Zapraszamy wszystkich zbrojnych co honor rycerski mi³y na zamek Drahim od 06-08.07.2012,aby swe mêstwo w szrankach pokazaæ!!
Organizujemy turniej walk pieszych , turniej ³uczniczy i turniej konny!!
Szczególy wkrótce!!!
http://rycerzepogranicza.pl/
Proszê o zamieszczenie datowania imprezy.
CYTAT(brat ZNMP Von Piter @ 09:28 01.02.2012)
Zapraszamy wszystkich zbrojnych co honor rycerski mi³y na zamek Drahim od 06-08.07.2012,
Dziewiêæ lat temu stawiali¶my na Drahimiu pierwsze kroki.
by³y lata , ¿e brali¶my udzia³ w 2-4 imprezach w roku na tym zamku. (20 km - rzut beretem)
Ten termin nam trochê nie pasuje , ale dajcie znaæ o pozosta³ych imprezach.
Przyjedziemy powspominaæ dawne czasy.
pozdrawiam
fajnie fajnie, bo rzut beretem i mi³o by³oby przypomnieæ sobie stare dzieje
co do wygrania w bojówce?
jak datowana jest ta impreza
Nagrodami w turniejach bed± elememnty uzbrojenia dobrej firmy.
Datowanie jest XIII i okres okologrunwaldzki.
Impreza zapowiada siê ciekawie, bêdê na pewno i je¶li potyczki nie bêd± kolidowaæ z konnym to chêtnie wystartuje
CYTAT(Dunendain @ 17:58 15.02.2012)
Impreza zapowiada siê ciekawie, bêdê na pewno i je¶li potyczki nie bêd± kolidowaæ z konnym to chêtnie wystartuje
Czyli mo¿emy liczyæ na kolejnego konnego?!
Jak wygl±daj± wymagania odno¶nie poprawno¶ci uzbrojenia na XIII? G³ównie interesuje mnie jak podchodzicie do p³ytowych elementów ochrony ³okci, kolan i ³ydek.
Ranking XIII mocno zubo¿a³ je¶li chodzi o imprezy i chcia³em wiedzieæ, czy Was wpisaæ, czy te¿ nie.
No i najwa¿niejsze- czy bêdzie osobna walka XIII vs. XIII i XV vs. XV, czy te¿ wymieszacie wszystkich w bojówce.
Pzdr
Amor
je¶li wiatry bêd± sprzyjaæ to mo¿e uda mi siê i do Drahimia powitaæ
Jak Bóg pozwoli to pojawi siê i czerwony krzy¿ na koniu, ja mam cich± nadziejê ¿e tak bêdzie
Proszê organizatora o sprecyzowanie datowania, czy chodzi o ramy czasowe XIII-XV czy te¿ wy³±cznie XIII i XV.
i./k.
Datowanie imprezy jest przewidziane XIII-XV.
Odno¶nie uzbrojenia XIII-ki kolcza + elementy ochronne zgodnie z tym wiekiem.
Je¿eli chodzi o bojówkê rozdzielamy XIIIvsXIII i XVvsXV.
CYTAT(brat ZNMP Von Piter @ 16:01 16.02.2012)
Odno¶nie uzbrojenia XIII-ki kolcza + elementy ochronne zgodnie z tym wiekiem.
To mo¿e spytam konkretnie- czy dopuszczacie elementy p³ytowe znane z XIII wieku zak³adane na pikowania?
Kolejne pytanie- czy dopuszczacie skórzane, lub metalowe os³ony przedramion?
I ostatnie, czy dopuszczacie skórzane os³ony ³ydek.
Tak ! Dopuszczamy jak to jest zgodne z tym wiekiem to jak najbardziej!
