Salve!
W pierwszych s³owach chcia³em podziêkowaæ za go¶cinê na imprezie. Zawsze chcieli¶my zobaczyæ ¶wi±tynie i uda³o siê :-). Jako osoba, która by³a na tegorocznej imprezie pozwolê sobie napisaæ kilka s³ów od siebie. Sam jestem organizatorem wydarzeñ komercyjnych i niekomercyjnych w tzw. ruchu historycznym. Zawsze po imprezie znajdzie siê kto¶ komu siê nie podoba³o. Z drugiej strony bêd± osoby, które broni± wydarzenia/ osoby w³asn± piersi±. Potwór zwany freha po¿ywia siê i ro¶nie z ka¿dymi wypocinami grubych paluszków osób, które wiedz± lepiej. Nie wiem na czym polega satysfakcja, jak± ludzie tu uzyskuj±, ale ka¿dy lubi co innego.
Szczerze nie jestem za ani przeciw. Kilka s³ów konstruktywnej krytyki:
1. Przywitanie dru¿yn i po¿egnanie nikogo by nie zabi³o.
2. Woda by³a nie piszcie g³upot- sam my³em garnek. Jak was nie staæ na wodê w butelce to id¼cie do pracy.
3. Co do biesiady- dowiedzia³em siê, ¿e by³a z fb i tego forum. Wiem, ¿e kto¶ skasowa³ od nas po 10 z³ nie pyta³em na co, bo d¿entelmeni nie rozmawiaj± o pieni±dzach. By³o trzeba da³em. Mam takie skrzywienie, ¿e nie jadam na biesiadach bo nie chce robiæ problemu organizatorom wiêc nie mam ¿alu.
4. Chwarszczany to impreza bohurtowa. Ja osobi¶cie nie jestem bohurtowcem i siê wynudzi³em. Jak bym wiedzia³. to zorganizowa³ bym co¶ z braciszkiem Szatanem dla reszty osób, które nie mia³y co robiæ. Sytuacjê trochê uratowa³ turniej ³uczniczy, ale pó¼niej nadrobi³em picie piwa- bo normalnie nie pijê. Ka¿dy bawi siê jak lubi. Ja nie mia³em sprzêtu na tak± rozrywkê (¼le wyt³umiony he³m) i kiedy zobaczy³em na jakim poziomie jest walka zrezygnowa³em dla w³asnego bezpieczeñstwa. Ilo¶æ kontuzji, urazów i rozbitych ryjów utwierdzi³a mnie w mojej decyzji. Bardzo ³adnie siê bijecie ch³opcy (jestem fanem braciszka ceg³y z glewi± 3 na jednego a ten jak robot jeb jeb jeb
) ale nie ka¿dy jest bohurtowcem i bêdzie siê z wami bawi³. Nie rozumiem tylko czemu wepchnêli¶cie w 3 walce (chyba) tego biednego Niemca co nie chcia³ walczyæ i tak go srogo obili¶cie. £adna walka, ale tylko z jednej strony. Trzeba wiedzieæ kiedy spasowaæ i wrzuciæ na luz, a nie cz³owieka napierdzielaæ ile fabryka da³a.
5. Obozy zakonne powinien charakteryzowaæ rygor i wojskowy porz±dek. Mog³em rozbiæ namiot gdzie chcia³em po przyje¼dzie i szczerze mnie to zawiod³o
.
6. Je¿eli chodzi o odtwórstwo ¿ycia zakonnego to... By³em na ka¿dej mszy (oprócz ostatniej) gdzie by³a reszta zakonnych? ¦wieci³o pustkami.
7. Impreza by³a multiperiodyczna. M³oty Thora i inne wcze¶niactwo. Po co? Jest Wolin, Grzybowo i takie tam.
8. Koncert by³ du¿ym sukcesem, niestety nie wytrzymali¶my temperatury, która panowa³a od ¶cisku ludzkiego i wyszli¶my. Liczymy na dobr± jako¶æ nagrania.
9. Przy takiej ilo¶ci ludu + konie + lekkozbrojni+ ³ucznicy z pacynkami mog³a wyj¶æ z tego fajna inscenizacja. Bohurty by³y te¿ bardzo widowiskowe- ludziom siê podoba³o.
10. Rozbawi³o mnie to, ¿e kto¶ napisa³, ¿e nie dosta³ wody na polu i musia³ nosiæ swój sprzêt. Nie widzê problemu w zatrudnieniu s³u¿by. W Polsce jest bezrobocie
.
Co do punktów o zmianie na lepsze imprezy.
1. Ka¿dy Hufiec ma swój w³asny podobóz- pytanie czy nie bêdzie jak na grunwaldzie, ¿e bêdzie przepa¶æ organizacyjna.
2. Zostanie dodatkowo wprowadzony Hufiec Niemiecki (w³a¶ciwie niemieckojêzyczny)- moim zdaniem b³±d bo Niemiec te¿ cz³owiek. Zabieg tylko oddali go¶ci z zagranicy od Polskich braciszków. Sami Niemcy s± bardzo podzieleni i umieszczenie ich w jednym obozie to du¿y b³±d. Zale¿y kto z jakiej czê¶ci Niemiec, ale to osoba historia...
