Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Chwarszczany 30.08-01.09 - XIII wiek
> Inne > Kalendarium 2013
Stron: 1, 2, 3
ksiê¿na ANNA
CYTAT(brat Bule @ 09:13 05.09.2013) *
Je¶li chodzi o XIII, to znam przynajmniej 20 osob ktore maja wiedze i z zebrane dane i z checia sie podziela... Wiec to ¿aden problem.

Poprosze o kontakt.
brat Bule
Poszlo na prv
brat ZNMP Von Piter
A¿ mdli od tych narzekañ , wytykania b³edów organizacyjnych itp.
Sami malkontenci spróbujcie zrobiæ co¶ samemu , a wtedy przujada inni i was bed± oceniaæ.
Charszczany obecno¶æ nie obowiazkowa , nikt nikogo nie zmusza do udzia³u. Nie pasuje to proszê szukaæ idealnych iprez, gdzie wszystko jest idealne tylko wjazd na taka imprezê wy³acznie w jedwabnych gaciach i wplatanych w nich z³otych niciach.
Atmosfera XIII jest becenna .
cytat widza : co rok tu przyje¿d¿am tyle czasu was ty nie by³o , teraz znowu jestescie. Dziekujê wam za to !
I dla takiej podzieki warto cokolwiek robiæ!!!
Wielki szcun dla organizatorów ¿e wogóle im sie chce przy takim skromnym bud¿ecie cos zorganizaowaæ aby spotkaæ siê w tym gronie odtwórców spotakaæ przyjacó³ .
Nale¿y pamietaæ ze sukces rodzi sie cierpieniach!!!
Sam koncert rewelacja!!! Us³yszenie palestyny na zywo w takiej oprawie ³zy z oczy wyciska, idealny dla tego miejsca.
Frekwencja no có¿ przy liczeniu palców wszystkich wystarczy.
Mimo nawa³u pracy przy koniach g³odny nie chodzi³em, piæ co mia³em a jak o kawê ( i tutaj g³owe do ziemi nachylam przed wirtuozem Tomkiem Sajko) zawsze j± dostawa³em bez znajomosci.
Za rok znowu tam bedziemy choæby misielibysmy jechaæ tam w siodle, dla tych ludzi którzy próbuje o¿ywiæ ten dziki zachód polski.
CHWALA WAM ZA TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Indar
CYTAT(ksiê¿na ANNA @ 09:04 05.09.2013) *
- jak choæby to, ¿e elementy wyposa¿enia nie s± zrekonstruowane na podstawie znalezisk, a je¿eli ju¿ - nie posiadaj± racjonalnych ram terenowych - mówi±c w skrócie he³m jest zrekonstruowany na podstawie znaleziska z Anglii, miecz i buty z Francji, a okucia do Pasa jeszcze z innego kraju.
W tym co piszesz masz du¿o racji. Ja od czterech lat borykam siê z tym problemem z k±d wzi±¶æ wiarygodne wzory. Mam ten problem, ¿e nie w³oadam obcym jêzykiem, a wiêkszo¶æ opracowañ do których dotar³am s± w obcym mi jêzyku.Broblemem jest weryfikacja i dopasowanie wedle stanu i terytorium. w wiêkszo¶ci ksi±¿ek np. nakrycia g³owy s± pokazane churtem bez jakiej kolwiekdopasowania do reszty ubioru. S± osoby, które posiadaj± tê wiedze, lecz brak takich opracowañ do których np. pocz±tkuj±ca osoba mo¿e zaj¿eæ i ma pewno¶æ,¿e to co zrobi bêdzie zgodne z odtwórstwem. pozdrawiam

Temat zszed³ z imprezy wiêc jako zainteresowany okresem dodam co¶ od siebie.

Bzdury.
Czemu w takim razie czê¶æ mo¿e byæ zrobiona poprawnie a czê¶æ nie? Dla mnie odpowied¼ jest jedna - BO NIE CHCE. I nie mówiê o rêcznym farbowaniu czy te¿ w pe³ni rêcznym szyciu.
Dla pokazania ¿e mo¿na chcia³em dla porównania wstawiæ dwa zdjêcia - zakonnych zrobionych super, i dla kontrastu zdjêcia z Czerska czy Chwarszczan. Dziurawe pordzewia³e kolczugi, sznury marynarskie itd.

Przez jaki¶ czas Atakan próbowa³ dzieliæ siê wiedz± w temacie zakonów, nawet otworzy³ forum gdzie z Bogut± nie¶li kaganek wiedzy. Odzew i zainteresowanie by³y minimalne. Wiêc proszê nie mówiæ ¿e nie ma ludzi chêtnych do podzielenia siê wiedz± bo nie jest to prawda.

Ps. Proszê o sprawdzanie ortografii, nawet nalegam.
brat ZNMP Von Piter
Ps . przepraszam za literówkê mam problem z klawiatur± kompa
brat Bule
CYTAT
Dla pokazania ¿e mo¿na chcia³em dla porównania wstawiæ dwa zdjêcia - zakonnych zrobionych super, i dla kontrastu zdjêcia z Czerska czy Chwarszczan. Dziurawe pordzewia³e kolczugi, sznury marynarskie itd.

Czemu nie wstawisz? Moim zdaniem warto braæ dobry przyk³ad z dobrze zrobionych ludzi...
Teyrnon
Problemem nie jest wiedza czy jej brak tylko podej¶cie..

Powtórzê po raz kolejny. W Rosji dawno ju¿ oddzielono bohurt od rekonstrukcji- twory te ¿yj± w zgodzie obok siebie, bohurtowcy maj± nieraz drugi, rekonstruktorski zestaw uzbrojenia, a rekonstruktorzy kompletuj± sprzet specjalnie do bohurtu. W Rosji...

W Polsce fajterzy na si³ê próbuj± udowodniæn ¿e bohurt jest "rekonstrukcj±" takiego aspektu ¿ycia jak walka... Bzdura jakich ma³o. Wszywanie pi³ek, ukrywanie utwardzanej skory, wspolczesne ochraniacze, pikowañce typu micheline, buzdygany z ³o¿ysk czy blachy ze sprê¿ynówki to nie jest rekonstrukcja. To sport w klimatach medievalnych... I dobrze! Sam uwielbiam patrzeæ na potyczki, jestem fanem bitwy naszych chlopaków na BN czy Igrzyskach Ognia i Stali, ale pora sobie u¶wiadomiæ ¿e to dwie ró¿ne kategorie. Nigdy nie nazwe sportowca rekonstruktorem, bo tego sie nie da zrobiæ.

Wracaj±c do tematu Chwarszczan, o samej imprezie wypowiadaæ sie duzo nie bêdê bo pojechalem tylko dla chlopakow ze starej gwardii, by zobaczyc ich w strojach- z imprezy wroci³em spe³niony, ale na temat uczestników mogê powiedzieæ wiele.

Je¶li kto¶ bierze siê za REKONSTRUKCJE rycerza zakonnego to niech wyglada jak rycerz. Nie widzialem pocztów rycerskich, nie widzialem obozów rycerskich, namiotów, dobrze uszytych strojów. Widzia³em rdze, dziury w kolczugach- nawet w ocynkach, widzialem sznury konopne, wynalazki z pocz±tku stulecia i biedê.. By³ bohurt

Popularno¶ci± cieszy³o sie stanowisko "alladyna i ba¶ni tysi±ca i jednej nocy" gdzie w oparach sziszy i rytm arabskiej muzyki wydobywaj±cej siê z radyjka ukrytego pod poduchami, kolega w szarawarach krêci³ m³ynkiem do kawy.. To by³o za du¿o jak dla mnie ;)

Uderz w stó³ a no¿yce siê odezw±. Pojawi³a sie krytyka to pojawili siê i wyznawcy obecnego stanu rzeczy. Najgorszy jest poklask i ogólne zadowolenie- nie wró¿y ¿adnych zmian, a zmiany s± potrzebne, chyba ¿e chcecie byæ wytykani palcami i kisiæ siê we w³asnym sosie. A szkoda by³a by wielka bo to miejsce ma potencja³, a i ludzie s± tego warci. Wielu mia³o iskry w oczach.

Impreza musi odwróciæ siê o 180 stopni a to wymaga chêci zmian i pokory. Ale do bohurtu nie potrzeba nic zmieniaæ.. I tutaj mo¿na wróciæ do pocz±tku wypowiedzi.
Potrzeba pomocy to pomo¿emy. Nie potrzeba to niech to ¿yje w³asnym ¿yciem...
Purvis
Dzieñdobry.

Parê postów polecia³o, czê¶æ jeszcze pewnie poleci. Kol. Reenactor, nie pisz posta pod postem. Kol. Wezyr, kolor zielony jest zastrze¿ony dla moderacji, wiêc poprawi³em.
Je¶li z dyskusji wykluj± siê jakie¶ konkrety, zastanowiê siê nad wydzieleniem. Na razie proszê o stonowanie emocji i powrót do tematu.

Pozdrawiam
Maciej de Gutistorp
Salve!

To druga próba listu - skróci³em go o stwierdzenia dotycz±ce rekonstrukcji - przesta³y mi siê wydawaæ potrzebne.

Chwarszczany s± tylko jedne i do Chwarszczan przyje¿d¿a siê dla nich - i jest to stwierdzenie o wielu znaczeniach - metafora. Najwa¿niejsze - jest nadrzêdnym celem wszystkich dzia³añ maj±cych tu miejsce od wielu lat. W tym roku równie¿, niezmiennie, najwa¿niejszym celem "Spotkania na szlaku templariuszy" którego czê¶ci± by³ Konwent, by³o d±¿enie do ratowania, a w koñcowym efekcie rewitalizacji kaplicy zakonnej wraz z bezcenn± polichromowan± zawarto¶ci±. Je¶li Grzegorz o tym nie wspomnia³, to pewnie dlatego, ¿e uzna³ ten cel za oczywisty. Zw³aszcza, ¿e tegoroczny Konwent Zakonów Rycerskich jest bezpo¶redni± kontynuacj± pierwszego Konwentu, czyli ostatniego wydarzenia, w którym uczestniczy³ ¶wiêtej pamiêci Brat Wies³aw. Grzegorz zapowiedzia³ na pogrzebie Wie¶ka, ¿e na jego cze¶æ bêd± organizowane nastêpne i s³owa tak¿e w ten sposób dotrzymuje. Przypomnienie:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19436&st=0
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Powracaj±c do g³ównego celu:
Mnie te¿, jak Olgierdowi i innym robi siê ciep³o, gdy po wielu latach widzê rusztowania na zewn±trz i wewn±trz kaplicy. To jest to, do czego d±¿yli¶my i d±¿ymy, dlaczego tu przyje¿d¿acie, a inni tu na codzieñ pracuj±. To by³o równie¿ marzenie Wie¶ka, dla którego do koñca d±¿y³. Dawnym w±tpliwo¶ci± nie dadz± odporu wyja¶nienia, którym nie bêd±cy na miejscu nie chcieli wierzyæ - czyni± to dopiero fakty. Cel jest aktualny i wiele do zrobienia, ale kaplica mo¿e staæ siê diamentem oszlifowanym. ¯yczê nam wszystkim kolejnego pozytywnego obni¿ania poziomu szczêki. Dla mojej opadaj±cej szczêki jest to najwiêksza rado¶æ.
Dla tej¿e kaplicy chwarszczañskiej od 2006 roku przyje¿d¿aj± Wêgajty - to ju¿ trzeci raz, a w³a¶ciwie czê¶ciowo czwarty licz±c wystêp Jacka i jego oprawê 13 pa¼dziernika 2007 roku.