Witam serdecznie,na Drahimskiej imprezie zajme sie turniejem pieszym oraz ³uczniczym, oczywiscie bede ze swoim koniem jako konny.Na dzisiejsza chwile tak naprawde nie znamy ilosci chetnych do przybycia a tym bardziej kto jaka epoke odtwarza,wiec nie dyskutujmy narazie o przebiegu i zasadach jakie beda obowiazywac.Co do luczniczego zadbam o urozmaicenie konkurencji z wykorzystaniem zamku i jego usytuowania.Postaram siê zaskoczyc nietypowymi konkurencjami,a przy tym aby¶my dobrze sie bawili.Wszelkie informacje co do nagród umie¶cimy niezw³ocznie gdy tylko w³a¶ciciel zamku zaakceptuje wszystkie nasze propozycje
PI¡TEK 06.06
Od godz 16tej przyjazd uczestników i grup
Suchy prowiant przewidziany dla przyje¿d¿aj±cych
SOBOTA 06.07
do godz. 8.00 przyjazd grup i uczestników
7.00-8.00 ¶niadanie
8.45 odprawa dowódców grup
10.00 uroczyste rozpoczêcie turnieju
10.45 turniej ³uczniczy
13.45-1430 obiad
15.00 turniej pieszy na zamku
18.00 turniej konny na podzamczu
oko³o 19.30 Wielka Inscenizacja
21.00 kolacja (uczta)
NIEDZIELA 08.07
8.00-8.45 ¶niadanie
8.45 odprawa
9.30 turniej ³uczniczy fina³y
11.30 turniej pieszy fina³y
12.30-13.00 bitwa o zamek
14.00 pokaz konny
16.00 wrêczenie nagród
Uroczyste zakoñczenie turnieju
REGULAMIN
-palenie papierosów w zamku i na podzamczu zabronione
-brak mo¿liwo¶ci pobierania posi³ków po wyznaczonych godzinach
-parkowanie samochodów w miejscach wyznaczonych
-kultura osobista (nie przeklinamy, godne zachowanie przy stole ,higiena
osobista ,poszanowanie chleba)
-umiar w piciu alkoholu
-ka¿dy uczestnik powinien przywie¶æ swoje naczynia (nie u¿ywamy nowoczesnych naczyñ
-przez ca³y czas imprezy obowi±zkowy strój ¶redniowieczny (od rozpoczêcia do zakoñczenia turnieju)
TURNIEJ £UCZNICZY I PIESZY Zasady obu turniejów zostan± ustalone na odprawach w czasie turnieju,
dopuszcza siê stosowania tylko broni jak i ubrania ochronnego dla danej
epoki odtwarzanego przez uczestnika turnieju. Ilo¶æ konkurencji w
turnieju ³uczniczym uzale¿niona od ilo¶ci uczestników ,tak i w
w zmaganiach turnieju pieszym czas trwania oraz ilo¶æ potyczek uzale¿niona od chêtnych bior±cych udzia³
Prosimy tak¿e przy zg³aszaniu swojego udzia³u w potyczkach o informacje dno¶nie swoich namiotów gdy¿ mamy ograniczon± ilo¶æ miejsc do spania w zamku!
Co do zasad, dobrze by by³o chocia¿by okre¶liæ wymagania sprzêtowe. Zeby na samym turnieju nie okaza³o siê ¿e czyja¶ tarcza jest zbyt du¿a lub czyj¶ miecz zbyt lekki.
Zapraszam do Drahimia wszystkich konnych z bli¿szych i dalszych okolic. Szczególnie jednak tych je¿d¿±cych w pó³nocno zachodniej czê¶ci kraju.
Sobotni turniej konny bêdzie mia³ dwie czê¶ci:
- sprawno¶ciow±: uderzenia kopi± i w³óczni±, w³adanie mieczem
- walki na kopie zgodnie z obowi±zuj±cymi zasadami.
Uczestnicy sami decyduj± czy wezm± udzia³ w jednej, czy w dwóch czê¶ciach turnieju. Zale¿y to od indywidualnego przygotowania.
Pokaz niedzielny obejmie konkurencje sprawno¶ciowe, walki na kopie, indywidualne popisy i elementy "ludyczne".
Wszystkie szczegó³y, tak¿e finansowe, na PW.
Bardzo chêtnie siê pojawiê na zamku, tym bardziej ¿e rozdzielacie turniej na XIII i XVw. a co do zasad to piêknie by by³o aby uzbrojenie ochronne i zaczepne by³o w duchu odtwarzanego okresu i te "sportowe" powiedzmy 2cm wiêcej przy tarczy nie mia³y jakiego¶ wiêkszego znaczenia, w koñcu liczy siê przede wszystkim dobra zabawa a tej jak obiecuj± organizatorzy nie zabraknie. Swoj± drog± mi³o by by³o siê znów z Wami spotkaæ Maszewo, nie wiele tych wspólnych imprez mamy.
Jest mo¿e przewidziana jaka¶ konkurencja, albo udzia³ w inscenizacji dla niepe³noletnich - oczywi¶cie w stroju i sprzêcie?
Inscenizacja sk³ada sie z kilka etapów. To napewno znajdzie sie co¶ dla niepe³noletnich , wszystko w granicach bezpieczenstwa. Zapraszamy
[/quote]
Otwieramy liste zg³oszeñ do turnieju na Zamku Drachim w Starym Drawsku ilo¶æ osób ograniczona . Zg³oszenia proszê przes³aæ na adres pszulc5@wp.pl info nr tel 795925482
Salve !!
