Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Grunwaldzki Turniej Dru¿yn Lekkozbrojnych , Grunwald 2012
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2
Józef
Witam.
Mamy na Grunwaldzie turnieje bojowe , ³ucznicze , zapa¶nicze itd.

Brak natomiast turnieju dla lekkozbrojnych.

Odbywaj± siê co prawda ró¿nego rodzaju manewry , ale my¶lê ¿e to za ma³o.

Wk³ad lekkozbrojnych w imprezê Grunwaldzk± jest niezaprzeczalnie du¿y.
Dbaj± o poprawno¶æ rekonstrukcji , wk³adaj±c wiele wysi³ku , zaanga¿owania.
Turniej Lekkozbrojnych by³by zatem swego rodzaju docenieniem Ich zaanga¿owania.

Na czym mia³by polegaæ ?

Na przyk³ad na rywalizacji dru¿yn lekkozbrojnych , przedstawiaj±cych taktyczne dzia³anie w zespole...

Krzysiek Górecki pozytywnie odnosi siê do pomys³u .
Nagrodami dla dru¿yny zwyciêskiej , mog³y by byæ np.badgesy.(idea £azarza w 21x21)
Sugeruje jednak , by organizatorem nie by³ ¿aden z dowódców chor±gwi Grunwaldzkiej , ale np. sier¿anci. (dowódcy maj± po prostu za du¿o na g³owie)

Proszê o powa¿ne propozycje i deklaracje organizacji.
Ja muszê skoncentrowaæ siê na TMD , ale nie znaczy to ¿e nie pomogê.

Mamy czas , ale jest du¿o do zrobienia

pozdrawiam smile.gif

ps.Mam nadziejê , ¿e pomys³ ten nie bêdzie przys³owiowym "strzeleniem sobie w stopê"
i bêdê móg³ liczyæ na Wasz± (lekkozbrojnych) pomoc - jako stra¿y w TMD

Lutobor ze Swarska
Móg³bym zorganizowaæ co¶ w rodzaju pi±tek lekkozbrojnych jak na Lusowie. W sumie zestaw pancerza ten sam co w walce wczesno¶redniowiecznej, to da radê wprowadziæ w ¿ycie. Jak wikingowie potrafi± siê ok³adaæ dunami w przeszwach to czemu nie pó¼ni?

21vs21 mog³oby byæ nawet bardziej interesuj±ce. Kwestia znalezienia tylu ekip lekkozbrojnych.
Józef
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 21:36 22.10.2011) *
Móg³bym zorganizowaæ co¶ w rodzaju pi±tek lekkozbrojnych jak na Lusowie. W sumie zestaw pancerza ten sam co w walce wczesno¶redniowiecznej, to da radê wprowadziæ w ¿ycie. Jak wikingowie potrafi± siê ok³adaæ dunami w przeszwach to czemu nie pó¼ni?

Dziêkujê za deklaracjê pomocy smile.gif , ale turniej mia³by polegaæ :

"Na przyk³ad , na rywalizacji dru¿yn lekkozbrojnych , przedstawiaj±cych taktyczne dzia³anie w zespole..."

Nie chcia³ bym , by by³ to kolejny turniej "kontaktowy"
Jest wielu ludzi , w tym lekkozbrojnych , którzy nie chc± siê " t³uc " i turniej ten mia³ by byæ w³a¶nie dla Nich.

Czekam na Wasze wypowiedzi smile.gif

pozdrawiam
Marek Hilgendorf
5/5 z za³o¿enia jest walk± kontaktow±, ale po tegorocznym Lusowie mamy ju¿ wykrystalizowane zasady, które (jak s±dzê) bardzo dobrze siê sprawdzi³y- by³o bezpiecznie i po prostu fajnie.
Wielu lekkich zapewne nie chce siê "t³uc", ale jestem pewien, ¿e jednak wielu lekkich chce i to bardzo.
Je¶li kogo¶ interesuje jak wygl±da³y nasze zasady, to niech zerknie tu http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=294995
Oczywi¶cie sami sobie stworzycie w³asne zasady dostosowane do specyfiki XV, jednak nie trzeba wywa¿aæ otwartych drzwi- siê Pañstwo czêstuj±.
Niestety nie ma filmików w 5/5 z Lusowa......

A co do tych co nie chc± siê "t³uc" to najlepszy bêdzie "balet" czyli pokazowe manewry lekkozbrojnych- publiczno¶ci na XIII zwykle bardzo siê to podoba, a u nas sami amatorzy. Na Grunwie znajdzie siê kilku zawodowców, wiêc poziom by³by 100 razy lepszy...
Lutobor ze Swarska
Marek dobrze mówi. Jak komu¶ odpowiada grunwaldzka wersja adaptacji lekkich do walki, to zostaj± mu inscenizacje w których stuka siê broni± o broñ; strasznie mnie to irytuje. Wówczas po co wk³adaæ he³my?

Walka w moim wyobra¿eniu oczywi¶cie by³aby kontaktowa ale oparta po czê¶ci na za³o¿eniach walki w wydaniu wczesno¶redniowiecznym - je¶li tamci potrafi± siê biæ maj±c za os³onê twarzy jedynie nosal a czasem i brak tego¿, a jako pancerz nosz± tylko przeszywkê albo tylko kolcz± i wychodz± z tego z pe³nym uzêbieniem i bez z³amañ, to walkê na podobnym zestawie pancerza mo¿na wprowadziæ w pó¼nej. Kluczowymi odstêpstwami by³oby wyrzucenie z "programu" skjaldborg (tzn ¶ciany z okr±g³ych tarcz z centralnym imaczem) opartej na zak³adce i zamienieniem jej du¿ymi tarczami jak pawê¿e czy Ei-schilde.

