Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej kontaktowy lekkozbrojnych o z³ot± cebulê
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2
Vronec
Kochani
Turniej odbêdzie siê na 90% w sobotê. dok³adn± godzinê podam na dniach.
prosi³bym o w miare ostateczne zg³oszenia na pw.

Zasady testowa³em na czersku wyglada³o to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=gPNo5mSLX-g&feature=plcp

Józef
Witam.

Vronec -

Z pewno¶ci± przyda siê Wam jaka¶ dodatkowa nagroda (do tej cebuli smile.gif ) dla zwyciêzców ciekawie zapowiadaj±cego siê turnieju .
W imieniu organizatorów , uczestników turnieju i swoim -
Jeszcze raz dziêkujê Ryszardowi i W³odzimierzowi Ku¶mierowskim za wsparcie bombard±
"Turnieju kontaktowego lekkozbrojnych o z³ot± cebulê"

Bombardê mo¿na obejrzeæ tu - http://www.dominus.info.pl/bombardy.html
(to ta na kó³kach)
Osoby zainteresowane namawiam do uczestnictwa i rywalizacji .

pozdrawiam smile.gif
Vronec
Do³±czam sie do podziêkowañ dla Ryszarda i W³odzimierza Ku¶mierowskich za przekazanie tak imponuj±cej nagrody
po prostu szczena opada

Józef - Dziêki!

Zwyciêzcy konkurencji w przysz³ym roku bêd± mieæ przyt³aczaj±c± przewagê ognia smile.gif

przypominam tak¿e o zg³oszeniach na PW lub

wronkamichal@wp.pl
pozdrawaim i jeszcze raz

WIELKIE DZIÊKI PANOWIE!!!
hojno¶æ darczyñców bêdzie s³awiona po wszystkich krajach chrze¶cijañskich i nie tylko smile.gif
Hub
a ja mam pytanko czy s± jakie¶ limity wielko¶ci tarcz?

Józefie - przygl±da³em siê od d³u¿szego czasu dyskusji na temat przydzielenia piêknej bombardy i my¶lê ¿e ten turniej bêdzie idealnym rozwi±zaniem. My¶lê ¿e fakt do³±czenia jej do puli nagród w tym turnieju znacznie poprawi stopieñ zainteresowania nim, zarówno w¶ród walcz±cych jak i widzów. Zaczynam odgrzebywaæ stare graty i robiê siê na lekkozbrojnego :D
Józef
CYTAT(Hub @ 00:56 02.06.2012) *
..My¶lê ¿e fakt do³±czenia jej do puli nagród w tym turnieju znacznie poprawi stopieñ zainteresowania nim, zarówno w¶ród walcz±cych jak i widzów. Zaczynam odgrzebywaæ stare graty i robiê siê na lekkozbrojnego :D

¯yczê powodzenia i wygranej .
Najwa¿niejsze jednak , by¶my siê dobrze bawili..
Przyjdê popatrzeæ smile.gif
(od ¿ycia dosta³em nie raz po twarzy ale dziêki ludziom takim jak Rysiek nie utraci³em wiary w dobro)
Tegoroczny Grunwald zapowiada siê ciekawie..
pozdrawiam smile.gif
Vronec
CYTAT(Hub @ 00:56 02.06.2012) *
a ja mam pytanko czy s± jakie¶ limity wielko¶ci tarcz?

Józefie - przygl±da³em siê od d³u¿szego czasu dyskusji na temat przydzielenia piêknej bombardy i my¶lê ¿e ten turniej bêdzie idealnym rozwi±zaniem. My¶lê ¿e fakt do³±czenia jej do puli nagród w tym turnieju znacznie poprawi stopieñ zainteresowania nim, zarówno w¶ród walcz±cych jak i widzów. Zaczynam odgrzebywaæ stare graty i robiê siê na lekkozbrojnego :D

w sumie to dowolna.. bardziej siê liczy typ i spójno¶æ ca³o¶ci.
nie moze to byc tarcza rycerska-konna

Zapraszam serdecznie- tylko potrzebna Ci jeszcze zgrana dru¿yna smile.gif
bo przy tej ilo¶ci uczestników i ograniczonym terenie ro¶nie znacznie rola teamworku
PSWR
mo¿na prosiæ o wiêcej materia³ów filmowych jak takie starcia wygl±daæ mog±?

Tomasz Jesionek
Lusowo 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=rjogdF0mkC4
U¿ytkownik ma jeszcze inne starcia, przy czym dopuszczany by³ wtedy jeszcze ciê¿ki sprzêt XIII (kolczugi). Teraz wchodz± jedynie pikowañce na korpus.
Czersk 2011:
http://www.youtube.com/watch?v=7EirjdBSJz4
Tutaj wiêksze sk³ady. By³o to ostatnie starcie wiêc wyszli wszyscy.
No i tegoroczny Czersk:
http://www.youtube.com/watch?v=y5HUYzf6GVw
http://www.youtube.com/watch?v=xveambf0UoI
http://www.youtube.com/watch?v=7qws3vEKq-4
AdamsZnin
Witam,

skoro ma to byæ turniej dla lekkozbrojnych to mo¿e warto by³o by wprowadziæ cenzus, aby tylko osoby, wychodz± w pole na inscenizacji w oddzia³ach lekkozbrojnych mog³y w nim uczestniczyæ? Moim zdaniem nie ma sensu turniej dla lekkich, w którym wyst±pi± "rymcerze" bo zrzuceniu blach. Kiepsko wyobra¿am sobie starcie osoby, która czerpie przyjemno¶æ z manewrów z zawodnikiem z jakie¶ szko³y czy akademii fechtunku, bo to ju¿ s± profesjonali¶ci.