Najwa¿niejsza rzecz, któr± wynios³em z tegorocznych Chwarszczan to poczucie braterstwa i przyja¼ni. Dla tego warto ¿yæ. Spotkali¶my siê w starym i nieco nowszym gronie, pamiêtaj±c o pierwotnym celu. Bezcenne by³o spotkaæ w jednym miejscu Olgierda, Dankana, Marka, Adama, Bu³ê, Piotra Szpitalnika, Grzegorza, Tomka Sajko, Joerga, Piotra von Schultza, Maæka Templariusza i Artura, no i ukochanego brata mego - Brata Mirka - kowala (nikt nie wie co robi³ by przyjechaæ w tym roku do Chwarszczan ale wiem, ¿e pozostali te¿ pokonali spore przeszkody), pozosta³ych przyjació³ Chwarszczan (wybaczcie, ¿e wszystkich nie wymieniê), zawsze stawiaj±cych siê na wezwanie, nawet je¶li nie zawsze po drodze i blisko. Nie wszyscy lubicie Przemka, nie ka¿dy musi zawsze dawaæ siê lubiæ, ale je¶li kto¶ zajrzy do ¶rodka i pominie swoje uprzedzenia - dojrzy tam Wielkie Serce - dziêkujê Ci Przemku. Wybaczcie drogie Damy, ¿e na koñcu - ale Wasza obecno¶æ i dzia³ania obozowe s± dla mnie bardzo wa¿ne. No i Grzegorzu - wielkie dziêki!

Tak naprawdê zabrak³o nas naprawdê niewielu. Ale jest jeden, którego zabrak³o - Wiesiek. My¶lê, ¿e powiem w imieniu pozosta³ych: Wie¶ku - to te¿ dla Ciebie!

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Maciej de Gutistorp vel Garncarz Maciej BeneAkebe
Brat Marian
Witam.
Ogólnie nie lubiê pisaæ na tym forum, bo generalnie bardzo ³atwo jest przegi±æ.
Mo¿ecie powiedzieæ ¿e kolejna osoba która nie by³a siê wypowiada... Niestety dochodzenie Grzegorza zmusza mnie do zabrania g³osu w tej sprawie...
Fakty s± takie: jaki¶ niezadowolony rekonstruktor wyrazi³ swoje rozczarowanie odno¶nie organizacji imprezy zapowiadanej jako "inne chwarszczany" historyczne... pamiêtam Grzegorz jak do mnie dzwoniles ¿e zamawiasz 30 nitowanek dla £azarzy. Pomy¶la³em ¿e faktycznie, zakonny zmieni³ podej¶cie do reko... Te¿ chcê ¿eby Chwarszczany siê rozwija³y ale nie w harcerski obóz przetrwania, ale w "konkretn±" historyczn± imprezê. Wracaj±c kto¶ poda³ Ci s³abe punkty imprezy, a Ty zamiast z tego zrobiæ po¿ytek dzwonisz do ludzi z oskar¿eniami ¿e to napewno oni! Nie podoba mi siê to i nie zgadzam siê na twoje dochodzenia... je¶li czujesz siê poszkodowany do zg³o¶ sprawê do prokuratury. Moja ¿ona Anka z OTW napisa³a jakie odczucia przekazali nam uczestnicy którzy byli na Chwarszczanach. My¶lê ¿e do ich opinii przyczyni³y siê twoje chamskie i ironicznie gorzkie teksty... do tego traktowanie ludzi z góry... Tak siê. nie robi!!!
Przykro mi bo masz dar... wspaniale wychodzi Ci rz±dzenie i dowodzenie w walce. Ale rekonstrukcja to nie tylko walka ale równie¿ rekonstrukcja zachowania, stroju, sprzêtu, itd...
Na koniec ¿yczê wam wszystkim wszystkiego dobrego... niech Chwarszczany siê rozwijaj±...
£azarz
CYTAT(Brat Marian @ 12:51 06.09.2013) *
Fakty s± takie: jaki¶ niezadowolony rekonstruktor wyrazi³ swoje rozczarowanie odno¶nie organizacji imprezy zapowiadanej jako "inne chwarszczany" historyczne... pamiêtam Grzegorz jak do mnie dzwoniles ¿e zamawiasz 30 nitowanek dla £azarzy. Pomy¶la³em ¿e faktycznie, zakonny zmieni³ podej¶cie do reko... Te¿ chcê ¿eby Chwarszczany siê rozwija³y ale nie w harcerski obóz przetrwania, ale w "konkretn±" historyczn± imprezê. Wracaj±c kto¶ poda³ Ci s³abe punkty imprezy, a Ty zamiast z tego zrobiæ po¿ytek dzwonisz do ludzi z oskar¿eniami ¿e to napewno oni! Nie podoba mi siê to i nie zgadzam siê na twoje dochodzenia... je¶li czujesz siê poszkodowany do zg³o¶ sprawê do prokuratury. Moja ¿ona Anka z OTW napisa³a jakie odczucia przekazali nam uczestnicy którzy byli na Chwarszczanach. My¶lê ¿e do ich opinii przyczyni³y siê twoje chamskie i ironicznie gorzkie teksty... do tego traktowanie ludzi z góry... Tak siê. nie robi!!!
Przykro mi bo masz dar... wspaniale wychodzi Ci rz±dzenie i dowodzenie w walce. Ale rekonstrukcja to nie tylko walka ale równie¿ rekonstrukcja zachowania, stroju, sprzêtu, itd...
Na koniec ¿yczê wam wszystkim wszystkiego dobrego... niech Chwarszczany siê rozwijaj±...

Marian,

Nitowanki s± zamawiane nie tylko dla £azarzy ale dla wiêkszo¶ci z hufca Zakonnego, z racji tej ¿e zamawiamy du¿± ilo¶c uda³o nam siê wynegocjowaæ bardzo nisk± cenê ale termin dostawy dopiero luty 2014.
W tym roku uczestnicy Chwarszczan mieli powiedziane wyra¼no - nastawiamy siê g³ównie na walkê (spójrz na program), walki od 10 do 18 non stop. Moje dochodzenie ... kto¶ nagle pisze dziwne rzeczy które w wiêkszo¶ci nie mia³y miejsca. Opisywane rzeczy prostuj± powo³ywane przez t± osobê osoby m.in. Tomek Sajko jak i Ania Postek. Pomimo ich sprostowañ Amadiusz nie odniós³ siê w ¿aden sposób do tego. Po prostu nagle milknie. Moje chamskie teksty i traktowanie ludzi z góry ... Powiedz do kogo tak sie odnios³em i jakimi s³owami? NIe dzwoni³em do ludzi z oskar¿eniami - rozmawia³em z m.in z Kozim (Kozi to nie Amadiusz), w mi³ej atmosferze ponad 30 minut. Nie by³o w tej rozmowie ¿adnych oskar¿eñ co sobie dobrze wyja¶nili¶my.

Powiedz Marian dlaczego w rozmowie telefonicznej miêdzy nami jest wszystko OK i wiele spraw wyja¶niamy prywatnie a na forum jest inaczej?

Pozdrawiam Grzegorz
Brat Marian
CYTAT(£azarz @ 13:02 06.09.2013) *
CYTAT(Brat Marian @ 12:51 06.09.2013) *

Marian,

Nitowanki s± zamawiane nie tylko dla £azarzy ale dla wiêkszo¶ci z hufca Zakonnego, z racji tej ¿e zamawiamy du¿± ilo¶c uda³o nam siê wynegocjowaæ bardzo nisk± cenê ale termin dostawy dopiero luty 2014.
W tym roku uczestnicy Chwarszczan mieli powiedziane wyra¼no - nastawiamy siê g³ównie na walkê (spójrz na program), walki od 10 do 18 non stop. Moje dochodzenie ... kto¶ nagle pisze dziwne rzeczy które w wiêkszo¶ci nie mia³y miejsca. Opisywane rzeczy prostuj± powo³ywane przez t± osobê osoby m.in. Tomek Sajko jak i Ania Postek. Pomimo ich sprostowañ Amadiusz nie odniós³ siê w ¿aden sposób do tego. Po prostu nagle milknie. Moje chamskie teksty i traktowanie ludzi z góry ... Powiedz do kogo tak sie odnios³em i jakimi s³owami? NIe dzwoni³em do ludzi z oskar¿eniami - rozmawia³em z m.in z Kozim (Kozi to nie Amadiusz), w mi³ej atmosferze ponad 30 minut. Nie by³o w tej rozmowie ¿adnych oskar¿eñ co sobie dobrze wyja¶nili¶my.

Powiedz Marian dlaczego w rozmowie telefonicznej miêdzy nami jest wszystko OK i wiele spraw wyja¶niamy prywatnie a na forum jest inaczej?

Pozdrawiam Grzegorz

Koniec tematu sprawa wyja¶niona. Bo telefonicznie wymieniamy siê uwagami na bie¿±c±. A w postach piszemy du¿o na raz i czekamy na odpowied¼.

Jak kto¶ ju¿ tu napisa³. Nie dzia³amy razem a osobno. Mamy trochê inn± wizjê w odtwarzaniu zakonu. I co pewnie najwa¿niejsze Ja muszê broniæ Templariuszy a Ty £azarzy.

Do wiadomo¶ci ogó³u zainteresowanych w±tpliwo¶ci i zarzuty zosta³y wyja¶nione a osoby niezadowolone z turnieju proszê o nie wybieranie siê tam za rok.

