Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: K±cik wymiany nut
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Stron: 1, 2, 3
titus
Hej,
poszukujê nut do Cantigas de santa Maria (najchêtniej 194), a tak¿e t³umaczenia Cantigas na polski. Mo¿e kto¶ ma mp3 Cantigas w jêzyku polskim?
T.
D±brówka
Jak mi w akrobacie przetransponujesz PDFa nie znaj±c siê na muzyce (nie wiem, jak za³atwiæ Ci kasowanie pamiêci, ale mo¿e siê uda) to osobi¶cie dam Ci medal.
Czarny Rycerz
Hej! Nie wiem czy w dobrym temacie ale ma ktos moze Mp3 lub midi "Stantipes" ? Nuty mam ale jakos tak z samych nut mi nie idzie (chociaz nuty umiem xD )

Z góry dziêki
POzdrawiam
Lecheor
A co rozumiesz przez "stantipes"? Je¶li to francuskie, to szukaj "estampie(s)", jak w³oskie "istampitta(/e)" i derywatów. Powinno gdzie¶ byæ.
D±brówka
I tu przyda siê wiedza laika devil.gif
pod tytu³em "stanpies" w internecie kr±¿y zestaw nut 3 kolejnych ductii.
Mam mp3 pierwszych dwóch, odezwij siê mejlownie.
miedzygwiezdnyzlomiarz@o2.pl
Ajcek
CYTAT
Potrzebny mi jest jakiś dawny utwór na chór (względnie na dwa alty albo alt i kontralt )

http://www.bicinium.info/
Na tej stronie są nuty biciniów wielu kompozytorów renesansu i baroku. Nic innego w muzyce dawnej na dwa alty i kontralt raczej nie znajdziesz. icon_wink.gif
Mahatma
Ca³kiem sporo nut i tekstów, od XVIw. do czasów wspó³czesnych.
http://sniff.numachi.com/aidx/aidxA.html
Ajcek
CYTAT
Amazing grass, how sweet the smell
That stoned a wretch like me.
I once was straight, but now I'm stoned
So stoned that I can't see.

Nie wiem gdzie tam widzisz muzykê z XVI wieku. icon_wink.gif
Mahatma
A poszukaj dobrze to znajdziesz smile.gif
Carolus
Mam pytanko - czy ma kto¶ chwyty na flet i nuty do motylków, albo wie gdzie mo¿na takowe znale¼æ?

Piotr £uniewski
Ścignij na priva tych, którzy już to potrafia grać.

W razie czego spróbuj tu:
http://www.pbm.com/~lindahl/music.html

Wyżej też masz podane linki.

Może dobrze by bylo gdybyś sie dowiedział czy ten utwór w oryginale ma inną nazwę.
Gloria z Krakowa
Czy motylki to przypadkiem nie XIX-wieczna Irlandczyzna? Oczywi¶cie Freha zajmuje siê wszelkimi epokami i klimatami, wiêc i o takich tworach mo¿na podyskutowaæ, ale podejrzewam, ¿e Carolusowi mog³o chodziæ o ¶redniowiecze...

Ja mam pytanie odno¶nie melodii "O fortuna, velut luna". Mianowicie: jaka ona w³a¶ciwie jest? Dysponujê tylko dwoma nagraniami, Estampie i Boston Camerata, które to wykonania delikatnie mówi±c ró¿ni± siê od siebie. Estampie nie jest wzorem historyczno¶ci, wiêc podejrzewam, ¿e w tym wypadku melodia zosta³a po prostu zmy¶lona. S³ysza³am jednak jeszcze jedn± alternatywn± wersjê Drollsów (na ¿ywo i nie zapamiêta³am szczegó³ów). Czyli ju¿ razem trzy. Uwierzy³abym Bostoñczykom, ale jednak ta ró¿norodno¶æ daje do my¶lenia...
Czy posiada kto¶ nuty (byle nie Orffa), albo potrafi wskazaæ bezsprzecznie jedyn± s³uszn± wersjê?
Mahatma
A ja poszukuję nut do piosenki "Come out ye Black And Tans" i "SAM song". Jeśli by ktoś miał, to proszę o kontakt na PW.
Atos
Szukam noty Rondo Pretoriusa.
Moze ktos cos zna na ten temat. Bylabym bazdzo wdzieczna... tongue.gif
Mahatma
Barokrenesans na gitarę:
http://homepage.mac.com/pogmoor/GuitarLoot...s/Gindex-2.html

