Witam
czy mo¿ecie poaæ mi jakie¶ adresy w sieci gdzie mogê znale¡æ rysunki schematyczne pomocne przy budowie kuszy.
pozdrawiam
Marcin
O dobre porady w sprawie budowy kuszy radzê skontaktowaæ siê z Jarkiem Jankowskim e-mail: jangrot@hot.pl warto te¿ obejrzeæ zachowane orgina³y np.:
1. Muzeum Narodowe we Wroc³awiu - wspaniale zachowane egzemplarze kusz + "ma³a" niespodzianka - ³uk od balisty, wiem, ¿e to nie kusza ale robi wra¿enie
2. Muzeum Narodowe w Szczecinie - przepiêkne ok³adziny z ko¶ci
Pozdrawiam £azarz
pozwole dopi±æ sie do tego tematu z moim pytankiem,¿eby nowego nie zaczynaæ. TRafi³em gdzie¶ na fotke kuszy "na kulki". Nie pamiêtam ani nazwy, ani okresu w jakim owo "co¶" mog³o byæ popularne. Jednak chcia³bym dowiedzieæ siê czego¶ na ten temat, gdy¿ wpadli¶my z kolegami na pomys³ zbudowania czego¶ takiego ( o ma³ej sile) na kulki paintballowe i tym samym urozmaiciæ nasze "zabawy w lesie".
Spodziewam siê pomocy w sprawach technicznych i teoretycznych, a nie mentorstwa w stylu "idiotyzmu strzelania do siebie z kuszy" lub innych bredni.Oczywistym jest fakt, ¿e odpowiednio sie zabezpieczymy.
Wyszli¶my z za³o¿enia, ¿e skoro paintball nikomu krzywdy nie robi-to odpowiednio "os³abiona" kusza te¿.
A zabawa bêdzie przednia.
Chcialiby¶my zmontowaæ sprzêt mo¿liwie wierny wzorom historycznym. Wiec interesuje nas mechanizm spustowy, wymiary i materia³y.
Bodaj¿e arbalet to siê nazywa?
Sam siê chêtnie dowiem co i jak z t± broni±, bo przez d³ugi czas w±tpi³em, ¿e to w ogóle istnia³o. Mam te¿ podejrzenie, ¿e nie pochodzi to ze ¶redniowiecza, ale pó¼niej.
Tylko uwa¿ajcie na oczy
no...oczy obowi±zkowo zas³oniæ trzeba. Idiotycznie bêdzie wyglada³ kawa³ek pleksi doklejony do he³my,ale czego sie nie robi dla bezpieczeñstwa:)
Szukam, szukam i nic...wszystkie ksia¿ki przej¿a³em, nawet kolega przeszpera³ wszystko co ma. Jedyne co wiemy, to ¿e owszem, istnia³o takie co¶...i nic wiêcej. Przy ha¶le kusza jest napisane tak:"³uk po³±czony z kolb±... miotaj±cy be³ty lub ma³e kule..." Ma³o ambitne.
Co do oczu to ja bym polecil oryginalne maski paintbollowe, uwazam ze zabawy w doklejanie pleksi do helmu moga sie zle skonczyc
pozdrawiam
widzê mrok...
mrok widzê...
mrok jest co krok:)
Ale zabawa bêdzie fajna...Pozatym, szukam tu informacji. Znowu siê kto¶ czepia cywilnego wykorzystania technik sredniowiecznych do zabawy, bo to MROK...Ludziom przecie¿ tej kuszy nie pokazê i nie powiem,ze siê na kulki paintballowe strzelamy.
A tak wogóle, to nie mówie te¿,¿e bêdziemy to robiæ w kolczugach i wogóle bitwe sobie zrobimy na kuleczki z farb±.
Chce wiedzieæ jak to zmajstrowaæ i tyle. A co do tego za³aduje i jak wykorzystam, to moja sprawa.
