Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej kontaktowy lekkozbrojnych o z³ot± cebulê
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2
Vronec
ok panowie
Dosta³em zielone ¶wiat³o od organizatorów grunwaldu odno¶nie drugiego turnieju dla lekkozbrojnych, w tym przypadku w wersji kontaktowej

generalnie chcia³bym ¿eby turniej mia³ podobna forme do staræ lekkich na imprezach 13stkowych

osób poszukuj±cych ostrego wygrzewu w tej rywalizacji muszê rozczarowaæ, bo z racji formu³y taki turniej musi przybraæ raczej formê d¿entelmeñskiej zabawy z du¿ym poszanowaniem przeciwnika.

Turniej ma raczej pozwolic osobom nie posiadajacym zdrowia, chêci czy odpowiedniego sprzetu do zabaw full kontaktowych pobawic sie troche w formie kontaktowej

wstepnie to turniej 5 na 5 , ewentualnie i preferowanie 10 na 10. Z tym ze wole mieæ 3 dru¿yny po 10 ni¿ 6 dru¿yn po 5.

Bijemy sie do trzech trafieñ- liczymy sobie sami i klekamy - niesmiertelnych beda wy³apywaæ sedziowie , niesmiertelnosc jednego zawodnika moze spowodowac dyskwalifikacje ca³ej dru¿yny.

walczymy na polu 10mx10 , wypchniecie za obreb pola osznacza ¦MIERÆ. - ma to promowac walke i wspó³dzia³anie w szyku bardziej niz rozbieganie sie i indywidualne pojedynki.

Minimum uzbrojenia to he³m otwarty, przeszywka ,rekawice.

pole trafien albo od ³okcia w góre i kolana w góre z tym ze za wazne cios uznajemy tylko trafienia w korpus i g³owe

Szczegó³owy regulamin juz wkrótce
oczwi¶cie oczekuje na sugestie

regulamin bedzie podobny do tego z lusowa

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22...mp;#entry294995

beda jacys chetni do takiej rywalizacji?
bo musimy wiedziec czy warto sie wogóle w to anga¿owaæ

aa co do nagród to jak w temacie bijemy sie o z³ot± cebulê warta jakies 45 groszy smile.gif

ew bedzie wpisowe 1 browar i winner takes it all :P
Józef
No i bardzo dobrze smile.gif

Zastanawia³e¶ siê mo¿e nad terminem ?
Pytam , bo przychodzi mi do g³owy pewna my¶l dotycz±ca wzbogacenia turnieju w skromne nagrody dla zwyciêskiej dru¿yny.
Podaj na priw .nr telefonu.
pozdrawiam

Lutobor ze Swarska

Ja siê piszê. I od siebie z Podolskiej my¶lê ¿e dziesi±tkê zbiorê.

Pozdrawiam.
Boran
Zgodnie z zapowiedzi±, postaram siê w ci±gu paru dni przerzuciæ tu odpowiedni± czê¶æ dyskusji z tematu o niekontaktowym turnieju lekkozbrojnych.
robert w. Wielki
No to siê do Ciebie zg³aszam Lutobor pod komendê smile.gif
Yan
Chêtnie bym siê w co¶ takiego pobawi³, jak zbiorê kilku chêtnych do dru¿yny to siê pojawimy : )
Wojtek zwany Rudym
A jak bêdzie wygl±da³a sprawa z niepe³noletnimi?
Vronec
CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 21:56 10.12.2011) *
A jak bêdzie wygl±da³a sprawa z niepe³noletnimi?

niestety nie ma mowy...
robert w. Wielki
Co do os³on, mo¿na zak³adaæ wiêcej, czy raczej trzymamy siê tego, aby wszyscy mieli taki sam zestaw?
Vronec
CYTAT(robert w. Wielki @ 22:19 10.12.2011) *
Co do os³on, mo¿na zak³adaæ wiêcej, czy raczej trzymamy siê tego, aby wszyscy mieli taki sam zestaw?

pe³na dowolno¶æ w granicach potwierdzenia w ¼ródlach odnosnie jednostek pieszych ( obrazki prosze)
tylko kolczugi proszê nitowane i he³my bezwzglêdnie otwarte

co do reszty to zapraszam do dyskusji
wstêpny regulamin co do uzbrojenia przedstawiê za tydzieñ. na pewno zakaz kolnych drzewcowej a dla reszty jakie¶ ograniczenie wagowe
najwieksze watpliwosci mam co do os³on koñczyn niby ikonografia jest ale... ale to do dyskusji.