Z walki nale¿a³oby wykluczaæ jednostki szczególnie agresywne bo obecno¶æ takich mo¿e zakoñczyæ siê z³amaniami albo nawet zgonami w polu, zw³aszcza je¶li daæ takim ciê¿kie berdysze do r±k. Równie¿ liczy³bym bardziej na takie czynniki jak zgranie w zespole, umiejêtno¶æ walki w szyku, ale te¿ umiejêtno¶æ panowania nad samym sob± - tak, aby kolega po drugiej stronie nie straci³ zêbów dlatego bo kto¶ wpad³ na genialny pomys³ ¿eby wypu¶ciæ halabardê z jednej rêki celem uzyskania mega-dystansu, albo ¿eby gasiæ komu¶ ¶wiat³o. Nie o to w tym chodzi.

Chyba najtrudniejszym elementem ca³ej tej sk³adanki bêdzie zdefiniowanie granicy miêdzy rozs±dkiem a efektem finalnym walki. Nie chodzi ani o to ¿eby wygl±da³o to jak macanie siê ¿ele¼cami po barkach, ani o to ¿eby ³amaæ ¿ebra kolegom po drugiej stronie, nazwijmy to, konfliktu.

Je¶li za¶ chodzi o sam± ideê zgrania w szyku chyba wiêksze pole do popisu dawa³by zestaw staræ 21vs21 - wówczas istnieje mo¿liwo¶æ z³o¿enia kolumny uderzeniowej z tarczowników, zabiegaczy i flankowych w¶ród operatorów broni drzewcowej; w przypadku 5vs5 a¿ tak ciekawie nie jest, ale to moja subiektywna opinia.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 13:46 23.10.2011) *
Walka w moim wyobra¿eniu oczywi¶cie by³aby kontaktowa ale oparta po czê¶ci na za³o¿eniach walki w wydaniu wczesno¶redniowiecznym -

Spróbujcie naszych zasad, s± dostosowane do lepszego opancerzenia ni¿ u wcze¶niaków. oczywi¶cie sami zdecydujecie....
robert w. Wielki
¦wietny pomys³. Jak zostanie zrealizowany I raz, i wypali, mo¿e zachêciæ wiêksz± liczbê ludzi, do zabawy w "lekkich", zarazem wnie¶æ pewn± ¶wie¿o¶æ do ¶rodowiska smile.gif
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 14:28 23.10.2011) *
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 13:46 23.10.2011) *
Walka w moim wyobra¿eniu oczywi¶cie by³aby kontaktowa ale oparta po czê¶ci na za³o¿eniach walki w wydaniu wczesno¶redniowiecznym -

Spróbujcie naszych zasad , s± dostosowane do lepszego opancerzenia ni¿ u wcze¶niaków. oczywi¶cie sami zdecydujecie....

Nie my¶lê krytykowaæ Waszego pomys³u. Nie jest z³y.
Moj± ide± jest jednak , by na Grunwaldzie powsta³ turniej dla tych , którzy nie chc± walczyæ "kontaktowo"
O Nich te¿ nale¿y pamiêtaæ.

Czekam na dalsze wypowiedzi .

pozdrawiam smile.gif
Marek Hilgendorf
CYTAT(robert w. Wielki @ 14:42 23.10.2011) *
¦wietny pomys³. Jak zostanie zrealizowany I raz, i wypali, mo¿e zachêciæ wiêksz± liczbê ludzi, do zabawy w "lekkich", zarazem wnie¶æ pewn± ¶wie¿o¶æ do ¶rodowiska smile.gif

W ¶rodowisku XIII turniej 5/5 lekkozbrojnych wniós³ GIGANTYCZNY powiew ¶wie¿o¶ci i pozwoli³ ludziom, którzy nie chcê biæ siê na ciê¿ko wzi±æ udzia³ w walce. W naszym wykonaniu to kompletny pussyfighting na zasadach opisanych w temacie o Lusowie.
Na Czesku wygl±da³o to mniej wiêcej tak: http://www.youtube.com/watch?v=RAFPfINW4Lo oraz
http://www.youtube.com/watch?v=wA-KSY-K1xY...feature=related - na Czersku nie obowi±zywa³a zasada punktowania tylko ciosów od przodu i mo¿na by³o mieæ kolczugê (ale za to wy³±cznie nitowankê). Na Lusowie doprecyzowali¶my kilka kwestii i zmagania lekkich wypad³y naprawdê rewelacyjnie, widowiskowo i bezpiecznie.

Józefie- ludzi którzy chcê walczyæ niekontaktowo (tak ZUPE£NIE niekontaktowo) to chyba nie ma, albo jest ich naprawdê niewielu... choæ nie... s±... to £UCZNICY!

Ok- koñczê ju¿ pisaæ, bo na Grunwaldzie moja noga nigdy ju¿ nie postanie, ale je¶li kto¶ chce to s³u¿ê informacjami... kilka takich turniejów ju¿ zorganizowa³em (Ave Ja!)
Emil z Gi¿ycka
CYTAT(Józef @ 16:25 23.10.2011) *
Moj± ide± jest jednak , by na Grunwaldzie powsta³ turniej dla tych , którzy nie chc± walczyæ "kontaktowo".
O Nich te¿ nale¿y pamiêtaæ.
pozdrawiam smile.gif

