OOO mamy subforum
sweet!
za³±czam regulamin lekkich staræ autorstwa nieocenionego Tomasza Tomali zwanego Tomalem
z tego co s³ysza³em wreszcie bêdziemy mieæ ujednolicone zasady na wiêkszo¶ci imprez 13stkowych
zólte kartki - wiem ze to mega sformalizowane ale... po tym jak rok temu dosta³em w trakcie sêdziowania mieczem po ³apie ( zas³aniaj±c g³owe) to chyba bedzie to jednak konieczne.
co do wymagan sprzetowych dla wschodnich tu ufam wiedzy i ogarniêciu dowódców hufców.
Czy uda licz± siê do punktacji czy s± zabronione (lub niepunktowane)?? Nie ma w regulaminie okre¶lonej tej strefy trafieñ.
Vronec dziêki za wrzucenie zasad.
Co do ud to ciosy w nie, s± nie punktowane.
¯eby od razu ukróciæ niektóre pytania, walki bêd± siê odbywa³y w dru¿ynach 6 osobowych.
Dodatkow± zasad± bêdzie "¦mieræ" kapitana eliminuje ca³± dru¿ynê.
w regulaminie nie ma wzmianek (a przynajmniej ja tego nie dostrzeg³em) o tym czy mo¿na pchn±æ tarcz± lub misiowaæ
Cytat z regulaminu:
CYTAT
- Mo¿na przepychaæ przeciwnika tarcz±, zabronione jest uderzanie rantem tarczy.
- Technikami niedozwolonymi s± techniki zapa¶nicze, d¼wignie i podciêcia.
jeszcze jedno pytanie czy od ty³u w dzwon he³mu mo¿na uderzaæ ?
Te¿ jest w regulaminie - mo¿na, byle jednocze¶nie przeciwnik po potylicy nie zebra³.
Some question about rules:
1.
- Osoba walcz±ca jest pokonana wtedy kiedy otrzyma 2 trafienia.But under wrote:
- Zawodnik obalony albo trafiony 2 razy k³adzie siê na ziemi i nie wstaje do koñca starcia.Don't need "obalony"! Else fighting will turn into bowling match !
2.
Minimalne opancerzenie to: przeszywanica z ko³nierzemRusian warriors didn't use padded gambesones. Only common jackets. Some our fighters which reenact combat servants wear in battle only wool jacket and helmet. Will be they accessed to fight ?
3.
Dopuszczalne opancerzenie: czepce kolcze nitowane, rêkawice kolcze nitowane, kolczugi nitowane"Nitowane" only ? "Butted links" chainmail elements forbidden ?
4
Niedozwolone s± formy opancerzenia sztywnego: lemelkiWhy ?
5
Dopuszczalne s± glewie... Zabronione s± wszelkie formy broni drzewcowej kolnejVery sad
. We already got accustomed to spear presence on the battlefield. Spears gives more tactical opportunities... How about bear spears (rohatyna), almost analog of the glaive ?
Witam, gar¶æ najnowszych informacji:
Zg³oszenia dru¿yn prosimy nadsy³aæ na ni¿ej podane adresy mailowe:
wronkamichal@wp.pl
skaflock@interia.plZg³oszenie prosimy nadsy³aæ w formie podanej regulaminie czyli:
Nazwa dru¿yny
Imienna lista jej cz³onków, czyli max 7 osób z wyszczególnieniem kto jest kapitanem.
Na zg³oszenie czekamy do 19.04.2013r. CYTAT(Erelion @ 00:21 02.03.2013)
Some question about rules:
1. - Osoba walcz±ca jest pokonana wtedy kiedy otrzyma 2 trafienia.
But under wrote:
- Zawodnik obalony albo trafiony 2 razy k³adzie siê na ziemi i nie wstaje do koñca starcia.
Don't need "obalony"! Else fighting will turn into bowling match !
Ten zapis ma zapobiec wstawaniu ju¿ pokonanych walcz±cych co generowa³o straszliwy chaos na polu walki, ale je¿eli kto¶ siê przewróci bo siê potknie albo zostanie przepchniêty i siê wywróci jest uznawany za pokonanego i nie wstaje z pola do koñca starcia.
CYTAT(Erelion @ 00:21 02.03.2013)
2. Minimalne opancerzenie to: przeszywanica z ko³nierzem
Rusian warriors didn't use padded gambesones. Only common jackets. Some our fighters which reenact combat servants wear in battle only wool jacket and helmet. Will be they accessed to fight ?