"Kusza na kulki" (arbalet) to o ile kojarzê najwcze¶niej XVIw.
Co do ¶redniowiecznej, uwa¿am za nieco irytuj±ce mocowanie siê z ustawianiem orzecha do napiêcia ciêciwy. Zastanawoiam siê jak to by³o prawid³owo konstruowane. Cie¿ko mi sobie wyobraziæ operacje jakich dokonywa³em przy kuszy, w przypadku np. konnego kusznika.
Racja. Ale moze to kwestia wprawy...Tego siê ju¿ pewnie nie dowiemy. Ale orzecha chyba nie by³o w tych wynalazkach na kulki? Bo zapiaæ koszyczek do orzecha?
Wotawo, widze, za masz zaniedbania w jakiejs dziedzinie historii
Orzech i mechanizm spustu kuszy jest tak skonstrulowany, ze nie trzeba sie z nim meczyc. sam sie obraca i blokuje po "przeciagnieciu" po nim cieciwy. Do strzelania z konia dodatkowo jest na kuszy kawalek blachy, ktory mozna nazwac na chwilowy uzytek dociskiem. Przytrzymuje strzale od gory ja dociskajac do loza.
W ustawie o broni nie ma nic o arbaletach he he he, trzeba ja dokladniej przestudiowac i jesli nic nie ma to nie jest to bron???? czy jest tu jakis prawnik?
Apropo istnialy rowniez luki na kulki, byly nawet dosc popularne np. w Chinach.
Abrat
³uki bardziej nam pasuj± z racji zainteresowañ. Je¶li masz co¶ wiecej na ich temat, daj znaæ. Linki, fotki...opis...cokolwiek co ptrzybli¿y mi zasady dzia³ania tego wynalazku.
Abracie, ja wiem, co siê robi z orzechem i z p³askownikiem trzymaj±cym be³t.
problem w tym, ¿e gdy ostatnio napina³em eee.... samostrza³ (stzremiê, bez haka), wcze¶niej musia³em ustawiæ orzech. Teraz sie domy¶lam, ¿e orzech by³ osadzony nieprawid³owo. Okrêca³ siê za daleko po strzale. Trzeba go by³o przekrêciæ, ¿eby po naciagniêciu ciêciwy zaskoczy³ i zablokowa³ siê w pozycji "do strza³u".
Po zastanowieniu siê przypuszaczam, ¿e by³ ¼le wykonany, lub wyrobi³a sie blokada. Po prostu okrêca³ sie du¿o dalej ni¿ o 90 stopni.
A obs³uga tego wynalazku z konia i tak wydaje mi sie bardzo trudna (strzemie kuszy i hak). Jako¶ to jednak robiono.
Mo¿e zrobimy sobie eksperyment w Bogus³awicach?
To sobie odpowiedziales, orzech za daleko musial sie obracac po strzale. Prawidlowy nie powinno sie potem przestawiac tylko na nowo naciagnac cieciwe. A jakt to naprawde robiono na koniu to tylko moge sie domyslac. Ale sie zastananwiam czy stosowano hak siedzac na koniu czy tylko rekoma. I kusze mogly byc ciut lzejsze niz do haka. Ciekawe, jak zrobicie eksperymenty w Boguslawicach to napisz, to ciekawe.
Abrat
Moi drodzy!! Znalaz³em ksi±¿ke o kuszach. Poszpera³em i oto jest!!! Racje mieli ci, którzy twierdzili,¿e jest to wynalazek po ¶redniowieczny. Kusze takie by³y czêsto u¿ywane do polowaæ na drób lub króliki. Popularne by³y w wieku XIX. Wtedy ju¿ by³y to kusze-karabinki. Mia³y lufe, a mechanizm spustowy by³ baaaaardzo skomplikowany. Ciêciwa opiera³a siê na wystajacym "haczyku", który chowa³ siê w momencie naci¶niêcia spustu.