ale w tej konwencji nadmiar zbroi tylko przeszkadza
Lutobor ze Swarska
Ja bym wykluczy³ jakiekolwiek os³ony poza standardem (przeszwa, rêkawice, he³m otwarty) bo wówczas nam siê zrobi nic innego jak turniej ciê¿kozbrojnych. Przedstawienia piechoty s± zarówno w nogach p³ytowych, kolczugach z d³ugim rêkawem jak i narêczakach, mo¿na zrobiæ sk³adaka ró¿ni±cego siê od spieszonego rycerza w zasadzie niczym. Jednak ma to byæ turniej lekkozbrojnych, a nie lekkozbrojnych z szerokim spektrum os³on dodatkowych bo wówczas nam siê zrobi ba³agan. Warto to sprecyzowaæ w regulaminie.

Dopu¶ci³bym ewentualnie p³aty jako sztywn± os³onê korpusu - jednak ¿ebra i krêgos³up to bolesne miejsca, czêsto nawet w przeszywce. A choæby przyk³ad Visby wskazuje na popularno¶æ p³atów w¶ród formacji milicji miejskich.
Vronec
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 23:18 10.12.2011) *
Ja bym wykluczy³ jakiekolwiek os³ony poza standardem (przeszwa, rêkawice, he³m otwarty) bo wówczas nam siê zrobi nic innego jak turniej ciê¿kozbrojny. Przedstawienia piechoty s± zarówno w nogach p³ytowych, kolczugach z d³ugim rêkawem jak i narêczakach, mo¿na zrobiæ sk³adaka ró¿ni±cego siê od spieszonego rycerza w zasadzie niczym. Jednak ma to byæ turniej lekkozbrojnych, a nie lekkozbrojnych z szerokim spektrum os³on dodatkowych bo wówczas nam siê zrobi ba³agan. Warto to sprecyzowaæ w regulaminie.

Dopu¶ci³bym natomiast p³aty jako sztywn± os³onê korpusu - jednak ¿ebra i krêgos³up to bolesne miejsca, czêsto nawet w przeszywce. A choæby przyk³ad Visby wskazuje na popularno¶æ p³atów w¶ród formacji milicji miejskich.

s³uszna sugestia

proponuje mozliwosc dodatkowego dozbrojenia jedynie przedramienia i stawu ³okciowego i ewentualnie barku prostym naramiennikiem ( tu wchodzi na mnie i organizatora grunwu obowiazek dbania o bezpieczenstwo uczestników) - dozzbrojenie ³okcia jedynie z oslona przedramienia same ³okcie nie wchodza jak ktos sie martwi o ³okiec to pod przeszywke zak³adaæ! moze byc sportowy nawet byle by by³o pod przeszywka.
i jedn± os³one korpusu czyli p³aty lub napiernik lub kolczuga nitowana ( czyli kolcza + napier¶nik uznaje za nadmiar dobrobytu)

os³ony nog eliminujemy panowie?ja jestem za. oczywi¶cie strefa trafieñ wtedy ograniczona zostanie od krawedzi przeszywki w góre a przeszywka musi w taki wypadku zakrywac posladki
robert w. Wielki
No tak nie dopracowa³em-chodzi³ mi po g³owie napier¶nik szczerba.gif zdecydowanie bigwanty to nie to ;)
Olenolen
S³uszna koncepcja!

Mam nadziejê, ¿e rzeczywi¶cie uda siê trochê historyczno¶ci osi±gn±æ ;)

Czy nie warto (dla dobra przysz³ej dyskusji) wykluczyæ "ospreje" jako ¼ród³a?
Lutobor ze Swarska
Osprey to nie ¼ród³o. Chyba, ¿e masz na my¶li czarno-bia³e zdjêcia w zawarto¶ci "ospreya"; wówczas to co innego.
Marek Hilgendorf
Nie przesadzajcie z os³onami... czy piechur w napier¶niku lub p³atach jest lekkozbrojny?
Borg
CYTAT
Der Edelknappe
(Der Knappe sollte in seinem Auftreten die von 1370 bis 1400 darstellen.
Kampfart: Trefferfläche gesamter Körper mit Ausnahme Stiche und Hiebe im Gesichtsbereich. Hiebe auf Helm von oben sind erlaubt. Zu vermeiden sind Tiefschläge im Genitalbereich.

Minimalausrüstung:
Helm: der Kopf muss von einer Beckenhaube, Hirnhaube, Eisenhut oder frühen Form von Barbuta geschützt sein.