Ta kwestia bêdzie rozpatrywana indywidualnie ju¿ na turnieju przez sêdziów, je¿eli kaftany bêd± na tyle bezpieczne ¿eby dopu¶ciæ walcz±cego w nich do starcia, to nie bêdzie problemu, ale mo¿e byæ te¿ tak ¿e nie zostan± one dopuszczone.
3. Dopuszczalne opancerzenie: czepce kolcze nitowane, rêkawice kolcze nitowane, kolczugi nitowane
"Nitowane" only ? "Butted links" chainmail elements forbidden ?
4 Niedozwolone s± formy opancerzenia sztywnego: lemelki
Why ?
Dlaczego tylko nitowane? - bo podnosimy poziom, zreszt± ten przepis by³ ju¿ w zesz³ym roku ale w tym roku bêdzie przestrzegany bardziej rygorystycznie.
Zakaz elementów opancerzenia sztywnego jest przepisem obowi±zuj±cym na turniejach lekkich ju¿ od dawna, ma on zapobiec pojawianiu siê nie¶miertelnych w walce, którzy mimo zadanych im celnych trafieñ nie k³ad± siê bo ich nie poczuli.
5
Dopuszczalne s± glewie... Zabronione s± wszelkie formy broni drzewcowej kolnejVery sad
. We already got accustomed to spear presence on the battlefield. Spears gives more tactical opportunities... How about bear spears (rohatyna), almost analog of the glaive ?
Najbardziej kontrowersyjna broñ, w zesz³ym roku by³a dopuszczona "na próbê" i próby tej nie przesz³a, pchniêcia w³óczniami by³y zadawane w twarz, pachwiny, krocze, wiêc w tym roku zrezygnowali¶my z niej.
Mam pro¶bê- rozwa¿cie rezygnacjê z zasady, ¿e ¶mieræ kapitana eliminuje dru¿ynê.
Chyba, ¿e chcecie, ¿eby starcia zamieni³y siê w capture the captain.
Albo przynajmniej dajcie mu wiêcej punktów ¿ycia
Panowie nie faworyzujcie jednych kosztem drugich :
1. Na Wschód nie przys³uguje przeszywka chcecie podnosiæ poziom rekonstrukcji przez jej obni¿anie u drugich . A paranoja polega na tym ¿e do bitwy wieczornej nikt nie zabrania wyj¶æ bez przeszywanicy .
2. Na Wschód nie ma glewii je¶li j± we¼miemy bêdziemy nie historyczni , je¶li jej nie we¼miemy bêdziemy na gorszej pozycji a glewia to nic innego jak 2 w 1 ( mo¿na k³uæ i r±baæ jak toporem dwurêcznym ) .
W przypadku naszego Wschodu mam namy¶li Ulus i Dru¿ynê Kniazia Dani³a umiemy walczyæ bezpiecznie i w³óczniami i toporami dwurêcznymi w przeciwieñstwie do wielu ludzi robi±cych zachód i walcz±cymi niebezpiecznie GLEWIAMI .
To jak by¶cie jednym pozwalali braæ doping a drugim nie
Lubomir- idea 5/5 (czy te¿ 6/6, 8/8) lekkozbrojnych narodzi³a siê w czasach, kiedy nikomu siê nie ¶ni³o o tym, ¿e kto¶ opancerzony na sposób wschodni pojawi siê na imprezie XIII w ilo¶ci wiêkszej ni¿ 3 szt.
Tak, bêdziecie w gorszej sytuacji, tak, zasady faworyzuj± Zachód ale u ¼róde³ tej konkurencji le¿y zaktywizowanie ¶rodowiska lekkozbrojnych zachodnich. Wasze pojawienie siê i chêæ wziêcia w tym przedsiêwziêciu udzia³u burzy pewien stan rzeczy, który u zarania pomys³u mia³ byæ niezmienny.
O udzia³ U³usu w tej konkurencji swego czasu toczy³y siê straszliwe boje, które zakoñczy³y siê sytuacj± do dzi¶ powoduj±c± u mnie i u Wronka niesmak i nieprzyjemne wspomnienia.
Dlatego prosi³bym o powstrzymanie siê od pretensji i zarzutów wobec ch³opaków.
Podziwiam ich za to, ¿e i tak uda³o im siê wypracowaæ (zgni³y, bo zgni³y) ale zawsze kompromis w "stosunkach Wschód-Zachód".
CYTAT
do dzi¶ powoduj±c± u mnie i u Wronka niesmak
Temat wielokrotnie obgadywany Marku. Je¶li nadal ma³o to przywiozê Tiktaki i wino na popitkê;)
Nie ma co forsowaæ. Mogê wypowiadaæ siê tylko za siebie bo nie gwarantuje ¿e inni wschodniacy poza Rusinami i mn± bêd± zainteresowani uczestnictwem ale.