W Podolu jest turniej szachowy.
Wojtek zwany Rudym
Nieletni zapewne nie bêd± mieli mo¿liwo¶ci wziêcia udzia³u w tym turnieju?
Na Grunwald przysz³y bêdê mia³ 16 lat i komplet sprzêtu, a szkoda mi trochê siedzieæ w obozie i nic nie robiæ.
Vronec
generalnie to jako uczestnik chyba wszystkich 5na 5 lekkich XIII wchodzê w to smile.gif
i jako coroczny bywalec Grunwaldu oferuje swoja pomoc przy organizacji moze nawet dorzuce do tego 5-6 lekkozbrojnych obeznanych z formu³a

z do¶wiadczeñ Lusowskich pragnê dodaæ ze zabawa na naszych zasadach by³a jeszcze lepsza przy starciu 10 na 10 - nie rozbiegalismy sie jak karaluchy po polu i trzymanie szyku naprawdê nios³o za soba wymierne korzy¶ci

forma turnieju bezkontaktowych manewrów niestety mog³aby sie skoñczyæ jako zawody tañca synchronicznego shocked.gif

przy standardach uzbrojenia z 2 po³owy XIV zabawa moglabybbyc naprawde przednia jak i bezpieczniejsza nawet ni¿ XIII

przy tej skali imprezy spokojnie mo¿na by skompletowaæ kilka sk³adów 10 osobowych albo 2-3 21-osobowe

oczywi¶cie najtrudniejszy bedzie pierwiastek ludzki- choæ regulamin mamy jasny- ludzi raczej dojrza³ych ( a na pewno pe³noletnich) to zawsze sie znajdzie kilku którzy maja problem z kontrolowaniem swojego poziomu spinki i szalej± - ale przy odpowiednim sk³adzie sêdziowskim my¶lê ze to tez do opanowania

zasady lusowkie zapewniaja ¶wietn± widowiskowo¶æ , dobra zabawê i spore bezpieczeñstwo a standardy uzbrojenia mamu jednak ni¿sze ( co ja bym da³ za klepsydry w 13 wieku ehh smile.gif )
A.Fran
CYTAT
W Podolu jest turniej szachowy.

To samo chcia³em napisaæ. Jak walka niekontaktowa w ¶redniowieczu przy lekkich? rzucanie siê halkami? :D Nie rozumiem jak mo¿na walczyæ niekontaktowo? ustawiaæ szyki kto lepiej i szybciej? ¶cigaæ siê z jednego koñca pola na drugi? Podkrêciæ dyscyplinê i niech siê bij±! by³oby widowisko.
Józef
Turniej mia³by polegaæ : "Na przyk³ad , na rywalizacji dru¿yn lekkozbrojnych , przedstawiaj±cych taktyczne dzia³anie w zespole..."
W ¶redniowieczu , ¿ycie nie polega³o jedynie na "m³ócce"
My¶lmy o rekonstrukcji panowie.
Czym to siê ¿o³nierze zajmowali ? bigsmile2.gif
CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 21:47 23.10.2011) *
Nieletni zapewne nie bêd± mieli mo¿liwo¶ci wziêcia udzia³u w tym turnieju?
Na Grunwald przysz³y bêdê mia³ 16 lat i komplet sprzêtu, a szkoda mi trochê siedzieæ w obozie i nic nie robiæ.
Oj , szykuje siê niez³a niespodzianka bigsmile2.gif
Jestem pewien , ¿e wielu lekkozbrojnym siê spodoba smile.gif
B±d¼my cierpliwi.

pozdrawiam

edit.
temat ma 3 dni - 466 wy¶wietleñ bigsmile2.gif
MagicWojtek
a zna Pan jakie¶ ¼ród³a na turnieje takiego typu ;> ??
robert w. Wielki
A znasz ¼ród³a, na spieszone rycerstwo bior±ce udzia³ w bitwie, w tej czê¶ci kontynentu? Pozdro
Józef
Witam.

Turniej adresowany bêdzie dla ludzi odtwarzaj±cych "¿o³nierzy" , militia , stra¿ miejsk±/zamkow± ..
Takich , co to -
po warcie po karczmach i burdelach chadzali bigsmile2.gif
Zawarto¶ci± turnieju bêdzie próba rekonstrukcji pewnego "wycinka" Ich codziennego ¿ycia bigsmile2.gif

Jeszcze trochê smile.gif
pozdrawiam
Marcin Waszkielis
Lepiej niech to bêdzie konkurs maszerowania itp na komende, takie jak kto¶ ju¿ to nazwa³ "p³ywanie synchroniczne". To lekkozbrojni trenuj±, natomiast o tym zeby trenowali walke nie s³ysza³em. Lepiej niech konkurs odbêdzie siê w dyscyplinie znanej startujacym a nie takiej, w której na równi moze stawaæ z nimi przypadkowy przechodzieñ.
Szymek z K-g
Nie wiem, co trenuj± lekkozbrojni w okresie oko³o grunwaldzkim, bo chyba o nich mówi³ przedmówca, ale w XIII, sk±d zostaje zaczerpniêty pomys³, lekkozbrojni trenuj± i walkê i szyki, przez co uwa¿am ¿e s± lepsi od ca³ego spieszonego rycerstwa w dzisiejszej rekonstrukcji, którzy to trenuj± tylko walkê.
Dajcie siê chocia¿ ludziom wykazaæ i zobaczymy co z tego bêdzie.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 10:19 24.10.2011) *
(...) natomiast o tym zeby trenowali walke nie s³ysza³em. Lepiej niech konkurs odbêdzie siê w dyscyplinie znanej startujacym a nie takiej, w której na równi moze stawaæ z nimi przypadkowy przechodzieñ.

Chcia³bym zobaczyæ tych przechodniów, którzy stanêli by przeciw nam w tej bitwie http://www.youtube.com/watch?v=c-O6Kw4_Qw8 od 3:20 do 4:30 mo¿na zobaczyæ jak walcz± lekkozbrojni w pierwszym starciu tego wieczoru. Mo¿na te¿ popatrzeæ dalej, ale potem ró¿nie z jako¶ci± nagrania.
Naprawdê ¶wietna zabawa, nie licz±c Tomala, który etatowo obrywa po facjacie nikomu nic siê nie sta³o, a lajtowo nie by³o.
W XIII walki lekkozbrojnych w wiêkszych szykach s± od 2009 roku, a 5/5 od 2010. To naprawdê dzia³a, czemu nie mia³o by zadzia³aæ w XIV/XV? W koñcu macie lepsze opancerzenie....