Hals: der Hals und Nacken muss entweder mit einem Kettengeflecht-Kragen oder gepolsterten Leinen/Lederkragen geschützt sein.

Hände: Ausschließlich ein Eisenhandschuh muss die Hand schützen, vor allem den Handrücken und das Handgelenk. Alle Finger müssen von gut befestigten Eisenschuppen geschützt sein.

Oberkörper: Der Oberkörper muss mindestens von einem dickgepolsterten langärmligen und bis zur Mitte des Oberschenkels (Gesäß und Genitalbereich) reichenden Wams komplett bedeckt sein.

Beine: Unterbeine müssen von Eisenröhren bzw. Eisenschienen geschützt sein:
Es sind keine Helmformen nach 1390 erlaubt

CYTAT
(The look of the man at arms shall relate to the late 14th Century)
Hit area is the entire body except hits and blows to the face. Hits on helmet from above are allowed. Low blows to the genitals are to be avoided.

Minimal requirements of the equipment:

Helmet: heads must be guarded by bascinet, iron hood or an early form of barbute.

Neck: the neck must be either protected by a aventail or a padded linen / leather collar.

Hands: Only an iron glove must gurad the hand, especially the back of the hands and wrists. All fingers must be well fortified iron shed protected.

Upper body: The upper body and forearms must be protected with a padded long-sleeved doublet down to the middle of the thigh (buttocks and genital area).

Optional: mail shirt, brigandine, vambraces , greaves

Not allowed: pot helmets and all forms helmet after 1400

Please note:
All parts of the body that are covered only by clothes (with the exception of the gambeson), are considered hit areas. It is therefore advisable for the men at arms to carry as much armour as they can!

Regulamin turnieju "lekkich" z Laurin.
Chyba fajne.

EDIT:
Doda³em w barbarzyñskim angielskim... blehh
Vronec
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 01:13 11.12.2011) *
Nie przesadzajcie z os³onami... czy piechur w napier¶niku lub p³atach jest lekkozbrojny?

na to datowanie jak najbardziej tak Marku
p³aty i napiersniki by³y na wyposa¿eniu arsena³ów miejskich i to w du¿ych ilo¶ciach

Borg a w jakims ludzkim jezyku? bo nie wszystko rozumiem, ale to co rozumiem to fajne
Borg
http://laurin-tournament.com/index.php?lang=en link do ca³o¶ci i tam te¿ zdjêcia.
A doda³em englisz smile.gif
Józef
CYTAT(Vronec @ 22:55 10.12.2011) *
..tylko kolczugi proszê nitowane..

Mo¿e by jednak na pocz±tku (pierwsza edycja) nie stawiaæ zbyt wysoko poprzeczki ?

pozdrawiam smile.gif
Vronec
CYTAT(Józef @ 10:23 11.12.2011) *
CYTAT(Vronec @ 22:55 10.12.2011) *
..tylko kolczugi proszê nitowane..

Mo¿e by jednak na pocz±tku (pierwsza edycja) nie stawiaæ zbyt wysoko poprzeczki ?

pozdrawiam smile.gif

a wa³snie nie

sprawa prosta
przy walce tepa bronia kolczuga nienitowana to tylko ³adnie (?) wygladajacy balast ktory spowalnia zawodnika
spowolnienie za ktorym nie idzie wzrost ochrony to wieksze ryzyko kontuzji

wiec wniosek prosty- jak ktos juz bardzo chce to niech to bedzie lekka nitowanka a nie siermiega z ocynkiem

Borgu- dzieki
polecam obejrzenie galerii panowie w³osi w³asnie sie bija 1 na 1 np puklerz konta pawê¿ i zyja smile.gif

dodatkowa wiadomosc dla drzewcówkowych - mozna upusciæ drzewcówke i chwycic za bron boczna w starciu- ale jak w trakcie wyci±gania dostaniecie po ³bie to sorry winetou :P
robert w. Wielki
Lepiej od pocz±tku stawiaæ na historyczno¶æ-jak siê robi co¶ nowego, szkoda siê rozdrabniaæ.
Pozdrawiam, R.

Edit:
kojarzê ten turniej, ciekaw jestem , bo nie mam wiedzy na ten temat, czy rzeczywi¶cie odbywa³y siê takie starcia lekkich 1na 1 na turniejach.
Edit2:
A tarcze stosowne dla piechoty wchodz±, czy tylko drzewcówki?
Pozdro
Józef
Dobra smile.gif ja tylko siê obawiam o frekwencjê.
Z drugiej strony my¶lê , ¿e macie racjê. Je¶li kto¶ bêdzie chcia³ wyst±piæ w turnieju , to niech siê trochê wysili.