Jak wy¿ej, nikt z nas nie bêdzie mia³ ¿adnego przeszywanego elementu- tylko warstwy odzie¿y. Dla wielu z nas w³±czaj±c w to w³a¶nie Ru¶ jedyn± zas³on± przedramienia jest stalowy karwasz który tak¿e jest nieregulaminowy. Co do lamelek to jest to samo. Poza uber pancernymi je¼cami to jest to element wyposa¿enia lekkozbrojnego, a u ka¿dego sko¶nego przy he³mach wisi lamelka+ niektórzy maj± lamelkowy he³m.
Je¶li panowie chc± siê bawiæ we w³asnym towarzystwie to my nie mamy nic przeciwko tak¿e nie ma co siê spinaæ Panowie.
Proponuje po prostu przy pojawieniu siê anomalii rozpatrywaæ ka¿dy przypadek indywidualnie maj±c jednak w pamiêci zasady bezpieczeñstwa.. ot ca³e lekarstwoCYTAT
u ¼róde³ tej konkurencji le¿y zaktywizowanie ¶rodowiska lekkozbrojnych zachodnich
Spoko, nie wiêc to bêdzie zabawa dla zachodnich.. Utrudniacie tylko trochê Lubomirowi obronê pierwszego miejsca z zesz³ego roku ;)
Sprawa jest prosta- organizatorzy podali wymagania i tych siê nale¿y trzymaæ zw³aszcza, ¿e niemal¿e w przededniu Czerska nie ma co dyskutowaæ nad zmianami.
Jak kto¶ je spe³nia to jest mile widziany, je¶li kto¶ nie spe³nia, to równie¿ jest mile widziany kiedy siê do wymagañ dostosuje.
Mnie te¿ siê nie wszystko podoba (dla mnie np. lekkozbrojny nie powinien mieæ na sobie nitowanki), ale pomimo, i¿ jestem twórc± i pierwszym realizatorem tej konkurencji podporz±dkujê siê temu co Panowie wymy¶lili.
Praktyka dowodzi, ¿e nie da siê sensownie sformu³owaæ zasad tak by i Zachód i Wschód byli na raz zadowoleni.
Za TikTaki i wino dziêkujê- nie bêd± potrzebne- ju¿ to przecie¿ obgadali¶my wzd³u¿ i wszerz. Pamiêtaæ jednak nale¿y, ¿e tamto zamieszanie bêdzie mia³o nieustaj±cy wp³yw na obecno¶æ Wschodu na tej konkurencji
No wreszcie siê co¶ o¿ywi³o!
Prawda jest taka (zreszt± jak ju¿ Amor powiedzia³) ¿e ta zabawa by³a stworzona dla osób robi±cych zachodni± Europê, i wymagania sprzêtowe by³y robione pod nich.
Lubomirze mówisz ¿e faworyzujemy zachód – na pewno trochê tak. Ale mówisz to jakby by³o krzywdzone co najmniej 50% rekonstruktorów, a prawda jest tak ¿e jak siê zbierze jedna dru¿yna wschodnich to bêdzie ju¿ fajnie, dwie to max, na ile zachodnich? Osiem, dziesiêæ? Proporcje tez siê licz±.
CYTAT
Spoko, nie wiêc to bêdzie zabawa dla zachodnich.. Utrudniacie tylko trochê Lubomirowi obronê pierwszego miejsca z zesz³ego roku ;)
Tyremonie, popatrz proszê na zesz³oroczne zdjêcia, nasi triumfatorzy walcz± w przeszywach z tarczami i mieczami
wiêc nie s±dzê ¿eby wychodz±c z tym samym zestawem mieli mniejsze szanse.
CYTAT
W przypadku naszego Wschodu mam namy¶li Ulus i Dru¿ynê Kniazia Dani³a umiemy walczyæ bezpiecznie i w³óczniami i toporami dwurêcznymi w przeciwieñstwie do wielu ludzi robi±cych zachód i walcz±cymi niebezpiecznie GLEWIAMI .
Dwie sprawy, w regulaminie jest wyra¼nie ¿e pchniêcia jak±kolwiek broni± s± zabronione, wiêc argument ¿e glewi± bêdzie mo¿na wykonywaæ pchniêcia i ciêcia jako¶ do mnie nie trafia.
Dwa, ja wiem ¿e potrafisz Lubomirze sprawinie i bezpiecznie walczyæ drzewcami, ale dasz mi s³owo ¿e reszta te¿?
