Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: II HALOWE MISTRZOSTWA POLSKI W WALKACH RYCERSKICH - CHOJNICE 2012
> Inne > Kalendarium 2012
Stron: 1, 2, 3
Robert Szatecki
Pierwotnie nie chcia³em za bardzo komentowaæ imprezy. Jednak skoro rozgorza³a dyskusja to te¿ dorzucê krótkie moje uwagi.

Organizacyjnie by³o dobrze, du¿o zawodników, bardzo du¿o walk a mimo tego wszystko sz³o bardzo sprawnie. Komentarz by³ dobry choæ uwa¿am, ¿e Olek móg³by czê¶ciej komentowaæ bie¿±ce akcje zawodników na macie i s±dzê, ¿e warto unikaæ sformu³owania „zawodnicy siê zmêczyli” jak tylko kto¶ sobie spokojnie walczy bo ma kontrolê nad przeciwnikiem. Poza fina³ami walki trwa³y minutê i ciê¿ko by³o siê zmêczyæ a na miejscu widzów gdybym co¶ takiego s³ysza³ zastanawia³bym siê czy ci ludzie naprawdê co¶ trenuj± skoro po nieca³ej minucie umieraj±.

Co siê tyczy punktowania, to po tym turnieju te¿ jestem przeciwnikiem tego systemu, ci±g³e sianokosy, w których liczone by³y wszystkie szmaty zadawane samym nadgarstkiem, bez jakiegokolwiek wk³adania si³y z ramienia, skrêtu biodra, czêsto te¿ zadawane p³azem, tak naprawdê przy takim liczeniu punktów nie ma sensu æwiczyæ zadawania czystych mocnych ciosów. Uwa¿am, ¿e ¿eby nasze walki da³o siê sprzedaæ widowni to sêdziowanie musi byæ nastawione tylko na liczenie czystych silnych ciosów. To samo siê tyczy miecza d³ugiego i puklerzy. Rzadko siê zdarza, ¿eby taka konkurencja jak miecz d³ugi, która zazwyczaj nale¿y do najbardziej widowiskowych by³a a¿ tak nudna. Nie ma sensu na si³ê upodabniaæ walk rycerskich do szermierki sportowej.

Co do oprawy tych wystêpów pomiêdzy konkurencjami te¿ nie jestem do nich przekonany - prawda dziewczynki z show dance pokaza³y rewelacyjne uk³ady, ale czy to pasuje do klimatu walk rycerskich, tak samo pokaz jujitsu, przecie¿ to jest zupe³nie od czapy. Wydaje mi siê, ze oprawa powinna i¶æ w kierunku tego co jest w Toruñskich Medievaliach przy wchodzeniu zawodników do PWR – tañce z ogniem przy energetycznej muzyce i wystêpy bezpo¶rednio kojarz±ce siê z walkami rycerskimi.
Grzegorz z Torunia

My¶lê, ¿e trzeba zastanowiæ siê nad sensem dopuszczania punktowania ³ydek w konkurencji miecza i tarczy. Czêsto sp³yca to walkê do polowania na nogi przeciwnika.
Robert Szatecki
CYTAT(Grzegorz z Torunia @ 14:22 13.03.2012) *
My¶lê, ¿e trzeba zastanowiæ siê nad sensem dopuszczania punktowania ³ydek w konkurencji miecza i tarczy. Czêsto sp³yca to walkê do polowania na nogi przeciwnika.

Zgadzam siê, dlatego w zesz³ym roku w regulaminie promowanym przez Marcina ³ydki by³y wy³±czone z pola punktowego. Choæ równie dobrze ³ydki mog± byæ liczone o ile sêdziowie bêd± brali pod uwagê tylko ewidentnie silne ciosy.
Ryszard Sza³añski
Panowie, prawda jest taka, ¿e mo¿na siê przyczepiæ o sêdziowanie mistrzostw, mo¿na siê przyczepiæ o sêdziowanie pucharu, jak równie¿ o sêdziowanie wielu innych imprez, przed chwil± widzia³en przyk³adowo filmik z kozieg³ów gdzie go¶æ nie dotkn±³ kolanami pod³ogi tylko podpar³ siê rêkoma, mimo to zosta³ wykluczony przez jednego z najbardziej do¶wiadczonych sêdziów w Polsce, i nikt nie ma pretensji, ka¿dy ma prawo pope³niæ b³±d. Kto sêdziowa³ ten wie, ¿e nie jest spraw± prost± dobrze wyliczyæ punkty niezale¿nie od zastosowanego systemu, chocia¿ preferowany przez Ciebie Marcinie jest chyba jeszcze trudniejszy. Chodzi mi o to ¿e nie system nalicza punkty tylko sêdziowie. Proponowa³bym podyskutowaæ o tym przy jakiej¶ dobrej wódce, tutaj mo¿emy siê przepychaæ argumentami w nieskoñczono¶æ a i tak pewnie wrócimy do punktu wyj¶cia.