Wa¿n± rzecz± jest zbli¿one okre¶lenie daty turnieju , po to
by potencjalni uczestnicy mogli odpowiednio siê przygotowaæ (zaplanowaæ urlop itd)
Impreza Grunwaldzka obfituje we wszelkiego rodzaju turnieje. Nale¿y zatem zadbaæ , by turnieje nie odbywa³y siê w tym samym czasie. (równolegle)
Spowoduje to bowiem przymus wyboru turnieju przez potencjalnych uczestników.
Edit.
Od ¶rody program zazwyczaj pêka w szwach.
pozdrawiam smile.gif
Vronec
My¶le ze ¶roda to najwczesniej
bo sam nie wiem czy wczesniej dam rade przyjechac i tak samo z frekwencja, wiekszosc osób pewnei bedzie ko³o czwartku , pi±tku i wtedy chcia³bym wcisnac zawody mysle ze potrzebijemy raptem godzinki i moze byæ nawet jakis boczny placyk

ale to decyzje podejmie K Górecki jak dowiemy sie ilu mamy chetnych

@ Robert
oczywi¶cie dozwolone puklerze, pawê¿e i inne tarcze "nierycerskie"

a co do zglaszania sie - moga sie takze zg³aszac osoby indywidualne czy grupy po 3-4 chetnych, stworzy sie po prostu ekipy sk³adajace sie z roznych grup. wiem ze 10 osób trudno zebrac.

Mizi
A co z ochron± szyi ?
Kapalec na samym kapturze tekstylnym przejdzie czy ¶rednio ?
Rozumiem, ¿e wszystkie czepce i kaptury kolcze tez nitowane
Vronec
CYTAT(Mizi @ 14:31 11.12.2011) *
A co z ochron± szyi ?
Kapalec na samym kapturze tekstylnym przejdzie czy ¶rednio ?

jedna warstwa we³ny raczej srednio. co najmniej 3-4. wtedy mozemy pogadac. ew pikowany ale preferowane jednak kolcze.
wiadomo- bezpieczeñstwo . ewentualnie pod kapturem jakas pikowana lub skórzana od³ona szyi ( gorget)

Wstêpnie:
G³owa: ³ebki, kapaliny (je¶li ktos ma w³oski sprzêt to wczesne barbuty prze³knê ale reszta sprzêtu ma pasowaæ [rekaw , wycinanki i 3 s³owa po w³osku inne niz "putana"])
o grubo¶ci blachy co najmniej 1,5 mm
Szyja: kolczy czepiec/kaptur (oczywiscie z pikowanym wy¶cie³aniem) lub solidna tekstylna ( co najmniej 5mm ) lub skórzana(w tym wypadku ukryta) os³ona szyi.
rece: metalowe, zbrojnikowe lub solidne (spawalnicza z doszytym ocynkiem odpada, jesli juz to ma to byæ konkretna lniano-we³niana warstwowa rêkawica) kolcze rêkawice
korpus: porz±dna (!) przeszywanica co najmniej 0,4 mm grubo¶ci i zakrywajaca jajecznik i po¶ladki (bez dziury pod pach±)

opcjonalne :
os³ony przedramienia z ³okciem i proste jednoczê¶ciowe naramienniki.
p³aty (wierne rekonstrukcje) lub proste napier¶niki (bez naplecznika) lub kolczuga lub wierzchni pikowaniec (jupon etc.)
robert w. Wielki
A kolczy ko³nierz nitowany, jako uzupe³nienie do kapalca przejdzie ?
Vronec
CYTAT(robert w. Wielki @ 15:35 11.12.2011) *
A kolczy ko³nierz nitowany, jako uzupe³nienie do kapalca przejdzie ?

nie bardzo- policzki musz± byc czym¶ zakryte
do grunwu sporo czasu
dasz rade cos wykombinowac smile.gif
Tomal
Vronec a co z os³onami nóg , oczywi¶cie powy¿ej kolana, bo na XIII mo¿na bez nogawic wychodziæ bo przeszywka zas³ania uda, ale w tym datowaniu trochê ciê¿ko bez os³ony uda. Nie mówiê tu od razu o bigwantach ale jakie¶ pikowane nogawice??
robert w. Wielki
Jasne, ale zawsze lepiej wydaæ mniej, ni¿ wiêcej ;) Pozdro
Tomal
CYTAT(robert w. Wielki @ 16:01 11.12.2011) *
Jasne, ale zawsze lepiej wydaæ mniej, ni¿ wiêcej ;) Pozdro

