CYTAT(drzemik @ 18:56 18.12.2012)
CYTAT(Hub @ 18:37 18.12.2012)
oczywi¶cie nie ka¿d± pi±tkê staæ by jej kapitan nie wyszed³ do pierwszego starcia, ale jest rozwi±zanie - "asystent", który zaraz po zakoñczeniu starcia biegnie do kapitana i od razu mu zdaje pe³n± relacjê co siê dzia³o i podsuwa pomys³ co zmieniæ.
Czyli w koñcu dojdzie do tego, ¿e ka¿da pi±tka bêdzie mia³a "trenera" ustalaj±cego taktykê stoj±c z boku.
Prawdopodobnie tak w sumie na wschodzie czêsto tak w³a¶nie jest.
Ja te¿ jeszcze chcia³em z ma³ym opó¼nieniem podziêkowaæ za zacny turniej i mi³± atmosferê. Super siê walczy³o i bawi³o :D
A co do funkcji "trenera", to ju¿ tak po czê¶ci jest, tylko w sposób nieformalny. Zawsze jakie¶ osoby z teamu lub zaprzyja¼nione obserwuj± i konsultuj± z kapitanem i dru¿yn± walki. My¶lê, ¿e np. tak jak Jasiek, niewalcz±cy w tym turnieju, by³ kapitanem CD to sprawdza³o siê to naprawdê nie¼le. Mia³ ogl±d pola i widzia³ wszystko co siê dzia³o. U nas i Adam i Artur walczyli w drugim sk³adzie i te¿ mogli swobodnie przygl±daæ siê co jest nie tak i podejmowaæ decyzje na spokojnie.
Ku temu to w³a¶nie zmierza, ale to dopiero jak bêdziemy mieli starych niewalcz±cych weteranów, którzy bêd± prowadziæ swoje dru¿yny ;)
http://www.youtube.com/watch?v=uDpqQWliUbs...Gz8&index=2Mniej wiecej 1.00 jest obalenie Emila drzecowk± trzyman± pod czepcem. My¶le, ¿e to najwieksze niedopatrzenie sêdziow bo w koñcu walka o 1 miejsce i tylko 6 zawodników i to w jednym miejscu wiêc spokojnie powinni to zauwa¿yc. Sam doskonale to widzia³em ale kilka osób twierdzi³o, ¿e byl trzymany za klatê wiec sie nie k³ucilem.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 19:20 19.12.2012)
http://www.youtube.com/watch?v=uDpqQWliUbs...Gz8&index=2Mniej wiecej 1.00 jest obalenie Emila drzecowk± trzyman± pod czepcem. My¶le, ¿e to najwieksze niedopatrzenie sêdziow bo w koñcu walka o 1 miejsce i tylko 6 zawodników i to w jednym miejscu wiêc spokojnie powinni to zauwa¿yc. Sam doskonale to widzia³em ale kilka osób twierdzi³o, ¿e byl trzymany za klatê wiec sie nie k³ucilem.
ma³o tego w momencie kiedy pada Edi oko³o 0:55 wyra¼nie s³ychaæ strza³y
ja niczego nie sugeruje ale na sali by³y osoby dysponuj±ce broni±
TAK. A do tego zosta³a na salê wniesiona nielegalnie brzoza ze Smoleñska...Ada¶ podaj dilera.. plizzz
CYTAT(Wojciech W¶ciek³y @ 22:26 19.12.2012)
TAK. A do tego zosta³a na salê wniesiona nielegalnie brzoza ze Smoleñska...Ada¶ podaj dilera.. plizzz
Smoleñska brzoza zosta³a przemycona w pale Krzy¿aka któr± znokautowa³ R. Szateckiego!
a tak powa¿nie
widac na filmiku ¿e halabarda jest na linii barków w momencie sk³adania wiêc o duszeniu nie ma mowy; jak Emil upada³ owszem owszem podchodzi pod czepiec kolczy ale P³az puszcza hale i go zwalnia wiêc o duszeniu nie ma mowy
Chcia³bym podziêkowaæ za fajny turniej w bardzo dobrym miejscu, przeprosiæ wszystkich za swoje zachowanie i ostre s³owa kierowane w stronê arbitrów, ponios³y mnie nerwy.
Dosta³em 4 ¿ó³te kartki, proszê o wys³anie ich na pami±tkê poczt±, adres dam na priv
. Tymczasem opiszê 2 nie do koñca zrozumia³e dla mnie sytuacje:
"d¼wignia ³okciowa" - niedozwolone (z regulaminu pswr)
4.5. Za³amywanie koñczyn w kierunku przeciwnym do ich naturalnego zgiêcia oraz wszelkie techniki bólowe (zak³adanie d¼wigni).
