Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czerskie 21vs21
> Inne > Kalendarium 2013 > V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
Stron: 1, 2
Marek Hilgendorf
Pojawi³y siê te¿ do¶æ liczne g³osy, ¿eby dopu¶ciæ do walki jedynie broñ sieczn± w postaci mieczy (tak¿e d³ugich) i tasaków.
Twoje argumenty znam, ale mo¿e jednak warto siê zastanowiæ?
Jak ju¿ wspomnia³em nie zamierzam siê ju¿ w to przedsiêwziêcie w jakikolwiek sposób organizacyjnie anga¿owaæ dlatego warto zrobiæ ankietê w¶ród zawodników- nawet tu na FREHA.
Maciej Szpitalnik
Cios wymierza³em g³owic±, nie jelcem, trenuje tak± broni± i umiem j± kontrolowaæ. Tyle lat i nikomu nie zrobi³em krzywdy...

https://www.youtube.com/watch?v=Sm9XS7Nn--s od 1:06 templariusz uderza jelcem w ty³ g³owy, id±c tym tokiem my¶lenia on wykona³ bardziej niebezpieczn± akcjê ni¿ ja - wyprowadzi³ mocniejsze uderzenie.

Same miecze to przesada, po obu stronach na 21vs21 u¿ywano toporków i ma³ych bu³awek(bu³aw mniej widzia³em)

W tym roku by³o dobrze nie licz±c paru niedoci±gniêæ jak brak kolczug, dziwne zachowania. Trzeba paru sêdziów.

Najlepiej przed 21vs21 zwo³aæ wszystkich uczestników na naradê i powiedzieæ gdzie nie uderzamy i kiedy nie wstajemy po powaleniu, po prostu ogólnie zapoznaæ ludzi z zasadami.
Finkenberg
CYTAT(£azarz @ 22:03 29.04.2013) *
/.../
CYTAT(Finkenberg @ 20:25 29.04.2013) *
Za to tego go¶cia co "dobija³" le¿±cych z piêty, od góry i w plecy, to siê powinno eliminowaæ, najlepiej w dzieciñstwie...

S± filmiki w necie - proszê poka¿ go. Je¿eli to z mojego Hufca to na rok zapomni o buhurcie. Zg³osi³em siê do zorganizowania tych staræ i nie uciekam od odpowiedzialno¶ci za takiego "supersamca"

Zdjêcia robione od strony rycerstwa tego nie pokazuj±. Ja, jako gawied¼, sta³em po wschodniej stronie majdanu. Filmiki sprawdzê dok³adnie, ale jak na moj± starcz± pamiêæ - to nie by³ nikt z Zakonnych (z góry odrzucam zarzuty o stronniczo¶æ aniol.gif )
£azarz
Salve Fratres!

Moja propozycja - koñczymy temat pt. kto kogo itp. Nie szukamy ju¿ czarownic na stos. Uczymy siê i idziemy do przodu.

Pozdrawiam Grzegorz
Finkenberg
CYTAT(£azarz @ 13:02 30.04.2013) *
/.../Na pewno bêd± zmiany doprowadzaj±ce do ujednolicenia ubioru po naszej stronie. Jest wstêpna propozycja ³±cznie z opancerzeniem./.../

Tak. Brak ³atwiej identyfikacji by³ widoczny i obawiam siê, ¿e to bêdzie musia³o byc co¶ wyra¼niejszego na he³mie, mo¿e jakie¶ du¿e labry, w kolorze nie daj±cym siê pomylic w szale bitewnym. Oznaczenia na wafenroku i przodzie he³mu, pozostaj±ce zwykle za tarcz±, mog± niewiele pomóc, szczególnie, ¿e sylwetka w walce w t³oku, jest zwykle pochylona.

