Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Chwarszczany 30.08-01.09 - XIII wiek
> Inne > Kalendarium 2013
Stron: 1, 2, 3
£azarz
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 20:29 10.09.2013) *
Ja tam chêtnie konno wyst±piê. Arek Dembiñski, jak znam ¿ycie równie¿.
Nie je¿d¿ê co prawda tak dobrze jak ch³opaki z Pogranicza, ale buhurt (butthurt smile.gif ) konny (str±canie klejnotów) bardzo lubiê, radzê sobie te¿ ca³kiem nie¼le z ³ucznictwem konnym.
Podejrzewam, ¿e do tego czasu bêdê móg³ wyst±piæ jako ³acinnik usmieszek_09.gif oraz jako, ¿e urodê mam typowo koczownicz± równie¿ jako Po³owiec Yaman Hawa warrior.gif.

Ale z ty dniem arabskim to chyba "trochê" przesadzi³e¶... nie podejrzewa³em Ciê o "politpopr"!

Salve Fratres!

Dzieñ Arabski a tak naprawdê wschodni jako impreza za udany powrót marnotrawnego Halfiego którego ¿ydowsko-arabsk± bu¶kê tyle lat nadaremno wypatrywa³em w naszej ojczy¼nie. Swojego czasu nawet listy goñcze za nim wysy³a³em. I w koñcy znalaz³ siê. My¶lê ¿e Halfi wraz z Altan Orda Jin Uls i wszytskimi na wschód od ... mogliby¶cie byæ tak naprawdê gospodarzami danego dnia. Szczegó³y na priw.

Pozdrawiam Grzegorz

ps. Fotka z opisem dla przypomnienia Halfiego - nasz brat Czesio go wytropi³:
Halfi - zazwyczaj ze wzglêdu na swoj± u³omno¶æ (odtwarza muzu³manina ) prowadzony jest przez Czesia. Cechy szczególne: wilgotny jêzyk który non stop suszy na wietrze, wytrzeszcz w oczch szczególnie na widok zielonego krzy¿a oraz bazgro³y w jidysz opisuj±cy brak jaj przez jego star± smile.gif
LaCroix
CYTAT(Maciej Szpitalnik @ 10:26 10.09.2013) *
Salve

Pe³en ocynk(podziurawiony) wzmacniany stal± z mordoru, pana kolczuga z (pewnie) p³askich kó³ek wymiêka.

Na szczê¶cie ultra rycerze frehy nie decyduj± kto ma przyjechaæ a kto nie. Niektórych zdobi tylko szata i nic wiêcej - to jest te¿ powa¿ny problem u zakonnych. smile.gif

Wiêc niech pan sobie daruje takie odzywki, dziêkuje za rozmowê.

Popieram pana Marka je¶li chodzi o dziurawe kolczugi, tuniki etc., dodatkowo walczmy z ogarniêtymi pych± zakonnikami bo moim zdaniem same szaty nie wystarcz±. smile.gif

Co do nitów, z okr±g³ymi i trójk±tnymi mia³em doczynienia i ogólnie na same nity nie narzekam. Po prostu ³ami± mi siê te kó³eczka p³askie lub wyginaj±.

Tomaszu masz racjê, ale nie ka¿dy tak robi.

Pozdrawiam

Tak jest. Ultra rycerze nie decyduj±, kto ma przyjechaæ, a kto nie. Tylko siê zastanów, jak to bêdzie wygl±da³o bez ultra rycerzy, jak to nazwa³e¶. Jak zabawa w remizie.

Nie jest moj± intencj± krytykowanie wszystkiego i wszystkich. Z reszt± w moim po¶cie wcze¶niejszym zawar³em - obok minusów - tyle¿ samo plusów imprezy, a co najwa¿niejsze wyrazi³em nadziejê na permanentny progres. Napisa³em, ¿e doceniam ogromny wk³ad Grze¶ka w organizacjê imprezy. Wiêc zarzut o krytykanctwie chybiony.

Mnie osobi¶cie - i dlatego w³a¶ciwie zareagowa³em na posta kolegi Macieja Szpitalnika - wyda³o siê dziwne stwierdzenie "Wasze ukochane nitowanki" Co to znaczy "Wasze"?? Zawsze mi siê wydawa³o, ¿e powinno byæ "Nasze", a nie "Wasze". Nasze, czyli ten element uzbrojenia, do którego ka¿dy szanuj±cy siebie i kolegów rekonstruktor d±¿y... Ale mo¿e siê pomyli³em. Ok, nie ma problemu. Tyle, ¿e ja - i podobnie ci ultra rycerze - mamy prawo wybieraæ sobie imprezy, na które je¼dzimy. Na szczê¶cie.

pozdrawiam
Filip
£azarz
Salve Fratres!

