Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Mazowiecki Fest.Hist. WIKINGOWIE I WENEDZI --> 3-6.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2
ilm
w sprawie otwarcia bram w sobotnia noc - podziekowania naleza sie (o ile sie nie myle) Panser Galter Drott, bo to oni postulowali o biala tarcze i jak pamietacie w polaczeniu z goscinnoscia Jarla Einara dalo nam to wypasiona popijawe.

Brodar - nie spac, zwiedzac !

Ilm

pees. dajcie znac co z fotkami
Nat
Dziêki, Thorvald! tracker.gif tracker.gif tracker.gif

Nie wiem, na ile Pancerne Knury przyczyni³y siê do otwarcia grodu, ale je¶li tak by³o - uk³ony równie¿ dla nich. Nawet pomimo tego, ¿e ¶piewali szanty bum.gif
Thorvald
CYTAT(Nat)
Dziêki, Thorvald! tracker.gif tracker.gif tracker.gif

Zawsze do uslug :P.

CYTAT(Nat)
Nie wiem, na ile Pancerne Knury przyczyni³y siê do otwarcia grodu, ale je¶li tak by³o - uk³ony równie¿ dla nich. Nawet pomimo tego, ¿e ¶piewali szanty bum.gif

A no nie tylko Knury spiewaly szanty :P. Staralismy sie ich wspomagac jak tylko sie dalo smile.gif.

"zegnajcie nam dzis hiszpanskie dziewczyny..."

No i w koncu poznalismy historie marynarskich portek :D.
Harp
Jacy niektórzy ludzie s± nie¶wiadomi, tak jak Ilm mówi³ to Knury za³atwili, ¿e by³a imprezka w grodzie pijacy.gif . I wierzcie mi, to by³ przypadek, i gdyby nie Snori i Tiodmar by¶cie dalej p³ywali w namiotach moro.gif maniac.gif bic.gif
Nat
Jak kto¶ mia³ namiot okopany tak jak my, to nie musia³ siê martwiæ, ¿e mia³by w nim p³ywaæ. Poza tym, jeden siê otworzy³o, zrobi³o baldachim, i mia³o siê duzo miejsca pod wiat±. Wiêc nawet, jakby grodu nie otworzyli, to my by¶my nie narzekali ass.gif
Poza tym akurat nie pozna³am Snori i Tiodmara wiec nie wiem czemu mam akurat im dziêkowaæ :P i tak zale¿a³o to od Jomsborczyków.
Peruk
CYTAT
Miêdzy mas± trupów ¶ciel±cych siê pod stopami hordy nie¶miertelnych widzia³em kilku panikarzy :P

Nie bardzo wiem co przz to rozumiesz, bo ja tam na ten przyk³ad rzeczywi¶cie trochê spanikowa³em, kiedy mój sztywny imacz od tarczy wbi³ mi siê w klatkê pod naporem jakich¶ 8 ludzi. Pewnie dlatego mam pêkniête tylko jedno ¿ebro szczerba.gif ¯eby by³o ¶mieszniej zauwa¿y³em to dopiero wczoraj (czyli w poniedzia³ek:) )

CYTAT
Jacy niektórzy ludzie s± nie¶wiadomi, tak jak Ilm mówi³ to Knury za³atwili, ¿e by³a imprezka w grodzie . I wierzcie mi, to by³ przypadek, i gdyby nie Snori i Tiodmar by¶cie dalej p³ywali w

Ale jakie to ma znaczenie? By³o ¶wietnie i nie widzê powodu by robiæ jakie¶ smrody zamiast wspominaæ mi³o spêdzony czas. Sk±d przepraszam wiesz ¿e gdyby nie Snori i Tiodmar (z ca³ym szacunkiem dla ich zas³ug jakiekolwiek by nie by³y) to nie otworzono by grodu. W koñcu jak to ju¿ napisa³a Nat
CYTAT
i tak zale¿a³o to od Jomsborczyków.

bo jakby nie patrzeæ to by³a ich warownia i nie mieli ¿adnego obowi±zku nas tam zapraszaæ