Widaæ by³o, ¿e czê¶æ (oczywi¶cie Zakonnych smile.gif ), by nie raziæ niegodnie, po¶wiêca³a cenny czas na identyfikacjê przeciwnika, co "Skrupellose Laien und Templaer" natychmiast wykorzystwali przeciw cnym szpitalnikom Trojga Szpitali.
Finkenberg
CYTAT(£azarz @ 22:03 29.04.2013) *
/.../ S± filmiki w necie /.../

Dziêki filmikom widaæ to, co nie by³o tak oczywiste, gdy ogl±dali¶my to na ¿ywo, ¿e - pominê która strona - mog³a brac udzia³ w starciu w ogóle bez broni. Wystarczy³oby opancerzenie do futbolu amerykañskiego i taktyka z tego¿ lub europejskiej pi³ki kopanej.

Rozumiem, ¿e w rzeczywistej walce obalenie przeciwnika oznacza³o wy³±czenie go z boju lub nawet z tego ¶wiata, ale jak to piêknie widac na filmiku z trzeciego starcia, pewna grupa wcale nie zadawa³a sobie trudu podejmowania walki rycerskiej, tylko w mo¿liwie najwiêkszym pêdzie "wchodzi³a cia³kiem", by przeciwnika wywaliæ i uznaæ, ¿e zosta³ on w ten sposób pokonany.

W walce rzeczywistej wszyscy stosuj±cy taktykê futbolow±, wyjmowaliby sobie sztychy z brzuchów, czy pachwin i nie mieli okazji wiêcej cieszyæ siê owocami iluzorycznego zwyciêstwa, o ile doczekaliby do chwili triumfu, bior±c pod uwagê szybkie zej¶cie przy krwotoku z têtnicy udowej.

Idea 21vs21 jest super. Trzeba, by m±drzejsi i do¶wiadczeñsi ode mnie wymy¶lili jak namówiæ walcz±cych do walki orê¿nej (np. do zmêczenia lub ewidentnego sklepania przeciwnika), a nie "pokonywania" go "na misia" mas±, niezale¿nie od zupe³nie pomijanych umiejêtnosci szermierczych.
Tomasz Jesionek
Temat sensu technik zapa¶niczych i "misiowania" w buhurtach by³ ju¿ parê razy wa³kowany, przynajmniej w XIV. Jestem póki co lekkozbrojnym, kto wie, mo¿e jak wreszcie ogarnê ciê¿ki sprzêt to skuszê siê na 21vs21 ale - szczerze?? - wola³bym ¿eby przeciwnik podstawi³ mi haka i rzuci³ mn± o glebê ni¿ napierdziela³ drzewcówk± do nieprzytomno¶ci lub kontuzji. Wybaczcie ¿e siê wcinam bo póki co temat nie powinien mnie obchodziæ ale jak dla mnie s± dwa wyj¶cia: albo kilka staræ polegaj±cych na jak najszybszym wyeliminowaniu przeciwników dowolnymi dopuszczalnymi metodami, w tym rzutami i misiowaniem (tak jak w tym roku), albo zakaz zapasów i jedno starcie do fizycznego wyczerpania - a¿ opadn± ³apy ze zmêczenia i walcz±cy wyrzygaj± siê do he³mów. Inaczej starcie bêdzie albo ¶mieszne, albo na pole wejd± takie urywad³a (skuteczne ale gro¼ne) ¿e dla ludzi os³oniêtych kolczugami i he³mami garnczkowymi skoñczy siê to nieweso³o. Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Ciesze siê ¿e kolejny ciê¿ki dojdzie i to od razu do buhurtowego starcia.
Odno¶nie misiowania, oraz ataku typu tramwaj. By³y s± i bêd± i nie przeskoczymy tego.
Ilo¶æ staræ lub jedno do wyrzygania. Trudny temat.
Gdyby by³o wiêcej ekip które wcze¶niej deklarowa³y swoja obecno¶c by³oby zupe³nie inaczej. A tak zaledwie 42 walcz±cych musia³o laæ siê w 5 starciach by wype³nic lukê.
Jedno starcie do wyrzygania ... skoñczy sie tak naprawdê na bieganiu na zasadzie kto szybciej kogo przewróci. Mamy rok na przygotowania i opracowanie formu³y pomiedzy ostrym XIII buhurtem a tym co jest na XV BN.
Jedno jest pewne - Hufiec Zakonny wystawi swój sk³ad.

