
Zg³oszenia proszê wysy³aæ na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam Ewa z Raciborza
Witam!
Heh urodzi³em siê w paczkowie wiêc trudno by by³o nieprzyjechaæ na taki turniej =]
musze porozmawiaæ z naszym kasztelanem i dam jak najszybciej znaæ 12 km to nie jest du¿o =]]] moge nawet przyjechaæ na rowerze =D
Turniej juz w sumie niedlugo, od nas ludzie sie pojawia, ale nie wiem jeszcze w jakiej ilosci. Moze bede mial sam zaszczyt przyjechac do Was.
Jednak male pytanie. Jak dojechac tam do Was od strony Wa³brzycha, ewentualnie Wroc³awia ? Czy kierowac sie moze lepiej na K³odzko i potem Paczkow ? Rozumiem, ze to jest ten Paczkow kolo Kamienca Zabkowickiego i Zlotego Stoku, Otmuchowa ?
Witam!
Tak , to jest ten Paczkow k.Otmuchowa i Nysy.
Nie bardzo wiem z jakoich kierunlow lepiej jechac To jest 12 km od Nysy. To moze z tego kierunku.
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"
Cze¶æ.
Paczków le¿y 27 km. od Nysy i ok 25km. od K³odzka.
Jak jedziecie od Wroc³awia to mo¿na przez Z±bkowice ¦l±skie,pó¿niej przez Kamieniec Z±bkowicki,albo te¿ z Wroc³awia na Strzelin,Ziêbice(ok. 90 km.).
Z Opola przez Nysê(ok.85 km.).
A je¿eli chodzi o taran i t± bramê, o której my¶lê, to problem jest du¿y.
Pozdrowienia.
Cze¶æ.
Witam!!
Mala poprawka, do rozbicia bramy zrobimy maly taran a nie ten na
kolach ale sprowadzamy SKORPIONA do jej rozbicia.
Kto byl w tamtym roku w Malborku ten wie o czym mowie:-))
Mozna przyjezdzac w piatek i tylko jedna duza prosba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BARDZO PROSZE O POTWIERDZENIE PRZYJAZDU DO SRODY
25.06
Chcemy zrobic super szamanko ale niestety nie chcemy zeby go za duzo zostalo. Oczywiscie walowke na powrotna droge kazdy dostanie ale to co ma byc na uczcie bedzie TROCHE drozsze.
Przewidujemy dwie bitwy w tym nocna z paleniem.
Nagrody beda tym razem w gotowce i w dodatku w walucie obcej.
Po ile to tajemnica ale troche tego bedzie!!!!!!!
Pozdrawiam
PS
potwierdzenia do mnie lub do Ewki wawocznej
moj telefon
602613386
Witam!!
1.Chcialem zapytac ile jest kilometrow z Krakowa do Paczkowa i jak najlepiej jechac.
2.Czy bedzie turniej wczesny (tj krag wojow)
CYTAT(Filip)
1.Chcialem zapytac ile jest kilometrow z Krakowa do Paczkowa i jak najlepiej jechac.
2.Czy bedzie turniej wczesny (tj krag wojow)
Witam,
1. Efendi twierdzi ze to okolo 250 kilometrow. Samochjopdem - moim zdaniem - najlepiej autostrada dojechac do zjazdu na Opole i Nyse - i przez Nyse do Paczkowa. Nie mam pojecia, jak sie tam jezdzi transportem publicznym...
2. Bedzie Krag Wojow (Znowu na podstawie wiadomosci od Efendiego, nie znam szczegolow).
Pozdrawiam
Witam!!!
transportem publicznym - to najlepiej poci±giem
jak z Krakowa - to z przesiadk± w Katowicach
tak s±dzê - nie sprawdza³am
w Karakowie bywam czêsto, ale nigdy nie by³am w Paczkowie
korzystajac wiêc z bycia s³yszaln± (ewentualnie:czytaln±) chcia³am po prostu zapytaæ: co dalej? jak siê juz dojedzie do Paczkowa, to gdzie sie kierowaæ? gdzie nocleg albo co¶ w tym rodzaju? to do¶æ wa¿ne dla mnie, bo bêdê jechaæ z domu samajedna, nie z Opola...
pozdrawiam:-)
i do zobaczenia na Paczkowie:-)
I ja przylaczam sie do pytania.Paczkow duzy moze nie jest, ale napewno nie na tyle maly, aby nie bylo zadnych problemow ze znalezieniem turnieju
Mozecie wrzucic tutaj jakas mapke, albo dokladne wytlumaczenie co i jak?
