Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Munitio w Starym Ole¶nie.
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Stron: 1, 2
Lotgar
Witam.
Munitio (femininum) = obwarowanie, oszañcowanie, twierdza, w l.mnogiej - munitiones

Bazuj±c na jednej z edycji Bukowego Lasu zamierzam powtórzyæ impreze o podobnym charakterze. Przez 3 dni chcia³bym stworzyæ obóz wojskowy ze wszystkimi jego militarnymi aspektami. Przyjmujê, ¿e obóz wojskowy prowadzony jest na znanym terenie i w czasie pokoju.

Czynno¶ci niezbêdne do funkcjonowania obozu wojskowego :
- trening walki mieczem , w³óczni± itp
- prowadzenie wart i patroli
- uruchomienie kuchni
- prace obozowe tj. zbieranie drewna, naprawa i konserwacja uzbrojenia i temu podobne czynno¶ci

Obozem bêdzie dowodziæ jedna osoba (kto, jeszcze nie zdecydowa³em, my¶lê, ¿e oka¿e siê na miejscu), dowódca wart jest ju¿ wyznaczony. Warty bêd± trwa³y ca³± dobê, w dzieñ bêd± po³±czone z patrolami okolicy. Nocna warta bêdzie mia³a obowiazek pilnowac ognia i patrolowaæ obóz.
Do kuchni, je¶li siê nikt nie zg³osi, to zostan± wyznaczone osoby do przyrz±dzania posi³ków. Posi³ki bêd± wydawane tylko o okre¶lonych porach. Najlepiej by by³o zrobic zrzutkê po 20/30 z³ i kupiæ pó³produkty.
Jedna zasada dotycz±ca alkoholu: ca³y alkohol na dzieñ dobry bêdzie konfiskowany i schowany do skrzyni, dostêp do schowka bedzie dopiero po zmroku.
Jako ¿e jest to obóz militarny, wszystkie osoby, które siê wcze¶niej zadeklaruj± jako zbrojni, ca³y dzieñ maj± obowiazek chodziæ w rynsztunku bojowym. Oczywi¶cie podczas prac obozowych mog± go ¶ciagn±æ dla wygody smile.gif . W dzieñ bêd± prowadzone treningi walki, my¶lê, ¿e przed i po g³ównym posi³ku.
Oczywi¶cie na imprezie obowiazuj± zasady i wytyczne Wayfarers . Wszyscy nocowaæ bêdziemy w jednej chacie.
Je¶li kto¶ ma inne pomys³y, to jestem otwarty na propozycje .
Czekam na zg³oszenia od osób, które s± zainteresowane imprez±, ilosæ miejsc ograniczona, przewiduje max 12 zbrojnych + osoby tzw. cieci obozowych. Osoby z Wayfarers maj± oczywi¶cie pierwszeñstwo.
Zapraszam.
Dok³adny termin imprezy podam pó¼niej, ale planujê ja na pierwsz± po³owê lutego 2012.
Pozdro
Lotgar
jasmin
Wstepnie Jasmin i Pstryku,
Zabierzemy chetnego z trasy to minimalizacji kosztow sieki;
Ja sie musze wykminic na kogo sie zrobic. Pomocnika zaplatacza sieci do ³owienia dorszy norweskich? Wejdzie?
M¶cidróg
CYTAT
ca³y alkohol na dzieñ dobry bêdzie konfiskowany i schowany do skrzyni, dostêp do schowka bedzie dopiero po zmroku.
Kto bedzie dysponowa³ kluczem od skrzyni? bigsmile2.gif
CYTAT
W dzieñ bêd± prowadzone treningi walki,

hmmm...
CYTAT
Oczywi¶cie na imprezie obowiazuj± zasady i wytyczne Wayfarers .

Dwa komplety uzbrojenia dunno.gif
Lotgar
CYTAT(jasmin @ 20:16 22.11.2011) *
Ja sie musze wykminic na kogo sie zrobic. Pomocnika zaplatacza sieci do ³owienia dorszy norweskich? Wejdzie?

Jasne , zabierz tylko ze soba Morze Pó³nocne razem z dorszami ,oczywi¶cie.

CYTAT
ca³y alkohol na dzieñ dobry bêdzie konfiskowany i schowany do skrzyni, dostêp do schowka bedzie dopiero po zmroku.
Kto bedzie dysponowa³ kluczem od skrzyni?

Ja.
CYTAT
W dzieñ bêd± prowadzone treningi walki,

O tym wiecej napisze troszeczke pu¼niej.
CYTAT
Oczywi¶cie na imprezie obowiazuj± zasady i wytyczne Wayfarers .
Dwa komplety uzbrojenia

Dwa , no co¶ Ty , trzy a jak dla Ciebie to nawet z piêæ.
Pozdro
Lotgar
kot
Do imprezy jeszcze kupa czasu,ale wstêpnie bym siê pisa³.
Lotgar
Witam
CYTAT(kot @ 16:11 23.11.2011) *
Do imprezy jeszcze kupa czasu,ale wstêpnie bym siê pisa³.

Zapraszam.

Ja¶min :r.
nie musisz na gwa³t robic wcze¶niaka , we¼ sprzêt XIII , mo¿e jeszcze Bli¼niaka uda Ci sie namówiæ.

