Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [kowalstwo] Co¶ o zakuwaniu.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Stron: 1, 2, 3
Pawe³8
CYTAT(Dirman @ 21:32 05.10.2007) *
Lecz przy kuciu tych obrêczy trzeba uwa¿aæ.
Do¶æ szybko robi± siê kruche.

Tak, trzeba uwa¿aæ, ¿êby nie przepaliæ (sypi± siê iskry), bo wtedy nawet po delikatnym uderzeniu mlotkiem kruszy sie na kawa³ki. Apropos, ¿adnej stali nie mo¿na przepaliæ

Pozdrawiam
Harald
Dzieñ dobry wszystkim! Mam pytanie do obecnych na freha kowali:
W jaki sposób i z jakiego materia³u (tu chodzi mi o to czy z kawa³ka metalu w krzta³cie p³askowika czy raczej sztabki) wykonaæ toporek/lub m³otek/ oraz jak uzyskaæ t± szczelinê w któr± siê osadza toporzysko?
My¶lê nad tym, my¶lê i nie mogê wymy¶liæ. Prosze o pomoc.
Z góry za ni± dziêkujê, Harald.
twojastara
1 .
CYTAT
Nie mylcie ¯ELAZA - czyli pierwiastka o symbolu Fe, bardzo kruchego zreszt±

Czyste ¿elazo jest wbrew pozorom bardzo miêkkie. W Indiach maj± s³up z czystego ¿elaza, prawdopodobnie pochodzenia kosmicznego. ¯elazo to po pierwsze wykazuje nisk± twardo¶æ, po drugie nie rdzewieje (bo nie tworz± siê mikroogniwa tak jak w przypadku stali).

2.
CYTAT
Stal lana, której proces produkcyjny koñczy siê w pierwszym etapie spustem surówki z wielkiego pieca, a w drugim odlewaniem wielotonowych kêsisk gotowej stali

Banito, je¶li wymy¶li³e¶ sposób, zeby to tak robiæ, to my¶lê, ze ka¿da huta na ¶wiecie Ciê zatrudni. Z wielkiego pieca mo¿na otrzymac co najwy¿ej surówkê (2,11-6,67%C). Aby z surówki otrzymaæ stal ciek³a surówka przechodzi przez ca³y proces stalowniczy: proces konwertorowy (wynikiem obróbki w konwertorze jest otrzymanie praktycznie czystego ¿elaza), obróbka pozapiecowa(w tym dodanie ¿elazostopów typu FeCr, FeNi lub drutów rdzeniowych je zawieraj±cych, obróbka pró¿niowa). Odlewaj±c surówkê wielkopiecow± mo¿na conajwy¿ej otrzymaæ niskiej jako¶ci ¿eliwo bia³e.

3.
CYTAT
Jedno trzeba dodaæ,¿e w ¶redniowieczu nie uzyskiwano stali jako stopu,tylko poprzez przekuwanie surówki i poch³anianie wêgla do tej ostatniej.

Ciê¿ko nie otrzymaæ stopu ¿elazo-wêgiel u¿ywaj±c jako reduktora rud ¿elaza wêgla(koksu). Przez przekuwanie stop ten odwêglano (2 Fe3C + 3O2 -> 3CO2 + 2Fe) (Fe3C to wêglik ¿elaza /cementyt/ odpowiedzialny z twardo¶æ stali)

4.
CYTAT
surówka z dymarki zawiera³a ok 4,5%C zatem z punktu widzenia metalurgii ¿eliwem

Surówka z dymarki z punktu widzenia metalurgii by³a surówk±, albo nawet nie. ¯eliwo to lana surówka, a jak wiadomo, zeby co¶ odlaæ trzeba to najpierw stopiæ, czego zrobiæ nie umiano.

5.
CYTAT
Ps. Stal to stpo ¿elaza z wêglem o zawarto¶ci do 2,3% wêgla

Stal to stop ¿elaza z wêglem o zawarto¶ci wêgla do 2,11% (odpowiadaj±cej punktowi E na uk³adzie ¿elazo-wêgiel)(stopy o zawarto¶ci wêgla wiêkszej ni¿ 2,11% C przechodz± w temp 1148 st. C (przy "nieskoñczenie wolnym ch³odzeniu") przemianê eutektytczn±)

6.
CYTAT
stal to stop ¿elaza z wêglem do zawarto¶cio wêgla 2.08% wag. (patrz uk³ad fazowy Fe-C, je¶li mówimy o uk³adzie Fe-Fe3C to 2.11% wag cementytu.

j/w

To tyle po pierwszym pó³tora strony, jutro albo kiedys jak bede mia³ czas i wene to napisze wiecej.