Pozdrawiam
Piotr
Dentystek
W takim wypadku, znacz±co spadnie liczba uczestników. Trzeba by siê zastanowiæ czy w takim razie do turniejów "rycerskich" nie powinni byæ dopuszczeni tylko ci, którzy wychodz± jako ciê¿kozbrojni do bitwy. Tak, ¿eby by³o sprawiedliwie.
Takie obostrzenia nie maj± sensu. Pamiêtaj, ¿e ludzie którzy na codzieñ trenuj± w szko³ach fechtunku to normalni ludzie i je¶li bêd± chcieli uczestniczyæ w walkach lekkozbrojnych to raczej nie bêd± siê napalali na z³ot± cebulê, bo nie o to w formule lekkozbrojnych chodzi smile.gif
Lutobor ze Swarska
hmmm, a w³a¶nie - znasz kogo¶ kto w pole wychodzi jako lekkozbrojny a bierze udzia³ w turnieju ciê¿kich? Bo tak z marszu nie mogê sobie nikogo przypomnieæ...
Mateusz z Grójca
heh to brzmi jak "o nie przyjd± i nas zabij± ci okrutnicy ze szkó³ fechtunku - to mo¿e im zabronimy startowaæ, ¿eby nie przyszli i nas nie zabili"
Vronec
spokojnie nikt nikogo ni zbije.

zasady sa proste:
walczymy do 3 trafien
bijemy z niepe³na si³a tylko sparingowo (60-70% si³y ciosu).
kazdy bedzie musia³ przejsc przez sito selekcji sprzetowej: zadnych drukowanych przeszywek zadnych visby na sterydach z p³ytkami na plecach itp itd.
sêdziowie beda pilnowac aby walki nie by³y nadmiernie agresywne.

Jezeli kto¶ bedzie miec poprawny sprzêt lekki to nie mogê i nie chce mu odmawiaæ uczestnictwa.

to ze kto¶ bedzie górowaæ umiejêtno¶ciami... no coz .. takie zycie...

Osobi¶cie z walk lekkich najlepiej wspominam jak zosta³em w ci±gu 4 sekund przemielony przez maszynke do miesa w sk³adzie Dentyst. Dentyst junior i Pytel.
Co mi sie w tym podoba³o? ano do¶wiadczenie rekonstrukcyjne polegaj±ce na tym ,ze - kto siê g³upio wyrwie do przodu to dostaje baty, ze maj±c tylko lekkie uzbrojenie ³atwo by³o siê rozstaæ z tym pado³em i
!!! jaka jest ró¿nica pomiedzy ¶wie¿ym rekrutem a starym wyjadaczem.!!!

W³asnie oto chodzi w tej konkurencji ¿eby poczuæ co to walka w scisku, ramie przy ramieniu ze ¶wiadomo¶ci± ze kazdy cios moze cie wyeliminowaæ o o to chodzi w tej konkurencji anie o to ¿eby wygraæ kolejna konkurencje sportowa.

Jak dobrze ze mn± zagadacie to mogê wam tez za³atwiæ przedsmak jak to jest przyjac najazd kopi± na pawe¿. Piorunujace wrazenie , zapewniam smile.gif
Vronec
Przypominam o zg³oszeniach.
Na grunwaldzie jestem od pi±tku.
Mo¿na mnie znale¼æ w konnej wlk Mistrza. i zgószenia przyjmuje do wieczora w pi±tek. Potem mo¿na sie zg³aszaæ jedynie jako wolny strzelec przed turniejem (10;00 rano sobota)
Vronec
poni¿ej zdjêcia nagrody.
Jeszcze raz chcia³bym bardzo podziêkowaæ sponsorowi / wykonawcy Panu Ryszardowi Kusmierowskiemu.

Proszê o potwierdzanie uczestnictwa.
Józef
Witam .
Ca³o¶ci niestety ogl±daæ nie mog³em.
Na szybko nasunê³o mi siê kilka wniosków.

- turniej by³ niebezpieczny
Nale¿y zatem zwiêkszyæ uwagê na zasady lub dozbroiæ uczestników.
- w walkach fina³owym pomiêdzy dru¿yn± niemieck± , a polsk± dosz³o do ró¿nicy zdañ miêdzy sêdziami - regulamin jest po to by go przestrzegaæ a sêdziowie by tego dopilnowali.

I tu nisko siê k³aniam Spadiemu , który stara³ siê pilnowaæ by uczestnicy walczyli regulaminowo a werdykty by³y obiektywne i sprawiedliwe.
Nie docieraj± do mnie argumenty typu "uczestnicy tego turnieju to nie rycerze , wiêc nie musz± przestrzegaæ regu³" - chodzi³o o kontynuowanie walki po porzuceniu broni..
Starajmy siê wiêc o podniesienie poziomu.

Turnieje ogl±daj± równie¿ darczyñcy -
pozdrawiam

Marek Hilgendorf
Poprosimy zatem jakie¶ filmiki... a¿ siê doczekaæ nie mogê, ¿eby tê "rze¼nie" zobaczyæ
Yogesh
CYTAT(Józef @ 11:51 16.07.2012) *
- turniej by³ niebezpieczny
Nale¿y zatem zwiêkszyæ uwagê na zasady lub dozbroiæ uczestników.

Turnieje ogl±daj± równie¿ darczyñcy -
pozdrawiam

Hej,
powiem tak: przyby³em turystycznie na Grunwald g³ównie by zobaczyæ jak wypadnie wej¶cie konwencji lekkozbrojnej w 'okresie grunwaldzkim'. Dodam, ¿e z wszystkich XIII-stkowych turniejów lekkich opu¶ci³em dotychczas jedynie jeden...

Tutaj na kanale s± filmiki:
http://www.youtube.com/user/AselliJerutis
Jako¶æ s³aba, ale w 100% pozwala zobaczyæ jak turniej wygl±da³.

