Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: K±cik wymiany nut
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Stron: 1, 2, 3
Lecheor
bouse vous di!
Ku¼wa, "Jeu..." masz gdzie¶ ca³e w pdf-ie, tylko ¿le szukasz. Pierwszy wynik w google przecie¿. Wchodzisz TUTAJ i teleszar¿ujesz la version PDF (bardzo przyzwoita edycja).

Jakby co, jest wydanie z Lettres gothiques za raptem 30 z³ - ca³y tekst, muzyka i trochê przypisów i komentarzy.

Zobacz jeszcze TO i przeczytaj Drzewick± Skupienie i zabawa.

Nagranie Jeu tylko Micrologusa.

Inne (jak to nazywasz) "¶piewogry" s± równie ³atwe do znalezienia.

Ta dzisiejsza m³odzie¿ to tylko na gotowe czeka icon_wink.gif

pozdrawiam,
Evendur
bigsmile2.gif To mo¿e na temat szukania ja ju¿ nie bêdê siê zbytnio wypowiada³.

A ta edycja naprawdê przyzwoita icon_wink.gif

CYTAT
Inne (jak to nazywasz) "¶piewogry" s± równie ³atwe do znalezienia

Termin ¶piewogra podaje podrêcznik do historii muzyki icon_sad.gif Jaka nazwa jest tu odpowiedniejsza?
Evendur
icon_mrgreen.gif A nie mia³by¶ jeszcze "Il n’a en toi / Robin, li malvais / Omnes (Motet)"? icon_rolleyes.gif
Maskotka
Szukam wiarygodnego zapisu linii melodycznej (pod jak±kolwiek postaci± pisan± lub gran±) utworu Thibaut de Navarre (Thibaut de Champagne) zaczynajacego sieod s³ów Ausi conme unicorne sui.

Utwór pozna³am dziêki zespo³owi Faun, ale bior±c pod uwagê co zrobili z tekstem to nie mam pojecia jak zniekszta³ci³a sie melodia.
Lecheor
Pasi taki? Za Szansonierem z Arsena³u. Mam gdzie¶ edycjê Tischlera, ale nie mogê siê dokopaæ. Utwór ciekawy nie tylko przez wzgl±d na osobê autora, trzeba dodaæ, ¿e Grocheo podaje go jako modelowy przyk³ad cantus coronatus.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Maskotka
CYTAT(Lecheor @ 10:59 12.06.2008) *
Pasi taki? Za Szansonierem z Arsena³u. Mam gdzie¶ edycjê Tischlera, ale nie mogê siê dokopaæ. Utwór ciekawy nie tylko przez wzgl±d na osobê autora, trzeba dodaæ, ¿e Grocheo podaje go jako modelowy przyk³ad cantus coronatus.

Zaiste autor bardzo ciekawy i to on mnei do ego utworu przyciagn±³. Bardzo dziekujê smile.gif
TSNG
CYTAT(Lecheor @ 09:16 08.09.2008) *
A znasz zakres znaczeniowy terminu "ballada"? A doprecyzowa³e¶, o który okres Ci chodzi? A przejrza³e¶ zawarto¶æ tego Forum?
Wydaje mi siê, ¿e jednak nie wiesz, gdzie jeste¶ i co piszesz. Jak chcesz "co¶ w tym stylu", to polecam "¦piewniczek harcerski".

I owszem wiem co to ballada ¿eby siê nie rozpisywaæ (troche to poci±³em jak chcesz patrz link)
CYTAT(Wikipedia)
Jest to utwór opowiadaj±cy niezwyk³e wydarzenia. £±czy w sobie cechy liryki , epiki i dramatu. Romantyczna ballada nawi±zuje jednak do ludowych pie¶ni, które pojawi³y siê miêdzy XII a XIV w. Jej forma romantyczna wyró¿nia siê ¶piewno¶ci± wiersza, nastrojowo¶ci±, tajemniczo¶ci± niejasno zarysowanych zdarzeñ z interwencj± z³owrogich si³ nadzmys³owych.

A to propo tego gdzie jestem i czego nie okre¶li³em epoki
CYTAT
FREHA > Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni

A tak wogóle to sory ¿e zacz±³em siê k³óciæ troche mnie ponios³o, sory Lecheor

PS.
A z tym ¶piewnikiem to ca³kiem niez³y pomys³ znalaz³em ca³kiem fajn± piosenke pt. Krzy¿owiec
Lecheor
Definicja z Wikipedii jest, mówi±c delikatnie, nieprecyzyjna. A je¶li szukasz czego¶ w stylu harcerskiego "Krzy¿owca" lub innych Jaskrów, to raczej nie na tym forum.

Jak chcesz byæ twardszy, to The Oxford Book of Ballads (niewielki wybór w przek³adzie+nuty: W. Dulêba (prze³ i oprac.) Król Orfej i inne ballady szkockie i angielskie, Kraków 1975 i nast.). Polskie na pocz±tek najlepiej w E. Jaworska, Polska ballada ludowa - antologia, Kraków 1991 (m. in. bardzo ciekawy pierwowzór Lilii Mickiewicza).
NormanPablo
http://www.ancientmusic.co.uk/ancientinstruments/index.html [¯eby ods³uchaæ piosenkê nale¿y klikn±æ BONE FLUTE ---> HERE ]

Bardzo ³adna piosenka , mo¿e kto¶ wie co to za melodia ? , mo¿e mia³by kto¶ nuty do tego??