Dla zainteresowanych tematem metaloznawstwa polecam literature:
J.Pacyna - Metaloznawstwo - wybrane zagadnienia
K.Przyby³owicz - Metaloznawstwo
K.Przyby³owicz - Metody badania metali i stopów
W.Ró¿añski, J.Ry¶ - Æwiczenia z metaloznawstwa
J.Pacyna - Projektowanie sk³adów chemicznych stali
R.Benesz, J.Janowski, R.Kopeæ - Metalurgia ogólna

wszystkie posiadam, skany wybranych zagadnien na pro¶bê
Czêstowoj
CYTAT(Zygmunt @ 13:35 30.03.2004) *
CYTAT
Nie !!!! Nie mylcie ¯ELAZA - czyli pierwiastka o symbolu Fe, bardzo kruchego zreszt±, ze STAL¡, czyli stopu ¿elaza z wêglem i ew. innymi pierwiastkami(np mangan, chrom, itp.)! .

Czy czyste ¿elazo jest naprawde kruche? Zawsze wydawa³o mi siê ¿e wraz ze spadkiem zawarto¶ci wêgla w stali jest coraz miêksza, a¿ do osi±gniêcia poziomu niehartowalno¶ci(poni¿ej jakiej¶ zawarto¶ci wêgla hartowanie nie zmienia w³a¶ciwo¶ci fizycznych stali "¿elaza") Czy kto¶ obrabia³ czyste pierwiastkowo ¿elazo, czy naprawdê jest ono kruche? Pytam z czystej ciekawo¶ci.

Na pocz±tek pragne powitaæ wszystkich frechowiców i odpowiedzxieæ na twoje pytanie Zygmuncie.
Czyste Fe jest tak miêkkie, ¿e mo¿na je kroiæ no¿em do mas³a (czytaj wikipedie smile.gif).
na twoje nastêpne pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec, ale z tego co wiem czystego Fe sie nie obrabia, bo i poco (patrz wy¿ej -> o twardoæi)
Zygmunt
CYTAT(Czêstowoj @ 15:31 20.06.2009) *
Na pocz±tek pragne powitaæ wszystkich frechowiców i odpowiedzxieæ na twoje pytanie Zygmuncie.
Czyste Fe jest tak miêkkie, ¿e mo¿na je kroiæ no¿em do mas³a (czytaj wikipedie smile.gif ).
na twoje nastêpne pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec, ale z tego co wiem czystego Fe sie nie obrabia, bo i poco (patrz wy¿ej -> o twardoæi)

wedle moich do¶wiadczeñ praktycznych to nawet aluminium czy cynê ciê¿ko kroiæ no¿em do mas³a, ale widaæ masz wiêcej do¶wiadczeñ, lub lepszy nó¿ do mas³a
Wikipedia nie jest najcenniejszym ¼ród³em na które mo¿na siê powo³ywaæ, zw³aszcza wobec przypisów post wy¿ej przytoczonych przez u¿ytkownika Twojastara.
Czyste ¿elazo (oraz stal niskowêglow±) jak najbardziej siê obrabia (gwo¼dzie, blachy, ta¶my, p³askowniki), moje pytanie dotyczy³o atomowo czystego, choæ domy¶lam siê ¿e nie zachodz± zadne ró¿nice fizyczne wobec stali niskowêglowej (poza nisk± korozyjno¶ci±, ale to ju¿ w³a¶ciwo¶ci chemiczne).
Czêstowoj
CYTAT
Czyste ¿elazo jest wbrew pozorom bardzo miêkkie