Drodzy braciszkowie Maæku i Filipie - pro¶i³em was o co¶. Resztê dogadajcie na priv co NASZE, WASZE itp. itd. i nie wacajmy do tego tematu. Chwarszczany nie maj± dzieliæ ale ³±czyæ.

Wracaj±c do imprezy, mamy polow± kaplicê i szpital (mówiê o zakonach szpitalnych) ale jako, ¿e za rok szczególnie dla naszych "niewiernych" smile.gif robimy ich dzieñ "Dzieñ Wschodni" szukam kogo¶ kto ... odprawi salat najlepiej w pe³nej scenerii (wyposa¿enie namiotu itp.). Tak tak braciszkowie i siostry SALAT. Je¿eli ma to byc dzieñ pojednania wschodu z zachodem to dlaczego tylko jedna msza w ten dzieñ i tylko dla ³acinników.

Pozdrawiam Grzegorz
Libu¹e
Poniewa¿ próbujê odtwarzaæ "Saracenkê" pozwolê sobie na wypowied¼.
Uwa¿am, ¿e robienie salatu jest du¿ym nadu¿yciem. Jakiekolwiek obrzêdy religijne to jest kwestia duchowo¶ci i wiary i nie powinno robiæ siê z tego przedstawienia a w ¶rodowisku rekonstrukcyjnej trzynastki nie spotka³am siê jeszcze z ¿adnym muzu³maninem. Uwa¿am, ¿e by³o by to du¿e nadu¿ycie i je¿eli salat by³by organizowany, nie wziê³abym w nim udzia³u. Rekonstrukcja rekonstrukcj± ale nie róbmy z religii szopki. Podobne odczucia mam co do mszy katolickich i jakichkolwiek innych obrzêdów religijnych. Jest du¿o wiêcej elementów wschodniej kultury, które mo¿na wykorzystaæ ni¿ "zabawa" w religiê.
£azarz
Salve Fratres!

Libu¹e, nikt nie chce robic szopki. Kaplica polowa zosta³a przez nas stworzona na podstawie potrze braci je¿d¿±cych na imprezy. Wiêkszo¶æ zakonnych jest wyznania rzymsko-katolickiego, a ¿e wraz z nami je¼dzi ksi±dz o. Grzegorz (jest jednocze¶nie szefem ratownictwa medycznego SML) to z jego inicjatywy jest tez kapilica. Odprawiane sa w niej msze, godzinki oraz udzielana spowied¼. Nie znam za dobrze wszystkich z RR i chyba nikt nie zna. Je¿eli s± w¶ród nich osoby wyznaj±ce islam i do tego odtwarzaj±ce t± kulturê na przestrzeni XI-XIII wieku to dla nich mia³ byæ salat a nie dla nas lub dla turystów, których na Chwarszczanach nigdy wiele nie zobaczysz. Salat jest tylko propozycj± - je¿eli bêda chêtni wierni to bêdzie, gdy¿ to dla wschodu organizowany bêdzie ten dzieñ. Na t± chwilê ca³y "Dzieñ Wschodni" to rozmy¶lenia gdy¿ czekam na priw na odzew grup wschodnich które poradzi³yby oraz czê¶ciowo poprowadzi³yby ten fragment imprezy nie tylko na zasadzie kibicowania.

Pozdrawiam Grzegorz
Saren
Ma³a uwaga.

Problem z "Dniem wschodnim" pod szyldem turboislamu bêdzie taki, ¿e czê¶æ "wschodnich" nie odtwarza muzu³manów (ba, wydaje mi siê, ¿e na tê chwilê to jest ich mniejszo¶æ"- ale albo "pogan" (cokolwiek to znaczy- Po³owcy, skosy ró¿nego autoramentu) lub chrze¶cijan.

Tak jest i ps to prawda!!11
Teyrnon
znam tylko 4 islamów- z czego ¿adne z nich nie "odtwarza" sfery religijnej. Skupiamy siê raczej na kulturze materialnej i co najwy¿ej savoir vivrze dnia codziennego, ale nie obrzêdach
£azarz
Salve Fratres!

I sprawa siê wyja¶ni³a smile.gif
Teraz pytanko - kto poo¿e tym siê zaj±æ czyli "Dniem Wschodu"

Pozdrawiam Grzegorz
Marek Hilgendorf
A on musi byæ koniecznie?
Teyrnon
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 14:55 12.09.2013) *
A on musi byæ koniecznie?

