Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ciêciwy - gdzie kupiæ, jak zrobiæ ?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2
Shyshka
Witam
To mieszkamy blisko smile.gif
W Miêdzyzdrojach jest takie wysypisko? O ile mi wiadomo mamy jedno (chodzi mi o wysypisko ¶mieci) i to zamkniête. A mo¿e znajdê w ¦winouj¶ciu wysypisko miejskich s³u¿b komunalnych?
Ja w kwestii robienia ³uków to jestem pocz±tkuj±cy, wiêc mam zapytanie. Zakupi³em linkê do mocownania zas³on (grubo¶æ ¶rednia, nie rozci±ga siê) czy nada siê na ciêciwe do ³uku? dunno.gif
Pozdrawiam
Abrat
Jeszcze raz (ju¿ to robi³ Vislav) odsy³am do poczytania sobie tematów w tym dziale, a nie zawracania g³owy innym. Na pocz±tek poczytaj te¿ regulamin FREHY i zasady korzystania z forów i internetowych list dyskusyjnych!!!

pozdrawiam
Abrat
arekc
mam pytanie gdzie w warszawaie znajduj± siê sklepy ³ucznicze ??
arekc
jestem pocz±tkuj±cym ³ucznikiem i mam pytanie gdzie w warszawie moge kupiæ ciêciwe do luku apacz
Owka
Dwa tematy ni¿ej jest:
Ciêciwy - gdzie kupiæ, jak zrobiæ?

glowa_w_mur.gif

Ale w ramach programu ochrony pocz±tkuj±cych:
W Warszawie raczej ciê¿ko, najlepiej wysy³kowo w Centrum £uczniczym (najlepiej wys³aæ faks, to chyba jedyny ¶rodek komunikacji miêdzyludzkiej, który do nich dociera - sprawdzone!)
http://www.centrum-lucznicze.pl/
Je¶li Apacza nie maj± na stronie, to nie przejmuj siê i pisz i tak, bo Centrum £ucznicze to "rodzinna filia" Bisoka, który apacze w³a¶nie robi.
krogulec3000
gdzie dostane Dacron?? s± jakie¶ zamienniki tego?? dzi¶ w alpinistycznym znalaz³em linke kewlarow±, nie rozci±ga siê i jest wytrzyma³a, nadaje suiê na ciêciwe??
Szogun
Podejrzewam ¿e siê nadaje, moja ciêciwa jest w³a¶nie kevlarowa. Mo¿e nie jest to historyczne, ale za to wolno siê niszczy smile.gif
Bodzio
Witam.
Podpowiedz dla Arekca- sklep sportowy Warszawa ul £ukowska 2 tel 22/6370962 Bialkowski ,lub Luksport ul .Potocka 25 reszta nalezy do Ciebie, tam kupisz cieciwy.
Pozdrawiam
azagthoth
CYTAT(krogulec3000)
gdzie dostane Dacron?? s± jakie¶ zamienniki tego?? dzi¶ w alpinistycznym znalaz³em linke kewlarow±, nie rozci±ga siê i jest wytrzyma³a, nadaje suiê na ciêciwe??

Witam
http://www.luksport.pl/sklepik/index.php?c...3a&filter_id=21
Szybko i solidnie
Pozdrawiam
piotr3339
jak mozna zrobic ciêciwe z dratwy, s³ysza³em ze jest jakas maszyna do robienia do owijek
Zawisza
Co do dratwy to ci nie powiem jednak je¿eli chcesz byæ bardzo historyczny to ciêciwy wykonywano z nici jedwabnych, zarówno sam± ciêciwê jak i owijkê natomiast pêtle mocuj±ce ciêciwê do ³uku - z rzemienia z niewyprawionej skóry - jak pisze Miedwiediew w zbrojowni kremlowskiej wszystkie zachowane cieciwy by³y tak wykonane (mialy nawet po 200 jedwabnych nitek). Istnia³a te¿ mo¿liwo¶æ wykonania ciêciwy z d³ugiego rzemienia z niewyprawionej skóry poddanego specjalnej obróbce (ten sam autor oraz Arab archery). Acha ta metoda tyczy siê szczególnie ³uków wschodnich.
Je¿eli nie zale¿y ci na historyczno¶ci s± w sklepach ³uczniczych specjalne nici zarówno do ciêciw jak i do owijek.