"- turniej by³ niebezpieczny" --> rêce opadaj±, by³ to na szczê¶cie jeden z bezpieczniejszych turniejów, w dodatku wnosi³ co¶ nowego...
"Turnieje ogl±daj± równie¿ darczyñcy" - super, ale o co chodzi?

Wed³ug mnie du¿a czê¶æ uczestników nie przypomina³a lekkozbrojnych, a dru¿yna niemiecka to ju¿... Walki by³y bezpieczne, nikt nie kozaczy³ zamachami zza g³owy, które mog³yby zaszkodziæ uczestnikowi os³oniêtemu wy³±cznie przeszywk±. Kilku osobom zdarzy³o siê kilka razy dostaæ ewidentnie wiêcej ni¿ 3 razy i dalej walczyæ, ale sêdziowie ich w miarê szybko ¶ci±gali na dó³.

Mam nadziejê, ¿e wystartujecie ponownie w przysz³ym roku, a do turnieju wyjdzie wiêcej lekkozbrojnych.

Pozdrawiam~!
Nadir
By³o bardzo sympatycznie. Chocia¿ jako¶ tak siê nakrêcali¶my coraz bardziej.

Fajnie, ¿e by³a te¿ dru¿yna z Niemiec.

Dziêki za organizacjê Wronkowi i wszystkim walcz±cym (i pilnuj±cym/ zagrzewaj±cym) za zabawê!
Lutobor ze Swarska
Bra³em udzia³, spodziewa³em siê ¿e to bêdzie bardziej hardkorowe. Górê wziê³o przyzwyczajenie z wczesnych walk do 1. trafienia, bêdê musia³ nad tym popracowaæ. Walka by³a kulturalna, w zasadzie bezkontuzyjna, a ¿e odbywa³a siê na gruncie reko oko³ogrunwaldzkiej po raz pierwszy w tym wydaniu, trzeba wzi±æ na margines b³êdu pewne niedoci±gniêcia zwi±zane zarówno z sêdziowaniem, organizacj± jak i sam± walk±. Przesz³o sporo elementów które nie powinny by³y przej¶æ, pozostaje za rok dopilnowaæ ¿eby wymagania sprzêtowe jak i jako¶ciowe zosta³y podkrêcone. Sporo ludzi ode mnie z Podolskiej, którzy zaspali albo nie zdecydowali siê wyj¶æ a jedynie obserwowaæ turniej, dosz³o do wniosku ¿e ¿a³uj± ¿e nie wyszli. Chyba jedyna rzecz która mi nie pasowa³a to bardzo ograniczone pole walki przez co lekka piechota sensu stricto (przeszwy z tyczkami) nie mia³y pola do popisu w zakresie taktyki. Wygl±da³o to trochê jak m³ócka w w±skiej uliczce. Widzia³bym to nieco inaczej.
Dziêki za dobr± zabawe i gratulacje dla Smoczej.
Józef
CYTAT(Yogesh @ 18:00 16.07.2012) *
Tutaj na kanale s± filmiki:
http://www.youtube.com/user/AselliJerutis
Jako¶æ s³aba, ale w 100% pozwala zobaczyæ jak turniej wygl±da³.

"- turniej by³ niebezpieczny" --> rêce opadaj±, by³ to na szczê¶cie jeden z bezpieczniejszych turniejów, w dodatku wnosi³ co¶ nowego...
"Turnieje ogl±daj± równie¿ darczyñcy" - super, ale o co chodzi?

"rêce opadaj± ,by³ to na szczê¶cie jeden z bezpieczniejszych turniejów" - gdzie uczestnicy walczyli przeciwko sobie "siekierami " maj±c na g³owach otwarte he³my bigsmile2.gif

Dziêki bogu nic siê nie sta³o - a mog³o .
Ale co tam .
Za³o¿yli by¶my temat "pomoc dla kolegi X.."
A matka zmienia³a by mu pieluchy. bigsmile2.gif
O co chodzi z darczyñcami ? - Ano o to , ¿e widz± i s³ysz± teksty typu :
Dru¿yna X to nie rycerze i nie musz± walczyæ regulaminowo. Teksty wypowiadane przez sêdziów.
Je¶li tak ma wygl±daæ sportowa rywalizacja oparta na rekonstrukcji - to brak mi po prostu s³ów. crazy.gif
pozdrawiam
Olenolen
Dziêki za zabawê wszystkim uczestnikom.
Zw³aszcza Wê¿om gdy¿ czuæ by³o doskonale jak dobrze rozumiej± t± formu³ê.
Najgorzej zrozumieli (wiadomo bariera jêzykowa) Niemcy od których dosta³em w mordê w przedostatniej walce.

Podsumowuj±c - bezpieczeñstwo staræ lekkich i ciê¿kich zale¿y przede wszystkim od do¶wiadczenia i kultury uczestników a nie uzbrojenia.

Tomasz Jesionek
CYTAT
gdzie uczestnicy walczyli przeciwko sobie "siekierami " maj±c na g³owach otwarte he³my

Józefie, jak kto¶ nie panuje nad broni± to zrobi bli¼niemu krzywdê nawet drewnian± lag± z otulin± z g±bki. W XIII (gdzie jedynymi stalowymi os³onami s± he³my i ewentualnie kaptur kolczy a wszelkie os³ony stawów to marzenie) walki te praktykowane s± od kilku lat i wszyscy ¿yj±. A ewentualni psychole których ponosi s± wy³apywani przez sêdziów i dostaj± bana.

CYTAT
Dru¿yna X to nie rycerze i nie musz± walczyæ regulaminowo.