Po d³ugich negocjaciach z sponsorami którzy obiecali wsparcie finasowe ,skonczy³o siê na skromnym bud¿ecie. Dlatego musieli¶my zmieniæ nagrody za turnieje.
Turniej walk pieszych XIII i turniej walk pieszych oko³ogrunwaldzki
I. miejsca
Pierscieñ srebny templariuszy
II. miejsca
Pas rycerski
III.
Pami±tkowa poz³acana drahma i kaletka.
Turniej ³uczniczy
Specjalnie wykonane puchary templariuszy z ceramiki .
Jedzenia i picia oraz dobrej zabawy nie zabraknie.
Witam
Bractwo Rycerskie Kasztelanii Bydgoskiej by³o w zesz³ym roku i by³o super. W tym roku równie¿ siê wybieramy. Przeczyta³em ca³y temat i nie znalaz³em linka do formularza zg³oszeniowego. Wybieramy sie w sile 4 blacharzy, jednego ³ucznika i 5 obozowych. Reprezentujemy okres oko³ogrunwaldzki. Mamy namioty , ale gdyby by³a mo¿liwo¶æ spania na zamku to siê z chêcia piszemy.
Czy taka forma zg³oszenia wystarczy.
TURNIEJ £UCZNICZY
1.£uk i strza³y zgodne z odtwarzan± epok± (³uki drewniane ,klejonki ,strza³y drewniane z lotkami z piór,groty kute lub toczone)
2.strój ³ucznika zgodny z epok±(¿adne wspó³czesne rêkawiczki czy karwasze i inne dodatki w stroju)
3.£ucznik stawia siê o czasie w wyznaczonym miejscu po odprawie,ka¿dy ³ucznik posiada swój ko³czan i minimum 8-10 strza³
4.W czasie turnieju nie obecny ³ucznik bêdzie pominiêty w punktacji w danej konkurencji
5. Prowadz±cy turniej jest sêdzi± z którym siê nie dyskutuje
6. Wskazana dobra zabawa i poczucie humoru
TURNIEJ PIESZY MIECZA JEDNORÊCZNEGO Z TARCZ¡
1.poza prowadz±cym który jest tez sêdzi±.bêdzie 2 dodatkowych sêdziów którzy na odprawie porannej bêd± wy³onieni
2.werdykt sêdziowski jest nie do podwa¿enia i bez dyskusyjny
3.czas i ilo¶æ walk zostanie podjêty na odprawie
4.uzbrojenie i ochrona cia³a zgodna z epok± (nie tolerujemy ¿adnych wspó³czesnych dodatków w ochronie cia³a.)
5.walki odbywaæ siê bed± na zamku w szrankach
6. prosimy o kulturê w zachowaniu i s³ownictwie nasz turniej to nie mistrzostwa swiata tylko mi³a zabawa z przyjaciólmi,wiec podejdzmy wszyscy do tego lajtowo
Prosi³bym jednak bardziej sprecyzowaæ zasady walki i uzbrojenia.
Miejsca punktowane, co jest punktowane(obalenia), za co s± kary, czego wolno a czego nie, czy s± za co¶ punkty ujemne (to do walk) bo nie chcê ¿eby okaza³o siê po walce ¿e punktowo walcz±cy wygrywa a na koniec dowiaduje siê, ¿e przegra³ bo siê cofa³ i zosta³ obalony (mia³em co¶ takiego i nie chcê powtórki)
Tak samo uzbrojenie, rozumiem ¿e zgodne z odtwarzan± epok± ale te¿ nie chcia³bym by wychodzili mi ludzie bez ³ydek np., albo bez czepców kolczych czy te¿ os³ony jakiejkolwiek karku... nauczony do¶wiadczeniem proszê o sprecyzowanie wszystkich zasad, tak¿e po to ¿eby decyzja sêdziów po fakcie na prawdê by³a niepodwa¿alna. Dodatkowo podpisujê siê pod Smolarem na temat rozmiarów tarcz, radzi³bym ustaliæ granicê rozmiarow± tak± jaka jest teraz na wiêkszo¶ci turniejów 75x65 (bodaj¿e - proszê poprawiæ je¶li siê mylê bo piszê po szybko¶ci).
I od razu zg³aszam siê(liczba osób - ja ^^) do turnieju bojowego na miecz i tarczê. Brak namiotu - liczê na go¶cinê (odwdziêczê siê) lub ¶piê na ¶wie¿ym powietrzu ^^
Pozdrawiam
- nabi
REGULAMIN TURNIEJU MIECZA
1.Tarcza 75x65 (nie dotyczy XIII ktorzy beda walczyc osobno z oliwkami),krawêdzie obite skór± lub grubym pikowancem,zadne metalowe wstawki nity,budowa tarczy drewniana,lub ze sklejki lekko wyprofilowana,proste tarcze nie dopuszczone.