Mam nadziejê Grzegorz ¿e kolejne Chwarszczany bêd± lepsze od poprzednich icon_wink.gif je¶li organizacyjnie bêdzie OK, i przemy¶l czy nie warto zrobiæ dwóch lub trzech odrêbnych obozów, w pewnej odleg³o¶ci od siebie. Mo¿e warto pomy¶leæ o sk³adkowej imprezie bez turystów. Ka¿dy hufiec troszczy siê sam o wszystko...
Teyrnon
CYTAT
.. a osoby niezadowolone z turnieju proszê o nie wybieranie siê tam za rok.

S³abe bracie Marianie.. smile.gif Czyli nastawiamy siê nie na progres, przetrawienie krytyki i rozwój tylko na zbieranie funklubu, poklask obecnego stanu rzeczy i kiszenie siê we w³asnym sosie. Powodzenia.
D¿astin
Osoby niezainteresowane niech nie wybieraj± siê tam za rok? Maniek, serio?

Czyli mam rozumieæ - je¿eli impreza pod jakim¶ wzglêdem (lub te¿ wieloma) kuleje, jest mnóstwo krytyki, to znaczy, ¿e nale¿y na tym siê zatrzymaæ i daæ sobie spokój? Czy te¿ organizator ma zapraszaæ tylko osoby mu "przychylne" godz±ce siê na obecny stan rzeczy? Pora¿ka nie musi oznaczaæ ca³kowitej przegranej, a konstryktywna krytyka i trochê ¿yczliwo¶ci mo¿e dzia³aæ tylko na korzy¶æ i napêdzaæ rozwój!

P.S. zw³aszcza, ¿e w tym wypadku Chwarszczamy to nie miejce, w którym gromadzi siê zbieranina niewiadomo kogo, niewiadomo sk±d.
Kemot
CYTAT(D¿astin @ 15:42 06.09.2013) *
Osoby niezainteresowane niech nie wybieraj± siê tam za rok? Maniek, serio?

Czyli mam rozumieæ - je¿eli impreza pod jakim¶ wzglêdem (lub te¿ wieloma) kuleje, jest mnóstwo krytyki, to znaczy, ¿e nale¿y na tym siê zatrzymaæ i daæ sobie spokój? Czy te¿ organizator ma zapraszaæ tylko osoby mu "przychylne" godz±ce siê na obecny stan rzeczy? Pora¿ka nie musi oznaczaæ ca³kowitej przegranej, a konstryktywna krytyka i trochê ¿yczliwo¶ci mo¿e dzia³aæ tylko na korzy¶æ i napêdzaæ rozwój!

P.S. zw³aszcza, ¿e w tym wypadku Chwarszczamy to nie miejce, w którym gromadzi siê zbieranina niewiadomo kogo, niewiadomo sk±d.

Oczywi¶cie Justyno, ale wy³±cznie w przypadku gdy organizator krytyki s³ucha, wyci±ga z niej wnioski i chce co¶ zmieniæ. Je¶li nie, to pozostaje tylko opcja zaproponowana przez Mañka.

Miejmy nadziejê i¿ w tym wypadku zrealizowana bêdzie ta pierwsza.
D¿astin
CYTAT(Kemot @ 16:17 06.09.2013) *
Oczywi¶cie Justyno, ale wy³±cznie w przypadku gdy organizator krytyki s³ucha, wyci±ga z niej wnioski i chce co¶ zmieniæ. Je¶li nie, to pozostaje tylko opcja zaproponowana przez Mañka.

Miejmy nadziejê i¿ w tym wypadku zrealizowana bêdzie ta pierwsza.

O to mi w³a¶nie chodzi³o.

Tylko wiesz, ¿e czasami ciê¿ko jest siê zdystansowaæ do krytyki przeplatanej emocjami?
Nie zgadzam siê, ¿e czepialstwo i pojazdy s± dobre (jak to wcze¶niej kto¶ wspomnia³, nie pamiêtam kto, sorki)- chocia¿ inteligentna osoba wyci±gnie z nich to, co trzeba, bez niepotrzebnych "odbijanek" - nie mniej jednak s± raczej marn± prób± wyra¿enia swojego zdania.

Apeluje wiêc proszê o nie stawianie krzy¿yka na sprawach, które dopiero "d±¿± do idea³u" (wiadomo, taki nie istnieje - ale o to chodzi w doskonaleniu!). A je¿eli kto¶ ma pomys³, robi co¶ lepiej, dzieliæ siê, co to, jêzyka nie maj±? smile.gif

Brat Marian
Osoby które mia³em na my¶li to ci którzy nie potrafili dotrzymaæ pro¶by Grzegorza o umiar w piciu!!! Po rozmowie z kilkoma osobami które wiele mi wyja¶ni³y odno¶nie samej imprezy!!! Jak pisa³em nie by³em na niej. Ale, jak niektórzy z was wiedz±, nie jest mi obojêtne to co dotyczy OTW i ogólnie Templariuszy. Mam nadziejê ¿e ta impreza uro¶nie nie tylko w ilo¶æ ale przede wszystkim w jako¶æ!!!
£azarz
CYTAT(Brat Marian @ 15:23 06.09.2013) *
Mam nadziejê Grzegorz ¿e kolejne Chwarszczany bêd± lepsze od poprzednich icon_wink.gif je¶li organizacyjnie bêdzie OK, i przemy¶l czy nie warto zrobiæ dwóch lub trzech odrêbnych obozów, w pewnej odleg³o¶ci od siebie. Mo¿e warto pomy¶leæ o sk³adkowej imprezie bez turystów. Ka¿dy hufiec troszczy siê sam o wszystko...

Salve Fratres!

PAX miêdzy Chrze¶cijany smile.gif

S³uchamy (nie jestem sam w Chwarszczanch) i notujemy wszystkie ZA i PRZECIW i wysówamy wnioski. Krytyka jest cenna tylko niech bêdzie poparta faktami a nie informacjami z ....

Skoñczmy dywagacje. Za rok na pewno bêdzie kolejny Konwent Zakonny. Zmiany jakie zajd±:

1. Ka¿dy Hufiec ma swój w³asny podobóz
2. Zostanie dodatkowo wprowadzony Hufiec Niemiecki (w³a¶ciwie niemieckojêzyczny)
3. Zg³oszenia bêd± wysy³ane do dowódców Hufców i to oni i tylko oni bêd± decydowaæ kto bierze udzia³
4. Dowódcy bêda odpowiadaæ za zachowanie uczestników
5. Alkohol - pod rozwagê dowódców Hufców
6. Tak jak pisa³em wcze¶niej - Chwarszczany to dalej masa niedoskona³o¶ci rekonstrukcyjnej, ale poczyniono i tak krok milowy w stosunku do multiperiorów które by³y wczesniej. Za rok obowi±zkowe nitowanki oraz spójno¶æ historyczna odtwarzanej postaci
7. Kuchnia, najlepiej dalej wspólna ale z wiêkszym zaanga¿owaniem uczestników. Tak uczestników gdy¿ Chwarszczany zawsze bêd± wedle zasady niesienia pomocy a nie tylko oczekiwaniñ.
8. Walki - tak jak w tym roku czyli od 10 do 18
9. Koncert - s± pewne propozycje w tym temacie poczawszy od Kowalskiego ( Jacek Kowalski i Klub ¦wiêtego Ludwika - Pie¶ni Wypraw Krzy¿owych ca³a p³yta do ¶ci±gniêcia na chomiku http://chomikuj.pl/dmird/MUZYKA/Jacek+Kowa...Krzy*c5*bcowych )poprzez Mariê Pomianowsk± (Polska-Pakistan: dzwiêki z dwóch kontytnentów ca³a p³yta do ¶ci±gniêcia na stronie http://islamabad.msz.gov.pl/pl/aktualnosci...tow____plyta_cd ) po wielu innych. Mam nadziejê ¿e Viatores który mia³ tak wspania³a premierê zago¶ci. Odno¶nie Viatores p³yta CD ju¿ nied³ugo do ¶ci±gniêcia na necie
10. Chwarszczany to miejsce które ma ³±czyæ a nie dzieliæ! Szczególnie je¿eli chodzi o tematy wyznaaniowe. Z otwartymi ramionami witamy chrzecijanina jak i muzu³manina, ¿yda czy wyznawcê innej wiary (oprócz szatanizmu oczywi¶cie) Mo¿e kiedy¶ uda siê zrobiæ np. dzieñ mongosli, arabski czy te¿ inny na Chwarszczanach poparty dodatkowo muzyk± na ¿ywo kto wie. Wszystko przed nami smile.gif
11. inne ... jakie ... to zale¿y tylko od nas samych czyli czekamy na wasze propozycje.

Pozdrawiam Grzegorz
Reenactors
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=359610

Kilka moich pomys³ów.
£azarz
Salve Fratres!

Reenactors napisa³e¶:
1. posiadania tarcz z dartych desek, nie ze sklejek
2. posiadania ubiorów wykonanych z historycznie tkanych i barwionych materia³ów, które bêd± uszyte w ca³o¶ci rêcznie,
3. posiadania mieczy lub innej broni zrekonstruowanej na podstawie znalezisk

ad1. Sklejka - nie wiem czy jest to mo¿liwe w najbli¿szych dwóch latach.
ad2. Jest to mo¿liwe w okresie kilku lat. najgorzej z kolorami czarny i bia³y tak powszechnie stosowanymi w zakonach. By³y one w ¶redniowieczu bardzo drogie, ale tylko w wypadku gdy chciano uzyskaæ czyst± barwê tego koloru. Dla przyk³adu uzyskanie 100% bieli by³o mo¿liwe tylko w wypadku lnu lub bielonej we³ny przy czym procesy te by³y d³ugotrwa³e, z wykorzystaniem utlenionej rosy i ¶wiat³a s³onecznego, których nie mo¿na by³o przeprowadzaæ w zimie. Podobnie 100% czerñ by³a niezwykle trudna w uzyskaniu. Dlatego zarówno kolor bia³y i czarny rzadko wystêpowa³y wyrazistych formach, najczê¶ciej ociera³y siê one o odcienie szaro¶ci
ad3. To ju¿ siê dzieje przynajmniej w Hufcu Zakonnym - parasolki i miecze z Maciejowski oraz buhurtowe bu³awy. Bu³awki mosiê¿ne (na tracony wosk) produkcji Ola mogli¶cie podziwiaæ na Chwarszczanach.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Chwarszczany pos³u¿y³y przy realizacji najnowszego utworu Planet ANM / EljotSounds - Panie http://www.youtube.com/watch?v=saysus24SYw G³êbokie s³owa w tym kawa³ku. Realizacja A1Videos czyli ta sama ekipa która krêci³a koncert w Chwarszczañskiej Kaplicy.