Nie wiem kto móg³ co¶ takiego powiedzieæ bo mnie nie by³o na grunwie ale wydaje mi siê ¿e chyba co¶ przekrêci³e¶. Podobne zdanie s³ysza³em na Czersku, tylko nie by³o has³a "nie musz± walczyæ regulaminowo" a "nie walcz± honorowo bo to nie rycerstwo a ¿o³dactwo". Zwyk³y porównanie rzekomo "honorowego" rycerstwa z ¿o³nierzami, popis konferansjera przed publiczno¶ci±. Gdyby kto¶ na Czersku nawo³ywa³ do ³amania regulaminu to, uwierz mi, wylecia³by z pola. Ju¿ Amor by siê o to postara³ icon_wink.gif
Trochê mniej spiny.
Józef
CYTAT(Tomasz Jesionek @ 11:08 18.07.2012) *
Trochê mniej spiny.
Turnieje nasze s± niebezpieczne i nie nale¿y tego lekcewa¿yæ.
Nagrody atrakcyjne - wiêc i tu trzeba zwróciæ uwagê na "zdrow±/sprawiedliwa ocenê" i przestrzeganie regu³.
My¶lê , ¿e lepiej rozmawiaæ(choæby wygl±da³o to na spinê) i na zimne dmuchaæ . Choæ to zimne w moim mniemaniu wcale zimnym nie jest.
Turnieje grupowe s± turniejami najniebezpieczniejszymi i najtrudniejszymi do opanowania , choæby ze wzglêdu na t³ok.
pozdrawiam
Marek Hilgendorf
CYTAT(Tomasz Jesionek @ 11:08 18.07.2012) *
Ju¿ Amor by siê o to postara³ icon_wink.gif

Postara³by siê i to do¶æ bezwzglêdnie!

Poniewa¿ nie by³o mnie na Grunwie, to poprosi³em Wronka o pozwoleñstwo zajêcia stanowiska w tej kwestii. Pozwolenia udzielono, wiêc stanowisko zajmujê. A dlaczego siê w ogóle odzywam? Bo ca³kowicie nieskromnie przypomnê, ¿e starcia lekkozbrojne 5/5 zadebiutowa³y z mojej inicjatywy na naszej imprezie XIII wiecznej w Lusowie w 2010 roku.

Sparafrazujê zatem Józefie jedno z Twoich ulubionych stwierdzeñ, którym nader czêsto obdarzasz oponentów:
Zorganizuj najpierw choæ jeden turniej lekkozbrojny, a dopiero potem siê wypowiadaj!

A zacznê od cytatu:
CYTAT(Józef @ 10:32 18.07.2012) *
Dziêki bogu nic siê nie sta³o - a mog³o .

A na TMD nie mo¿e siê nikomu nic staæ?
Na turniejach lekkozbrojnych obowi±zuje regulamin, nad którym kilka osób z ca³ej Polski pracowa³o od 2009 roku. Regulamin zastosowany na Wielkim G jest praktycznie jego kopi± z uwzglêdnieniem specyfiki uzbrojenia ochronnego XIV-XV.
Je¶li kto¶ nawo³ywa³ do jego ³amania to powinien byæ z turnieju usuniêty i ju¿. Przypominanie o tym, ¿e ¿o³dak to nie rycerz to nie ³amanie regulaminu! Tu siê nie wypowiadam kategorycznie- nie by³em, nie s³ysza³em.

Przed turniejami 5/5 w stylu "lusowsko-czerskim" walczyli¶my lekkozbrojnie w grupach nieraz 40/40 wiêc stwierdzenie
CYTAT
Turnieje grupowe s± turniejami najniebezpieczniejszymi i najtrudniejszymi do opanowania , choæby ze wzglêdu na t³ok.
uczestnicy tych staræ mog± skwitowaæ jedynie gromkim ¶miechem i zapytaniem "My¶lisz, ¿e o tym nie wiemy?"

Kilkaset osób w Polsce uczestniczy w takich starciach od lat, kontuzji nie ma, a na XIII wiek opancerzenie jest wiêcej ni¿ marne w porównaniu z tym co mo¿na obejrzeæ na filmikach z Grunwaldu.
Józefie, przypominam Ci, ¿e imprezy w Polsce s± datowane równie¿ na inne okresy i pewne rozwi±zania, dla Ciebie niezrozumia³e s± z powodzeniem i bezpiecznie praktykowane.

Reasumuj±c- to co zobaczy³em na filmach by³o najbezpieczniejszym, najelegantszym i bardzo lajtowym turniejem, gdzie w dodatku uczestnicy bawili siê bez spiny.
Na XIII NIKT nie odwa¿y³by siê wyj¶æ w samych gatkach, bo choæ liczymy tylko korpus i g³owê to po nogach biæ mo¿na. Tutaj natomiast by³a pe³na kulturka i "sicher".
CH£OPAKI TAK TRZYMAÆ!!!- je¶li bêdziecie naciskaæ na orgów imprez to na ka¿dej da siê tak± zabawê zorganizowaæ.

Józefie- Twój argument o darczyñcach jest tak absurdalny, ¿e dowodziæ mo¿e jedynie tego, i¿ nie wyobra¿asz sobie by kto¶ móg³ walczyæ jedynie dla przyjemno¶ci... Mo¿e na Twoich turniejach musisz nak³aniaæ uczestników do startu kas± i "itemami", ale istnieje te¿ inny ¶wiat, o którego istnieniu najwidoczniej nie masz pojêcia...
Otó¿ na 90% turniejów lekkich nagrody s± wiêcej ni¿ symboliczne i ludzie walcz± dla FUNu, a nie dla kasy. Jakby w tym roku bombardy nie by³o, to te¿ by wystartowali!

Pad³o tu kilka zarzutów ad personam, ale skoro postêpujesz na zasadzie "nie znam siê, to siê wypowiem" musisz liczyæ siê z ostr± reakcj±.

