Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Byczyna 2013
> Inne > Kalendarium 2013
Stron: 1, 2
efendi
CYTAT(Macko @ 19:10 01.05.2013) *
...a jak z szam±..czyli korytkiem lub inaczej mówi±c pasz±? we w³asnym zakresie czy...? no w³a¶nie - pytam bo nie doczyta³em siê w tej sprawie info

Witam!
Przepraszam ¿e dopiero teraz , ale w³±snie przyjechali¶my z turnieju w KLiczkowie.
U nas ,zgodnie z tradycj±, szamanie od chwili przyjazdu do odjazdu + uczta.
Nie dzielimy na sniadanie , obiad, kolacje, po prostu jestes g³odny, idziesz i jesz to co w tej chwili jest ugotowane. Szamanie typu wêdliny sery , d¿emy(fuj), sa dostepne ca³y czas.
Czyli stó³ szwedzki.
Na ucztê idzie 5 ¶wiñ + ok 70 kurczaków, ¿e o gulaszach, bigosach, polewkach i reszcie nie wspomnê.
Pozdrawiam
efendi
Patryk Kowalewski
Grupa Odtwórstwa Historycznego von Borcke przyjedzie z rana w sobotê 4.05.2013 poniewa¿ mieli¶my byæ dzisiaj ju¿ na turnieju ale uciek³ nam poci±g i nie mamy czym dzisiaj przyjechaæ do Byczyny wiêc bêdziemy dopiero jutro przepraszam za problem. smile.gif

Pozdrawiam.
Kakofonix
¦wietna impreza - jak zwykle w Byczynie. Orszak trubadura Kakofonixa serdecznie dziêkuje za zaproszenie.
Ewa z Raciborza
Wyniki turnieju ³uczniczego:

I m. Arkadiusz "Aro" Rosiecki - An-onimy 364 p.
II m. Anna "Ann" P³otycia - An - onimy 330 p.
III m. Zbigniew Sawicki - Wolna Kompania £ucznicza z Lubania 320 p.
IV m. Pawe³ "Bouli" Nowak 312 p.
V m. £ukasz Nawalny 308 p.

Wyniki bojówki:

I m. Pan Jaromir - Bia³oru¶ Miñsk
II m. Pan Cichomir - Bia³oru¶ Miñsk
III m. Piotr Biela - Bractwo Rycerskie Herbu Lis z Czerwionki
Globus
No, bojowa ekipa chemiczna co to z ¿elaza z³oto robi i wê¿e z powietrza czaruje dziêkuje gor±co :D do zobaczenia kochani na kolejnej imprezie
Roar
pozwolê sobie wtr±ciæ przys³owiowe 3 grosze , a mo¿e nawet wiêcej
zacznê od walki na pugina³y - bardzo fajna zabawa , aczkolwiek uwa¿am ¿e zasady s± niedopracowane zw³aszcza ¿e czêsto przyznawano punkt osobie która uderza³a 1/2 sekundy wcze¶niej od drugiej.
kolejna rzecz o której chcia³em napomnieæ jest turniej 1 vs 1. Mianowicie skoro impreza by³a datowana na XIII- XVw. do dla czego pojawili siê zawodnicy w uzbrojeni z prze³omu XVI i XVII w. , Nad to pojawi³a siê osoba która z pod nagolenników wystawa³y (o zgrozo) d¿insy - mo¿e i ja w takim razie w³o¿ê na siebie zbrojê zrobion± z w³ókien szklanych na przysz³y rok.
Osobi¶cie uwa¿am ¿e sêdziów by³o za ma³o wiêc jury sêdziowskie nie wywi±za³o siê z swej funkcji.
Na przysz³y rok powinno byæ wiêcej turniejów bojowych np. miecz i puklerz, miecz d³ugi cz broñ drzewcowa.
Jednak mimo wszystko chcia³em powiedzieæ ¿e pomimo pogody która te¿ nie dopisa³a przez pierwszy dzieñ by³o zacnie
Rafa³ Pr±dzyñski
Protoko³y
Rafa³ Pr±dzyñski
ci±g dalszy
Rafa³ Pr±dzyñski
Co do protoko³u pugina³ów to go szukam w betach z turnieju. Najwa¿niejsze ¿e uwzglêdnia nastêpuj±ce rzeczy :

Zwyciêzc± by³ ZAWISZA (Polska) wygrawszy trzy starcia. Drugi by³ DZAKIÆ (Chorwacja) wygrawszy dwa starcia. Staræ by³o sze¶æ. Zwyciêzca by³ tylko jeden.