Pozdrawiam Grzegorz
BoskiMisza
Chcia³em podziêkowaæ wszystkim bior±cym udzia³ w 21 na 21 za to ¿e w ogóle staneli w szranki.

Wielkie uk³ony dla £azarza za to ¿e doprowadzi³ 21 do skutku i konkurencja siê odby³a. Wielkie brawa dla Ciebie Grzegorzu!

Co do przebiegu konkurencji, to jestem trochê zaskoczony tym, ¿e na samym turnieju wszyscy byli zadowoleni z przebiegu walk, a teraz okazuje siê ¿e nie by³o tak super. Uwa¿am, ¿e ³atwiej jest wyja¶niæ sobie co¶ w cztery oczy, na miejscu, ewentualnie przeprosiæ i dogadaæ to co by³o nie tak.

Fajnie by by³o, gdyby konkurencja siê utrzyma³a.

Pzdr
Misza
£azarz
Salve Fratres!

Dziêki Boski smile.gif

Tak jak wcze¶niej pisa³em Hufiec Zakonny wystawi swoja ekipê smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Finkenberg
CYTAT(BoskiMisza @ 22:41 30.04.2013) *
Wielkie uk³ony dla £azarza za to ¿e doprowadzi³ 21 do skutku i konkurencja siê odby³a. Wielkie brawa dla Ciebie Grzegorzu!

O! W³a¶nie! Najlepsze podsumowanie!
Brawa dla Organizatorów i Uczestników. clap.gif
Drobe mankamenty nie przes³oni± super efektu tej konkurencji! clap.gif

PS.
Aha - i potrzeba wiêcej miejsca dla walcz±cych. Od publiczno¶ci by³a strefa pustki na d³ugo¶c berdysza, a zabrak³o miejsca od strony trybuny "ksi±¿êcej" itp. co skoñczy³o siê przypieraniem do muru i do widzów-rekonstruktorów. Szranki lekkie s± chyba nawet lepsze ni¿ gdyby by³y pancerne, bo sie przynajmniej nikt o nie nie poobija, ale potrzebne s± z czterech (ze wszystkich) stron.
Maciej Templariusz
CYTAT(Maciej Szpitalnik @ 11:12 30.04.2013) *
Miecz jest mój, tylko templariusz którego powali³em trzyma³ mnie dalej i ¶ci±ga³ do ziemi...
Jak widaæ da siê bezpiecznie wyprowadziæ takie uderzenie, nie uderza³em zza g³owy i nie celowa³em jelcem, dodatkowo obaj runêli¶my na ziemie i zaraz po tym ¶ciskali¶my sobie serdecznie d³onie. Z ca³ym szacunkiem, czemu pan wypisuje takie brednie skierowane w moj± osobê? dunno.gif

Potwierdzam w 100% miecz nie by³ mój, wiedzia³em ¿e polecê chcia³em poci±gn±æ za sob± rywala, swoj± drog± mi³o mi dowiedzieæ siê kto to, naprawdê nie wstyd polecieæ na glebê z takim przeciwnikiem, winszujê i mam nadziejê ¿e odegram siê wkrótce smile.gif Co do bezpieczeñstwa chcia³ bym tylko dodaæ ¿e ja jak widaæ wyszed³em z ailette i nie ¿a³uje bo to naprawdê chroni, sprawdzi³em ju¿ nie raz. 21 vs 21 ¶wietne, szkoda ¿e w 4 starciu jeden z ³azarzy na koniec rozwali³ mi buta(przypadkowo) i nie mog³em wyj¶æ do 5 potyczki bo naprawdê pomimo wszystko warto!
Maciej Szpitalnik
Te¿ mi mi³o, tym bardziej, ¿e dzieñ wcze¶niej b³±kali¶my siê po % razem. To Ty do naszej Paulinki smoli³e¶ cholewki zwyrolu bigsmile2.gif

Ja mam nadzieje, ¿e staniemy ramiê w ramiê i przestaniemy siê dzieliæ, w koñcu jeste¶my zakonnymi i powinni¶my siê trzymaæ razem.