Marcin Waszkielis
po prostu nie s³ysza³em o 15 walczacych lekkozbrojnych. To ze sa tacy wikingowie i 13 to wiem. ¦rednio wypada tu podstawowy argument odtwarzaj±cych piechotê, ze s± bardziej historyczni od pieszego rycerstwa. Przy opancerzeniu w postaci kapalina i przeszwki repertuar ciosów jest tak ograniczony, ¿e sama walka nie ma zadnego waloru rekonstrukcyjnego. Na 15 mo¿na siê pewnie dozbroiæ i zrobiæ turniej nawet pe³nokontaktowy ale czym sie on bêdzie ró¿ni³ od juz istniej±cych poza paroma szczegó³ami w uzbrojeniu? Ale na 15 piechota jest s³abo opancerzona wiêc my¶lê, ¿e ciekawsze od samej walki by³yby w³a¶nie sprawnie przeprowadzone manewry. A jesli chodzi o turniej typowo bojowy to wieksze szane powodzenia miayby walki 1na czy 2 na2 na broñ drzewcowa, oczywi¶cie w piechociarskim ale w miare pe³nym opancerzeniu. A mo¿e pomyslcie o czym¶ co bêdzie udawa³o broñ a jednoczesnie bêdzie na tyle bezpieczne, ¿e pomimo s³abego opancerzenia da siê tym walczyæ z duzym repertuarem ciosów. Co¶ w stylu larpów czy SCA tylko w historycznym sprzêcie.
Lutobor ze Swarska
Ca³kiem poka¼ny - jak to trafnie nazwa³e¶ - repertuar ciosów stosuj± wcze¶niaki. Nie wiem jak XIII, bo to nie moje 100 lat, ale podejrzewam ¿e podobnie. Ca³± taktykê walki oprzeæ mo¿na na du¿ych tarczach, które w przeciwieñstwie do trójk±tów, nie przekraczaj±cych zwykle 80cm d³ugo¶ci daj± dostateczn± os³onê dla 1. linii. We wczesnym, w przeciwieñstwie do polskiego pó¼nego stosowane s± normalne sztychy w³óczni± i nikt nie p³acze ¿e oberwa³ po udzie czy w ¿ebro. W³ócznie dostaj± do r±k tylko najbardziej do¶wiadczeni i opanowani, którym nie odbije i nie zad¼gaj± kogo¶ po 2. stronie. Ale i na to regu³y nie ma, bo s± ekipy którym to wszystko jedno.
W walce po wczesnemu wiêkszo¶æ ciosów to headshoty - nic dziwnego, bo he³m daje najlepsz± os³onê. Pozosta³e ciosy zbiera siê g³ównie na barki, korpus i uda, z tym ¿e si³± rzeczy - w samej przeszywce nie mo¿na sobie pozwoliæ na si³ê ciosów tak± jak w melee bo skoñczy³oby siê to trwa³± hospitalizacj± 2/3 walcz±cych piechociarzy. Wo³ek, nie obra¼ siê ale kto walczy z trójk±tem i nie mia³ do czynienia z walk± w szyku na zak³adce du¿ych tarcz ten nie zrozumie o co tu chodzi. Sam mia³em do czynienia i z tarcz± wikiñsk±, i z trójk±tem i z tarczami pawê¿opodobnymi i wiem ¿e to zupe³nie inna bajka, od chwytu tarczy pocz±wszy, przez manewrowanie tarcz±, a na mo¿liwo¶ciach rantowania skoñczywszy. Inaczej walczy siê bez os³on nóg, i bez ciosów w twarz (co jest mo¿liwe w p³ytach i he³mach zamkniêtych), a inaczej maj±c te miejsca os³oniête, ale zak³adam ¿e to wiesz.

Argument ¿e piechota jest bardziej historyczna od spieszonego rycerstwa ma sens, bowiem ju¿ z samej definicji termin "rycerz" wywodzi siê od niemieckiego Ritter, co znaczy je¼dziec.
Marcin Waszkielis
zróbcie sobie pare treningów w wiekszym gronie i poka¿cie jak to wyglada
Gregor z Krakowa
a ja mam inny pomysl, bo wyj±tkowo czytam temat, mianowicie dlaczego nie zrobic tego w ostrzejszej wersji?
mam tu na mysli, lekkozbrojne uzbrojenie (maslo ma¶lane) ale z typowym dla rekonstrukcji przed-fina³em czyli bólu. Dlaczego, je¿eli znajda siê chêtnie nie zrobiæ tego tak....

na przyk³adzie, lekkozbrojni t³uk± siê w miejsca dozwolone, opancerzone zgodnie z wymogami rekonstrukcyjnymi, przyjmuj±c lub nie ciosy na odpowiednio chroniony fragment cia³a. I poza oczywistym- punktowanym zwyciêstwem mamy elemant realizmu- czyli, dosta³em serje ciosów na udo, boli mnie odpuszczam i poddaje walke, b±dz jestem twardy i mimo siniaków kontynuuje j± i sprawiam ¿e boli tez przeciwnika.

Od razu zaznaczê, lejemy w miejsca wyznaczone, czyli nie po nagich twarzach, a tam, gdzie jest przeszywa i typowe, lekkozbrojne uzbrojenie i bawimy sie z elementami bólu i dyskomfortu. Jest i poprawno¶æ histeryczna, i realizm samej walki, i mysle ze sporo zabawy- niekoniecznie przy takim samym poziomie optymizmu na drugi dzieñ....
Józef
Nie chce mi siê Marcina zbyt czêsto cytowaæ , bo sobie co¶ pomy¶li bigsmile2.gif
Siebie te¿ nie bigsmile2.gif

Panowie - to ma byæ turniej dla tych , którzy nie chc± siê biæ .

Turniejów dla walcz±cych na Grunwaldzie jest 4 ?