Podsumowuj±c jeszcze raz
DZIEKI SERDECZNE WSZYSTKIM KTÓRZY PRZYCZYNILI SIÊ DO STWORZENIA NIEPOWTARZALNEGO KLIMATU SOBOTNIEJ IMPREZY

I tu moim skromnym zdaniem mo¿emy zakoñczyæ rozwa¿ania na temat kto i w jaki sposób zrobi³ komu dobrze. Skupmy siê na tym co by³o w tej imprezie ¶wietne, a je¶li ju¿ mamy jakie¶ uwagi to niech bêd± one tak konstruktywne jak te które przytoczy³ szanowny Thogrim (wzi±³em sobie do serca uwagi o plastikach w obozie, oj wzi±³em). Marudz±c jedynie na wszystko jak leci, nigdy nie uda nam siê zrobiæ imprezy o której powiemy kiedy¶ ¿e by³a perfekcyjna.
A tego chyba wszyscy by¶my chcieli.

Pozdrawiam
Peruk
Hildr
To ja konstruktywnie - do Einara tym razem:
1) o zaletach nie bêdê siê rozwodziæ, wszyscy je znaj±, a specyficzne regu³y inscenizacji bitwy nie zaliczaj± siê do czo³ówki moich problemów. Wróci³am zadowolona.
2) na przysz³y raz postarajcie siê mileñcy, ¿eby zaplanowane wydarzenia odbywa³y siê o wyznaczonej porze. Co do turnieju ³uczniczego - tr±ci³ pora¿k±. Miejsce wybrane dobrze, tylko owiane tajemnic±. Do tego pe³na dezinformacja odno¶nie pory. £ucznicy biegali tam i z powrotem usi³uj±c siê czegokolwiek dowiedzieæ. Robi±c co¶ spoza listy priorytetów te¿ wypada robic to porz±dnie. Albo nie robiæ wcale.
3) cool.gif rozumiem, ¿e okna widokowe w prysznicach skonstruowane zosta³y w nadziei, ¿e t³umnie zjad± siê same gracje, których wdziêki uciesz± serca wojów? (Sk±din±d dla osoby, która naprawdê chce albo musi siê umyæ, wydatek 2 z³ nie jest chyba nadmierny? - to do oburzonych)
Thorvald
A jeszcze zapomnialem napisac o jednej rzeczy, o ktorej Jarl Einar powiedzial na uczcie w grodzie. Mianowicie zlodzieje. Zginelo nam pare malych drobiazgow, ale najbardziej pozadana przez nas do odzyskania rzecza byla miska. Byla to dosyc duza micha, z ktorej luzem mogloby sie najesc przynajmniej pol druzyny. Miala ok. 25-30 cm srednicy i o glebokosci ok. 10 cm. Naprawde nie chcialbym byc na miejscu kogos, kto z ta miska przyjedzie na jakas impreze, na ktorej ja sie pojawie lub ktos inny z mojej druzyny. Nie mowie juz o ludziach, ktorym zginal miecz. Moze miska nie jest jakims tam cennym przedmiotem, ale to nie ma jak dla mnie znaczenia.

W ogole to zenada jest to ze w naszych kregach znajduja sie tacy ludzie...
Sigurd
W³a¶nie, co ma powiedzieæ jeden z Jantarów, któremu ukradziono miecz, portfel i komórkê w ci±gu kilku minut - to tylko w naszym piêknym kraju jest mo¿liwe...
Thorvald
CYTAT(Sigurd)
W³a¶nie, co ma powiedzieæ jeden z Jantarów, któremu ukradziono miecz, portfel i komórkê w ci±gu kilku minut - to tylko w naszym piêknym kraju jest mo¿liwe...