Trzeba jaki¶ ciê¿kich innowierców albo wiêkszego zrywu ze strony kolorowych, chocia¿ có¿ to by³aby za bitwa zakonni i kolorowi razem przeciw innowiercom itp. W koñcu kiedy¶ razem przelewali krew. Ma siê te marzenia. smile.gif

Aillete polecam równie¿, naprawdê dobrze chroni±, a mamy wyj¶æ ca³o z bitki. Co do butów, mi kto¶ rozci±³ mieczem gacie. smile.gif

Ta konkurencja musi zawitaæ na sta³e, naprawdê by³o zacnie dla walcz±cych jak i publiczno¶ci, a o to w³asnie chodzi.

Pozdrawiam
Maciej Templariusz
A niech Ciê musia³e¶ tak wszem i wobec to og³aszaæ? szczerba.gif

Nie pierwszy mi to mówisz, us³ysza³em nie raz "fajnie by³o, szkoda ¿e nie po tej samej stronie". Ca³e szczê¶cie ¿e tylko gacie shocked.gif i przyznaje szczerze bez bicia ¿e w 4 starciu wskaza³em Ciebie ch³opakom mówi±c "ten gostek ostro idzie trzeba go skasowaæ na pocz±tku" ups ;)

Mam nadziejê ¿e na kolejne 21 vs 21 nie przyjdzie czekaæ do kolejnego Czerska za rok.

(P.S wy¶lij na priv jaki¶ kontakt do Pauliny bum.gif )
Radziu
Witam serdecznie,
w pierwszej kolejno¶ci pragnê podziêkowaæ wszystkim braciszkom za udzia³ w formule 21 vs 21, po ponad 2 letniej przerwie cieszê siê ¿e mog³em zacz±æ sezon mocnym akcentem.

CYTAT(Maciej Szpitalnik @ 13:48 30.04.2013) *
https://www.youtube.com/watch?v=Sm9XS7Nn--s od 1:06 templariusz uderza jelcem w ty³ g³owy, id±c tym tokiem my¶lenia on wykona³ bardziej niebezpieczn± akcjê ni¿ ja - wyprowadzi³ mocniejsze uderzenie.

Niezale¿nie od tego jak to wygl±da na filmiku, tak uderzy³em ba uderzy³em na tyle mocno aby od razu zawodnika zdj±æ z pola (byl ok³adany przez 2 miecze, i tylko szkoda blach na tak± rombankê).
¯eby by³o jasne, wyszed³em z tasakiem, tasak ma kab³±k centymetrowej szeroko¶ci co czyni go bezpieczniejszym od uderzenia np 5mm drzewcówk±.

W kwestii bezpieczeñstwa:
- najwiêcej kontuzji powstaje w wyniku nie dopasownia sprzêtu, przedk³adania wygl±du nad funkcjonalno¶æ i braku wyobra¼ni
- w drugiej kolejno¶ci s± nieczyste zagrania które wystêpuj± zawsze i wszêdzie, mo¿na prosiæ, debatowaæ lub karaæ ale takie przypadki zawsze siê zda¿aj± i nie da siê wszystkiemu zapobiec. Jedyn± w³a¶ciw± drog± do minimalizowania gro¼nych wypadków jest pkt. pierwszy:D czyli zastosowanie siê do powszechnie znanej zasady "ograniczonego zaufania". Byæ mo¿e zostanê zjedzony za to ale ja na ten przyk³ad zawsze do walki zak³adam suspensor i ochraniacz na zêby, dla czego? bo jak w he³mie urwie siê trok i zostanê bez to chocia¿ zêby uratujê, a jak komu¶ przypadkiem broda od toporka siê zawinie to klejnoty rodowe mam chronione:D