2.Miecz jednoreczny( nie dopuszczone tasaki i poltoraki)
3.Ca³e cia³o powyzej kolan ma byc os³oniete pancerzem lub grubym pikowañcem w miejscach takich jak szyja,pachy itp.
4.Niedopuszczane s± kopniêcia ,podciêcia ,uderzenia kantem tarczy,glow±,Miejsca takie jak szyja plecy,genitalia oraz pod pachami absolutnie nie mog± byæ miejscem ataku!!
5.Miejscami punktowanymi s±;uda ,g³owa ,tu³ów,ka¿de po jednym punkcie za trafienie.
6.utrata miecza jeden punkt dla przeciwnika
7.Wszystkie inne miejsca cia³a nie s± punktowane
8.Walka bedzie przerywana kiedy jaki¶ element ochronny ulegnie zniszczeniu lub zas³ona bêdzie sie otwiera³a.(2min na naprawe lub dyskwalifikacja gdy nie uda sie naprawiæ)
9.Doci¶niecie przeciwnika do szranek bedzie przerywane i walka rozpoczêta po przej¶ciu na ¶rodek pola walki(interesuje nas tylko czysta punktowana walka).
10.po dwukrotnym wywo³aniu zawodnika i nie stawieniu sie jego uznaje sie go za przegranego ,co nie wyklucza jego dalszego udzia³u w turnieju.
11.Trzech sedziów,dwóch licz±cych trafienia zawodników jeden g³ówny liczacy zagrania nieczyste.
12.W przypadku nie rozstrzygniêcia starcia,przewiduje sie dogrywke do trzech trafieñ punktowanych
13.Czas i d³ugo¶æ pojedynków ustalimy przed turniejem
14.Nie wykluczamy zmian w regulaminie i 100% aprobaty po konsultacji z wszystkimi uczestnikami
Co to za kosmiczny regulamin? Nie wchodz± tasaki i kordy, niepunktowane ramiona, szyja, pachy, kolana i ³okcie (o przedramionach nie wspomnê). Beznadziejnie opisane wymogi uzbrojenia. Radzê podej¶æ do sprawy na powa¿nie, przeanalizowaæ regulaminy profesjonalistów w organizacji turniejów i potem dopiero zabieraæ siê do pisania.
"9.Doci¶niecie przeciwnika do szranek bedzie przerywane i walka rozpoczêta po przej¶ciu na ¶rodek pola walki(interesuje nas tylko czysta punktowana walka)."
kolejna przesada.
Nabi- zapraszam do Z³ocieñca na sparing przed lub po turnieju, ja wpadnê jak BAARDZO bêdzie mi siê nudzi³o.
Polecam osobi¶cie skorzystaæ z ogólno dostêpnych zasad grunwaldzkich, które s± ju¿ u¿ywane prawie na ka¿dym turnieju. Mówiê to, ¿eby wam u³atwiæ ¿ycie. PS.
Wystawcie kogo¶ bez ³ydek to obiecujê, ¿e w nie dostanie -.- bo mnie to ju¿ szczerze leczy... wychodzi kole¶ i muszê siê powstrzymywaæ z si³± uderzenia bo a nó¿ widelec trafiê w ³ydkê/piszczel (nikt nie wiem czy przypadkiem nie podniesie nogi jak bêdê atakowaæ w uda) i bêdzie buba.
Proszê o rozpatrzenie mojej sugestii.
co to za zwyczaj, ¿eby nie opancerzaæ ³ydek? 10 lat temu mo¿e by przesz³o, teraz obiecuje, ¿e je¶li bêdê walczy³ z kim¶ takim to postaram siê, ¿eby by³ przyk³adem dla innych.
Panowie wybaczcie ale Wasze uwagi s± dla mnie co najmniej ¶mieszne. To nie jest bitwa narodów do walki wyjd± ludzie mniej lub bardziej do¶wiadczeni z wiêkszym lub mniejszym zasobem sprzetu, naprawdê musicie nap*** siê do upad³ego zeby wygrac pierscien czy tam pas?? Ja rozumiem kwestie bezpieczeñstwa nie walczê po wielu turniejach fakt, wiec rozumiem Wasze podej¶cie ogólne do sprawy, ale tutaj najwyra¼niej jest inaczej, turniej to tylko atrakcja grzeczno¶ciowo bym wybaczy³ przeciwnikowi jakie¶ braki w uzbrojeniu, sam wyjdê jako XIII w samej kolczej i jedynie pikowanych nogach ew. jakie¶ kolanka(je¶li nie wymusicie zmiany regulaminu oczywi¶cie i mnie dopuszcz±) moja tarcza ma wymiary 85/50 i nie bêdê jej przycina³ w ¿adej sposób ani nak³ada³ blach na ³ydki, mia³em ju¿ mnóstwo kontuzji wiêc i tych które Wy obiecujecie siê nie bojê.