Dlatego Sigurdzie mowie, ze miska jest niczym w porownaniu do tego co tam ludzie potracili. Pewnie polowa nawet jeszcze nie wie, ze cos stracila... ale tak jak mowie... ja ta miske poznam...

i wtedy moj Bjorn sie zajmie delikwentem :D.
Nat
Nasz kolega przyuwa¿y³ takiego jednego co chcia³ wej¶æ do namiotu i rzuci³ siê za nim w pogoñ z no¿em... ale choæ wie, jak go¶ciu wygl±da³, nast. dnia ju¿ go nie widzia³, choæ szuka³.
Wniosek: pewnie ostatnimi czasy kto¶ sta³ sie ubo¿szy o jakie¶ elementy stroju.... Bo naprawdê nie chce mi siê wierzyæ zeby kto¶ z "klimatów" by³ a¿ tak bezczelny....
Kadlin
je¶li to by³ kto¶ z klimatów, to by³a to osoba o bardzo drastycznym podej¶ciu do swojego ¿ycia, bo jak sie ludzie zwiedz± kto to, to naj³agodniejsza forma zado¶æuczynienia bedzie odr±banie palców, potem dopiero pozosta³ych odstaj±cych (bêdz nie) czê¶ci cia³a. Ale tego raczej wszyscy "w klimacie" s± ¶wiadomi, wiêc Nat mo¿e akurat mieæ racje ¿e by³a to osoba, która przebra³a sie dla niepoznaki. W koñcu w stroju w obozie nie rzuca sie tak nikomu w oczy, ka¿dego cywila, który skrêca z turystycznego szlaku od razu da sie wy³apaæ.
Aga
wtam wszystkich!loki08.gif

co do tych kradziezy, to ja rownie¿ podej¿ewam, ¿e nie byl to nikt z "naszych". A nawert jesli to w najblizszym czasie sie nie pokaze na wyjazdach. Jak to ktos powiedzial...." rozniesli by go na mieczach i doprawili dainaxami". nadzur.gif maniac.gif

A wracajac jeszcze na chwilke do otwarcia grodu to powiem, ze nie tylko Pancerne Knury i kilka innych osob mialo w tym swoj udzial. Dodam ze mala delegacja Elagu Nord rowniez miala w tym swoj skromny udzial. Co w cale nie zmienia faktu ze Jarlowi naleza sie poklony tracker.gif i podziekowania za wspaniala impreze.

Reszta plusow i minusow zostala juz wczesniej wypunktowana przez Nat i Kadlin wiec nie bede sie powtarzac , tylko sie podpisuje. smile.gif
Sigurd
Oto link do strony Banderii ze zdjêciami: http://www.janusz.iav.pl/galeria_rynia.htm
Mam nadzieje, ¿e Janusz vel Kakofoniks siê nie obrazi.
Hendomir
W ubieg³ym roku jako¶ nie mia³em okazji natkn±æ siê na ten proceder , to straszna kapa ¿e trzeba bedzie chyba wystawiaæ warty i pilnowac sobie rzeczy bo kradna sku.....ny na beszczelnego , ten rok juz sie zle zaczo³ bo na 1 wyje¿dzie koledze pokradli ca³kiem sporo sprzêtu:( mnie nic jeszcze nie zgine³o ale kto wie?? jak z³apie to ubije jak psa podobno te¿ jakie¶ cyganki chodzi³y po obozie....
Gere
Ano syf, z³odzieje siê krêc±...potem taki 14 latek kupi na alegro fajny miecz za 300 z³ i nie bedzie naprawde wiedzia³ od kogo. Trzeba uwa¿aæ i pilnowaæ sprzêtu...a przyznam ¿e to napewno miejscowe ¼ule krad³y..mo¿e i w przebraniu.. na pohybel...rgrhrg
Peruk
CYTAT
W³a¶nie, co ma powiedzieæ jeden z Jantarów, któremu ukradziono miecz, portfel i komórkê w ci±gu kilku minut

Zaraz Zaraz....

