Mam pro¶bê... nigdzie nie mogê siê dogrzebaæ przepisu na ciasto do wypiekania podp³omyków...je¶li kto¶ móg³by takowy mi przes³aæ by³abym niezmiernie wdziêczna.
Ciasto jest takie samo jak na chleb.
Na to bym nie wpad³a - stawa³am raczej na co¶ w rodzaju ciasta nale¶nikowego. Czy blachê do pieczenia siê jako¶ nat³uszcza czy tak na ¿ywca...na rozgrzan± blachê i ju¿..?
Dziêkujê serdecznie za t± podpowied¼
Bêdê wdziêczna za wszelkie mo¿liwe przepisy na ró¿niaste potrawy wcze¶niackie...które przejd± przez gard³a ludzisk z pocz±tku XXI wieku
Wcale nie musi byæ jak na chleb. Mo¿e te¿ byæ m±ka,piwo i sól. Mniam mniam
Ponadto zamiast pieczenia na blasze,to mo¿na to te¿ robiæ na czystym popiele,ale trzeba mieæ pewno¶æ,¿e ¿aden kretyn plastiku w tym nie spali³.Popió³ musi byæ z czystego drewna,bez farby,oklein etc.
Polecam
u nas to obozowa podstawa
..a te podp³omyki to d³ugo musz± siê piec? ...5 minut, ...pó³ godziny?
( wolê duuuuu¿o wiedzieæ zanim siê za to pichcenie wezmê )
Przepis prosty i zapowieda siê nie ¼le - napewno wypróbujê
Ostatnio znalaz³am taki przepis - pisz± tam ¿e mo¿na piec podp³omyki w piekarniku, ale chyba mo¿naby równie¿ na blasze nad ogniskiem
Podp³omyki
4 dag dro¿d¿y
35 dag m±ki ¿ytniej
35 dag m±ki pszennej
1/4 l letniej wody
1/8 l letniego mleka
1 ³y¿eczka soli
(wedle upodobania dodatkowo:
1 ³y¿eczka kminku
1 ³y¿eczka rozgniecionych nasion kolendry)
1/4 m±ki przesiewamy do miski. Robimy wg³êbienie, w które wkruszamy dro¿d¿e, wlewamy mleko i wodê i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Oprószamy m±k± i odstawiamy do wyro¶niêcia. Po up³ywie ok. 15 min dodajemy pozosta³± m±kê, (przyprawy) i dok³adnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia na 40 min. Dzielimy na 4 czê¶ci. Ka¿d± rozwa³kowujemy na okr±g³y placek grubo¶ci ok. 1 cm. Uk³adamy na blasze posmarowanej olejem, oprószamy m±k± i znowu odstawiamy do wyro¶niêcia na 15-20 min.
Pieczemy na ¶rodkowym poziomie piekarnika (ok.200-230 stopni) przez ok. 30 min. Podp³omyki musz± byæ rumiane i chrupkie, ale nie suche, dlatego wstawiaj±c chlebki do piekarnika nalewamy pó³ szklanki wody do blachy ustawionej na dole.
Sk³adniki mo¿na mno¿yæ, aby uzyskaæ wiêcej pysznych podp³omyków.
Je¿eli nie masz m±ki ¿ytniej, u¿yj m±ki pszennej w jej miejsce.
SUPER!!! zobaczymy co bêdzie z praktyk±
Zak³adam ¿e nad ogniskiem trzeba trochê d³u¿ej piec ni¿ w piekarniku...
Jak sprawdzê przepisy ( a zamierzam sprawdziæ wszystkie ) napiszê które najszybciej znika³y...
Te nasze napoleoñskie podp³omyki robimy tak.
Proporcje na oko,bo tu o konsystencjê chodzi,tzn,ma byæ taka jak na ciasto od pizzy.