Sprawê dziñsów mi zg³oszono - nie zanotowano który to zawodnik (móg³ byæ tylko jeden - ja wiem ale ja mia³em ich prawie 40 na g³owie) i zasugerowano z której by³ dru¿yny. Dru¿ynie której dotyczy³a sugestia sprawê poda³em. D¿insy albo odpad³y albo zosta³o to zmienione. Czemu nie spostrzeg³em wcze¶niej - nawet na tym turnieju by³y ze dwa do trzech kompletów przeszywek na nogach o fakturze i kolorze to¿ samym z d¿insami - niemniej trudno by by³o 100% udowodniæ im nie historyczno¶æ - brak smaku, gustu i polotu - owszem - ale tego w regulaminie nie by³o.

Ze 100% pewno¶ci± nie dam siê posiekaæ ¿e na tym turnieju byli zawodnicy w uzbrojeniu z XVI wieku lub pó¼niejszym. Radzi³ bym bardzo dog³êbnie sprawdziæ co zalega w rozmaitych muzeach oraz jak bywa rozmaicie rekonstruowane przez rozmaite katedry. Nie czuje siê na si³ach podwa¿aæ autorytetu Topkapi Istambu³ mimo ¿e mam swoje zdanie na ich temat. Na temat Metropolitan Nowy York te¿ - i co z tego. 1499 rok to te¿ wiek XV a geograficznie ...no có¿.
Mnie osobi¶cie bardziej razi³y elementy XII z XV wiecznymi wi±zane (czyli nie spójne). Sprawa zg³oszona przed turniejem. Decyzja organizatora - priorytet - zabezpieczenia kosztem spójno¶ci. Heroldia jest tylko po to ¿eby s³u¿yæ.

Cytujê " Osobi¶cie uwa¿am ¿e sêdziów by³o za ma³o wiêc jury sêdziowskie nie wywi±za³o siê z swej funkcji".
Komentuje : "Jest to klasyczne topienie kotka przy pomocy m³otka czyli ma³o konkretne podszczywanie pod mur".

Czekam na merytoryczne uwagi od Osób, które s± na tyle bieg³e w sêdziowaniu, ¿e nie potrzebuj± 50 par oczu aby zauwa¿yæ, ¿e jeden zawodnik trafi³ drugiego o pól sekundy wcze¶niej.
Ja takich Heroldów mia³em i znakomicie wprost wywi±zali siê ze swego zadania, za co im niniejszym serdecznie dziêkujê. Ca³a ekipa by³a na tyle wprawna, ¿e zdo³a³a nawet spostrzec trafienia jednoczesne - ergo z powy¿szego wnoszê, ¿e zaistnia³e w czasie poni¿ej pó³ sekundy - ale rozumiem, ¿e to dla niektórych nie do¶cig³e progi praktyki.

Organizator zdecyduje ile turniejów bojowych, jakich i w jakim zakresie siê odbêdzie, a tak¿e kogo do jasnej chce u siebie ugo¶ciæ ...bo ¿eby zrobiæ turniej trzeba zrealizowaæ program, ¿eby mieæ pieni±dze.

I TO ON - te pieni±dze wyk³ada - i warto to sobie uzmys³owiæ.