A mo¿e mamy dawaæ do rêki drzewcówki tylko ludziom wykwalifikowanym? Bêdziemy wpisywaæ w legitymacje prawdziwego rekonstruktora "dopuszczony do u¿ytkowania broni drzewcowych"?
(¿arcik)
Marku z ca³ym szacunkiem nie dosta³em odpowiedzi na moje pytania .
Czy go¶cie którzy lepiej czy gorzej walcz±cy glewiami s± bezpieczniejsi od ludzi którzy dobrze walcz± w³óczni± czy toporem dwurêcznym ?
Czy bitwa wieczorna jest bardziej bezpieczna dla lekkich gdy¿ tu nie ma takich obostrzeñ . ?
To jest wasza piaskownica i my siê do waszych zasad dostosujemy bo nie mamy wyj¶cia .
Znacie nasze opancerzenia byli¶my na Lusowie na zesz³orocznym Czersku na pewno wiele w nim siê nie zmieni wiêc nie ma co czekaæ do Czerska z stwierdzeniem nie wychodzicie i tyle .
Marku walczysz o historyczno¶æ a nam mówisz albo bêdziecie niehistoryczni albo nie walczycie .
Co¶ to nie tak to wygl±da .
I wcale siê nie spinam mówiê co my¶lê chyba lepiej w oczy ni¿ za waszymi plecami nieprawda¿ ?
Lubomir- ja tu nie decydujê- jestem takim samym uczestnikiem jak Wy. Takie pytania i pretensje to nie do mnie.
EDIT. Z Wielkopolski uzbiera siê luda na pewno na 2 szóstki, mo¿e trzy.
Ja nie mam ¿adnych pretensji do nikogo
Marku , to wasza piaskownica przecie
A ¿e zawsze mówiê w oczy to co my¶lê to przepraszam ale tego ju¿ nie zmieniê
"Tyremonie, popatrz proszê na zesz³oroczne zdjêcia, nasi triumfatorzy walcz± w przeszywach z tarczami i mieczami bum.gif wiêc nie s±dzê ¿eby wychodz±c z tym samym zestawem mieli mniejsze szanse"-s³owa Tomali- to s± przepikowane tuniki, nie porównuj tego proszê do przeszywanic stosowanych na zachodzie, bo to nie to samo, jedynie Grigorij z DKD ma przeszywkê,ja ju¿ zrezygnowa³em(Ja to ten niski z dunem z Lusowa)btw moja wcale dobrze nie chroni³a
A ¿eby by³ wilk syty i owca ca³a, to nie ma mo¿liwo¶ci, aby w ramach tej konkurencji star³y siê we w³asnym sosie dru¿yny wschodnie? Pod warunkiem, ¿e bêd± chocia¿ dwie - trzy?
Pzdr
Misza
No to ja mo¿e wyja¶niê kwestie naszego oporz±dzenia zrobionego typowo pod zesz³oroczny turniej 1x1 .
Nasze przeszywanice to nic innego ni¿ kaftany z³o¿one z max 2 warstw we³ny i jednej lnu (jedynie Grigorij ma grubszy ) przepikowane na potrzeby turnieju 1x1 w Czersku .
Prze¿yli¶my jako¶ turniej ciê¿kich i pi±tek które razem z Templami Lipy wygrali¶my .
Jedyne obra¿enie jakie powsta³o to rozwalenie mojej goleni glewi± .
Nie bêdê Tomku rozpisywa³ siê na temat regulaminu bo ju¿ na ten temat du¿o pisali¶my na fejsie i wiesz ¿e popieram go ale nie w ca³o¶ci .
,, A mo¿e mamy dawaæ do rêki drzewcówki tylko ludziom wykwalifikowanym? Bêdziemy wpisywaæ w legitymacje prawdziwego rekonstruktora "dopuszczony do u¿ytkowania broni drzewcowych"? " A mo¿e nie ¿arcik , dlaczego karaæ ludzi którzy bezpiecznie walcz± drzewcówk± zakazan± a nagradzaæ ludzi którzy w pewnej czê¶ci walcz± niebezpiecznie glewi± ? Dla mnie jest to brak konsekwencji .
Je¶li wschód ma nie braæ udzia³u w wiêkszo¶ci konkurencji to po prostu nastêpnym razem napiszcie , ¿e wschód jest na Czersku niemile widziany chyba ¿e jako staty¶ci
Tomku , powiedz Kniaziowi ¿e nie mo¿e walczyæ w³óczni± lub toporem dwurêcznym bo zrobi komu¶ krzywdê ( chcia³bym zobaczyæ jego minê wtedy )
Panowie np na Wolinie przez wprowadzenie przed bitwa kontroli-jak kto pos³uguje siê w³óczni± czy dunem-wyeliminowano tych ,któ³rzy nie potrafi± choæ mówi± o tym,¿e tak -walczyæ t± bronia ot ca³a filozofia.testy przed walk±.Glewia akurat s³u¿y i do bicia z góry i pchniêæ-inaczej tym siê nie da walczyæ....szkoda,¿e dyskryminujecie Ru¶ -pewnie znowu by wpier...zachodowi.