techniki dozwolone:
3.8. Chwyty zapa¶nicze, rzuty, podciêcia itd. muszê pogadaæ o tym z kim¶ kto ogarnia temat, moim zdaniem Witkowi nie grozi³o uszkodzenie stawu. Nie by³a to d¼wignia bólowa, a w³a¶nie takie s± zakazane. ¯eby zadaæ komu¶ ból u¿ywaj±c tego chwytu nale¿a³oby zablokowaæ resztê cia³a, ¿eby móc spowodowaæ nadmierne wyprostowanie stawu ³okciowego, tak dzia³a np prosta i skuteczna balacha. Tutaj d¼wignia ma pomóc przy rzucie, nie da siê na stoj±co urwaæ komu¶ tak ³okcia ci±gn±c. Chcia³em podci±æ mu nogê, obróciæ siê i ci±gn±c za wyprostowan± rêkê po³o¿yæ na ziemi. Nie wygl±da³o to na za³amywanie koñczyny w kierunku przeciwnym od naturalnego zgiêcia. Czekam na nagranie.
zdejmowanie he³mu- zaznaczam, ¿e nie zdejmuje he³mów celowo, nigdy nie chwytam za dolne krawêdzie. Trzeba zobaczyæ nagranie, ale sprawa jest dziwna, bo Adamowi spad³ he³m przy mojej próbie rzutu i nawet mnie nie posadzono tylko jego, a w starciu z CD Emil mia³ he³m (moim zdaniem, opieram siê na tym co widzia³em z perspektywy walki) lekko wysuniêty na g³owie... dosta³em ¿ó³t± i sêdziowie mnie posadzili. Róbcie czosnkowo, ale jednakowo.
Po moich 2 ¿ó³tych ka¿dy w sierotach dosta³ jeszcze po jednej, bo nie ogarnêli¶my zmiany w minutê i w chwili, gdy na zegarku by³o 1:00 by³o nas 6 na polu, w tym ja z 2 kartkami. Zszed³ kto¶ inny, wiêc walczy³em z 3 kartkami. Potem dosta³em jeszcze jedn± za uderzenie le¿±cego, ale zosta³a cofniêta. Mo¿e i powinienem zej¶æ, ale przejecha³em spory kawa³ek drogi ¿eby powalczyæ i to nie moja robota, sêdziowie maj± pilnowaæ kartek.
sankcje i kary:
5.3. W przypadku otrzymania dwóch ¿ó³tych kartek zawodnik zostaje wycofany z udzia³u w zawodach. Dwie ¿ó³te kartki przyrównuje siê do jednej kartki czerwonej.
5.4. Dyskwalifikacja (czerwona kartka) – jest to odnotowywana w protokole zawodów kara, stosowana wobec zawodnika w przypadku ra¿±cego lub regularnego (druga ¿ó³ta kartka) przekraczania przepisów. Zawodnik ukarany czerwon± kartk±, pozbawiony jest prawa do dalszego udzia³u w zawodach i zastêpowany jest przez zawodnika rezerwowego, jednak dopiero po zakoñczeniu wszystkich rund starcia w którym zosta³a przyznana czerwona kartka.
Prawo do zdyskwalifikowania poszczególnych zawodników ma WY£¡CZNIE marsza³ek (sêdzia) g³ówny turnieju na wniosek innych sêdziów obserwuj±cych starcie..
Tak to jest, jak faceci z hohohohor±giewkami patrz± za du¿o, z maniakalnym uporem na stoper.
Nigdzie w regulaminie nie widzia³em, ¿e sêdzia ma prawo usadziæ zawodnika w ¶rodku starcia bez konsultacji z kimkolwiek. Zosta³em posadzony 2 razy w opisanych powy¿ej sytuacjach. Nie jestem ¶wiêty, ale sk³ad sêdziowski pozostawia³ du¿o do ¿yczenia, a to przecie¿ oni dbaj± o nasze bezpieczeñstwo, które chwilami by³o zagro¿one. Mam nadziejê, ¿e powy¿szy wywód nieco usprawiedliwi moj± wybuchowo¶æ podczas weekendu.
pzdr
CYTAT
ma³o tego w momencie kiedy pada Edi oko³o 0:55 wyra¼nie s³ychaæ strza³y
to akurat odgos pekaj±cych pleców, ale to gdzie¶ z publicznosci dochodzi.
O jakim duszeniu tu w ogóle mowa - za³o¿y³em drzewiec prawie do pêpka
to ¿e Emil padaj±c zjecha³ na niego to ju¿ nie moja wina. Ch³opaki zaczynacie mnie denerwowaæ, to nie jest Rosja - przegrali¶cie to siê odegracie nastêpnym razem a nie szukacie jakich¶ luk w zasadach. Zaraz siê oka¿e ¿e Warszawy nie wolno biæ.
P³azik te¿ nie przesadzaj. Nikt nawet nie próbuje dyskutowaæ nad wynikiem. Wygrali¶cie, byli¶cie lepsi. Omawiamy teraz fuckupy i faule by je rozwi±zaæ i wyeliminowaæ.
Chyba o tym, czy dusi³e¶ czy nie mo¿emy porozmawiaæ, czy to zbyt dra¿liwy temat? Wracamy do tego co jaki¶ czas i sprawa dalej nie jest rozwi±zana.