No nie wiem, operacja kolana to ok. 12 tys z³, pikowane nogawice jednak s± troszke tañsze. bum.gif
robert w. Wielki
Znowu nieporozumienie-chodzi³o mi o moje pytanie o ko³nierz (takowy mam, a bêdê musia³ sko³owaæ kaptur, jeszcze). Generalnie siê z Tob± zgadzam, ale co do nóg, pójdê na ¿ywio³ najprawdopodobniej. Nadrobiê gibko¶ci± bum.gif
Lutobor ze Swarska
@Tomal,
80% wczesnego walczy bez os³on nóg, jako¶ ¿yj±. Poprostu trzeba wykluczyæ nogi ze strefy uderzeñ. Albo stosowaæ d³u¿sze przeszwy.
Tomal
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 16:38 11.12.2011) *
@Tomal,
80% wczesnego walczy bez os³on nóg, jako¶ ¿yj±. Poprostu trzeba wykluczyæ nogi ze strefy uderzeñ. Albo stosowaæ d³u¿sze przeszwy.

Wszystko super, ale ja razem z Vronkiem walczê w tej formule od pocz±tku i na prawdê takie ciosy siê zdarza³y, a ja wola³ bym, nie dostaæ metalow± broni± w kolano czy udo. Wcze¶niaki czasem wk³adaj± ró¿ne patenty pod spodnie, ale tak czy inaczej maj± d³u¿sze przeszywki. Co do d³u¿szych przeszywek to nie spotka³em siê z siêgaj±cymi poni¿ej po³owy uda (na to datowanie rzecz jasna), ale oczywi¶cie mogê mieæ braki.
(Ale ¿eby nie by³o, to moje pytanie odno¶nie nogawic odnosi siê do mo¿liwo¶ci ich noszenia nie wymogu - tak ¿eby nie by³o jakiego¶ nieporozumienia)
Lutobor ze Swarska
Ok, przyj±³em. Ale mimo wszystko jestem przeciw. Je¶li nawet zostan± dopuszczone, kolana powinny znale¼æ siê w strefie karnej jak krocze czy twarz. Ale to moje zdanie. Chodzi o deformacjê wygl±du ogólnego. Je¶li da³oby radê ukryæ ochraniacze pod nogawicami, zapewne tego problemu by nie by³o. Dopuszczenie nogawic pikowanych mo¿e siê równaæ z wszywaniem w nie pasków blachy. Czyli dochodzimy do punktu wyj¶cia - patenty z ciê¿kozbrojnej.
Tomal
Wszywanie pasków metalu i inne ukryte patenty mo¿na wyeliminowaæ po przez dobr± kontrole, na XIII dzia³a to czemu nie mia³o by dzia³aæ tutaj. W "naszej" formule to co powie sêdzia jest ¶wiête a jak siê nie podoba to wyp... z reszt± ca³a ta zabawa sk³ania siê do jednego: przestrzegania ustalonych zasad. Co do stref trafienia to siê zgadzam ¿e kolano powinno byæ nie punktowane a wrêcz ciosy w nie zabronione, ale tak samo jak d³onie w które biæ nie mo¿na a s± os³oniête prewencyjnie tak samo chcia³bym os³oniæ kolana i uda, tylko z t± ró¿nic± ¿e ta os³ona by³a by opcjonalna.
M¶ciwoj z Chropacza
Jako wcze¶niak powiem wam, ¿e ciosy w kolana bêd± siê zdarza³y, tak jak w ³okcie i d³onie. Przeszywa raczej s³abo chroni kolana bo nie walczymy wyprostowani wiêc w ruchu kolana wystaj± nawet spod d³u¿szej przeszywy. Macie dwie mo¿liwo¶ci dobrze sprawdzaj±ce siê ochraniacze rowerowe/zomo lub dopuszczenie nóg pikowanych i ale pewnie ludzie zaczn± wszywaæ skórê czy inne materia³ym (nie dziwiê im siê). Ja po otrzymaniu kilku trafieñ ju¿ nie bawiê siê bez ochraniaczy, choæ bardzo mnie wkurzaj±. Podstawa to zaakceptowany przez ogó³ regulamin i dobra kontrola, wiêc najlepszy chyba ten z wczesnego zmodyfikowany o wasze ró¿nice sprzêtowe.
£ukasz P³aza
O ile nie pokryje siê z buhurtami chêtnie siê pobawiê w tej formule.
Równie¿ proponuje zezwoliæ na os³onê kolana - to naprawdê niebezpieczne, zw³aszcza ¿e d³uga broñ prowokuje przypadkowe pukniêcia w niskie otwarcia. Udami bym siê nie przejmowa³ - s± dobrze umiê¶nione a w tej konwencji nikt nie bêdzie celowo w nie napiernicza³.
Marek Hilgendorf
Na XIII mamy nasze krótkie nogawiczki- dopuszczalne by³y te¿ d³ugie pikowane. Na Lusowie pozwala³em te¿ na "kapsle" na krótkich nogawicach, z tym, ¿e przy d³ugiej przeszywanicy to tak nie razi. Czy na XIV/XV s± jakie¶ os³ony kolan "nierycerskie", czy bazowano na ochronie jak± daje pawê¿?
Je¶li pawê¿ siê sprawdza³a wtedy, to czemu nie teraz? Tu nie ma ani spektakularnych nagród, ani napinki sportowej, wiêc te¿ i ci¶nienie u walcz±cych jest ni¿sze.