TomalThanks for detail answer
What I can to say. In Ukraine and Russia no seperation of the battles on "light-armed" and "heavy-armed". We fight like historical detachments - all together knights/boyars with sergants/druzhina and combat servants in nothing but jackets and bear spears. We don't count falls after pushes - if opponent had fallen, he must be finished off by a weapon, else he can stand and fight again. May be we have small quantity of chiters, so no problem with "haos on battlefield". I wish to Poland 13c-reenactors to come to same rules as fast as possible. If any want to participate in such battles welcome to us
"Ratnoye delo" fest in Samara in August for example, or fest in Peresopnytsia near Lutsk in Ukraine...
Light-contact battles is our profile, but if we can't to go in the fight w/o padded clothes, in lammels and even with rohatynas, then, alas, we can't come to Chersk - we will like spectators in armor
. And yes, half of our mail aventails not "nitowane". We will work under this mess... Very sad
Wzorem lat poprzednich kazdy przypadek wschodniego uzbrojenia bede rozpatrywac indywidualnie.
powyzszy regulamin obowiazuje zachodnich.
zwyciezców w zes¿³ym roku poprosi³em o zdjecie karwaszy to sie nawet ucieszyli :P
wschodni beda traktowani indywidualnie:
ja bede decydowac zeby stopein uzbrojenia by³ zblizony do zachodniego z zachowaniem "common sense" w zakresie bezpieczeñstwa. (decyzji nie bede uzasadniac- obowiazuje tak bo tak)
Lubomir i Teyrnon - odpowiadac bedziecie za poprawnosc hist. - Ja sie na chiñsczy¿nie nie znam no moze troche na kuchni.
I to mi siê podoba decyzja godna m±drego cz³eka
No i basta - wszystko wiadome. Teraz tylko sk³adaæ teamy i wysya³aæ je na maile:
wronkamichal@wp.pl
skaflock@interia.pl
Zg³oszenie prosimy nadsy³aæ w formie podanej regulaminie czyli:
Nazwa dru¿yny
Imienna lista jej cz³onków, czyli max 7 osób z wyszczególnieniem kto jest kapitanem.
Na zg³oszenie czekamy do 19.04.2013r.
a czum nie mo¿na dopiero na samym Czersku podaæ dru¿yny ?
Bo robi siê straszny ba³agan, dru¿yny zapisuj± siê na ostatni± chwilê co utrudnia sprawne przeprowadzenie ... "konkurencji".
Zamiast pisaæ na forum dzwoñ do znajomych i szukaj ludzi do swojej "szóstki"
Zapraszamy do nas - napisz albo na naszym forum albo na PW.
Co¶ Ci znajdziemy. Wielkopolska w tym roku jest ma³o "ujasiowiona" wiêc luda na 2 szóstki siê uzbiera.
EDIT. W³asnie siê uzbiera³o- teraz "idzie" kompletowanie trzeciej szóstki. Jak ju¿ siê wszyscy zapisz± to zaproponujê sprawiedliwy podzia³
Wow, czujê siê rozchwytywany
Dziêki za propozycjê Krzy¶ku, ale skorzystam z oferty Marka, bo jak by nie patrzeæ jestem zapisany do jego hufca.
<posty chyba raczej do skasowania coby nie za¶miecaæ>
Bardzo mi³o widzieæ "targi" walcz±cych, bo ju¿ siê ba³em ¿e wyznaczony termin zg³oszeñ ludziska maj± w nosie, a tu widzê ³adn± organizacjê.
Marku sk³adaj trzeci± szóstkê - im wiêcej tym lepiej, jakby co ex najemny pewnie po¿yczy kilku walcz±cych. Ale pamiêtajcie ¿e mo¿ecie mieæ jednego rezerwowego w dru¿ynie, wiêc de facto mog± to byæ siódemki.
Czekamy na zg³oszenia!
Indar! Proszê mi tu w hufcu nie uprawiaæ prozelityzmu, bo Ci co¶ dosypiê do jedzenia i ca³y turniej spêdzisz w "Królestwie Niebieskim".