Praktyczne do¶wiadczenia na niewiele sie tutaj zdadz±. Podejrzewam, ¿e nie mia³e¶ w rêku czystego Fe. Przyznaje, w pewmym stopniu siê zagalopowa³em mówi±c, ¿e siê je kroi no¿em, ale dalej twierdze, ¿e jest bardzo miêkkie i wierze, ¿e przy u¿yciu du¿ej si³y bêdzie da³o siê ci±æ.
Zygmunt
konstrukcja wie¿y ko¶cio³a ewangelicko-reformowanego przy ul Solidarno¶ci w Warszawie jest wykonana z ¿elaza poni¿ej 0,1% wêgla. Nie mia³em go w rêkach, nie obrabia³em, i nie zadawa³bym tego pytania gdybym mia³ takowe do¶wiadczenia.
¯elazo o znikomej zawarto¶ci wêgla ma w³a¶ciwo¶ci fizyczne zbli¿one do miedzi.

To oczywiste ¿e da³oby siê ci±æ, mam wykrojniki do stali, wycinano nimi 4 mm blachê wiêc tym bardziej da siê ci±æ czyste ¿elazo...

Tylko nie no¿em do mas³a.
Czêstowoj
CYTAT(Zygmunt @ 16:24 14.08.2009) *
konstrukcja wie¿y ko¶cio³a Ewangelicko zreformowanego przy ul Solidarno¶ci w Warszawie jest wykonana z ¿elaza poni¿ej 0,1% wêgla. Nie mia³em go w rêkach, nie obrabia³em, i nie zadawa³bym tego pytania gdybym mia³ takowe do¶wiadczenia.
¯elazo o znikomej zawarto¶ci wêgla ma w³a¶ciwo¶ci fizyczne zbli¿one do miedzi.

To oczywiste ¿e da³oby siê ci±æ, mam wykrojniki do stali, wycinano nimi 4 mm blachê wiêc tym bardziej da siê ci±æ czyste ¿elazo...

Tylko nie no¿em do mas³a.

Czyste pierwiastkowo ¿elazo definiuje jako ¿elzo bez zanieczyszczeñ, bez wêgla, baz donieszek. Tylko i wy³±cznie ¿elazo, nic wiêcej. ¯elazo z domieszk± wêgla jest du¿o twardsze.
sczmur
A ja od¶wierze.
Przede wszystkim witam po tak d³ugiej przerwie.
Mam takie ot pytanko.
Jak± technik± robi siê kosze do rapierów. Bardzo mnie to ciekawi czy sie zgrzewa czy spawa(??) i jak to sie zaklepje te druty? Przecierz tam nie ma miejsca zeby mlotek wlozyc a codopiero zamach wziasc.
PS Zna kto¶ jakiego¶ kowala w okolicach gdyni co by 16 letniego parobka przygarn±³ na sta¿? Ku³em na ró¿nych pokazach jak kowale pozwolili.
Czêstowoj
Ja my¶le, ze siê zgrzewa (je¶li chce sie byæ historycznym smile.gif) i nie widzê mo¿liwo¶ci , zeby w ¶redniowieczu mogli co¶ spawaæ. My¶lê, ¿e to jest mo¿liwe. Oczywi¶cie mogê siê myliæ, nie jestem specjalist±.
sczmur
A czy zgrzewanie polega na przygladaniu jakiegos druta rozgzanego czy jak? Chodzi o to czy jest mlotek potrzebny bo wydaje mi sie ze wszelkie mlotki odpadaja. Chyba ze najpierw robili kosz a potem dopiero nakladali na ostrze?
A i da sie jakis kosz zrobic w amatorskiej kuzni? Robil ktos? Bo mam zamiar sobie koszyk wykuc a potem ostrze dokupic.
Viator
CYTAT(sczmur @ 19:13 11.01.2010) *
(...) Bo mam zamiar sobie koszyk wykuc a potem ostrze dokupic.
Tylko chyba kolejno¶æ nie taka...
sczmur
No dobra doesn't matter ale zna kto¶ odpowiedz na moje pytanie
graffic
czesc

czasami ma wrazenie ze nie ktore tematy sa w ogole po to, by sobie pogadac - raz o d......pie marynie - a raz merytorycznie lub okolo merytorycznie

ale do rzeczy

kosz do rapieru ? - odpowiem tak - zalezy jaki typ kosza....