Ludzie renesansu równie¿ urozmaicali sobie ¿ycie polowaniami z podobnych kusz. Te mia³y jakby dwie równoleg³e cieciwy, miêdzy nimi by³ koszyczek na kulke, a za nim uszko do mocowania w mechani¼mie.
By³y te¿ takie stalowe konstrukcje. Bardzo paskudne, wiêc mnie nie interesuj±
Postaram siê o zeskanowanie obrazków. Czekam wiec na liste chêtnych komu by je wys³aæ.
wal zalacznikami na forum
Witam
Mam ¶wiadomo¶æ,¿e jako osobnik nowy i nieobeznany mogê wzbudziæ szczere rozbawienie sta³ych forumowiczów, wydaje mi siê jednak, ¿e jest to odpowiednie miejsce do konsultacji w nurtuj±cej mnie kwestii.
Mam zamiar zbudowaæ kuszê. Od razu mówiê,¿e moim celem jest zbudowanie urz±dzenia nie tyle wiernego historycznie, ile po prostu dzia³aj±cego. Ma to pos³u¿yc nabyciu do¶wiadczenia, hmm... byæ mo¿e "wyleczenia" z bardziej desperackich idei.
Poszukujê ludzi, maj±cych jakiekolwiek (oprócz wczesnoszkolnego) do¶wiadczenie w budowie kusz w celu konsultacji podstawowych, praktycznych zagadnieñ z tym zwi±zanych.
Czy warto w ogóle zacz±æ budowê sposbem "domowym" (brak specjalistycznych narzêdzi);
£uczysko-metal, drewno (prozaiczne i "mroczne" pytanie-czy mo¿na wykorzystaæ resor?), je¿eli drewno to jaki sposób obróbki itp;
Ciêciwa-materia³y, sploty itp.
Orzech-materia³y, wykonanie, ewentualnie prostsze mechanizmy spustowe;
Czujê przez skórê, ¿e okrutnie naiwnie to wszystko brzmi, mam jednak nadziejê na kilka fachowych uwag na Forum b±d¼ gg (ICQ).
Z góry dziekujê Pozdrawiam
Czo³em!
Dla wszystkich chêtnych, link do stronki ( polskiej ) z kuszami. Mo¿na tam miêdzy innymi znale¼æ plany kusz, trochê szczegó³ów technicznych i kilka ciekawostek. Robienie kuszy samemu odradzam, gdy¿ chc±c robiæ wszystko zgodnie z prawid³ami trzeba by wydaæ maj±tek na obróbkê, narzedzia oraz badania ( moze badanie ³êczyska - czego praktycznie nikt nie robi ). Za kwotê wydan± na w/w czynno¶ci spokojnie kupi siê ca³kiem zgrabn± "sztukê".
http://zvi.w.interia.pl/ksred.html
Pozdrawiam
Witam
Dzieki za odzew. Strona bardzo ciekawa i wielce pomocna. Autor daje projekt, a widaæ,¿e nawet w 3D to sobie piêknie wymodelowa³.
Nieco ostudzi³o to moje zapêdy, nie sk³adam jednak broni i jak mawiali staro¿ytni Grecy-"budem probovat' ". Dla mnie pasjonuj±cy jest sam mechanizm-genialny w swej prostocie.
Wielkie dziêki za odzew
Pozdrawiam
Temat prosty, coz interesuje mnie kusza sredniowieczna ale niesty nie mam gdzie jej na moim terenie zrobic z planow jakie sa w internecie nie wiecie moze gdzie mozna gotowa kupic lub zamowic u jakiegos rzemieslnika i jaka jest orjetacyjna cena tej broni
EEe... Nie wiem czy wiesz, ale na kusze trzeba mieæ pozwolenie. Z kolei pozwolenie w Polsce jest bardzo trudno zdobyæ. Rospisano siê o tym w po¶cie o temacie "Nowelizacja ustawy o broni i amunicji". Je¶li masz pozwolenie to ca³kiem inna sprawa. Osobi¶cie to nie wiem gdzie mo¿na kupiæ kusze.