A moja prośba o Come out ye Black And Tans i SAM song nadal aktualna smile.gif
Jeszcze jakieś ładne nutki do Foggy dew by się przydały smile.gif
I do Óró sé do bheatha 'bhaile smile.gif
laura93p
Hej, ma kto¶ nuty Romansu Zarzyckiego na skrzypce?
B£AGAM!!!!
jest mi to bardzo potrzebne!
je¿eli kto¶ ma, piszcie proszê na e-mail:
laura93p@interia.pl

...czekam!
pzdr ;]
Kajeczka
Witam serdecznie. Czy kto¶ posiada nutki ¶redniowieczne na gitarê? Mog± byæ to nuty, tabulatura... Poszukujê utworów powszechnie znanych w bractwowej kulturze rycerskiej icon_wink.gif (Ballada Rycerska, Gavot, Kender, Maltanskie Branle, Scotch Cup, S³oma&Siano, ¯ydowski... wiecie o czym mówiê). Je¶li ktokolwiek rozpisa³ to na nuty, czy chwyty proszê o cynk szczerba.gif
Bêdê bardzo szczê¶liwa i wdziêczna za cokolwiek. love3.gif
Z góry dziêkujê.
Pozdrawiam
Gloria z Krakowa
Wytn±, na pewno wytn±, ale nie mogê siê powstrzymaæ. Wiesz, Kajeczko, ¿e ¿aden z wymienionych przez ciebie "utworów ¶redniowiecznych" nie jest ¶redniowieczny?:)
Ligia
Ma kto¶ mo¿e jakie¶ nutki na gê¶le? Prrrooooszê.
Ajcek
CYTAT
Poszukujê utworów powszechnie znanych w bractwowej kulturze rycerskiej (Ballada Rycerska, Gavot, Kender, Maltanskie Branle, Scotch Cup, S³oma&Siano, ¯ydowski... wiecie o czym mówiê).
Z ca³ym szacunkiem:
- Kender to chyba jaki¶ mrok.
- Co do gawotów i branle, to sprecyzuj o co Ci chodzi, bo to nazwy gatunków tanecznych, a nie konkretnych utworów.
- "S³oma&Siano" - bez komentarza.
- ¯ydowski - sprecyzuj o co Ci chodzi.

CYTAT
Ma kto¶ mo¿e jakie¶ nutki na gê¶le? Prrrooooszê.

Nie s±dzê, ¿eby istnia³a jakakolwiek literatura na gê¶le: to znaczy, ¿e raczej nie istniej± takie utwory, które wykorzystywa³yby w jaki¶ sposób idiom tego instrumentu. Tak wiêc sonaty na gê¶le nie u¶wiadczysz. icon_wink.gif
Wniosek: we¼ jakikolwiek utwór i zagraj go sobie na gê¶lach, a nie pope³nisz faux pas.
Ania ¯uk
CYTAT(Ajcek @ 23:59 19.08.2007) [snapback]197971[/snapback]
- "S³oma&Siano" - bez komentarza.