Kawa³ek tak na uspokojenie emocji (info dla Szarej Rady smile.gif )

Pozdrawiam Grzegorz
Mi³obor
Salve!

W pierwszych s³owach chcia³em podziêkowaæ za go¶cinê na imprezie. Zawsze chcieli¶my zobaczyæ ¶wi±tynie i uda³o siê :-). Jako osoba, która by³a na tegorocznej imprezie pozwolê sobie napisaæ kilka s³ów od siebie. Sam jestem organizatorem wydarzeñ komercyjnych i niekomercyjnych w tzw. ruchu historycznym. Zawsze po imprezie znajdzie siê kto¶ komu siê nie podoba³o. Z drugiej strony bêd± osoby, które broni± wydarzenia/ osoby w³asn± piersi±. Potwór zwany freha po¿ywia siê i ro¶nie z ka¿dymi wypocinami grubych paluszków osób, które wiedz± lepiej. Nie wiem na czym polega satysfakcja, jak± ludzie tu uzyskuj±, ale ka¿dy lubi co innego.

Szczerze nie jestem za ani przeciw. Kilka s³ów konstruktywnej krytyki:

1. Przywitanie dru¿yn i po¿egnanie nikogo by nie zabi³o.

2. Woda by³a nie piszcie g³upot- sam my³em garnek. Jak was nie staæ na wodê w butelce to id¼cie do pracy.

3. Co do biesiady- dowiedzia³em siê, ¿e by³a z fb i tego forum. Wiem, ¿e kto¶ skasowa³ od nas po 10 z³ nie pyta³em na co, bo d¿entelmeni nie rozmawiaj± o pieni±dzach. By³o trzeba da³em. Mam takie skrzywienie, ¿e nie jadam na biesiadach bo nie chce robiæ problemu organizatorom wiêc nie mam ¿alu.

4. Chwarszczany to impreza bohurtowa. Ja osobi¶cie nie jestem bohurtowcem i siê wynudzi³em. Jak bym wiedzia³. to zorganizowa³ bym co¶ z braciszkiem Szatanem dla reszty osób, które nie mia³y co robiæ. Sytuacjê trochê uratowa³ turniej ³uczniczy, ale pó¼niej nadrobi³em picie piwa- bo normalnie nie pijê. Ka¿dy bawi siê jak lubi. Ja nie mia³em sprzêtu na tak± rozrywkê (¼le wyt³umiony he³m) i kiedy zobaczy³em na jakim poziomie jest walka zrezygnowa³em dla w³asnego bezpieczeñstwa. Ilo¶æ kontuzji, urazów i rozbitych ryjów utwierdzi³a mnie w mojej decyzji. Bardzo ³adnie siê bijecie ch³opcy (jestem fanem braciszka ceg³y z glewi± 3 na jednego a ten jak robot jeb jeb jeb icon_wink.gif) ale nie ka¿dy jest bohurtowcem i bêdzie siê z wami bawi³. Nie rozumiem tylko czemu wepchnêli¶cie w 3 walce (chyba) tego biednego Niemca co nie chcia³ walczyæ i tak go srogo obili¶cie. £adna walka, ale tylko z jednej strony. Trzeba wiedzieæ kiedy spasowaæ i wrzuciæ na luz, a nie cz³owieka napierdzielaæ ile fabryka da³a.

5. Obozy zakonne powinien charakteryzowaæ rygor i wojskowy porz±dek. Mog³em rozbiæ namiot gdzie chcia³em po przyje¼dzie i szczerze mnie to zawiod³o anger.gif.

6. Je¿eli chodzi o odtwórstwo ¿ycia zakonnego to... By³em na ka¿dej mszy (oprócz ostatniej) gdzie by³a reszta zakonnych? ¦wieci³o pustkami.

7. Impreza by³a multiperiodyczna. M³oty Thora i inne wcze¶niactwo. Po co? Jest Wolin, Grzybowo i takie tam.

8. Koncert by³ du¿ym sukcesem, niestety nie wytrzymali¶my temperatury, która panowa³a od ¶cisku ludzkiego i wyszli¶my. Liczymy na dobr± jako¶æ nagrania.

9. Przy takiej ilo¶ci ludu + konie + lekkozbrojni+ ³ucznicy z pacynkami mog³a wyj¶æ z tego fajna inscenizacja. Bohurty by³y te¿ bardzo widowiskowe- ludziom siê podoba³o.

10. Rozbawi³o mnie to, ¿e kto¶ napisa³, ¿e nie dosta³ wody na polu i musia³ nosiæ swój sprzêt. Nie widzê problemu w zatrudnieniu s³u¿by. W Polsce jest bezrobocie icon_wink.gif.

Co do punktów o zmianie na lepsze imprezy.

1. Ka¿dy Hufiec ma swój w³asny podobóz- pytanie czy nie bêdzie jak na grunwaldzie, ¿e bêdzie przepa¶æ organizacyjna.

2. Zostanie dodatkowo wprowadzony Hufiec Niemiecki (w³a¶ciwie niemieckojêzyczny)- moim zdaniem b³±d bo Niemiec te¿ cz³owiek. Zabieg tylko oddali go¶ci z zagranicy od Polskich braciszków. Sami Niemcy s± bardzo podzieleni i umieszczenie ich w jednym obozie to du¿y b³±d. Zale¿y kto z jakiej czê¶ci Niemiec, ale to osoba historia...

3. Zg³oszenia bêd± wysy³ane do dowódców Hufców i to oni i tylko oni bêd± decydowaæ kto bierze udzia³.- w czym? w walkach? w ¿yciu obozowym? I znowu do¶wiadczenie grunwaldzie mówi, ¿e bêd± obozy lepiej zrobione i mroczne rycery.

4. Dowódcy bêd± odpowiadaæ za zachowanie uczestników- a jakie czekaj± konsekwencje tych dowódców? Ten punkt to slogan.

5. Alkohol - pod rozwagê dowódców Hufców- Czyli bania u cygana i polewamy dowódcy. Alkohol jest albo go nie ma. Nie istnieje co¶ takiego jak umiar i rozs±dek ludzki.

6. Tak jak pisa³em wcze¶niej - Chwarszczany to dalej masa niedoskona³o¶ci rekonstrukcyjnej, ale poczyniono i tak krok milowy w stosunku do multiperiorów które by³y wczesniej. Za rok obowi±zkowe nitowanki oraz spójno¶æ historyczna odtwarzanej postaci-

Pytanie czy nitowanki co¶ zmieni±? Po pierwsze nie rozumiem tej mody na nitowanki. Kolczugi by³y ró¿ne nitowane, na styk, zgrzewane, sztancowane, ale jak wymóg to wymóg. Moim zdaniem bedzie wiêcej kontuzji w nitowankach, ale mogê siê myliæ bo jak ju¿ pisa³em nie jestem bohurtowcem. Szkoda, ¿e nie ma tu nic o sprzêcie obozowym, który mieli koniarze i grupy niemieckie. Barwione naturalnie materia³y przy obecnym stanie obszycia, który wystêpowa³ na imprezie to marzenie ¶ciêtej g³owy. Tarcze z desek... Ty widzia³em jak oni siê bij±? Du¿o by tu pisaæ. Nie wspomnê o najciekawszym dla mnie aspekcie odtwórstwa- o kulturze niematerialnej. Niestety przy takiej ilo¶ci neo- pogan i ateistów nie do zrealizowania.

7. Kuchnia, najlepiej dalej wspólna ale z wiêkszym zaanga¿owaniem uczestników. Tak uczestników gdy¿ Chwarszczany zawsze bêd± wedle zasady niesienia pomocy a nie tylko oczekiwaniñ.- prosta sprawa. ORGANIZATOR NIE ZAPEWNIA WY¯YWIENIA. Rozwi±zaniem jest catering na 1 biesiadê, albo biesiada w tej karczmie za ¶wi±tyni±- dla bogatych. Polecam zupy i pierogi.

8. Walki - tak jak w tym roku czyli od 10 do 18- a niech se bêd± walki. Je¿eli nie przeszkadza wam, ¿e osoby, które nie walcz± bohurtowo nie przyjad±. Chyba, ¿e jako widzowie.

9. Koncert - s± pewne propozycje w tym temacie poczawszy od Kowalskiego ( Jacek Kowalski i Klub ¦wiêtego Ludwika - Pie¶ni Wypraw Krzy¿owych ca³a p³yta do ¶ci±gniêcia na chomiku http://chomikuj.pl/dmird/MUZYKA/Jacek+Kowa...Krzy*c5*bcowych )poprzez Mariê Pomianowsk± (Polska-Pakistan: dzwiêki z dwóch kontytnentów ca³a p³yta do ¶ci±gniêcia na stronie http://islamabad.msz.gov.pl/pl/aktualnosci...tow____plyta_cd ) po wielu innych. Mam nadziejê ¿e Viatores który mia³ tak wspania³a premierê zago¶ci. Odno¶nie Viatores p³yta CD ju¿ nied³ugo do ¶ci±gniêcia na necie

i gitara

10. Chwarszczany to miejsce które ma ³±czyæ a nie dzieliæ! Szczególnie je¿eli chodzi o tematy wyznaaniowe. Z otwartymi ramionami witamy chrzecijanina jak i muzu³manina, ¿yda czy wyznawcê innej wiary (oprócz szatanizmu oczywi¶cie) Mo¿e kiedy¶ uda siê zrobiæ np. dzieñ mongosli, arabski czy te¿ inny na Chwarszczanach poparty dodatkowo muzyk± na ¿ywo kto wie. Wszystko przed nami

A jednak podzieli³o. Przy tak ma³ej ilo¶ci uczestników. Tylko w Polsce!!! :-)

11. inne ... jakie ... to zale¿y tylko od nas samych czyli czekamy na wasze propozycje.- koniec moich wypocin.

A co do uwag, ¿e Pan Grzegorz jest nieuprzejmy i cyniczny to widocznie ma taki styl bycia. Osobi¶cie zamieni³em z nim 2 s³owa i uzna³em to za charakter, a nie za próbê obra¿enia mojej delikatnej osoby.