cena to ok 800 zlotych z tego co sie orientuje .
moge sie mylic.
jeslis nadal zainteresowany podesle ci telefon do rzemieslnika.
w sprawie wykoñczenia kuszy
- jak rozumiem mroczny lakier odpada, pozostaje olej lniany i wosk
- jak jest z kwesti± zdobieñ, czy tylko ko¶ciane czy te¿ mo¿liwe (historyczne) jest zdobienie drutem z metalu kolorowego wklepywanym w drewno
Cze¶æ
Przede wszystkim nale¿y odpowiedzieæ sobie jaki typ i okres historyczny reprezentuje kusza gdy¿ przede wszystkim od tego zale¿y wzór zdobieñ i u¿yte do tego materia³y .
Stosowano równie¿ politurê i lakiery oraz do zdobieñ róg (bielony i naturalny) macicê per³ow±., poro¿e i ró¿nego rodzaju forniry.
Z tym Allachem to na serio?
Pozdrawiam
Czo³em!
Kusza któr± robiê bêdzie niestety dosyæ szeroko datowana - kieszeñ za ma³a
.
My¶lê, ¿e i na koniec XIII w i Grunw te¿.
Poza tym nie chcê zrobiæ festynu ani bur¿ujskiej tylko prost± kuszê.
Co do Allaha, to taki sam bóg jak ka¿dy inny w wersji mono. No i ka¿dy ma jakich¶ proroków ;)
W³odzimierz Ku¶mierowski
Wejd¼ na stronkê: www.bractworycerskie@piwko.pl
stronka chodzi wolno ale znajdziesz tam odpowied¼.
Witam
Znam kogo¶ kto chce sprzedaæ, jest to replika kuszy typu zach. europejskiego napinana kozi± nog±.
Co do ceny i dalszych informacji proszê na priv.
Pozdrawiam
Jest fajna, nawet bardzio fajna polska strona o kuszy, razem z forum dyskusyjnym.
http://www.crossbows.republika.pl/
Nie wiem kto robi tê stronê, ale niech robi, bo bardzo dobrze robi.
Poza tym podawajcie datowanie gdy kto¶ pokazuje kuszê.
Przecie¿ kusze te¿ sie zmienia³y.
Hej!
W³a¶nie wykona³em do¶æ prost± kuszê ( opieraj±c siê na materia³ach z netu), ale niestety nadal brakuje mi 2 istotnych elementów:
1. Ciêciwa - z czego zrobiæ ciêciwe do kuszy? Do zabawy u¿ywam sznurka nylonowego, ale ani to historyczne, ani ³adne ( szczególnie ¿e jest seledynowy
)
2. Be³ty - czy mo¿na to gdziês kupiæ? To co wykona³em sam lata niestety ruchem ¶rubowym ;)
ciêciwê najlepiej z w³ókien konopnych (ciê¿ko dostaæ)
jak? www.crossbows.republika net. s± tam opisane dwa sposoby:
- niehistoryczny, ale prosty w wykonaniu, wg Gallweya
- historyczny, ale trudniejszy, wg Harmutha
co do be³tów - ja kupujê promienie cedrowe, te 9mm ¶rednicy, tnê na dwie czê¶ci (dwa be³ty), doklejam lotki z piór (mo¿na te¿ jakie¶ inne chyba). co do grotów to jeszcze nie próbowa³em, ale bêdê kuæ sam.
promienie i lotki kupisz tu:
http://www.luksport.pl/kontakt.html
mi³ego strzelania
lotki moga byc skorzane z tego co sie orientuje?
nie s³ysza³em o skórzanych lotkach, ale byæ mo¿e.
wiem natomiast, ¿e niektórzy stosuj± tekturê szewsk± (czy jako¶ tak) - jest dosyæ gruba i sztywna. poza tym mo¿naby zastosowaæ sklejkê modelarsk±, np. 0,5mm.