Pozdrawiam
jokoko
CYTAT(Ryszard Sza³añski @ 14:31 13.03.2012) *
go¶æ nie dotkn±³ kolanami pod³ogi tylko podpar³ siê rêkoma, mimo to zosta³ wykluczony

zgodnie z regu³ami trzeci punkt podparcia jest równoznaczny z wyliminowaniem zawodnika zawodnika. Nie wa¿ne, czy jest to rêka, kolano, g³owa czy dupsko.
Robert Szatecki
Gwoli wyja¶niania w 5vs5 nie mo¿na dotkn±æ ziemi rêkoma, tarcz± czy broni±. Tylko stopy mog± dotykaæ ziemi, wiêc s³usznie odpad³. Prawd± jest ze to ludzie sêdziuj± wiêc b³êdy siê mog± zdarzyæ. Ale dla do¶wiadczonych sêdziów odró¿nienie mocnych ciosów od szmat nie powinno sprawiaæ problemu, choæ te¿ nie ma co ukrywaæ b³êdy czasem bêd± siê zdarza³y.
Ryszard Sza³añski
CYTAT(Robert Szatecki @ 14:47 13.03.2012) *
Gwoli wyja¶niania w 5vs5 nie mo¿na dotkn±æ ziemi rêkoma, tarcz± czy broni±. Tylko stopy mog± dotykaæ ziemi.

gosc dotknal innego zawodnika nie ziemi smile.gif
Robert Szatecki
Mniejsza z tym:), zdziwi³by¶ siê ile w 5vs5 jest dyskusji i narzekania na decyzje sêdziowskie. Praktycznie co starcie kto¶ narzeka.
MagicWojtek
Ja nie wiem co wy macie z tymi £YDAMI :D. Ja po jednej z walk podszed³em siê spytaæ do sêdziów czy liczyli ten i tamten cios w ³ydki czy te s³abe ciosy i powiedzieli ¿e nie liczyli bo nie mia³y si³y lub uderzone p³azem. Wiêc nie wiem co z tym problemem.
mo¿e wiêc w ogóle z turniejów wywaliæ ³ydki i do tego zmniejszyæ tarczê.

co do oprawy...
CYTAT
. Wydaje mi siê, ze oprawa powinna i¶æ w kierunku tego co jest w Toruñskich Medievaliach przy wchodzeniu zawodników do PWR ? tañce z ogniem przy energetycznej muzyce i wystêpy bezpo¶rednio kojarz±ce siê z walkami rycerskimi.
. Podobno w³a¶nie tym mia³y siê te¿ ró¿niæ walki PWR od turniejów rycerskich...a po 2 to by³ jak sama nazwa wskazuje turniej halowy icon_wink.gif ( tak napisane jest na profilu Profesjonalne Walki Rycerskie z FB )
Purvis
Posprz±tane. Uprasza siê nie ¶mieciæ.
Grzegorz z Torunia
Wiesz Wojtku, my¶lê, ¿e faktycznie zrobili¶my prowincjonaln± oprawê. Nie ma to jak organizacja turnieju, na przyk³ad w hipermarkecie, który mo¿na sobie nawet nazwaæ "GAL¡ PWR", z w pe³ni przygotowan± infrastruktur±, wyrobion± publiczno¶ci± oraz solidn± opraw±. icon_wink.gif
Józef
Obejrza³em kilka filmików MiT i MD , mogê co¶ doradziæ?
pozdrawiam
Robert Szatecki
ani WAM ani ja nie by³em organizatorem tylko ¶ciga³em zawodników i sêdziowa³em radze dobrze czytaæ. Co do tego jak wysz³o w pe³ni siê zgadzam, ¿e poza bardzo dobrymi zawodnikami i dobrymi walkami przygotowanie by³o s³abe. Zwróæcie uwagê tylko, ¿e nie piszê peanów jak to rewelacyjnie wysz³o.
A i jeszcze od razu zaznaczê ¿e te¿ uwa¿am, ¿e PWR nie powinny tak wygl±daæ.
Józef
CYTAT(Robert Szatecki @ 14:20 13.03.2012) *
... ci±g³e sianokosy, w których liczone by³y wszystkie szmaty zadawane samym nadgarstkiem, bez jakiegokolwiek wk³adania si³y z ramienia, skrêtu biodra, czêsto te¿ zadawane p³azem...