Na zakoñczenie chcia³em gor±co podziêkowaæ ekipie i za³odze grodowej.
Jako za³oga rozumiem OBRY które sprawnie i szybko sprawi³y i¿ szranki, nag³o¶nienia, pugina³y, sto³y itd - itp niczym w magii stawa³y tam gdzie mia³y i kiedy mia³y.
Jako ekipie chcia³em podziêkowaæ wszystkim pracownikom. Ich profesjonalizm sprawia ¿e obumierali¶my od deszczu jedynie (no niektóre od nadmiernej prohibicji : ) a nie blagi ¶mieci, ekskrementów, g³odu, zimna, brudu itp.
Dziêkujê szarej rzeszy sprawnych i nie dostrzeganych pracowników za ich wysi³ek - gdy my siê s³odko zabawiali¶my.

efendi
CYTAT(Roar @ 10:28 07.05.2013) *
pozwolê sobie wtr±ciæ przys³owiowe 3 grosze , a mo¿e nawet wiêcej
zacznê od walki na pugina³y - bardzo fajna zabawa , aczkolwiek uwa¿am ¿e zasady s± niedopracowane zw³aszcza ¿e czêsto przyznawano punkt osobie która uderza³a 1/2 sekundy wcze¶niej od drugiej.
kolejna rzecz o której chcia³em napomnieæ jest turniej 1 vs 1. Mianowicie skoro impreza by³a datowana na XIII- XVw. do dla czego pojawili siê zawodnicy w uzbrojeni z prze³omu XVI i XVII w. , Nad to pojawi³a siê osoba która z pod nagolenników wystawa³y (o zgrozo) d¿insy - mo¿e i ja w takim razie w³o¿ê na siebie zbrojê zrobion± z w³ókien szklanych na przysz³y rok.
Osobi¶cie uwa¿am ¿e sêdziów by³o za ma³o wiêc jury sêdziowskie nie wywi±za³o siê z swej funkcji.
Na przysz³y rok powinno byæ wiêcej turniejów bojowych np. miecz i puklerz, miecz d³ugi cz broñ drzewcowa.
Jednak mimo wszystko chcia³em powiedzieæ ¿e pomimo pogody która te¿ nie dopisa³a przez pierwszy dzieñ by³o zacnie

Drogi Roarze!
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e nie ilo¶æ a jako¶æ siê liczy, a pierwszy raz od 12-13 lat, nikt do mnie nie lata³ z mord± ¿e sêdziowie co¶ spieprzyli, za co chce sk³adowi sêdziowskiemu pod wodz± Hegemona serdecznie podziêkowaæ. Kto ubra³ jeansy wiem, w dodatku jest to mój przyjaciel, ma ze soba problem , my¶lê jednak ¿e sobie z nim poradzi. Nie widzê w tym ZGROZY, a co ma do tego zbroja z w³ókien szklanych? któr± chcesz ubraæ, nie wiem...
Je¿eli chodzi o uzbrojenie, nie wypowiem siê , bo nie mia³em czasu popatrzeæ. Kto¶ musia³ , karmiæ itd ponad 450 osób z 8 krajów, przez te trzy dni, z czego dwa w deszczu smile.gif
Jak by³e¶ , to sam wiesz ze podgrodzie wypad³o nam z planu. A tam w³a¶nie mia³y siê odbyæ wszystkie inne konkurencje. W grodzie scena, reszta na podgrodziu, w³±cznie z bitw±, dru¿ynówk±, biegami itp...Có¿, tym razem aura nas pokona³a , a nie mog³em przerwaæ kontraktowanych koncertów i przenie¶æ tego wszystkiego z podgrodzia do Grodu.
Mam jednak nadziejê ze pi±tkowe warsztaty siê podoba³y,pomimo deszczu, a sobota zakoñczona Irdoratami grubo po 24:00 tak¿e. Dziêkujê moim ludziom z OBR za to ¿e dali radê sprawnie wszystko przygotowaæ, za to ¿e nie tonêli¶my w ¶mieciach, za to ¿e szamanie by³o ca³y czas, za to ze ka¿dy chêtny móg³ siê wyk±paæ w ciep³ej wodzie i za dy¿ury ca³onocne od ¶rody do poniedzia³ku rano( wtedy wyjecha³a zagranica).
pozdrawiam
efendi
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Chor±giew Zaciê¿na Trzy Miecze serdecznie dziêkuje za zacn± imprezê :-) gdyby by³o za du¿o s³oñca by³o by mniej kameralnie a ¿e s³onko pojawi³o siê od samego rana w sobotê to turniej wielce zacny odby³ siê w potokach ale ju¿ s³onecznych promieni :-)
Ka¿dy z nas wielce sobie Byczyñsk± atmosferê wielce chwili. Przyznaæ musimy te¿ ¿e zadowolenie z sêdziowskiego trio mamy znaczne, ale jak¿e mog³o byæ inaczej je¶li Hegemon obrany zosta³ królem herbowym.
Fakt faktem lekka skaza jeansów siê pojawi³a ale skoro znane s± personalia rycerza jeansów :-) nie bêdziemy siê tu rozwodziæ
Jedzonko , napitki i muzyka po prostu to jest to co nas rok do roku poza atmosfer± grodu sprowadza.
Wielkie serdeczne dziêki Efendi i Ewo za zacny i miodem lej±cym siê na serce turniej :-) ju¿ nie mo¿emy siê doczekaæ og³oszenia kolejnego.
winnajola
Serdeczne podziêkowania za kolejn± wypasion± imprezê. Szczególne podziêkowania Efendiemu za suche miejsce dla moich ludzi smile.gif
Dziêkujê te¿ wszystkim tym, którzy pomogli dziewczynom upchn±æ worki z zio³ami smile.gif
cacy
More maiorum-mieszczanie grodu Konitz bardzo dziêkuj± za udan± imprezê. Deszcz to element ¿ycia jakie nas otacza i musimy z tym ¿yæ. Dziêkujemy za wspania³± organizacjê, mi³e chwile z poznanymi lud¼mi i liczymy na zaproszenie w przysz³ym roku. Deszcz nas pokona³ (pokazali¶my po³owê mo¿liwo¶ci) wiêc na kolejny rok postaramy przygotowaæ siê lepiej.
Pozdrawiam Cacy
Ewa z Raciborza
CYTAT(Ewa z Raciborza @ 22:58 06.05.2013) *
Wyniki turnieju ³uczniczego:

I m. Arkadiusz "Aro" Rosiecki - An-onimy 364 p.
II m. Anna "Ann" P³otycia - An - onimy 330 p.
III m. Zbigniew Sawicki - Wolna Kompania £ucznicza z Lubania 320 p.
IV m. Pawe³ "Bouli" Nowak 312 p.
V m. £ukasz Nawalny 308 p.

Wyniki bojówki:

I m. Pan Jaromir - Bia³oru¶ Miñsk
II m. Pan Cichomir - Bia³oru¶ Miñsk
III m. Piotr Biela - Bractwo Rycerskie Herbu Lis z Czerwionki

Ze wzglêdu na brak mo¿liwo¶ci edycji postu (dlaczego? kiedy¶ mo¿na by³o!) chcia³am dodaæ, i¿ trzecie miejsce w bojówce zaj±³ Mati "Zawisza" z Bractwa Rycerskiego Herbu Lis z Czerwionki. Obaj przystojni, wiêc mi siê pomyli³o smile.gif
Indar
CYTAT(Ewa z Raciborza @ 13:41 08.05.2013) *
Ze wzglêdu na brak mo¿liwo¶ci edycji postu (dlaczego? kiedy¶ mo¿na by³o!) chcia³am dodaæ, i¿ trzecie miejsce w bojówce zaj±³ Mati "Zawisza" z Bractwa Rycerskiego Herbu Lis z Czerwionki. Obaj przystojni, wiêc mi siê pomyli³o smile.gif

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=26944
Ewa z Raciborza
Wyniki konkursu na naj³adnieszy glejt:

I miejsce:
Teatr z Po³ocka (Bia³oru¶)
Wyró¿nione glejty:
Dru¿yna Defensores Virtutum - Bractwo Zamku Grodno
Wolna Kompania £ucznicza z Lubania
Ksiêstwo Nyskie
¦l±ska Rota Najemna
Bractwo Signum Temporis z £êczycy

Przepiêkny glejt wykona³ w drewnie równie¿ Pysio z Czerwionki, jednak¿e dotyczy³ zesz³orocznego turnieju Kuszniczego. Do³±czy³am go na Picasê do wgl±du.