Na ¿ywo nie widzia³em, a to ujêcie nie pokazuje dobrze, ale o ile z³apa³e¶ ni¿ej to jeszcze nim Emil upad³ dr±g by³ na szyi ewidentnie. Sêdziowie uznali ¿e to nie faul, albo tego nie zauwa¿yli w ogóle. Pytanie jest, czy liczy siê gdzie z³apa³e¶, czy gzie defakto zsunê³a siê broñ w trakcie szarpaniny. Bo tak samo mo¿na powiedzieæ ¿e z³apa³em go za udo, a potem sam mi siê zsun±³ na jaja. To ciê¿ko rozstrzygn±æ, a tym bardziej wypatrzeæ w zamêcie. Ale co¶ musimy ustaliæ. Podobnie by³o jak z³apa³e¶ Ola, najpierw nisko a potem by³o duszenie. I te¿ dyskutowali¶my na ten temat.
Osobi¶cie uwa¿am ¿e to powinien byæ faul. Zawsze gdy broñ wyl±duje na wysoko¶ci szyi. Nie wa¿ne z której strony. Inaczej tego nie rozstrzygniemy.
Tak z innej beczki, jakim cudem Adrian dosta³ 4 kartki i dalej walczy³? Przecie¿ przy drugiej powinna byæ czerwona. Chyba ¿e czê¶æ to by³y ostrze¿enia bez kartki?
Panowie spokojnie po co te nerwy. Na wklejonym przez Marcina filmiku wszystko widaæ ca³kiem wyra¼nie wiec ka¿dy mo¿e sobie obejrzeæ i wyrobiæ sobie zdanie.
I zmieniaj±c temat ta zabawka której u¿ywa³ Krzy¿ak to na oko ma byæ chyba szyd³o z uciêtym kolcem. Na BN nie wejdzie jest tam w regulaminie konkretny zapis zakazuj±cy szyd³a. Dodatkowo taka konwersja (uciêcie kolca) w wypadku tej broni jest nieco za radykalna. Pos³uguj±c siê analogia to trochê tak jakby z toporka wsun±æ ostrze i zostawiæ tuleje na kiju albo z szabli g³ownie i biegaæ z rêkoje¶ci± z kab³±kiem i laæ tym jak kastetem.
Na koniec uprzedzaj±c Ew. zarzuty nie jest to pretensja skierowana do Fabryki, Krzy¿aka, sêdziów czy kogokolwiek tylko zwrócenie uwagi bo ta zabawka na BN nie wyjdzie .
Te¿ sie zgadzam ze nie powinna wej¶æ ;) Za du¿y damge.
A pozatym nie chcia³bym z niej dostaæ .
A co do incydenty z Robertem to przepraszam. Ale uslyszalem komendê Stop nastêpnie "a nie sory/przepraszam" a potem komendê walka. Wiec uderzylem.
Moim zdaniem i chyba tak jest w zasadach ze po komendzie STOP. walka jest rozpoczynana od ¶rodka.
To nie jest gra komputerowa by wciskaæ pause , po to by zobaczyæ jak wygl±da pole bitwy.
I z innej beczki
Czy kto¶ mo¿e mi na priv przes³aæ lub tu napisaæ w skrócie jaka mo¿e byæ halabarda ( chodzi o wymiary max : min .
Ps W tajnym laboratorium na kaszubach powstaj± nowe bronie zniszczenia. Oparte na brzozie smoleñskiej.
To nie jest szyd³o a Goedendag - broñ flamandzka - mojej produkcji. Z kolcem post±pi³em tak jak siê to robi ze sztychem miecza - zjecha³em do momentu a¿ przesta³ byæ ostry - miecz te¿ jest przez to upo¶ledzony a jednak nikt o to szumu nie robi, ale rozumiem racjê, ¿e to co ja wykona³em by³o do¶æ radykalne.
Co do dopuszczenia tej broni to je¶li jest punkt w regulaminie o zakazie u¿ywania 2-rêcznej broni obuchowej to powinno to te¿ wykluczyæ poleaxy, a z tego co pamietam to wchodzi³y nawet na BN. Ale mo¿e siê co¶ zmieni³o. Oczywi¶cie damage straszliwy, skoro ja czy Krzy¿ak tym ¶ci±gali¶my to...
dajcie link do filmików albo do jakiej¶ stronki lub kana³u
CYTAT
O jakim duszeniu tu w ogóle mowa - za³o¿y³em drzewiec prawie do pêpka dunno.gif to ¿e Emil padaj±c zjecha³ na niego to ju¿ nie moja wina. Ch³opaki zaczynacie mnie denerwowaæ, to nie jest Rosja - przegrali¶cie to siê odegracie nastêpnym razem a nie szukacie jakich¶ luk w zasadach. Zaraz siê oka¿e ¿e Warszawy nie wolno biæ.