Zapraszam na Drahim by dac mi nauczkê!
(proszê tylko zrozumcie ten post nie jest atakiem w Wasz± stronê, chce tylkoWas zachêcic do wspólnej zabawy "bez spinki" na temat uzbrojenia wymiarów tarcz itp bo mnie to osobi¶cie denerwuje ¿e ludzie przestaj± siê tym bawic a traktuj± to jak mistrzostwa ¶wiata)
Pozdrawiam i do zobaczenia na Drahimiu
Znajd¼ mi 5 rycerzy z prze³omu XIV- XVw z samym pikowañcem na nogach. Drahim to dalej festyn rymcerski czy turniej?
SZUKAJ TUUUTAJI ¶mieszny to jest turniej, w którym wychodz± niekompletnie uzbrojeni ludzie. Je¶li zabawa, to na inscenizacji do której chêtnie wyjdê, turniej ma wy³oniæ najlepszego, tutaj "SPINKA" to normalna rzecz. Wybaczenie braku uzbrojenia nie powinno mieæ miejsca, poniewa¿ taka osoba nie powinna byæ dopuszczona do walki, zawsze mogê uderzyæ tam przypadkiem. W XIII nie wtykam nosa, chyba, ¿e dojdzie do po³±czenia turniejów i przyjdzie walczyæ z XIII z oliwk±
. Je¶li kto¶ zostanie kontuzjowany to mo¿e w przysz³ym roku regulamin bêdzie nieco bardziej profesjonalny.
Pozdrawiam
Powiedz mi proszê po co s± organizowane turnieje bojowe? Dla zabawy? Dla zabawy jak powiedzia³ Adrian s± pokazówki, inscenizacje ewentualnie treningi (chocia¿ tutaj te¿ siê podchodzi powa¿nie). Turniej jest po to by wy³oniæ najlepszego spo¶ród walcz±cych... je¶li nie to równie dobrze nagrodê za I miejsce mo¿na daæ osobie która odpad³a w przedbiegach bo dobrze siê bawi³a.
Co do kontuzji to gratulujê, ja te¿ mia³em kilka i ja siê nauczy³em na b³êdach. Dobre opancerzenie podczas turnieju to podstawa! Chodzi przecie¿ o zdrowie i ¿ycie do ciê¿kiej cholery. Dostanie delikwent w piszczel i mo¿e mieæ z³amanie z przemieszczeniem po impecie uderzenia mieczem, bo chyba mi nie powiesz ¿e sam jak walczysz to machasz mieczem jak piórkiem? Proszê, nie oszukujmy siê, walki nie s± ultra bezpieczne, nawet w sprzêcie s± mo¿liwe kontuzje i obra¿enia... a co dopiero bez?! Je¿eli nie chcesz robiæ tego dla siebie to zrób to dla innych bior±cych udzia³ i dla renomy imprezy.
Szczerze powiem, ¿e ja na imprezy je¿d¿ê a) dobrze siê bawiæ i b) wzi±æ udzia³ w turnieju, z czego b) liczê na pierwsze miejsce ergo daje z siebie wszystko i wiêcej, sam± dobr± zabaw± turnieju siê nie wygra a chodzi o wy³onienie najlepszego.
Wracam teraz do regulaminu grunwaldzkiego... Jest on napisany, nic innego tylko skopiowaæ i wzi±æ sobie do serca. Jest on i przejrzysty i klarowny i dobrze zorganizowany + nacisk na rekonstrukcjê i bezpieczeñstwo. Ja osobi¶cie wzi±³bym t± radê do serca i z niej skorzysta³.
(sprostujê, ¿eby nie by³o ¿adnych niedomówieñ... ja tutaj nie gro¿ê, nie obra¿am ani nie chcê siê rz±dziæ... chcê wzi±æ pod uwagê wa¿ne kwestie jakimi s± zdrowie i bezpieczeñstwo ju¿ pal licho tarcze i ¿eby walki by³y wyrównane dla ka¿dego zawodnika - jakby nie patrzeæ z drzwiami nikt nie wyjdzie nie? NIE? :P raczej nie ... ale bezpieczeñstwo to podstawa)
Z ca³ym szacunkiem dla profesorów walk pieszych!
