Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [wikliniarstwo] Wiklina
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Stron: 1, 2
Owen
Witam
Interesuje mnie jak jest z historyczno¶ci± wikliny jako materia³u na kufry kosze itd. (wyposa¿enie namiotu) w ¶redniowieczu szeroko rozumianym.
Pozdrawiam Owen
Jan Gradoñ
Witam!

S±dzê ¿e witki wierzbowe by³y powszechnie u¿ywawane do wyplatania koszy. Za³±czam przyk³ady koszy datowanych na XIV/XV wiek ("Tracht Wehr und Waffen"). Co do kufrów, to poszukam.

swinka.gif
Anonymous
poszukuje produceta koszy itp. z wikliny
Svana
Hej!

Firma nazywa sie Wiker i ma sklep w Koronie w galerii (Wroc³aw) , ale mo¿na sie z nimi dogadaæ, opowiedzieæ o tym co sie robi i co dok³adnie potrzebuje, to wtedy mo¿na dostac rabat.

Pozdrawiam

Svana
Vexator
ma on jakas strone? pojawia sie na imprezach?
Svana
Witam,

Niestety tego nie wiem. Wiem, ¿e kole¶ mia³ wikline surowa (takie niobrobione ga³±zki) i t± standardow± oskuban± z kory. NIe wiem na ile ona jest w klimacie, ale z tego co widzia³am ludzie jej uzywaj±. Ja tam preferujê wiklinê nieobdatr± z kory, bo wygl±da lepiej i ku rado¶i wszystkich jest tansza. Je¿eli kto¶ z Wroc³awia chce namiar na sklepy to moge podaæ. NIestety tylko Wroc³aw. smile.gif

Pozdrawiam,

Svana
S³odziutki
W innym sklepie wiklinowym s³ysza³em, ¿e takiej obdartej z kory wikliny u¿ywano dawniej, natomiast niehistoryczna jest wiklina wybielana na kolor kremowy.
Svana
Okorowana wiklina i nieokorowana z tego co mi powiedziano, tak sie powinno mówiæ. Z tego co wiem o wiklinie, to istniej± ró¿ne rodzaje splotu w zale¿no¶ci od regionu, kraju, i zapewn te¿ wieku. Czy¿by by³ to kolejny powód na rozpoczêcie kolejnej debaty, jakie kosze o jakich splotach powinno sie sotsowac a jakie nie...uff
Znalaz³am ca³kiem mi³a Stronê o "Wikliniarzu" arty¶cie. Robia wszystko.Dos³ownie. Zapraszam do zwiedzania.. najciekawsze sa misie i jelenie wiklinowe!!! smile.gif My¶lê, ¿e facet ma wszystko co poszukujemy. a siedzibe ma w Wyszkowie. Mo¿e komus bêdzie blisko. Jest mail wiêc mo¿na siê z nim zgadaæ jak co¶.

Pozdrawiam

Svana
Katarzyna
Czy kto¶ wie, jakie wzory koszy wiklinowych funkcjonowa³y w XVw? W Med. Tr. Assis. napisano, ¿e w³a¶ciwie ka¿dy wspó³czesny, niezbyt wymy¶lny wzór siê nada. Ciekawa jestem, czy funkcjonowa³y ju¿ wtedy kosze "piknikowe", otwierane z dwóch stron? Mo¿e jaki¶ przyk³ad??? Bo ja do tej pory widzia³am g³ownie takie:
Jarek Przyby³o
Ja kupujê kosze i pó³koszki u dziadka na jarmarku. Dziadek robi z wilkiny nie korowanej, ma swoje parê wzorów zapewne funkcjonuj±cych od dawien dawna. Jak mu pokaza³em zdjêcie z koszykiem na plecy z MS to powiedzia³ : "e panie to ca by my¶leæ od nowa i to by siê nie op³aci³o" no i kupi³em jego kosz "plecny" taki do noszenia obroku koniom albo winogron a ja noszê w nim zbrojê smile.gif .
baranek
Potrzebuje dowiedziec sie jakie konkretnie wzory skrzyn wiklinowych byly na wyposazeniu namiotow. Jezeli ktos ma jakies daneobrazrycina to prosilbym o nadeslanie, a nawet bardzo bym prosil. Z gory dziekuje.
Triss
Witam!!!
czêsto spotykam siê na turniejach z wiklinowymi skrzyniami na ubrania. naogl±da³am siê tego i postanowi³am sobie równie¿ kupiæ. ale kilka dni temu us³ysza³am, ¿e "wiklinowe skrzynie s± niehistoryczne, wtedy by³y tylko drewniane". informacjê tê us³ysza³am od osoby zajmuj±cej siê XIII wiekiem - w zwi±zku z tym nie wiem, czy dotyczy to wieku XIII-go czy tak¿e póxnego ¶redniowiecza. mnie interesuje przedzia³ 1380-1450. czy kto¶ dysponuje informacjami na temat wystêpowania w tym czasie skrzyñ wiklinowych? prosi³abym bardzo o jakies informacje.
z góry dziêkujê
Triss
krax
Bardzo ciekawe co mia³oby byæ w nich niehistorycznego. Plecione sprzêty(skrzynie,koszyki,p³otki,¶cianki,pojemniczki,itd.) by³y czêsto u¿ywane ju¿ we wczesnym (przed XIIIw.) ¶redniowieczu,wiêc nie widzê powodu,¿eby mia³y byæ niehistoryczne pó¼niej. Co wiêcej wielu autorów podkre¶la,¿e plecionkarstwo by³o bardzo "popularnym" rzemios³em, wykonywanym w wielu gospodarstwach.
W razie dalszych w±tpliwo¶ci odsy³am do:
W.Hensel "Historia kultury materialnej dawnej S³owiañszczyzny"
M.Dembiñska "Historia kultury materialnej Polski T.I "
J.Kostrzewski "Kultura prapolska"
vroobell
owszem plecionki by³y popularne, tylko nale¿y zwróciæ uwagê na dwa fakty:
- je¶li wspominane s± skrzynie to "okute ¿elazem" - ciekawe jak i po co wiklinê okuwaæ szczerba.gif
- na ¿adnym z obrazów czy rycin nie widzialem jeszcze wiklinowych skrzyñ, kosze, ³ubiank czy ko³yskii owszem bywaj±, ale to nie to samo co skrzynia