Witam!
Mam takie pytanie nocleg jest w jakie¶ szkole ,namioty czy co¶?
Prosze o jak±¶ odpowiedz na forum nasz kasztelan dosta³ zaproszenie aleniebylo wiecej info co i jak ^^ a chcia³ bym przedstawiæ wszysko dla m³odszych w czwartek (Nysa bêdzie siê sk³ada³a chyba z samych m³aodych =D) i ta sprawa jest dosyæ wa¿na i jeszcze jak mo¿a jakie¶ szczegó³owe wiadomosci albo nowinki ^^
S³awa!
Witam!!
Pytam sie jak poprzednicy
-jak dojsc na miejsce
-gdzie to dokladnie
-i gdzie jest nocleg
Nasza druzyna jedzie z Krakowa i chcieli bysmy tam trafic!!
CHWA£A !!!
Czy móg³by mi kto¶ napisaæ gdzie dok³adnie odbêdzie siê ten turniej (stadiona ??) .
Z powa¿aniem
Lothar Jurgin
Jadê busem z Wroc³wia mogê kogo¶ zabraæ
Witam!!
Spanie w szkole i Osrodku kultury i Rekreacji,ul.Wojska Polskiego 27.
To jest jakies 80 m od miejsca gdzie sie bedzie wszystko odbywac.
Kto chce i ma namiot historyczny,moze go zabrac i spac ppod murami(80 m od szkoly) a wiem ze bedzie takich troche.
Tak ze cala impreza w "kupie" a do rynku mamy jakies nastepne 70 m
od bramy ktora mam nadzieje,uda sie rozwalic przy pomocy min skorpiona.
Pozdrawiam i do zobaczenia.
PS
Bedziemy tam juz od piatku, jezeli ktos chce pomoc to zapraszam.
z ciekawostek to to ze bedzie telewizja polonoijna z Chcago zeby nas potem pokazac jak sie bawimy. W zwiazku z tym uprasza sie o zataczanie i inne po uprzednim sprawdzeniu ze nei jest sie filmowanym:-)). A, i jeszcze jedno,turniej luczniczy zgromadzil prawie wszystkich najlepszych lucznikow w kraju z jerzym Jackowskim na czele tak ze bedzie na co popatrzec
Witam!!
Turniej rozpoczyna sie w piatek a nie wiemy ktoredy podazac do miejsca bitwy biesady i prosze o szczegoly bo nic nie wiemy
Pozdrawienia
no i po ptakach...zabawa byla przednia, brakowalo tylko slonca, cieplej herbaty i czegos konkretniejszego do jedzenia na biesiadzie poza salata i mafefka dla nas, trawozercow
Najpierw pochwa³y , impreza bardzo fajna szkoda ¿e s³oneczka ma³o
jako trawo¿erca na¿ekaæ nie mogê nie bylo ¼le mi³e zaskoczenie
nareszcie cio¶ wiêcej ni¿ chleb i keczup . Miasteczko te¿ ³adniutkie choæ miejscowi nie koniecznie
, wszystko sprawnie zorganizowane , choæ szkoda ¿e poza dudzia¿ami zabroak³o muzyki na ¿ywo.
No a teraz bêde na¿eka³ , my¶la³em ¿e czasy glanów leginsów i wszelakiej pomroczno¶æi to ju¿ pszesz³o¶ no i siê mocno zdziwi³em glanum maximum ale niech im ziemia lekk± bêdzie , druga rzecz to wieczorna bitwa sprawia³a wra¿enie ogólneg chaosy i w pewnym momêcie rze¼ni , ale nie wine za to organizatorów tylko do¶æ napiêta sytuacjê ( kto by³ ten wie co mam na mysli) .
Podsumówuj±c impreza naprawdê fajna ( mo¿na by³o klepaæ puszki
) wruci³em zadowolony .