pozdrawiam Zawisza
Vislav
CYTAT(piotr3339 @ 04:19 22.12.2006) *
jak mozna zrobic ciêciwe z dratwy, s³ysza³em ze jest jakas maszyna do robienia do owijek

Witam
Przenios³em Twoje pytanie do w³a¶ciwego tematu - poczytaj sobie trzy poprzedzaj±ce strony.

Zanim za³o¿ysz nowy temat sprawd¼ istniej±ce - pozdrowienia Vislav
KubaK.
Czy móg³by mi wyt³umaczyæ (pisemnie) jak zrobiæ ciêciwê tak± jak w ksi±¿ce Jaros³awa Jankowskiego "Drewniany ³uk ¶redniowieczny". Ca³± ksi±¿kê przeczyta³em mo¿e z 5 razy i nie mog± zrozumieæ jak sie robi ciêciwê sposobem autora ksi±¿ki.
Viator
O rany... Cze¶æ, Kuba. Chcia³bym Ci pomóc ale to, widzê, trzeba ³opatologicznie. icon_wink.gif

Sorki, nie mam czasu na dok³adniejsze narysowanie tego, w dodatku muszê to sfotografowaæ, bo oprogramowanie skanera mi siad³o, ale mo¿e Ci to wystarczy. Patrz szkic w za³±czniku:

Rys. 1). Ustawiasz ramiona przyrz±du w pozycji wzd³u¿ i tak je przybijasz/przykrêcasz ¿eby wymiar L odpowiada³ d³ugo¶ci ciêciwy plus 1-2 cm.

Rys. 2). Obracasz ramiona w po³o¿enie robocze. Ko³ki tworz± prostok±t.

Rys. 3). Nawijasz g³ówne w³ókna ciêciwy wokó³ prostok±ta tyle razy ile trzeba (grubo¶æ ostatecznie uzyskanej ciêciwy bêdzie dwa razy wiêksza niz grubo¶æ osi±gniêtej przy nawijaniu wi±zki; np. jak oblecisz 20 razy to bêdziesz mia³ ciêciwê na 40 w³ókien grub±).

Rys. 4). Nastêpnie owijasz dodatkowo mniej wiêcej po³owê tego (np. 10 razy) dooko³a jednego ramienia. Powtarzasz to samo dla drugiego ramienia (to jest wzmocnienie strefy pêtli).

Rys. 5). Teraz ³apiesz wszystkie w³ókna rozci±gniête pomiêdzy ko³kami nale¿±cymi do jednego ramienia przyrz±du dodatkow± owijk±. Powtarzasz to samo dla drugiego ramienia (to jest zebranie w³ókien pêtli w ca³o¶æ).

Nastêpnie przecinasz przy obu ko³kach TYLKO I WY£¡CZNIE wi±zkê dodatkow± - tê z punktu/rysunku 4). w miejscach oznaczonych przeze mnie symbolem no¿yczek, a potem obracasz ramiona przyrz±du do po³o¿enia wyj¶ciowego (tego z punktu/rysunku 1). ).

Pokaza³em to dla jasno¶ci na dodatkowych detalach A, B, C:
A: przecinasz wi±zke dodatkow±;
B: sytuacja po przeciêciu wi±zki dodatkowej;
C: sytuacja po obróceniu ramion do po³o¿enia z punktu/rysunku 1).

Rys. 6). Owijasz dodatkow± owijk± na odcinku D2 (patrz oznaczenie na detalu "C"), uzyskuj±c w ten sposób na odcinku D1 swobodn± pêtlê do za³o¿enia na gryf. Powtarzasz to samo z drugiej strony i zdejmujesz gotow± ciêciwê z przyrz±du.