Pieczemy na ognisku,a dok³adniej na popiele.Bardzo szybko sie piek±,5 minut max.Opiekamy z dwóch stron,a¿ do koloru rumianego (jak rant pizzy) i przewracamy na drug± stronê.Owy placuszek z ciasta nie powinien byæ za duzy i za gruby,0,5cm wystarczy.
Ponadto mozna ugnie¶æ cieñsze ciasti i zrobiæ pieróg podp³omykowy z farszem,np. z serem,cebul±,grzybami itp.
Konczê ten topic,bo mnie zaczelo w ¿o³±dku ¶ciskaæ,a raczej ssaæ
Najprostrzy przepis na podp³omyki to: m±ka woda i trochê soli.
Ugnie¶æ na ciasto by do palców sie nie klei³y, roawa³kowaæ na cieniutko, piec na gor±cej patelni, gor±cym kamieniu, gor±cym popiele, gor±cej blasze, a¿ zaczn± siê robiæ b±ble, a one siê przypiek± lekko i gotowe...
Pozdrawiam
Robert Bagrit napisal:
Najprostrzy przepis na podp³omyki to: m±ka woda i trochê soli.
Otó¿ to!!!
Podp³omykowe to najprostsze ciasto.
Wszystkie dodatki to ju¿ na zasadzie ciasta " na winie" -------> z tego co sie pod rêkê nawinie
Poza tym sama nazwa wskazuje metodê obróbki cieplnej. POD P£OMYK
Czyli najprostsze ciasto w najpraktyczniejszym wydaniu z gor±cego popio³u do obiadu miêdzy bitwami.
Oczywi¶cie Horhe, ¿e nie musi byæ ciasto jak na chleb, ale takie jest chyba najbardziej odpowiednie do celów "kanapkowych". Przepisów na takie placki jest masa, w zale¿no¶ci od czasu i zasobno¶ci spi¿arni.
Poniewa¿ jestem leniwa, w za³±czniku dwa skany z mojej ulubionej ksi±¿ki kucharskiej "Pieczenie ciast" Ch.Teubnera i A. Wolter wraz z obrazkami jak mog± wygl±daæ podp³omyki.
A przepis Roberta jest ¶wietny, takie placki robi³a moja babcia na starym piecu wêglowym, tylko nazywa³y¶my je makaronikami
Fajnie siê rozdmuchiwa³y... (eh, wspomnienia
)
Przepraszam, ale nie nie mog³am dodaæ za³±czników, a potem mnie d³ugo nie by³o na necie
Gunnila
Nie chcia³y mi pój¶æ oba za³±czniki.
Ja znam jeszcze inn± metodê robienia podp³omyków na ogniu: otó¿ ciasto z m±ki i wody (+ innych dodatków) maj±ce konsystencjê, która pozwoli je umie¶ciæ na okorowanym kiju dowolnej ¶rednicy. Potem wystarczy trzymaæ ciasto na kiju nad ogniem i powoli obracaæ dopóki siê nie zarumieni. Potem trzeba sprawdziæ czy wszystko siê dopiek³o, a jak nie to jeszcze nad ogieñ. A po upieczeniu ciasto "ogryza" siê z patyka.
Frodo
Hmm a jakby takie ciasto jakos z tego kija zdjac, wpakowac tam kielbache i mamy hotdoga ale sredniowiecze:P
Problem jest taki, ¿e podczas pieczenia ciasto dosyæ mocno przywiera do patyka i moje wszelkie próby zdjêcia z patyka koñczy³y siê na jedzeniu kawa³eczków. Ale mo¿e jakby siê ów patyk czym¶ posmarowa³o to mo¿e co¶ by by³o z medievalnych hot dogów...