Tak to wygl±da³o na Czersku:
http://www.youtube.com/watch?v=RAFPfINW4Lo
i
http://www.youtube.com/watch?v=wA-KSY-K1xY...feature=related
(oraz dalsze filmiki z tagów)

Nie mieli¶my ¿adnych kontuzji za wyj±tkiem Zapa¶nika, ale on oberwa³ w dobrze opancerzony kark sêkat± pa³±. Wiêkszo¶æ mia³a he³m jako jedyny stalowy element opancerzenia.
Na Lusowie jedynie Szkielet ucierpia³ od starcia z Dentyst± seniorem, ale o ciosu w g³owê.

Z do¶wiadczenia powiem Wam, ¿e warto przeprowadziæ bezwzglêdn± weryfikacjê walcz±cych i ich uzbrojenia zaczepnego i ochronnego. Reszta to po prostu dobra zabawa, a nie eliminacje do BN.

EDIT. Mój regulamin z Lusowa to jedynie baza dla Was- podyskutujcie jak go dostosowaæ do pó¼niejszego opancerzenia. Przy starciach 10/10 mo¿na spokojnie dopu¶ciæ ciosy z ty³u (z zachowaniem pola trafieñ korpus-g³owa), gdy¿ tu wiêksze znaczenia ma zgranie oddzia³u i mo¿na wdro¿yæ jakie¶ manewry. Polecam te¿ przetestowanie na manewrach lekkich (a na Grunwie jest ich przecie¿ od zaje...ania) wspó³dzia³ania 10 osobowych dru¿yn- wbrew pozorom balet pomaga tak¿e w normalnej walce (vide przebieg wieczornej bitwy na Czersku)
Tomal
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 22:43 12.12.2011) *
Na Lusowie jedynie Szkielet ucierpia³ od starcia z Dentyst± seniorem, ale o ciosu w g³owê.

Z do¶wiadczenia powiem Wam, ¿e warto przeprowadziæ bezwzglêdn± weryfikacjê walcz±cych i ich uzbrojenia zaczepnego i ochronnego. Reszta to po prostu dobra zabawa, a nie eliminacje do BN.

Na Lusowie zarobi³em w ³okieæ tak ¿e 2 tyg. rêki wyprostowaæ nie mog³em - chyba st±d moje chorobliwe zabiegania o dodatkow± ochronê stawów.

Bezwzglêdna weryfikacja zawsze siê sprawdza, ale te¿ znajomo¶æ regulaminu przez uczestników by siê przyda³a, a z ni± bywa ró¿nie bum.gif
Józef
CYTAT(£ukasz P³aza @ 18:57 12.12.2011) *
O ile nie pokryje siê z buhurtami chêtnie siê pobawiê w tej formule.

Nie bêdziesz mia³ czasu bigsmile2.gif
W ¶rodê sêdziujesz MD smile.gif

pozdrawiam

£ukasz P³aza
No mo¿e siê trochê czasu znajdzie - przynajmniej do tego turnieju nie bêdê siê musia³ godzinê ubieraæ smile.gif .
Vronec
P³azik zapraszam smile.gif

tu aktualna wersja regulaminu .
Lutborowi dzieki za wspo³prace przy opracowaniu.

prosze o ewentualne uwagi . i wysy³ac zg³oszenia na pw

Turniej przeznaczony dla osób zajmuj±cych siê odtwarzaniem grup kombatantów pochodzenia nierycerskiego pe³niach s³u¿bê pieszo. (milicje miejsce , oddzia³y najemne , zaciê¿ne itp.)