¯yczê powodzenia za rok

Mi³obor
Arek h. Pa³uki
Co do Niemców... Je¶li maja byæ to chyba jedyni w niemieckim hufcu (chodzi mi o ¶wieckich, zakonnym siê nie przygl±da³em bo oni chyba ca³y czas pili w jednym miejscu). Poziom rekonstrukcyjny ich strojów wo³a³ o pomstê do nieba. Nie wiem co to by³o, sk±d wziêli te wzory. Generalnie wiêkszo¶æ z rzeczy, które mieli na sobie nadawa³a siê do wymiany.
Nie wiem jaki dowódca hufca, który bêdzie decydowa³, weryfikowa³ przyjmie takich przebierañców.

Grzegorzu cieszê siê, ¿e wzi±³e¶ pod uwagê sugestiê co do wiêkszego decydowania dowódców hufca.

Mam nadziejê, ¿e za rok impreza podniesie swój rekonstrukcyjny poziom i nie bêdzie do czego wielkiego siê przyczepiæ.
£azarz
Salve Fratres!

Mi³oborze

1. Przywitanie dru¿yn i po¿egnanie nikogo by nie zabi³o.
- w przysz³ym roku jak najbardziej

3. Co do biesiady- dowiedzia³em siê, ¿e by³a z fb i tego forum…
- za rok ka¿dy z uczestników otrzyma program z mapk±. W tym roku nawali³a komunikacja i trzeba wiele w tym temacie poprawiæ. Chwarszczany s± zbyt ma³e by inwestowaæ w CB dla dowódców, wiêc ma³y informator wystarczy.

4. Chwarszczany to impreza bohurtowa. Ja osobi¶cie nie jestem bohurtowcem i siê wynudzi³em … Nie rozumiem tylko czemu wepchnêli¶cie w 3 walce (chyba) tego biednego Niemca co nie chcia³ walczyæ i tak go srogo obili¶cie. £adna walka, ale tylko z jednej strony. Trzeba wiedzieæ kiedy spasowaæ i wrzuciæ na luz, a nie cz³owieka napierdzielaæ ile fabryka da³a.
9. Przy takiej ilo¶ci ludu + konie + lekkozbrojni+ ³ucznicy z pacynkami mog³a wyj¶æ z tego fajna inscenizacja. Bohurty by³y te¿ bardzo widowiskowe- ludziom siê podoba³o.

- Ten Niemiec to nasz kochany braciszek Jorg. Jest jednym z najs³abszych zawodników i specjalnie wrzucili¶my go na jednego z najlepszych czyli Martina z £azarzy. Chwa³a Jorgowi, ¿e stawi³ czo³a. Chcieli¶my pokazaæ innym Niemcom, ¿e mo¿na wbrew ich obawom. Jorg to zrobi³ … niestety nikt nie poszed³ za jego przyk³adem. Obiecuj± (Niemcy) ¿e za rok wyjd± liczniej … czas poka¿e. A sam Jorg – nie ma o to ¿adnych pretensji, wrêcz przeciwnie. Odno¶nie lekkich oraz nie buhurtowców – je¿eli w przysz³ym roku stawi siê ich wiêcej to na pewno zorganizujemy dla nich starcia. Jednocze¶nie mo¿na wtedy pomy¶leæ o jakim¶ wiêkszym starciu.

5. Obozy zakonne powinien charakteryzowaæ rygor i wojskowy porz±dek. Mog³em rozbiæ namiot gdzie chcia³em po przyje¼dzie i szczerze mnie to zawiod³o .
6. Je¿eli chodzi o odtwórstwo ¿ycia zakonnego to... By³em na ka¿dej mszy (oprócz ostatniej) gdzie by³a reszta zakonnych? ¦wieci³o pustkami

- masz racjê, by³ totalny brak dyscypliny w zakonach. To siê musi zmieniæ i zmieni siê. Zakony to jednostki ¶ci¶le militarne czyli takie elementy jak warta, musztra, godzinki i udzia³ we mszy s± wpisane w regu³ê. Odtwarza kto¶ zakon – musi siê do tego dostosowaæ. Je¿eli nie to mo¿e w ka¿dej chwili wybraæ rycerstwo ¶wieckie, ale tam te¿ jest rygor i to niez³y.

7. Impreza by³a multiperiodyczna. M³oty Thora i inne wcze¶niactwo. Po co? Jest Wolin, Grzybowo i takie tam.

- w przysz³ym roku dowódca za nich odpowiada, ale i warunki uczestnictwa jasno te¿ okre¶l± co mo¿na co nie

8. Koncert by³ du¿ym sukcesem, niestety nie wytrzymali¶my temperatury, która panowa³a od ¶cisku ludzkiego i wyszli¶my. Liczymy na dobr± jako¶æ nagrania.

- Chwarszczany to maleñka kaplica, bez systemu wydajnej wentylacji na wiêksz± liczbê go¶ci. Nie mo¿na by³o zastosowaæ wentylatorów gdy¿ ich praca zak³óci³aby czu³e mikrofony u¿yte podczas nagrañ. Temperaturê jak i zaduch odczu³ ka¿dy z obecnych ³±cznie z artystami. Na t± chwilê jak i najbli¿sze lata nie jeste¶my w stanie w tym temacie nic zrobiæ gdy¿ postaramy siê by co roku wydawaæ p³ytê CD oraz DVD z koncertu

1. Ka¿dy Hufiec ma swój w³asny podobóz- pytanie czy nie bêdzie jak na grunwaldzie, ¿e bêdzie przepa¶æ organizacyjna.

- dowódcy w ci±gu dnia bêd± mieli ze dwie-trzy 5-10 minutowe odprawy. Dziêki temu na bie¿±co bêd± realizowane wszystkie problemu.

2. Zostanie dodatkowo wprowadzony Hufiec Niemiecki (w³a¶ciwie niemieckojêzyczny)- moim zdaniem b³±d bo Niemiec te¿ cz³owiek. Zabieg tylko oddali go¶ci z zagranicy od Polskich braciszków. Sami Niemcy s± bardzo podzieleni i umieszczenie ich w jednym obozie to du¿y b³±d. Zale¿y kto z jakiej czê¶ci Niemiec, ale to osoba historia...
- czêsto je¿d¿ê za Odrê i wiem, ¿e jest tam ogromna bariera dziel±ca tzw. „Osti” i „Westi”. Chwarszczany maj± ³±czyæ nie potêgowaæ podzia³y. W¶ród Niemców obecnych na Chwarszczanach by³a zaledwie jedna osoba mówi±ca p³ynnie po polsku – opisany wcze¶niej Jorg. Niewielu obecnych Niemców pos³uguje siê jêzykiem angielskim. Niewielu polaków zna choæby w stopniu komunikatywnym jêzyk niemiecki. Jak to na p³ycie Donatana „Równonoc” (polecam!) jest powiedziane jêzyk ten dla S³owian by³ obcy, niemy i st±d nazwa Niemcy. Wracaj±c to problem z komunikacj± jest najwiêksz± barier± by czê¶æ tych naszych go¶ci bra³a czynny udzia³ (obawa przed starciem bu hurtowym to osobna sprawa). Czê¶æ Niemców reprezentowa³a Zakon ¦wi±tyni czê¶æ rycerstwo ¶wieckie, byli porozrzucani po ró¿nych obozach i nie sprawdzi³o siê to. Na t± chwile nie wiem jak rozwi±zaæ ten problem. Mo¿e dyskusja z dowódcami co¶ zmieni.

3. Zg³oszenia bêd± wysy³ane do dowódców Hufców i to oni i tylko oni bêd± decydowaæ kto bierze udzia³.- w czym? w walkach? w ¿yciu obozowym? I znowu do¶wiadczenie grunwaldzie mówi, ¿e bêd± obozy lepiej zrobione i mroczne rycerzy.
4. Dowódcy bêd± odpowiadaæ za zachowanie uczestników- a jakie czekaj± konsekwencje tych dowódców? Ten punkt to slogan.

- dowódca bêdzie decydowaæ kto mo¿e nale¿eæ do obozu jak i o ca³ym ¿yciu wewn±trz danego obozu. Gorsze jako¶ciowo niech robi± wszystko by dorównaæ do najlepszych. Chwarszczany siê zmieniaj± i id± ku lepszemu. Procesu tego nie wolno nam zastopowaæ. Degradacja ze stanowiska – ¿artuje a mo¿e nie. Nie wiem na t± chwilê jaka bêdzie kara dla dowódców jak i organizatorów. Kwestia pod dyskusjê ale ju¿ w wê¿szym gronie.

5. Alkohol - pod rozwagê dowódców Hufców- Czyli bania u cygana i polewamy dowódcy. Alkohol jest albo go nie ma. Nie istnieje co¶ takiego jak umiar i rozs±dek ludzki.
- id±c na obiad do lokalu lub z wizyt± nie oznacza, ¿e trzeba siê upodliæ. Je¿eli kto¶ tego nie rozumie nie bêdzie zapraszany – proste. Co roku bêdziemy koncertem upamiêtniaæ naszych braci którzy odeszli. Nale¿y uszanowaæ to lub nie przyje¿d¿aæ.

6. …za rok obowi±zkowe nitowanki oraz spójno¶æ historyczna odtwarzanej postaci … Pytanie czy nitowanki co¶ zmieni±? Po pierwsze nie rozumiem tej mody na nitowanki. Kolczugi by³y ró¿ne nitowane, na styk, zgrzewane, sztancowane, ale jak wymóg to wymóg… Szkoda, ¿e nie ma tu nic o sprzêcie obozowym, który mieli koniarze i grupy niemieckie … Nie wspomnê o najciekawszym dla mnie aspekcie odtwórstwa- o kulturze niematerialnej. Niestety przy takiej ilo¶ci neo- pogan i ateistów nie do zrealizowania.
- by³y kiedy¶ d³ugie dysputy na temat: „Nitowanki – TAK czy NIE?” Wszystko siê zmienia. Musimy dostosowaæ siê do tego. Sprzêt obozowy. W tym roku prosi³em … pozosta³o bez echa. W przysz³ym roku dowódca bêdzie za to bezpo¶rednio odpowiedzialny.

7. Kuchnia … prosta sprawa. ORGANIZATOR NIE ZAPEWNIA WY¯YWIENIA. Rozwi±zaniem jest catering na 1 biesiadê, albo biesiada w tej karczmie za ¶wi±tyni±- dla bogatych. Polecam zupy i pierogi.