Jako stara harcera powiem wam ¿e robi³am to ok. 15 lat temu i to na patyku nazywa³o siê gady, gdy do ww. ciasta dodajemy trochê t³uszczu , smarujem ostrugany kijek np. sade³kiem i jak jest ju¿ dobrze upieczone schodzi bez problemów, a jadaæ to mo¿na na tysi±ce sposobów.Podp³omyki to podstawa i nie musz± byæ okrag³e to zale¿y od waszej fantazji-podp³omyki swasty te¿ ju¿ widzia³am:-)
Ja znalaz³am takie proporcje dla "podstawowego" przepisu na podp³omyki (trochê wzbogaconego, mleko zamiast wody:
50 dag m±ki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
sól
Albo na przyk³ad taki, jak w tym linku:
http://halszczak1.webpark.pl/alergicy/piec...podplomyki.html
Pozdrawiam!
dzis próbowa³em zrobiæ samemu sobie jednego testowego podp³omyka w wersji najprostrzej na patelni ¼le go rozplaska³em i przygrza³y siê mocno brzegi odwróci³em rozplaska³em mocniej i ... przypali³em ale wierzchni± warstwe w ¶rodku pozosta³ prawie niedopieczony niema co jestem zdolny ale poza zaczadzeniem kuchni prawie nic siê niesta³o (chyba ¿e próbne kêsy wyprawi± mnie na tamten ¶wiat) inaczej mówi±c niebiore siê wiêcej do kucharzenia :-)
czy kto¶ jeszcze okaza³ siê tak±
jak ja? mia³ jakie¶ problemy z tak bajecznie prostym przepisem?
Czolem!!
Najprostsze podpolomyki robi sie z maki i wody z roznymi np dodatkami slonecznik ,miod,orzechy piwo co dusza zapragnie. najlepsze sa "smarzone" na goracym kamieniu, z braku laku i patelnia jest dobra - byle rozgrzana. proporcje najlepiej na oko. aha ciasto wyrabia sie tak by sie nie kleilo jak sie klei to trzeba dosypac maki. i trzeba pamietac o dobrym rozwalkowaniu musi byc bardzo plaskie.
pozdrawiam
ps slawa i czesc dla miecza i rozy za podplomyki na byczynie. pychota!!!
a ja dzisiaj zrobilem podplomuki z cebulka, serkiem zultym i boczkiem - MNIAM!!!!!!!!!!! a wogole to rezygnuje z chlaba podplomyki sa lepsze
Od czasu ostatnich juwenaliów na Krakowskim UJ szukam przepisu na te pyszne podpomyki!! Jak tylko rêka mi siê zro¶nie (zlama³em) to od razu biorê siê za pichcenie!!
CYTAT(Bagpiper)
a ja dzisiaj zrobilem podplomuki z cebulka, serkiem zultym i boczkiem - MNIAM!!!!!!!!!!! a wogole to rezygnuje z chlaba podplomyki sa lepsze
No napewno sa lepsze:) bo sie je szybciej robi niz chleb:)
Witam!!!
mnie najbardziej smakuj± podp³omyki robione przez Gaja - brata mojego przybranego. i najlepiej z bakaliami. to "najstarsze s³odycze ¶wiata", ale musz± byæ ¶wie¿e, bo na drugi dzieñ to smakuj± jak podeszwa od buta (o zgrozo - gumowa!!!:-) i tylko Ciastoniowi smakuj±...
CYTAT(Keylan)
czy kto¶ jeszcze okaza³ siê tak±
jak ja? mia³ jakie¶ problemy z tak bajecznie prostym przepisem?