Cieszê siê ¿e pomimo kilku przykrych wypadków sami uczestnicy nie ¿ywi± do siebie urazy co potwierdza chocia¿by atmosfera w obozie i w trakcie biesiady:)

Gor±co pozdrawiam i liczê ¿e za rok dwudziestki jedynki równie¿ siê odbêd±

cioskaczki
"¯eby by³o jasne, wyszed³em z tasakiem, tasak ma kab³±k centymetrowej szeroko¶ci"

Tasaki parasolki by³y zakazane, chyba ¿e mówimy o innej broni. Z tego co wiem tasak w typie conyers falchion nie ma kab³±ka.
Marek Hilgendorf
Nikt siê te¿ do "popisu" z parasolk± nie stawi³, bo bym poprosi³ o od³o¿enie.
Wiecie co? Do du...szy z tak± robot±. Za rok sobie wy³a¼cie z mieczami ¶wietlnymi i szablami husarskimi, czekanami i nadziakami.
Tylko po co ta ca³a spina, ¿e ma byæ bezpiecznie i historycznie? W³a¶nie o tym pisa³em kiedy mówi³em, ¿e wokó³ wydarzenia jest dziwna atmosfera...
Na szczê¶cie to ju¿ nie moja sprawa.
Radziu
CYTAT(cioskaczki @ 10:26 06.05.2013) *
Tasaki parasolki by³y zakazane, chyba ¿e mówimy o innej broni. Z tego co wiem tasak w typie conyers falchion nie ma kab³±ka.

Tak The Conyers Falchion nie ma kab³±ka co nie jest wiedz± now± a informacia o tym znajduje siê chocia¿by tu:
http://www.foxtail.nu/bjorn/h_conyers_eng.htm jednak nie to jest tematem rozmowy z której wy³uszczy³e¶ jedno zdanie.
Broñ nie jest typu parasolka, specialnie siê z ni± zg³osi³em w trakcie przeg±du broni z racji ciut innego datowania i dosta³em akceptacjê.
Nie pisa³em o tym aby wywo³aæ burzê a wskazaæ co z mojej perspektywy wydaje siê wa¿ne w masowych starciach.

CYTAT(Marek Hilgendorf)
Nikt siê te¿ do "popisu" z parasolk± nie stawi³, bo bym poprosi³ o od³o¿enie.

z tego co wiem nikt parasolki nie u¿ywa³, jest to broñ wysoce niebezpieczna a kolczugi dr± siê pod ni± jak papier.
Marek Hilgendorf
To nie by³o personalnie, ale co rusz siê dowiadujê, ¿e jak poszed³em po weryfikacji do obozu to ludzie powyci±gali jakie¶ dziwad³o-urywad³a i siê nimi naparzali.
Weryfikacjê przeprowadza³em pod k±tem bezpieczeñstwa, bo jakbym mia³ zwracaæ uwagê na poprawno¶æ merytoryczn±, to bym musia³ rozbroiæ 1/3 walcz±cych.
Ale to nie ten temat. Nie zamierzam biæ piany i dyskutowaæ o d... Maryni, ale pytanie brzmi, którêdy ma i¶æ starcie 21vs21.
cioskaczki
Aby nie by³o w±tpliwo¶ci czy jet to personalne czy nie zacznê: Drogi Radziu

Na pocz±tku tego tematu jest dok³adnie napisane jaka broñ dopuszczona bêdzie do starcia. Wybacz ¿e z lenistwa nie Ci podam linku.