Ha³wa Organizatorom
Pozdrawiam Padre
Ps
Bardzo wielk± pro¼bê mam je¶li kto¶ ma zdjêcia i chêci i móg³by podrzuciæ na meila ( padre@autograf.pl)
to wdziêczny bêde bardzo.
Witam
No tak, miejscowi byli momentami wrêcz okropni. Zachowywali siê niezwykle chamsko, a wrêcz nieludzko. Usprawiedliwiæ ich nie mo¿na, bo g³upoty siê nie usprawiedliwia. No có¿...ten typ widocznie tak ma. Tego nie mo¿na by³o przewidzieæ
. Nawet czê¶æ mieszkañców kiedy zobaczy³a wyczyny swoich pobratymców zaczê³a siê za nich wstydziæ. Szkoda mi ich.
Miasteczko jednak jest bardzo ³adne, tylko ¿eby do niego trafiæ musieli¶my nieco pob³±dziæ
Impreza jak na takie warunki miejscowe by³a udana. Ale rzeczywi¶cie brakowa³o wy¿ej wymienionej ciep³ej herbaty i kawy. Zw³aszcza rano
My¶lê, ¿e móg³by staæ jeszcze jeden namiot, w którym ludzie mogliby przechowywaæ swoje naczynia, bo nie zawsze chcia³o mi siê (nie wiem jak innym) kursowaæ tam i z powrotem (czyli z sali gimnastycznej do parku) z miskami, kuflami itp. Zw³aszcza, ¿e by³ to lekki kawa³eczek i droga w pewnym momencie stawa³a siê ju¿ ¿mudna. Tak wiem...rozleniwi³am siê niesamowicie.
Poza tym zastanawia³am siê, czy nie mo¿na by³o jako¶ terenu zabezpieczyæ g³ównie przed pijanymi dresami, który najwiêcej zak³ócali porzadku. Szkoda te¿, ¿e nie by³o parkieciku dla hulaj±cych taki jaki by³ na Byczynie. Przynajmniej nie trzeba by by³o obijaæ siê i nadeptywac przechodniów
ale to tylko taki drobniutki makament. Kto by siê tam przechodniami przejmowa³
Bojóweczka by³a niewielka, ale za to bardzo zacna. A¿ mi³o by³o popatrzeæ na bij±cych siê panów
. £uczniczego nie widzia³am, no ale có¿...nie mo¿na widzieæ wszystkiego. Bitewka wygl±da³a ca³kiem zacnie. Nie wiem jak wygl±da³a ta pierwsza od strony gapiów, bo ja akurat mia³am bardzo zani¿one pole widzenia jak na swoje 160 cm, ale druga wygl±da³a bardzo fajnie. W pierwszej (drug± obserwowa³am od strony publiki) od razu z moim wielkim szczê¶ciem trafi³am na Bia³orusinów
. ¯yjê! Ruszam siê! Jest dobrze!
.
W pewnym momencie w tak siê zamota³am, ¿e nie bardzo wiedzia³am kogo mam laæ, ale na szczê¶cie zarz±dzili odwrót i problem mia³am z g³owy. Podoba³o mi siê.
Pozdrowienia dla:
+ organizatorów, szczególnie dla Efendiego
+ KDZów za ¶wietn± zabawê w ich towarzystwie
, szczegolnie dla Sonii za irlandzk± jak i te¿ szkock± hulankê, jest w tym ¶wietna
+ wszystkich dziewczyn z którymi zdarza³o mi sie hulaæ wszelkiego rodzaju tañce
+ oraz oczywi¶cie dla Bia³orusinów
I ta sama pro¶ba co zwykle. Je¿eli kto¶ ma lub bêdzie mieæ jakie¶ zdjêcia to je¿eli mo¿e niech mi je prze¶le na visenna0@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
Visenna
Witam!