Jedna ze spraw organizacyjnych , zrezygnowa³em ze sk³adki na pó³ produkty z tego wzgledu ¿e czê¶æ przyjedzie w pi±tek a reszta w sobote i pu¼niej nie bêdzie czasu je¼dziæ po sklepach .
My¶le ¿e jak ka¿dy przywiezie pó³ produkty ze sob± to bêdzie ok . Prosi³ bym aby unikaæ kie³bas , mile wskazana kasza , cebula , ser bia³y , jaja , boczek i nne miecha , peczywko .
Wszystko i tak idzie do jednego gara , z tego co przywioz± uczestnicy bêd± przygotowywane posi³ki . Bêd± one tylko o okre¶lonych godzinach tak ze nie bedzie podjadania w miedzyczasie .
Jako ¿e to bêdzie luty a mróz wtedy jest najsilniejszy chcia³ bym do ka¿dego posi³ku wydawaæ grzane piwo z miodem ( po jednym kubku na g³owe) . Musze to jeszcze dok³adnie przemysleæ , aby 8:15 nie trwa³a wiecznie .

Pozdro
jasmin
CYTAT(Lotgar @ 09:02 24.11.2011) *
Ja¶min :r.
nie musisz na gwa³t robic wcze¶niaka , we¼ sprzêt XIII , mo¿e jeszcze Bli¼niaka uda Ci sie namówiæ.

Zobaczymy co wyjdzie. Rzuci³em has³o, by wiêcej osób z pocztu siê zjawi³o. Jest wiele czasu jeszcze.
CYTAT(Lotgar @ 09:02 24.11.2011) *
Musze to jeszcze dok³adnie przemysleæ , aby 8:15 nie trwa³a wiecznie .
Pozdro

Ja nie widzê problemu. Mo¿emy wprowadziæ 9:15, 10:15, 11:15 :D :D
Julko
Wstêpnie to ja te¿ bym siê zapisa³...

A 8:15 nie trwa nigdy wiecznie - w najlepszym przypadku tylko do 8:15 dnia nastêpnego bigsmile2.gif
Lotgar
Witam.
Julko zapraszam.
Ja¶min , to ¶wietnie ¿e pojawia sie XIII , rozszerzam datowanie.
A z t± 8:15 to sêk w tym aby nie trwa³a wiecznie , bo nas ¶nieg zasypie i dopiero wiosna nas znajd± jak Ötzi'ego. icon_sad.gif
Pozdro
Lotgar
jasmin
Lotgar, je¿eli mamy trenowaæ, to w lutym zalecam drewno - przy mrozach miecze bêd± siê ³ama³y jak zapa³ki.
Lotgar
CYTAT(jasmin @ 10:36 26.11.2011) *
Lotgar, je¿eli mamy trenowaæ, to w lutym zalecam drewno - przy mrozach miecze bêd± siê ³ama³y jak zapa³ki.

Hejka.
Masz racje , o tym nie pomy¶la³em.
Ja mam jakies kije treningowe , w chacie te¿ powinno cos byæ.
Ale dla pewno¶ci lepiej niech ka¿dy zabierze ze sob± swoje treningówki .
Dla pe³nego bezpieczeñstwa niech ka¿dy uszyje sobie skórzane kaptórki na w³ócznie . Raczej nie przewiduje ¿adnych wycieczek do szpitala na cerowanie twarzy .
Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
CYTAT
Dla pe³nego bezpieczeñstwa niech ka¿dy uszyje sobie skórzane kaptórki na w³ócznie . Raczej nie przewiduje ¿adnych wycieczek do szpitala na cerowanie twarzy .

Taniej ,szybciej i bezpieczniej wykonaæ TIDDy ,kiedy¶ ju¿ Razoviec o nich pisa³.
M¶cidróg
Znany jest plan spotkania?
Co i w jakich godzinach bêdzie przeprowadzone?
Kto odpowiada za konkretne treningi?
Jakie s± ustalenia odno¶nie w³óczni?
Jaki jest minimalny obowi±zuj±cy komplet uzbrojenia ochronnego aby wzi±æ udzia³ w treningach?
No i przede wszystkim...JAKI JEST TERMIN???
pozdrawiam
M.
PS. przy sporej frekwencji dzia³aj±cych farersów bêdzie mo¿na ustaliæ ogólny plan dzia³ania dla grupy.
Lotgar
Witam.
CYTAT(M¶cidróg @ 17:25 09.12.2011) *
Znany jest plan spotkania?
Co i w jakich godzinach bêdzie przeprowadzone?
Kto odpowiada za konkretne treningi?
Jakie s± ustalenia odno¶nie w³óczni?
Jaki jest minimalny obowi±zuj±cy komplet uzbrojenia ochronnego aby wzi±æ udzia³ w treningach?
No i przede wszystkim...JAKI JEST TERMIN???
pozdrawiam
M.
PS. przy sporej frekwencji dzia³aj±cych farersów bêdzie mo¿na ustaliæ ogólny plan dzia³ania dla grupy.