Dziêkujê bardzo za dokszta³cenie w temacie tasaków, niestety doprowadzi³o to mnie do pewnych wniosków: Jeden. Broñ z kab³±kiem, któr± walczy³e¶ nie jest tasakiem typu conyers falchion.
Dwa. Twoja broñ choæby i najbezpieczniejsza w rekonstrukcji by³a niedozwolona przez regulamin.

Teyrnon
cytuj±c klasyka:

"Justycja

Jak to justycja przeszukuje mnie
Przecie¿ mam prawo nosic to co chce
To mój nadziak on bardzo jara mnie
Wniosê go i tak nikt o tym nie dowie nie dowie siê

...
W p³ytowych nogach jest schowana
nadziak broñ na polu zakazana
je¶li kto¶ potraktowa³by Ciê czule
Ty mu go czule wsadzisz w wiziure

Na bramce znów sprawdzaj± Ciebie,
Ale Ciebie bracie to jebie
bo Ty jeste¶ w wielkiej potrzebie
wnie¶æ go na pole i byæ w 7 niebie

a jak Ciebie z nim zatrzymaj± szaleni
to jeszcze masz buzdygan w kieszeni
ka³asznikowa i cztery granaty
i niewypa³y ze zbiorów taty...
" bum.gif
Marek Hilgendorf
¯eby nie pozostawiaæ ju¿ niedomówieñ i pola do k³ótni, napinek i ¿ali o¶wiadczam co nastêpuje:

1. Za poprawno¶æ historyczn± sprzêtu wnoszonego przez uczestników na pole turniejowe w stariach 1/1, 6/6, czy te¿ 21/21 odpowiadaj±, odpowiadali i odpowiadaæ bêd± DOWÓDCY HUFCÓW. Je¶li za¶ ich rola by³a niejasna, to sprawê rozwi±za³a odprawa dowódców w pi±tek wieczorem, gdzie zosta³o to jasno, dobitnie i ostatecznie okre¶lone.

2. Moja rola w starciach 21/21 polega³a na sprawdzeniu, czy sprzêt zaczepny odpowiada wymogom bezpieczeñstwa, które zreszt± sam okre¶li³em.

A teraz komentarz do o¶wiadczenia:

W¶ród sprzêtu ochronnego na polu 21vs21 mieli¶my zatem ³ydki Goliata na pikowaniach, ailetki do he³mu anachronicznego o 70 lat, os³ony ³ydek i przedramion w wersji "metalowa boazeria", skórzane karwasze, metalowe karwasze do opancerzenia zachodniego, o XIV wiecznych os³onach kolan nie ma co nawet wspominaæ. Zdaje siê równie¿, ¿e mignê³y mi gdzie¶ klepsydry.

Te kwestie "obci±¿aj± konto" i sumienie dowódców, bo to w koñcu oni weryfikowali swoich ludzi, ogl±dali zdjêcia i przyjmowali do obozu.

Je¶li za¶ chodzi o uzbrojenie zaczepne to mieli¶my miecze od X do XV wieku, niejeden anachroniczny tasak, toporki, których nie powstydzili by siê uczestnicy ¦wiecina, czy te¿ wreszcie ca³kiem udan± je¶li chodzi o kszta³t XVI wieczn± glewiê pa³acow±, której orygina³ (daleko ¶liczniej inkrustowany) mo¿na obejrzeæ w muzeum na Wawelu.

Je¶li ta broñ nie mia³a zadziorów, czy konstrukcji z natury niebezpiecznej to zostawa³a dopuszczona zgodnie ze ¶ci¶le okre¶lon± moj± rol± w tej kwestii.
Samo jednak wyj¶cie w takim sprzêcie du¿o mówi o podej¶ciu do organizatorów, uczestników i samej zabawy niezale¿nie od intencji i okoliczno¶ci.

I znów- je¶li kto¶ ma pretensje o niehistoryczno¶æ sprzêtu, to proszê je kierowaæ w stronê dowódcy, który taki sprzêt dopu¶ci³ do u¿ytku przez swego podw³adnego.