Ze zg³oszeniem sk³adów muszê wstrzymaæ siê do czasu jak bêdê mia³ komplety zapisanych.
BTW- poniewa¿ z konieczno¶ci cze¶æ szóstek bêdzie formowana ad hoc planujê zrobiæ ma³e treningi "zgrywaj±ce" w godzinach 15-17.30 (je¶li skoñczymy wcze¶niej to chêtni za³api± siê na koncert Puszki Pandory). Treningi bêdê zasadniczo dla Wielkopolan i ¦wiêtych Jerzy, ale zapraszamy wszystkich chêtnych.
Ulala, a¿ siêgn±³em do s³ownika z wra¿enia
Zosta³ ju¿ nieca³y tydzieñ na zg³oszenia, a jak na razie mamy tylko jedn± dru¿ynê zapisan±. Prosimy o jak najszybsze nadsy³anie zg³oszeñ.
Mia³em pisaæ wcze¶niej ale wylecia³o mi z g³owy, dopiero post Miszy w dziale 21vs21 o szrankach mi przypomnia³
Jak w tym roku bêdzie z terenem do walki?? Czy bêdzie "wolny" jak w 2011 czy ograniczony s³upkami jak rok temu?? Oba rozwi±zania maj± pewne wady - przy pierwszym ludzie biegaj± gdzie popadnie, nie ma mowy o walce w szyku. Przy drugim szczerze mówi±c bojê siê by konkurencja nie zamieni³a siê w zawody sumo gdzie wystarczy przepchn±æ go¶cia za s³upki (rok temu tylko raz poleg³em od zaklepania, tak to by³em eliminowany przez sêdziów za wyj¶cie poza teren). Marzeniem by³yby szranki jak do buhurtu, ale Misza napisa³ w "21vs21" jak wygl±da sprawa z materia³ami. Jakie¶ pomys³y??
wracamy do opcji 2011. Hulacie po polu.
chcia³em pole ograniczyæ jedynie z ty³u i z przodu w my¶l zasady ani kroku wstecz
ale jak sie zaczniecie flankowaæ to nie wyjdzie.
specjalnie doda³em zasadê o ¶mierci kapitana aby¶cie sie trzymali razem. a poza tym pilnowanie dowódcy(klienta?) to bardzo wa¿na umiejêtno¶æ dla zbrojnych
zobaczymy jak wyjdzie.
Z Hufca Wielkopolskiego stawi± siê trzy szóstki:
Polonia Maior Occidentalis (PMO + ZZZP)
Polonia Maior Orientalis (CETC + Maliniak + Bolo)
Polonia Maior Hospites (Fortisy + Grodno + Micha³ D.)
Zgrywanie dru¿yn planujê po g³ównej bojówce w okolicach duocampusa.
Dru¿yny ustali³em arbitralnie. Drobne zmiany bêd± jak najbardziej mo¿liwe, ale w±tpiê by by³y konieczne.
Alo, Alo! Wa¿ne og³oszenie parafialne
termin zg³oszeñ przed³u¿ony do czwartku 25.04.2013r. Wiêc je¿eli jeszcze siê nie ogarnêli¶cie to czas najwy¿szy.
Jak na razie mamy sze¶æ szóstek
mam nadzieje ¿e ostatecznie zbierze siê oko³o o¶miu.
mo¿e przed³u¿yæ t± rejestracje do 27
CYTAT(Roar @ 22:09 22.04.2013)
a mo¿e do pi±tego maja?
Tomal bêdzie siedzia³ w obozie na mailu i czeka³ na zg³oszenia ;) Rozumiem ¿e chodzi Ci o to ¿eby by³a mo¿liwo¶æ stworzenia szóstki np. z rozbitków którzy nie maj± swojej dru¿yny ju¿ na miejscu..
CYTAT(Teyrnon @ 10:25 23.04.2013)
Tomal bêdzie siedzia³ w obozie na mailu i czeka³ na zg³oszenia ;) Rozumiem ¿e chodzi Ci o to ¿eby by³a mo¿liwo¶æ stworzenia szóstki np. z rozbitków którzy nie maj± swojej dru¿yny ju¿ na miejscu..
O O dok³adnie o to chodzi.
sierotki mog± sie zg³aszac w sobotê rano do obozu smoczej ( pytaæ o Wronka). Wpiszemy was na listê i jak sie zbierze 6 to sie zrobi z was druzyne. jak nie no to sorry.
Jeszcze jedna pro¶ba zeby kapitanowie byli w jaki¶ sposób wyszczególnieni wieñcem ,opask± chor±giewk± .
Ja bêdê mieæ przygotowane dwa toczki- czarny i bia³y ale jak komu¶ nie bedzie odpowiadaæ to zapraszam ze swoim.