jakbym uderzal buzdyganem w ³ydke a zeslizgne³oby sie na stopê czy na krocze to te¿ by³oby git? Nikt wam nie neguje zwyciêstwa a CD jak przegra raz na 20 turniejow to te¿ siê nie za³amie. je¶li jednak jest konkretny faul a potem "oj tam ojtam" to we mnie np wzbudza to jedynie chêæ rewanzu w postaci poslania kogo¶ do szpitala i to nie koniecznie czysta akcj±. Dla mnie to bardzo kole¿eñski sport i strasznie denerwuj± mnie takie sytuacje, nie sam faul ale jego zupelne zbagatelizowanie. Nie chcia³bym wychodziæ do walki po to ¿eby zrobiæ komu¶ krzywdê a nie po to zeby wygraæ.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:48 20.12.2012)
Dla mnie to bardzo kole¿eñski sport i strasznie denerwuj± mnie takie sytuacje, nie sam faul ale jego zupelne zbagatelizowanie. Nie chcia³bym wychodziæ do walki po to ¿eby zrobiæ komu¶ krzywdê a nie po to zeby wygraæ.
i mo¿e niech wszyscy przeczytaj± to 3 razy
potem zrobia rchunek sumienia ( wstawanie, uderznie pod kolano itp. ) i na nastêpnym razem powalcz± w/g w/w maksymy
Ale jaki faul?? Jakie do cholery duszenie, jak to jest zwyczajne obalenie do ty³u z chwytem za g³owê/tu³ów! Próbowa³e¶ kiedy¶ udusiæ kogo¶ przez czepiec kolczy? ¦ci±ganie od ty³u za g³owê za pomoc± drzewca broni by³o praktykowane u nas od samego pocz±tku zabawy w buhurty i nigdy nie budzi³o zastrze¿eñ, nigdy te¿ nie sta³a siê przez to nikomu ¿adna krzywda. Nagle kto¶ sobie umy¶li³ ¿e w ten sposób utrudni ¿ycie tym z d³ug± broni± i bach - mamy takie kwiatki. Popatrz na ten "ewidentny" filmik jeszcze raz z ³aski swojej - nie widzisz jak Emil, próbuj±c zerwaæ chwyt tarcz± i broni±, sam sobie ten drzewiec wpycha pod szyjê? Jak komu¶ usi±dziesz na mieczu jajami to te¿ jest faul? (tylko ¿e tak nikt nie zrobi bo to boli, natomiast drzewce pod szyj± jest zerowym zagro¿eniem - st±d te¿ nikt tego nie zauwa¿a w walce). Takie zsuwanie broni na szyjê bêdzie mia³o miejsce zawsze przy zak³adaniu broni za g³owê, i nie zale¿y to od woli operatora drzewcówki. Mówiê o tym od trzech turniejów i za ka¿dym razem ma byæ dyskusja, tylko jako¶ nic z niej nie wychodzi.
A czy ja twierdze, ¿e t by³o duszenie? Poprostu jest to faul, zagranie niezgodne z zasadami. Dobrze widzialem to na zywo i na filmiku, dla mnie jest jasne.
No to ja bym siê chcia³ dowiedzieæ dlaczego to jest niby faul bo jeszcze w zesz³ym roku nic takiego faulem nie by³o. To ¿e ³apanie drzewcem po³o¿onym w poziomie jest be, urodzi³o siê na Grunwie i jest jakim¶ zupe³nym idiotyzmem. Czym to niby zagra¿a? Wyrwaniem g³owy wraz z krêgos³upem? Mia³em masê mo¿liwo¶ci atakuj±c od ty³u, wybra³em chyba najbardziej pacyfistyczny i "delikatny" chwyt a tu siê pojawiaj± has³a o faulach i odwetach. Wymy¶lacie durne zasady których nie da siê przestrzegaæ (bo nawet jak z³apiesz kogo¶ tak jak ja - z przygotowanej akcji za klatkê to i tak przeciwnik sam ci to na szyje wepchnie.) to teraz macie. Trzeba do cholery przywróciæ star± zasadê, ¿e ³apanie za g³owê/szyjê jest ok (jak chyba we wszystkich chwytanych sztukach walki) i nie bêdzie problemu.
Gro¼ne czy nie ale zabronione, ja tego nie wymyslilem. Wychodze z przekonania zeby akurat w tej zabawie w pe³ni przestrzegaæ zasad walki jakie by nie by³y, moze i nies³usznie.
Co na ten temat mówi regulamin ?
pozdrawiam
CYTAT
Co na ten temat mówi regulamin ?
7.8 Что, что, что Дурак, как ты пожалуйста
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 17:38 20.12.2012)
7.8 Что, что, что Дурак, как ты пожалуйста
Szuka³em 30 minut. nie znalaz³em.
Normalnie powinien znajdowaæ siê na pocz±tku tematu.Wcale siê nie dziwiê ¿e uczestnicy nie znaj± regulaminu
pozdrawiam
Widzia³em akcje na ¿ywo i moim zdaniem wcale sie nie dziwie ze sêdziowie nie uznali tego jako faulu bo by³o widaæ jak p³azik zamaszy¶cie i d³ugo zak³ada ta dzwignie na klatê moim zdaniem nie by³o faulu, na filmiku widaæ jak Emil sie przewraca i drzewiec podje¿d¿a mu pod czepiec, duszenie ? magia kina
, w ka¿dym razie ja dosta³em na BN za to ¿ó³t± kartke w starciach grupowych i chyba jesli mamy przestrzegaæ tamtych regu³ mimo ¿e bzdurnych to sie musimy dostosowaæ.