Czy ten miecz nie zgin±³ przypadkiem w sobotê po po³udniu?
Bo je¶li tak, to z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e podczas wycieczki do sklepu zauwa¿y³em kilku podchmielonych m³odzieñców (JESTEM W STANIE ICH ROZPOZNAÆ) zmierzaj±cych od strony festiwalu i wymachyj±cych jakim¶ mieczem Wtedy by³em przekonany ¿e byæ mo¿e go nabyli albo w kramach, albo od kogo¶ prywatnie (Wcze¶niej oferowali nam 1000z³ za he³m bigsmile2.gif ).
Na 100% byli to miejscowi, poniewa¿ koja¿yli doskoale wszystkie okoliczne lokale bigsmile2.gif a poza tym zapamiêtale konwersowali z autochtonami.
Najciekawsze jednak w ca³ej sytuacji jest to, ¿e wcze¶niej byli oni spisywani przez policjê, a co za tym idzie, byæ mo¿e uda siê ich namierzyæ. Wiem oczywi¶cie ¿e szansa na znalezienie ich jest znikoma, a prawdopodobieñstwo odzyskania sprzêtu jest jeszcze mniejsze, jednak prosze osoby zainteresowane o kontakt na PRV. MO¿e co¶ siê oda wykombinowaæ.

Pozdrawiam
Peruk
Jaros³aw (Gêsik)
Tak mnie nasz³o po obejzeiu tych zdjêæ, mam nadziejê ¿e nie we¿miecie tego za bardzo do siebie.
Jestem przedstawicielem wieków tzw. pó¼nych i juz od d³u¿szego czasu obserwujê ¿e ruch ten stara siê (mo¿e nie wszyscy - ale jednak) rozwijaæ w kierunku coraz wiêkszej historyczno¶ci. Grupy powstaj± lub przekszta³caj± siê w w±sko datowane i dok³adnie umiejscowione np. Burgundia 1470 - 1490, niech za przyk³ad pos³u¿y te¿ projekt "Bozi bojownici" - grupa o w±skim zakresie dia³alno¶ci.
St±d moje pytanie do starszych, epokowo, braci w ruchu. Czy wcze¶ni te¿ tak do tego podchodz±? Bo jak ogl±dam zdjêcia z imprez to np. podczas inscenizacji bitew widaæ nie³e przemieszanie kultur i uzbrojenia. najczê¶ciej wygl±da to tak, przybywaja na bitwe s³owianie , wikingowie i kto wie kto jeszcze dziel± sie na pó³, po czym dochodzi do mlocki.
Czy planuje siê lub czy odbywaj± siê imprezy typu - "sluchajcie - datujemy imprezê ok 950 -1000, organizujemy bitwê s³owianie kontra wikingowie"
Sprawa dotyczy te¿ tych he³mów typu vendel, czy s± one dopuszczalne w uzbrojeniu np XI wiecznym?, wybaczcie laikowi ¿e sie dopytuje - nie z chêci j±trzenia to a z ciekawo¶ci. Ja oczywi¶cie rozumiem wzglêdy bezpieczeñsta ale w tzw. odtwarzaniu nie zawsze to jest najwa¿niejsze.
Chêtnie zobaczy³bym kiedys starcie dwóch dobrze zrobionych odmiennych kultur, no chyba ¿e zak³adacie du¿e przenikanie siê kultury i uzbrojenia, co jednak mnie osobi¶cie jako historykowi wydaje siê mocno dyskusyjne.

Pozdrawiam
Naprawdê bez uszczypliwo¶ci
Jaros³aw
Trollsky
Witam

niestety zlodzieje sie panoszyli, zginely nam napewno 2 rogi do picia i pewnie cos jeszcze co wyjdzie podczas pakowania na nastepna wczesna impreza.

jak spotkam kogos z tymi rogami (poznam je bo sam je robilem) to bedzie dla tej osoby zle anger.gif
szkoda ze oboz zostal podzielony , kupcy zamiast bawic sie z reszta zostali na uboczu

Pozdrawiam

Goliat
Boran
Witam
Choæ nie jestem historykiem a w RR siedzê nied³ugo, postaram siê przynajmniej trochê rozwiaæ w±tpliwo¶ci Jaros³awa. Ktokolwiek mo¿e, niech mnie wesprze.

CYTAT(Jaros³aw)
Jestem przedstawicielem wieków tzw. pó¼nych i juz od d³u¿szego czasu obserwujê ¿e ruch ten stara siê (mo¿e nie wszyscy - ale jednak) rozwijaæ w kierunku coraz wiêkszej historyczno¶ci. Grupy powstaj± lub przekszta³caj± siê w w±sko datowane i dok³adnie umiejscowione np. Burgundia 1470 - 1490, niech za przyk³ad pos³u¿y te¿ projekt "Bozi bojownici" - grupa o w±skim zakresie dia³alno¶ci.
St±d moje pytanie do starszych, epokowo, braci w ruchu. Czy wcze¶ni te¿ tak do tego podchodz±?