Zosta³ rok. TO bardzo du¿o czasu i wiele siê mo¿e zmieniæ. Pogadamy w przysz³ym sezonie
£azarz
Salve Fratres!

Marku "ON" czyl "Dznieñ Wschodu" nie musi byæ, ale my¶lê ¿e propozycja któr± us³ysza³em w lu¼nych rozmowach mo¿e byæ ciekawa. Wszystki powoli przejada siê typowy wizerunek imrezy czyli otwarcie, turniej, bieg, turniej, fina³, bitwa itp. Co roku na wiêkszo¶ci imprezach non stop to samo. Imprezy zacze³y ró¿niæ siê w wiêkszo¶ci tylko lokalizacj± a szkoda. "Dzieñ Wschodni" mo¿e myæ czym¶ innym. Ale to na t± chwile rozwa¿ania.

Teyronie - dla orgów to zaledwie rok.

Pozdrawiam Grzegorz
Lady Draconia
Fajna inicjatywa z tymi "dniami kultur" smile.gif Fajnie bêdzie poznaæ co¶ innego, pobawiæ siê w innym stylu ni¿ ten sztampowy, który do tej pory znali¶my smile.gif
LaCroix
Salat na terenie kaplicy Templariuszy? W obecno¶ci Zakonów Rycerskich?
Braciszku, czy Ty nie przesadzasz czasem?

Krzysiek J
Marku, Arku - w sprawie koni jestem z Wami smile.gif

My¶lê jednak, ¿e wszyscy zainteresowani zdaj± sobie sprawê z tego, ¿e temat jest trudniejszy ni¿ samo za³atwienie koni... czterokopytne ró¿nie reaguj± na "¶redniowieczne zabawy" na ich grzbiecie. Bez przygotowania bêdzie ciê¿ko. A jak przygotowaæ konie, bêd±c kilkaset kilometrów od nich...
£azarz
Salve Fratres!

Filipie:
1. nie na terenie Kaplicy Templariuszy
2. jakich Zakonów Rycerskich? smile.gif z przedstawicieli Zakonów Rycerskich to by³ w tym roku tylko jeden - o. Grzegorz Badzi±g a on jest cz³owiekiem tolerancyjnym wobec innych wierzeñ
3. czytaj uwa¿nie - temat Salatu dawno sam siê rozwi±za³ smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Borg
Hej. Mam sprawê. Znalaz³em na jednym ze zdjêæ ¶wietny komplet z patentem, którego nie znam. Chodzi mi o tarczkê na rêkawicy. Dzia³anie rozumiem i bardzo by mi siê podoba³o takie cu¶. Nie znam jednak osoby, która to nosi. Kto¶ dysponuje namiarem na w³a¶ciciela lub na ¼ród³o dla takiego patentu?
Pozdrawiam
Arek

ps
Zdjêcie ukrad³em Anuszce
SiSi
CYTAT(Borg @ 17:52 16.09.2013) *
Hej. Mam sprawê. Znalaz³em na jednym ze zdjêæ ¶wietny komplet z patentem, którego nie znam. Chodzi mi o tarczkê na rêkawicy. Dzia³anie rozumiem i bardzo by mi siê podoba³o takie cu¶. Nie znam jednak osoby, która to nosi. Kto¶ dysponuje namiarem na w³a¶ciciela lub na ¼ród³o dla takiego patentu?
Pozdrawiam
Arek

ps
Zdjêcie ukrad³em Anuszce

jesli chodzi o stojacego pana to jest jesli sie nie myle Blady (Bartek B³±dek)...ale to tylko taka moja sugestia ;)

ps. Blady ale ty brzydki jeste¶ :P
Borg
Dziêki, ju¿ siê dogadali¶my smile.gif
Finkenberg
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:48 09.09.2013) *
Pewnie wielu zdziwi to co zaraz napiszê, ale odradzam wymóg nitowanek w 2014 roku!
Ju¿ piszê dlaczego. Otó¿ "targetem" Chwarszczan s± przede wszystkim ludzie robi±cy zakony. Wielu m³odych, lub bardzo m³odych, bez sta³ych dochodów. /.../
Je¶li wprowadzi siê wymóg nitowanek, to bêdzie wielkie ryzyko, ¿e zniknie egalitarny charakter imprezy jednocz±cy wszystkie zakony i ci m³odzi, szukaj±cy dopiero swojego miejsca olej± imprezê, bo ich nie bêdzie staæ.
My¶lê, ¿e nitowanki najlepiej bêdzie potraktowaæ w ramach oddolnej inicjatywy, a nie odgórnego wymogu. Chwarszaczany to nie Lusowo, czy imprezy Polski Dzielnicowej- pamiêtajmy, ¿e np. na Czersku takiego wymogu nie ma i dla ogó³u uczestników (wg s³ów Miszy) nigdy nie bêdzie.