Najgorsze jest to, ¿e s³oma i branle siano to dwie ró¿ne rzeczy- ludzie chc± nuty a nawet nie potrafi± odró¿niæ rant.gif
Kajeczka
Glorio, wiem o tym. Niby jakie utwory mog³y przetrwaæ dajmy od XII wieku? Nie mam pojêcia, ale na pewno nie te które wymieni³am smile.gif
Ajacku, z ca³ym szacunkiem:
- Wiem o tym, ¿e „Kender” jest jak najbardziej wspó³czesny. Prawde mówi±c ka¿dy z tych tañców jest wymy¶lony na przestrzeni tych wieków
- Mia³am na my¶li konkretne utwory, ale mia³am nadziejê, ¿e kto¶ z Was zna potoczne nazwy owych tañców. Nie znam oryginalnych nazw, poniewa¿ w naszym bractwie u¿ywa siê jedynie tych.
- „S³oma&Siano”... Równie dobrze mog³am napisaæ "S³oma i Siano" ale i tak chodzi o to samo. Czemu tak bardzo zwracasz uwagê na szczegó³y?
- „¯ydowski” mój drogi, to kolejna potoczna nazwa tañca, wykonywanego jedynie przez kobiety. Jak ju¿ mówi³am oryginalna nazwa jest mi obca.
Aniu, „S³oma” i „Branle Siano”.. Proszê, nie miej do mnie pretensji, gdybym zna³a t± ró¿nicê, z pewno¶ci± bym napisa³a inaczej. Je¶li "Branle" nie mia³am pojêcia, jak mog³am widzieæ jak±kolwiek ró¿nicê? Powiedzia³a¶ i siê poprawiê szczerba.gif
Pomijaj±c tañce, powracam do mojej pro¶by o nuty. Mog± byæ ¶redniowieczne, jak i renesansowe. Bêdê wdziêczna, je¶li przymkniecie oko na moje nastêpne b³êdy, gdzie by one nie wyst±pi³y. icon_wink.gif
Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie
Anulka
Kender, Motylki, S³oma... Mam wra¿enie, ¿e czas najwy¿szy przestaæ wznosiæ oczy ku niebu, a stworzyæ "Czerwon± Ksi±¿eczkê", dotycz±ca muzyki... I to nie tylko dla pocz±tkuj±cych, ale i starych wyjadaczy, którzy przy ognisku potrafi± za¶piewaæ tylko Kowalskiego :/

W wolnej chwili mogê zacz±æ co¶ takiego kleciæ, ale moja wiedza to drobny u³amek wiedzy niektórych Frehowiczów. Dostanê wsparcie?
Ania ¯uk
CYTAT(Anulka @ 09:43 21.08.2007) [snapback]198125[/snapback]
Kender, Motylki, S³oma... Mam wra¿enie, ¿e czas najwy¿szy przestaæ wznosiæ oczy ku niebu, a stworzyæ "Czerwon± Ksi±¿eczkê", dotycz±ca muzyki... I to nie tylko dla pocz±tkuj±cych, ale i starych wyjadaczy, którzy przy ognisku potrafi± za¶piewaæ tylko Kowalskiego :/

W wolnej chwili mogê zacz±æ co¶ takiego kleciæ, ale moja wiedza to drobny u³amek wiedzy niektórych Frehowiczów. Dostanê wsparcie?

Od d³u¿szego czasu my¶lê o wypisaniu nazw tañców, co w którym traktacie, w którym roku.... i tak siê na my¶leniu koñczy icon_sad.gif Jako¶ brak czasu ¿eby usi±¶æ i spisaæ. Ale mo¿e kiedy¶ siê spe³ni.
Anulka
Zanim zapytasz o nuty - zajrzyj tu:

http://www.spielleut.de/musik.htm
Skaras
Witam

Ma kto¶ mo¿e nuty na flet do Reveillez vous Piccars (Pikardzycy) i na gitarê do Pochwa³y wojny?
Czarny Rycerz
Akordy do "Pochwa³y wojny" s± o ile pamiêtam na stronce Kowalskiego smile.gif

Pozdro
Mahatma
Poszukujê nut i tekstów staropolskich kolend. Niestety, jak narazie z marnym skutkiem. Mo¿e kto¶ z Was je ma? By³bym bardzo wdziêczny.
Ania ¯uk
Po pierwsze ppraw ortografiê, po drugie co to znaczy "staropolskich"? Czy np. "Bóg siê rodzi"? Czy starszych?
Anulka
CYTAT(Mahatma @ 22:08 25.10.2007) *
Poszukujê nut i tekstów staropolskich kolêd.