U wczesnych te¿ jest k³adziony du¿y nacisk na historyczno¶æ, ale ró¿nice nie s± tak du¿e ani zmiany tak rewolucyjne, by datowaæ grupê na okres 20 lat i konkretny region.

CYTAT(Jaros³aw)
Bo jak ogl±dam zdjêcia z imprez to np. podczas inscenizacji bitew widaæ nie³e przemieszanie kultur i uzbrojenia. najczê¶ciej wygl±da to tak, przybywaja na bitwe s³owianie , wikingowie i kto wie kto jeszcze dziel± sie na pó³, po czym dochodzi do mlocki. Chêtnie zobaczy³bym kiedys starcie dwóch dobrze zrobionych odmiennych kultur, no chyba ¿e zak³adacie du¿e przenikanie siê kultury i uzbrojenia, co jednak mnie osobi¶cie jako historykowi wydaje siê mocno dyskusyjne.

Owszem, jest tak devil.gif No ale co do uzbrojenia to do¶æ trudno o "przemieszanie" bo z tego co wiem wszêdzie by³o w miarê podobne (np. miecze by³y w ogromnej wiêkszo¶ci kute w Nadrenii, terytorialnie czy kulturowo ró¿na by³a co najwy¿ej oprawa) Poza tym spore wp³ywy miêdzykulturowe jednak by³y - jak kto¶ widzia³, ¿e jakie¶ rozwi±zanie jest skuteczne (albo mu siê podoba³o - np. w przypadku elementór stroju), zaczyna³ stosowaæ. ¯eby nie by³o, nie mówiê tu o kompletnym eklektyzmie tylko w miarê racjonalnym przejmowaniu niektórych elementów.

CYTAT(Jaros³aw)
Sprawa dotyczy te¿ tych he³mów typu vendel, czy s± one dopuszczalne w uzbrojeniu np XI wiecznym?, wybaczcie laikowi ¿e sie dopytuje - nie z chêci j±trzenia to a z ciekawo¶ci. Ja oczywi¶cie rozumiem wzglêdy bezpieczeñsta ale w tzw. odtwarzaniu nie zawsze to jest najwa¿niejsze.

O tym ju¿ gdie¶ by³o, ale nie pamietam gdzie face4.gif

Pozdrawiam

Boran
Jaros³aw (Gêsik)
CYTAT
U wczesnych te¿ jest k³adziony du¿y nacisk na historyczno¶æ, ale ró¿nice nie s± tak du¿e ani zmiany tak rewolucyjne, by datowaæ grupê na okres 20 lat i konkretny region.

Jak najbardziej rozumiem to ale... interesuje mnie na ile powszechne by³y w¶ród polskich plemion dajmy np. Wi¶lan i Polan, m³oty Thora jako ozdoby i he³my okularowe. Je¿d¿ê czasami na wczesne imprezy jako cywil lub uczestnik jesli impreza jest niedatowana i widzê ¿e podej¶cie do takich kwestii jest raczej swobodne. Czy czasami nie dziejê sie tak ¿e kultura wikiñska jest bardziej no¶na?
Kwestia skali wydaje mi sie tu spraw± pierwszorzêdn±, bo oczywi¶cie z pewno¶cia byli tacy u nas , którzy mieli he³m okularowy ale czy to daje prawo do powszechnego jego u¿ywania? Czy czasami nie przek³amujemy w ten sposób historii. Pó¼ne wieki tez maja ten problem, co roku jest dyskusja i próba usprawiedliwiania obecno¶ci he³mów garnczkowych na Grunwaldzie.
No dobrze ju¿ sie nie wtr±cam bo robi siê nie na temat.
Pozdrawiam
Hildr
Pytanie o powszechno¶c m³otów Thora i he³mów okularowych w¶ród Wi¶lan i Polan by³o z pewno¶ci± retoryczne. Oczywi¶cie ¿e nie.
Funkcjonalno¶c "wendeli" nie ulega kwestii. Ale nieproporcjonaln± zgo³a przewagê liczeb± elementu skandynawskiego w¶ród polskich wcze¶niaków t³umaczy³abym równiez uzupe³niaj±c Twoje stwierdzenie o no¶no¶ci tej kultury okre¶leniem "rozpoznawalno¶æ". Dziêki m.in. kamieniom runicznym istnieje ikonografia, na której mo¿na siê wzorowaæ. Dla S³owian z terenu Polski przed XI wiekiem nie mamy praktycznie nic. St±d rozwi±zanie typu "wiking" jest bezpieczniejsze równie¿ dlatego, ¿e oprócz gêby chroni jej w³a¶ciciela przed dylematem "mrok czy nie mrok?"
Boran
Co do m³otów Thora to widocznie s± tak "fajne", ¿e ka¿dy musi mieæ (ja nie mam devil.gif )
Okulary - có¿, najpowszechniejsze by³y he³my ¿ebrowe. Jedyne znalezisko z okularami to Giermundbu, wszystkie pozosta³e, które siê dzisiaj nosi to wariacje na ten temat. No a w¶ród S³owian ich wystêpowanie na pewno nie by³o codzienno¶ci±.