ale to co mówi³ Adrian chyba jest najprawdziwsze, je¶li s± jakie¶ kontrowersyjne decyzje no có¿ b³edy zawsze beda ale jak ju¿ to niech sêdziowie bêd± konsekwentni, bo tez mi sie zaczyna robiæ zabawa dla jednych dozwolone dla innych nie i nagle robi sie niemi³o
gudendag masakruje, jak spe³nia wymogi zajebi¶cie dla mnie tak samo gro¼ny jak przeszkadzaj±ce mi wszystkie giwery z dziubkami mimo ¿e zaokr±glonymi do wymagañ regulaminowych to i tak masakruj± sprzêt i cia³o
Nie wejdzie bo uznaj± ze to dwurêczna broñ obuchowa. Organizatorzy BN kieruj± siê swoja w³asn± dziwn± logik± i z kolei poleax wejdzie bo uwa¿aj± ¿e jak uderzasz toporkiem to nie jest broñ obuchowa. Kiedy¶ pamiêtam nawet ¿e gdzie¶ na Ukrainie kazali Krzy¶kowi Szateckiemu obróciæ poleax i zakazali uderzaæ m³otkiem
CYTAT(Grzegorz £ @ 19:05 20.12.2012)
Nie wejdzie bo uznaj± ze to dwurêczna broñ obuchowa. Organizatorzy BN kieruj± siê swoja w³asn± dziwn± logik± i z kolei poleax wejdzie bo uwa¿aj± ¿e jak uderzasz toporkiem to nie jest broñ obuchowa. Kiedy¶ pamiêtam nawet ¿e gdzie¶ na Ukrainie kazali Krzy¶kowi Szateckiemu obróciæ poleax i zakazali uderzaæ m³otkiem
Grzesiu mo¿na u¿ywaæ obucha w polku - ma³o tego na tegorocznej BN kapitan Amerykanów prosi³ abym uderza³ obuchem nie toporem polka
reasumuj±c potrzebujemy :
kasy , kasy , kasy
czyli zwracaæ na razie sêdziom za dojazd ( docelowo p³aciæ im za ciê¿k± pracê ) wówczas bêdziemy mogli wymagaæ ( od znajmo¶ci regulaminu po .. wiêcej
)
- systemu monitoringu pola walki
a bez kasy przywrócenia szto kart - 2 karty na dru¿ynê i do sêdziego g³ównego po zakoñczeniu starcia mo¿e zapitalaæ pan kapitan
i kasy na ubezpieczenia bo ja sie po Ciechanowie znowu boje jechac na kolejne eliminacje bo sie spina zrobi³a i teraz ka¿dy bedzie chcia³ udowadniaæ cuda, a co mi z tego ¿e kto¶ dostanie czerwon± kartke czy nawet wilczy bilet jak ja bede mia³ zerwane ¶ciegna czy dzure w g³owie po dziubku z tasaka
1.7. Below you will find a list of permitted weapons, as well as technical requirements for them.
a). Important! The maximum weight of all weapons fully assembled and ready for battle is given. The permissible upward error is +100 for single-handed +300 grams for two-handed models of arms.
- Two-handed: halberds, glaives, poleaxes and similar kinds of weapon (with a total length of more than 1,400 mm) - up to 3,000 g.
d). Important! Heavier weapons or only thrust weapons are not admitted for use in historical medieval battles.
Czyli w skrócie i po Polsku:
Niedopuszczona jest broñ niehistoryczna i s³u¿±ca jedynie do pchniêæ. W kwestii 2 rêcznej musi byæ d³u¿sza od 140cm i l¿ejsza od 3kg + - 300g.
Mój goedendag mia³ okolo 150cm i 2900g. Nie by³ broni± wy³±cznie koln±.
Zatem tutaj wykluczam jakiekolwiek dalsze dyskusje o dwurêcznej broni obuchowej.
¬ród³o:
http://battleofthenations.ua - The international rules of the Historical Medieval Battle
a zdarzaja siê ostre "dziubki". Czy dziubek nie powinien byæ mniejszy ni¿ obrys 1 euro? jakie s± "zasady BHP" w tym temacie? i czy napewno sêdziowie toto sprawdzaj±?
CYTAT(Damian Lakomski @ 23:05 20.12.2012)
a zdarzaja siê ostre "dziubki". Czy dziubek nie powinien byæ mniejszy ni¿ obrys 1 euro? jakie s± "zasady BHP" w tym temacie? i czy napewno sêdziowie toto sprawdzaj±?
sorrki siê mi powtórzy³o....
By³ faul czy nie, przez chwilê siê dusi³em i czu³em trzonek na grdyce, co raczej nie jest bezpieczne, wiêc warto to przedyskutowaæ.
CYTAT(Dentystek @ 21:46 20.12.2012)
1.7. Below you will find a list of permitted weapons, as well as technical requirements for them.
a). Important! The maximum weight of all weapons fully assembled and ready for battle is given. The permissible upward error is +100 for single-handed +300 grams for two-handed models of arms.