Czeka³em na ten turniej dosyæ d³ugo (chcia³em wreszcie zwiedziæ miasto w którym siê urodzilem
.Turniej mnie mnie nierozczarowa³ a w szczególno¶ci roskrêci³ siê w sobote rano =P (oczywi¶cie dla mnie) i z tego miejsca przepraszam za niepo¿egnanie siê z wami i pozdrawiam Ciastonia i Steryda =PP za utrzymywania moim zdaniem dobrego klimatu ^^. Bitwa ,hmm zas³ania³ mi ogó³em na poczatku policjant ale jako¶ przekona³em go ¿eby siê przesun±³ =D mog³a by byæ leprza ale i tak by³a ok =P ale pu¼niej wpadli¶my na to ¿eby zrobiæ ¿uczka (to to takie z 6 kolesiami trzymaj±cego kawa³ek brami i jednym na górze =D)
Pozdrawiam wszyskich i do nastêpnego ^^
CYTAT(Odd)
pozdrawiam Ciastonia i Steryda =PP za utrzymywania moim zdaniem dobrego klimatu ^^.
Pytanie co dla Ciebie znaczy dobry klimat? Bo nie wiem czy ich chwaliæ, czy laæ
A nie by³o mnie w Paczkowie wiec nie mog³am ich pilnowaæ...
Pozdrawiam
Witam!!!
Impreze uwazam za bardzo udana - bawilem sie doskonale. Slonca moze i nie bylo za duzo ale pogoda i tak byla niezla.
Bitwa byla naprawde ok /choc momentami z mojego punktu widzenia wydawala sie troche chaotyczna/
CYTAT
ale pu¼niej wpadli¶my na to ¿eby zrobiæ ¿uczka (to to takie z 6 kolesiami trzymaj±cego kawa³ek brami i jednym na górze =D)
Ten pomysl tez mi sie spodobal
Jedyne co popsulo ogolnie bardzo pozytywne wrazenia z turnieju to chyba "grupy miejscowej ludnosci". Mam wrazenie ze nawet organizatorzy nie przewidzieli az takiej ilosci pijanych dresow ktorym chyba nie spodobalo sie zajecie ich "miejsca libacji".
Co do kwestii jedzenia to bylo naprawde niezle /choc trawozeni nieco narzekali/, choc musze sie zgodzic ze przydalaby sie ciepla herbata, a szczegolnie kawa.
Dziekuje wszystkim dzieki ktorym sie az tak dobrze bawilem /zainteresowani beda wiedziec o kogo chodzi/
Pozdrowienia
CYTAT(Kinia)
CYTAT(Odd)
pozdrawiam Ciastonia i Steryda =PP za utrzymywania moim zdaniem dobrego klimatu ^^.
Pytanie co dla Ciebie znaczy dobry klimat? Bo nie wiem czy ich chwaliæ, czy laæ
A nie by³o mnie w Paczkowie wiec nie mog³am ich pilnowaæ...
Pozdrawiam
Pilnowali siê nawzajem =D a i tak mieli glupie pomysly ale to nietylko oni
,a sprawowali siê "ok" dobrze pilnowa³a ich te¿ babcia ^^
spoko z nich ludzie ogó³em jak mo¿na ich tak nazwaæ =D
Witam!!!
jeszcze siê nie otrz±snê³am po Paczkowie i trwam trochê poza czasoprzestrzeni± - co oczywi¶cie zawdziêczam ekipie z Choragwi Miecza i Ró¿y
dziêki, szczególnie Gajowi, Piotrkowi i Magdzie - mam nadziejê, ¿e wkrótce spotkamy sie u Gaja na ogródku na jakiej¶ imprezie :-)
podziêkowania tez dla Kubatora i Matusza - za szapony do w³osów
dla Babci Ani za optymizm
dla Pejsa za kradzie¿ i oddanie pier¶cionka (cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie, choæby refleksu)
dla dziewczyn z Bêdzina, dla Ciastonia i Steryda, ¿e nie sprawiali problemów
i na koñcu (choæ oczywi¶cie: last, but not least) dla wszystkich z OBR-u
dla dziewczyn, które przygotowywa³y jedzenie na biesiadê - dzieki Wam nie musia³am sterczeæ w kuchni i mog³am trochê zwiedziæ miasto
pozdrawiam serdecznie równie¿ wszystkich, którym mog³am s³u¿yæ rad± (lubiê byæ potrzebna-to podnosi moj± samoocenê)
¿a³ujê tylko, ¿e zabrak³o kilku osób, na które liczy³am: brakowa³o mi Was!