CYTAT(Jaros³aw)
Kwestia skali wydaje mi sie tu spraw± pierwszorzêdn±, bo oczywi¶cie z pewno¶cia byli tacy u nas , którzy mieli he³m okularowy ale czy to daje prawo do powszechnego jego u¿ywania? Czy czasami nie przek³amujemy w ten sposób historii.

Niestety - wiêkszo¶æ z nas nie powinna nosiæ kolczug ani nawet stalowych he³mów icon_wink.gif nie mówi±c ju¿ o walce mieczem.

CYTAT(Jaros³aw)
No dobrze ju¿ sie nie wtr±cam bo robi siê nie na temat.

To ja te¿ ju¿ wiêcej nie bêdê

pozdrawiam
Boran
Mi¶ z Brochowa
Có¿, "eklektyzm" anger.gif historyczny jest tu kwesti± samego datowania imprezy -

VIII-XIw.

W ten sposób mo¿na wiêcej ludu po prostu ¶ci±gn±æ :-)

A mo¿e zrobimy Grunwald 1400-1750?

:-))))))))))))
Zawisza
co do stosowania m³otów Thora to nie wiem natomiast co do zapo¿yczeñ....

wpad³ mi w ³apki katalog muzeum z Grudzi±dza z wykopaliskami min. z Gruczna gm. ¦wiecie nad Wis³± i tam w¶ród wielu ozdób znaleziono importy z Rusi koraliki, zawieszkê, krzyzyki wiêc to przenikanie kuiltur by³o chyba do¶æ znaczne a i odleg³o¶æ od Rusi du¿a.
Nat
Zgadzam siê, przenikanie kultur w tamtym czasie by³o, u nas na Pomorzu mo¿na to zaobserwowaæ - jak równie¿ i w innych miejscach, gdzie kwit³ handel i wymiana kulturowa.
Wiadomo, nie nale¿y przesadzaæ, S³owianie niekoniecznie Mjollniry nosili, ale czepiaæ siê za bardzo te¿ nie ma co.
Zreszt±, czê¶æ dru¿yn, jak i nasza, jest mieszana - s³owiañsko-wikiñsko-wareska. Kiedy wychodz± razem, mo¿na siê przypierniczaæ, ¿e za du¿y ekleltyzm. A to po prostu banda najemników, a nie regularna armia z takimi samymi mundurkami.
Sretno!
megamrok
porównywa³em ju¿ Wasza imprezê i turniej w Piasecznie ( patrz tamten temat)
ale cos dorzuce . Ca³a Wasza impreza to ju¿ Europa king.gif poza paroma szczegu³ami.
Te szczegu³y to ogranizacja na miejscu, wkur...rzaj±ce rzeczy w rêkach vików - plastik,
pucha, pecik itepe, do tego mina : odp... sie ode mnie, robie co chce, bo wiking jestem,
nie?? bigsmile2.gif . poza tym chaosik z tym, co sie w³a¶nie dzieje ( o tym za chwile) no i brak
jakiejs ochrony ( z³odzieje, ³epki, tybylcy i inni najebani (przyjezdni? kolesie wojów?)
któraby zerkne³a na ca³o¶c - ³epki s± wtedy mniej wyrywne.
Organizacja - ja by³em tylko skromnym widzem - nie mam znajomych, wiêc chcia³em
sie pogapiæ. No i z tym bylo ciê¿ko, bo nie by³o wiadomo, co bêdzie dalej, i kiedy.