Ten niecny plan ustalili¶my z Wronkiem ju¿ dawno, mia³ on ustrzec zg³aszaniu siê dzikich t³umów w sobotê rano.
Jednak nawet je¿eli zg³aszamy siê analogowo to obowi±zuje porz±dek, do Wronka maj± siê zg³aszaæ tylko kapitanowie z ju¿ wcze¶niej przygotowan± imienn± list± zawodników w dru¿ynie. Zg³aszaæ siê bêdzie mo¿na gdzie¶ do oko³o 10 rano potem ¿adne zg³oszenia nie bêd± uznawane ani przyjmowane.
Wszyscy paswtwi± siê nad "21vs21" a ja siê troche popastwiê nad "szóstkami". Dla mnie by³ to najciekawszy punkt programu, jako ¿e w PD1196-1235 walka na trafienia (W bardzo podobnej formie) to jedno z g³ównych za³o¿eñ. Jest tam odrobinê inna "ilo¶æ ¿yæ", ale w skrócie o to chodzi - nie wa¿ne gdzie odbywa siê walka, kto¶ dostaje limit - pada.
W regu³ach sta³o ¿e ka¿dy ma 2 ¿ycia, dowodz±cy 3 - ale chyba nikt za bardzo nie zwraca³ na to uwagi. Liczono tylko dowodz±cych (bardziej na oko), dru¿ynnicy klepali siê bez opamietania nie za bardzo przejmuj±c siê otrzymanymi ranami - przynajmniej tak to widzia³em. Ostatecznie wygl±da³o to w sposób taki - klepiemy dowódcê nie patrz±c na w³asne rany. Nie chcê uogólniaæ, ale by³o to widoczne w wielu przypadkach.
Idea dowódcy jest fajna, ale ¿eby unikn±c tych problemów mo¿e warto jednak zrezygnowaæ z zasady ¿e ¶mieræ dowodz±cego eliminujê dru¿ynê?
Potrzeba albo wiêkszej ilo¶ci sêdziów, albo mniejszego ci¶nienia u walcz±cych. My nie mamy z tym problemów, ludzie s± na tyle odpowiedzialni ¿e "k³ad±" siê kiedy faktycznie dostaj±. Tu tego niestety nie by³o.
To takie ma³e uwagi - koncepcja jest bardzo fajna st±d wskazujê palcem gdzie widzê problem.
A, i zdecydowa³bym siê na: albo wpuszczamy wszystkie drzewcówki (poprawne hist.), albo wszystkie odrzucamy. Sz³y sztychy glewkami, sz³y
Wiem ¿e mo¿na i mieczem, ale...
K.
Z drzewcówkami to jest niestety tak, ¿e nie za bardzo wiadomo jak liczyæ trafienia w³óczni±.
Opcja jest inna- dopu¶ciæ tylko d³u¿sze topory i okre¶liæ ich maksymaln± wagê. Ciê¿ko jest nimi sztychowaæ.
Ja siê zawsze k³adê jak otrzymam "przydzia³ow±" liczbê ciosów, ale wszyscy widzieli, ¿e bardzo ró¿nie z tym bywa³o.
Wróæ! Raz dosta³em chyba z 5 zanim pad³em, ale nie dlatego, ¿e by³em nie¶miertelny, ale po prostu nie zd±¿y³em pa¶æ, a przeciwnicy wci±¿ bili
.
By³em te¿ na pocz±tku sceptyczny co do kapitanów, ale mnie siê w sumie to spodoba³o- zmusza³o dru¿ynê do pilnowania dowódcy. Na Lusowie przetestujemy to jeszcze raz i sprawdzimy w klimacie lu¼niejszym.
Ale zgadzam siê z przedmówc±- bawi³em siê na tych walkach jak ju¿ dawno siê nie zdarzy³o, dziêki temu do bitwy poszed³em na totalnym luzie i bez spiny (przy okazji dziêkujê mojemu przedmówcy za fajne walki na inscenizacji
)
Zgadzam siê z Panami. Chyba najfajniejsza formu³a tego roku w której bra³em udzia³. Pomys³ z kapitanami okaza³ siê genialny. Nie u¶wiadczy³em ¿adnej krzywdy od nikogo kto walczy³ glewi±, ale niestety nie ka¿dy potrafi ni± bezpiecznie operowaæ bo z jednej strony u¿ywa siê jej jak topora, a jednak bli¿ej jej do w³óczni i ciosy pada³y nie tylko od góry. Nie wyobra¿am sobie tej konkurencji bez broni oburêcznej wiêc mo¿e propozycja z toporami nie jest taka z³a...
