Na pocz±tek info dla "kramiarzy". Jutro zapodam namiar na cz³owieka zajmuj±cego siê tym tematem. Zg³oszenie dywizji pancernej z Biecza zosta³o przyjête ale pu¶ciæ proszê jeszcze na priv.
Program na niedzielê:
Program Turnieju „O z³oty warkocz Tar³ówny” 2012
12,00 - Otwarcie turnieju
- Pokaz sprawno¶ci chor±¿ych - Gwardia Nowa Dêba
- Pokazy walk ¶redniowiecznych - AIH Sarmata
i barokowych
- Musztra pawê¿ników
13,00 - Oficjalne rozpoczêcie turnieju. Salwa, przemarsz wojsk
13,30 - Pokaz sprawno¶ci rycerskiej (konie) - Grupa konna A. Burego
14,30 - Bractwo ¶w. Jerzego Wyszehrad
15,00 - Pokaz artyleryjski, nabijanie armaty - AIH Sarmata i inni
15,30 - Inscenizacja z czasów Rokoszu Lubomirskiego
16,00 - Walki fina³owe zapasów rycerskich
16,15 - Pokaz tañców dawnych
17,00 - Turniej dru¿yn „Obrona chor±¿ego”
17,30 - U³ani Ksiêstwa Warszawskiego (konie) - Grupa konna A. Burego
18,30 - Bractwo ¶w. Jerzego Wyszehrad
19,00 - Fina³ turnieju w walce na d³ugie miecze
19,15 - Fina³ turnieju samojeden, wrêczenie g³ównego trofeum
19,45 - Inscenizacja bitwy ¶redniowiecznej
20,00 - Pokaz musztry XVII gwardii miejskiej - Gwardia Nowa Dêba
20,30 - Taniec ognia.
20,50 - Bitwa koñcowa.
Jak widaæ tradycyjnie jest ciasno :-). Z turnieju ³uczniczego zrezygnowa³em, bo kiedy¶ dosta³em zj...bê od ³uczników, ¿e siê na tym nie znam. Moja wiedza w tym temacie siê nie zmieni³a. Aczkolwiek bêdzie s³omianka, mo¿e dwie i miejsce do strzelania. Jak zainteresowani bêd± chcieli zrobiæ turniej, no problem. "Szkotki" nie wsadza³em w program bo nie wiem czy siê znajd± chêtni, Jak bêdzie wola ludu to zrobimy meczyk. Zapasy na trocinach (sorry Gregor) ale zapewniê wodê do op³ukania siê, choæ ponoæ trociny dobrze robi± na mêsko¶æ. Kto jeszcze nie widzia³ pokazu Braci Wêgrów to bêd± dwie okazje po temu :-). Teraz sprawy finansowe, choæ ryczerze o pieni±dzach nie mówi±. Ze wzglêdu na ogóln± nêdzê w tym roku oraz perspektywê wyp³acania z bud¿etu tego kraju odszkodowañ za nies³uszne powómienia "weso³ej kompanii" z Pruszkowa, ¿o³d niestety jest w symbolicznej kwocie 100 z³ na rêkê dla ciê¿kozbrojnego, który aktywnie uczestniczy w naszych zabawach tj inscenizacjach. ¯o³du mam w kieszeniu dla pierwszych 30 ch³opa. Paru ju¿ siê zg³osi³o.
Nagrod± g³ówn± w turnieju samojeden jest Warkocz Tar³ówny plus jaki¶ fant od kuj±cego na miejscu p³atnerza z Rzeszowa. W pojedynku pi±tek prezent rzeczowy od genera³a dywizji Gregora a i ja przewietrzê swoj± piwnicê. W mieczu d³ugim, hmmm pomy¶limy. W zapasach nagroda to oko³o 2 m3 trocin
. Kochani sza³u nie ma ale jak bêdzie la³o i zrobi siê tradycyjne dêbiñskie b³oto to wra¿enia s± nie zapomniane, ci co byli to wiedz± a ci co nie byli bêd± zachwyceni :-) Ja stajê na g³owie, ¿eby by³o fajnie. Zapraszam :-)