kosz typu kablakowego - mozna odkuc z jednego kawalka sztaby po przez rozcinanie i odpowiednie przekuwanie rozcietych pasow - jelsi dokladnie przeanalizujesz kostrukcje i uklad kablakow to okaze sie ze da rade wyprowadzic je z jednego kawalka

czesc oblekow byla np nitowana (nity ukryte), czesc zgrzewana (tam gdzie bylo to wykonalne lub potrzebne - choc w mniejszym stopniu poslugiwano sie zgrzewaniem - z prostego powodu - zgrzewanie jest zawsze slabsze niz fragment o ciaglej strukturze ....

reszta detali dotyczaca wykonczenia - zawierala sie w klasycznej obrobce slusarskiej - wiercenie, pilnikowanie, szlifowanie, polerowanie oraz w technikach zlotniczo-grawerskich

i tyle

pozdrawiam RF
sczmur
No to ja powiem ze juz koledzy z blacksmithing.com.pl odpowiedzieli ze zgrzewanie i pokazali taki o to genialny Link
Ghutek
Odezwij siê na PW z tym koszem. Trochê guldenów i zrobiê... kiedy¶ devil.gif
sczmur
CYTAT(Ghutek @ 19:51 23.01.2010) *
Odezwij siê na PW z tym koszem. Trochê guldenów i zrobiê... kiedy¶ devil.gif

Nie wiem czy to by³ sarkazm ale nie intersuje mnie kupno, Ja chcem miec satysfakcje z made by hand! szczerba.gif
Iuchi
Witam smile.gif Jestem tu nowy. W³a¶nie wyku³em swój pierwszy nó¿ i nie mam pojêcia czym go wyszlifowaæ. Na razie robiê to papierem ¶ciernym, ale nie skoñczê tego do usranej ¶mierci icon_sad.gif Gdzie nie gdzie na ostrzu i tak zostaj± brzydkie czarne rysy. Od czego siê wziê³y i jak je usun±æ. dunno.gif
mitryll
http://www.knives.pl/forum/ znajdziesz tu wszystkie odpowiedzi smile.gif
Iuchi
A je¿eli chce siê zrobiæ miecz profilowany to czym go profilowaæ? Szlifierk± k±tow± czy czym?
Nidhogg
CYTAT(Iuchi @ 23:14 17.02.2010) *
A je¿eli chce siê zrobiæ miecz profilowany to czym go profilowaæ? Szlifierk± k±tow± czy czym?

M³otkiem. Na kowadle. Mo¿na przy pomocy podsadzki i nadstawki.
Ghutek
Robi siê to na rancie kowad³a, tak samo o¶ci w³óczni, grotów do strza³, wszystkiego. Kuje siê naprzemiennie - na samym skraju kowad³a. Z nadstawk± i posadzk± to najlepiej na m³ocie resorowym zadzia³aæ, wtedy wyjdzie g³adkie jak cycuszki 20letniej s³owianki.
Potem ta¶mowa szlifierka, toczak, filc i gotowe - tak po krótce

Pozdrawiam - Adam kowal
milamber
zdaje sobie z tego sprawê, ¿e takie pytania pojawia³y siê juz na forum lecz nurtuje mnie ta kwestia. prawdopodobnie na wszelkiego rodzaju ostrz stal± odpowiedni± jest miedzy innymi HS50, HF50. Gdzie szukac takich rodzajów stali? jakie elementy s± wykonane ze stali o takich w³a¶ciwo¶ciach? Czy prêt zbrojeniowe te w "jode³kê" nadaja sie na no¿e lub inne dzie³a tego rodzaju? smile.gif
Pandemonium
CYTAT(milamber @ 12:42 21.02.2010) *
zdaje sobie z tego sprawê, ¿e takie pytania pojawia³y siê juz na forum lecz nurtuje mnie ta kwestia. prawdopodobnie na wszelkiego rodzaju ostrz stal± odpowiedni± jest miedzy innymi HS50, HF50. Gdzie szukac takich rodzajów stali? jakie elementy s± wykonane ze stali o takich w³a¶ciwo¶ciach? Czy prêt zbrojeniowe te w "jode³kê" nadaja sie na no¿e lub inne dzie³a tego rodzaju? smile.gif

Moim zdaniem dobra jest stal EN45 , ale problem z dostêpno¶ci± .
Stal HS50 i HF50 mo¿na znale¶æ w sklepach , ja znalaz³em na allegro http://allegro.pl/tasma-hf50-sprezynowa-10...1247763932.html s³aba bo ta¶ma.
Zajrzyj tutaj , maj± p³askowniki z HF 50 do sprzedanie , temat nie uaktualniony od roku ale mo¿e uda siê skontaktowaæ .