Co¶ taki niecierpliwy .
A wiec od pocz±tku :
Planowany termin to 10-12.02.2012 i je¿eli nie koliduje on z jakimi¶ wa¿nymi sprawami wiekszo¶ci uczestników to nie ulegnie on zmianie.
Ostatecznej liczby uczestników jeszcze nie mam , prosi³ bym "zbrojnych" o ostateczne potwierdzenie do 15 stycznia 2012 roku .
Szykowana jest mi³a niespodzianka , ale o tym pu¼niej , Ja¶min ani pary , bo 8:15 nigdy nie nastanie.
Za osobe zbrojna uwarzamy takiego osobnika który posiada :
- ochrone g³owy np. w postaci he³mu
- ochrone tu³owia np. epilorikion , przeszywke , kolczuge , lamelke ...
- tarcze
- drzewcówke
- d³ugi nó¿ , miecz b±d¼ topór

Trening szermierczy chcia³ bym aby poprowadzi³ Ja¶min , jako najbardziej do¶wiadczony fajter z ca³ej ferajny . My¶le ¿e uda³o mi sie go namówiæ.
Id±c za jego rad± , radze wzi±¼æ kije treningowe , aby oszczêdziæ miecze podczas pojedynków.
Nigdzie nie moge znale¼æ tego postu Razowca o tiddach , fajnie by by³o aby ka¿dy mia³ co¶ takiego . M¶cidrogu masz moze tego posta jak zrobic tiddy pod rêka ??
Niestety Razowiec nie daje znaku ¿ycia , wola³ bym aby on poprowadzi³ trening na drzewcówki .
Dowódc± warty jest Ragnar z SW .
W dzieñ warte pe³ni± 3 osoby po 2 h .
Nocna warta bêdzie równie¿ trwa³a 2 h ale pe³niona przez 2 osoby , które nawzajem bed± siebie pilnowaæ aby nie usn±æ .
Do ich obowiazków bedzie pilnowanie ognia i cykliczne patrole obozu .
Wartownicy pe³niacy warte nie biora udzia³u w treningach , na warcie nie jedz± nie wykonuja prac obozowych . Dopiero po zej¶ciu z warty moga zje¶æ posi³ek .
Wartownik koñczy warte wtedy kiedy przyjdzie zmiana a nie wtedy kiedy koñczy siê czas jego s³u¿by . Wartownicy musz± posiadaæ pe³ny rynsztunek bojowy .
Plan imprezy :
Pi±tek rano , pewnie jeszcze nikogo nie bedzie wiec do godziny 15 bêd± sprawy organizacyjne , omówienie i takie tam .
Rozstawienie wiat i namiotu zbieranie drewna i temu podobne
13 wystawienie pierwszej warty
15-16/17 patrol okolicy przez zbrojnych
ca³y czas bêd± trwa³y prace obozowe , tj r±banie drewna , od¶nie¿anie i przygotowywanie posi³ków
przygotowanie tidd i kijów do treningu
18 zaprawa i lekki trening
20 kolacja i pu¼niej integracja
Sobota
7-8 pobudka i ¶niadanie
8 zaprawa i trening
11 patrol okolicy
12-14 przygotowywanie posi³ku
15 drugi trening
18 trening wieczorny
20 kolacja
Niedziela
7-8 pobudka i ¶niadanie
8 zaprawa i trening
10 przed rozjazdem do domów ccia³ bym zrobic ostatni krutki patrol okolocy
Wiadomo ¿e osoby w miedzy czasie bed± wykonywaæ normalne prace obozowe
Wszystkie godziny poda³em orientacyjnie . Plan mo¿e ulec pewnym modyfikacjom , zalerzy to od liczby uczestników i tej niespodzianki .
Acha zapomnia³em napisaæ ¿e podczas trwania imprezy w obozie panuje dyscyplina wojskowa .
Zakaz sporzywania alkocholu poza posi³kami , dopiero wieczorem .

Jakie¶ sugestie mile widziane , ale bez przesady .

Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
CYTAT
Co¶ taki niecierpliwy .

Bior±c pod uwagê nadchodz±ce ¶wiêta,obowi±zki w domu i pracy faktycznie nie zosta³o zbyt du¿o czasu do imprezy.Muszê zaplanowaæ urlop.
CYTAT
Planowany termin to 10-12.02.2012
termin pasuje.
CYTAT
prosi³ bym "zbrojnych" o ostateczne potwierdzenie do 15 stycznia 2012 roku .

Zg³aszam siê jako zbrojny.Wyposa¿enie :he³m,epiloricion,tarcza,tidd,mo¿e d³ugi nó¿ lub topór.
CYTAT
Trening szermierczy chcia³ bym aby poprowadzi³ Ja¶min , jako najbardziej do¶wiadczony fajter

Racja.Bardzo dobry wybór.
CYTAT
Nigdzie nie moge znale¼æ tego postu Razowca o tiddach , fajnie by by³o aby ka¿dy mia³ co¶ takiego . M¶cidrogu masz moze tego posta jak zrobic tiddy pod rêka ??

Nie pamiêtam gdzie to by³o zapisane dlatego wklei³em wy¿ej fotkê na której widaæ tidd'a.
Nim Razoviec co¶ napisze,pozwolê sobie na¶wietliæ co i jak .
W sklepach z artyku³ami drewnianymi kupujemy dwu i po³ metrowy wa³ek o srednicy do 30mm.Sosnowy lub ¶wierkowy.Jeden z koñców rozcinamy na d³ugo¶c mniej wiêcej d³ugo¶ci grotu.W rozciêcie wklejamy imitacje grotu wykonana z 6mm sklejki lub kartonu.Tak przygotowany "grot" oklejamy czarn± ta¶ma izolacyjn± wraz z "tulejk±".Ca³o¶c malujemy.Do czubka grotu doszywamy z³o¿ony w pó³ kawa³ek filcu i gotowe.
CYTAT
Niestety Razowiec nie daje znaku ¿ycia , wola³ bym aby on poprowadzi³ trening na drzewcówki .

Dobry wybór.
CYTAT
W dzieñ warte pe³ni± 3 osoby po 2 h .