Mi sie przytrafilo dokladnie to samo
Jak kto¶ wspomnia³ wcze¶niej najlepiej je piec na kamieniu, patelnia tez jest dobra, ale nie polecam u¿ywania oleju.Bez niego sa i tak ok.Mo¿na je¶æ z d¿emem:)
Ja sma¿y³am swoje podp³omyki na oleju, ale by³y bez dro¿d¿y. Te¿ wysz³y dobrze, a uniknê³am zaczadzenia kuchni. Nie polecam dodawania do ciasta jaj, bo je¶li na ognisku wyjd± lekko surowe, to mo¿na mieæ niez³y, i na dodatak grupowy rozstrój ¿o³±dka... Inny przepis, niemediewalny zak³ada u¿ycie m±ki, ¶mietany i proszku do pieczenia. Te¿ wychodz± dobre, a nie trzeba czekaæ a¿ wyrosn±. Jak tylko zdobêdê przepis od kolegi na samozakwaszaj±ce siê ciasto chlebowe to opublikujê. A co do metod pieczenia,to postawiony na popiele gliniany talerz tez jest ¶wietn± blach±. Krata grillowa te¿ mo¿e byæ. Ja na przysz³y Grunwald planujê postawiæ sobie gliniany piekarnik do pieczywa i miês
Z dodatków do ciasta polecam kminek z cebulk± - wychodzi cudna zagrycha do piwa :D Do przegryzania przy winie lepiej dodaæ tymianku. Je¶li robimy na s³odko - z miodem to ³atwiej sie przypalaj±, trzeba bardziej uwa¿aæ. Smacznego
Ha, ja muszê powiedzieæ, i¿ podp³omyki to najprostsza i proporcjonalnie najlepsza rzecz do jedzenia
Przeczytawszy posty pod tym tematem, chwyci³em za patelniê
Najpierw postanowi³em sporz±dziæ podp³omyk bez ¿adnych dodatków. Na oleju wyszed³ doskonale. Nastêpnie zrobi³em podp³omyki z cebul±, sol± i kie³bas±... Poezja
coz, jesli powiem wam, jak sie powinno robic prawdziwy, hardcorowy podplomyk (jaki pewnie jadano, kiedy pod reka nie bylo oleju, soli, dozdzy i innych figlarnych dodatkow, ktore mozna kupic w najblizszym spozywczaku) to sie zniesmaczycie.
bierzemy garsc wysuszonych ziaren pszenicy
¿ujemy dlugo i namietnie
wypluwamy zawartosc jamy gebowej do miseczki
wyrzucamy za¶linion± papke na rozgrzany kamien
i mamy podplomyk.
proste, nie? to zycze smacznego.
Ta...Hardcore. A potem ¿ujemy jeszcze trochê pszenicy, wypluwamy, wrzucamy do miseczki i czekamy, a¿ sfermentuje, i mamy piwo do popicia
A serio - w Czechach, sk±d niedawno wróci³am robi± langosze. To podp³omyki sma¿one na oleju, tyle, ¿e do maki i dro¿d¿y dodaje sie kaszy kartoflanej. Jada siê to natarte czosnkiem i posypane serem. Wiem, ze swego czasu kartofli nie by³o, ale polecam po prostu jako smaczn± wariacjê na temat podplomyków.
Je¶li ju¿ nie ma na czym siê tego ciasta podsma¿yæ, to mo¿na u¿yæ do tego... miecza
Na oboziku tak kumpel robi³ (tzn to niedok³adnie by³ miecz, aaale)
Tyle, ¿e pó¼niej jest czyszczenie, prostowanie... Nie polecam, je¶li w pobli¿u s± blachy tudzie¿ kamienie, tylko dla zdesperowanych
Jak± grubo¶æ powinny mieæ podp³omyki sma¿one na patelni oraz jak d³ugo trzeba je na niej piec??
Piek³em je parê razy i skórka by³a bardzo twarda, a w ¶rodku wygl±da³y jak by by³y surowe
Cieniutkie. Najlepiej je rozwa³kowaæ na grubo¶æ poni¿ej pó³ centymetra. Smacznego.
CYTAT(Ukasz Spode £ba)
Je¶li ju¿ nie ma na czym siê tego ciasta podsma¿yæ, to mo¿na u¿yæ do tego... miecza
O³ fuj... Patyków nie by³o? Robi siê wa³czek i oblepia patyk dooko³a, i piecze.
Miecz do kuchni?
To nie by³ mój pomys³
Swoj± drog± podp³omyków nie trzeba wa³kowaæ, wystarczy zrobiæ bardziej rzadkie ciasto, jak na nale¶niki i laæ na powierzchniê.