- Two-handed: halberds, glaives, poleaxes and similar kinds of weapon (with a total length of more than 1,400 mm) - up to 3,000 g.
d). Important! Heavier weapons or only thrust weapons are not admitted for use in historical medieval battles.
Czyli w skrócie i po Polsku:
Niedopuszczona jest broñ niehistoryczna i s³u¿±ca jedynie do pchniêæ. W kwestii 2 rêcznej musi byæ d³u¿sza od 140cm i l¿ejsza od 3kg + - 300g.
Mój goedendag mia³ okolo 150cm i 2900g. Nie by³ broni± wy³±cznie koln±.
Zatem tutaj wykluczam jakiekolwiek dalsze dyskusje o dwurêcznej broni obuchowej.
¬ród³o:
http://battleofthenations.ua - The international rules of the Historical Medieval Battle
Ok, Ok Panowie naprawdê mi nie zale¿y na tym aby Wam zakazaæ goedendaga, ostatecznie zrobiæ kilka sztuk to ani problem ani specjalny koszt wiêc na nastêpnych eliminacjach ka¿dy mo¿e mieæ( spodziewam siê prawdziwego wysypu) tylko zwracam uwagê ¿e przewiduje problemy na BN. Teoretycznie nie s± te¿ zakazane wszystkie typy jednorêcznych okutych pa³ a wiem ¿e Amerykanie chcieli ich u¿ywaæ i po przes³aniu fotek do organizatora nie dostali zgody. Powtarzam po raz kolejny nie chce z nikim siê o nic spieraæ ,zabawka jest skuteczna i polska reprezentacja tylko zyska na takiej broni ale mog± tego nie dopu¶ciæ.
Szczerze sam siê zacz±³em zastanawiaæ czy to przechodzi. A jak znalaz³em fragment to stwierdzi³em, ¿e siê podzielê. To rozwiewa po prostu dalsze dyskusje ;)
Co do akcji P³az vs Emil:
Ogl±da³em to z boku i wydawa³o mi siê, ¿e by³ faul. Jako postronny kapitan nie chcia³em w ¿aden sposób ingerowaæ. Natomiast czeka³em na wypowied¼ Emila.
Co do tego zak³adania d³ugiej broni za g³owê to jest ryzykowna akcja. Jest ona precyzyjnie opisana w zasadach. Nie jest to kwestia czepca czy nie wiadomo czego.
Otó¿ mo¿na w dowolny sposób za³o¿yæ broñ za G£OWÊ czyli jak broñ opiera siê na dzwonie/masce he³mu nie ma mowy o falu.
Je¶li broñ przechodzi przez szyjê pod skosem, ale tak na prawde opiera siê na barku/klatce/plecach to równie¿ nie jest faulem (przechwycenie jednej rêki i g³owy - ³apanie na skos).
Natomiast je¶li broñ oparta bêdzie na szyi/karku jest to traktowane jako d¼wignia na kark lub bezpo¶rednie duszenie.
Nawet je¶li nie by³oby to opisane w zasadach (w wersji wideo zasad BN jest to i tak podkre¶lone) to zabronione s± duszenia i d¼wignie czyli moment w którym drzewiec/ostrze zostaje prze³o¿one na wysoko¶ci szyi powinien zostaæ uznany za faul. Czy to jest na czepcu czy pod nim to sprawa drugorzêdna.
Wniosek: P³azik faulowa³.
CYTAT(ua @ 19:48 20.12.2012)
Grzesiu mo¿na u¿ywaæ obucha w polku - ma³o tego na tegorocznej BN kapitan Amerykanów prosi³ abym uderza³ obuchem nie toporem polka
reasumuj±c potrzebujemy :
kasy , kasy , kasy
czyli zwracaæ na razie sêdziom za dojazd ( docelowo p³aciæ im za ciê¿k± pracê ) wówczas bêdziemy mogli wymagaæ ( od znajmo¶ci regulaminu po .. wiêcej
)
- systemu monitoringu pola walki
To ja bym chcia³ w takim razie dostawaæ kasê bo nie do¶c ¿e nara¿am zdrowie to i te¿ dojechac muszê i sprzêt mi z nieba nie spada,trza se kupiæ...
Bo jak ju¿ by by³a ta kasa i mieliby tylko sêdziowie dostawaæ to wieszam zbroje na ko³ku,wykuje na pamiêæ regulamin i heja,zostanê sobie sêdzi±,bo nie do¶æ ¿e p³atne to i ³ba pod halabardy nie trzeba wsadzaæ...
A¿ pewnego dnia bêdzie 10 sêdziów na jednego zawodnika któremu siê bêdzie chcia³o,smutne to ale prawdziwe...
Ale my siê nie mamy bawiæ, ¿eby oni dostali kasê, tylko oni maj± dostaæ kasê, ¿eby¶my my sie mogli bawiæ.
No to zostanê sobie sêdzi±.Se postojê z chor±giewk±,popatrzê sobie jak sie lejecie,potem zainkasuje i pojade do domu.
Spoko deal!