Wszeb±d
A mo¿e przenie¶ te dywagacje na inne forum, a tu pogadaæ o rodzajach,sk³adzie i technikach stosowanych (lub prawdopodobnie stosowanych) w czasach którymi poszczególne osoby sie zajmuj±.
niech niektóre osoby poszukaj± po internecie wskazówek które ich interesuj±. Powywala³ bym te wg. mnie off topy

HOWGH
S³awoj94
Mo¿e ma kto¶ jakie¶ materia³y o ku¼ni w XIII na terenie Polski .
Czy te¿ macie problem z przekuciem dziurki w g³owicy ?

Pozdrawiam

A.Fran
To do¶æ ciê¿ka sprawa. K±p Pana Przebijaka w wodzie przed prac±, nie bêdzie siê blokowa³ w dziurce. G³owice rób ze stali st3- tej najmiêkszej konstrukcyjnej, ³atwo j± obrabiaæ.

Najlepiej mieæ kilka przebijaków o ró¿nej grubo¶ci. Najpierw cienki, potem grubszy i tak w kó³ko a¿ do przebicia.

Pozdrawiam!
Black_Knight
Prêt zbrojeniowy jest w miarê dobry do æwiczeñ, znajomy kowal poradzi³ mi by, na pocz±tku æwiczyæ na ¶rubach stalowych o ¶rednicy bodaj¿e 1-1,5 cm, mo¿na je nabyæ w sklepach z ¿elastwem budowlanym. Pamiêtaj by do rozgrzewania nie u¿ywaæ wêgla kopalnego, poniewa¿ gdy rozgrzejesz takim wêglem metal to wch³onie on siarkê co sprawi ¿e bêdzie bardziej kruchy, najlepszy jest wêgiel drzewny.
Plopp
CYTAT(Veremi @ 17:23 15.04.2011) *

Pozdrawiam

O jak± dok³adnie g³owicê chodzi?
Kucyzim
CYTAT(Plopp @ 22:40 21.02.2012) *
CYTAT(Veremi @ 17:23 15.04.2011) *

Pozdrawiam

O jak± dok³adnie g³owicê chodzi?

Plopp
Nie za³amuj mnie proszê devil.gif

Chodzi³o mi o jak±, czyli jaki kszta³t.
Klepczar
Witam,
Czy kto¶ zechcia³bym mi wyt³umaczyæ jak wykuæ kulkê...?? szczerba.gif

Potrzebujê osi±gn±æ efekt chupachupsa "kulka na patyku" (patyk te¿ metalowy)

nie chcia³bym robiæ tego z dwóch elementów ze strachu ¿e mi ta kulka "spadnie" pozostawiaj±c wrednie gro¼ny szpic...

Próbowa³em ju¿ z zawiniêciem koñcówki prêta jednak tym sposobem nie mogê uzyskaæ efektu 3D...
S³awoj94
Spêcz koniec i wyprofiluj na rancie/rogu
Albo zrób sobiê odsadzke , ale do jednej kulki nie op³aca siê .
Plopp
CYTAT(Klepczar @ 14:34 17.06.2012) *
Witam,
Czy kto¶ zechcia³bym mi wyt³umaczyæ jak wykuæ kulkê...?? szczerba.gif

Potrzebujê osi±gn±æ efekt chupachupsa "kulka na patyku" (patyk te¿ metalowy)

nie chcia³bym robiæ tego z dwóch elementów ze strachu ¿e mi ta kulka "spadnie" pozostawiaj±c wrednie gro¼ny szpic...

Próbowa³em ju¿ z zawiniêciem koñcówki prêta jednak tym sposobem nie mogê uzyskaæ efektu 3D...

Jaki wymiar kulki i jakie fi patyczka od chupachupsa?
Klepczar
nie potrzebujê idealnych wymiarów.