Pozdrawiam
Ukasz
Albo uklepywaæ w d³oniach.
Hm...przeczyta³am od góry do do³u.
Zastosowa³am.
Z miodem, potem z cebulk±.
Tester prze¿y³, nawet by³y przeb³yski zadowolenia.
W³a¶nie wpad³ mi w rêce w³oski przepis na focaccia - tamtejsze podp³omyki. 30dkg m±ki pszennej, 15dkg dro¿d¿y, 200 - 300 ml wody, ³y¿eczka cukru, ³y¿eczka soli. Dro¿d¿e wymieszczaæ z ciep³± wod±, cukrem i ³y¿ka m±ki, poczekaæ a¿ podrosn±, wlaæ do m±ki z sol±. Zagnie¶æ. Poczekaæ a¿ ciasto podwoi objêto¶æ, czyli jakie¶ 30 min, zagnie¶æ na oprószonym m±k± stole, zrobiæ placki dowolnej grubo¶ci. Posypaæ przyprawami i polaæ oliw± - najczêstsze przyprawy to tymianek i rozmaryn - zostawiæ na 10 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i podawaæ gor±ce. Ostatnio zrobi³am focaccia mojemu mi³emu na kolacjê - d³ugo siê oblizywa³
Smacznego.
Dla dodania aromatu i smaku mo¿na przed pieczeniem podp³omyki posypaæ czarnuszk±.
Polecam. Przyprawa owa pasuje do podp³omyków na s³odko, jak i na s³ono-ostro.
O³ fuj... Patyków nie by³o? Robi siê wa³czek i oblepia patyk dooko³a, i piecze.
Miecz do kuchni?
" W kuchni dwa rapiery kucharka bezbo¿na
Odhartowa³a, k³ad±c w piec zamiast ro¿na "
Hm kilkakrotnie pad³o tu s³owo blachy do pieczenia podp³omyków. Widzia³am kiedy¶, gdzie¶ na jakim¶ turnieju w³a¶nie taki „stolik” z blach do pieczenia tylko z czego on mo¿e/powinien byæ zrobiony ¿eby by³o i historycznie i dobre do pieczenia?? Chodzi mi dok³adnie o 1 po³ XVw
CYTAT(Morrigan @ 22:12 14.10.2006)
Hm kilkakrotnie pad³o tu s³owo blachy do pieczenia podp³omyków. Widzia³am kiedy¶, gdzie¶ na jakim¶ turnieju w³a¶nie taki „stolik” z blach do pieczenia tylko z czego on mo¿e/powinien byæ zrobiony ¿eby by³o i historycznie i dobre do pieczenia?? Chodzi mi dok³adnie o 1 po³ XVw
Witam
Jak zwykle warto by³oby zadac sobie pytanie - kto, kiedy i dlaczego mia³by piec podp³omyki na blasze. Turnieje kojarz± mi siê z bardziej 'wykwintn±' kuchni±, ale jestem 'wcze¶niak' i mogê siê myliæ.
Sugerowa³bym raczej co¶ w rodzaju
gofrownicySame podp³omyki to raczej koczowniczy, b±d¼ wêdrowny tryb ¿ycia - wtedy jednak p³aski kamieñ lub co¶ w rodzaju patelni. Na Wschodzie u¿ywa siê wypuk³ej miski stawianej na kamieniach. Nie bardzo wyobra¿am sobie targanie du¿ej p³askiej blachy na nó¿kach.
pozdrowienia Vislav
Co do tej blachy to mialabym mozliwosc posiadania takiej na G07, ale jak to niehisteryczne to zostane przy patelni albo kamieniach.
Dzieki Vislavie
CYTAT(Morrigan @ 11:39 15.10.2006)
Co do tej blachy to mialabym mozliwosc posiadania takiej na G07, ale jak to niehisteryczne to zostane przy patelni albo kamieniach.