Uff... skoñczy³em...
£ukasz P³aza
A ja bardzo ¿a³ujê ¿e nie wyst±pi³em, niestety nie da³em rady za³atwiæ piêciu he³mów bez zas³on szczerba.gif .
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 12:08 18.07.2012) *
Poniewa¿ nie by³o mnie na Grunwie, to poprosi³em Wronka o pozwoleñstwo zajêcia stanowiska w tej kwestii. Pozwolenia udzielono, wiêc stanowisko zajmujê. A dlaczego siê w ogóle odzywam? Bo ca³kowicie nieskromnie przypomnê, ¿e starcia lekkozbrojne 5/5 zadebiutowa³y z mojej inicjatywy na naszej imprezie XIII wiecznej w Lusowie w 2010 roku.

Pad³o tu kilka zarzutów ad personam, ale skoro postêpujesz na zasadzie "nie znam siê, to siê wypowiem" musisz liczyæ siê z ostr± reakcj±.

Uff... skoñczy³em...

5/5 na Lusowie zadebiutowa³y , rozumiem - To wszystko t³umaczy bigsmile2.gif
O czym Ty kolego piszesz ?
Nie by³e¶ , nie widzia³e¶ , nie s³ysza³e¶ - filmiki nie oddaj± tego co w rzeczywisto¶ci siê wydarzyæ mo¿e.
Bijecie siê w ten sposób i Wam odpowiada - Ok. nie przyjmujecie uwag Ok.
Je¶li jeden z przeciwników podczas starcia zada drugiemu cios glewi± w odkryt± twarz (choæby niechc±cy , bo go¶ciu siê potknie) to ukarzesz go ¿ó³t± kartk±?
I co z tego przyjdzie Jego przeciwnikowi ?
Powiedzenie : rany i blizny zdobi± wojownika?
Szkoda mi czasu.
Nie krytykuj turniejów które organizujê , bo to nie ta liga.
to wszystko.
pozdrawiam

Jasiek - Wawa
Józef, o ile nie jestem fanem tego akurat rodzaju walki (bo nie s± pe³no kontaktowe). O tyle bardzo siê cieszê, ¿e kolejna grupa ludzi znalaz³a zajawkê dla siebie i dobrze siê bawi.
To co piszesz to jakie¶ g³upoty i nawet osobie ¶rednio zwi±zanej z tematem dzia³aj± na nerwy.

Opanuj siê cz³owieku.
Trollujesz nie swoje turnieje.
Piszesz, ¿e ma³o bezpieczne a w TMD forsujesz przepis który zabrania bezpiecznych rêkawic.

O co Ci chodzi???
Marek Hilgendorf
CYTAT(Józef @ 14:44 18.07.2012) *
5/5 na Lusowie zadebiutowa³y , rozumiem - To wszystko t³umaczy bigsmile2.gif
O czym Ty kolego piszesz ?
Nie by³e¶ , nie widzia³e¶ , nie s³ysza³e¶ - filmiki nie oddaj± tego co w rzeczywisto¶ci siê wydarzyæ mo¿e.

To powiem ja¶niej- JESTEM TWÓRC¡ TEJ FORMU£Y z czego jestem piekielnie dumny, nawiasem mówi±c. A wiesz co Ci powiem? Do koñca swojego ¿ycia nie zobaczysz tylu walk lekkozbrojnych ile ja ju¿ widzia³em i nie we¼miesz udzia³u nawet w 1/10000000 tego typu staræ co ja, bo jak mniemam w ogóle nie bêdziesz w niej wystêpowa³.
I wiem lepie od Ciebie co wydarzyæ siê w takich starciach mo¿e, a co rzeczywi¶cie siê dzieje- dlatego zabieram g³os w tej sprawie, bo po pierwsze zosta³em o to poproszony, a po drugie uszy wiêdn± kiedy siê czyta Twoje wynurzenia.

I masz racjê- Twój turniej to nie ta liga co mój, bo Twój jest jedynie czê¶ci± pewnego gigantycznego przedsiêwziêcia, a nie samodzieln± imprez±. Pula nagród nie zawsze ¶wiadczy o warto¶ci turnieju. Krytyka jest zawsze mile widziana, ale nie pisanie ewidentnej nieprawdy opartej o w³asne pojmowanie rzeczywisto¶ci.

Ok 100 osób na XIII walczy w tej formule od 2008 roku (ostatnia I³¿a) a od 2010 roku mamy konkretne regu³y staræ 5/5- wcze¶niej by³y starcia grupowe, o których wspomina³em, a które mo¿na obejrzeæ na YT. Na XIV/XV formu³a dopiero startuje, mo¿e uda siê odnale¼æ dla niej jakie¶ historyczne t³o i uzasadnienie.
Do¶wiadczenie uczy, ¿e najwa¿niejsze jest przekonanie uczestników, ¿e nie graj± o z³ote kalesony, co jak na razie nam siê udaje. Osi±gamy to, co niektórym jak widaæ wydaje siê niemo¿liwe, czyli praktycznie zerow± urazowo¶æ. Zazdroszczê Wam tego opancerzenia, które mo¿ecie za³o¿yæ na siebie w swoim datowaniu.
Najwa¿niejsz± robotê wykonuj± sêdziowie- jak widzia³em na filmach dyskusji z werdyktami raczej nie by³o, choæ nie da siê wykluczyæ b³êdów. Takowe zdarzaj± siê nawet w¶ród 5/5 ciê¿kich, gdzie ludzie walcz± ju¿ od lat i do dzi¶ zdarzaj± siê b³êdy.

BTW- W Poznaniu s± niemal 2 pe³ne lekkie pi±tki- je¶li kto¶ chcia³by potrenowaæ w nowej formule to zapraszamy.

PS. Nie zamierzam wdawaæ siê tu w pyskówki, wiêc je¶li kto¶ siê nie zgadza z za³o¿eniami tej formu³y to zapraszam na priv (choæ uprzedzam, ¿e ciê¿ko mnie przegadaæ), czy te¿ do tego tematu http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19219
Józef
CYTAT(Jasiek - Wawa @ 15:13 18.07.2012) *
Józef, o ile nie jestem fanem tego akurat rodzaju walki (bo nie s± pe³no kontaktowe). O tyle bardzo siê cieszê, ¿e kolejna grupa ludzi znalaz³a zajawkê dla siebie i dobrze siê bawi.
To co piszesz to jakie¶ g³upoty i nawet osobie ¶rednio zwi±zanej z tematem dzia³aj± na nerwy.