Proponujê 3 osoby po 4 godziny.Zmiany o 0800,1200,1600,20 00,2400,0400,0800.
Wyja¶niê na miejscu jak to wygl±da.
CYTAT
Nocna warta bêdzie równie¿ trwa³a 2 h ale pe³niona przez 2 osoby , które nawzajem bed± siebie pilnowaæ aby nie usn±æ .
Do ich obowiazków bedzie pilnowanie ognia i cykliczne patrole obozu .

Proponujê aby nocna warta (wachta) rozpoczyna³a sie o 20 00.Trwa do 08 00.O 20 00 do³±cza drugi wartownik bêd±cy pierwszym z nowej zmiany.Stara zmiana schodzi z warty o 0800,nocna zmiana pe³ni wartê przez nastêne 12 godzin.
CYTAT
Acha zapomnia³em napisaæ ¿e podczas trwania imprezy w obozie panuje dyscyplina wojskowa .
Zakaz sporzywania alkocholu poza posi³kami , dopiero wieczorem .

Przez osiem lat s³uzby nikt mi nie powiedzia³ ¿e przed po³udniem nie mo¿na zrobic sie na amen:)Musze zweryfikowac swoja wiedze o s³u¿bie wojskowej bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

pozdrowionka
M

jasmin
Minimum treningowe w kolejno¶ci:
1. rêkawice, drewno symuluj±ce broñ sieczn±: miecz/kord/saks z zaznaczon± krawêdzi± (czyli nie kij);
2. tarcza, przeszywanica
3. he³m, topór
4. os³ony nóg
5. reszta opancerzenia: stawy, korpus;
Odprawa do treningu: 8:15 :D
M¶cidróg
CYTAT
4. os³ony nóg

CYTAT
5. reszta opancerzenia: stawy,

Sportowe ochraniacze pod ubraniem?

CYTAT

Haaa!!!!!!!!!!
Mam was robaczki bigsmile2.gif bum.gif

Lotgar
CYTAT(M¶cidróg @ 17:48 12.12.2011) *
CYTAT
4. os³ony nóg

CYTAT
5. reszta opancerzenia: stawy,

Sportowe ochraniacze pod ubraniem?

CYTAT

Haaa!!!!!!!!!!
Mam was robaczki bigsmile2.gif bum.gif

Hejka.
Rozmawia³em o tej sprawie z Ja¶minem . Trening bêdzie intensywny , co¶ w stylu szkolenia rekrutów . Wszystkie os³ony s± stosowane dla naszego bezpieczeñstwa , je¿eli kto¶ z nich rezygnuje to na swoja odpowiedzialno¶æ . Dodam od siebie ¿e sam wyjde tylko z tym co mia³ dostêpnego Norewg w Xw .

Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
Wa¿ne!

Zbiórka farersów którzy WÊDRUJ¡!,zapraszam Simpatico oraz Stalkerów.
Spotkanie ma na celu ustalenie dalszych dzia³añ,oraz wyprostowanie pewnych niejasno¶ci zwi±zanych z podforum Wyprawy.
Zdajê sobie sprawê ¿e sporo ludzi zarejestrowanych w grupie,faktycznie siê w niej nie udziela.
Jednak zapraszam wszystkich.
Lotgar
CYTAT(M¶cidróg @ 17:25 14.12.2011) *
Wa¿ne!

Zbiórka farersów którzy WÊDRUJ¡!,zapraszam Simpatico oraz Stalkerów.
Spotkanie ma na celu ustalenie dalszych dzia³añ,oraz wyprostowanie pewnych niejasno¶ci zwi±zanych z podforum Wyprawy.
Zdajê sobie sprawê ¿e sporo ludzi zarejestrowanych w grupie,faktycznie siê w niej nie udziela.
Jednak zapraszam wszystkich.

Witam.
Popieram i równie¿ przy³±czam sie do apelu .

Jako ¿e impreze zasygnowa³em duchem Wayfarers musze napisaæ ma³e sprostowanie wokó³ uzbrojenia. Pojawi³o sie kilka niejasnosci które by³y wynikiem mojego zaniedbania. Aby impreza zachowa³a poziom jaki reprezentuj± Farersi obowiazywaæ bedzie ( zaczerpno³em wytyczne z festiwalu w Cedyni , mam nadzieje ¿e nikt z Ydalir'ów sie za to nie obrazi ) :

Przypominam ¿e ca³o¶æ powinna byæ spójna historycznie w ramach odtwarzanej postaci.
1. UZBROJENIE:
Broñ dopuszczona to: miecze, szable, no¿e bojowe, w³ócznie jedno- i dwurêczne oraz topory jedno- i dwurêczne.
Przedmioty te powinny posiadaæ:
- odpowiednie datowanie
- têp± powierzchniê, dotyczy to tylko broni u¿ywanej podczas treningu
- ostrze pozbawione zadziorów, tylko tej treningowej