Edit: zdaje siê, ¿e zdradzi³am sekretne ¼ród³a, wiêc pozostaje mi po prostu poleciæ:

"Edi beo thu" - angielska
"Gaudete, gaudete, christus est natus" - jak widaæ, ³acina

Co do datowania i ¼róde³, to polecam google, bo mnie ju¿ z g³owy wylecia³o.
Lecheor
CYTAT
Poszukujê nut i tekstów staropolskich kolend

Mo¿e Kolenda maia icon_wink.gif

Moi kochani, a teraz wujaszek Lecheor wyja¶ni rudymenta:

....... ludzie, czy bibliotek nie ma?

Jak nie ma lub nie chce siê i¶æ, to s± katalogi biblioteczne online i mo¿na poszukaæ. A jak siê ju¿ znajdzie, to jest Allegro i mo¿na kupiæ za jedyne 180 z³, a warto, bo to kawa³ porz±dnej roboty:

Kolêdy polskie. ¦redniowiecze i wiek XVI, Warszawa 1966

Praca bardzo zbiorowa, robi³o to kilku twardzieli, wiêc materia³ (zarówno muzyczny jak filologiczny) jest nie¼le opracowany, to samo mo¿na powiedzieæ te¿ o komentarzach do poszczególnych utworów. Pomijam, ¿e jest tam równie¿ p³yta ze Stuligroszem i jego ch³optasiami, bo to ju¿ zabytek (choæ dobrze, ¿e nie Krolopp) icon_mrgreen.gif

A co znajdziecie w ¶rodku? Proszê (wklejam za opisem bibliotecznym):

Kolêdy ¶redniowieczne i wczesnego szesnastowiecza
Kancjona³y Bibliotek Czartoryskich 1551 i Kórnickiej 1551-1555
Kancjona³y Sk³adane
Kancjona³ Walentego z Brzozowa 1554
Kancjona³ Jana Seklucjana 1547 i 1559
Kancjona³ Nie¶wieski 1563
Kancjona³ Walentego z Brzozowa 1569
Kancjona³ Piotra Artomiusza 1587 i 1596
Katechizm Stanis³awa Sudrowskiego oraz Katechizm Wileñski 1600
Kancjona³ Krzysztofa Kraiñskiego
Kancjona³y Stani±teckie
Kolêdy z lu¼nych zapisów rêkopi¶miennych

Wiêc szybko Mahatmo do Allegro, bo zosta³ tylko jeden dzieñ!

P.S. Same teksty s± oczywi¶cie w innych podstawowych opracowaniach (Korolko, Wydra&Rzepka). Bibliografia u Micha³owskiej.
Mahatma
CYTAT
po drugie co to znaczy "staropolskich"? Czy np. "Bóg siê rodzi"? Czy starszych?

Mo¿e sprecyzujê. Chodzi mi o okres od ¶redniowiecza do oko³o XVIIIw.

CYTAT
Kurwa, ludzie, czy bibliotek nie ma?

No niestety w³a¶nie nie ma. Ostatnio zrobi³em sobie wycieczkê po okolicznych bibliotekach, i przekona³em siê ¿e wiêcej pozycji mam w domu.

O ksi±¿kê chyba siê jednak nie pokuszê. Potrzebujê zaledwie dwóch, trzech kolend, wiêc kupno jej by³oby zmarnowaniem i pieniêdzy i samej ksi±¿ki. Niech j± kupi kto¶ kto jej potrzebuje bardziej ode mnie, mi nie trzeba a¿ tylu utworów.
Lecheor
Katalogi:

BUW
BUWr
tych od TW Wielgusa
straszny katalog BN
Tu (i w kilku innych) mo¿na sprawdziæ tytu³y.

CYTAT
Chodzi mi o okres od ¶redniowiecza do oko³o XVIIIw.

No to TU jest aukcja, do której Ciê bardzo zachêcam, czas leci... smile.gif

Pozdrowienia,

l.
Anulka
CYTAT(Lecheor @ 22:25 26.10.2007) *
...... ludzie, czy bibliotek nie ma?