Opanuj siê cz³owieku.
Trollujesz nie swoje turnieje.
Piszesz, ¿e ma³o bezpieczne a w TMD forsujesz przepis który zabrania bezpiecznych rêkawic.

O co Ci chodzi???

Jedyne co mnie przekona³o w Twojej wypowiedzi to to , ¿e w przeciwieñstwie do mnie jeste¶ ¶rednio zwi±zany z tematem. bigsmile2.gif

W temacie tym przeczyta³em miêdzy innymi s³owa Marka Hilgendorfa :
Mo¿e na Twoich turniejach musisz nak³aniaæ uczestników do startu kas± i "itemami", ale istnieje te¿ inny ¶wiat, o którego istnieniu najwidoczniej nie masz pojêcia...

Fakty s± trochê inne :
G³ówna nagroda w turnieju lekkozbrojnych jest nagrod± przekazan± prze ze mnie.
Darowa³ mi j± Ryszard i W³odzimierz Ku¶mierowscy
http://www.dominus.info.pl/bombardy.html
Przekazuj±c j± organizatorom turnieju lekkozbrojnych ¶wiadomie zubo¿y³em pulê nagród swojego turnieju.
Dla turnieju dla niepe³noletnich przekaza³em darowane mi na potrzeby TMD rêkawice od
Bartosza £ysko - Wotana - http://www.platnerz-wotan.pl/
Szklankê od Banana przekaza³em w ostatniej chwili na potrzeby turnieju konnego.
http://dlarekonstruktorow.pl/index.php

Przyjmuj±c nagrody obieca³em darczyñcom , ¿e trafi± do r±k sprawiedliwie wy³onionych zwyciêzców.

Co¶ mi siê przypomni - dopiszê smile.gif
pozdrawiam smile.gif
robert w. Wielki
A ja mogê tylko ¿a³owaæ ¿e nie dotar³em, do³±czaj±c siê do ochów i achów ;) Bo po filmikach, i rozmowie z 1 z uczestników zaczynam siê napalaæ na przysz³y rok :P
Marek Hilgendorf
CYTAT(Józef @ 17:04 18.07.2012) *
Fakty s± trochê inne :
G³ówna nagroda w turnieju lekkozbrojnych jest nagrod± przekazan± prze ze mnie.
Darowa³ mi j± Ryszard i W³odzimierz Ku¶mierowscy

I my¶lê, ¿e zwyciêzcy bêd± Ci niezwykle wdziêczni, bo to wspania³a nagroda. Tu pisze bez cienia ironii...
Ca³y jubel w tej formule polega g³ownie na tym, ¿e ludzie walcz± nie dla nagród, a dla "funu"- przy du¿ej puli nagród jest wiêksza spina i ³atwiej o kontuzje.
Nie ma spiny- nie ma kontuzji. To wspania³y sposób na aktywizacjê setek lekkozbrojnych, którym na XV dotychczas oferowano g³ównie "¿ycie obozowe", czy manewry.
Okres oko³ogrunwaldzki skupia wielokrotno¶æ ludzi w porównaniu z wci±¿ niszow± XIII, wiêc potencja³ jest przeogromny.
By³o by mi niezwykle mi³o, gdyby na ka¿dej imprezie XIV/XV za czas jaki¶ lekkozbrojni mieli szansê na uczestnictwo w podobnym przedsiêwziêciu.

Robert- napalaj siê, bo jest na co!

To tyle z mojej strony w tym temacie- dalej bêdzie siê ju¿ wypowiada³ Wronek (o ile zbierze siê w sobie, hihi)
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 17:27 18.07.2012) *
..To wspania³y sposób na aktywizacjê setek lekkozbrojnych, którym na XV dotychczas oferowano g³ównie "¿ycie obozowe", czy manewry.
Okres oko³ogrunwaldzki skupia wielokrotno¶æ ludzi w porównaniu z wci±¿ niszow± XIII, wiêc potencja³ jest przeogromny.
By³o by mi niezwykle mi³o, gdyby na ka¿dej imprezie XIV/XV za czas jaki¶ lekkozbrojni mieli szansê na uczestnictwo w podobnym przedsiêwziêciu.

Jestem tego samego zdania.
Nale¿y jednak zrobiæ wszystko , by by³o sprawiedliwie i bezpiecznie.
pozdrawiam bez spiny smile.gif
Avlvs Pontivs Tavrvs
Dzieki za turnej.
Vronec
Witam i dziêkuje wszystkim za udzia³.

Turniej by³ bezpieczny! Nie mniej bezpieczny od innych konkurencji bojowych a mo¿e i nawet bezpieczniejszy. ciosy z samego nadgarstka, drobne zamachy.
My¶lê ze turnieje pe³nokontatowe nadal pozostaj± bardziej niebezpieczne.
przy 3 walkach ka¿dej po 3 starcia bilans to zadrapane czo³o, opuchnieta warga i lekko rozciety nos - wiekszosc tego to sprawka druzyny niemeickiej.

No faktycznie rze¼nia i wynoszenie zawodników w workach plastikowych.

Co do rzekomego nawo³ywania do ³amania regulaminu to tak jak napisa³ Tomasz Jesionek chodzi³o o zestawienie rzekomo honorowego rycerstwa z ¿o³dactwem i stwierdzenie ze nie rycerze nie musza walczyæ wg wydumanych zasad honorowej walki. Musia³e¶ Józefie s³uchaæ jednym uchem.