2. UZBROJENIE OCHRONNE:
Sk³ada siê na nie:
- he³m,
- przeszywanica,
- kolczuga,
- lamelka metalowa
- tarcza,
- os³ony r±k (rêkawice podszyte skór± b±d¼ rêkawice kolcze ), tylko podczas treningu
- os³ony stawów kolanowych oraz ³okciowych (np. ochraniacze sportowe ukryte pod odzieniem) nie obowiazkowe i u¿ywane tylko do treningu .
Ka¿dy walcz±cy, bezwarunkowo, musi posiadaæ os³onê g³owy w postaci he³mu, który ma:
- odpowiednie datowanie
- os³onê karku w postaci: pikowanej czapki, ko³nierza kolczego.
Ka¿dy wojownik walcz±cy broni± jednorêczn± powinien posiadaæ tarczê. Tarcze powinny byæ:
- odpowiednio datowane
- wykonane z desek b±d¼ sklejki zamaskowanej farb±, skór± lub tkanin±, ogryzkom mówimy stanowcze nie
- pozbawione ostrych krawêdzi (m. in. zadziory okucia rantu).
- estetyczne i w poprawnym stanie technicznym.
Od siebie dodam ze do treningu wezme drug± tarcze .
M¶cidróg s³usznie zwróci³ mi uwage ¿e szkoda u¿ywaæ do treningu tarczy z desek ,na wykonanie której po¶wieci³o sie 40 godzin i dopieszcza³o w ka¿dym szczególe .

Sam trening dotyczy³ bêdzie szlifowania umiejêtno¶ci szermierczych , a poprowadzi go Ja¶min . Podejrzewam ¿e mile zobaczy wieczorem od swoich uczniów ma³e podziêkowanie w postaci pe³nego dzbanuszka .

Jako ¿e bêd± mrozy , dziêki ¿yczliwosci M¶ciwoja z Chropacza mam dla was zabójcz± rozgrzewke :
- rozgrzanie szyi, barków, nadgarstków, bioder i kolan przez ruchy okrê¿ne ró¿nego typu
- Rozgrzewka z mieczem, toporkiem czy pa³k±
- pozycja boczna uderzenie mieczem w górê i dó³ barku staraæ siê nie uginaæ reki w ³okciu miecz nie trzymany na sztywno
- pozycja boczna uderzenie mieczem w pier¶ i plecy
- miecz trzymany prostopadle do rêki i wymachy w prawo/lewo zwiêkszaj±ce boczny skrêt nadgarstka

Je¿eli co¶ pomino³em to mile widziane sugestie.
Pozdro
Lotgar
rosamar
Z racji na³o¿enia siê pewnych terminów to bêdê z wami jedynie duchem bum.gif
Wypijcie zdrowie moje i kolejnych pokoleñ Wayfarersów pijacy.gif
M¶cidróg
Ja¶min bêdzie reprezentowa³ Pó³noc,wiêc na pewno wszystko Ci przeka¿e.
Dominika wiesz przecie¿ ¿e my nie pijemy.... bigsmile2.gif
M.
Sigvard Vidarsson
2 wojowników przybêdzie z yggdrasill'a . Jak najbardziej zainteresowani treningiem, toporki i w³ócznia. Przybêdziemy na lekkozbrojn± mode ;)
potrzebny kontakt/ weryfikacja to pisaæ :5524041 .
Olof
Jak gadali¶my, my przyjedziemy na pewno ja + Rudy, prawdopodobnie Olucha, byæ mo¿e i kto¶ wiêcej. My raczej nie jako zbrojni, w koñcu kto¶ musi ugotowaæ "Podejrzan± potrawkê ze wszystkiego Wujka Rudego" ]:-> ale mo¿e m³odych doubieramy i wy¶lemy na przeszkolenie, niech zbieraj± do¶wiadczenia icon_wink.gif
Lotgar
Witam.
Sigvard , znam Wasz± grupe i weryfikacja fotograficzna bêdzie zbêdna.

Olof ¶wietnie ¿e sie zg³osiliscie do garów . Je¶li uda mi sie za³atwic jak±¶ sarenke , to Olucha bêdzie musia³a j± poæwiartowaæ , hehehehe.
A tak na serio to ja i zapewne Jasmin te¿ do³o¿ymy cos od siebie .

Przypominam osobom które chc± wzi±¼æ udzia³ w treningu drzewcówek o TIDDach , w linku jak zrobiæ TIDDê post nr 11.
Pozdro
Lotgar

Razoslaw
Chocia¿ nadal nie ogarniam otaczaj±cej mnie rzeczywisto¶ci, to odliczam siê.
Stêskni³em siê i wogóle. Dobrze, ¿e mi Lotgar powiedzia³, ¿e toto siê szykuje.

M¶cidróg
Buty Ci Razoviec przywiozê,bo nie poda³e¶ mi adresu na jaki mia³em je wys³aæsmile.gif
Tarczê tez Ci wzi±æ?
jasmin
Z Pomorza jedziemy w 3-4 osoby. Wstêpnie bêdziemy pewnie czwartek wieczór.
Dla chêtnych do fechtunku oprócz miecza/topora zalecam zabraæ standardowe co¶ ala trzonek od kilofa 80 cm. Upro¶ci to parê spraw, szczególnie dla mi³o¶ników toporów. Tarcze mog± byæ dowolnego typu i noszenia.
Lotgar, jakie do kuchni gary potrzeba i ile?
Lotgar
Helo.
Ja wezme jeden garnek i ogromn± patelnie , na miejscu te¿ co¶ jest , Rudzi wezma gar a Ty we¼ jakis mniejszy , nie ma sensu aby¶ tego ogromniastego taszczy³ . Do gotowania , naczyñ bêdzie do¶æ.
Niestety nie bêdzie ¿adnej dziczyzny . Postaram sie wcze¶niej kupic kawa³ ¶winiaka , zaoszczêdzi to problemu innym z zakupem miesa .
Do koñca tygodnia potwierdze osoby które sie zg³osi³y i bêdzie wiadomo jak zaplanowaæ kuchnie .
Pozdro
Razoslaw
A jak wygl±da miejsce imprezy? Bo w³a¶ciwie poza miejscowo¶ci± nic o nim nie wiem smile.gif