Uzbrojenie:
G³owa - ³ebka z czepcem kolczym lub kapalin na podpikowanym kapturze kolczym lub z podwieszonym czepcem . Szyja musi byæ chroniona wartwa co najmniej 0,4 cm tkaniny (¶ci¶niêtej) czepce i kaptury w tym roku mog± byæ nienitowane. Inne patenty jedynie po wcze¶niejszym zg³oszeniu wraz ze zdjêciem i 3 niezale¿nymi potwierdzeniami w ¼ród³ach.

D³onie- rekawice klepsydrowe, zbrojnikowe , solidnie wykonane kolcze, ogólnie maja byæ bezpieczne i solidnie wykonane , spawalnicze z ocynkiem nie wchodz± . Mog± byæ nienitowane ale musza byæ na porz±dnym podk³adzie dwu lub piêciopalczastym.

Rêce: opcjonalnie dozwolona os³ona przedramienia: zbrojnikowa lub p³ytowa i ³okcia, dozwolone jednoelementowe proste naramienniki (tarczkowe czy a la Visby) , dozwolone tak¿e ochraniacze sportowe za³o¿one pod przeszywkê
Przeszywanica: solidnie wykonana, siêgaj±ca poni¿ej linii po¶ladków, bez dziury pod pach±. Grubo¶æ co najmniej 0,4 cm-
Korpus: jedna os³ona korpusu, napier¶nik , p³aty, wierzchni pikowaniec lub nitowana kolczuga.

Nogi : nie przewiduje os³on, mo¿na za³o¿yæ ochraniacze sportowe pod nogawice.

Broñ: - krawêdzie stêpione minimum do 2mm, sztych zaokr±glony do wielko¶ci monety 1-groszowej

Broñ jednorêczna : topory, kordy, tasaki, pa³ki bez kolców ,proste miecze w typach XIV, XV, XIV. (w tym roku bardzo nie bêdê siê czepiac ale docelowo maj a byæ to rekonstrukcje broni a nie akcesoria sportowe Hanwei z potrójnym zbroczem),

Niekolna broñ drzewcowa (halabardy, glewie, bille, topory dwurêczne) o masie ca³kowitej do 2,5 kg i d³ugo¶ci drzewca ca³kowitej nie wiêkszej ni¿ wzrost u¿ytkownika +20 cm (u¿ytkownika bez he³mu i nie w butach na obcasach 5cm)
Tarcze w typach piechoty : pawê¿e w³oskie, pawê¿e pruskie , tarcze owalne , jajowate , puklerze
Mo¿na nosic tarcze i bron boczn± tak¿e z drzewcówka ale w trakcie walki drzewcem obie rece na drzewcu. Mam nadzieje ze zrozumia³e.

Broñ ma byæ estetyczna zadbana , bez chamskich sladów spawania itp., nieskorodowana bez ostrych zadziorów, szczerby zeszlifowane ( nie musza byæ ca³kowiecie byleby nie by³o pi³y

Zasady walki:
Pole walki kwadrat 10mx10m
Walcz± dru¿yny po 10 walcz±cych
Walczymy do 3 trafieñ, sêdziowe pilnuj± i usuwaja ?nie¶miertelnych? ale generalnie ka¿dy liczy siê sam. Licze na wasza dojrza³o¶æ.
Strefa punktowanych trafieñ obejmuje g³owê, korpus i biodra, rece niepunktowane, ale dozwolone,
wszystko, co poni¿ej dolnej granicy przeszywki to strefa niepunktowana i niedozwolona
surowo zabronione ciosy w d³onie i twarz
Ciosy w strefy niedozwolone karane dyskwalifikacja
obalanie dozwolone na w/w zasadach, jednak NIE OZNACZA ONO ¦MIERCI- le¿±cego nale¿y "dobiæ", inaczej mo¿e siê on podnie¶æ i walczyæ dalej
wypchniecie poza wyznaczone pole walki = ¶mieræ
wygrywa ta druzyna, której co najmniej jeden, za przeproszeniem, cz³onek bêdzie, za przeproszeniem, staæ na w³asnych nogach
Sedziowe zastrzegaj± sobie prawo do wycofania walcz±cych nie potrafi±cych siê pos³ugiwaæ broni± i zbroj±, zarówno nadgorliwych jak i pierdó³ (nie chce nikogo obra¿aæ, ale sam kiedy¶ widzia³em kolesia w kapalinie za³o¿onym pod k±tem na g³owie i odchylaj±cego jeszcze g³owê do ty³u). Tu apel do dowódców o zadbanie aby uczestnicy przeszli podstawowe szkolenie z obs³ugi uzytkowanej broni i zbroi.