Zapraszam do Gliwic. Biblioteka miejska - pe³na romanside³, zreszt± od wakacji wieczny remanent. Biblioteka Politechniki - z historycznych to tylko ksi±¿ki o ANSI C. Najbli¿sza sensowna - U¦ Katowice, do której jedna wyprawa na razie spe³z³a na niczym, bo z powodu "awarii drukarki" nie wyrobili mi nawet karty.

Sk±dkolwiek piszesz te swoje pe³ne pychy s³owa, pamiêtaj ¿e inni u¿ytkownicy Frehy mog± mieæ trudniej z dostêpem do ksi±¿ek.
Lecheor
Jezus Maryja, ja tu bluzgam, bo nie chce siê nikomu zajrzeæ do katalogu, a skoro kto¶ ma dostêp do Forum, to ma równie¿ do katalogów bibliotecznych (przyk³adowe linki wy¿ej), ¿e powtórzê:
CYTAT
Jak nie ma lub nie chce siê i¶æ, to s± katalogi biblioteczne online i mo¿na poszukaæ. A jak siê ju¿ znajdzie [...]

Mam to jako¶ ja¶niej wyraziæ? Przedstawiæ schemat logiczny tego zdania? Chyba wy¿ej udowodni³em, ¿e wystarczy byæ przy komputerze, aby znale¼æ nie tylko tytu³, ale i sam± ksi±¿kê (w dodatku za niewygórowan± cenê). Nie wiem, czy u¿ycie s³owa "kurwa" jest przejawem pychy, ¿yliby¶my wówczas w przepysznym spo³eczeñstwie. A je¶li "pe³ne pychy s³owa" to podanie szczegó³owych informacji na tacy, to chyba pora umieraæ. Albo mo¿e to po prostu czekaæ a¿ mnie z³apie nagonka na "miastowych"...

Dziêkujê za zaproszenie, do Gliwic siê nie wybieram, aczkolwiek pozdrawiam to piêkne miasto i jego obywateli.

P.S. W Gliwicach te¿ mo¿na, trzeba tylko chcieæ. Rozumiem wiêc, ¿e Twój post by³ utrzymany w duchu "miastowe z³e, bo maj±". I jeszcze ma³a podpowied¼: nie lekcewa¿ bibliotek parafialnych, zw³aszcza w katedralnym mie¶cie...
Mahatma
Nu, mam ju¿ to czego potrzebowa³em. Znalaz³em w internecie Gaudite (Dziêki Anulko, sam jako¶ nie pomy¶la³em ¿eby tego poszukaæ), a oprócz tego Gloria wys³a³a mi na pw linka do tematu na fresze z kilkoma tekstami, za co te¿ dziêkujê.
Ksi±¿ki, mimo zachêt Lecheora, nie kupujê, w poprzednim po¶cie napisa³em czemu.
Tamika
Witam!

Poszukujê ¶redniowiecznych kolêd, niestety nigdzie tutaj nie znalaz³am nic o kolêdach albo za s³abo szuka³am ;)
Interesuj± mnie zarówno kolêdy polskie (je¶li takowe s±) oraz te po ³acinie (których jest zapewne wiêcej).

Mam tu kawa³ek tekstu polskiej kolêdy, ponoæ z 1423 roku:
Zdraw b±d¼, królu anjelski
K nam na ¶wiat w ciele przysz³y.
Ty¶ za jisty Bóg skryty.
w ¶wiête, czyste cia³o wlity.

Mo¿e kto¶ wie o tym co¶ wiêcej? Jaka¶ muzyka?
By³abym wdziêczna, gdyby osoby które co¶ posiadaj± mog³y mi to poprzesy³aæ.

Pozdrawiam.
Mahatma
Link:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=12446

(Wykasowa³em czê¶æ postu, gdy¿ po przeniesieniu nie mia³a sensu)
Evendur
icking music archiwe ¦wietna strona na której jest bardzo du¿o nut i wiêkszo¶æ z nagraniami w midach
Ajcek
CYTAT(Evendur @ 08:32 07.12.2007) *
undefined ¦wietna strona na której jest bardzo du¿o nut i wiêkszo¶æ z nagraniami w midach

No, szczególnie polecam ten dzia³: http://icking-music-archive.org/ByComposer/Salamon.php icon_wink.gif
Rabiega
CYTAT(Ajcek @ 11:52 07.12.2007) *
No, szczególnie polecam ten dzia³: http://icking-music-archive.org/ByComposer/Salamon.php icon_wink.gif

Vivat autoreklama.
Floreat.
Cresceat nawet.