Bêdê dozgonnie wdziêczny :D
NormanPablo
http://www.pown.it/1454 na pocz±tku tego filmiku jest równie¿ ta sama melodia mo¿e teraz bêdzie kto¶ wiedzia³ co to jest ?

Ma kto¶ nuty do melodii w klimatach wczesno¶redniowiecznych[10-11wiek] (mam na my¶li utwory wspó³czesne gdy¿ wiadomo w ¿e wcze¶niejszych melodii ni¿ 12-13 wieku nie odkryto)

Pozdrawiam
Evendur
CYTAT
Bardzo ³adna piosenka , mo¿e kto¶ wie co to za melodia ? , mo¿e mia³by kto¶ nuty do tego??

Na samym flecie brzmi ¿eglarsko(ale¿ ten ko¶ciany flet przyjemnie nie stroi icon_mrgreen.gif ), a ta druga wersja brzmi jak skandynawski folk. Dziw jestem ¿e nikt jeszcze nie zidentyfikowa³, wszak tyle na tym forum amatorów takiej muzyki icon_wink.gif A melodia banalna. Powiniene¶ sam j± ze s³uchu zagraæ, wstyd¼ siê jezyk.gif
Lecheor
Brzmi mi¶kowato.

Bo to taniec mi¶ka, ale nie Bartóka, ani TAKI (oba powy¿sze s± du¿o lepsze).

Melodyjka uskuteczniana przez wszelkie turboirobrowarofolkbandy.

Zreszt± gdyby¶ zerkn±³ w komentarze do filmiku o wikingach, znalaz³by¶ odpowied¼.

Nuty znajdziesz na kilkuset stronach w sieci, a na YT setki nagrañ. £±cznie z takim. Na dudach z pluszowego mi¶ka nadmuchiwanego przez odbytnicê...

Powiada siê, ¿e to tradycyjna melodia flamandzka, ale ze wzglêdu na jej prymitywizm jest od kilkudziesiêciu lat grana przez wszystkich folkowców, jak ¶wiat szeroki. Podejrzewam, ¿e nawet zyska³a ju¿ status "¶redniowiecznej muzyki bia³oruskiej" bigsmile2.gif
NormanPablo
CYTAT(Evendur @ 21:01 04.01.2009) *
A melodia banalna. Powiniene¶ sam j± ze s³uchu zagraæ, wstyd¼ siê jezyk.gif

Dziêki za odpowiedz smile.gif
Co do grania z s³uchu , to tak dobrym muzykiem nie jestem :P przygrywam sobie tylko czasem.

Pozdrawiam

Hanna
Mam parê XIV wiecznych kanonów prze³o¿onych z neum. Mogê przes³aæ zainteresowanym.
Kajeczka
O, ja proszê! :D

Na karina.nowak@interia.pl - dziêkujê bardzo, z góry ;]
Anulka
A ja poproszê ich listê w tym w±tku, oraz info, z jakich to neum "prze³o¿one" smile.gif
Hanna
Postaram siê dzisiaj je zeskanowaæ. Ich lista jest uboga i nastêpuj±ca;):
oko³o XIV wiek
Anonim "Laudemus Virginem mater est"
Anonim "Splendes ceptigera"
Anonim "Mariam Matrem"

Niestety nie wiem z jakich neum zosta³y prze³o¿one (dosta³am te nuty na zespole wokalnym w szkole muzycznej).

Mam jeszcze neumy dla g³osu kantus "ordine Missae occurrentes" anonimowej, oraz tak± ¶ci±gê jak mniej wiêcej z nich czytaæ.

Za³±czam nutki, które znalaz³am w internecie na "B³ogos³awionego cz³owieka" wg psalmu napisanego przez Wac³awa z Szamotu³.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
D±brówka
Szuka³am sobie linków do pdfów z tymi Vermelami podanymi przez Hannê, bo w potylicy mi siê ko³acze, ¿e gdzie¶ mia³am (a jednak amba poch³onê³a) i trafi³am na takie co¶.

http://brassy.perso.neuf.fr/PartMed/Partmed.html

Mo¿e komu¶ siê przyda.
Pawel ChmurnoOki
witam,
Poszukuje nut piesni "Skarga umieraj±cego"

http://www.arsnovapolonia.eu/muza/MZalewsk...olAgataHarz.ogg

Ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie? smile.gif By³bym wdziêczny za pomoc.
Grandgousier
to podróbka, bodaj¿e Zalewskiego z Canor Anticus/Ars Nova. Oryginalnej melodii brak.
patynowany muzyczny Czarnogród
Pawel ChmurnoOki
yhym, a to szkoda.
Redo
Witam!
szukam nuty do fletu ,co¶ ³atwego i nie d³ugiego na pocz±tek:P najlepiej z okresu 1380/1410
z góry dziêki za pomoc
Pozdrawiam!
Redo
Mychaa.
ma kto¶ nuty/chwyty/taby lub cokolwiek do piosenki ,,ballada rycerska":
http://calenaven.wrzuta.pl/audio/2Hti9yBsX...allada_rycerska
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.