oczywi¶cie lepsze s± takie skrzynie ni¿ stela¿e (swoj± drog± znalaz³em ostatnio ¶redniowieczny, wiklinowo-drewniany stela¿ bigsmile2.gif ), ale jak siê bawiæ to na ca³ego - mieæ super blachy a skrzyni nie?
Kinia
Witam

Owszem wiklina jest historyczna ale nieka¿da i nie wszystko robione z wikliny jest historyczne. Co do skrzyñ wydaje mi siê ¿e nie s± historyczne (mimo i¿ sama ju¿ jedna mam dosta³am na urodzinki icon_mrgreen.gif i mam zamiar z ni± je¼dziæ jaki¶ czas póki nie dorobiê siê czego¶ lepszego. A co do wikliowych rzeczy hmm to trzeba tez pamiêtaæ o splocie jakim by³y plecione te historyczne. W za³±czniku da³am kosze o ile sie nie mylê w³a¶nie XIV XV w. Nie pamiêtam dokladnie.

pozdrawiam

Kinia

ps. Triss jakby¶ kupi³a jednak to ju¿ wiem jak przewoziæ skrzyniê ciapongiem. Mam dwa patenta bigsmile2.gif
krax
Oczywi¶cie troszkê siê rozpêdzi³am z tymi skrzyniami. Generalnie chodzi³o mi o wyroby wiklinowe,ale je¿eli chcieliby¶my podchodziæ w ten sposób do tematu,to na wyposa¿eniu wcze¶niaków nie mog³oby byæ ¿adnego koszyka,poniewa¿ takowego nie znaleziono -jedynie drobne fragmenty i odciski plecionek w innych materia³ach oraz du¿e elementy t.j. ¶ciany, wzmocnienie brzegu fosy i p³oty. Wszyscy autorzy zgodnie twierdz± jednak,¿e wyrób koszy by³ szeroko rozpowszechniony u ludno¶ci prapolskiej. Kostrzewski w "Kulturze prapolskiej" pisze:
"wyplatali nasi przodkowie okresu wczesnohistorycznego niew±tpliwie rogó¿ki,ró¿ne samo³ówki rybackie (...), zapewne te¿ niektóre czê¶ci odzie¿y, jak kapelusze i ³apcie, o których wspominali¶my wy¿ej, pewne przedmioty gospodarskie, jak rzeszota i sita, oraz rozmaite schowki koszykowe do przechowywania zapasów,zbierania grzybów itd."
Tylko jak zinterpretujemy te schowki koszykowe?

My¶lê,¿e je¿eli w ogóle gdziê¶ pojawi siê wzór kwdratowego koszyka,to mo¿na za³o¿yæ,¿e takie same,tylko wiêksze s³u¿y³y do przechowywania rozmaitych rzeczy,ale póki co,to nieznaleziono. Sam kwadratowy koszyk nie jest szczególnie skomplikowanym wyrobem,co nie znaczy jedak,¿e wystêpowa³y...
No i kwestia pozostaje nierozwi±zana... bigsmile2.gif
[/list]
Vislav
Witam
Posiadam piêkn± drewnian± skrzyniê z rêcznie ciosanych desek z kutymi zawiasami i uchwytami dla r±k.
Kszta³t, ³±czenia desek zgodne z wzorami. Jest to piêkny mebel, jednak nie bardzo wyobra¿am sobie wykorzystania go na wyprawach (zarówno ze wzgledu na wagê jak i ma³o porêczny dla jednej osoby kszta³t). Tutaj u¿ywam "plecaka" z wikliny - jest to "lu¼na" interpretacja znaleziska z Gokstad.
W trakcie wyprawy sprawdzi³ siê doskonale.