Z Hufca Wielkopolskiego wyszli do walki Fortisy oraz Arek i Dorian, o ile wiem niemal wszyscy w nitowankach (o ile nie wszyscy) i sprzêcie spójnym z dok³adno¶ci± do 20 lat. Dlatego ja sam mam czyste sumienie i wiem, ¿e mo¿na pewnych kwestii dopilnowaæ.

Przyznam te¿, ¿e nu¿y mnie ju¿ pojawiaj±cy siê pok±tnie tekst w stylu "przecie¿ Amor dopu¶ci³". W turnieju wziêli udzia³ doro¶li ludzie maj±cy swój rozum, którzy po ukoñczeniu 3 klasy szko³y powszechnej umiej± czytaæ ze zrozumieniem nied³ugie teksty. Powinni wiêc zrozumieæ prosty i czytelny regulamin.

Nieporozumienie wynika chyba te¿ z faktu, ¿e na tej imprezie spotykaj± siê rekonstruktorzy i ludzie z odtwarzaniem historii nie maj±cy nic wspólnego. Ka¿dy z czytelników wie do której grupy siê zalicza, a ja co roku ze zdziwieniem odkrywam, ¿e tych drugich wcale nie maleje.
Na szczê¶cie tych pierwszych jest coraz wiêcej i to organizator decyduje o tym, ¿e Turniej w Czersku ma charakter otwarty i egalitarny.
Ja za¶ osobi¶cie ¿yczy³ bym sobie, ¿eby tak zosta³o, ale nie za wszelk± cenê.

Chcia³bym te¿ ju¿ nie musieæ siê wiêcej wypowiadaæ na temat turnieju 21 vs. 21, gdy¿ jak ju¿ wspomnia³em w innym po¶cie za rok nie przy³o¿ê choæby d¿ula energii do decydowania w nim o czymkolwiek.
Maciej Szpitalnik
Salve

Panie Marku, nie widzê tutaj samych skarg na pana. Bynajmniej z naszej strony ich nie ma. Wszyscy wyluzujmy, powinni¶my popatrzeæ na pierwsze 21 jak na dziecko, które trzeba teraz dobrze wychowaæ.

Rozumiem, ¿e by³y niedoci±gniêcia... Wiêc razem WSPÓLNIE d±¿my aby ju¿ nie by³o takich problemów. Przestañmy siê dzieliæ i zapracujmy aby nastêpne 21 by³y jeszcze lepsze.

Zgadzam siê z tym, ¿e za dan± ekipê odpowiada³ dowódca hufca. Ma siê parê ¿ali ale przede wszystkim dziêki za walkê. bigsmile2.gif

Ja osobi¶cie nie mia³em ¿adnych blach na pikowaniach, staram siê stopniowo ulepszaæ sprzêt. Ale najbardziej poruszy³ mnie fakt braku kolczug u dwóch czy trzech osób... To dopiero co¶, chyba, ¿e jestem ¶lepy ale w±tpiê.

Tekst piosenki zacny bum.gif

Pozdrawiam
Indar
CYTAT(Maciej Szpitalnik @ 01:06 07.05.2013) *
Rozumiem, ¿e by³y niedoci±gniêcia... Wiêc razem WSPÓLNIE d±¿my aby ju¿ nie by³o takich problemów. Przestañmy siê dzieliæ i zapracujmy aby nastêpne 21 by³y jeszcze lepsze.