A tak na serio Emilo to kapujê sytuacjê,ale jako¶ nie widzê tego ¿eby sêdziowie dostawali kasê a zawodnicy co nadstawiaj± karku mieli z tego tylko siniaki...sêdziowie zaczn± dostawaæ to i zawodnicy siê upomn±
Gacunio - chcia³by¶ przyje¿d¿aæ na turniej, nie walczyæ, dostawaæ zjebki, mieæ masê roboty i robiæ to za darmo? A w³a¶ciwie wyk³adaj±c na dojazd itd? Tylko o to chodzi. Ciê¿ko bêdzie siê walczyæ bez sêdziów. Ja wolê walczyæ za darmo bo dla mnie to fun, a fajnie jakby sêdziowie mieli motywator gotówkowy. Taki WIN WIN. Gacek rozumiesz to na pewno, wiêc nie trolluj ;)
warunek: zdany test ze znajomo¶ci regulaminu. Brak ogarniêtych sêdziów a¿ pali.
CYTAT(Dentystek @ 23:54 20.12.2012)
fajnie jakby sêdziowie mieli motywator gotówkowy
Ka¿dy by chcia³ :d
Mam nadziejê ¿e jak ruszy to ogólno¶wiatowe HMB to bujnie siê na tyle ¿e bêd± sponsorzy i nie bêdzie siê trzeba martwiæ o opiekê specjalisty w razie kontuzji,dojazd,treningi itd a mo¿e i sprzêt?
Rozumiem wszystko doskonale ale fajnie by by³o ¿e jak ju¿ sie mo¿e kiedy¶ ta kasa znajdzie to ¿eby zawodnicy oprócz siniaków mieli cos ponad,po prostu ¿eby nie zostali pominiêci bo to zawodnicy siê zebrali,je¼dzili rok w rok na wschód i niejednokrotnie dostawali po ³bie...mam nadziejê ¿e "Polski Bohurt" osi±gnie taki poziom ¿e kaszanki do podzia³u starczy dla wszystkich,na szczê¶cie pewnie bêdzie to w czasach kiedy my, bohurtowi emeryci bêdziemy siedzieæ sobie w cieniu z piwkiem i prawiæ dobre rady jak to "kiedy¶ to by³y czasy..."
CYTAT(Mighty Gacek @ 00:08 21.12.2012)
Mam nadziejê ¿e jak ruszy to ogólno¶wiatowe HMB to bujnie siê na tyle ¿e bêd± sponsorzy i nie bêdzie siê trzeba martwiæ o opiekê specjalisty w razie kontuzji,dojazd,treningi itd a mo¿e i sprzêt?
Rozumiem wszystko doskonale ale fajnie by by³o ¿e jak ju¿ sie mo¿e kiedy¶ ta kasa znajdzie to ¿eby zawodnicy oprócz siniaków mieli cos ponad,po prostu ¿eby nie zostali pominiêci bo to zawodnicy siê zebrali,je¼dzili rok w rok na wschód i niejednokrotnie dostawali po ³bie...mam nadziejê ¿e "Polski Bohurt" osi±gnie taki poziom ¿e kaszanki do podzia³u starczy dla wszystkich,na szczê¶cie pewnie bêdzie to w czasach kiedy my, bohurtowi emeryci bêdziemy siedzieæ sobie w cieniu z piwkiem i prawiæ dobre rady jak to "kiedy¶ to by³y czasy..."
Niby masz racje ale sêdziowanie to naprawde gówniana robota ja kilka razy da³em siê wrobiæ i powiedzia³em sobie ¿e nigdy wiêcej. Ca³y czas trwania turnieju zajêty walki tak naprawdê do koñca i tak nie ogl±dasz bo starasz siê zwracaæ uwagê na faule,punkty i tp. A na koniec i tak kto¶ bêdzie mia³ pretensje. Zauwa¿ ¿e na razie ani zawodnikom ani sêdziom raczej nikt nie p³aci a jako¶ nikt siê do sêdziowania i chêtnych do walki zdecydowanie wiêcej.
CYTAT(Grzegorz £ @ 00:20 21.12.2012)
CYTAT(Mighty Gacek @ 00:08 21.12.2012)
Niby masz racje ale sêdziowanie to naprawde gówniana robota ja kilka razy da³em siê wrobiæ i powiedzia³em sobie ¿e nigdy wiêcej. Ca³y czas trwania turnieju zajêty walki tak naprawdê do koñca i tak nie ogl±dasz bo starasz siê zwracaæ uwagê na faule,punkty i tp. A na koniec i tak kto¶ bêdzie mia³ pretensje. Zauwa¿ ¿e na razie ani zawodnikom ani sêdziom raczej nikt nie p³aci a jako¶ nikt siê do sêdziowania i chêtnych do walki zdecydowanie wiêcej.
Ee s³abo to widze , ¿eby jedni dostawali hajs a drudzy nie, pewnie ¿e robie to dla zabawy, pewnie ze sêdziowanie jest niewdziêczne itd
ale nie b±dzmy naiwni i tak jeste¶my, brakuje tylko kie³basek i piwa rzuconych na odwal
Gacek ma ca³kowicie racje
Ale ja wcale nie umniejszam ich roboty.Uwa¿am ¿e nie tylko sêdziowie zas³uguj± na "godziwe warunki"
CYTAT(Dentystek @ 23:30 20.12.2012)
Co do tego zak³adania d³ugiej broni za g³owê to jest ryzykowna akcja. Jest ona precyzyjnie opisana w zasadach. Nie jest to kwestia czepca czy nie wiadomo czego.