to narazie takie chaotyczne refleksje
jak wrócê do normalno¶ci (a trochê to potrwa, bo weekend w towarzystwie Gaja to bardzo traumatyczne prze¿ycie) - jeszcze siê odezwê
dzi¶ same pozytywne sprawy, na te bardziej przykre jeszcze przyjdzie czas...
pozdrawiam:-)
Triss, znana te¿ jako Ruda
CYTAT( Odd)
Pilnowali siê nawzajem =D a i tak mieli glupie pomysly ale to nietylko oni
,a sprawowali siê "ok" dobrze pilnowa³a ich te¿ babcia ^^
spoko z nich ludzie ogó³em jak mo¿na ich tak nazwaæ =D
czyli mogê ich pochwaliæ. Oczywi¶cie umiarkowanie by w samozachwyt nie popadli
. I cieszê siê, ¿e na wyjazdach kto¶ przejmuje odemnie paleczke opieki nad moimi ch³opcami
. A g³upie pomys³y to siê ich zawsze trzyma³y. Jeszcze raz dziêki wszystkim którzy na nich "spogl±dali".
pozdrawiam
jest nie¼le, ju¿ prawie odespa³em ten turniej
czas jako¶ podsumowaæ, tak wiêc:
wielkie dziêki dla ca³ego Opolskiego Bractwa Rycerskiego z Efendim na czele za ¶wietn± zabawê, by³o super
a agresywno¶ci dresów moim zdaniem nie da³o siê przewidzieæ.....
nastêpnym razem trzeba ich podprowadziæ pod 'Skorpiona'
pozdrowienia dla: Rudej, Zwierza, wszystkich i rozmaitych Szkotów
, Paw³a z Boles³awca i Czarnego Wie¶ka (wpadli ju¿ wieczorem, ale na bitwê nocn± i biesiadê zd±¿yli
), ca³ej ekipie, która chrapa³a mi na sali w domu kultury dziêki czemu spa³em tylko 2h ( no dobra, to nie by³ jedyny powód
) i wszystkim, dziêki którym dobrze siê bawili¶my
do Rudej: Ty musisz wróciæ do normalno¶ci? to pomy¶l, ¿e my go mamy na g³owie ca³y czas
jedno powiem, i tak ogl±danie meczu przed bitw± rz±dzi
dla tego kto to wymy¶li³
po bitwie pierwsze pytania jakie s³ysza³em to: to kto w koñcu wygra³, Szwedzi czy Holendrzy?????.
Witam
CYTAT
¿a³ujê tylko, ¿e zabrak³o kilku osób, na które liczy³am: brakowa³o mi Was!
Mam nadziejê Olu, ¿e i mnie to dotyczy
Wrzuæcie jakie¶ zdj±tka z Bitewki.
Pozdrawiam
Nataniel
ju¿ mam parê zdj±tek na dysku, ale wszystkie po 700kb, niech mi kto¶ powie jak to zmniejszyæ to tu wrzucê
pozdrawiam
Witam
Peterze, a czy mog³abym liczyæ na przes³anie mi fotek? By³abym niezmiernie wdziêczna.
Same fotki mo¿na zmiejszyæ w bardzo prosty sposób. O ile s± ju¿ one w .jpg'ach to wystarczy w byle jakim programie graficznym zmiejszyæ ich format. Ja zawsze robie to w ACDSee i nie¼le na tym wychodze :)
Pozdrawiam
Visenna
Ja bym mia³ zdiêcia nawet dzisiaj ale niestety zapomnialem wzi±¶æ p³yty a on niemia³
a jak by kto¶ chcia³ to niech siê do mnie zg³osi na GG to walne to wszysko na serverek (nieograniczony) =]] i spokój =] jutro sam w¿uce te swoje ju¿ niezapomne o p³ytce =D
Witam!!
Chce podziekowac w imieniu mieszkancow Paczkowa za Wasze zachowanie i pokazy kunsztu rycerskiego. Sa to slowa ktore uslyszalem dzisiaj(poniedzialek) z ust burmistrza tego miasta.