Parê metrów wy¿ej pisze m³ody ch³opak , ¿e bêdzie mia³ 16lat .
sprzêt " na lekkiego " skompletowa³.
Takich jest wielu.
Albo takich co ¶wietnie wygl±daj± - ale biæ siê nie chc± !

O nich teraz my¶limy.

pozdrawiam smile.gif

edit.
702 wy¶wietlenia bigsmile2.gif
Vronec
kurcze Panie Józefie z Pana wielce enigmatycznych wypowiedzi wynika ze turniej ma byæ zwiazany z
a) grupa mê¿czyzn
b)burdelem
c) taktyczn± wspo³praca
d) udzia³em nieletnich
az strach puszczaæ wodze fantazji...

no dobra czy to bedzie turniej tañca, przeci±gania liny czy cymbergaya to ¿ycze powodzenia

ale ale pola gruwaldzkie sa rozleg³e, czasu a¿ za du¿o wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby chêtni do przetestowania konwencji lusowskiej przetestowali sobie to na uboczu w ramach treningu (turnieju o z³ot± cebulê :P)

Lutbor? wchodzisz w to?
jak sie zbierze 10-20 osób to mo¿emy sie pobawiæ

ewentua jak sie zbierze 10 osób w Wawie to tez przed sezonem mo¿emy spróbowaæ

pzdr i powodzenia
Wronek

p.s. z tych wy¶wietleñ to z 30 moich :P
Józef
CYTAT(Vronec @ 18:08 24.10.2011) *
kurcze Panie Józefie z Pana wielce enigmatycznych wypowiedzi wynika ze turniej ma byæ zwi±zany z
a) grup± mê¿czyzn
b)burdelem
c) taktyczn± wspó³prac±
d) udzia³em nieletnich
a¿ strach puszczaæ wodze fantazji...

no dobra czy to bêdzie turniej tañca, przeci±gania liny czy cymbergaja to ¿yczê powodzenia
Wronek

¯eby¶ wiedzia³ , ¿e jeste¶ blisko bigsmile2.gif

Panowie , organizator z gotow± formu³± ju¿ jest.
Bêdzie mia³ chwilê czasu , to wszystko opisze.
cierpliwo¶ci
.....
Co do realizacji konwencji Lusowskiej - podpowiadam , wypada zapytaæ o zgodê organizatorów imprezy Grunwaldzkiej.
Równie¿ ¿yczê powodzenia

pozdrawiam smile.gif
855 wy¶wietleñ bigsmile2.gif
Lutobor ze Swarska
@ Vronec
Je¶li zbierze siê odpowiedni sk³ad - czemu by nie, czy to w wydaniu halowym (zima idzie) czy w plenerze, popróbowaæ mo¿na. Ja jestem za.
Boleslavius
A co powiecie na konwencjê "do wyrzygania" przy u¿yciu drewnianych lag? Bardzo podoba³o mi siê takie co¶ na w³oskim Morimondo. Nikt nikogo nie oszczêdza³, wygl±da³o efektownie (jak ka¿de 5vs5) i by³o wzglêdnie bezpiecznie. My¶lê ¿e to mo¿e byæ nieg³upie na takiej imprezie jak Grunwald, gdzie nie wszyscy siê znaj± i nie ma stuprocentowej pewno¶ci czy nie trafi siê na nabuzowanego fajtera chc±cego udowodniæ komu¶ co¶tam.

Ale z mojej strony to tylko teoretyzowanie, bo nie jestem pewien czy trafiê jeszcze kiedy¶ na Grunwald. Je¶li tak to te¿ wchodzê w to.
jasmin
Jakie s± nagrody? :D :D :D
Ja bym proponowa³ zrobiæ turniej w klasycznym stylu lat 90tych:) machiny pagiñskiego, jaki¶ bieg, strzelanie z ³uku. A¿ ³³ezka w oku siê kreci:) Scinanie g³ówki kapusty, ... Taka czasóweczka w zbrojach.
Co wy na to?
A.Fran
Józef, wy¶wietleñ tyle, bo jeste¶ s³awny :P

Oj tam ¿e m³ody to nie mo¿e walczyæ, poda pesel wujka i wejdzie bigsmile2.gif Dla niewalcz±cych s± manewry, i to do¶æ czêste. Nie walczyæ mo¿na zawsze, walk± zajmuj± siê ludzie, którzy powinni byæ docenieni.

Heh, ale walka "na siniaki" drzewcówk±... no no... my¶lê, ¿e nie tylko ja chcia³bym to zobaczyæ :D sêkaci panowie po starciach :D dobra opieka medyczna dla przeciwdzia³añ ciosom letalnym i przedsiêwziêcie robi furorê smile.gif
Adsumus
CYTAT
Józef, wy¶wietleñ tyle, bo jeste¶ s³awny :P

No bo ludzie wiedza co po Józefa tematach siê spodziewaæ :D
Józef
CYTAT(jasmin @ 20:58 24.10.2011) *
Jakie s± nagrody? :D :D :D

Nagrodami dla zwyciêskiej dru¿yny bêd± badgesy (propozycja Krzy¶ka Góreckiego)
Jakie badgesy ? - o tym zdecyduje ju¿ organizator turnieju.
Mo¿e pozwoli nam co¶ zaproponowaæ ?
Ale pewnie znajdzie siê równie¿ kilku darczyñców ?
" No bo ludzie wiedz± , co po Józefa tematach siê spodziewaæ :D " bigsmile2.gif

pozdrawiam
A my Ja¶min bêdziemy musieli zaj±æ siê TMD.
Zajrzyj w ostatnie posty
jasmin
CYTAT(Józef @ 23:21 24.10.2011) *
A my Ja¶min bêdziemy musieli zaj±æ siê TMD.
Zajrzyj w ostatnie posty

Zajrza³em, odpisa³em:D
BoskiMisza
Witam,

W pe³ni popieram Wronka i innych przedmówców, ¿e turniej lekkozbrojny powinien byæ jednak kontaktowy.