Artur - tak, proszê, we¼ mój tarcz.
To ja wezmê z £odzi jeszcze jednego cz³owieka który... mo¿e okazaæ siê przydany bum.gif
Jak tylko go doekwipujê to wy¶lê zdjêcia zg³oszeniowe.
Lotgar
Helo .
Oto linki do innych imprez w Ole¶nie :
https://picasaweb.google.com/11284093681713...Przygotowywania
https://picasaweb.google.com/11284093681713...eOlesnoBlotunga
https://picasaweb.google.com/11284093681713...tyWStarymOleNie
https://picasaweb.google.com/11284093681713...56/ChataWOleNie

By³ bym zapomnia³ , jak ktos ma kawa³ek smalcu czyt starej s³oniny niech wytopi to na kaganki bo w chacie ciemno w nocy bedzie . Ja zrobie kilka pochodni i s³onine terz jak±¶ przetopie.
Pozdro
Sigvard Vidarsson
jak sprawa stoi ze spaniem, tj co nale¿y zabraæ na co mo¿na liczyæ? jakie warunki do le¿enia (co pod pos³aniem piach, kamienie czy co) Bêdzie s³oma? mo¿na by na siennikach.
Lotgar
CYTAT(Sigvard Vidarsson @ 12:43 19.01.2012) *
jak sprawa stoi ze spaniem, tj co nale¿y zabraæ na co mo¿na liczyæ? jakie warunki do le¿enia (co pod pos³aniem piach, kamienie czy co) Bêdzie s³oma? mo¿na by na siennikach.

Witam.
Zdejmniemy blaty z ³aw i ustawi sie je na skrzyniach , i na nich bêdziemy spaæ. Na pos³anie mo¿na wzi±¼æ skóry , ale jak kto¶ ma sienniki to niech we¼mie . Na miejscu nie bedzie s³omy .
Pozdro
Olof
Lotgaru, od nas bêdzie 4-5 osób - poza nami i Oluch± tak¿e Samogon i To¶cik (tak tak, "Wojowie pij±" z Cedyni :P )
M¶cidróg
CYTAT
ale jak kto¶ ma sienniki to niech we¼mie . Na miejscu nie bedzie s³omy .

dunno.gif o co chosiii????
Lotgar
CYTAT(M¶cidróg @ 15:04 20.01.2012) *
CYTAT
ale jak kto¶ ma sienniki to niech we¼mie . Na miejscu nie bedzie s³omy .

dunno.gif o co chosiii????

No o to ¿e jak ktos chce sobie wzi±¼æ siennik to niech bierze , ale z wk³adem . Snopek s³omy bym za³atwi³ ale nie mam go jak przewie¼æ , bo auto bêde mia³ zapakowane.

Ragnar SW
Tak generalnie to na miejscu s± sienniki - niestety s± one ju¿ bardzo historyczne - wychowa³y siê w nch ju¿ liczne pokolenia myszy. Ogólnie w chacie jest lekko wilgotne klepisko gliniane, s± bodajze 3 blaty sto³ów+kilka skrzyñ.
Mamy jeden mega kocio³ i jeden ¶redni kocio³.
Co do nocnych stra¿y - na froncie ³±ki s± 2 nieos³oniête od góry wie¿e i 1 brama z dachem - od biedy mo¿na na niej tez spaæ - i na niej najpewniej bêda stacjonowali wartownicy
swietnie by by³o gdyby kto¶ mia³ jaki¶ kosz/koksownik aby da³o sie ogrzaæ chocia¿ recê na bramie. Niestey sama ³ak± jest po³o¿ona równolegle do drogi oddalonej o oko³o30 m. Patrz±c w przód widzi sie pole i w oddali budynki, po prawej waskie pole i zaczynajacy sie za nim du¿y kompleks le¶ny, ty³ dochodzi do lasu z lewej wymieniona wcze¶niej droga. Niestey nawet noc± jest dosyæ jasno, ale tereny le¶ne s± dosyæ ciekawe.
Razoslaw
Dziêki za linki.

Olof, Rudy, zdaje siê, ¿e mo¿ecie mieæ moj± procê, któr± zgubi³em przy robieniu d³ubanek. We¼miecie?
Ansgar
Je¿eli chodzi o s³omê to postaramy siê co¶ za³atwiæ ale na ten moment nie mogê niczego obiecaæ
Olof
Razowiec - ok, we¼miemy.
Lotgar - zabierzemy ze sob± nasze kaganki gliniane, jaki¶ smalec te¿ siê do nich znajdzie, mam nadzieje, ¿e nikt nie postanowi oblaæ siê gor±cym t³uszczem ]:->
M¶cidróg
Heja.