Co do sêdziowania to faktycznie mog³oby byc lepiej. Dlaczego nie by³o? ano prosta sprawa 5 osób ze Smoczej które mia³o sêdziowaæ (w ogóle nie mieli¶my startowaæ) musia³o wbiæ sie w sprzêt i wyj¶æ w pole z powodu ma³ego zainteresowania turniejem w¶ród uczestników. Dlatego sêdziów by³o 4 a nie 9.

co do zmian na przysz³y rok to na pewno chce:
-zwiêkszyæ ilosc osób w dru¿ynie do 8-10
-zezwoliæ na pikowane nogawice
- zakazaæ zbytniejgo tramwajowania i przepychania bo w pewnym momencie zaczeto z tym przesadzaæ
-zwiekszyc ilosc sedziów do co najmniej 10
- pole ograniczyc tylko z ty³ow druzyn
- dodac czesc manewrowa przed walkami

W tym miejscu chcia³bym podziêkowaæ jeszcze raz sponsorom i wytwórcom bombardy:
Ryszardowi i W³odzimierzowi Ku¶mierowskim
http://www.dominus.info.pl/bombardy.html
bardzo panom zarówno za pomoc w tym roku jak i zapowiedz pomocy w przysz³ym roku smile.gif

Reszcie dziekuje za wspolna zabawê i zapraszam za rok w wiekszym sk³adzie .

pozdrawiam

Wronek
Józef
Witam.
By by³o czytelnie spróbujê tak :

"Turniej by³ bezpieczny! Nie mniej bezpieczny od innych konkurencji bojowych a mo¿e i nawet bezpieczniejszy. ciosy z samego nadgarstka, drobne zamachy.
My¶lê ze turnieje pe³nokontatowe nadal pozostaj± bardziej niebezpieczne.
przy 3 walkach ka¿dej po 3 starcia bilans to zadrapane czo³o, opuchnieta warga i lekko rozciety nos - wiekszosc tego to sprawka druzyny niemeickiej.
No faktycznie rze¼nia i wynoszenie zawodników w workach plastikowych."

Odpowiadam :
Tak - turnieje pe³nokontaktowe nadal pozostaj± bardziej niebezpieczne.
Kontuzje które opisujesz nie ¶wiadcz± jednak o bezpieczeñstwie tego turnieju - po prostu o wielkim farcie.
Turniej adresujesz do grup odtwarzaj±cych lekkozbrojnych. Grupy te (przynajmniej okresu oko³ogrunwaldzkiego i te pu¿niejsze) stroni± od walki kontaktowej.
Chwa³a Ci , ¿e próbujesz je przekonaæ do uczestnictwa w walkach (nazwê to) l¿ej kontaktowych.
Powstaje nowa formu³a - dobrze.
Ale - Temat turnieju za³o¿y³e¶ 10 grudnia 2011 roku. Temat wy¶wietlony zosta³ 5060 razy.
W wyniku czego wystartowaæ mia³y dwie piêcioosobowe dru¿yny - trzeci± stworzyli¶cie Wy organizatorzy .
Czwart± dru¿yn± byli Niemcy którym kaza³em wyst±piæ , po tym gdy dowiedzia³em siê o niskiej frekwencji - (je¶li siê nie mylê) ju¿ podczas trwania turnieju. - nie znali regulaminu.
Przed turniejem i tu¿ po nim rozmawia³em z lud¼mi ze ¶rodowiska "lekkich"
pyta³em - dlaczego turniej spotka³ siê z tak niskim zainteresowaniem?
Odpowiadali : Odkryte twarze , zbyt niebezpieczne..

Co do rzekomego nawo³ywania do ³amania regulaminu to tak jak napisa³ Tomasz Jesionek chodzi³o o zestawienie rzekomo honorowego rycerstwa z ¿o³dactwem i stwierdzenie ze nie rycerze nie musza walczyæ wg wydumanych zasad honorowej walki. Musia³e¶ Józefie s³uchaæ jednym uchem.

Odpowiadam:
Przy tym upiera³ siê nie bêdê - mog³em rzeczywi¶cie ¿le zrozumieæ.

Co do sêdziowania to faktycznie mog³oby byc lepiej. Dlaczego nie by³o? ano prosta sprawa 5 osób ze Smoczej które mia³o sêdziowaæ (w ogóle nie mieli¶my startowaæ) musia³o wbiæ sie w sprzêt i wyj¶æ w pole z powodu ma³ego zainteresowania turniejem w¶ród uczestników. Dlatego sêdziów by³o 4 a nie 9.

Odpowiadam:
Czyli czê¶æ z Was bra³a udzia³ w turnieju , a pozostali Was oceniali.
Tak nie powinno byæ . Mia³e¶ problem - powiniene¶ siê zwróciæ o pomoc.
Sêdziowie powinni byæ niezwi±zani z uczestnikami.
W waszym przypadku wysz³o , ¿e byli¶cie orgami , sêdziami i zwyciêzcami swojego turnieju.
Trochê nieciekawie.

co do zmian na przysz³y rok to na pewno chce:
-zwiêkszyæ ilosc osób w dru¿ynie do 8-10
-zezwoliæ na pikowane nogawice
- zakazaæ zbytniejgo tramwajowania i przepychania bo w pewnym momencie zaczeto z tym przesadzaæ
-zwiekszyc ilosc sedziów do co najmniej 10
- pole ograniczyc tylko z ty³ow druzyn
- dodac czesc manewrowa przed walkami