Je¿eli kto¶ decyduje siê odtwarzaæ lekkozbrojnego piechura, to chyba zdaje sobie sprawê, ¿e to byli jednak wojownicy i zajmowali siê wojaczk±? Lekkozbrojni bez walki s± równie dyskusyjni co rycerze bez koni...

Jak kto¶ nie chce siê biæ to po co wogóle zajmuje siê odtwarzaniem zbrojnego? Nie lepiej ¿eby zaj±³ siê strzelaniem z ³uku lub hakownicy? A mo¿e lepiej zaj±æ siê czym¶ odtwarzaniem kupca, kuglarza czy kogokolwiek tam?

Co do walki kontaktowej, to jedyne co bym zrobi³, to nie dopu¶ci³ walk na drewno. Ci co pamiêtaj± ToG to wiedz±, ¿e wiêcej kontuzji by³o przy u¿yciu "bezpiecznego" drewna ni¿ mieczy.

W ka¿dym razie ¿yczê powodzenia w organizacji turnieju.

Pozdrawiam
Misza
Robert Szatecki
Zgadzam siê, ¿e drewniane lagi na pewno nie s± bezpieczniejsze od broni stalowej.
Józef
Misza - ba³em siê , ¿e kto¶ w koñcu u¿yje takiego argumentu.
Mo¿e , to i dobrze , ¿e w koñcu zosta³o to wypowiedziane.

Ale zapomnijmy o niepowa¿nych przepychankach typu : "nie mam konia ... "

Wszyscy wiemy , jak wygl±da³by kontaktowy turniej lekkozbrojnych ,
- kto by w nim uczestniczy³ i zwyciê¿a³.

Dlatego w³a¶nie turniej ten bêdzie mia³ formê niekontaktow±.
I to nie powinno podlegaæ dyskusji .

Z rycerskim pozdrowieniem smile.gif
Józef
Marek Hilgendorf
CYTAT(Józef @ 10:07 26.10.2011) *

Przepraszam bardzo- jacy "wszyscy"? Ilu z Was widzia³o turniej lekkozbrojnych na w³asne oczy? Z dyskutantów 6 osób- Wronek, Misza, Boleslavius, Gregor, Szymek i m³a (Ave Ja!). Z wyj±tkiem Miszy i Gregora reszta z nas walczy³a w takim turnieju i wie jak to wygl±da.

Józefie- idea turnieju kontaktowego jest ¶wietna i SPRAWDZONA w opancerzeniu XIII wieczny, jak¿e bezpieczniejsza by³aby w XIV/XV wiecznym. Mo¿e napiszesz wreszcie jak sobie wyobra¿asz tê formê niekontaktow±, na któr± zgodzi³ siê organizator Grunwaldu?
Zanim wypu¶ci siê "produkt", jakim jest nowy turniej, to warto przeprowadziæ "badania rynkowe", bo mo¿e siê okazaæ, ¿e nikt nie bêdzie chcia³ siê "niekontaktowaæ".....
Yogesh
Dlatego w³a¶nie turniej ten bêdzie mia³ formê niekontaktow±.
I to nie powinno podlegaæ dyskusji .

Czo³em,
dotychczas jedynie obserwowa³em temat, ale widzê, ¿e nawet najwyborniejsze argumenty nie trafiaj± na podatny grunt...
Osobi¶cie walczy³em kilka razy w konwencji XIII jako lekkozbrojny i powiem szczerze, ¿e nie wyobra¿am sobie "turnieju niekontaktowego".

Z za³o¿enie bêdzie to twór sztuczny, niehistoryczny i ¶mieszny, bo có¿ to mia³oby byæ? Taniec, konkursik ¶piewu, teatrzyk w stylu chodzenie po trawie w szyku?
Nie rób sobie proszê Józefie ¿artów z lekkich, bo jako lekkozbrojny nie chcia³bym braæ udzia³u w czym¶ czego wynik zale¿y od tego czy sêdzia daje 10, czy 8 punktów za styl i nie daje szansy wykorzystania w praktyce opancerzenia i uzbrojenia, na którego kompletowanie po¶wiêca siê du¿o czasu i pieniêdzy... Tak, lekkozbrojny te¿ walczyli, wiêc dlaczego nie ma podlegaæ dyskusji najwa¿niejsza kwestia zwi±zana z tym turniejem? Tylko dlatego, ¿e Ty jeste¶ na nie? crazy.gif

Walka jest o tyle dobrym pomys³em, ¿e sprawia walcz±cym wiele frajdy, jest widowiskowa dla widzów da szansê powalczyæ tym XIV lekkozbrojnym, którzy chc± walczyæ oraz rozrusza czê¶æ dotychczasowych "manekinów".

Ci, którzy wol± sobie piæ piwko, gaworzyæ ze znajomymi nie potrzebuj± turnieju...
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:44 26.10.2011) *

Przepraszam bardzo- jacy "wszyscy"? Ilu z Was widzia³o turniej lekkozbrojnych na w³asne oczy? Z dyskutantów 6 osób- Wronek, Misza, Boleslavius, Gregor, Szymek i m³a (Ave Ja!). Z wyj±tkiem Miszy i Gregora reszta z nas walczy³a w takim turnieju i wie jak to wygl±da.

Józefie- idea turnieju kontaktowego jest ¶wietna i SPRAWDZONA w opancerzeniu XIII wieczny, jak¿e bezpieczniejsza by³aby w XIV/XV wiecznym. Mo¿e napiszesz wreszcie jak sobie wyobra¿asz tê formê niekontaktow±, na któr± zgodzi³ siê organizator Grunwaldu?
Zanim wypu¶ci siê "produkt", jakim jest nowy turniej, to warto przeprowadziæ "badania rynkowe", bo mo¿e siê okazaæ, ¿e nikt nie bêdzie chcia³ siê "niekontaktowaæ".....