I tu pomys³ ( widzia³em w Piasecznie, i dzia³a³) - tam by³ normalny go¶æ prowadz±cy,
ubrany za szkota, historyczny do bólu ( cos o tym wiem) i zajebi¶cie gadaj±cy o
wszystkim - co bêdzie, kiedy, jak i wogule. Nie macie czasem takiego znajomego,
co by Wam prowadzi³ impreze? - Bo jest tak du¿a respekt.gif , ¿e samo sie prosi, ¿eby
by³a prowadzona . To i tury¶ci , i swoi wiedzieliby wszystko, co i kiedy.
pzdr. Mmrok
Sigurd
W³a¶nie sobie wróci³em z Foteviken i nawi±zujac do tematu z³odziejstwa w Polsce - w Szwecji zostawiali¶my ca³y towar i sprzêt na podwórku na ca³a noc bez obawy zaginiêcia czegokolwiek. Ciekaw jestem, czy kiedy¶ Polacy zmienia mentalno¶æ...
Verdandi
Nie wiem czy ten lin juz byl, ale daje na wszelki wypadek. Mysle ze wielu z was z przyjemnoscia odnajdzie sie na tych zdjeciach:

http://www.zajac.pl/zdjecia.php?strona=10&...owie%20w%20Ryni
Thjodmar
Harp na litosc.... THJODMAR!!!! I SNORRI!!!!
Mogl bys zapamietac smile.gif

Komentarz do imprezy zostanie zapewne przedstawiony przez Jarla i bedzie on wyrazal zdanie calej Drott.

Ja od siebie dodac tylko moge iz bylem ma wszystkich "Ryniach" i ta byla dla mnie stanowczo pod wzgledem organizacyjnym najgorsza. Sczegoly pozniej.

Za literowki przepraszam, pozno juz.
Verdandi
hm...
CYTAT
Komentarz do imprezy zostanie zapewne przedstawiony przez Jarla i bedzie on wyrazal zdanie calej Drott.

a ja tam nie lubie jak sie za mnie wypowiadaja....
Jugger
Zawsze mozesz zmienic Jarla...
Sigurd
Pensary, rodzinne brudy pierze siê w domu :-)
Odna
Witajcie!
Mnie siê w Ryni ca³kiem podoba³o, a to,¿e mog³o by byæ lepiej, to mo¿na powiedzieæ o ka¿dej imprezie. Do³±czê do powy¿szych uwag tylko tyle, ¿e fajnie jak bitwê zapowiada granie rogów i bêbny ( jak by³o w zesz³ym roku)

Ja osobi¶cie mam pytanie : co z osobami niezrzeszonymi? Takimi jak ja?
Trochê g³upio tak przyjechaæ i nic nie robiæ ( w grupie zawsze co¶ siê wykombinuje). I jak zg³aszæ chêæ przybycia? Ja tam nawet w kuchni siedzieæ mogê ( co by pewnie zadowoli³o niektóre ¿o³±dki pat.gif )

S³awa wszystkim!

P.s. Mam trochê fotek s± calkiem fajne ( trochê zabaw i du¿o bitew).
Biorg
Witam!

Odna - w zasadzie nie przyjmujemy "wolnych strzelców". Nie mniej, je¿eli s± tacy chêtni, to zawsze mog± do³±czyæ do innej grupy (na zasadzie najemnika czy "pomocy w kuchni"). Je¿eli dowódca danej grupy we¼mie za takiego "wolnego strzelca" odpowiedzialno¶æ - to nie ma problemu...