Panie Marku - szacun za ww tekst!

CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:48 09.09.2013) *
Co jednak warto zrobiæ i narzuciæ taki wymóg- nakaza³bym z ramienia organizatorów, ¿eby wszyscy niezale¿nie od tego jakie maj± kolczugi za³atali w nich dziury, by zacz±æ walczyæ z najgorszym stereotypem- zakonnego lumpenrycerza. Podarte tuniki te¿ klimatu nie przydaj±. Podziabane tarcze tym bardziej.
Nie ma siê co porywaæ na nitowanki, skoro te kwestie lez± i kwicz±.

Panie Marku - podwójny szacun!
Finkenberg
CYTAT(£azarz @ 09:26 12.09.2013) *
Libu¹e, nikt nie chce robic szopki /.../ Je¿eli s± w¶ród nich osoby wyznaj±ce islam i do tego odtwarzaj±ce t± kulturê na przestrzeni XI-XIII wieku to dla nich mia³ byæ salat a nie dla nas lub dla turystów

Tym razem, po Panu Marku, szacun dla Libu¹e. Byæ mo¿e uratowa³a niektórym t± uwag± ¿ycie. Do Emiratu Berlina macie niedaleko i jakby jacy¶ salafici odebrali to jako zaplanowane nadu¿ywanie islamu, to mog³oby byæ... znacznie wiêcej muzu³man bioracych udzia³ w walkach turniejowych i to z pominiêciem regulaminu.

Znam jedn± osobê wyznaj±ca islam, ale akurat lubi³a odtwarzaæ tylko europejsk±, dok³. ¶l±sk± XIIItkê smile.gif

Salat odmawia siê 5 razy dziennie, a w³a¶ciwie 7 razy.
Je¶li to mia³o byæ dla muzu³manów, nie dla obserwatorów, to po co wstawiac to w plan? Muzu³manie i tak maj± to obowi±zkowo.
Islam, to nie posoborowy "katolicyzm a'la carte", gdzie jedni sie modl± w godzinach kanonicznych, inni dwa razy dziennie, inni znów raz na tydzieñ, a inni wcale. A zatem - nawet ma³puj±c, trzeba by by³o to robiæ 5 razy dziennie zaczyn±j±c g³o¶nym azanem o 4-5 rano i koñcz±c takim¿ "AaaAAAAllaaachuuu akbar, allaaAachuu akbar..." ciemn± noc±. Rytm modlitw muzu³mañskich zdominowa³by plan dnia i atmosferê w Chwarszczanach :D
Finkenberg
CYTAT(Lady Draconia @ 18:12 12.09.2013) *
Fajna inicjatywa z tymi "dniami kultur" smile.gif Fajnie bêdzie poznaæ co¶ innego, pobawiæ siê w innym stylu ni¿ ten sztampowy, który do tej pory znali¶my smile.gif

Tricky business Lady Joanno. Poznawac islam, to wystawiac na bardzo powa¿ne ryzyko swoj± wiarê, bo muzu³manie zaprezentuja tylko swój punkt widzenia i atrakcyjn±, katechizmow±, wzorow± wersjê kultury, a goszcz±c ich nie wypada³oby oponowaæ i podawac kontrargumentów. Nie jest to zreszt± wspólnota gotowa s³uchaæ powa¿nych argumentów, tj. takich które znaj±, ale nie dopuszczaj± do siebie, bo by siê musieli zdeislamizowaæ.
Lady Draconia
CYTAT
Tricky business Lady Joanno. Poznawac islam, to wystawiac na bardzo powa¿ne ryzyko swoj± wiarê

Nie nie, ja tu bardziej mia³am na my¶li stronê ¶wieck± innych kultur, nie odprawianie jakich¶ nabo¿eñstw, skoro raz: bêdzie s³abe zainteresowanie, dwa: mo¿e byæ ryzykowne dla naszej wiary. Chodzi³o mi o to, ¿e mo¿na by np spróbowaæ ''lokalnej'' kuchni, obejrzeæ tañce, styl obozowego ¿ycia itd smile.gif