Pamiêtaj o u¿yciu nici wstêpnie nawoskowanej lub nacieraniu jej woskiem w trakcie nawijania na przyrz±d, bo po spleceniu i za³o¿eniu owijek nie zrobisz tego tak dok³adnie jak powiniene¶.

Proste? icon_cool.gif

No to do roboty i powodzenia!
Minos
A w którym momencie (i jak/ile razy) nale¿y skrêcaæ ciêciwê?
Braturad
Witam braæ rycerska

Ja swoj± ciêciwe zrobi³em ze sznurka konopnego (kosztuje do 4 z³) o przekroju ok. 1,5 mm z sze¶ciu nitek, owijke na ¶rodku cieciwy z dratwy szewskiej ( w k³êbku 30 metrów do 6 z³). Nawoskowa³em j± woskiem ze zwyk³ej ¶wieczki. Ciêciwa nie strzêpi sie ani nie pêka. Ma wytrzyma³o¶æ ponad 50 kg chocia¿ ³uk mam 22 kg. Mówie ponad bo nie mam wiêkszego si³omierza smile.gif
Cream
Mam pytanie odno¶nie ciêciw robionych z jedwabiu - czy zwyk³y jedwab, który mo¿na zakupiæ w pasmanterii siê nada? Kupi³em tak± niæ jedwabn± do szycia, jest przeciêtnej grubo¶ci i do¶æ s³aba. Wytrzymuje ok. 3-4 kg ciê¿aru, przy czym dobra dratwa lniana wytrzymuje 9 kg (¶rednio).

W zwi±zku z tak ma³± wytrzyma³o¶ci± jedwabiu mam pytanie: op³aca siê z tego robiæ ciêciwy? Do ³uku 20kg musia³aby mieæ 26 w³ókien, by³aby bardzo gruba. A s³ysza³em ¿e najlepsze ciêciwy wykonywano z jedwabiu w³a¶nie. Jak to jest? A mo¿e to z³y jedwab z pasmanterii?
robert w. Wielki
Z góry mówiê, aby mnie poprawiæ, je¿eli jestem w b³êdzie: czy jedwab na ciêciwy nie by³ czasem,
nie-przêdzony? -bo je¶li mam racjê, wówczas taki z pasmanterii nie wchodzi³ by w grê...
arcimir
Witam, wykonywałem cięciwę z dratwy, wyszła znakomicie, choć sposób wykonania mocno uproszczony. Pozwolę sobie pokrótce opisać:

1. Zdobywamy deskę, listwę, kołek o długosci nieco większej od cięciwy.

2. Wbijamy dwa gwoździe na odpowiedniej odległości (ja miałem wymierzoną cięciwę z włokien sztucznych, więc po prostu naciągnąłem ją na tych gwoździach, wbiłem je i zdjąłem cięciwę). Gwożdzie maja wystawać 2-3 cm.

3. Ok. 20cm w stronę środka deski od tych gwoździ wbijam dodatkowe gwoździki.

4. Do małego gwoździka przywiązuję dratwę i wykonuję zaplanowana liczbę zwojów, kończąc na tym samym gwoździku, z tym, że zacząć trzeba: mały gwoździk - najbliższy duży gwóźdź, przeciwległy duży gwóźdź. Nie odwrotnie, bo będzie się pętał na środku cięciwy duży kawałek dratwy , który będzie trzeba obciąć i będzie mylił przy liczeniu włÃ³kien.

5. Na obu końcach dodaję dratwę nawiniętą na krótkiej pętli duży gwóźdź - mniejszy gwoździk tak, aby liczba włÃ³kien dratwy na uchu była taka sama jak na środku cięciwy.