Biorg
ilm
ja tak zrobilem i nie bylo problemow (moze wynika to ze specyfiki druzyny, ktora mnie zaadoptowala).

ilm

pozdrawiam HCW!
Odna
S³awa!
Dziêki za radê napewno tak zrobie nastêpnym razem.
Tymczasem czekam na powa¿ne propozycje icon_wink.gif .
Gere
Przyslij zdjêcie to bêdziesz je¼dziæ z Nami mad.gif
ilm
chyba, ze nie chcesz angazowac sie w silniej rozwiniete struktury i chcialabys popracowac nad mala druzynka, wiesz, najpierw nas dwoje, pozniej sie zobaczy (kwestia zdjecia nadal aktualna smile.gif

bum.gif
Odna
Dziêkujê za tyle propozycji!

Jednak, drogi Ilmie, dru¿yna wiêksza lepsza. Mo¿na czego¶ siê nuczyæ od bardziej do¶wiadczonych kolegów i kole¿anek.
I pomimo to, ¿e w tym roku ju¿ nigdzie pojechaæ nie mogê, to wprzysz³ym chetnie siê za³apiê na wiêkszo¶æ imprezek!
A co do zdjêcia- za³±czniki mi nie wchodz±- trochê techniki i wiking siê gubi!
ilm
hahaha

wiekszy znaczy lepszy tak ? wielu ciekawych rzeczy mozna nauczyc sie od bandy wikingow, tym bardziej doswiadczonych... bum.gif uwazaj na siebie na tych imprezach ;)

pozdr
Sigurd
Nie bój siê Ilma dziewczynko :-), Ilm szybko odchodzi w niebyt jak zaczyna spo¿ywaæ mocne trunki i wtedy mo¿esz z nim zrobiæ co tylko zechcesz bigsmile2.gif
Tak nawiasem pisz±c - zauwa¿y³ kto¶, ¿e walimy ostro offtopikiem ? :-)
Nat
znaj±c specyfikê tego forum, i tak mo¿na by siê dziwiæ, ¿e offtopic zacz±³ siê tak pó¼no bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
sretno!
Verdandi
ciekawa jestem czy ktos mialby jeszcze zdjecia z tej imprezy i chcialby sie podzielic?
Odna
S³awa!

Za³aczniki mi nie wchodz±. Wiêc jak chcesz to mo¿ecz mi podaæ e-maila. Chêtnie siê podzielê zdobyczami mego aparatu!
Piotr Niemir Kotowicz
Ja jeszcze kilka s³ów odno¶nie historyczno¶ci wcze¶niaków. Tendencje s± niestety ró¿ne - od wk³adania na siebie co popadnie z przestrzeni 200 a nawet 300 lat po zawê¿anie datowania na powiedzmy X - 1 po³ XI wieku. Niestey próby wê¿szego datowania elementów stroju i uzbrojenia z Europy Srodkowej jak na razie zawodz±. lepiej wiêc skupiaæ sie albo na jakim¶ elemencie etnicznym w miarê dobrze datowanym (np. Polanie wielkopolscy z 2 po³. X - pocz. XI wieku, Pañstwo Wielkomorawskie z IX - pocz. X wieku, czy Wêgrzy z X wieku) albo powielaæ standardy. Datowanie imprezy na wieki VIII-XI jest z historycznego punktu widzenia nieporozumieniem dla Europy Srodkowej. Cezura X wieku jest tutaj wyra¼nie widoczna. Inaczej jest u wikingów, ale nawet tam takie datowanie jest mocno naci±gane (I PAMIÊTAM TUTAJ O LINDISFARNE). Powoli jednak zazczyna siê to zmieniaæ, ale naprawdê powoli i vendeli jest jeszcze baardzo du¿o na wczesnych imprezach podobnie jak zdarzaj± siê he³my awarskie, longobardzkie, a nawet w typie Sutton Hoo. Wszytsko jednak zale¿y od organizatorów imprezy.

Pozdro
Gunnar
Moze trochê zdieæ bardzo po czasie...... bigsmile2.gif

http://gunnar.freewebpage.org/Moje%20wypra...YNIA%202004.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.