A tak bardziej merytorycznie ?

Bo inaczej to nam siê to w dzia³ wzajemnej mastur...tfu...adoracji przekszta³ca z leksza.

Pozdrawia -
Rabbi Samozwaniec
Evendur
Poszukujê ¶redniowiecznych motetów(szczególnie takich twórców jak Philippe de Vitry, Guillaume de Machaut, Gilles Binchois, albo Guillaume Dufay). Wie kto¶ mo¿e sk±d to wzi±æ? Bêdê wdziêczny za pomoc icon_wink.gif
Lecheor
Z biblioteki? Jaki uniwerek masz najbli¿ej?
Takie rzeczy ukazuj± siê w serii CMM (Corpus mensurabilis musicae). Zobacz listê wydanych tomów, jakby co, mogê Ci daæ namiary, gdzie czê¶æ z nich znale¼æ lub co¶tam udostêpniæ.
Evendur
Niestety ¿aden icon_sad.gif Je¶li by³by¶ w stanie udzieliæ mi pomocy w szerszym zakresie by³bym naprawdê wdziêczny. Nie znasz mo¿e jakiej¶ strony z której mo¿na by ¶ci±gn±æ nuty tych motetów?
Evendur
Mo¿e trochê tu nie pasuje to pytanie, ale proszê o nieusuwanie go szczerba.gif

Czy kto¶ wie, czy zachowa³y siê jakie¶ wiersze Francesco Landiniego? Je¶li tak, to mo¿e kto¶ wie sk±d je wzi±æ...
Lecheor
CYTAT
Czy kto¶ wie, czy zachowa³y siê jakie¶ wiersze Francesco Landiniego?
Oczywi¶cie, chyba wiêkszo¶æ jego tekstów jest pisana wierszem, prozê przecie¿ ¶piewaæ trudno icon_mrgreen.gif
CYTAT
Je¶li tak, to mo¿e kto¶ wie sk±d je wzi±æ...
Z edycji (mo¿na wpisaæ w wyszukiwarkê "Francesco Landini edizioni"), ca³kiem ujdzie L. Schrade (ed.), The Works of Francesco Landini, "Polyphonic Music of the Fourteenth Century", 4. Monaco: Editions de l'Oiseau- Lyre, 1958 (chyba gdzie¶ u mnie le¿y icon_mrgreen.gif ), a jak kto¶ chce i¶æ na ³atwiznê, to mo¿e zajrzeæ do p³ytowych ksi±¿eczek (np. "Fior..." Micrologusa).

W sprawie motetów pisz na priv.
Evendur
Chodzi mi konkretnie o jego wiersze, nie o teksty utworów(choæ czê¶æ siê na pewno pokrywa), ale nimniej dobry pomys³;) Dziêki
Lecheor
He he, pokrywa siê w 100%, raczej nie przysz³oby mu do g³owy uk³adanie poezji, która nie mia³aby byæ ¶piewana. Landini to jeszcze nie Petrarka. No chyba, ¿e bawi³by siê w leoniny i inne nudne ³aciñskie formy icon_wink.gif
Evendur
Podrêczniki zawsze s± niedok³adne. Nie ma to jak ¿ywa wiedza icon_wink.gif Poza tym szuka³em nut do ¶piewogry Adama de la Halle "Le jeu de Robin et de Marion" ale ni w z±b nie mo¿na nic znale¿æ. Trzeba kupiæ nagranie. A o innych ¶piewograch to ju¿ mo¿na poma¿yæ icon_sad.gif I jak tu my¶leæ o ciekawym wykonawstwie muzyki ¶redniowiecznej...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.