¶rednica kulki ~2cm z lekk± górk± (jak siê uda:) )
a patyczka nie wiêcej jak 1cm.

to ma byæ szpic pa³y dla stra¿nika miejskiego (taki krótki gudendag z kulk± zamiast szpica)
kerbi
panowie, mam pytanie. zAbieram siê za he³m normañski, i aktualnei jestem na etapie doboru nitów. Wiem, ¿e najlepsze s± stalowe/aluminiowe do "rêcznego zaklepywania", ale nurtuje mnie pytanie, jak jest wytrzyma³o¶æ po³±czeñ przy u¿yciu nitów aluminiowych zrywalnych montowanych nitownic±? he³m ma byæ tylko treningowy, wzglêdy historyczne odpadaj±. Ma kto¶ jakie¶ do¶wiaczenie w tym temacie? bardzo proszê o pomoc.
Czcibor
Jak ma byæ na treningi to kup sobie wojskowy i gra. Po co siê trudziæ.
kerbi
ale w³asnie problem w tym, ¿e chce sie pobawiæ smile.gif wiêc jak z tymi nitami aluminiowymi z nitownicy? nadadz± siê?
Pinior
Nie nadadz± siê.
kerbi
CYTAT(Pinior @ 12:16 09.01.2013) *
Nie nadadz± siê.

a parê s³ów dlaczego siê nie nadadz±? bo ¼le wygl±daj±? bo s± aluminniowe? bo mo¿na takie nity zerwaæ rêkami? bo he³m siê rozpoadnie od dotkniêcia mieczem? bo rozpadnie siê od mocnego uderzenia?
a wobec tego nity zwyk³e do rozklepywania (aluminiowe) bêd± lepsze, czy aluminium jako materia³ jest z³y do takich robót (czy nie jest za miêkkie?) najodpowiedniejsze by³y by zapewne stalowe nity, ale ich rozklepywanie jest uci±¿liwe, aluminiowe by zapewne sz³y znacznie szybciej wiêc pytam.
Adam von Loslau
Wytrzyma³o¶æ materia³ów siê k³ania. Bo je¿eli dwa elementy mog± siê poruszaæ wzglêdem siebie w danej powierzchni, to tworzy siê styczne do niej naprê¿enie ¶cinaj±ce.
Albo po polsku: dwie blachy zetn± Ci nit.
http://pl.wikipedia.org/wiki/¦cinanie
pozdrawiam
Adam
ps. Nie traktuj tego jako z³o¶liwo¶æ, ale przed zaczêciem jakiej¶ roboty, warto poczytaæ o teorii rz±dz±cej danego typu rzemios³em. Bo praktyka i tak siê o t± wiedzê upomni.
kerbi
Dziêkuje za merytoryczn± odpowied¼ smile.gif czyli aluminium jest poprostu za s³abe i tylko nity stalowe.
Adam von Loslau
CYTAT(kerbi @ 14:50 09.01.2013) *
Dziêkuje za merytoryczn± odpowied¼ smile.gif czyli aluminium jest poprostu za s³abe i tylko nity stalowe.

Tak, nity stalowe. A z cikawo¶ci, jakie blachy?
Mam te¿ takie pytanie. Nie boisz siê w³o¿yæ g³owy na czas treningu do he³mu samodzielnie zrobionego, o czym jak sam piszesz niewiele wiesz? Ja bym siê ba³.
kerbi
CYTAT(Adam von Loslau @ 15:01 09.01.2013) *
CYTAT(kerbi @ 14:50 09.01.2013) *

Tak, nity stalowe. A z cikawo¶ci, jakie blachy?
Mam te¿ takie pytanie. Nie boisz siê w³o¿yæ g³owy na czas treningu do he³mu samodzielnie zrobionego, o czym jak sam piszesz niewiele wiesz? Ja bym siê ba³.