Dzieki Vislavie
Hmm.... nie wiem na ile jest to 'historyczne' lub nie. Po prostu taka technologia wypieku nie za bardzo mi odpowiada do preferencji w odtwarzaniu - warstwy spo³eczne
Na G07 mo¿e lepsze poza gofrownic± by³oby co¶ takiego
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2038pozdrowienia Vislav
No tak, w Warszawie na D³ugiej ostatnio wikingowie prezentowali bardzo dopracowan± kuchniê regionaln± ale podp³omyki u nich skwiercza³y na du¿ej prostok±tnej blasze, której raczej przed XV wiekiem w Europie by nie wykuto... to by³ jednak zgrzyt.
Co do sma¿enia na mieczu, to to jest absurd a nie patent; przecie¿ taka broñ nadaje siê tylko do powtórnej obróbki termicznej u producenta.
But in the other hand... jak kogo¶ przyci¶nie, to ró¿ne patenty stosuje:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam!
No tak piecyk to swoja droga mi zrobia
Hmm to chyba jednak zostane przy patelni i bardzie histeryczne, higieniczne i w ogole
Ciasto jest takie jak na macê- woda z m±k±. Mo¿na dodaæ jajka. Podpiekaæ tak d³ugo a¿ siê zrumieni±.
Niedawno by³o na wyk³adzie dr Jagodziñskiego (pan od Truso) powiedzia³ on ¿e wykopali metalowa kratownice do pieczenia czy pó¼niej w sensie wiek XV takie cuæ mog³o wystêpowaæ na terenach Polskich??
Jakby ciasto by³o gêste i odpowiednia kratownica to by mo¿na by³o na tym piec
CYTAT(Morrigan @ 11:26 27.10.2006)
Niedawno było na wykładzie dr Jagodzińskiego (pan od Truso) powiedział on że wykopali metalowa kratownice do pieczenia czy później w sensie wiek XV takie cuć mogło występować na terenach Polskich??
Jakby ciasto było gęste i odpowiednia kratownica to by można było na tym piec
Witam
Przypuszczam, że chodzi o coś takiego
http://www.netlabs.net/~osan/Mastermyr/31-Fire-Grid.jpgpozycja 31 z katalogu
Mästermyr Image Libraryrekonstrukcja
Czy podobne wystepowały 'później' - nie wiem. Co do pieczenia gęstego ciasta - nie spotkałem się z taką metodą - zawsze można spróbować. Jakby się nie udało, zawsze się może przydać do mięsiwa i ryb.
pozdrowienia Vislav
Właśnie o coś takiego jakby zrobic gęstsze kratki to może i uda sie upiec tylko właśnie czy występowalo później
CYTAT(Morrigan @ 13:39 27.10.2006)
Właśnie o coś takiego jakby zrobic gęstrze kratki to może i uda sie upiec tylko właśnie czy występowalo później
Witam - występowało niekoniecznie do celów o jakich myślisz:
A tak na poważnie - znalazłem potwierdzenie:
CYTAT
Much later, Maistre Chiquart, a 15th-century French cook, lists the necessary items in a kitchen as including "twenty large frying pans, a dozen large casks, fifty small casks …a dozen grills," (Du Fait de Cuisine). It’s possible he means something like the apparent portable grill in this early 16th-century picture by Hans Burgkmair, on the right-hand end of the hearth, and looking uncannily like a modern folded grill (below).
Chiquart seems to use the grill most often for toasting bread, but also gives instructions for grilled fish. Re****es for grilled meats thus occur as a small but definite presence across the spread of medieval cuisine, and, while they include directions for cooking sausages, steaks and smallish joints of meat, are interestingly dominated by re****es for grilled fish. Vegetables are far less common, but the 14th century English corpus does suggest mushrooms on a spit, grilled on a gridiron and basted with an egg glaze.
Cytat pochodzi z
http://users.iafrica.com/m/me/melisant/coo...dievalbraai.htm - podkreślenie moje
Tekst przy rysunku
Czyli można próbować.
pozdrowienia Vislav
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.