Odpowiadam :
Postaraj siê zrozumieæ , ¿e uwagi krytyczne z mojej strony nie maj± na celu niszczenia Twego zamierzenia .
Pozwolisz siê wypowiedzieæ ludziom , przyjmiesz Ich uwagi i je wykorzystasz - powstanie nowy turniej wype³niaj±cy lukê i zapotrzebowanie .
"Odbijesz" ka¿d± krytykê /sugestie - bêdziesz mia³ tak± sam± frekwencjê jak w tym roku.
¯yczê Ci powodzenia.
pozdrawiam
Olenolen
Uwagi rzeczowe.
W przysz³ym roku zrobimy lepiej.
Fabius
Zdjêcia z turnieju:

http://lenartfoto.blogspot.com/2012/07/grunwald-2012.html

https://picasaweb.google.com/Fabius1978/Gru...feat=directlink

Te same zdjêcia wrzuci³em do tematu Galeria Grunwaldzka, jednak 95% z nich to zdjêcia z turnieju lekkozbrojnych wiêc nikt siê chyba nie obrazi, ¿e dublujê posta.

zapraszam!
£ukasz P³aza
Co do odkrytych twarzy i niebezpieczeñstwa to ja tylko przypomnê ¿e ca³y ruch wczesnosredniowieczny tak walczy, w bitwach nie rzadko po 100-200 osób i jako¶ ¿yj± (choæ oczywi¶cie wypadki bywaj± jak wszêdzie).
U nas nie by³o problemów ze strachem o twarze tylko z he³mami szczerba.gif - znaj±c regulamin nie przyszli¶my z podniesionymi zas³onami, bo tego mia³o nie byæ.
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 01:47 24.07.2012) *
Co do odkrytych twarzy i niebezpieczeñstwa to ja tylko przypomnê ¿e ca³y ruch wczesnosredniowieczny tak walczy, w bitwach nie rzadko po 100-200 osób i jako¶ ¿yj± (choæ oczywi¶cie wypadki bywaj± jak wszêdzie).

Dwa posty wy¿ej napisa³em Vronkowi :
...Turniej adresujesz do grup odtwarzaj±cych lekkozbrojnych. Grupy te (przynajmniej okresu oko³ogrunwaldzkiego i te pó¼niejsze) stroni± od walki kontaktowej...

Dodam - grupy te ograniczaj± siê zazwyczaj do rekonstrukcji stroju , uzbrojenia , czasem trochê taktyki , musztry - manewry.
Nie mo¿na ich porównywaæ z grupami walcz±cymi w kontakcie , grupami ludzi licz±cych siê z doznaniem bólu , rany , kontuzji.
Adresuj±c wiêc turniej do tych grup , nale¿y braæ to pod uwagê .
W innym przypadku po prostu nie wezm± w nim udzia³u.
pozdrawiam
Indar
Józefie, przecie¿ to doro¶li ludzie i nikt ich nie zmusza do uczestnictwa w "turnieju". Najwy¿ej nie wezm± w nim udzia³u - jak sam napisa³e¶.
Ja nie widze problemu.
podrawiam
Tomasz Jesionek
CYTAT
...Turniej adresujesz do grup odtwarzaj±cych lekkozbrojnych. Grupy te (przynajmniej okresu oko³ogrunwaldzkiego i te pó¼niejsze) stroni± od walki kontaktowej...

Józefie, owszem s± lekkozbrojni którzy chc± walczyæ max bezpiecznie - staæ w szyku w wiêkszej odleg³o¶ci od przeciwnika i delikatnie pykaæ go drzewcówk±. A nie s±dzisz ¿e s± tak¿e lekkozbrojni których ten sposób walki zaczyna ju¿ nudziæ?? Chc± spróbowaæ czego¶ bardziej kontaktowego i dynamicznego?? Dla nich jest w³a¶nie ta konkurencja. Gdyby wszyscy stronili od walki kontaktowej (swoj± drog±, jest jaka¶ metoda walki "niekontaktowej"?? bigsmile2.gif ) to nikt nie pojawi³by siê na polu i konkurencja by siê nie odby³a.
Marek Hilgendorf
CYTAT

Dodam - grupy te ograniczaj± siê zazwyczaj do rekonstrukcji stroju , uzbrojenia , czasem trochê taktyki , musztry - manewry.

Ch³opaki ju¿ napisa³y, a ja powtórzê/potwierdzê.
Nie wszystkie grupy (s± te¿ ludzie bawi±cy siê pojedynczo!) stroni± i nie wszystkie siê ograniczaj±.
Do tej pory dla ludzi chc±cych porz±dnie odtworzyæ lekkozbrojnych na imprezach XV nie by³o wielu atrakcyjnych konkurencji. Manewry z tyczkami s± fajne, ale za 1,2, 10 razem. Za 11, czy 27 s± ju¿ ¶miertelnie nudne, zw³aszcza, je¶li to tylko sztuka dla sztuki.
Powtórzê kolejny raz co ju¿ pisa³em- walki lekkozbrojnych S¡ BEZPIECZNE, czego dowodz± nasze do¶wiadczenia z XIII, gdzie opancerzamy siê du¿o l¿ej ni¿ Wy mo¿ecie na XIV-XV.
A je¶li kto¶ woli ograniczaæ siê do manewrów to jego wola- turniej jest dla ochotników, nie ma ci¶nienia na nagrody, no i wreszcie lekkozbrojni nie s± ograniczeni do roli aktorów \"trzymaj±cych halabardê\" w teatrze (dos³ownie i w przeno¶ni, hje hje).

Zabawa jest zajefajna- jak ju¿ ludzie poprzestawiaj± sobie w g³owach, ¿e nie trzeba ³amaæ sobie ko¶ci za ka¿dym uderzeniem to naprawdê Was to wci±gnie...

EDIT.
Na poni¿szym zdjêciu walka Tomala z Bladym na tegorocznym Lusowie. Walka by³a full-semi-kontakt, tzn. liczyli¶my ciosy na korpus, g³owê, uda i ramiona, ale ch³opaki nie walili na pe³nej k...wie. Proszê zwróciæ uwagê na opancerzenie.
(zdjêcie z albumu Tomala)
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

A na filmiku od 4:12 dos³ownie kilka sekund walki lekkozbrojnych 1/1
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.