Wszystko zale¿y od tego kogo odtwarzamy. Oczywi¶cie "majêtni" zastapili dawne "tabory" samochodami kombi b±d¼ busami transporterami, ale niech spróbuj± przewie¼æ swoje "graty" poci±giem w w miarê historycznym opakowaniu.
krax
Je¿eli wszystko pójdzie zgodnie z moimi planami,to nied³ugo bêdê w³asnorêcznie wyrabiaæ takie przydatne rzeczy z wikliny,a je¿eli bêdzie jeszcze lepiej,to ze s³omy równie¿,ale na razie nie chcê zapeszaæ z t± s³om±...
Panie Przyby³o a jak mniej wiêcej wygl±da ten "koszyk plecny"?
Horhe
Ja mam pytanie natury prawnej.
U nas na ¯u³awach Wislanych, g³ównie pod Kiezmarkiem strasznie du¿o ro¶nie wierzby.
Planujemy porobiæ kosze okopowe, dlatego mam pytanie sk±d legalnie wzi±æ surowiec?
Z kilka m3 witek wierzbowych by siê przyda³o.
krax
Zjrza³am do "Kultury ludowej S³owian" K.Moszyñskiego i znalaz³am tam kszta³ty koszy plecionych z ró¿nego rodzaju witek i s³omy oraz u¿ywane przy ich produkcji rodzaje splotów-polecam dla zainteresowanych tematem (T.1 kultura materialna). Co do kwestii skrzyñ,autor twierdzi,¿e nie by³y one szerzej zane na s³owiañszczy¼nie. Potwierdzono jedynie wystêpowanie prostych drewnianych skrzyñ na nó¿kach,jednak pan M. twierdzi,¿e by³ to import z zachodu,na co mia³by wskazywaæ brak s³owiañskich nazw takowego przedmiotu-wszystkie s± zapo¿yczeniami.Nie pisze jednak kiedy zaczê³y byæ na naszych terenach u¿ywane. W roli skrzyñ wystêpowa³y prymitywne pojemniki wykonane z wydr±¿onego pnia drzewa-u¿ywane na niektórych obszarach s³owiañszczyzny jeszcze do niedawna.
Zaznaczam,¿e wszystkie te informacje dotycz± kultury ludowej,wiêc nijak nie odnosz± siê do tego,co wiêkszo¶æ z nas próbuje odtwarzaæ(ach to umi³owanie bogactwa mad.gif ). My¶lê,¿e mo¿emy spokojnie stwierdziæ,¿e wiklinowe skrzynie s± delikatnie mówi±c ma³o historyczne. Co innego z koszami-podobno bardzo popularne by³y du¿e kosze plecione ze slomy w kszta³cie urny...

Horhe,a jak± konkretnie wierzbê poszukujesz,bo wiklina to te¿ rodzaj wierzby. Je¿eli by Ciê satysfakcjonowa³a niekorowana wiklina,to radzê znale¶æ jakiego¶ plecionkarza i zapytaæ go o hurtownie-to s± najczê¶ciej rodzine interesy.
Jeszcze tylko na koniec informacja: wiklinê sprzedaj± na kilogramy,a cena uzale¿niona jest od d³ugo¶ci-np. kilogram witek o d³. 120cm niekorowanej powinien kosztowaæ ok.4 z³
Anulka
Hihi, proponujê zabawê: znajd¼ najwiêcej koszy na obrazku. cool.gif
Ten kosz plecny wspomniany wy¿ej co¶ mi zacz±³ przypominaæ, spojrza³am na "Wojnê postu z karnawa³em", gdzie, jak mi siê wydawa³o, go widzia³am - i proszê, jakie zatrzêsienie smile.gif

W ¶rodku - stara kobieta z koszem plecnym.
Szczególnie zwracam uwagê na kosz z rybami - wygl±da zupe³nie jak te na obrazkach powy¿ej!

autor: Pieter Brueghel M³odszy, 1564 - 1638.