Zdarza³o siê, ¿e w ferworze walki ludzie nie padali- dotyczy³o to i kapitanów i podopiecznych- nie wszystkie ciosy czuæ i sam raz zastanawia³em siê czy dosta³em dwa razy czy nie, ale zdecydowa³em biec dalej- mo¿e trzeba zwiêkszyæ ilo¶æ sêdziów, ale i tak nie bêdzie mo¿liwe patrzenie na rêce ka¿demu, bo zbyt du¿o siê dzieje w tym samym momencie
Zdecydowanie chcia³em pochwaliæ i podziêkowaæ wszystkim uczestnikom lekkich potyczek. Wydawa³y mi siê mniej chaotyczne w stosunku do roku ubieg³ego gdzie pojawi³y siê pewne kontrowersje. Przyjemnie siê z wami walczy³o i mi³o siê ogl±da³o potyczki innych dru¿yn- do zobaczenia za rok!
EDIT:
Zapomnia³bym.. Na lekkich 6vs6 pojawi³y siê he³my zamkniête, pe³ne kolczugi i.... dobrze ¿e tak siê sta³o. Dziêki sêdziom za zdrowy rozs±dek i nie bycie formalistami na zasadzie "no bo tak". Ciê¿ki pancerz nie u³atwia posiadaczowi poruszania, a he³m zamkniêty nie poprawia widoczno¶ci. Mi³o ¿e zasada lekkich zaczê³a dotyczyæ minimum uzbrojenia a nie jego ujednolicenia dla wszystkich- mo¿e w koñcu daleki wschód odwa¿y siê do³±czyæ do zabawy w lamelkach - o ile oczywi¶cie znajd± siê ¶mia³kowie.. Temat pewnie wróci za rok. Szacuneczek raz jeszcze dla organizatorów, sêdziów i uczestników zabawy
No to tera ja
Z mojego punktu widzenia to by³a najlepiej przeprowadzona grupowa konkurencja lekkich jak dot±d. Wszyscy wiedzieli w jakiej dru¿ynie s± kiedy i z kim walcz± - to by³a najwiêksza zmiana jak dot±d w tej konkurencji.
Co do samego mechanizmu walki to nie widzia³em zbytniej nie¶miertelno¶ci, owszem zdarza³a siê ale dla mnie to by³y pojedyncze przypadki, a nie co¶ powszechnego.
Co do drzewcówek to glewii by³o 4 albo 3 (w tym jedn± mia³em ja) i jeden dun. Osobi¶cie nie widzia³em sztychów glewiami ale widzia³em nie zatêpione ich koñce, wiêc pierwsze niedoci±gniêcie w pracy sêdziów ju¿ jest. Co do walki drzewcami to jest problem z ich "operatorami" ze swojej strony mogê powiedzieæ ¿e na przygotowanie siê do walki glewi± po¶wiêci³em trochê zimowych treningów, ale obawiam siê ¿e nie wszyscy przywi±zywali wagê do umiejêtno¶ci walki broni± drzewcow±. Przypadkowy cios mo¿e siê zdarzyæ ka¿demu w walce, ale nie mo¿e byæ to spowodowane nieumiejêtno¶ci± walki t± broni± co by³o widaæ przy samym trzymaniu glewii, jak karabin z bagnetem.
Drzewcówki nie znikn± na pewno, ale bêdzie wprowadzony jaki¶ sposób weryfikacji ich w³a¶cicieli.
Pomys³ z kapitanami wypad³ ¶wietnie, wreszcie pojawi³a siê taktyka i szyki w starciach.
Praca sêdziów by³a dobra, niby zawsze mo¿na siê do czego¶ przeczepiæ ¿e tu czego¶ nie widziano a to widziano za bardzo ale dla mnie sêdziowie pracowali na dobrym poziomie.
Podsumowuj±c: konkurencja na wielki plus, jest parê spraw do poprawienia ale ramy tej konkurencji ju¿ s±, i to porz±dne. Je¶li by porównaæ tegoroczne lekkie 6 na 6 z latami ubieg³ymi to jest niebo a ziemia.
Tyle na szybko.
Starcia lekkozbrojnych w tym roku by³y faktycznie bardzo udane i w zasadzie s± czê¶ci± turnieju któr± najlepiej wspominam. Chcia³bym bardzo podziêkowaæ Panu Indarowi za przygarniêcie mnie do swojej dru¿yny. To by³a wielka przyjemno¶æ walczyæ u waszego boku i chêtnie powtórzy³bym to w przysz³ym roku:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.