Zasady uzupe³niaj±ce:
Turniej dla osób pe³noletnich
W sprawach broni i uzbrojenia obowi±zuje zasada nie wnosisz sprzêtu którym nie chcia³bys otrzymaæ ciosu. Sedziowei decyduja o usunieciu z konkurencji broni co do której bezpieczenstwa maja watpliwo¶ci.
Nad bezpieczeñstwem uzbrojenia i jego historyczno¶ci bêdzie czuwaæ komisja bhp-historyczna, w której sk³ad bêd± wchodzic bêd± walcz±cy o wieloletnim do¶wiadczeniu i osoby o potwierdzonych kwalifikacjach z zakresu historii uzbrojenia.

EDIT: usuniety test grzadcza

czekam na uwagi odnosnie regulaminu
Józef
Witam.

"obalanie dozwolone na w/w zasadach, jednak NIE OZNACZA ONO ¦MIERCI- le¿±cego nale¿y "dobiæ", inaczej mo¿e siê on podnie¶æ i walczyæ dalej"

Przypuszczam , ¿e chodzi Ci o symboliczne dobicie przeciwnika broni± krótk± np.tasakiem ?
Moim zdaniem zapis powinien byæ bardziej sprecyzowany.

pozdrawiam smile.gif
Vronec

tak zabicie przeciwnika bedzie skutkowa³o powiadomieniem policji i co gorsza dyskwalifikacja hehe

a na serio to:
"dobijamy lekko dotykajac przeciwnika bronia krótk± w korpus"
BoskiMisza
Witam,

Chcia³em wspomnieæ, ¿e nasz nowy wojewoda, czyli Wronek, ma ca³e poparcie organizacyjne Smoczej Kompanii. Postaramy siê, aby turniej niós³ jak najwiêcej dobrej zabawy zarówno dla uczestników, jak i widzów.

Smocza, oprócz cebuli, ufunduje równie¿ od siebie drobne nagrody dla zwyciêzców. Oczywi¶cie wszyscy potencjalni sponsorzy, s± jak najmilej widziani - co nie, Marchewa? smile.gif

Na dniach postaramy siê dogadaæ z organizatorami co do terminu turnieju i od razu go og³osimy.

Wszelkie pytania i zg³oszenia dru¿yn, proszê kierowaæ do Wronka.

Pozdrawiam serdecznie
Misza
Józef
Znajomi z Nieniec pytaj± mnie czy jest ju¿ regulamin ?
Odpowiedzia³em , ¿e jest - jednak nie wiem czy jest to ostateczna i obowi±zuj±ca forma.
Je¶li nie - nale¿a³o by dopracowaæ.
Je¶li tak , to mo¿e przet³umaczy³ by kto¶ np. na Angielski ?
pozdrawiam
Vronec
jako ze nie dostaje wiecej uwag co do regulaminu to przesla³em go do akceptacji przez Krzystofa Góreckiego.
Jak tylko bedzie zaakceptowany to przetlumacze na angielski i wrzuce w tm temacie.
pzdr
Józef
CYTAT(Vronec @ 18:00 29.01.2012) *
Walcz± dru¿yny po 10 walcz±cych..

czekam na uwagi odno¶nie regulaminu

Dobrze by³o by napisaæ , czy uczestnicy mog± , lub nie mog± siê zmieniaæ ?
(chodzi o rezerwowych)
pozdrawiam smile.gif

Vronec
s³uszna uwaga

w wypadku kontuzji mog±, ale osoba która uzna ze nie jest zdolna do walki nie moze wróciæ na po¼niejszym etapie rywalizacji.
kazda druzyna moze, ale nie musi miec do dwoch rezerwowych.

w przypadku zmniejszenia liczebnosci druzyny poni¿ej 10 kazda sytuacja bedzie rozpatrywana indywidualnie przez sedziego g³ownego po konsultacji z dowódcami dru¿yn. Ostateczne s³owo w tej sprawie ma Sedzia G³owny.
Generalnie we wszystkich sprawach ostateczne s³owo ma Sêdzia G³owny. Który bêdzie sêdzi± dobrym i sprawiedliwym.

piêciu sedziów zapoznanych z ta formu³a zapewnia od siebie Smocza Kompania.
sêdziów potrzebuje minimum 8 wiec jest ktos chetny do sêdziowania? nawet wstepnie?

pzdr
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.