3. Zg³oszenia bêd± wysy³ane do dowódców Hufców i to oni i tylko oni bêd± decydowaæ kto bierze udzia³.- w czym? w walkach? w ¿yciu obozowym? I znowu do¶wiadczenie grunwaldzie mówi, ¿e bêd± obozy lepiej zrobione i mroczne rycery.
4. Dowódcy bêd± odpowiadaæ za zachowanie uczestników- a jakie czekaj± konsekwencje tych dowódców? Ten punkt to slogan.
5. Alkohol - pod rozwagê dowódców Hufców- Czyli bania u cygana i polewamy dowódcy. Alkohol jest albo go nie ma. Nie istnieje co¶ takiego jak umiar i rozs±dek ludzki.
6. Tak jak pisa³em wcze¶niej - Chwarszczany to dalej masa niedoskona³o¶ci rekonstrukcyjnej, ale poczyniono i tak krok milowy w stosunku do multiperiorów które by³y wczesniej. Za rok obowi±zkowe nitowanki oraz spójno¶æ historyczna odtwarzanej postaci-
Pytanie czy nitowanki co¶ zmieni±? Po pierwsze nie rozumiem tej mody na nitowanki. Kolczugi by³y ró¿ne nitowane, na styk, zgrzewane, sztancowane, ale jak wymóg to wymóg. Moim zdaniem bedzie wiêcej kontuzji w nitowankach, ale mogê siê myliæ bo jak ju¿ pisa³em nie jestem bohurtowcem. Szkoda, ¿e nie ma tu nic o sprzêcie obozowym, który mieli koniarze i grupy niemieckie. Barwione naturalnie materia³y przy obecnym stanie obszycia, który wystêpowa³ na imprezie to marzenie ¶ciêtej g³owy. Tarcze z desek... Ty widzia³em jak oni siê bij±? Du¿o by tu pisaæ. Nie wspomnê o najciekawszym dla mnie aspekcie odtwórstwa- o kulturze niematerialnej. Niestety przy takiej ilo¶ci neo- pogan i ateistów nie do zrealizowania.
7. Kuchnia, najlepiej dalej wspólna ale z wiêkszym zaanga¿owaniem uczestników. Tak uczestników gdy¿ Chwarszczany zawsze bêd± wedle zasady niesienia pomocy a nie tylko oczekiwaniñ.- prosta sprawa. ORGANIZATOR NIE ZAPEWNIA WY¯YWIENIA. Rozwi±zaniem jest catering na 1 biesiadê, albo biesiada w tej karczmie za ¶wi±tyni±- dla bogatych. Polecam zupy i pierogi.
8. Walki - tak jak w tym roku czyli od 10 do 18- a niech se bêd± walki. Je¿eli nie przeszkadza wam, ¿e osoby, które nie walcz± bohurtowo nie przyjad±. Chyba, ¿e jako widzowie.
9. Koncert - s± pewne propozycje w tym temacie poczawszy od Kowalskiego ( Jacek Kowalski i Klub ¦wiêtego Ludwika - Pie¶ni Wypraw Krzy¿owych ca³a p³yta do ¶ci±gniêcia na chomiku
http://chomikuj.pl/dmird/MUZYKA/Jacek+Kowa...Krzy*c5*bcowych )poprzez Mariê Pomianowsk± (Polska-Pakistan: dzwiêki z dwóch kontytnentów ca³a p³yta do ¶ci±gniêcia na stronie
http://islamabad.msz.gov.pl/pl/aktualnosci...tow____plyta_cd ) po wielu innych. Mam nadziejê ¿e Viatores który mia³ tak wspania³a premierê zago¶ci. Odno¶nie Viatores p³yta CD ju¿ nied³ugo do ¶ci±gniêcia na necie
i gitara
10. Chwarszczany to miejsce które ma ³±czyæ a nie dzieliæ! Szczególnie je¿eli chodzi o tematy wyznaaniowe. Z otwartymi ramionami witamy chrzecijanina jak i muzu³manina, ¿yda czy wyznawcê innej wiary (oprócz szatanizmu oczywi¶cie) Mo¿e kiedy¶ uda siê zrobiæ np. dzieñ mongosli, arabski czy te¿ inny na Chwarszczanach poparty dodatkowo muzyk± na ¿ywo kto wie. Wszystko przed nami
A jednak podzieli³o. Przy tak ma³ej ilo¶ci uczestników. Tylko w Polsce!!! :-)
11. inne ... jakie ... to zale¿y tylko od nas samych czyli czekamy na wasze propozycje.- koniec moich wypocin.
A co do uwag, ¿e Pan Grzegorz jest nieuprzejmy i cyniczny to widocznie ma taki styl bycia. Osobi¶cie zamieni³em z nim 2 s³owa i uzna³em to za charakter, a nie za próbê obra¿enia mojej delikatnej osoby.
¯yczê powodzenia za rok
Mi³obor