Pozdrawiam serdecznie smile.gif
Finkenberg
CYTAT(Lady Draconia @ 18:24 10.10.2013) *
Chodzi³o mi o to, ¿e mo¿na by np spróbowaæ ''lokalnej'' kuchni, obejrzeæ tañce

O! To by by³o supera¶ne. Kuchnia ma mnóstwo antyoksydantów, odchudzantów i kosmetyzantów, a tañce s± wspólnotowe, korowodowe i bardzo fitnesowe. I jedno i drugie godne polecenia, tak, ¿e warto osobi¶cie spróbowaæ - i poje¶æ i potañczyæ (no mo¿e z wyj±tkiem baraniego oka w bulionie smile.gif ). Wszystkiego dobrego!
Marek Hilgendorf
Super. Bêdzie mo¿na zje¶æ fajne ¿arcie, obejrzeæ folklor, poznaæ inne kultury... kurde... jak na jarmarku ¶wiêtojañskim w Poznaniu.
Jeste¶cie pewni, ¿e to jest sposób na imprezê w Chwarszczanach, która mieni siê byæ historyczn±?
To ja dziêkujê... pójdê z Tosi± do zoo...
Indar
Popieram Marka w ka¿dym s³owie. Zastanówcie siê co chcecie zrobiæ, jase³ka czy imprezê historyczn± na poziomie.
Finkenberg
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 13:30 11.10.2013) *
Super. Bêdzie mo¿na zje¶æ fajne ¿arcie, obejrzeæ folklor, poznaæ inne kultury... kurde... jak na jarmarku ¶wiêtojañskim w Poznaniu

...albo zlocie S³owian i Wikingów w Grzybowie, gdzie co roku jest inny leitmotiv i kiedy¶ raz by³o przybycie kupców arabskich. I zupe³nie by³o to bez sensu, bo ludzie po to odtwarzaj± wczesn± ¶rodkow± Europê, by odpocz±æ od multi-kulti i muezzina pod berliñsk± grusz±. Ale widocznie tamtym organizatorom to pasowa³o i tu wyra¼nie te¿ co¶ jest na rzeczy skoro £azarz napisa³
CYTAT(£azarz @ 15:20 12.09.2013) *
"Dzieñ Wschodu" nie musi byæ, ale my¶lê ¿e propozycja któr± us³ysza³em w lu¼nych rozmowach mo¿e byæ ciekawa. Wszystki powoli przejada siê typowy wizerunek imrezy czyli otwarcie, turniej, bieg, turniej, fina³, bitwa itp. Co roku na wiêkszo¶ci imprezach non stop to samo. Imprezy zacze³y ró¿niæ siê w wiêkszo¶ci tylko lokalizacj± a szkoda. "Dzieñ Wschodni" mo¿e myæ czym¶ innym. Ale to na t± chwile rozwa¿ania.

...i rozumiem, ¿e teraz odbywa siê takie rozwa¿anie. Czujê w tym proarabskie sentymenty O.Grzegorza budowane na kwadratowej, choæ z fajnie nakrêconej, bujdzie pt. "Królestwo Niebieskie" smile.gif

Pomijaj±c ju¿ jaki bêdzie rezultat takiego rozwa¿ania, na pewno ³atwiej znale¼æ historyczny pretekst do pojawienia siê muzu³manów w Chwarszczanach, ni¿ Turków, Mongo³ów i innych pohañców w¶ród godnego rycerstwa i dam w Lusowie, a co dopiero przy okazji imprez Projektu PolDzie 1196-1235, kiedy to - w ostatniej z tych dat - Mongo³owie mieliby na Mazowsze nadal jeszcze co najmniej 6 lat i 1200 km smile.gif

A serio, to oczywi¶cie siê Markiem i Indarem zgadzam, ¿e historycznie bisurmanie do Chwarszczan przybyæ mogliby tylko w dybach, by byæ ³amani ko³em, a nie mieæ dzieñ celebry, ale nie tylko nie jestem organizatorem Chwarszczan, ale i zwolennikiem niekontrowersyjnej rekonstrukcyjnie imprezy zakonnej w Drohiczynie smile.gif Najmilej wspominam za¶ Legnicê, gdzie i miejsce piêkne i Tiurkowie, Mongo³owie, Kumanowie, Rusini, Mordwa i kogo tam, kto sobie jeszcze ze Wschodu za¿yczy, s± nie tylko na miejscu, ale wrêcz s± nieodzowni.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.