Otó¿ mo¿na w dowolny sposób za³o¿yæ broñ za G£OWÊ czyli jak broñ opiera siê na dzwonie/masce he³mu nie ma mowy o falu.
Je¶li broñ przechodzi przez szyjê pod skosem, ale tak na prawde opiera siê na barku/klatce/plecach to równie¿ nie jest faulem (przechwycenie jednej rêki i g³owy - ³apanie na skos).
Natomiast je¶li broñ oparta bêdzie na szyi/karku jest to traktowane jako d¼wignia na kark lub bezpo¶rednie duszenie.
Nawet je¶li nie by³oby to opisane w zasadach (w wersji wideo zasad BN jest to i tak podkre¶lone) to zabronione s± duszenia i d¼wignie czyli moment w którym drzewiec/ostrze zostaje prze³o¿one na wysoko¶ci szyi powinien zostaæ uznany za faul. Czy to jest na czepcu czy pod nim to sprawa drugorzêdna.
no i o tym w³a¶nie pisa³em w poscie nr 43
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=344871
a co do sêdziów i pieniêdzy dla nich, wojowników, ich dzieci i ¿on, rencistów, emerytów sportowych, prezesów, podw³adnych, zleceniodawców i wykonawców i wielu wielu innych
- jest to temat do rozmowy na d³uugie godziny przy np. wódzie, a ka¿dy wyjdzie i tak ze swoj± racj± i tylko racj±, dopóki nie ma tego hajsu to mo¿emy sobie co najwy¿ej podyskutowaæ.
Proponujê w odrêbnym w±tku.
i s³ówko o gutentagu dentystka.
dla mnie to nic innego jak dwurêczny buzdygan, a co to oznacza w ¶wietle zasad to ju¿ zosta³o powiedziane.
i cieszy mnie jedynie fakt, ¿e po zadaniu paru bolesnych sztuk nie zabrano ch³opcom broni z r±k, jak uczyniono to mi w styczniu tego roku w Górze Kalwarii, po tym jak zadebiutowa³a moja glewia. Bo mam wra¿enie ¿e takie przymusowe rozbrojenie mia³oby znaczny wp³yw na wynik turnieju zarówno niespe³na tydzieñ temu w Ciechanowie jak niespe³na rok temu w Górze Kalwarii.
Takie rzeczy bêd± wyp³ywaæ i nale¿y siê z tego równie¿ cieszyæ, bo zabawa w tej okre¶lonej formie toczy siê stosunkowo nied³ugo, a widaæ, ¿e wszyscy uczymy siê - co ciekawsze - nie tylko na swoich b³êdach.
skoñczy³em,
Dobranoc.
p.s. Marcin za ten cytat z regulaminu otrzymuje ode mnie browara.
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=344991
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 01:05 21.12.2012)
a co do sêdziów i pieniêdzy dla nich, wojowników, ich dzieci i ¿on, rencistów, emerytów sportowych, prezesów, podw³adnych, zleceniodawców i wykonawców i wielu wielu innych
- jest to temat do rozmowy na d³uugie godziny przy np. wódzie, a ka¿dy wyjdzie i tak ze swoj± racj± i tylko racj±, dopóki nie ma tego hajsu to mo¿emy sobie co najwy¿ej podyskutowaæ.
Proponujê w odrêbnym w±tku.
i dobrze,proponuje jak najszybciej - bo jak juz kasa sie zjawi to nie bêdzie paniki tyko gotowy scenariusz
CYTAT
p.s. Marcin za ten cytat z regulaminu otrzymuje ode mnie browara.
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=344991ja dosta³em epilepsji ze smiechu,a jak zobaczy³em odpowied¼ D¿ozefa ¿e szuka³ pó³ godziny to siê ¶mia³em drugie pó³ :D
Przy³±czam siê do browara dla Wo³unia
CYTAT(Mighty Gacek @ 08:50 21.12.2012)
ja dosta³em epilepsji ze smiechu,a jak zobaczy³em odpowied¼ D¿ozefa ¿e szuka³ pó³ godziny to siê ¶mia³em drugie pó³ :D
Przy³±czam siê do browara dla Wo³unia
Mnie natomiast ¶mieszy to , ¿e
Wasze przemy¶lenia skoñcz± siê jak zwykle na "przemy¶leniach"
Co roku tylko gadacie: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24108¯adnych wniosków/efektów nie widaæ .
Wyjdzie na to , ¿e ten temat bêdzie kolejnym zamkniêtym przez moderatora.
Ale co tam , w 2013/14.. powstan± nastêpne - i dojdziecie jednomy¶lnie do wniosku :
"..jest to temat do rozmowy na d³uugie godziny przy np. wódzie, a ka¿dy wyjdzie i tak ze swoj± racj± i tylko racj±.."
¯yczê powodzenia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.