Jestesmy grup± konn± i nie piechot± staramy co¶ zorganizowaæ na zamku w drahimiu,
dla ludzi z zachodniopomorskiej czesci polski szydziæ i wy¶miewaæ ka¿dy potrafi.
Szczególnie odradzam turniej dla bardzo znudzonych aby przez przypadek nie usn±æ na imprezie i g³owy sobie nie rozbiæ bo to te¿ jest niebezpieczne.
Proponuje imprezy super profesionalne dla prawdziwych fajterów, nie jaki¶ tam drahim bo przecie¿
nie mo¿na sobie zani¿aæ poziomu umijetno¶ci w³adania mieczem.
A mo¿e tutaj w drahimiu pierwszy raz kolega by zaj±³ pierwsze miejsce , byæ mo¿e siê mylê bo mo¿e ju¿ s³omianka cala jest zape³niona dyplomami za czo³owe miejsca w turnieju ( to z góry przepraszam)
Panowie chcecie pomóc to pomó¿cie w stworzeniu nowego na drahim , daleko nam do grunwaldu ¿eby kopiowaæ ten regulamin.
Chcemy dac te¿ szansê tym co niemaj± odwagi stan±æ w szranki gdy widz± tych co ¿eby zjedli na szermierce!
Nie piszê tego ¿eby kogo¶ obraziæ czy dotkn±æ jak±¶ uwag± z mojej strony , niemam tego w zwyczaju swoim w przeciwieñstwie do pisz±cych na ten temat.
Chcecie przyjechaæ zapraszam!! Nie! I tak impreza siê odbedzie .
Przypominam ¿e przyjazd za zg³oszeniem .pszulc5@wp.pl
Zg³oszenie powinno zawieraæ:
-Nazwa grupy oraz okre¶lenie okresu
-Imiê, Nazwisko i kontakt do dowódcy
-Ilo¶æ osób ogó³em
-Ilo¶æ rzemie¶lników
-Ilo¶æ walcz±cych ze wskazaniem ile osób idzie na turniej 1x1
-Ilo¶æ namiotów
¯yczê sukcesów w walkach i punktów w rankingu miecza.
Regulamin Turnieju 1:1 (XIII)
Minimalne wymagania ochronne
- korpus: Przeszywanica, kolczuga, pancerz p³atowy, lamela, pancerz ³uskowy. Opancerzenie powinno byæ zgodne z konwencj± postaci.
- ramiona i d³onie: d³ugi rêkaw w kolczudze lub karwasze; mitynki lub rêkawice kolcze
- g³owa: he³m garnczkowy lub inny zapewniaj±cy os³onê twarzy
- nogi: nogawice pikowane
Uzbrojenie
- Broñ zaczepna: miecz, tasak, szabla. Broñ musi byæ zgodna z konwencj± postaci
- Tarcza: migda³ lub okr±g³a. Maksymalna d³ugo¶æi. migda³u: od kolan do ramienia.
Regu³y starcia:
- Czas walki - ka¿da walka trwa jedn± klepsydrê;
- Sêdziowie - Walkê sêdziuj± 3 osoby: Sêdzia g³ówny i 2 liniowych.
Pole trafienia: od kolan w górê (bez stawów) oraz od d³oni w górê (bez stawu i d³oni). Liczone s± wy³±cznie czyste i silne ciosy w polu trafienia.
Akcje niedozwolone!! pchniêcia, zapasy (obalenie przeciwnika nie skutkuje punktem), uderzenia w ty³ g³owy (tzw. ³y¿wa), ciosy w krocze, uderzenia rantem tarczy, pchniêcie tarcz± jest dozwolone, ale nie jest punktowane.
Zasady dodatkowe: W przypadku utraty broni przez jednego walcz±cego, jego przeciwnik decyduje, czy pozwoliæ mu podnie¶æ broñ czy walczy dalej. W przypadku przewrócenia siê lub obalenia przeciwnika walcz±cy powinien daæ mu mo¿liwo¶æ wstania i kontynuowania walki.
Zwyciêzca: Walkê wygrywa ten walcz±cy, który uzyska w czasie jednej klepsydry wiêcej punktów.
REGULAMIN WALK PÓ¬NO¦REDNIOWIECZNYCH
Przebieg turnieju reguluje organizator i sêdziowie.
Do walk turniejowych mog± zostaæ dopuszczone osoby, które:
1. S± pe³noletnie lub, w wypadku osób miêdzy 16 a 18 rokiem ¿ycia, bezwzglêdnie posiadaj± ubezpieczenie i zgodê opiekunów prawnych na udzia³ w walkach.