6. Mocno zawiązuję końce dratwy, aby się nie poluzowało.

7.Wykonuję owijki na końcach cięciwy (pomiędzy gwoździami małym i dużym) tak, aby wszystkie włÃ³kna były dobrze uchwycone i nic się nie luzowało, owijkę kończę ok. 2cm przed małymi gwoździkami i ok. 4cm przed dużymi

8. Zdejmuję z gwoździ całość, to, co wystaje spod owijki a co było na małym gwoździku (tzn. to, co wystaje w kierunku środka cięciwy) odcinam tak, aby nie wszystkie naraz w tym samym miejscu się kończyły, żeby owijka ładnie wyszłą, i uzupełniam owijkę.

9. Wykonuję owijkę na uchu na długość dopasowaną do gryfu łuku, i ewentualnie uzupełniam owijkę na cięciwie, aby skrócić ucho.

10. Zakładam na łuk i ciesząc oczy wykonuję obie owijki tam, gdzie będą palce (dobrze to zrobić nieco grubszą dratwą)

11. Gdzieś po drodze uciekło mi woskowanie.

W sumie jest to bardzo uproszczona wersja przyrządu opisanego przez p.Jankowskiego, a tu narysowanego pięknie przez Viatora. Można powiedzieć, że opisują oni wersję LUX, a to, co ja opisuję, to taka wersja zubożona, antyimportowa (choć działa!).
Zakładana jest dokładna znajomość długości cięciwy - chyba najłatwiej to zrobić wiążąc cięciwę ze zwykłego sznurka z tworzywa i dobrać jego długość - jak tak strzelałem dobrych parę miesięcy, aż w końcu zachciało mi się cięciwy bardziej historycznej...
Pozdrawiam ewentualnych naśladowców smile.gif
Cream
Najhistoryczniej jest zrobiæ ciêciwê flamandzk± (skrêcan±), ale taka ciêciwa to naprawdê wrzód na d**ie. Nawet po rozci±gniêciu jest rozci±gliwa, ponadtko strasznie gruba.

Ponawiam swoje pytanie o jedwab: z jakiego jedwabiu mo¿na zrobiæ ciêciwê? Czy jedwabna niæ z pasmanterii siê nada?
arcimir
Witam, chcia³bym dodaæ parê uwag do wcze¶niej zamieszczonego opisu prostego przyrz±du do robienia ciêciwy. A wiêc gwo¼dzie musz± wystawaæ 2-3 cm ponad listwê, bo trudno przek³adaæ jest k³êbek z dratw± w czasie wykonywania owijek. Ponadto lepiej wykonaæ ciêciwê o 2-3 cm d³u¿sz±, bo po opleceniu zakoñczeñ robi siê dziwnie krótka (i nie chce siê rozci±gaæ!). Sam± owijkê w miejscu trzymania palców najlepiej wykonywaæ ju¿ po za³o¿eniu ciêciwy na ³uk.
Do ³uku 19kg (z ga³êzi robinii akacjowej) da³em 8 nitek lnianych o wytrzyma³o¶ci ok. 12 - 15kg ka¿da.
Obawia³em siê zmniejszenia zasiêgu strza³u, ale by³ podobny jak przy ciêciwie z linki syntetycznej.
Wra¿enia po za³o¿eniu nowej ciêciwy - ³uk uzyska³ taki wygl±d, ¿e a¿ mi³o by³o popatrzeæ, choæ rowki na gryfach trzeba by³o nieco powiêkszyæ. Oparcie dla palców dobre, mo¿na by³o odrzuciæ skórkê. No a potem przysz³a kolej na strzelanie. Na pocz±tku - koszmar! Nie daje siê celowaæ patrz±c przez ciêciwê (za gruba!), dwa treningi posz³y na wstêpne wypracowanie jakiej-takiej celno¶ci. Kilka strza³ trzeba by³o odrzuciæ - mia³y osady dostosowane do cieñszej ciêciwy i ¼le siê nimi strzela³o. Ale wszystko to rekompensowa³o poczucie, ¿e strzelam z ³uku, jakiego móg³ u¿ywaæ jaki¶ nasz pra-przodek uganiaj±c siê za zwierzyn± na obiad. Chocia¿ on pewnie lotek do strza³ na super-glue nie klei³... icon_wink.gif
Monika ksf
Ja z lnian± super hisorical power ciêciw± pasujê! Albo ¶ci±gam toto po ka¿dej serii, by siê za szybko nie rozciagnê³o, a jak pozwolê sobie na szczyptê lenistwa, to muszê zaraz skrêcaæ ciêciwe, by j± skróciæ (jak nie ustawiê opymalnego naci±gu, zsuwa mi siê toto z gryfu). Upier...liwe jest to, jak chole...ra. Nie wie kto¶, gdzie kupic darokonw± cieciwê gotowca w Kraku? Wolê "obciachowo" strzelaæ ze szlachetnego drewna z tak± wspó³czen± ciêciwk± ni¿ motaæ siê co chwila ze ¶ciagniem-zak³adaniem-¶ciaganiem-zakladaniem-mierzeniem, skrecniem-zak³adniem, mierzeniem, ¶ci±ganiem.... crazy.gif
"Internowo" ciêciwy nie zamówiê, bo jest do wyboru tylko chyba wersja "standard" do fabrycznych laminatów, pewnie ze sta³a fabryczn± d³ugo¶ci±. Podobno jest w Krakowie jaki¶ oddzia³ £ukbisu (na miescu bym sobie "przymierzy³a" ciêciê do ³uku), ale nigdzie w necie nie znalaz³am na niego namiarów.
Frodo
CYTAT(mblade @ 20:04 01.10.2007) *
"Internowo" ciêciwy nie zamówiê, bo jest do wyboru tylko chyba wersja "standard" do fabrycznych laminatów, pewnie ze sta³a fabryczn± d³ugo¶ci±. ...