Ludzie czêsto pytaj± mnie jak powinny wygl±daæ wspó³czesne glejty na turnieje rycerskie (nie myliæ i kojarzyæ z ¶redniowiecznym glejtem). Regu³y nie ma. Najlepsz± nauk± jest pokazanie kilku propozycji.

Link do strony z glejtami:

Naj³adniejsze glejty

Dziêki wszystkim za udzia³ w moich warsztatach kaligraficznych i wyk³adzie o demonologii ludowej.
efendi
Wszystkie strony:
www.grod.pl.tl
www.mistrzostwawbyczynie.pl.tl
www.opolskiebractworycerskie.pl.tl

zosta³y edytowane i uaktualnione. wszêdzie s± linki do zdjêæ. Na www.mistrzostwawbyczynie.pl.tl s± wyniki turniejów rycerskich i turnieju so³ectw.

Pasowanie

https://picasaweb.google.com/Wawotschnitz/P...iskupicachV2013

Chrzciny

https://picasaweb.google.com/Wawotschnitz/C...iskupicachV2013

Turniej - pi±tek, sobota, niedziela

https://picasaweb.google.com/Wawotschnitz/M...iWByczynieV2013
stephan z yam
chcia³bym zdementowaæ pod³e i nieprawdziwe informacje nt. ³uczniczego na tegorocznej byczynie;
od poczatku:

- regulamin by³ wywieszony wcze¶niej - effendi siê tym zaja³
- jak zauwa¿y³ organizator - nie jest do koñca potrzebne by uczestnicy na necie czytali listê konkurencji, maj± byæ gotowi do strzelania i rywalizaji
- regulamin, lista konkurencji, lista nagród, tabele dla uczestnikow, cele etc by³y przygotowane na d³ugo przed turniejem
- niewielu pewnie zauwa¿y³o - ale kilka dni z rzêdu pada³o, m¿y³o i la³o na przemian przez co, nie tylko czê¶æ konkurencji nie mogla byæ przeprowadzona, ale i tor ³uczniczy dodatkowo zosta³ zaopatrzony w przeszkody wodne i daszek, a co za tym idzie, dziêki aurze niezale¿nej od prowadz±cego, lista konkurencji musia³a byæ nieco przemieniona, ale by³o to czynione do¶c p³ynnie [tak misiê wydaje przynajmniej]
- ka¿da konkurencja by³a!!! wyra¼nie t³umaczona przed rozpoczêciem strzelania, zarówno to co sie tyczy "jak oddawac strza³y" jak i "ile punktow" prowadzacy przewidzia³ w danej konkurencji. jesli kto czego nie zrozumia³... to mo¿e dlatego ze s³ucha³ bez zrozumienia
- konkurencje by³y punktowane ró¿nie - ale zawsze tak samo dla wszystkich strzelajaych! wiêc kazdy mia³ prawo zdobyæ max ilosc punktow przewidzianych w danej konkurencji
- ka¿dy mia³ takie same przeszkody w zdobywaniu punktów: i sedziego, i wilgoæ, i s³oñce, i wiatr... dementujê plotke jakobym komu¶ u³atwial strzelanie przez skracanie dystansu, powiêkszanie tarczy czy wy³±czanie wiatru etc etc
- nie by³o zerowania punków przed fina³em, nie wpomina³em o tym, jedynie co, to glo¶no odpowiada³em na pytania co to zerowania jakie wysz³y od uczestników
- tak po zakoñczeniu strzelania, kilku uczestników strze³a³o miedzy sob± na punkty
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.