Witam.
teraz ja co¶ od siebie powiem o odlewaniu.
Jak wiecie rozwijam technikê lania w formy piaskowe.
Ostatnio odlewalem 18 takich samych klamer ( klamra (CS) - wojsk konfederackich z wojny secesyjnej w USA)
Sporo niudanych :niedolane , powierzchnia strasznie porowatzy a , miescowo zapiaszczone , bomble powietrza w odlewie , skurcz odlewniczy deformuj±cy odlew .
WSZYSTKO ma znaczenie .
Podstawa to wilgotno¶æ piasku - jej zakres jest bardzo ma³y (musi byc sypki , ale po ¶cisnieciu w d³oni zostawiaæ kszta³t - a do tego nie mo¿e byæ czuc wilgotno¶ci na d³oni.
i tu problem - bo jak doleje sie wody do zbyt suchego piasku to po wymieszaniu ma sie miliony grudek mokrego piasku otoczonych suchym miaskiem.
Dalsze mieszanie i miksowanie wiertark± powoduje tylko zmniejszenie wielko¶ci grudek.
Takie grudki w formie to ma³e bomby z wod± - czyli do czosnku:-(
Rozwiazaniem jest po rozmieszaniu - przesianie (czesciowo przetarcie) piasku przy pomocy sita (kupi³em takie wielkie)
Przez to idealnie sie miesza woda z piaskiem i mamy taki aksamitny piasek.
Zurzyty piasek tak samo przecieramy przez sito (pozbywamy sie grudek itp)
O wszystkim trzeba mysleæ :
-Dolna czesc formy ma byæ maksymalnie ubita - tak aby idealnie odwzorowa³a detale.
-górna czesc musi byæ ubita mniej intensywnie aby by³a porowata - a do tego trzeba ponak³uwaæ drutem piasek aby stworzyæ kana³y którymi bedzie odprowadzane powietrze.
-trzeba na dolnej czesci narysowaæ w±skie szczeliny odprowadzaj±ce powietrze.
-ca³y uk³ad wlewowy musi byæ maksymalnie g³adki, bez guzow , wg³êbieñ itp - aby matal móg³ szybko i bez k³opotów przemkn±æ dalej.
musi byc ubity , bo metal potrafi zabieraæ ziarna piasku i znajduj± sie one w odlewie.
-trzeba wydedukowaæ jak bedzie p³yn±æ metal i tak zrobiæ uk³ad wlewowy aby wszedzie dotar³.(gdy mamy cieniutkie odlewy - trzeba wlewy dawaæ co 1 cm - inaczej matal sie nie doleje.
-trzeba obci±¿ac forme przed zalaniem - bo raz matal po wlaniu podnius³ gorn± czê¶æ formy i wyla³ sie dooko³a -na buty.
Jak sie nauczy i wyczuje jak sie to je to procent nieudanych odlewow spadnie do kilku procent .
Na poczatku na 10 przemiotów wychodzi³o mi 2...... lub 1.........
Teraz na 10 przemiotów wychodzi 8.....9............
Teraz robiê tzw choinki - czyli kilka klamerek po³±czonych z sob± systemem wlewowym - wszystko dok³adnie wyszlifowane.
tak± choinkê odciskam w formie i mam idealnie odcisniete powiedzmy 4 klamerki z ca³ym systemem wlewowym.
Nie ma strat przy wyjmowaniu modelu z piasku (nie osypuj± siê scianki) itp.
Mam gotowy oddzielny system wlewowy (wypolerowany) ktory stosujem jako uniwersalny do wielu przedmiotów - po odci¶niêciu po prostu tylko uzupe³niam brakuj±ce fragmenty i gotowe.
Z kolei np w klamrze
http://www.mardinus.home.pl/oferta/odlewy_01.php?id=170Musia³em sastosowaæ uk³ad wlewowy umieszczony wewn±trz klamry - (k³opot potem z jego usuniêciem) - lecz to jedyna mozliwo¶æ przy przedmiocie o tak cienkich i zawi³ych ¶ciankach aby wszedzie sie dola³o .
U mnie podobny b³±d jak wyszed³ na zdjêciu Remingtona powstaje przy zbyt mokrym piasku , lub przy zbyt suchym , lub zbyt ma³o ubitym..........
Ale zawsze mo¿na to skorygowaæ po 15 minutach i odlac od nowa.....
S± jakie¶ pytania?