Niech sz...g trafi dresiarzy i ca³a policje w Paczkowie, ktolra przed nimi sie plaszczyla. Niestety nie wszystko da sie przewidziec i dlatego bylo troche zamieszania w czasie bitwy gdyz ta durniejsza czesc ludnosci miasta ciagle wychodzila przed skorpiona itd,itd.
Buzi dla wszystkich no i jeszce raz przypominam ,prosze o przysylanie zgloszen na letni do skansenu(slub), bo tym razem beda przyjmowani ludzie tylko z zaproszeniami( ze wzgledu na slub Tomka).
No i to nieszczesne urzadzenie ktore znalazlo sie przed namiotem dzieki jakiemus czarownikowi.. Mariusz(ten w cywilu) nie wie jeszce ze tego w sredniowieczu nie bylo-tak ze przepraszam- a on juz swoje na kole tortur dostanie.:-))
Pozdrawiam
i do zobaczenia na Grunwaldzie
to ja mam jakie¶ starsze AcdSee...
no ale ju¿ wiem co i jak, za co z góry dziêki ludziom, którzy pomogli
zdj±tka najdalej pojutrze wrzucê tu na frehe, nie bêdê przesy³a³ indywidualnie, bo bym chyba cholery dosta³
pozdrowionka
Visenno - naprawde nie ma za co dziekowac, tanczenie z tob± to sama przyjemnosci. Musze sie do ciebie zglosic po nauki w zakresie tancow dworskich na najblizszym turnieju....
co do drechow, o ktorych sie tak wszyscy rozpisuj± - oj, tak, dali popalic
chociaz przypuszczam, ze takich warta by nie zatrzymala....
dziekuje wszystkim za mile spedzony czas...
Medbh jest za co jest. Co do tañców dworskich to mo¿esz na mnie liczyæ. Mo¿e kiedy¶ pomiêdzy turniejami wybiore siê do kraka to sobie pohulamy o ile bêdzie siê da³o muzyke sko³owaæ. Bez muzyki te¿ siê da, ale to troche g³upio :)))
Pozdrawiam
Pod tym linkiem znajduje kilka zdjêæ jakie zrobi³em w Paczkowie.
http://marcin121.w.interia.pl/index.htm
Pozdrawiam
Chwa³a!
Ja równie¿ podpisuje siê wszystkimi ³apkami pod pchwa³ami dla organizatorów
jak równiez dla wikingów za pomocne rady oraz dla Padre który honor Krêgu Wojów utrzyma³ i nie pozostawi³ mnie samego
-> Zuczek to wam siê podoba³ ale jak pierwszy raz zaproponowa³em to uzyska³em negatywn± odpowied¼
->proponuje by kat nastêpnym razem demonstrowa³ swój kunszt na dresach (wreszcie bym zobaczy³ na czym polega ³amanie ko³em
)
Powtarzam równie¿ pro¼be t³umu o zdjêcia^^
W imieniu Najemnej Kompanii Grodu Ko¼le dziêkujê serdecznie za zaproszenie, go¶cinê i wspóln± zabawê.
Nie mogê siê zgodziæ z poprzednikami - s³oñca by³o tyle, ile potrzeba, ciep³a herbata te¿ by³a, tylko trzeba by³o wiedzieæ do kogo uderzyæ :P
Czajnik bezprzewodowy by³ dostêpny przez ca³± sobotê w namiocie "kuchennym" - sami¶my go kupili i udostêpnili wraz z herbat±.
Dziêkujê serdecznie Gajowi i jego dru¿ynie kucharzy dziêki którym nie g³odowa³am na kolejnym turnieju. Ich podp³omyki by³y zbawienne dla mojego rozwalonego uk³adu pokarmowego.
Chwa³a im za to! Jak¿e Wam siê odwdziêczê!?