Skórzane jak najbardziej, a nawet drewniane, z cienkich deszczu³ek.
Lotki jak najbardziej z pergaminu? lub papieru. W sredniowieczu bylo tak ze stare ksiazki (lub jak byla taka potrzeba) cieto na lotki.
Ponizej zdjatka z popularnych ksiazek.
Cze¶æ! Wielu do robienia lotek stosuje prespan/gruby,utwardzony karton/ z pozdrowieniami Bieszczadnik.
W³odek we wcze¶niejszym poscie mia³ na my¶li stronkê www.bractworycerskie.piwko.pl . A znajdziecie tam nie tylko kusze ale tak¿e broñ paln±, katapulty, oraz inne wyroby. I stronka nie chodzi wolno, tylko zapier..a!!!
Mam w³osk± kuszê z karbonowym ³uczyskiem i naci±giem kilkadzesi±t kilogramów. Jest to nowoczesny wyrób dla amatorów. Mój problem polega na tym ¿e na koñcach ³uczyska znajduj± siê plastikowe nak³adki. Wsuwa siê je na odpowiednio wyprofilowane koñce ³uczyska. Jest to rozwi±zanie fabryczne. Nak³adki te wystarczaj± na kilka, kilkana¶cie strza³ów i rozlatuj± siê. Co zrobiæ, nie chcê podpi³owywaæ koñcówek ³uku bo go to wyra¼nie os³abi. Nie chcê te¿ owijaæ koñcówek ta¶m± bo wygl±da³oby to co najmniej ordynarnie a kusza jest naprawdê ³adna. Gzdzie kupiæ ciêciwê z darkonu? Druga sprawa, po ostatnim strzelaniu pêk³a ww podk³adka i nie jestem pewien czy nie popêka³y niektóre w³ókna ciêciwy. Do tej pory przywo¿ono mi te elementy z zagranicy, teraz ¼róde³ko wysch³o. Jak z tym radziæ sobie w kraju, sk±d bierzecie ciêciwy, o takie podk³adki nawet nie ¶miem zapytaæ. Dodam tylko ¿e strzelam wy³±cznie na strzelnicy do tarczy. Nie zajmujê siê mokr± robot± ani niekoniecznie legalnymi polowaniami.
Myslê, ¿e w sprawie ciêciwy móg³by¶ siê skontaktowaæ z Bisokiem lub jakim¶ klubem strzeleckim z Polski. W pierwszym przypadku mo¿e uda³oby ci siê dogadaæ na ciêciwe robion± na wymiar (nie wiem, nie próbowa³em), a w drugim - taki klub móg³by daæ ci kontakt do producenta swojego sprzêtu.
Pozdrawiam!
Swojego czasu wykona³em replikê prymitywnej kuszy
Skane lockbow w/g wzoru z punktu 2, a inspiracj± by³a dla mnie informacja (p.1). Kilkakrotnie trafia³em na zarzuty o "niehistoryczno¶ci" tego rozwi±zania. Dla porz±dku jestem ze ¦winouj¶cia a interesuje mnie okres IX-X-XIw. Wolin i okolice (czyli swoisty tygiel w tamtym czasie).
Zacz±lem dodatkowe poszukiwania którego wyniki za³±czam w pp.1-6. Wynika³oby z tego, ¿e jest to model b.prymitywny, byæ mo¿e powsta³y niezale¿nie od p³d.Europy.
Dodatkowo: moje zainteresowania s± bliskie formule
Ogiery ¦wiatowida czyli w³óczêga, podró¿nik, czasami "rzezimieszek". Nie uznajê walki dla samej walki (nie wystepujê na turniejach) st±d w moim wyposa¿eniu wa¿ny jest pragmatyzm, skuteczno¶æ i mo¿liwo¶æ podró¿owania bez taborów - a okrêtu nie posiadam.