http://www.wga.hu/art/b/bruegel/pieter_y/carnival.jpg - du¿a reprodukcja
Wojciech Radzki
Do³±czam siê do zabawy smile.gif
Z kronik Jeana Froissarta. Trzech ¿o³nierzy wynosi z miasta ró¿ne rzeczy w koszach wiklinowych.
Pozdr WR
vroobell
a wiêc:
- zdjêcie z Medieval Soldiera (wiem, wiem, to nie ¼ród³o)
- rycina, której orygina³u jeszcze nie zlokalizowa³em; Dragon nr 11 podaje datowanie 1425, czy¿ nie jest ten plecaczek piêkny?

a teraz pytanie do osób z okolic Warszawy: czy kto¶ ma namiar na ludzi (najlpiej prywatnych, nie firmy), którzy podjêli by siê wyplecenia takiego wysokiego kosza?
Triss
Witam!
dyskusja trwa, zdania s± podzielone. kosz ju¿ mam, ale do niego niewiele siê zmiesci, wiêc i tak muszê woziæ plecak (¿eby nie by³o watpliwo¶ci - jeszcze mniej historyczny ni¿ najbardziej niehistoryczny sprzêt wiklinowy :-) skrzyni mi siê zachcia³o i nawet sponsora znalaz³am (babcia:-) ale teraz to juz sama nie wiem.
Kiniu, mo¿e mi kiedy¶ podasz ten drugi patent na przewóz ciap±giem, bo ja znam tylko jeden - podpatrzony na Toszku u Dominika z Zielonej Góry.
do sezonu niewiele czasu juz zosta³o - napewno nie nauczê siê wyplataæ wikliny, a trzeba siê zacz±æ przygotowywaæ. mo¿e rzeczywi¶cie kupiê co¶ u babkii na targu - w Krakowie maj± spory wybór i ceny przystêpne (nawet jak siê nie posiada sponsora:-)
a przy okazji - jesli siê zdecydujê - to lepiej klasyczny kszta³t skrzyni (czyli prostok±tna) czy cos bardziej okrag³ego, ale wyskokiego? porad¼cie co¶ - bo moim sukniom raczej nie sprawi to wiêkszej róznicy i tak siê wygniot± anger.gif
pozdrowionka:-)
krax
Triss kosze o kszta³cie kosza Vislava,czyli p³askie z ty³u i pó³okr±g³e od przodu (wiem,¿e to marny opis,ale Vislav wrzuca³ ju¿ zdjêcie) wystêpowa³y na terenie s³owiañszczyzny,wiêc my¶lê,¿e mo¿e zast±piæ plecak lub przynajmniej mo¿e s³u¿yæ do przechowywania rzeczy w namiocie... Z reszt± o kszta³cie koszy ju¿ pisa³am...
Vislav
CYTAT(krax)
Triss kosze o kszta³cie kosza Vislava,czyli p³askie z ty³u i pó³okr±g³e od przodu (wiem,¿e to marny opis,ale Vislav wrzuca³ ju¿ zdjêcie) wystêpowa³y na terenie s³owiañszczyzny,wiêc my¶lê,¿e mo¿e zast±piæ plecak lub przynajmniej mo¿e s³u¿yæ do przechowywania rzeczy w namiocie... Z reszt± o kszta³cie koszy ju¿ pisa³am...

Pokaza³em tylko inspiracjê i zdjêcia w moim po¶cie. Trochê wiêcej przyk³adów jest na zdjêciach w Ogierach ¦wiatowida.

Co najwa¿niejsze to kosz jest ³atwy do pozyskania - w sklepie z wyrobami z wikliny szukaæ nale¿y "kosza na bieliznê" do ³azienki. Ja za swój zap³aci³em oko³o 70 z³. Jego zalet± jest to, ¿e ma gotow± pokrywkê.
Pozostaje dorobienie szelek i zamkniêcia.

Je¿eli chodzi o pojemno¶æ to nie jest tak ¼le, u¿ywa³em go na swojej zimowej wyprawie i by³ wystarczajacy.
krax
[quote="Vislav"]

Co najwa¿niejsze to kosz jest ³atwy do pozyskania - w sklepie z wyrobami z wikliny szukaæ nale¿y "kosza na bieliznê" do ³azienki.