Jak ju¿ wy¿ej pisa³em , nie uwa¿am , by Wasza formu³a - kontaktowego turnieju lekkozbrojnych , by³a z³a smile.gif
Widzê zainteresowanie t± formu³±.

Moj± ide± jest jednak stworzenie turnieju dla tych lekkozbrojnych , którzy nie chc± rywalizacji kontaktowej.(nie chc± siê biæ)

W temacie jak dot±d wypowiadaj± siê przede wszystkim ciê¿kozbrojni.

Lekkozbrojni natomiast pisz± do mnie prywatne wiadomo¶ci prosz±c ,
by nie dopu¶ciæ do zrobienia (z tego turnieju) kolejnego turnieju o charakterze bohurtowym.

By by³ wilk syty i wilk syty bigsmile2.gif

Najlepszym rozwi±zaniem problemu jest zorganizowanie przez Was kontaktowego turnieju lekkozbrojnych.

Wystarczy za³o¿yæ temat , dopracowaæ regulamin , przedstawiæ go Organizatorom i otrzymaæ zgodê na realizacjê.

Ka¿da inicjatywa wzbogacaj±ca imprezê Grunwaldzk± spotka siê z pewno¶ci± z aprobat± Organizatorów.

¯yczê powodzenia

pozdrawiam smile.gif

Yogesh
W takim razie brakuje nie tylko turnieju dla lekkozbrojnych w takim wykonaniu niekontaktowym!
Nie ma jeszcze niczego dla ³uczników, którzy nie chc± strzelaæ z ³uku, kuszników, którzy nie lubi± kuszy. Pomijani mog± czuæ siê te¿ bardowie, którzy nie lubi± graæ i ¶piewaæ.

Tym grup± te¿ ¿yczmy zatem powodzenia! szczerba.gif
Józef
CYTAT(Yogesh @ 12:16 26.10.2011) *
Nie rób sobie proszê Józefie ¿artów z lekkich..

Walka jest o tyle dobrym pomys³em, ¿e sprawia walcz±cym wiele frajdy, jest widowiskowa dla widzów da szansê powalczyæ tym XIV lekkozbrojnym, którzy chc± walczyæ oraz rozrusza czê¶æ dotychczasowych "manekinów".

Z nikogo sobie ¿artów nie robiê.

Ale powiniene¶ siê liczyæ z tym , ¿e w takim "kontaktowym turnieju lekkozbrojnych"
mo¿esz spotkaæ siê twarz± w twarz z braæmi Szateckimi , Waszkielisem , Gregorem z Krakowa , czy Mateuszem z Grójca.
Oni te¿ mog± wzi±æ do rêki halabardê .

A wtedy - ¶mieszne to na pewno nie bêdzie.

pozdrawiam
MagicWojtek
chcia³bym w koñcu zobaczyæ twarz Marcina na turnieju bez he³mu :D

jako¶ w XIII wieku nie maj± takich problemów..s± zasady wiêc raczej nic nie powinno sie nikomu staæ -_-
Yogesh
Józefie, w turniejach, które sprawdzaj± naprawdê umiejêtno¶ci trzeba siê liczyæ, ¿e lepsi zwyciê¿aj±. W XIII, te¿ s± osoby z którymi zwyk³y zjadacz chleba raczej nie wygra, ale co mamy przez to zlikwidowaæ wszystkie sensowne konkurencje?

¦mieszne to nie bêdzie na pewno, bo jest regulamin, który obowi±zuje wszystkich bez wzglêdu na to czy jest siê kim¶ z wy¿ej wymienionych czy Panem Rysiem z Napachania, który trenuje raz w roku.

Dodatkowo do¶æ wa¿n± rolê w tej dyscyplinie odgrywa eliminowanie ludzi, którzy wykazuj± siê brakiem zdrowego rozs±dku. Lutobor o tym pisa³... Swoj± drog± jak kto¶ widzi podczas starcia kogo¶ przed sob±, kogo siê panicznie boi to mo¿e usi±¶æ na trawie i ma spokój.

Dobra, to z mojej strony wszystko, bo na pewno Józefie zrobisz turniej, który siê spodoba pewnej czê¶ci osób po swojemu i jest to Twoje prawo. ¯yczê tak¿e by by³a to tak udana koncepcja jak GTMDiT.

Pozdrawiam
Marek Hilgendorf
CYTAT(Józef @ 12:38 26.10.2011) *
Ale powiniene¶ siê liczyæ z tym , ¿e w takim "kontaktowym turnieju lekkozbrojnych"
mo¿esz spotkaæ siê twarz± w twarz z braæmi Szateckimi , Waszkielisem , Gregorem z Krakowa , czy Mateuszem z Grójca.
Oni te¿ mog± wzi±æ do rêki halabardê .

Uwa¿asz, ¿e ch³opaki zainwestuj± w sprzêt dla lekkiego? Tu nie wystarczy ¶ci±gn±æ blach- pod spodem nie maj± adekwatnego opancerzenia, które mog³oby wystêpowaæ samodzielnie, nie maj± otwartych he³mów (chyba, ¿e gdzie¶ na dnie szafy trzymaj± nieu¿ywanego od lat kapalca).
Tarcze maj± "rycerskie", halabard przed XVI wiekiem w Polsce nie wymieniaj± spisy pieszych rot zaciê¿nych- ogólnie w/w maj± sprzêt ciê¿kozbrojny i niekoniecznie bêd± siê pchali do turnieju, gdzie nagrod± s± badgesy.... mo¿na by tak pisaæ i pisaæ.
Wystarczy zastosowaæ weryfikacjê sprzêtu i wyegzekwowaæ pewne regu³y (tak, tak, da siê to zrobiæ!)..., a zreszt± niech wystartuj±, przecie¿ to nie s± DEMONY ¦MIERCI, ani idioci, którzy nie dostosuj± siê do regu³!!!!