CYTAT
18 zaprawa i lekki trening
20 kolacja i pu¼niej integracja

Rozmawiali¶my ostatnio ¿e, w piatek organizujemy biesiadê.Dlatego proponujê zrezygnowaæ z wieczornego trening na rzecz pomocy przy organizacji.
Chcia³bym aby biesiada wygl±da³a jak Hostina Vladyky w Modrej.Lotgar by³e¶ wiêc wiesz o co chodzi.Trzeba przygotowaæ sto³y i ³awy.O¶wietlenie,a przede wszystkim posi³ki.Proponuje aby biesiadê zrobiæ na s³odko.Wiesz jak to wygl±da.Bêd± potrzebni ludzie do pomocy w kuchni,a tak¿e do roznoszenia trunków w trakcie uczty.Ka¿dy dowódca dru¿yny lub reprezentant grupy na biesiadê udajê siê ze swoim chor±¿ym (ten trzyma w rêkach stanicê lub proporczyk) który zajmuje miejsce za nim.W trakcie uczty po¿±dane jest aby biesiaduj±cy zabawiali wspólbiesiadników w³asnymi interpretacjami sag,legend lub prawdziwych historii.Trunki roznosz± i polewaj± wyznaczeni ludzie.Biesiade rozpoczynamy o 20 00. Biesiadê dlatego organizujemy pierwszego dnia gdy¿,zawsze pi±tkowy wieczór jest najweselszy:)) Teraz pytanie:

- czy w chalupie jest na tyle miejsca aby zmie¶ciæ wszystkich przy sto³ach ,a tak¿e przygotowaæ miejsca do spania ?
- czy mo¿na oddzieliæ czê¶æ jadaln± od czê¶ci sypialnej?

Zwykle posi³ki mo¿emy wydawaæ na dworze,je¿eli bedzie taka mo¿liwo¶æ (pogoda).Najwa¿niejsze ¿e przy sto³ach i WSZYSCY RAZEM.

Nastêpnego dnia pobudka o 0700, ¶niadanie o 0800 ,obiad miêdzy 12 00 a 1400.Kolacja o 1800.Jak trening zrobisz 0 15 00 tak jak pisa³e¶ to spokojnie mozna go ci±gn±æ do 18 00.
Po kolacji wiadomo...piwko i takie tam...
jasmin
Czy przewidujemy go¶ci na pi±tkowy wieczór? 1%, ¿e siê pojawi±, gdy¿ w Byczynie s± eliminacje do Bitwy Narodów w tym samym terminie. Ta runda przygotowywana jest przez P³azika z Wroc³awia.

Lotgar
CYTAT(jasmin @ 09:37 25.01.2012) *
Czy przewidujemy go¶ci na pi±tkowy wieczór? 1%, ¿e siê pojawi±, gdy¿ w Byczynie s± eliminacje do Bitwy Narodów w tym samym terminie. Ta runda przygotowywana jest przez P³azika z Wroc³awia.

Witam.
Nie mam zielonego pojêcia , nikt do mnie nie pisa³ .

Oto lista osób które sie zapowiedzia³y :

Bukowy Las : M¶cidróg , Lotgar - 2
Ydalir : Olof , Olucha , Orm , Samogon i Toscik - 5
Yggdrasil - 2
Poczet Ja¶mina: 3-4 osoby z Pomorskich Stepów, 2-3 osoby z Zimnej Wody
Z £odzi Dagome: - Razowiec , Damian , Julko , Agnar - 4
Swoj± drog± cieszy mnie ¿e bedzie tyle znajomych gêb .
Kot z Wroc³awia - 1
Oleg z Trollabanin - 1
Szara Watacha oni s± na miejscu wiêc pewnie wiekszo¶æ dru¿yny , nie wiem ile osób zostanie na noc.
Czyli licze 19 osób na 100% z noclegiem w chacie .

Bêdzie kawa³ ¶winiaka do poporcjowania .

M¶cidrogu pomys³ z biesiad± na s³odko dobry z tym ¿e bêdziemy musieli dodac kilka potraw na s³ono . Nie za bardzo pamietam wszystkie potrawy s³odkie z Modrej. na s³odko na miejscu jeste¶my w stanie wykonaæ mus jab³kowy i placki nale¶nikowe . Do kaszki mo¿emy daæ miód ( podaj mi tylko sam przepis kaszki jak pamietasz ) . Z potraw miesnych najszybciej mo¿na bedzie wykonaæ kurczaka w jab³kach faszerowanego kasz± ze ¶liwkami i ¿eberka w zalewie piwno-miodowej. Wiecej nic mi do g³owy nie przychodzi co bedziemy w stanie wykonaæ na s³odko na miejscu ( oczywi¶cie twaróg z miodem , orzechy i s³onecznik pra¿ony na miodzie równie¿ ,je¿eli tylko kto¶ przywiezie ).
A na s³ono mamy ca³± mase ru¿nych dañ.
Dla osób które na biesiadzie w Modrej nie by³y dodam ¿e ca³y posi³ek polega na tym aby skosztowaæ wszystkich potraw a nie naje¶æ sie do syta jedna , obiecuje ze sumuj±c wszystko nikt nie wyjdzie g³odny.

Mój telefon kontaktowy 693 854 345 , bêde na miejscu od czwartkowego poranka .

Cha³upe spokojnie da sie podzieliæ tak aby w jednym miejscu by³y ³awy a w drugim koncie pos³ania.

Olof o¶wietlenia nigdy do¶æ , te¿ wezme co mam .