zgadza siê, niewiele wiem ale chce zglêbiæ tutaj swoj± wiedzê. He³m ma s³u¿yæ raczej jako eksponat, tudzie¿ czasem podczas lekkich treningów z kolegami których znam od dziecka (nie bêdzie to raczej nawalanka na si³e i przed siebie, ale mimo wszystko he³m chce mieæ, i wiem ¿e ten ¿ebrowy zrobiony przezemnie do moich treningów swobodnie wystarczy). Odno¶nie blachy du¿o czytalem, pojawia³y siê ró¿ne grubo¶ci, ale najpewniej zdecyduje siê na 2,2 mm (z niej zrobie ¿ebra) a panele chyba te¿ z 2,2 mm (my¶lê, ¿e powinno wystarczyæ). Na pocz±tku chcia³em robiæ wszystko z 1,2 mm, ale ta bêdzie za miêkka (he³m by siê po z³±czeniu wszystkiego da³ zgnie¶æ w rêkach?)
a i mam jeszcze pytanie, jaka najlepsza bêdzie ¶rednica nita? 3 czy 4 mm? bo d³ugo¶c, je¿eli bym robi³ wszystko z blachy 2,2 mm(w najgrubszym punkcie ³±czenia bêdzie 4,4 mm) 6 mm dla nita wystarczy?
Plopp
Ja siê ciebie Kerbi spytam je¶li mogê, czy ty chcesz robiæ he³my, zrobiæ jeden he³m czy mieæ he³m na trening?
Mizi
Amatorsko wyklepa³em d³ug± g³ownie no¿ow± z prêta zbrojeniowego. Po ukszta³towaniu chcia³em zahartowaæ. Podczas studzenia g³ownia lekko wygiê³a mi siê do ty³u tworz±c szablowaty kszta³t. Identycznie stal siê zachowa³a przy innej g³owni z innego prêta wiêc to chyba przypadek nie jest.
Pytanie do Panów Kowaliów:
Przytrafi³o Wam siê kiedys co¶ takiego? Da radê jako¶ z tego wyj¶æ? Czy po prostu musze jeszcze raz rozgrzaæ wykrzywiæ w drug± stronê ¿eby po zahartowaniu wysz³o na prosto...
Donki
Powodem tego jest to, ¿e podczas szybkiego ch³odzenia wytwarza siê martenzyt, który ma wiêksz± objêto¶æ ni¿ normalna struktura metalu. Im szybsze ch³odzenie, tym wiêcej martenzytu ( do pewnego stopnia, pó¼niej to sie ju¿ nie zmienia) a zatem wiêksza objêto¶æ, dlatego nó¿, w którym ostrze ch³odzi siê szybciej od zastawy bêdzie sie wygina³. Na przyk³ad katany s± robione jako miecz prosty i dopiero przy hartowaniu sie wyginaj± w swój charakterystyczny lekko zakrzywiony kszta³t.
Medot na unikniêcie tego zjawiska jest kilka.
Pierwsza: hartowaæ w obudowie, czyli umieszczasz nó¿ w czym¶, co zapobiegnie wyginaniu siê no¿a.
Druga: zrobiæ sztylet zamiast no¿a, wtedy bêdzie symetrycznie siê ch³odziæ, ale przypuszczam, ¿e ta rada Ci sie nie przyda, bo chcesz nó¿.
Trzecia: trzeba ju¿ zahartowany nó¿ odpu¶ciæ w temperaturach albo ni¿szej od 200stC, albo wy¿szej ni¿ 300stC. W przedziale miêdzy 200 a 300 metal znów zwiêksza objêto¶æ. Przedzia³ temperatur zale¿y od tego jaki efekt chcesz uzyskaæ.
Poni¿ej 200 bêdziesz mia³ nó¿ twardy, ale kruchy, a powy¿ej 300 nast±pi spadek twardo¶ci, ale stal bêdzie mniej podatna na pêkanie. Im wy¿sza temperatura, tym ten proces siê pog³ebia.
Co do wymiarów: odpuszczaj±c poni¿ej 200stC nie osiagniesz ca³kowitego powrotu do pocz±tkowego kszta³tu, ale bêdzie to sporo. Przy odpuszczaniu powy¿ej 300stC im wy¿sza temperatura, tym osi±gniesz wiêkszy powrót do pocz±tkowego kszta³tu.
My¶lê, ¿e najlepsze w tym przypadku by³oby odpuszczanie w temeraturze 350stC. Nie stracisz duzo na twardo¶ci, sporo poprawisz plastycznno¶æ, a nó¿ przyjmie prawie ca³kowicie taki kszta³t jak na pocz±tku.
Mizi
A widzisz.
Dziêki za wyt³umaczenie i rady smile.gif

Pozdrawiam
Donki
Daj znaæ jak posz³o.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.