Mo¿na tak,a mo¿na znale¼æ mnie gdzie¶ na wyje¿dzie, ³adnie poprosiæ, u¶miechn±æ siê i te¿ mo¿e co¶ z tego wyjdzie... szczerba.gif
Triss
Witam!
dziêki, ch³opaki, ale miejsce do kupienia kosza ju¿ sobie upatrzy³am, sposób transportowania równie¿. pyta³am o pomys³y na kszta³t, za odpowied¼ dziekujê. a tak dla ¶cis³o¶ci: ja odtwarzam (przynajmniej staram siê - co do skutków tego¿ mog± wypowiedzieæ siê inni :-) zasadniczo pocz±tek XVw. (nasza dru¿yna datuje siê na 1380-1450, co mo¿na przyj±æ za granice umowne), wiêc mogê wykorzystaæ pomys³y stosowane w Europie Zachodniej (pó¼no¶redniowieczna fascynacja Francj±:-) nie tylko na S³owieñszczy¼nie.
dziêki ponownie
pozdrawiam:-)
Triss
krax
Triss do tej pory zawsze my¶la³am,¿e jestem bab± i z tego co wiem nic siê w tej kwestii nie zmieni³o... bigsmile2.gif
Kinia
Ok, to ja mam pytanie. Czy kto¶ próbowa³ wyplataæ? Bo mnie lekka chêtka bierze (za du¿o czasu mam uczelnia, szycie, Ogieñ, Qñ ect mi nie wystarczaj± icon_wink.gif )? A ja¶li tak czy móg³by mnie pokierowaæ je¶li chodzi o podstawy ( nie mam o tym zielonego pojêcia, tylko wyobra¿enia)...

pozdrawiam

Kinia
jawor
Pytanie czê¶ciowo zwi±zane z wiklin±. Czy stosowano oplatanie wiklin± naczyñ ceramicznych np. butelek. Mam ju¿ dosyæ non stop t³uczonych butelek - a taki oplot czê¶ciowo amortyzuje. Interesuje mnie konkretnie okres IX-XIII.
Horhe
¯e tak powiem,materia³ stary jak ¶wiat. Mo¿e i by³y "futera³y" na ceramikê,tak jak kosze do g±siorów na wino.
Czy kto¶ siê orientuje w cenach grubej wikliny na Pomorzu? Mam chêæ zrobiæ kosze szañcowe,a szabrowaæ witek nie chcê bum.gif
krax
A co rozumiesz przez okre¶lenie "gruba wiklina"? Chêtnie pomogê,ale nie wiem dokladnie o co Ci chodzi... smile.gif
Luszko
Jak ple¶æ kosze z wikliny?Jak ple¶c kosze z czegokolwiek ?Szuka³em w necie jak ple¶c kosze ale nieudalo mi siê nic znale¼¶æ...Interesuje mnie wszystko co z tym zwiazane.Z gory Dziêkuje za wszelk± pomoc. smile.gif
jagoda
Zamieszczam prosty przepis na koszyk z okr±g³ym denkiem.
Je¶li chcesz go wykonaæ z surowej wikliny, to po prostu ¶cinasz witki (mo¿liwie d³ugie i proste, bez rozga³êzieñ), najlepiej w okolicy pa¼dziernika-listopada (wtedy m³ode ga³±zki s± ju¿ dostatecznie d³ugie, nie ³ami± siê ju¿, a jednocze¶nie nie s± twarde). Je¶li chcesz gotowaæ i korowaæ, to mo¿esz je zebraæ wcze¶niej, gotowaæ 24 godziny, potem zdj±æ skórkê.
Koszyczek:
bierzesz 6 dosyæ grubych kaw³ków (ich d³ugo¶æ odpowiada ¶rednicy denka), jest to tzw. spa³ka. Trzy z nich nacinasz na ¶rodku (tak aby powsta³a szczelina) pozosta³e trzy naostrzasz z jednej strony i przek³adasz przez szczelinê. Powstaje krzy¿yk. Delikatnie rozchulasz witki ¿eby uzyskaæ kszta³t gwiazdy (je¶li nie jest b. regularny- nie przejmuj siê, wszystko siê wyprostuje) Teraz skomplikowane: bierzesz dwie d³uuugie wiklinki, wtykasz cieñsze koñce w szczelinê (oba w tym samym kierunku, tak ¿eby koñce wysz³y z drugiej strony szczeliny, masz wiêc gwiazdê ze spa³ki i stercz±ce z jednej strony witki). Bierzesz jedna z tych witek i zaginasz na skos gór±, tzn. Je¶li wpósci³es j± w szczelinê na godzinie siódmej to zaginasz j± gór± na godzinê pierwsz±. Tak samo postêpujesz z drug±, tylko prowadzisz j± pod spa³k±. Masz wiêc obie witki na godzinie 1, tylko jedna jest na wieszchu gwiazdy, druga pod spodem. Teraz po prostu przeplatasz je pomiêdzy ramionami gwiazdy (naturalnie i prosto wychodz± Ci na zmianê góra-dó³) robisz w ten sposób denko do porz±danej wielko¶ci. Je¶li wcze¶niej skoñczy Ci siê witka, to po prostu wtykasz na jej miejsce nastêpn± pilnuj±c aby nie rozlecia³o siê na ostatnim skrzy¿owaniu. Kiedy masz ju¿ denko, to przy ka¿dym ramieniu gwiazdy wtykasz (poziomo)mocno po dwie d³ugie witki. Tzn po jednej z ka¿dej strony ramienia. teraz uwaga: wybierasz jedna z tych witek, zaplatasz j± trzeci± w kolejno¶ci, potem bierzesz nastêpn± i zaplatasz j± o czwart± w kolejno¶ci. i tak a¿ wrócisz do pocz±tku. Starasz siê to wszystko trochê zagi±æ do góry. Kiedy zapleciesz juz w ten sposób jedno kó³eczko, mo¿esz dla wygody zwi±zaæ te stercz±ce witki u góry (koszyk nie bêdzie siê krzywi³), bierzesz 2 lu¿ne witki i pleciesz tak jak denko (góra dó³). Kiedy koszyk bêdzie ju¿ mia³ tyle co potrzeba to obcinasz te dwie witki którymi robi³e¶ ¶cianki a zakañczsz tymi zwi±zanymi, zaplataj±æ je znów pierwsz± za trzeci±, drug± za czwart± i tak dalej.
Wiem, ¿e to bardzo chaotyczne, ale inaczej siê tego nie da wyt³umaczyæ. Na wszystkie pytania odpowiem albo na forum albo na priv
Pzdr i powodzenia
Horhe
CYTAT(krax)
A co rozumiesz przez okre¶lenie "gruba wiklina"? Chêtnie pomogê,ale nie wiem dokladnie o co Ci chodzi...  :)