Posiadaj± ubezpieczenie NW. W przypadku braku ubezpieczenia ka¿da osoba musi z³o¿yæ organizatorowi imprezy pisemne o¶wiadczenie, i¿ wychodzi do walki na w³asn± odpowiedzialno¶æ
2. Nie s± pod wp³ywem alkoholu lub innych ¶rodków odurzaj±cych,
3. Posiadaj± strój historyczny z okresu XIV - XV wieku, potwierdzony ¼ród³ami historycznymi,
4. Posiadaj± minimalne uzbrojenie ochronne (potwierdzone ¼ród³ami z XIV - XV w.), w postaci:
- He³mu z zas³on±
- Ochrony korpusu w postaci co najmniej kolczugi,
- Ochrony karku w postaci co najmniej grubego ko³nierza przeszywanicy, b±d¼ te¿ kryzy kaptura pikowanego,
- w przypadku kapalina ( podbródek)
- Ochrony stawów ³okciowych i kolanowych,
- Rêkawic p³ytowych,
- Mo¿na posiadaæ- równie¿ drewnian± tarczê (pozbawion± metalowych okuæ- ).
5. Posiadaj± zgodny z odtwarzan± epok± orê¿ zaczepny (potwierdzony ¼ród³ami z XIV - XV w.) w postaci:
- Mieczy jednorêcznych lub pó³torarêcznych,
- Tasaków, kordów itp...
Do udzia³u w turnieju nie bêdzie dopuszczona:
6. Broñ ostra, lub posiadaj±ca stanowczo zbyt du¿e zadziory (interpretuje organizator),
7. Broñ drzewcowa,
8. Broñ kolna - s³u¿±ca tylko do zadawania pchniêæl) (koncerze, itp...),
9. Broñ posiadaj±ca kolce (toporki, nadziaki, itp...),
10. Broñ miotana i palna,
11. Broñ, która nie znajduje uzasadnienia w ¼ród³ach historycznych,
Podczas turnieju nie mo¿na:
12. Stosowaæ pchniêæ i kopaæ
13. Uderzaæ w kolana i poni¿ej kolan, w rêce poni¿ej ³okci, w krocze.
14. Uderzaæ przeciwnika od ty³u (za wyj±tkiem ataku na korpus),
15. Uderzaæ na twarz i krocze,
16. Atakowaæ tarcz± na g³owê przeciwnika,
17. Atakowaæ przeciwnika rantem tarczy,
18. Uderzaæ le¿±cego,
19. Atakowaæ w celu zniszczenia sprzêtu przeciwnika (okre¶laj± sêdziowie).
20. U¿ywaæ w starciu no¿y, sztyletów i pugina³ów.
Sêdziowie podczas turnieju:
1a. Licz± trafienia bezpo¶rednie i podejmuj± ostateczn± i nieodwo³alna decyzjê o wyniku walki,
2a. Rozstrzygaj± ewentualne spory i w±tpliwo¶ci wynik³e w toku walki,
3a Maj± prawo do wyeliminowania walcz±cego z turnieju w wypadku:
- Nieprzestrzegania regulaminu walk,
- Wulgarnego i nagannego zachowania (okreslaj± sêdziowie)
- Niebezpiecznej walki, stwarzaj±cej zagro¿enie dla zdrowia i ¿ycia innych uczestników oraz widzów,
- Nieprzestrzegania poleceñ Sêdziego.
4a. Decyzje sêdziów nie podlegaj± dyskusji,
5a. W przypadku nieszczê¶liwych wypadków zabezpieczaj± miejsce wypadku, wzywaj± pomoc i kieruj± walcz±cych w bezpieczne miejsce
Walka:
6a. Czas walki ustala siê na 1 minutê, walki fina³owe na 1,5 minuty
7a. O zwyciêstwie decyduje ilo¶æ zadanych czystych trafieñ przeciwnika w ustalonym czasie, w razie remisu mo¿e byæ zarz±dzona 0,5 minutowa dogrywka.
Strefa punktowanych trafieñ nie obejmuje lokacji od kolan w dó³, od ³okci w dó³, krocza
Pomin±³em wa¿na sprawê broni i tarczy wiêc juz prostujê:::
BROÑ:
D³ugo¶æ broni dowolna. Waga broni nie mo¿e byæ mniejsza ni¿ 1000g. Krawêdzie broni musz± mieæ co najmniej 2mm grubo¶ci.
Sztych ma byæ zatêpiony.