W naszych zasadach punktowane s± tylko ciosy w korpus i g³owê i to jedynie od przodu. Oberwiesz 3 ciosy- padasz. Nie padniesz, po³o¿± Ciê sêdziowie, albo przeciwnik r±bnie tak, ¿e sam padniesz. Wystarczy to wyegzekwowaæ i bezwzglêdnie karaæ ³ami±cych zasadê "lekko¶ci" starcia.

Oczywi¶cie siê nie wtr±cam- Twoje ma³py, Twój cyrk- z tego co piszesz "ma³p" do wystêpowania znalaz³o siê wystarczaj±co, decyzjê podj±³e¶, wiêc dyskusja jest ju¿ w sumie bezprzedmiotowa. Ciekawi mnie tylko jak to sobie wyobra¿asz- naprawdê ciekawi bo musi byæ to pomys³ wielce oryginalny....
jasmin
Pierwsze pytanie:
Jakie opancerzenie? Jakie kryterium przyjmujemy? Historii, czy bezpieczeñstwa?
Rozumiem, ¿e he³my bez jakiejkolwiek formy zas³ony twarzy? He³my piechoty. (sorry ale chcecie turniej piechoty a nie rycerski ... zatem nie mówmy o kolejnej mutacji turnieju pieszego w opancerzeniu konnego ...)
Opancerzenie: umo¿liwiaj±ce swobodny codzienny marsz parêdziesi±t kilometrów i prace obozowe po nim? Tak¿e obs³ugê panów rycerzy w miedzy czasie?
Broñ wybitnie piesz±, powszechnie dostêpn±, zatem miecze odpadaj±: topory, pa³y, tasaki itp ... Tarcze o rozmiarach nielimitowanych:D bo to piechota, zatem nie musi byæ ograniczona "pawê¿y konny nie wozi³smile.gif". Styl walki? Piechot± nikt siê nie przejmowa³, zatem kopniêcia, piê¶ci, zapasy, walka pomimo utraty broni... oczywi¶cie te operacje punktowane:)
Po prostu jako¶ nie mogê sobie tego wyobraziæ inaczej ni¿: kolejnej mutacji turnieju pieszego w opancerzeniu konnego ... albo walki wczesnych na szmaty bo nie ma tu mowy o "punktowaniu za osadzenie solidnego trafienia w strefê punktowan±" ze wzglêdu na oczywiste wysokie ryzyko kontuzji. Mo¿e turniej do jednego trafienia? Po trafieniu przegrany jest znoszony:D
Nie b±dzmy adwokatami diab³a. Niech ci, co chc± walczyæ w konwencji "lekkozbrojna piechota" na G12 powiedz±, co maj± na my¶li za¶ organizator, je¶li siê znajdzie poda jakie¶ regu³y. Nie wymy¶lajmy za nich, bo na razie jest to ja³owa dyskusja z ró¿nymi formami naszych ró¿nych wyobra¿eñ.

Vronec
Jasmin odsy³acze do tematów o regulaminów lekkozbrojnych konkurencji kontaktowych pojawi³y sie w temacie kilkukrotnie
nagrania z odbytych zawodów tak¿e
wystarczy klikn±æ

je¶li ktos uzna ze to turniej w uzbrojeniu konnych to ehh...

u nas walka do 3 trafien ,dozwolone tylko otwarte he³my przeszywki i rekawice, puklerze i du¿e tarcze, drzewcówki niekolne o okre¶lonej masie ¿ele¼ca , kordy, tasaki , proste-biedne miecze, fakultatywnei kolczugi ntowane
i jakos nikt nie umar³ (jak kots sie boi o stawy to moze za³ozyc os³ony stawów pod przeszywke nawet plastkowe)

ja do XIV konwencji dorzuci³bym p³aty i proste brostblechy. ew oslony przedramion, dobry regulamin , dobrych sedziów i hajda

skoro twardziele z XIV tak boja sie 13 wiecznego pussyfightingu to ja moge w tym roku ogarnac wersje trial, na uboczu , na spokojnie i bez nagród. Musze sie tylko zapytac o zgode organizatorów

pozdr
Wronek

Adsumus
CYTAT
Moj± ide± jest jednak stworzenie turnieju dla tych lekkozbrojnych , którzy nie chc± rywalizacji kontaktowej.(nie chc± siê biæ)

Mo¿e i Twoja, ale na szczê¶cie tego nie bêdziesz organizowa³ icon_wink.gif
Marcin Waszkielis
wydaje mi siê, ¿e Józef robi turniej wg jego wizji, czemu nie jaka by ona nie by³a. Ale nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby ci którym ta wizja nie odpowiada zrobili swój turniej. Macie czas, pewnie nawet mogliby¶cie popróbowaæ czego¶ przy okazji eliminacji do BN. Zbierzcie siê i poka¿cie, ¿e faktycznie jest parê osób robiacych 15w piechotê, które chc± siê pobiæ i sa w stanie na tyle siê przygotowaæ ¿eby ta walka jako¶ wygl±da³a.
Józef
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:12 26.10.2011) *
Ale nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby Ci , którym ta wersja nie odpowiada zrobili swój turniej..
..Zbierzcie siê i poka¿cie, ¿e faktycznie jest parê osób robi±cych 15w piechotê, które chc± siê pobiæ i s± w stanie na tyle siê przygotowaæ ¿eby ta walka jako¶ wygl±da³a.

Amen.
Ale w innym temacie bigsmile2.gif
Mo¿e brzmieæ : I Grunwaldzki Turniej Bojowy Dru¿yn Lekkozbrojnych.(projekt)

pozdrawiam i ¿yczê powodzenia smile.gif

Moderatora przepraszam za zamieszanie .
Czy mo¿na by warto¶ciowe wypowiedzi , dotycz±ce turnieju bojowego lekkozbrojnych przenie¶æ
do odpowiedniego tematu?

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.