No takie witki, które maj± 1-1,5cm ¶rednicy w najgrubszym miejscu.
Luszko,nim za³o¿ysz temat, to wpierw przeszukaj zasoby forum. icon_wink.gif
Mo¿e w okolicy Opola, gdzie¶ nad rzekami, kto¶ jeszcze siê zajmuje plecionkarstwem?
Luszko
Witam ponownie ;)
Niezabardzo rozumiem jak ma wygl±daæ to
"bierzesz 6 dosyæ grubych kaw³ków (ich d³ugo¶æ odpowiada ¶rednicy denka), jest to tzw. spa³ka. Trzy z nich nacinasz na ¶rodku (tak aby powsta³a szczelina) pozosta³e trzy naostrzasz z jednej strony i przek³adasz przez szczelinê. Powstaje krzy¿yk. Delikatnie rozchulasz witki ¿eby uzyskaæ kszta³t gwiazdy."
Móg³bym liczyæ na jakie¶ rysuneczki? smile.gif
Horhe:
Niespotkalem jeszcze takiej osoby ale stara³em sie znale¼¶æ ;)
Bardzo Dziekuje za pomoc!!!smile.gif
Ukasz Spode £ba
Witam!
A próbowa³ kto¶ do wyplatania u¿yæ trzciny? Czy by³o co¶ takiego w ogóle mo¿liwe? Mam troche tego zebranego, bo chcia³em zrobiæ s³omiankê-trzciniankê, ale okaza³o siê, ¿e jest za grube i za sztywne na to, by zrobiæ j±. Teraz, widz±c ten temat zastanawiam siê, czy w³a¶nie ze trzciny nie da³oby zrobiæ jakiego¶ koszyka...
Pozdrawiam!
Ukasz.

PS. Co do koszów z wikliny: w za³±czniku du¿y kosz na plecy i p³ytki du¿y kosz, my¶lê, ¿e z wikliny. Ilustracje z Theatrum Sanitatis.
Ukasz Spode £ba
Witam!
Chcia³bym zwróciæ uwagê na kolor tych koszów... my¶lê, ¿e mo¿na powiedzieæ, ¿e wiklina jest okorowana, ale to mo¿e myliæ. Dodatkowo jakby dok³adniej siê przyjrzeæ to ten p³ytki kosz ma taki dziwny splot "w kratkê". Nie spotka³em siê z takim jeszcze, mo¿e ma³o widzia³em.. Rozmawia³em dzi¶ z wikliniarzem, z regu³y sploty przekazywane s± z pokolenia na pokolenie.. Zastanawia³em siê nad zrobieniem czego¶ takiego jak ma Vislav, mo¿e czego¶ troszeczke wiêkszego. Na pewno trzeba praktyki. Gdybym móg³ wiedzieæ Vislav: ile wa¿y ten plecak?

Pozdrawiam
Ukasz.
Vislav
Witam
Nigdy go nie wa¿y³em. Jednak jest lekki - w wiêkszo¶ci wypleciony zosta³ z cienkiej wikliny (fi ok 3mm) - poza prêtami konstrukcyjnymi (4-5mm). Z pewno¶ci± nie mo¿na na nim usi±¶æ.

Gdyby to by³a porównywalna wielko¶ci± torba z grubej skóry, waga by³aby podobna.

pozdrowienia
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Drodzu rekonstruktorzy.