TARCZA:
Musi byæ na bazie drewna i skóry. Stalowe lub laminatowe (np. w³ókna szklane) tarcze nie s± dopuszczone. Metalowe okucia krawêdzi tarczy nie s± dopuszczone. Waga dowolna. Wymiary: wysoko¶æ nie wiêcej ni¿ 100cm, szeroko¶æ nie wiêcej ni¿ 60cm.
Nie rozumiem dalej, dlaczego nie liczone jest kolano, skoro jest wymóg jego opancerzenia. Poza tym trzeba mieæ jak±¶ ochronê uda i cokolwiek na ³ydki, nigdzie w PL nie spotka³em siê ju¿ dawno z takimi zasadami
. Mo¿e to nieistotnie dla konnych, ale bez tego kto¶ mo¿e mieæ powa¿n± kontuzje, w najlepszym przypadku siñca o wielko¶ci bochenka chleba. Nale¿a³oby ustaliæ górn± granicê wagi broni bo a¿ kusi ¿eby wzi±æ jak±¶ straszn± rzecz. Liczê na rozs±dek startuj±cych i organizatorów.
Drahim to miejsce w którym postawi³em pierwsze kroki wychodz±c do inscenizacji w po¿yczonej przeszywanicy i he³mie bez wyt³umienia, z 6 lat temu. Ciekawe czy impreza wskoczy³a na wy¿szy lvl.
Je¶li zg³osz± siê chêtni i znajdzie siê chwila czasu to mogê poprowadziæ jaki¶ trening.
Pozdrawiam
SALVE!!
Zamykamy listê zg³oszeñ na turniej.
Tym co siê zg³osili zapraszamy na zamek.
Jeste¶my na zamku od 05.07 2012
Panowie A.Fran i Nabi wybaczcie ¿e dopiero teraz odpisuje Wasze odpowiedzi po moim po¶cie wreszcze DLA MNIE mia³y sens, choæ spodziewa³em siê odpowiedzi w stylu "g³upi jeste¶ nie znasz siê" Króto tylko koñcz±c wywody- naprawdê siê z Wami zgadzam róbmy to co robimy najbardziej profejonalnie jak tylko mo¿emy i jak najbardziej bezpiecznie. Tylko powiem Wam ¿e te¿ je¿d¿ê konno i jestem pewien ¿e moje wydatki znacznie przekraczaj± Wasze a wci±¿ jestem biedym uczniakiem
Uwielbiam siê t³uc nawet pomimo jaki¶ tam nie doci±gieæ sprzêtowych(które przysiêgam ¿e wyeliminuje i poprawie siê jak tylko moge) Nie bêdê siê tu wiêcej rozpisywa³, mam nadziejê ¿e spotkamy siê na Drahimiu i porozmawiamy o tym przy kufelku. Do tego czasu bywajcie zdrowi
To ju¿ za dwa tygodnie. Bêdzie szalenie ciekawy turniej
Chcialbym jeszcze raz przypomniec o zabraniu swoich naczyn do jedzonka,gdyz do posi³ków nie bed± ju¿ wydawane naczynia tak jak to bylo dotychczas na Drahimskiej imprezie
SALVE!!
Jeste¶my ju¿ na Drahimiu od czwartku! Zapraszamy!
Mamy strasznie du¿o pracy przed Grunwaldem, wpadniemy z ekip± dopiero oko³o 13 w sobotê, do³±czymy siê na turniej i inscenizacje
wieczorem w niedziele ruszamy w trase.
Pozdrawiam!
No i by³o super! von Borcke dziêkuj± za go¶cinê!
pl±sajmy z wiatrem...
Godzinna inscenizacja bez wystrza³ów i prawie bez walki - niepowtarzalne.
-----------------------
A ty tañcz,
Ze mn± tañcz!
Pl±sajmy z wiadrem
SALVE!!
Dziekujemy wszystkim co przyjechali na zamek Drahim i udzia³ w naszym turnieju.
Bed± zapewne i tacy co im co¶ tam niepasowa³o ale wszystkich nie da sie rady zadowoliæ.
Robili¶my co mogli¶my aby ta impreza dosz³a do skutku i przypominam ¿e jeste¶my grup± konn±
i robienie imprezy dla rycerzy pieszych by³o naszym debiutem.
Dziêki za inscenizacjê za udzia³ w niej za to chwa³a wam!! Zawsze co¶ innego ni¿ te robione na kolanie przed inscenizacj± i pó¼niej sama nawalanka.
Przepraszamy za brak altyleri ale mimo wszcze¶niejszych zapewnieñ nie dojechali z niewiadomej przyczyny byæ mo¿e przestarszyli siê huku burzy!!
Jak ciê¿ko jest zorganizowaæ impreze wiedz± tylko ci którzy j± robili.