W £uksporcie mo¿esz zamówiæ praktycznie dowolnej d³ugo¶ci. Tylko przed zamówieniem zmierz dok³adnie ¿±dan± d³ugo¶æ nierozci±gliw± link±, bo inaczej mo¿esz otrzymaæ za d³ug± (dacron nie rozci±gnie siê wstêpnie tak bardzo jak len)

Pozdrawiam
Cream
Ja mogê Ci zrobiæ ciêciwê flamandzk±, tak± która by³a u¿ywana w ¶redniowieczu (bisokowe typy s± z³e, ewentualnie do ³uków refleksyjnych). Podaj tylko d³ugo¶æ ciêciwy i si³ê naci±gu ³uku. Mogê ewentualnie nauczyæ Ciê j± wi±zaæ (bardzo proste - do krótkim dopasowaniu nie rozci±ga siê i wystarczy raz zwi±zaæ na amen).

PS. Oczywi¶cie z lnu.
arcimir
CYTAT(mblade @ 20:04 01.10.2007) *
Ja z lnian± super hisorical power ciêciw± pasujê! Albo ¶ci±gam toto po ka¿dej serii, by siê za szybko nie rozciagnê³o, a jak pozwolê sobie na szczyptê lenistwa, to muszê zaraz skrêcaæ ciêciwe, by j± skróciæ (jak nie ustawiê opymalnego naci±gu, zsuwa mi siê toto z gryfu).
......

Witam, doprawdy nie wiem, jak masz zrobion± t± swoj± ciêciwe, mo¿e co¶ z wykonaniem albo dratw± nie tak? dunno.gif
Moja za nic nie chce siê naci±gn±æ ani o centymetr (a przyda³o by siê). Robi³em z nici lnianych bielonych, nie skrêca³em, 8 nitek, owijki etc, dok³adny opis wykonania kilka postów wy¿ej. Zapomnia³em nawoskowaæ, ale chcê nadrobiæ.
Poprzednio stosowa³em "mroczne" z linek z tworzywa ¶redn. 3mm (Castorama etc.), du¿o tañsze od dakronu, a wcale nie gorsze, trzeba dodaæ tylko dobre (grube) owijki, bo palce bol±.
Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.