- Chwarszczany jak ju¿ kilka postów wcze¶niej pisa³em to nie bogaty Malbork lub Zamek Ksi±¿, to nie Grunwald z potê¿nym wsparciem logistycznym i finansowym. Chwarszczany to maleñka wioska z dziurawym bud¿etem. Podobnie jak pobliskie Gminy borykaj±ce siê z ca³± mas± problemów wa¿niejszych ni¿ zlot rycerzyków do których sam siê zaliczam. Nie staæ nas na catering. Musimy radziæ sobie sami. Problem ten omówiê z braciszkiem Tomkiem Sajko co zrobiæ by kuchnia dzia³a³a i jednocze¶nie by osoby odpowiedzialne za kuchnie mia³y jak najwiêcej czasu wolnego dla siebie.

8. Walki - tak jak w tym roku czyli od 10 do 18- a niech se bêd± walki. Je¿eli nie przeszkadza wam, ¿e osoby, które nie walcz± bohurtowo nie przyjad±. Chyba, ¿e jako widzowie.
- za rok wiêcej konkurencji dla „niebuhurtowców”

10. Chwarszczany to miejsce które ma ³±czyæ a nie dzieliæ! Szczególnie je¿eli chodzi o tematy wyznaniowe… A jednak podzieli³o. Przy tak ma³ej ilo¶ci uczestników. Tylko w Polsce!!! :-)

- ale nawet Polskê mo¿na zmieniæ.

A co do uwag, ¿e Pan Grzegorz jest nieuprzejmy i cyniczny to widocznie ma taki styl bycia. Osobi¶cie zamieni³em z nim 2 s³owa i uzna³em to za charakter, a nie za próbê obra¿enia mojej delikatnej osoby.

- zbyt wiele osób nawali³o z wieloma tematami w tym roku - ³±cznie ze mn±. Przepraszam wszystkich, nie mia³em zbyt wiele czasu dos³ownie na nic. W przysz³ym roku wiêkszy podzia³ obowi±zków pozwli mi odwiedziæ was wszystkich z miodem i kaw± – obiecuje!

Pozdrawiam Grzegorz
Stanis³aw ¯órawski
Cze¶æ!
Przygl±dam siê dyskusje i pozwolê sobie wyraziæ publicznie swój pogl±d. To bêdzie taki g³os z zewn±trz - co nie znaczy, ¿e z góry. Proszê siê nie obra¿aæ.

1. Poziom rekonstrukcji.
Pojawi³y siê zdania o nitowankach, ciuchach z rêcznie tkanego materia³u itp. Uwa¿am, ¿e, warto te rozwi±zania promowaæ i podkre¶laæ ich "historyczno¶æ", ale to s± sprawy trzeciorzêdne. Popatrzcie sami na zdjêcia z imprezy. Potem na ¼ród³a z epoki, a potem jeszcze raz na zdjêcia.
Rycerz w garnku i bez nogawic kolczych? ...To wygl±da ¶miesznie! Niechby za³o¿y³ i nienitowane, byle by by³y! Nie mówiê tu o takich rzeczach, jak ostrogi, lance, pasy adekwatne do regu³y itp. Skoro stawiacie w pierwszej kolejno¶ci na aspekty militarne - mo¿e warto najpierw dopie¶ciæ te akurat kwestie?

Je¶li klimat jakiej¶ imprezy wynika w ogóle z poziomu jako¶ci rekonstrukcji, to ja bym osobi¶cie wymieni³ dwie sprawy:
- spójno¶æ wygl±du odtwarzanej postaci;
- dba³o¶æ o szczegó³y.
Je¶li obok mnie siedzi na imprezie kole¶ tylko w kapturze kolczym, ale za to wyczyszczonym, ³adnie obszytym i praktycznie wykoñczonym, to robi siê fajnie. Je¶li z drugiej strony si±dzie go¶æ w pe³nej kolczudze, ale za to "obesranej" i dziurawej, to w najlepszym razie nie zwrócê na niego uwagi.

2. ¯ycie codzienne.
Je¿eli impreza Wasza, której od dawna szczerze kibicujê, ma byæ punktem centralnym w kalendarzu wydarzeñ zwi±zanych z odtwarzaniem zakonów rycerskich w Polsce, to olanie aspektów obyczajowych wydaje mi siê marnowaniem potencja³u.
Mo¿e zamiast sobie wytykaæ, kto by³ na mszy, a kto nie by³, zorganizujcie nastêpnym razem rywalizacjê miêdzy zakonami (albo hufcami) na przestrzeganie w³asnej regu³y. Mo¿na nawet umówiæ siê, ¿e obowi±zuja taka to a taka (wymy¶lona, no bo jak inaczej) regu³a, na poszczególne paragrafy przydzielcie pule punktów i bêdziecie mieli fajn± konkurencjê.

Co do mszy... Uwa¿am, ¿e niezale¿nie od odtwarzanej postaci t± kwestiê powinno siê wy³±czyæ z zabawy i pozostawiæ sumieniu ka¿ego z uczestników. Macie tam prawdziwego kap³ana, a hostia, której u¿ywa nie jest zabawkowa i zrobiona z plastiku. To jest wydarzenie realne i nie mo¿na sobie z tego robiæ szopki.

Powodzenia na nastêpnych Chwarszczanach!
Pozdrawiam i ¿yczê wszystkiego dobrego
Wuj Truj
Mi³obor
Co do ceny jedzenia, to w tym roku na Grunwaldzie w wielkim misiu catering by³ ze szko³y i nie wyszed³ drogo. Jedna dobra uczta to lepsze ni¿ kilka gorszych posi³ków.

Co do sprzêtu, który Pan Stanis³aw wymienia brakuje bardzo wa¿nego elementu- Konia. Ja mam kozy i owce. W stroju pastuszka nie wyszed³ bym do bohurtu nawet za 20 z³ icon_wink.gif. Trzeba sobie zdawaæ sprawê, ¿e dylematem ówczesnego wojownika by³o nie zgin±æ od sztychu jad±c konno, a dzisiejszy fajter chroni siê przed obuchem i walczy pieszo. Jaki jest sens zak³adaæ na piechura ostrogi do bohurtu? Oczywi¶cie pytanie jest z serii zen. Pokaz konny by³ i by³o mo¿na sobie ³ykn±æ kawa³ek historii dziêki Rycerzom Pogranicza. Bieganie po polu z kopi± bez konia... Bezcenne icon_wink.gif Dzisiejsze odtwórstwo nie jest historyczne i nie bêdzie z wa¿nego powodu. Na bitwie siê ginie, a tego z ca³ego serca nie ¿yczê wam ani sobie. Co do mody, która panuje w ruchu historycznym to osobny temat, a freha nie jest dobrym miejscem do prowadzenia dyskusji.

Niestety odtwarzanie kwestii niematerialnych wystêpuje w Polsce najczê¶ciej na LARP ach. Nie rozumiem tylko czemu osoby antyklerykalne robi± zakony. To jaka¶ forma masochistycznej masturbacji duchowej?

Pozdrawiam

Mi³obor
Reenactors
A czemu maj± siê nie zajmowaæ ? Przecie¿ to nie ma nic do rzeczy.
Interesujesz siê histori± zakonów rycerskich - to zajmujesz siê w nimi w rekonstrukcji.

Przecie¿ nie jeste¶ rycerzem zakonnym - tylko próbujesz odtwarzaæ na podstawie ¼róde³ antropologicznych realia i ró¿ne aspekty jego ¿ycia - w danym rejonie i okresie historycznym, jednocze¶nie rekonstruujesz wyposa¿enie takiego rycerza.

Nie mieszajmy kwestii egzystencjalnych w rekonstrukcje - bo jest to w dzisiejszych czasach ju¿ do¶æ abstrakcyjne. Takie tematy by³y poruszane kiedy rekonstrukcja w Polsce siê dopiero kszta³towa³a - jak ludzie mieli jeszcze trochê wê¿sze granice ¶wiadomo¶ci, a sama rekonstrukcja wi±za³a siê z ró¿nymi wielkimi ideologiami. icon_wink.gif Pamiêtam, jak wtedy wygl±dali robi±cy wyposa¿enie rycerza zakonnego - grube konopne sznury z Castoramy i habity - tak wiêc progres w tym ¶rodowisku jaki¶ jest.
£azarz
CYTAT(Mi³obor @ 14:22 07.09.2013) *
Nie rozumiem tylko czemu osoby antyklerykalne robi± zakony. To jaka¶ forma masochistycznej masturbacji duchowej?

Salve Fratres!

Pro¶ba wróæmy do zagadnienia - jak maj± wygl±dac przysz³oroczne Chwarszczany. Nie skupiajmy siê na wierze oraz do jakiego Boga. Za chwilê oka¿e siê ¿e wszyscy jeste¶my chrze¶cijanami, ¿ydami, antysemitami, cyganami, arabami .... wpiszcie dowolnie. Nikt nie da³ nam prawa os±dzania innych za to czy wierza i w co wierz± i kogo chc± odtwarzaæ. Je¿eli bêdziemy patrzeæ w ten sposó to kumpl z II wojny którzy odtwarzaj± np SS bêda musieli szukac aryjskich korzeni. Wyluzujmy. To tylko zabawa choæ dla wielu z na jak najbardziej z powa¿nym podej¶ciem choæby do wiary.

Pozdrawiam Grzegorz
Indar
CYTAT(Mi³obor @ 23:06 06.09.2013) *
Kolczugi by³y ró¿ne nitowane, na styk, zgrzewane, sztancowane, ale jak wymóg to wymóg.

Przepraszam za offtop, sam siê upomnê - ale obiecujê ¿e jak uzyskam odpowied¼ to przeniosê posty w odpowiednie miejsce.
Mi³borze, interesuj± mnie jakie¶ znaleziska pokazuj±ce owe stykówki w XIIIw. Masz?
Od razu powiem, nie negujê - byæ mo¿e, ale podaj±c takie dane wypada podaæ ¼ród³a.
pozdrawiam.
K.
Mi³obor
Proponujê np lekturê Micha³a Bogackiego "Broñ Wojsk Polskich w Okresie ¦redniowiecza" i wiele innych ksi±¿ek po które nie chce mi siê siêgn±æ z pu³ki. Ikonografie to s± materia³y propagandowe, które s³u¿y³y do wys³awiania w³adców. K³ania siê tutaj interpretacja ¼ródel, która jest osobnym tematem. Nie mam zamiaru siê tutaj rozpisywaæ. Je¿eli Biblia Maciejowskiego jest dla was jedynym wyznacznikiem odtwórstwa XIII w. to jeste¶cie biedni. Niestety odtwórstwo i kwestie historyczne w Polsce to konkurs piêkno¶ci i g³osowanie. Ostatnio nawet ludzie podaj± jako ¼ród³a blogi nastolatków, a gdzie¶ maj± autorytety uniwersyteckie. Wasza sprawa ja ju¿ wyczerpa³em limit postów na freha na nastêpne 2 lata.