Mysle ze najwyzszy czas na odkrycie .. pewnej prawdy, ktorej nikt nie docieka. A ktora moim osobistym zdaniem jest wazna w rekonstrukcji.

Ksztalty wyrobow wikliniarskich to pierwsza wazna rzecz, ale moze opowiem troche o dwoch kolejnych, czyli o dostepnym surowcu oraz technice jego przygotowania.

Okazuje sie bowiem ze dzisiejszy uzywany surowiec jak rowniez jego obrobka, nie maja wiele wspolnego z tym co wytwarzano jescze przed wiekiem 19stym.

Co nalezy wiedziec po krotce, a zeby sie w temacie nie zameczyc.

1) w wyrobach wikliniarskich przed wiekiem 19stym uzywano wikliny nieokorowanej.

2) uzywano roznych gatunkow wikliny: jasnobrazowej, zielonej, zoltej, czerwonej, niebieskiej, fioletowej itd

na obrazach podawanych przez was powyzej zastanawiacie sie czy wiklina jest okorowana czy nie ... otoz okorowana nie jest, a roznorodnosc jej kolorow wynika z roznorodnosci gatunkow wikliny, ktorych jest cala masa.

3) pod koniec 19 wieku sprowadzono do Europy Salix Americana, popularnie zwana amerykanka. Od tej pory przemysl wikliniarski eksploduje, a plantacje 'amerykanki' rozprzestrzeniaja sie po calej Europie wypierajac inne gatunki w celach uprawy zarobkowej

4) 'amerykanka' wypiera inne gatunki, gdyz :

- nadaje sie do mechanicznej obrobki korowania (wiekszosc pozostalych gatunkow sie nie nadaje)

- posiada niesamowita niska gonno¶æ - czyli stosunek grubosci witki przy knowiu do grubosci na jej koncu ... na danym odcinku ... mowiac po polsku amerykanka ma stala grubosc na bardzo dlugich odcinkach.. i nawet witka o dlugosci 1,8 m ma przy knowiu 6-7 mm.... inne gatunki wikliny np. knopianki maja ok 1,5 cm (dzieki czemu nadaja sie jedynie na tzw. prety wiklinowe .. do foteli itp)

- posiada w przeciwienistwie do innych gatunkow europejskich wiecej drewna niz rdzenia ...dzieki czemu jest wdzieczna w pracy i mozna ja giac dowoli.... konopianki gna sie brzydko i potrafia "zrobic sobie kolanko" w najmniej oczekiwanym i niechcianym przez nas miejscu..... wszystko to ma wplyw na produkcje drobnej galanterii wikliniarskiej i skomplikowanych wzorow. Na zwykle kosze i inne takie przedmioty nadaje sie kazdy rodzaj wikliny.

5) jakakolwiek wiklina okorowana recznie jest biala ! .. no moze w kolorze ekri smile.gif. Nie sciemnieje w kierunku koloru dzisiejszej wikliny "ze sklepu" nawet po 10ciu latach .. juz predzej z¿o³knie.

6) Kolor wikliny okorowanej z jakiej mamy dzisiaj wyroby zawdzieczamy procesowi gotowania jej przed okorowaniem (ktore to gotowanie jest wymagane przed mechaniczna obrobka surowca). Bia³e drewno wikliny w czasie gotowania barwi siê na kolor pod wp³ywem barwników i kwasu salicylowego zawartych w korze, a to zapoczatkowywuje kolejne procesy latwiejszego wchlaniania UV i dalszego ciemnienia drewna witek

7) Obecnie, innej wikliny niz 'amerykanki' sie praktycznie nie sieje na plantacjach zarobkowych. Ale pozostale gatunki wystepuja jako dzikie gatunki w przyrodzie naszej rowniez. Czasem spotyka sie ludzi ktorzy uprawiaja ja na wlasne potrzeby zeby upeikszyc swoje wyroby

Reasumujac..

- Posiadanie koszyka z wikliny okorowanej .... NIE DOBRZE

- Posiadanie koszyka z wikliny nieokorowanej 'amerykanki' (a praktycznie tylko z takiego gatunku sie sprzedaje wyroby na targach wiejskich itp) .... JUZ LEPIEJ ..ALE WCIAZ NIEDOBRZE

- Posiadanie koszyka z wikliny nieokorowanej .. pieknego koloru ... zielonego lub innego gatunku (byle nie ciemnobrazowej amerykanki) .... O TO CHODZI W REKONSTRUKCJI WLASNIE

Pozdrawiam i przepraszam za zamiesanie smile.gif

Watcher
p.s. Na zakonczenie dorzucam jescze kilka kolorkow .. przez ten potop amerykanskiej wikliny wielu z was nawet nie wie jaki piekne moga byc wasze koszyki ... a i bardziej historyczne..
p.s.2 Wiecej o historii sprowadzenia 'amerykanki' do Europy w 1885 roku przez pewnego Niemca.. mozna przeczytac tutaj

vroobell
A ja bym jeszcze dorzuci³ koszyki, tudzie¿ inne wyroby z korzeni sosnowych. Uczy³a tego Heidi na Chudowie'05. Z tego co mówi³a s± niesamowicie wrêcz historyczne, a przy tym ³adnie wygl±daj±.
No tak ... ale to juz nie w tym temacie.