.. ¿eby nasze walki da³o siê sprzedaæ widowni , to sêdziowanie musi byæ nastawione tylko na liczenie czystych silnych ciosów.

To samo siê tyczy miecza d³ugiego i puklerzy. Rzadko siê zdarza, ¿eby taka konkurencja jak miecz d³ugi, która zazwyczaj nale¿y do najbardziej widowiskowych by³a a¿ tak nudna. Nie ma sensu na si³ê upodabniaæ walk rycerskich do szermierki sportowej.

Wybra³em to co najwa¿niejsze.
Je¶li nie wy³±czycie ³ydek z punktowanego pola trafienia , walki MiT bêd± w wielu wypadkach po prostu ¶mieszne.
Kto¶ zaproponowa³ niepunktowanie ³ydek i zmniejszenie tarczy - dobry pomys³ .

Co do MD , to Robert powiedzia³ wszystko.

pozdrawiam smile.gif
Robert Szatecki
Panowie chcia³bym tylko zwróciæ uwagê, ¿e wydaje mi siê, ¿e bardzo osobi¶cie potraktowali¶cie moje uwagi a nie jest to ¿aden atak na któregokolwiek z Was czy na TSF. Rozumiem, ¿e mo¿ecie mieæ inne odczucia odno¶nie waszej imprezy ale nie trzeba w zwi±zku z tym rozpoczynaæ wojny i staraæ siê zaatakowaæ mnie.
Grzegorz z Torunia
Niczyj± intencj± nie jest rozpoczynanie z Tob± wojny. Nie podoba nam siê jedynie sposób prowadzonej przez Was publicznej cenzury. Nikt z nas publicznie nie krytykowa³ organizowanego przez Was Pucharu Polski (a niedoci±gniêcia i pomy³ki by³y). Uwa¿ali¶my bowiem, ¿e by³oby to w z³ym tonie.
Marcin Waszkielis
My¶lê, ¿e forum nie s³u¿y jedynie s³odzeniu sobie, a s³uszna krytyka nie le¿y w z³ym tonie. Jednak je¶li ma siê to przerodziæ w wymianê z³o¶liwo¶ci to faktycznie lepiej to obgadaæ "niepublicznie". A posty dotycz±ce punktowania mo¿na przenie¶æ do oddzielnego tematu.
Je¿eli s± jakie¶ zastrze¿enia co do turnieju w Ciechanowie, to mo¿na ¶mia³o pisaæ w odpowiednim temacie.
Grzegorz z Torunia
W³a¶nie chodzi o t± "s³uszn± krytykê", przegl±da³em wczoraj filmiki i jasno wychodzi, ¿e to w³a¶nie Ty zadawa³e¶ najwiêcej lekkich trafieñ po ³ydkach. Tak wiêc Twoja krytyka jest kierowana chyba w³a¶nie z³o¶liwo¶ci±.
Witas
Witam,

Uwa¿am ¿e organizacja turnieju sta³a na wysokim pozimiie organizacyjnie oraz sportowo równiez jak pisa³ który¶ z moich poprzedników poziom tworz± sami startuj±cy a nie sêdziowie, ogólnie by³o bardzo fjnie w czasie zawodów jak i po smile.gif
Józef
Panowie - kiedy wreszcie przestaniemy krytyczne wypowiedzi traktowaæ jako próbê dokopania komu¶ na publicznym forum ?
Znamy siê . £±cz± nas wspólne zainteresowania i wspólne cele .
Nauczmy siê postrzegaæ wspó³rozmówcê jako partnera do rozmów , maj±cych na celu udoskonalenie tego co robimy.
Wtedy nie bêdzie bezsensownych k³ótni , które tak naprawdê niczego nie daj±.

Trzeba wspólnie popracowaæ nad zasadami/regulaminami .

pozdrawiam smile.gif
Edit.
A wypowiedzi powinny byæ formu³owane prosto i zrozumiale .
Laser
Ja jeszcze z innej beczki. Proszê o wpisywanie gdzie¶ w filmiku (tytu³ czy w opisie gdzie¶) jakiej fazy dotyczy walka. Czy to fina³, æwieræfina³, eliminacje czy co tam. Bo w filmiku to ma³o czytelne jest.
Ryba
£ydki szmytki, proponujê spotkac siê na Grunwie przy ognisku i posmiaæ siê ztych wszystkich pierdó³ icon_wink.gif
Grzegorz z Torunia
filmiki z walk puklerzowych:
http://www.youtube.com/watch?v=Y8nbYvqwwrs...eature=youtu.be
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.