Pozdrawiam!
Indar
Ja tylko pytam, nie wiem wszystkiego wiêc pytam - nie zarzucam. Wiêc nie wiem po co te oburzenie - odnoszê wra¿enie ¿e zatrzyma³e¶ siê kilka lat temu i nie dostrzeg³e¶ ¿e sporo ludzi z ogólnie nazywanej XIII nastki zajmuje siê w±skim datowaniem i lokalizacj± i w zwi±zku z tym pos³uguje siê zupe³nie innymi ¼ród³ami ni¿ BM. Nie wszyscy, ale jednak.
Strasznie dra¿liwy jeste¶, po co - skoro to tylko pytanie o wiedzê?
A co ze znaleziskami takich stykówek, bo nie znam.
Borg
Raz, podajemy ksi±¿kê, to podajemy ze stronami. Nie bêdê wertowa³ 343 stron w poszukiwaniu jednego zdania.
Dwa cytat z ksi±¿ki: "Niekiedy pier¶cienie ³±czono ze sob± "na styk", jedynie przez proste zagiêcie ku sobie obu koñców.". Zero zabytków, zero przyk³adów. Te¿ mogê wydaæ ksi±¿kê, w której napiszê, ¿e he³my garnczkowe robiono z sosnowej kory. Tyle samo wiarygodno¶ci.
W innym miejscu autor uwa¿a, ¿e Pobo¿ny nosi³ p³aty. Dlaczego? Bo s± ukryte i niewidoczne na jego pieczêci.
Maciej Szpitalnik
Salve

Impreza mimo krytyki o wiele ró¿ni³a siê od poprzednich edycji a jakby¶cie nie zauwa¿yli pad³o zarz±dzenie, ¿e w nastêpnym roku tylko wasze kochane nitowane kolczugi bêd± wpuszczane.

Czy wed³ug tego i paru innych za³o¿eñ nie widaæ, ¿e organizatorowi zale¿y na postêpie, czy specjalnie ignorujecie te informacje i robicie antyreklamê? smile.gif Pycha niektórych po prostu zjada...

Te¿ ju¿ dorzucê swoje trzy grosze(w koñcu nikt nie jest doskona³y), co do kolczug - waszym zdaniem ''wory'' nitowane s± w porz±dku? Ani to praktyczne ani wed³ug mnie ''historyczne''. Jakby kto¶ nie zrozumia³, chodzi mi m.in. o niewymiarowy rêkaw od ³okcia do nadgarstka. No i nie polecam z p³askich, kó³ka s± ma³o wytrzyma³e i gorzej chroni±, jestem niezadowolony z nich ale to moje zdanie tylko. Wybaczcie i Proszê ju¿ nie odpowiadajcie tutaj, niech ka¿dy sam sobie odpowie.

Co do alkoholu, najprostszym i najbardziej pokojowym rozwi±zaniem moim zdaniem jest zorganizowanie uczty z alkoholem wieczorem, reszta dnia - zakaz spo¿ywania. Zaraz kto¶ napiszê a co z porann± msz± nastêpnego dnia, ustaliæ odpowiedni± godzinê i zorganizowaæ pobudkê dla wszystkich. Jak to pewien dowódca rzek³ "wódka jest dla m±drych ludzi i piwo..." smile.gif

Dla lekkich te¿ przyda³oby siê co¶ zrobiæ, a wieczorem nawet dla bardów. Zawsze skupia to wiêcej ludzi z XIII-stki. Nawet w tym samym czasie obok mog± byæ jakie¶ konkurencje gdyby plan by³by zbyt napiêty.

Pozdrawiam
Marek Hilgendorf
CYTAT(£azarz @ 18:46 07.09.2013) *
Pro¶ba wróæmy do zagadnienia - jak maj± wygl±dac przysz³oroczne Chwarszczany.

To ja mo¿e w sprawie powy¿szego.
Pewnie wielu zdziwi to co zaraz napiszê, ale odradzam wymóg nitowanek w 2014 roku!
Ju¿ piszê dlaczego. Otó¿ "targetem" Chwarszczan s± przede wszystkim ludzie robi±cy zakony. Wielu m³odych, lub bardzo m³odych, bez sta³ych dochodów. Wielu z uczestników przyje¿d¿a tylko po to, ¿eby siê biæ i reko szeroko rozumiane maj± w pobli¿u kieszeni na portfel w cywilkach.
Je¶li wprowadzi siê wymóg nitowanek, to bêdzie wielkie ryzyko, ¿e zniknie egalitarny charakter imprezy jednocz±cy wszystkie zakony i ci m³odzi, szukaj±cy dopiero swojego miejsca olej± imprezê, bo ich nie bêdzie staæ.
My¶lê, ¿e nitowanki najlepiej bêdzie potraktowaæ w ramach oddolnej inicjatywy, a nie odgórnego wymogu. Chwarszaczany to nie Lusowo, czy imprezy Polski Dzielnicowej- pamiêtajmy, ¿e np. na Czersku takiego wymogu nie ma i dla ogó³u uczestników (wg s³ów Miszy) nigdy nie bêdzie.

Co jednak warto zrobiæ i narzuciæ taki wymóg- nakaza³bym z ramienia organizatorów, ¿eby wszyscy niezale¿nie od tego jakie maj± kolczugi za³atali w nich dziury, by zacz±æ walczyæ z najgorszym stereotypem- zakonnego lumpenrycerza. Podarte tuniki te¿ klimatu nie przydaj±. Podziabane tarcze tym bardziej.
Nie ma siê co porywaæ na nitowanki, skoro te kwestie lez± i kwicz±.
Nak³ania³bym te¿ walcz±cych ciê¿kozbrojnych do zamawiania i noszenia nogawic kolczych. Na nich nawet ³ydki Goliata du¿o lepiej wygl±daj±.
No i kolejna kwestia- mo¿e warto zorientowaæ siê, czy w niedalekiej odleg³o¶ci jest jaka¶ stajnia gotowa wypo¿yczyæ odp³atnie kopytne. Zapewne w¶ród uczestników jest kilku je¼d¼ców, którzy wspomogli by Lecha et consortes w pokazach konnych. Obecno¶æ koni ZAWSZE podnosi jako¶æ imprezy, a ja np. tym chêtniej bym siê u Was zjawi³ ze wzglêdów lansersko-presti¿owych smile.gif .

Drobnymi kroczkami mo¿na wiêcej zdzia³aæ....

PS. Maciej- ja mam od 2009 roku indyjsk± nitowankê z p³askich kó³ek. Mo¿e nie walczê zbyt du¿o, ale "¶ciany nie podpieram" i jak do tej pory daje radê. Zamawiaj±c indyjkê warto zwróciæ jednak uwagê na jako¶æ nitów. Trójk±tne s± zdecydowanie bardziej historyczne, ale w wykonaniu ma³ych hinduskich r±czek zdecydowanie mniej trwa³e- do¶æ liche czasami.
Stanis³aw ¯órawski
He, he, widzê, Marku, ¿e napisa³e¶ o kolczugach prawie to samo, co ja stronê wcze¶niej. Nie szkodzi - nawet poczu³em siê podbudowany.

W sprawie kolczug z kó³ek p³askich a tych z "kó³ek okr±g³ych". Mam z tym takie do¶wiadczenie, ¿e od paru lat mam kaptur z okr±g³ych, a koszulkê z p³askich. Rêkawice te¿ mam z p³askich, ale siê nie licz±, bo d³uba³em je sam, przez co s± nawet du¿o gorsze, ni¿ jakby je zrobi³y "ma³e hinduskie r±czki" smile.gif
Wniosek jest taki, ¿e kaptur jest o niebo lepszy, ni¿ hacz±ca siê i rozpadaj±ca kolczuga. Waga jest co prawda nieco wiêksza, ale bior±c pod uwagê straty energii zu¿ytkowane przy wk³adaniu i zdejmowaniu kolczugi, chêtnie wymieni³bym j± na tê nieco tañsz± wersjê. Dodam, ¿e te¿ w tym wiele nie walczy³em, nie testowa³em z ostr± broni±, ani ze sztychami oraz, ¿e mówimy o produkcji indyjskiej. Sorry za podtrzymanie offtopicu.

Stacho
Marek Hilgendorf
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 12:36 09.09.2013) *
He, he, widzê, Marku, ¿e napisa³e¶ o kolczugach prawie to samo, co ja stronê wcze¶niej. Nie szkodzi - nawet poczu³em siê podbudowany.

Cholera, muszê uwa¿niej czytaæ, bo potem Stachu bêdzie siê ze mnie naigrywa³, ¿e sam nic nie potrafiê wymy¶liæ smile.gif
£azarz
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:48 09.09.2013) *
... Pewnie wielu zdziwi to co zaraz napiszê, ale odradzam wymóg nitowanek w 2014 roku! ... pamiêtajmy, ¿e np. na Czersku takiego wymogu nie ma i dla ogó³u uczestników (wg s³ów Miszy) nigdy nie bêdzie ... Nak³ania³bym te¿ walcz±cych ciê¿kozbrojnych do zamawiania i noszenia nogawic kolczych. Na nich nawet ³ydki Goliata du¿o lepiej wygl±daj± ... No i kolejna kwestia- mo¿e warto zorientowaæ siê, czy w niedalekiej odleg³o¶ci jest jaka¶ stajnia gotowa wypo¿yczyæ odp³atnie kopytne. Zapewne w¶ród uczestników jest kilku je¼d¼ców, którzy wspomogli by Lecha et consortes w pokazach konnych ...

Salve Fratres!