My tu o wikliniarstwie.... ktore to rozdzialem jest jedynie w zbiorze technik plecionkarskich, do ktorych zaliczamy i "szycie" z korzeni sosny, i wyplatanie ze s³omy i trzcin wszelakich ... takze pudelek, kapeluszy itd itd.

Swoj± drog± bardzo ciekaw± technik± "szycia" korzeniem sosny jest tzw. technika spiralna, tudzez slimakowa.
A wychodza z niej takie oto :

http://azor.cisovanet.pl/inne/pokaz/kosze2.jpg
http://azor.cisovanet.pl/inne/pokaz/kosze1.jpg - to male po prawej na zdjeciu
Vibivs Silivs Alatvs
z tego co siê doszuka³em w ustawach to w Polsce chronione s± jedynie dwa gatunki wierzby nale¿±ce do:WIERZBOWATE (SALICACEAE) wierzba lapoñska (Salix lapponum) i wierzba borówkolistna (Salix myrtilloides). Je¶li chodzi o wycinkê to mo¿na siê tutaj powo³aæ na ustawê o Ochronie przyrody http://mos.gov.pl/1akty_prawne/ustawy/01.99.1079.shtml (Rozdzia³ 4, Art. 83. punkt 6.) "6. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje siê do drzew lub krzewów: 4) których wiek nie przekracza 5 lat;" - wynika z tego ze m³ode drzewka (oczywi¶cie nie gatunków chronionych) mo¿na ¶cinaæ (bez op³at), ale dopytam na uczelni bo akurat z tego mam wyk³ady.

ps. oczywi¶cie pamiêtajcie zeby ew wycinke prowadziæ w racjonalny sposób, zrównowa¿ony rozwój przedewszystkim.
Jarek Przyby³o
W moich stronach mo¿na jeszcze do¶æ czêsto spotkaæ koszyki z wikliny koloru np. zielonego lub bordo.Salix viminalis gór± !
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
No to pomieszales teraz mi szyki. Chyba musze przemalowac swoj wiklinowy kosz... i Kufer...
Jak Ciebvie znam, na pewno juz niedlugo sie okaze, ze historyczne wiklinowe rzeczy masz w ofercie Ty, albo jakis Twoj znajomy devil.gif
Ale nie szkodzi, byle tylko nie byly zbyt drogie :D
Vibivs Silivs Alatvs
Takich obrazeczków jeszcze chyba nie by³o smile.gif pochodz± z Tacuinum Sanitatis
Lepiglina
kosze z wikliny nie amerykanki mo¿na bez wiêkszego problemu znale¶æ na targu wystarczy tylko wiedzieæ czego sie szuka cena jest nieco wiêksza
kupuj±c sprawæ czy kosz zosta³ wypleciony z podsuszonej witki/drodne zmarszczki na ga³±zkach/ ich brak swiadczy o z³ym przygotowaniu materia³u co przyczyni siê do poluzowania ca³ej konstrukcji i szypszego zniszczenia kosza
co do koszy z korzeni to wystêpuje technika ¿eberkowo-krzy¿owa i spiralna od kturej powsta³ sposób budowy najstarszych naczyn ceramicznych /pojêcie slimakowa nie istnieje/
Krzysztof
Miko³aj Haberschrack, malarz i snycerz urodzony w Nowej Wsi pod Krakowem. Kilkakrotnie wymieniany w dokumentach, od 1454 (gdy otrzyma³ obywatelstwo Krakowa), do 1481.

i w za³aczniku jego obraz z koszyczkiem i inne z pleconymi przedmiotami smile.gif
koszyczek na rêce

pleciony p³otek
CYTAT
co do koszy z korzeni to wystêpuje technika ¿eberkowo-krzy¿owa i spiralna od kturej powsta³ sposób budowy najstarszych naczyn ceramicznych /pojêcie slimakowa nie istnieje/

a przeciez powstaja takie piekne .. ¶limaczki bigsmile2.gif
ok, to widocznie przemycilem te nazwe gdzies w swojej podswiadomosci, ale podalem, tez te wlasciwa na szczescie. Czyli .. tak to jest technika spiralna.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.