1.Kusze prymitywne
Najprostszy zamek dzia³a³ na zasadzie wypchniêcia ciêciwy z poprzecznego wy¿³obienia w ³o¿u. £o¿e kuszy mia³o przymocowany od do³u d³ugi drewniany spust. By³a to dzwignia jednostronna przymocowana w przedniej czê¶ci ³o¿a. Wewn±trz wyciêcia w którym spoczywa³a napiêta ciêciwa wywiercony by³ otwór. W otworze tym spoczywa³ drewniany trzpieñ. Podczas strza³u kusznik prawa rêka przyciska³ spust do ³oza, trzpieñ by³ wypychany w gore, podnosi³ i uwalnia³ ciêciwê. Spust by³ mocowany w przedniej czê¶ci za pomoc± sznura lub drewnianej osi tak aby uniemo¿liwiæ mu zbyt du¿e opadniecie i poruszanie siê na boki. Takie rozwi±zanie w europie stosowano g³ównie do XI wieku, lecz w innych czê¶ciach ¶wiata przetrwa³o nawet do XIXw.
http://www.crossbows.republika.pl/zamek.shtm
2. The lockbow is a common type of crossbow used throughout northern Europe between approximately 900 to 1600 AD. It is a relatively primitive weapon that is inexpensive to construct - no metal parts. It is typical of early crossbows before the advent of more complicated lock mechanisms and composite prods during the 12th century.
This reconstruction is based on the sketches in Alms "Survey of European Crossbows". The artifact was discovered in Skane in southern Sweden in 1941, and has been dated to 1525. however the style is practically identical to that of earlier bows. The original prod measure 92cm long, 4cm deep, and 3.5 cm thick. Half inch diameter bolts were discovered with the bow.
http://homepages.tesco.net/~tinyclanger/al...ows_lockbow.htm
3. The Picts and the Norse also seem to have used a weapon known as the lockbow, a type of primitive crossbow, perhaps similar to the Roman crossbow.
http://www.inisfail.com/~ancients/early-mi...dieval-old.html
4. The crossbow was probably introduced into Europe circa 900 CE, and possibly a couple of hundred years earlier. From this time until the 12th. century, the prods of crossbows were self-bows, or made out of one piece of wood. Composite prods, made out of horn and/or sinew(tendon) and/or wood were introduced to Europe in the 12th. century. The composite bow was the technology of the Saracens, and was a marked improvement over the wood bow. Steel prods were made and used after 1350 CE.
http://www.thebeckoning.com/medieval/cross...ow-history.html
5. riddle 17 of the Anglo Saxon chronicle The Exeter Book, refers to a mechanically released bow-type weapon, some say a crossbow while others say a siege engine. "I am the protector of my flock, fast strengthened with wires...I often spit forth deadly spears...missiles of war fly from my belly." The French chronicler Richerus records that arcobalistae were used in the siege of Senlis in 947 AD and again at Verdun in 985. Their presence was known at the battle of Hjorungsvag, Norway in 986. Primitive examples have been discovered in digs at Lillohus, Kristianstad, Sweden. Some experts attribute these bows to the later Middle Ages, but the fact that Scandinavian peasants used this type of weapon for many centuries with little development makes determining the earliest date of use difficult. This Scandinavian primitive bow differs in release from the Roman bow, instead showing similarities in release to the simple African and Southeast Asian trap-bows still in use today.
http://www.collegetermpapers.com/TermPaper...n/archery.shtml
6. The history of the crossbow is varied. In China in the 200s B.C., the crossbow (nu, ?) was well developed, including a lock mechanism that was self resetting. Roman bows tended to be ornate and well engineered, yet western European bowstocks that were produced 600 years later appeared to be nothing more than rough hewn slabs of wood. Crossbows were actively being used from 800 to 1500 A.D.
http://www.fact-index.com/c/cr/crossbow.html
reasumuj±c - proszê o dyskusjê czy mam "trochê" racji wybieraj±c równie¿ taki sprzêt.
p.s. przepraszam za brak t³umaczeñ tekstu, ale czytanie wychodzi bez porownania lepiej ni¿ przyzwoity przek³ad.