Zgadzam siê z tym, ¿e za dan± ekipê odpowiada³ dowódca hufca. Ma siê parê ¿ali ale przede wszystkim dziêki za walkê. bigsmile2.gif

D±¿ymy od kilku lat, co roku jest tak samo - bez ¿adnej poprawy. Niestety, mimo ogromnych starañ Marka nie zmieni³o siê za wiele.
Co do 21 to Marek co¶ juz powiedzia³, natomiast ja dorzucê co¶ o bitwie wieczornej. Odnios³em wra¿enie ¿e korzystaj±c z ciemno¶ci na bitwê wyjêto wszystko co by³o do tej pory skrzetnie pochowane. Biega³em pomiêdzy lekkimi i ciê¿kimi i trudno by³o nie zauwa¿yæ kosmicznych po³±czeñ uzbrojenia i u¿ywania narzêdzi mordu.
Grze¶ku, nie unifikuj uzbrojena - zahaczanie o pocz±tek XIV na imprezach stoj±cych twardo w XIII (co ju¿ jest multiperiodem) nie jest dobrym rozwi±zaniem. I bardzo Ciê proszê, tak jak Ciê lubiê tak proszê devil.gif - pilnuj do kroæset spójno¶ci wychodz±cych ludzi.
brat Bule
Ja chcia³bym dowiedzieæ siê kto u¿ywa³ handgranata, którego zauwa¿y³em i odnios³em po bitwie orgom!!
Teyrnon
Bu³a ma na my¶li okut± pa³ê ¶rednicy drewnianej belki z trzonkiem do trzymania.. ;)
£azarz
Salve Fratres!

By³y achy, echy i gromy. W koñcu i moje wypociny. Wszyscy macie racje. Dlatego powsta³ projekt 21 Zakonna. "21" która rekrutuje siê tylko i wy³±cznie z ludzi odtwarzaj±cych jakikolwiek Zakon Rycerski w Europie lub Ziemi ¦wiêtej istniej±cy w XIII wieku. Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku bêdzie du¿a pozytywna zmiana przynajmniej w tej materii. Pragnê jak najbardziej utrzymaæ formu³ê starcia 21 vs 21 gdy¿ jest to naprawdê fajna zabawa. Maciek s³usznie pisze - uczymy siê. Tak naprawdê wszyscy siê uczymy czego¶ co byæ mo¿e kiedy¶ skoñczy siê Bitw± Narodów na XIII wiek. Zaczynamy od tych samych rzeczy co kiedy¶ by³y w¶ród buhurtowców na XV wiek walcz±cych na Byczynie lub Grunwaldzie czyli co zrobiæ by i¶æ na maxa i jednocze¶nie ca³o wróciæ z walki wraz z tym z kim siê bi³o. Radek dobrze napisa³ - szed³ po to by "... tak uderzy³em ba uderzy³em na tyle mocno aby od razu zawodnika zdj±æ z pola ..." . To samo robili wszyscy lub prawie wszyscy. Za rok znów Czersk, mamy kilka miesiêcy na dopracowanie formu³y dotycz±cej uzbrojenia, opancerzenia jak i samej walki. Zacnie by³oby zobaczyæ w przysz³ym roku nie dwa (z czego jeden mieszany) hufce ale kilka. Porozmawiajmy, podyskutujmy co boli i dlaczego. Zakonni jak zauwa¿yli¶cie w linku na FB d±¿± do pe³nej unifikacji. I najwa¿niejsze - spójnej unifikacji.

Pozdrawiam Grzegorz
Anka z Mazowsza
CYTAT
W¶ród kolorowych wyró¿nienie dla braci Zupa, S³awka oraz Radka templara

A ode mnie dla mojego wspania³ego mê¿a, który to zosta³ sam przeciwko piêciu zakonnym i dzielnie stawia³ im czo³a naprawdê d³ugi czas, co nawet publiczno¶æ doceni³a brawami. To tak ¿eby w wyró¿nieniach nie zapomniano o wyró¿niaj±cych siêsmile.gif

A poza tym fajne starcia (z punktu ogl±daj±cego), tylko czy w pewnym sensie nie jest to trochê powtórka z inscenizacji, która, je¶li chodzi o ciê¿kich, zazwyczaj koñczy siê "bohurtem"?
Roar
By³y to pierwsze XIII 21 ,a je¿eli siê znajd± chêtni to nastêpne odbêd± siê w Alytus / Olicie na Litwie jest organizowany bus je¶li kto¶ by³by chêtny
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.