Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szable (w szczególno¶ci husarskie) XVI-XVIIIw.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Stron: 1, 2, 3
Kuklinowski
CYTAT(Kuklinowski @ 14:47 23.07.2013) *
Witam,
ju¿ od wielu lat moim marzeniem jest posiadaæ w domu szable husarsk± i zastanawiam siê u kogo/ w jakiej firmie j± sobie zamówiæ. Jakie¶ 3 lata temu upatrzy³em sobie Star± strzelbê, jednak oni zawiesili dzia³alno¶æ i potrzebuje rady kogo wybraæ. Dodam i¿ nie zajmuje siê fechtunkiem lecz rekonstrukcj±, ale chcia³bym aby replika odznacza³a siê przede wszystkim solidno¶ci± itp.

ewentualnie szabla wêgiersko-polska bo jeszcze siê nie zdecydowa³em :D b±d¼ co b±d¼ firma/osoba/instytucja wykonuj±ca repliki broni bia³ej ze szczególnym uwzglêdnieniem RON

sorry w z³e miejsce wklei³em pytanie, nie potrafiê tego usun±æ...
Rados³aw Sikora
Znajomy podes³a³ mi ten portret i zbli¿enie na szablê. Czy¿by z 1677 roku? A mo¿e portret pó¼niejszy? Co s±dzicie? Portret przedstawia Benedykta Wojnê.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
A ja jakie¶ bli¿sze informacje co do tego sk±d ten portret jest?
Rados³aw Sikora
CYTAT(B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy @ 21:12 11.08.2013) *
A ja jakie¶ bli¿sze informacje co do tego sk±d ten portret jest?

Jeszcze nie wiem, ale zapytam.
Rados³aw Sikora
To s± zdjêcia z ksi±¿ki "Portretas Lietuvos Did¾iojoje Kunigaik¹tystėje" (Portret w Wielkim Ksiêstwie Litewskim) autorstwa Marija Matu¹akaitė. Wydanie z 2010 r. Obraz jest przechowywany w zbiorach Muzeum Narodowego Litwy (Lietuvos nacionalinis muziejus) w Wilnie.

Autorka nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e portret pochodzi z r. 1677. Dodaje tylko, ¿e rokokowy kartusz mia³ byæ malowany nieco pó¼niej. Wiadomo, ¿e portretowany Benedykt Wojna zmar³ ok. 1680 r.
Szlachcianka z sascianka
Mis ie wydaje, ale tylko intuitywnie, ze to kopia z 18w 2 pol. Dzisiaj wlasnie widzialam w Lawrze peczerskiej kopie w takim stylu portretu Tyszkiewicza.
Towarzysz ciê¿kiego kufla
A tutaj dorzucam rycinki, gdzie mo¿na zauwa¿yæ ciekawe szable z kab³±kami, które wygl±daj± na siegaj±ce 1/3 lub po³owy rêkoje¶ci. Jeden obraz jest Hondiusa z 1606, drugi nie pamiêtam angsad.gif
Rafa³ Szwelicki
Wszystko to s± kopie z Abrahama de Bruyna "Omnium pene Europae, Asiae, Aphricae atque Americae Gentium Habitus" z 1577-1581 r. By³y tak dobre ¿e jeszcze w XVII wieku je kopiowano na potrzeby bordiur map etc...
Rados³aw Sikora
Najnowsze odkrycie Zbyszka Hunderta. Lwowska ksiêga grodzka z 1671 roku.Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

-------

A tu dla porównania fragment lwowskiej ksiêgi grodzkiej z 1670 r. (od Piotra Borka). Czy¿by to by³o uzbrojenie petyhorca?Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
karelinatus
Podbijê mo¿e z tak± ciekawostk±:

http://www.hermann-historica.de/db2_en/onl...ewaffenneu.html

Aukcja na Hermann Historica, poniewa¿ niestety co¶ nieprzyjazny bezpo¶rednim linkom silnik, wiêc podajê, ¿e aukcja Lot Nr. 3353

"A Polish/Hungarian hussar's sabre, mid-17th century "

Mo¿e kto¶ siê pokusi o s±d nad datowaniem i autentyczno¶ci±, zw³aszcza rêkoje¶ci?
panbrat
Czy równocze¶nie z ewolucj± oprawy rêkoje¶ci szabli husarskiej nastêpowa³a ewolucja oprawy pa³asza husarskiego, czy te¿ przeskoczy³ on od razu z wzorców tureckich na pa³asz z rêkoje¶ci± zamkniêt± i paluchem? Czy by³y jakie¶ etapy po¶rednie?
karelinatus

Epitafium Bernarda Wierusza z ko¶cio³a w Wieruszowie. Podobno z 1623 roku.

Mam jeszcze ma³e zdjêcie tej rze¿by w ksi±¿ce, gdzie wygl±da dziwnie inaczej... Niby to samo, a ma³e szczegó³y siê nie zgadzaj±, co wzbudza pewne podejrzenia. dunno.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.