CYTAT(Vislav)
Swojego czasu wykona³em replikê prymitywnej kuszy Skane lockbow w/g wzoru z punktu 2, a inspiracj± by³a dla mnie informacja (p.1). Kilkakrotnie trafia³em na zarzuty o "niehistoryczno¶ci" tego rozwi±zania.
reasumuj±c - proszê o dyskusjê czy mam "trochê" racji wybieraj±c równie¿ taki sprzêt.
p.s. przepraszam za brak t³umaczeñ tekstu, ale czytanie wychodzi bez porownania lepiej ni¿ przyzwoity przek³ad.
Witam
Swoj± drog± ciekawi³yby mnie argumenty osób zarzucaj±cych „niehistoryczno¶æ” a zak³adam, ¿e wykona³e¶ taki sam "model" jak w linku.
Najwa¿niejsze w tej sprawie jest to, ¿e nie zachowa³y siê ¿adne oryginalne egzemplarze z tamtych czasów, jedyne znane fragmenty kuszy z drewnianym ³êczyskiem opisane przez Patersona w ksi±¿ce "A Guide to the Crossbow" pokazuj± ³o¿e nieco inne od twojego (bardziej przypominaj±ce pó¼niejsze ³o¿a kusz z ³êczyskiem kompozytowym) oraz ³êczysko o przekroju okr±g³ym, ale zaznaczam jest to fragment i to niewielki. Natomiast wszystkie inne znane kusze z zamkiem czopowym i drewnianym ³êczyskiem s± uogólniaj±c z naszych czasów i tu kszta³ty s± ró¿ne.
Generalnie mo¿na powiedzieæ, ¿e replika kuszy z X w jest w du¿ej czê¶ci wariacj± na temat jak mog³a wygl±daæ. Widzia³em kusze ze stalowym ³êczyskiem na takiej wczesnej imprezie walcz±cej z „niehistoryczno¶ci±” (i publiczno¶ci±) a to ju¿ dziwi
Pozdrawiam
PS. Masz Jakie¶ fotki?
Rzczywi¶cie, to bardzo interesuj±ce co przedstawi³ Vislav. Fajnie by by³o obejrzeæ egzemplarz na ¿ywo lub chocia¿ zdjêcia. Bardzo inspiruj±ce.
Co do stalowych ³êczysk - wiadomo.
Balistarius napisa³:
CYTAT
Witam
Swoj± drog± ciekawi³yby mnie argumenty osób zarzucaj±cych „niehistoryczno¶æ” a zak³adam, ¿e wykona³e¶ taki sam "model" jak w linku.
Zarzuty nie dotyczy³y sposobu wykonania kuszy jako takiej - tutaj opinie by³y pozytywne. Zazwyczaj to by³o tak "wcze¶niakom nie wypada lataæ z kusz± - bo to nie ten okres". Powszechna wiedza na ten temat to generalnie u¿ycie kuszy pocz±wszy od XIIw(g³ownie to co by³o przywo¿one z wojen krzy¿owych), ewentualnie niektórzy bitwa pod Hastings - i to wszystko.
Zreszt± na po¶cie
Ogiery ¦wiatowida, Wotawa w pierwszym momencie powiedzia³:
CYTAT
Co do broni dystansowej - kuszê kojarze dopiero z po³owy XIw (pomijam staro¿ytne egzemplarze). Polskie prawo jest tu mordercze niestety. Co wiecej raczej próbujemy siê "ustawiæ" pod IX-Xw.
Dlatego te¿ rozbudowa³em swoj± opiniê o ró¿ne fakty podane przeze mnie wcze¶niej w punktach 1-6. Dodatkowo uwa¿am, ¿e "komercyjne" u¿ycie kuszy w bitwach (potwierdzenia na Xw) musia³o byæ poprzedzone okresem "wdra¿ania" czyli m.in. przekonania siê o warto¶ci bojowej urz±dzenia.
Balistarius
CYTAT
Generalnie mo¿na powiedzieæ, ¿e replika kuszy z X w jest w du¿ej czê¶ci wariacj± na temat jak mog³a wygl±daæ.
Zgadzam siê w z tym w zupe³no¶ci - wykonuj±c replikê kuszy nie robi³em dok³adnej kopii, lecz wykorzysta³em wypracowane i pokazane na zdjêciach linku p.2 zasady. Jedynym wyj±tkiem by³o ³êczysko w mojej wersji jako po¶rednie pomiêdzy "monolitem" a "kompozytowym" (patrz samopowtarzalna kusza chiñska). Jednak kolejny egzemplarz jaki zacz±³êm budowaæ bêdzie mia³ jednolite cisowe ³êczysko.
Zdjêcia b±d¼ inne informacje postaram siê opublikowaæ w nastepnych postach.
Jeszcze trochê zdjêæ w za³±cznikach (dopiero siê uczê jak ten system dzia³a).
Zdjêcia s± kiepskiej jako¶ci, jako ¿e kuszê w trakcie festiwalu w Wolinie "w porywie serca" podarowa³em pewnemu arty¶cie. Pó¼niej dysponowa³em ni± tylko krótko, st±d trochê zdjêæ cyfrówk± w kamerze w kiepskich warunkach o¶wietleniowych.
Dla rozrywki bardzo "historyczne" zdjêcie z kusz±
Witam
Skoro temat o kuszy to ja mam pytanie.
Ostatnimi czasy bardzo zaczely mnie interesowac kwestie strzelania z kuszy ale z konia. Czy ma ktos jakies adresy stron www lub publikacje gdzie jest cos na ten temat? Bo zamierzam poprobowac ale musze wiedziec czy taka kusza ma jakas specjalna budowe i zabezpieczenia.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
Rosamar
A to zale¿y m.in. od czasów w jakich siê jej u¿ywa³o.
Najlepiej zacz±c od napinanej nomen-omen - strzemieniem.
Chyba.
Prosimy o opis eksperymentów, ta sprawa wogóle jest bardzo interesuj±ca i wrazenia na pewno bêd± cenne dla wszystkich.
Szczerze powiedziawszy to ja dopiero zaczynam sie interesowac tematem - na razie mam konia i siodlo
ale nie kusze. Jak tylko zbiore troche materialow teoretycznych i skombinuje skads sprzet to bede eksperymentowac. A kto ma namiar na jakies publikacje lub ryciny dot. tematu? i czy kusza konna czyms sie rozni od normalnej? Tak na logike to trzeba ja naciagac jedna reka wiec nie moze byc zbyt silna....
pozdrawiam
Rosamar
Pierwszy ¶lad jaki trafi³em:
http://www.kolumbus.fi/rauno.huikari/Arche...heryhistory.htm
cytat:
Jan Guillou: Riket vid vägens slut
1207 Danish army attacked in to Gothia.
The longbowmen was used first time in battle. Over 3000 slaves, freemen and peasants came with their own bows. Longbowmen were used tho shoot three salvos of arrows in against of the heavycavalry. These salvos destroyed nearly entirely Danish heavycavalry.
As a warbooty gothians got much new information:
- Danes had new mailshirts, made from metalpaltes, instead of rings. It was hard to get penetrated, even with a sharp pointed arrow, such a mail.
- They also had warhammers, with hammer in the other side and long spike in the other side. Such a hammer could easily make a hole in to any helmet.
- Danes had also a light one-hand crossbow, for the use of lightcavalry. The strenghts of the weapon was big enough, that arrow could penetrate through every mail.
Do³o¿one:
Zacz±³em sprawdzaæ tego Jana Guillou. ¬ród³o jakie¶ dziwne - to wspó³czesny pisarz - szukam dalej
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.