Marku.
NITOWANKI - klamka u nas zapad³a. Od 2014 roku tylko nitowanki. Otrzymali¶my tak nisk± cenê i tak dobr± ofertê p³atno¶ci, ¿e tylko g³upi by z niej nie skorzysta³. Masz racjê Chwarszczany to nie Lusowo pod wzglêdem wymogów i poziomu odtwórstwa, ale po barierach jakie w tym roku uda³o nam siê pokonaæ przemy dalej do przodu. Zachodnia granica to miejsce gdzie niewiele siê dzieje w temacie XIII wieku. Czas to zmieniæ. Robimy wszystko by Chwarszczany by³y jedn± z najlepszych imprez XIII w Polsce. Nogawice, na t± chwilê nie przeskoczymy tego kosztu – po prostu nie bêdzie os³on na samych pikowañcach. Jedyna os³ona to tarczka chroni±ca kolano. Wracaj±c do nitowanek bracia bez nitowanek bêd± sobie do staræ po¿yczaæ wzajemnie.

STAJNIA – jest i jest chêæ wspó³pracy. Je¿eli znajd± siê chêtni to Piotr (Rycerze Pogranicza) ogarnie ca³o¶æ zwi±zan± z uczestnictwem konnych. W tym roku by³o 3, w przysz³ym roku na pewno dojdzie 4 konny a w³a¶ciwie amazonka Dorota smile.gif . Mam nadziejê, ¿e konnych z roku na rok bêdzie wiêcej.

Podsumowuj±c – przyszed³ czas by Chwarszczany zmieniæ i to w sposób ostry. Ten rok pokaza³. ¯e jest to mo¿liwe i robimy w tym kierunku wszystko by tego nie zahamowaæ.

Pozdrawiam Grzegorz
Arek h. Pa³uki
To co Amor ? ;) za rok konno? :D
£azarz
Salve Fratres!

Konnych ogarnia Piotr Szulc z £obza czyli lider Rycerzy Pogranicza. Wszyscy chêtni kontaktujcie siê z nim w tym temacie:
Piotr Szulc
tel. 512 070 287
https://www.facebook.com/piotr.szulc.71271?fref=ts
https://www.facebook.com/groups/607957602554039/?fref=ts
http://rycerzepogranicza.pl/

Kto¶ powie ... Chwarszczany za rok, ale dlanas to ju¿ za zaledwie rok.

Pozdrawiam Grzegorz
Tomasz Jesionek
CYTAT
Te¿ ju¿ dorzucê swoje trzy grosze(w koñcu nikt nie jest doskona³y), co do kolczug - waszym zdaniem ''wory'' nitowane s± w porz±dku? Ani to praktyczne ani wed³ug mnie ''historyczne''. Jakby kto¶ nie zrozumia³, chodzi mi m.in. o niewymiarowy rêkaw od ³okcia do nadgarstka.

Bo te wory nitowane trzeba sobie dopasowaæ smile.gif Zwêziæ rêkaw w przedramieniu, doczepiæ mitynki itp. Taki ju¿ urok indyjskich nitowanek robionych na manekina. Znam sporo osób które dopasowa³y sobie w ten sposób "indyjkê" i wygl±da to bardzo ³adnie. Sezon siê koñczy, do nastêpnego sporo czasu wiêc fajna robótka na zimowe wieczory icon_wink.gif
LaCroix
CYTAT(Maciej Szpitalnik @ 04:18 09.09.2013) *
SalveImpreza mimo krytyki o wiele ró¿ni³a siê od poprzednich edycji a jakby¶cie nie zauwa¿yli pad³o zarz±dzenie, ¿e w nastêpnym roku tylko wasze kochane nitowane kolczugi bêd± wpuszczane.

ee przepraszam.. nasze kochane nitowane? a kolega szpitalnik to co, w ocynku czy w indyjce od wojmira?

Bo je¶li tak to fajnie, ¿e kolega nie przyjecha³, powtórki z Chwarszczan nie chcemy
£azarz
Salve Fratres!

Filipie zejd¼ z tego tonu. Odtwarzasz Zakon ¦wi±tyni a regu³a co¶ mówi na ten temat http://www.templariusze.org/artykuly.php?id=245 .
Odpowiem za Macieja Szpitalnika - tak jak 99% ludzi w RR Indyjskie nitowanki gdy¿ s± jak dabre tnie wino smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Maciej Szpitalnik
Salve

Pe³en ocynk(podziurawiony) wzmacniany stal± z mordoru, pana kolczuga z (pewnie) p³askich kó³ek wymiêka.

Na szczê¶cie ultra rycerze frehy nie decyduj± kto ma przyjechaæ a kto nie. Niektórych zdobi tylko szata i nic wiêcej - to jest te¿ powa¿ny problem u zakonnych. smile.gif

Wiêc niech pan sobie daruje takie odzywki, dziêkuje za rozmowê.

Popieram pana Marka je¶li chodzi o dziurawe kolczugi, tuniki etc., dodatkowo walczmy z ogarniêtymi pych± zakonnikami bo moim zdaniem same szaty nie wystarcz±. smile.gif

Co do nitów, z okr±g³ymi i trójk±tnymi mia³em doczynienia i ogólnie na same nity nie narzekam. Po prostu ³ami± mi siê te kó³eczka p³askie lub wyginaj±.

Tomaszu masz racjê, ale nie ka¿dy tak robi.

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Drogi Maæku te¿ zejd¼ z tego tonu.

Pozdrawiam Grzegorz
Marek Hilgendorf
O co w sumie chodzi z tymi rycerzami frehy? Nie licz±c kobiet wypowiadali siê sami walcz±cy (zak³adam, ¿e Mi³obor równie¿, choæ nie znam go od tej strony).
To, ¿e kto¶ ju¿ nie walczy w bohurtach, to nie znaczy, ¿e od razu jaki¶ lewus....
Maciej Szpitalnik
Salve

Bohurty nie maj± nic tutaj do rzeczy, respekt ma siê do ka¿dego, chyba, ¿e dana osoba nie chce tego...

Nie tylko ja u¿ywam tego okre¶lenia. Tak okre¶lam osobê która na miejscu u¶miecha siê, udaje, ¿e wszystko jest cacy a dopiero przez kabelki wylewa ¿ale etc.

Pan który wyjecha³ mi z ocynkowan± kolczug± jest tego przyk³adem. Bo patrz±c na zdjêcia z ostatniej imprezy widzê jego u¶miechniêtego obok go¶cia w dziurawej ocynkowanej kolczudze z krótkimi rêkawami. I na pewno ani nie zwróci³ tej osobie uwagi ani nie podj±³ siê u¶wiadamiania co jest nie tak. Do tego pos±dzi³ mnie o ocynkowan± kolczugê... ehh.

Przy okazji czy to wielki problem podej¶æ do osoby i spokojnie powiedzieæ co jest nie tak?

Ju¿ koñczê Grzegorzu, wybacz braciszku. bigsmile2.gif

Swoje propozycje odno¶nie turnieju poda³em, niektóre osoby popar³em z ich pomys³ami, tyle ode mnie - nic tu po mnie.

Pozdrawiam
brat Bule
Chyba poziom merytoryczny tej dyskusji zmierza tam gdzie nawet rycerze frehy boj± siê zajrzeæ... :D
£azarz
Salve Fratres!

PAX miêdzy Chrze¶cijany i maca dla wyznawców judaizmu smile.gif

Wróæmy do przysz³orocznej imprezy:
- KONNI , wszystko wskazuje na to ¿e bêd± dla was za³atwione konie. Je¿eli bêdzie was wiêcej np. z 10 mo¿na by zorganizowaæ osobne walki dla was pocz±wszy od konkurencji turniejowych, poprzez kopie a skoñczywszy na str±caniu klejnotu z he³mu jak to choæby na Burg Stargard bywa³o
- £UCZNICY, braciszkowie Piotr z Adamem z chêci± zorganizuj± turniej na wiêksza skalê. Je¿eli bêda chêtni to zrobimy drewniany wózek na ko³ach do przetaczania za pomoc± lin makiety. Strza³ do ruchomego celu
- BUHURTOWCY, wszystko wskazuje na to ¿e nie tylko 5vs5 ale i 21vs21 siê odbêdzie smile.gif
- LEKKA PIECHOTA - miejsca jest do¶æ i je¿eli znajd± siê chêtni to ¿aden problem zorganizowaæ dla was starcia
- KONCERT - coraz bardziej przymie¿amy siê do tego by zorganizowac dni arabskie. Halfi wróci³ do Polski po latach dmuchania w holenderskie wiatraczki. Je¿eli tylko siê zgodzi to my¶lê ¿e by³aby to ¶wietna odmiana pokazac kulturê z któr± zetkneli¶my siê kilkaset lat wstecz. Pocz±wszy od potraw poprzez gry a skoñczywszy na muzyce. Ale na t± chwilê to tylko lu¼ne przemy¶lenia.

Pozdrawiam Grzegorz
Marek Hilgendorf
Ja tam chêtnie konno wyst±piê. Arek Dembiñski, jak znam ¿ycie równie¿.
Nie je¿d¿ê co prawda tak dobrze jak ch³opaki z Pogranicza, ale buhurt (butthurt smile.gif ) konny (str±canie klejnotów) bardzo lubiê, radzê sobie te¿ ca³kiem nie¼le z ³ucznictwem konnym.
Podejrzewam, ¿e do tego czasu bêdê móg³ wyst±piæ jako ³acinnik usmieszek_09.gif oraz jako, ¿e urodê mam typowo koczownicz± równie¿ jako Po³owiec Yaman Hawa warrior.gif.

Ale z ty dniem arabskim to chyba "trochê" przesadzi³e¶... nie podejrzewa³em Ciê o "politpopr"!
Teyrnon
CYTAT(£azarz @ 15:15 10.09.2013) *
- KONCERT - coraz bardziej przymie¿amy siê do tego by zorganizowac dni arabskie. Halfi wróci³ do Polski po latach dmuchania w holenderskie wiatraczki. Je¿eli tylko siê zgodzi to my¶lê ¿e by³aby to ¶wietna odmiana pokazac kulturê z któr± zetkneli¶my siê kilkaset lat wstecz. Pocz±wszy od potraw poprzez gry a skoñczywszy na muzyce. Ale na t± chwilê to tylko lu¼ne przemy¶lenia.

Pozdrawiam Grzegorz

Temat ¶wietny.. o ile nie bêdzie to wygl±da³o jak w tym roku- stanowisko z szisz±, radyjkiem i m³ynkiem od kawy. Na szczê¶cie od kilku lat reko wschodu (bliskiego tak¿e) rozwija siê na prawdê dynamicznie i na obcen± chwilê ma siê na prawdê dobrze, tak¿e je¶li sam nie ogarniasz tematu to podeprzyj siê kim¶ kto ma wiedzê.. szkoda by³oby to zaniedbaæ ;) Trzymam kciuki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.