(To nie jest przytyk do organizatorów - by³o du¿o jarskiego jedzonka, tylko, ¿e ja MUSZÊ byæ wegank±
... nawet chleb mo¿e mi zaszkodziæ je¶li jest z ulepszaczami, sera, mleka nie mogê i t³uszczu spo¿ywaæ, wiêc podp³omyki by³y mi jedymym "chlebem powszednim")
Dziêkujê równie¿ innym uczestnikom imprezy dziêki którym Turniej wygl±da³ tak, jak wygl±da³! (a wygl±da³ super)
Co do tych gorszych tubylców... cieszê siê, ¿e nie dosta³am lataj±cymi tu i ówdzie butelkami po piwie i po pysku od piêciu osi³ków, którzy (odpowiednio nachmieleni) twierdzili, ¿e siê nie odsun±, bo nie boj± siê plastikowych mieczy...
Mimo niektórych, przykrych incydentów impreza by³a naprawdê dobra... szkoda, ¿e nie by³o porz±dnej policji, tylko jakie¶ resztki Stra¿y Miejskiej (sztuk 2)... ewidentna wina miasta, nie organizatorów!
Kto¶ tu krzycza³, ¿e nie widzia³ bojówki i ³uczniczego, bo ma 160 cm wzrostu... zapraszam do mnie (150 cm) na naukê, jak poradziæ sobie z t³umem, ¿eby widzieæ jak najwiecej
Jeszcze raz pozdrowienia i podziêkowania dla wszystkich!
Ju¿ mi za Wami têskno!
CYTAT(tatsu)
Kto¶ tu krzycza³, ¿e nie widzia³ bojówki i ³uczniczego, bo ma 160 cm wzrostu... zapraszam do mnie (150 cm) na naukê, jak poradziæ sobie z t³umem, ¿eby widzieæ jak najwiecej
Tak. To by³am ja.
Na naukê zg³oszê siê przy najbli¿szej okazji. A mo¿e siê czego¶ nowego naucze. Narazie radze sobie z takimi sytuacjami ca³kiem nie¼le. Zawsze siê gdzie¶ wepcham i w tym to ju¿ mam wprawe.
Tylko trzeba wzi±æ pod uwagê jedn± rzecz...pchaæ siê mo¿na, tylko nie w blachach
Witam!
I ja chcia³±m dodaæ swoj± opinie co do trunieju, czyli wyraziæ podziekowania dla organizatorów bo by³o ¶wietnie i mam nadzieje, ¿e nie by³ to ostatni raz:).
Co do nauki tañców dworskich od Visenny, to jestem kolejn± chêtn± wiec jakby co¶ to proszê o mnie pamiêtaæ.
No i zdjecia, zdjecia, nadsy³ajcie zdjecia bardzo prosze, bo nie mogê sie doczekaæ!!
Pozdrawiam
Visenno, w³a¶nie w blachach ma siê najcê¿sze argumenty i nawiêksz± si³ê przebicia
:D
Ja muszê torowaæ sobie drogê nieopancerzonymi ³okciami
a ile razy zostajê podeptana
No có¿ takie s± uroki posiadania typowo ¶redniowiecznego wzrostu (hehehe)
Pewnie, w blachach mo¿e i siê ma najciê¿sze argumenty...ale nie po¶ród tak samo okutych w blachy, ale dwa razy wiêkszych ode mnie go¶ci
Pozdrawiam
Visenna
W imieniu Chor±gwi Byczyñskiej OBR dziêkuje za turniej! By³o baardzo ciekawie
A osobi¶cie chcia³bym podziêkowaæ wszystkim za przedni± zabawe w niedziele rano- jeszcze bol± mnie ¿ebra, a po "mo¶cie" jaja bola³y mnie przez 3 godziny (to przez ciebie Had¿i
)
Pozdrowienia od:
Lewej, Barana i oczywi¶cie mnie samego
PS
Szkoda ¿e ten kij siê z³ama³... widzia³em ¿e Zierzu mia³ wieelk± ochote na ca³± t± zgrzewkê...
CYTAT(Marcin)
Pod tym linkiem znajduje kilka zdjêæ jakie zrobi³em w Paczkowie.
http://marcin121.w.interia.pl/index.htm
Fotki zapowiadaj± siê ciekawie, tylko na przysz³o¶æ nie wrzucaj ich na interie. Nie do¶æ, ¿e tam transfer ¶miga jak szalony to jeszcze, co chwila nastêpuje przekroczenie transferu :-(
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.