Pozdro
Lotgar
M¶cidróg
Heja:)
Gdyby wszyscy zapisani siê objawili bigsmile2.gif to by by³o wspaniale.
Lotgar ,jakie¶ menu przygotujê,dogadam siê z Rudymi co i jak,wtedy dam ci znaæ.
Jeszcze odno¶nie samej biesiady,tak jak pisa³ Lotgar.Kosztujemy wszystkich potraw,wyznaczone osoby bed± dolewaæ napojów (miód,wino,piwo,woda) do kubków (NIE DO DZBANÓW CZY WIADER).Po¿±dane jest wznoszenie toastów,przepijanie do siebie itp.Zachowanie przy stole jest oznak± w³asnej kultury.Biesiadujemy bez napinki ,ale te¿ nie jeste¶my band± zbirów w lesie przy ognisku.Proszê o tym pamiêtaæ.Osoby wyznaczone do roznoszenia napojów nie bêd± tego robiæ za karê wiêc proszê o szacunek dla nich.Wszystkie chamskie (pisze to na wyrost,bo nie przewidujê takiej sytuacji) odzywki w ich kierunku skoñcz± siê zamian± ról w skrajnym wypadku-wyproszeniem barana na zewn±trz.Ka¿de dobre opowie¶ci bêd± nagradzane kubkiem miodu:) Wskazane jest spojenie dobrego opowiadacza:)Chor±¿owie i "kelnerzy" po czê¶ci oficjalnej czyli powitaniu,zwyczajowych podziêkowaniach oraz pierwszych toastach zajmuja miejsca z reszt± biesiadników.
Ragnar SW
Chata ma bodaj¿e 3x7 m. Wej¶cie jest mniej wiecej w po³owie d³u¿szego boku - na wprost wejscia jest palenisko, ze sta³ych elementów s± jeszcze tylko 2 s³upy podtrzymuj±ce dach odpowiednio w 1/3 i 2/3 d³ugosci chaty. Reszta mo¿e byæ modyfikowana - sto³y i czê¶c skrzyni jest przewa¿nie umieszczona w lewej po³ówce od wejscia, prawa jest wzglednie pusta. Wokó³ paleniska wzd³u¿ ¶ciany s± skrzynie. Na miejscu s± te¿ dwa namioty ³odziowe - w najgorszym wypadku ustawi ise je na dworze gdyby zabrak³o miejsca do spania.
z ³awami mo¿e byæ pewien problem - s± dwie + chyba jeszcze jeden blat, wiec moze byæ ciasno. Co do pi±tku to by³bym za mieszanym jad³em - s³odkie i inne.
M¶cidróg
CYTAT
Reszta mo¿e byæ modyfikowana - sto³y i czê¶c skrzyni jest przewa¿nie umieszczona w lewej po³ówce od wejscia, prawa jest wzglednie pusta

Ok,my¶lê ¿e uda nam siê jako¶ sensownie podzieliæ cha³upe na dwie czê¶ci.
CYTAT
z ³awami mo¿e byæ pewien problem - s± dwie + chyba jeszcze jeden blat, wiec moze byæ ciasno

Je¿eli dobrze rozumiem,dwie ³awy +blat (od sto³u?) + sto³u? Ile sto³ów?
CYTAT
Wokó³ paleniska wzd³u¿ ¶ciany s± skrzynie

Czy mo¿na wykorzystaæ skrzynie do siedzenia przy sto³ach?
Czy na miejscu jest materia³ do ewentualnego zbudowania sto³ów czy ³aw?
CYTAT
Co do pi±tku to by³bym za mieszanym jad³em - s³odkie i inne.

CYTAT
¿e bêdziemy musieli dodac kilka potraw na s³ono .

Na chwilê obecn± mogê zdradziæ ¿e w menu przewiduje siê min : ludowy ruski kisiel czy Rommegrot (bryja ¶mietanowa).Z Olof pracujemy nad menu.

Lotgar zdecyduj siê czy robimy zrzutkê czy przywozimy pó³produkty?
Lotgar
Ju¿ nie moge sie doczekaæ tych rarytasików na biesiadzie .

CYTAT
Lotgar zdecyduj siê czy robimy zrzutkê czy przywozimy pó³produkty?

Ja kupie ¶winiaka i kurczaki . Daj mi znaæ jak ustalisz z Olof menu co kupiæ jeszcze .
Ka¿dy uczestnik tak jak pisa³em wcze¶niej niech przywiezie pó³produkty do wspulnej puli , tj twaróg , jaja , cebula , owoce , woda , mleko , kasza itp .
jasmin
CYTAT(Lotgar @ 11:01 28.01.2012) *
woda ,

Kogo chcesz otruæ? Czy te¿ to atrakcja dla rybek?

Przywieziemy:) Bêdzie solona od razu:) Morska, na bogato:)
M¶cidróg
CYTAT
Przywieziemy:) Bêdzie solona od razu:) Morska, na bogato:)

Przywiez,zapomnia³em ju¿ jak smakuje:)
Ragnar SW
Co do ³aw - nieco ¼le to sprecyzowa³em, za co przepraszam - s± 2 sto³y o wymiarach 0,5x~1,5m (daj±ce sie rozmontowaæ) + jeden blat, dodatkowo do tego 2-3 ³awki do siedzenia d³ugo¶ci sto³ów (z tym ¿e jedna ma walniet± nogê). Skrzynie s± ¶redniej wielko¶ci - idealnie nadaj± sie na siedzisko dla 2-3 osób -mo¿na je przek³adaæ dowolnie. dla bardziej wytrzyma³ych na temperatury mo¿na ewentualnie przygotowaæ wiatê (ma dach i 1 ¶cianê) - choæ na chwilê obecn± jest tam sk³ad cze¶ci i sprzêtów oraz worów z puszkami z innych imprez. Wiata mia³a s³uzyæ jako ku¼nia ale od d³uuugiego czasu czeka na wykoñczenie i uruchomienie.
Aha - chata nie jest zbyt szczelna - dla niewprawionych w nocowaniach w domostwach historycznych - radzi³bym wzi±c jak najwiêcej kocy i skór.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.