Koñczê pisaæ ksi±¿kê o husarii pod Wiedniem, na potrzeby której uda³o mi siê zebraæ kilkadziesi±t ilustracji husarzy z drugiej po³owy XVII w. Na ¿adnej z nich NIE MA tak zwanej "polskiej szabli husarskiej" (przyk³ady tu: http://www.husaria.jest.pl/szabl05.jpg i http://www.husaria.jest.pl/szabl02.jpg ) , której czas powstania datuje siê na drug± po³owê XVII w. Powstaj± wiêc pytania:
1. czy ta datacja jest aby na pewno prawid³owa?
2. a mo¿e jest prawid³owa, lecz polska szabla husarska nie by³a tak popularna / typowa, jak to sugeruj± ró¿ne opracowania?
Jakie jest Wasze zdanie? Kto w ogóle wpad³ na pomys³ (i na jakiej podstawie), ¿e tzw. polska szabla husarska pochodzi z XVII w. Przeszuka³em kilka ksi±¿ek (Zab³ockiego, Kwa¶niewicza, ¯ygulskiego) i nie bardzo znajdujê odpowied¼ na te pytania.
Przy okazji, chcia³bym aby ten w±tek sta³ siê równie¿ miejscem, gdzie bêd± prezentowane ¼ród³a (pisane, graficzne, wykopaliska), które pozwol± siê zorientowaæ jakie szable w jakich okresach by³y popularne. Zacznê sam.
W za³±czniku szabla u boku husarza, z obrazu Martino Altomonte "Bitwa pod Parkanami" (9 X 1683). Choæ obraz powsta³ dopiero w 1694 roku, to Altomonte przygotowywa³ siê do jego namalowania ju¿ od 1684 r.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Co¶, co mi najbardziej przypomina szablê husarsk±, widnieje na innym obrazie Altomonte: bitwa pod Wiedniem 1683. Obraz tak¿e z 1694 r. Tyle, ¿e:
1. szabli nie u¿ywa husarz
2. brakuje jej tak zwanego palucha
A poni¿ej rêkoje¶æ szabli poleg³ego pod Wiedniem Stanis³awa Potockiego (poleg³ wiod±c husariê do szar¿y). Obraz powsta³ po jego ¶mierci. Pokazuje go w stroju husarskim. Ca³o¶æ bêdzie w mojej nowej ksi±¿ce "Husaria pod Wiedniem".
Ni¿ej rêkoje¶æ szabli hetmana Micha³a Kazimierza Paca (zmar³ w r. 1682; obraz z r. 1692). Ca³y obraz hetmana, w piêknej zbroi husarskiej, w mojej ksi±¿ce "Niezwyk³e bitwy i szar¿e husarii".
A tutaj postaæ (towarzysz lekkiej jazdy; a mo¿e pancerny lub husarz "po cywilu"?) z obrazu Altomonte pokazuj±cego elekcjê Augusta II w 1697 roku. Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik