Witam.
Mamy na Grunwaldzie turnieje bojowe , ³ucznicze , zapa¶nicze itd.
Brak natomiast turnieju dla lekkozbrojnych.
Odbywaj± siê co prawda ró¿nego rodzaju manewry , ale my¶lê ¿e to za ma³o.
Wk³ad lekkozbrojnych w imprezê Grunwaldzk± jest niezaprzeczalnie du¿y.
Dbaj± o poprawno¶æ rekonstrukcji , wk³adaj±c wiele wysi³ku , zaanga¿owania.
Turniej Lekkozbrojnych by³by zatem swego rodzaju docenieniem Ich zaanga¿owania.
Na czym mia³by polegaæ ?
Na przyk³ad na rywalizacji dru¿yn lekkozbrojnych , przedstawiaj±cych taktyczne dzia³anie w zespole...
Krzysiek Górecki pozytywnie odnosi siê do pomys³u .
Nagrodami dla dru¿yny zwyciêskiej , mog³y by byæ np.badgesy.(idea £azarza w 21x21)
Sugeruje jednak , by organizatorem nie by³ ¿aden z dowódców chor±gwi Grunwaldzkiej , ale np. sier¿anci. (dowódcy maj± po prostu za du¿o na g³owie)
Proszê o powa¿ne propozycje i deklaracje organizacji.
Ja muszê skoncentrowaæ siê na TMD , ale nie znaczy to ¿e nie pomogê.
Mamy czas , ale jest du¿o do zrobienia
pozdrawiam
ps.Mam nadziejê , ¿e pomys³ ten nie bêdzie przys³owiowym "strzeleniem sobie w stopê"
i bêdê móg³ liczyæ na Wasz± (lekkozbrojnych) pomoc - jako stra¿y w TMD
Móg³bym zorganizowaæ co¶ w rodzaju pi±tek lekkozbrojnych jak na Lusowie. W sumie zestaw pancerza ten sam co w walce wczesno¶redniowiecznej, to da radê wprowadziæ w ¿ycie. Jak wikingowie potrafi± siê ok³adaæ dunami w przeszwach to czemu nie pó¼ni?
21vs21 mog³oby byæ nawet bardziej interesuj±ce. Kwestia znalezienia tylu ekip lekkozbrojnych.
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 21:36 22.10.2011)
Móg³bym zorganizowaæ co¶ w rodzaju pi±tek lekkozbrojnych jak na Lusowie. W sumie zestaw pancerza ten sam co w walce wczesno¶redniowiecznej, to da radê wprowadziæ w ¿ycie. Jak wikingowie potrafi± siê ok³adaæ dunami w przeszwach to czemu nie pó¼ni?
Dziêkujê za deklaracjê pomocy
, ale turniej mia³by polegaæ :
"Na przyk³ad , na rywalizacji dru¿yn lekkozbrojnych , przedstawiaj±cych taktyczne dzia³anie w zespole..."
Nie chcia³ bym , by by³ to kolejny turniej "kontaktowy"
Jest wielu ludzi , w tym lekkozbrojnych , którzy nie chc± siê " t³uc " i turniej ten mia³ by byæ w³a¶nie dla Nich.
Czekam na Wasze wypowiedzi
pozdrawiam
5/5 z za³o¿enia jest walk± kontaktow±, ale po tegorocznym Lusowie mamy ju¿ wykrystalizowane zasady, które (jak s±dzê) bardzo dobrze siê sprawdzi³y- by³o bezpiecznie i po prostu fajnie.
Wielu lekkich zapewne nie chce siê "t³uc", ale jestem pewien, ¿e jednak wielu lekkich chce i to bardzo.
Je¶li kogo¶ interesuje jak wygl±da³y nasze zasady, to niech zerknie tu
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=294995Oczywi¶cie sami sobie stworzycie w³asne zasady dostosowane do specyfiki XV, jednak nie trzeba wywa¿aæ otwartych drzwi- siê Pañstwo czêstuj±.
Niestety nie ma filmików w 5/5 z Lusowa......
A co do tych co nie chc± siê "t³uc" to najlepszy bêdzie "balet" czyli pokazowe manewry lekkozbrojnych- publiczno¶ci na XIII zwykle bardzo siê to podoba, a u nas sami amatorzy. Na Grunwie znajdzie siê kilku zawodowców, wiêc poziom by³by 100 razy lepszy...
Marek dobrze mówi. Jak komu¶ odpowiada grunwaldzka wersja adaptacji lekkich do walki, to zostaj± mu inscenizacje w których stuka siê broni± o broñ; strasznie mnie to irytuje. Wówczas po co wk³adaæ he³my?
Walka w moim wyobra¿eniu oczywi¶cie by³aby kontaktowa ale oparta po czê¶ci na za³o¿eniach walki w wydaniu wczesno¶redniowiecznym - je¶li tamci potrafi± siê biæ maj±c za os³onê twarzy jedynie nosal a czasem i brak tego¿, a jako pancerz nosz± tylko przeszywkê albo tylko kolcz± i wychodz± z tego z pe³nym uzêbieniem i bez z³amañ, to walkê na podobnym zestawie pancerza mo¿na wprowadziæ w pó¼nej. Kluczowymi odstêpstwami by³oby wyrzucenie z "programu" skjaldborg (tzn ¶ciany z okr±g³ych tarcz z centralnym imaczem) opartej na zak³adce i zamienieniem jej du¿ymi tarczami jak pawê¿e czy Ei-schilde.
Z walki nale¿a³oby wykluczaæ jednostki szczególnie agresywne bo obecno¶æ takich mo¿e zakoñczyæ siê z³amaniami albo nawet zgonami w polu, zw³aszcza je¶li daæ takim ciê¿kie berdysze do r±k. Równie¿ liczy³bym bardziej na takie czynniki jak zgranie w zespole, umiejêtno¶æ walki w szyku, ale te¿ umiejêtno¶æ panowania nad samym sob± - tak, aby kolega po drugiej stronie nie straci³ zêbów dlatego bo kto¶ wpad³ na genialny pomys³ ¿eby wypu¶ciæ halabardê z jednej rêki celem uzyskania mega-dystansu, albo ¿eby gasiæ komu¶ ¶wiat³o. Nie o to w tym chodzi.
Chyba najtrudniejszym elementem ca³ej tej sk³adanki bêdzie zdefiniowanie granicy miêdzy rozs±dkiem a efektem finalnym walki. Nie chodzi ani o to ¿eby wygl±da³o to jak macanie siê ¿ele¼cami po barkach, ani o to ¿eby ³amaæ ¿ebra kolegom po drugiej stronie, nazwijmy to, konfliktu.
Je¶li za¶ chodzi o sam± ideê zgrania w szyku chyba wiêksze pole do popisu dawa³by zestaw staræ 21vs21 - wówczas istnieje mo¿liwo¶æ z³o¿enia kolumny uderzeniowej z tarczowników, zabiegaczy i flankowych w¶ród operatorów broni drzewcowej; w przypadku 5vs5 a¿ tak ciekawie nie jest, ale to moja subiektywna opinia.
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 13:46 23.10.2011)
Walka w moim wyobra¿eniu oczywi¶cie by³aby kontaktowa ale oparta po czê¶ci na za³o¿eniach walki w wydaniu wczesno¶redniowiecznym -
Spróbujcie naszych zasad, s± dostosowane do lepszego opancerzenia ni¿ u wcze¶niaków. oczywi¶cie sami zdecydujecie....
¦wietny pomys³. Jak zostanie zrealizowany I raz, i wypali, mo¿e zachêciæ wiêksz± liczbê ludzi, do zabawy w "lekkich", zarazem wnie¶æ pewn± ¶wie¿o¶æ do ¶rodowiska
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 14:28 23.10.2011)
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 13:46 23.10.2011)
Walka w moim wyobra¿eniu oczywi¶cie by³aby kontaktowa ale oparta po czê¶ci na za³o¿eniach walki w wydaniu wczesno¶redniowiecznym -
Spróbujcie naszych zasad , s± dostosowane do lepszego opancerzenia ni¿ u wcze¶niaków. oczywi¶cie sami zdecydujecie....
Nie my¶lê krytykowaæ Waszego pomys³u. Nie jest z³y.
Moj± ide± jest jednak , by na Grunwaldzie powsta³ turniej dla tych , którzy nie chc± walczyæ "kontaktowo"
O Nich te¿ nale¿y pamiêtaæ.
Czekam na dalsze wypowiedzi .
pozdrawiam
CYTAT(robert w. Wielki @ 14:42 23.10.2011)
¦wietny pomys³. Jak zostanie zrealizowany I raz, i wypali, mo¿e zachêciæ wiêksz± liczbê ludzi, do zabawy w "lekkich", zarazem wnie¶æ pewn± ¶wie¿o¶æ do ¶rodowiska
W ¶rodowisku XIII turniej 5/5 lekkozbrojnych wniós³ GIGANTYCZNY powiew ¶wie¿o¶ci i pozwoli³ ludziom, którzy nie chcê biæ siê na ciê¿ko wzi±æ udzia³ w walce. W naszym wykonaniu to kompletny pussyfighting na zasadach opisanych w temacie o Lusowie.
Na Czesku wygl±da³o to mniej wiêcej tak:
http://www.youtube.com/watch?v=RAFPfINW4Lo oraz
http://www.youtube.com/watch?v=wA-KSY-K1xY...feature=related - na Czersku nie obowi±zywa³a zasada punktowania tylko ciosów od przodu i mo¿na by³o mieæ kolczugê (ale za to wy³±cznie nitowankê). Na Lusowie doprecyzowali¶my kilka kwestii i zmagania lekkich wypad³y naprawdê rewelacyjnie, widowiskowo i bezpiecznie.
Józefie- ludzi którzy chcê walczyæ niekontaktowo (tak ZUPE£NIE niekontaktowo) to chyba nie ma, albo jest ich naprawdê niewielu... choæ nie... s±... to £UCZNICY!
Ok- koñczê ju¿ pisaæ, bo na Grunwaldzie moja noga nigdy ju¿ nie postanie, ale je¶li kto¶ chce to s³u¿ê informacjami... kilka takich turniejów ju¿ zorganizowa³em (Ave Ja!)
CYTAT(Józef @ 16:25 23.10.2011)
Moj± ide± jest jednak , by na Grunwaldzie powsta³ turniej dla tych , którzy nie chc± walczyæ "kontaktowo".
O Nich te¿ nale¿y pamiêtaæ.
pozdrawiam
W Podolu jest turniej szachowy.
Nieletni zapewne nie bêd± mieli mo¿liwo¶ci wziêcia udzia³u w tym turnieju?
Na Grunwald przysz³y bêdê mia³ 16 lat i komplet sprzêtu, a szkoda mi trochê siedzieæ w obozie i nic nie robiæ.
generalnie to jako uczestnik chyba wszystkich 5na 5 lekkich XIII wchodzê w to
i jako coroczny bywalec Grunwaldu oferuje swoja pomoc przy organizacji moze nawet dorzuce do tego 5-6 lekkozbrojnych obeznanych z formu³a
z do¶wiadczeñ Lusowskich pragnê dodaæ ze zabawa na naszych zasadach by³a jeszcze lepsza przy starciu 10 na 10 - nie rozbiegalismy sie jak karaluchy po polu i trzymanie szyku naprawdê nios³o za soba wymierne korzy¶ci
forma turnieju bezkontaktowych manewrów niestety mog³aby sie skoñczyæ jako zawody tañca synchronicznego
przy standardach uzbrojenia z 2 po³owy XIV zabawa moglabybbyc naprawde przednia jak i bezpieczniejsza nawet ni¿ XIII
przy tej skali imprezy spokojnie mo¿na by skompletowaæ kilka sk³adów 10 osobowych albo 2-3 21-osobowe
oczywi¶cie najtrudniejszy bedzie pierwiastek ludzki- choæ regulamin mamy jasny- ludzi raczej dojrza³ych ( a na pewno pe³noletnich) to zawsze sie znajdzie kilku którzy maja problem z kontrolowaniem swojego poziomu spinki i szalej± - ale przy odpowiednim sk³adzie sêdziowskim my¶lê ze to tez do opanowania
zasady lusowkie zapewniaja ¶wietn± widowiskowo¶æ , dobra zabawê i spore bezpieczeñstwo a standardy uzbrojenia mamu jednak ni¿sze ( co ja bym da³ za klepsydry w 13 wieku ehh
)
CYTAT
W Podolu jest turniej szachowy.
To samo chcia³em napisaæ. Jak walka niekontaktowa w ¶redniowieczu przy lekkich? rzucanie siê halkami? :D Nie rozumiem jak mo¿na walczyæ niekontaktowo? ustawiaæ szyki kto lepiej i szybciej? ¶cigaæ siê z jednego koñca pola na drugi? Podkrêciæ dyscyplinê i niech siê bij±! by³oby widowisko.
Turniej mia³by polegaæ : "Na przyk³ad , na rywalizacji dru¿yn lekkozbrojnych , przedstawiaj±cych taktyczne dzia³anie w zespole..."
W ¶redniowieczu , ¿ycie nie polega³o jedynie na "m³ócce"
My¶lmy o rekonstrukcji panowie.
Czym to siê ¿o³nierze zajmowali ?
CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 21:47 23.10.2011)
Nieletni zapewne nie bêd± mieli mo¿liwo¶ci wziêcia udzia³u w tym turnieju?
Na Grunwald przysz³y bêdê mia³ 16 lat i komplet sprzêtu, a szkoda mi trochê siedzieæ w obozie i nic nie robiæ.
Oj , szykuje siê niez³a niespodzianka
Jestem pewien , ¿e wielu lekkozbrojnym siê spodoba
B±d¼my cierpliwi.
pozdrawiam
edit.
temat ma 3 dni - 466 wy¶wietleñ
a zna Pan jakie¶ ¼ród³a na turnieje takiego typu ;> ??
A znasz ¼ród³a, na spieszone rycerstwo bior±ce udzia³ w bitwie, w tej czê¶ci kontynentu? Pozdro
Witam.
Turniej adresowany bêdzie dla ludzi odtwarzaj±cych "¿o³nierzy" , militia , stra¿ miejsk±/zamkow± ..
Takich , co to -
po warcie po karczmach i burdelach chadzali
Zawarto¶ci± turnieju bêdzie próba rekonstrukcji pewnego "wycinka" Ich codziennego ¿ycia
Jeszcze trochê
pozdrawiam
Lepiej niech to bêdzie konkurs maszerowania itp na komende, takie jak kto¶ ju¿ to nazwa³ "p³ywanie synchroniczne". To lekkozbrojni trenuj±, natomiast o tym zeby trenowali walke nie s³ysza³em. Lepiej niech konkurs odbêdzie siê w dyscyplinie znanej startujacym a nie takiej, w której na równi moze stawaæ z nimi przypadkowy przechodzieñ.
Nie wiem, co trenuj± lekkozbrojni w okresie oko³o grunwaldzkim, bo chyba o nich mówi³ przedmówca, ale w XIII, sk±d zostaje zaczerpniêty pomys³, lekkozbrojni trenuj± i walkê i szyki, przez co uwa¿am ¿e s± lepsi od ca³ego spieszonego rycerstwa w dzisiejszej rekonstrukcji, którzy to trenuj± tylko walkê.
Dajcie siê chocia¿ ludziom wykazaæ i zobaczymy co z tego bêdzie.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 10:19 24.10.2011)
(...) natomiast o tym zeby trenowali walke nie s³ysza³em. Lepiej niech konkurs odbêdzie siê w dyscyplinie znanej startujacym a nie takiej, w której na równi moze stawaæ z nimi przypadkowy przechodzieñ.
Chcia³bym zobaczyæ tych przechodniów, którzy stanêli by przeciw nam w tej bitwie
http://www.youtube.com/watch?v=c-O6Kw4_Qw8 od 3:20 do 4:30 mo¿na zobaczyæ jak walcz± lekkozbrojni w pierwszym starciu tego wieczoru. Mo¿na te¿ popatrzeæ dalej, ale potem ró¿nie z jako¶ci± nagrania.
Naprawdê ¶wietna zabawa, nie licz±c Tomala, który etatowo obrywa po facjacie nikomu nic siê nie sta³o, a lajtowo nie by³o.
W XIII walki lekkozbrojnych w wiêkszych szykach s± od 2009 roku, a 5/5 od 2010. To naprawdê dzia³a, czemu nie mia³o by zadzia³aæ w XIV/XV? W koñcu macie lepsze opancerzenie....
po prostu nie s³ysza³em o 15 walczacych lekkozbrojnych. To ze sa tacy wikingowie i 13 to wiem. ¦rednio wypada tu podstawowy argument odtwarzaj±cych piechotê, ze s± bardziej historyczni od pieszego rycerstwa. Przy opancerzeniu w postaci kapalina i przeszwki repertuar ciosów jest tak ograniczony, ¿e sama walka nie ma zadnego waloru rekonstrukcyjnego. Na 15 mo¿na siê pewnie dozbroiæ i zrobiæ turniej nawet pe³nokontaktowy ale czym sie on bêdzie ró¿ni³ od juz istniej±cych poza paroma szczegó³ami w uzbrojeniu? Ale na 15 piechota jest s³abo opancerzona wiêc my¶lê, ¿e ciekawsze od samej walki by³yby w³a¶nie sprawnie przeprowadzone manewry. A jesli chodzi o turniej typowo bojowy to wieksze szane powodzenia miayby walki 1na czy 2 na2 na broñ drzewcowa, oczywi¶cie w piechociarskim ale w miare pe³nym opancerzeniu. A mo¿e pomyslcie o czym¶ co bêdzie udawa³o broñ a jednoczesnie bêdzie na tyle bezpieczne, ¿e pomimo s³abego opancerzenia da siê tym walczyæ z duzym repertuarem ciosów. Co¶ w stylu larpów czy SCA tylko w historycznym sprzêcie.
Ca³kiem poka¼ny - jak to trafnie nazwa³e¶ - repertuar ciosów stosuj± wcze¶niaki. Nie wiem jak XIII, bo to nie moje 100 lat, ale podejrzewam ¿e podobnie. Ca³± taktykê walki oprzeæ mo¿na na du¿ych tarczach, które w przeciwieñstwie do trójk±tów, nie przekraczaj±cych zwykle 80cm d³ugo¶ci daj± dostateczn± os³onê dla 1. linii. We wczesnym, w przeciwieñstwie do polskiego pó¼nego stosowane s± normalne sztychy w³óczni± i nikt nie p³acze ¿e oberwa³ po udzie czy w ¿ebro. W³ócznie dostaj± do r±k tylko najbardziej do¶wiadczeni i opanowani, którym nie odbije i nie zad¼gaj± kogo¶ po 2. stronie. Ale i na to regu³y nie ma, bo s± ekipy którym to wszystko jedno.
W walce po wczesnemu wiêkszo¶æ ciosów to headshoty - nic dziwnego, bo he³m daje najlepsz± os³onê. Pozosta³e ciosy zbiera siê g³ównie na barki, korpus i uda, z tym ¿e si³± rzeczy - w samej przeszywce nie mo¿na sobie pozwoliæ na si³ê ciosów tak± jak w melee bo skoñczy³oby siê to trwa³± hospitalizacj± 2/3 walcz±cych piechociarzy. Wo³ek, nie obra¼ siê ale kto walczy z trójk±tem i nie mia³ do czynienia z walk± w szyku na zak³adce du¿ych tarcz ten nie zrozumie o co tu chodzi. Sam mia³em do czynienia i z tarcz± wikiñsk±, i z trójk±tem i z tarczami pawê¿opodobnymi i wiem ¿e to zupe³nie inna bajka, od chwytu tarczy pocz±wszy, przez manewrowanie tarcz±, a na mo¿liwo¶ciach rantowania skoñczywszy. Inaczej walczy siê bez os³on nóg, i bez ciosów w twarz (co jest mo¿liwe w p³ytach i he³mach zamkniêtych), a inaczej maj±c te miejsca os³oniête, ale zak³adam ¿e to wiesz.
Argument ¿e piechota jest bardziej historyczna od spieszonego rycerstwa ma sens, bowiem ju¿ z samej definicji termin "rycerz" wywodzi siê od niemieckiego Ritter, co znaczy je¼dziec.
zróbcie sobie pare treningów w wiekszym gronie i poka¿cie jak to wyglada
a ja mam inny pomysl, bo wyj±tkowo czytam temat, mianowicie dlaczego nie zrobic tego w ostrzejszej wersji?
mam tu na mysli, lekkozbrojne uzbrojenie (maslo ma¶lane) ale z typowym dla rekonstrukcji przed-fina³em czyli bólu. Dlaczego, je¿eli znajda siê chêtnie nie zrobiæ tego tak....
na przyk³adzie, lekkozbrojni t³uk± siê w miejsca dozwolone, opancerzone zgodnie z wymogami rekonstrukcyjnymi, przyjmuj±c lub nie ciosy na odpowiednio chroniony fragment cia³a. I poza oczywistym- punktowanym zwyciêstwem mamy elemant realizmu- czyli, dosta³em serje ciosów na udo, boli mnie odpuszczam i poddaje walke, b±dz jestem twardy i mimo siniaków kontynuuje j± i sprawiam ¿e boli tez przeciwnika.
Od razu zaznaczê, lejemy w miejsca wyznaczone, czyli nie po nagich twarzach, a tam, gdzie jest przeszywa i typowe, lekkozbrojne uzbrojenie i bawimy sie z elementami bólu i dyskomfortu. Jest i poprawno¶æ histeryczna, i realizm samej walki, i mysle ze sporo zabawy- niekoniecznie przy takim samym poziomie optymizmu na drugi dzieñ....
Nie chce mi siê Marcina zbyt czêsto cytowaæ , bo sobie co¶ pomy¶li
Siebie te¿ nie
Panowie - to ma byæ turniej dla tych , którzy nie chc± siê biæ .
Turniejów dla walcz±cych na Grunwaldzie jest 4 ?
Parê metrów wy¿ej pisze m³ody ch³opak , ¿e bêdzie mia³ 16lat .
sprzêt " na lekkiego " skompletowa³.
Takich jest wielu.
Albo takich co ¶wietnie wygl±daj± - ale biæ siê nie chc± !
O nich teraz my¶limy.
pozdrawiam
edit.
702 wy¶wietlenia
kurcze Panie Józefie z Pana wielce enigmatycznych wypowiedzi wynika ze turniej ma byæ zwiazany z
a) grupa mê¿czyzn
b)burdelem
c) taktyczn± wspo³praca
d) udzia³em nieletnich
az strach puszczaæ wodze fantazji...
no dobra czy to bedzie turniej tañca, przeci±gania liny czy cymbergaya to ¿ycze powodzenia
ale ale pola gruwaldzkie sa rozleg³e, czasu a¿ za du¿o wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby chêtni do przetestowania konwencji lusowskiej przetestowali sobie to na uboczu w ramach treningu (turnieju o z³ot± cebulê :P)
Lutbor? wchodzisz w to?
jak sie zbierze 10-20 osób to mo¿emy sie pobawiæ
ewentua jak sie zbierze 10 osób w Wawie to tez przed sezonem mo¿emy spróbowaæ
pzdr i powodzenia
Wronek
p.s. z tych wy¶wietleñ to z 30 moich :P
CYTAT(Vronec @ 18:08 24.10.2011)
kurcze Panie Józefie z Pana wielce enigmatycznych wypowiedzi wynika ze turniej ma byæ zwi±zany z
a) grup± mê¿czyzn
b)burdelem
c) taktyczn± wspó³prac±
d) udzia³em nieletnich
a¿ strach puszczaæ wodze fantazji...
no dobra czy to bêdzie turniej tañca, przeci±gania liny czy cymbergaja to ¿yczê powodzenia
Wronek
¯eby¶ wiedzia³ , ¿e jeste¶ blisko
Panowie , organizator z gotow± formu³± ju¿ jest.
Bêdzie mia³ chwilê czasu , to wszystko opisze.
cierpliwo¶ci
.....
Co do realizacji konwencji Lusowskiej - podpowiadam , wypada zapytaæ o zgodê organizatorów imprezy Grunwaldzkiej.
Równie¿ ¿yczê powodzenia
pozdrawiam
855 wy¶wietleñ
@ Vronec
Je¶li zbierze siê odpowiedni sk³ad - czemu by nie, czy to w wydaniu halowym (zima idzie) czy w plenerze, popróbowaæ mo¿na. Ja jestem za.
A co powiecie na konwencjê "do wyrzygania" przy u¿yciu drewnianych lag? Bardzo podoba³o mi siê takie co¶ na w³oskim Morimondo. Nikt nikogo nie oszczêdza³, wygl±da³o efektownie (jak ka¿de 5vs5) i by³o wzglêdnie bezpiecznie. My¶lê ¿e to mo¿e byæ nieg³upie na takiej imprezie jak Grunwald, gdzie nie wszyscy siê znaj± i nie ma stuprocentowej pewno¶ci czy nie trafi siê na nabuzowanego fajtera chc±cego udowodniæ komu¶ co¶tam.
Ale z mojej strony to tylko teoretyzowanie, bo nie jestem pewien czy trafiê jeszcze kiedy¶ na Grunwald. Je¶li tak to te¿ wchodzê w to.
Jakie s± nagrody? :D :D :D
Ja bym proponowa³ zrobiæ turniej w klasycznym stylu lat 90tych:) machiny pagiñskiego, jaki¶ bieg, strzelanie z ³uku. A¿ ³³ezka w oku siê kreci:) Scinanie g³ówki kapusty, ... Taka czasóweczka w zbrojach.
Co wy na to?
Józef, wy¶wietleñ tyle, bo jeste¶ s³awny :P
Oj tam ¿e m³ody to nie mo¿e walczyæ, poda pesel wujka i wejdzie
Dla niewalcz±cych s± manewry, i to do¶æ czêste. Nie walczyæ mo¿na zawsze, walk± zajmuj± siê ludzie, którzy powinni byæ docenieni.
Heh, ale walka "na siniaki" drzewcówk±... no no... my¶lê, ¿e nie tylko ja chcia³bym to zobaczyæ :D sêkaci panowie po starciach :D dobra opieka medyczna dla przeciwdzia³añ ciosom letalnym i przedsiêwziêcie robi furorê
CYTAT
Józef, wy¶wietleñ tyle, bo jeste¶ s³awny :P
No bo ludzie wiedza co po Józefa tematach siê spodziewaæ :D
CYTAT(jasmin @ 20:58 24.10.2011)
Jakie s± nagrody? :D :D :D
Nagrodami dla zwyciêskiej dru¿yny bêd± badgesy (propozycja Krzy¶ka Góreckiego)
Jakie badgesy ? - o tym zdecyduje ju¿ organizator turnieju.
Mo¿e pozwoli nam co¶ zaproponowaæ ?
Ale pewnie znajdzie siê równie¿ kilku darczyñców ?
" No bo ludzie wiedz± , co po Józefa tematach siê spodziewaæ :D "
pozdrawiam
A my Ja¶min bêdziemy musieli zaj±æ siê TMD.
Zajrzyj w ostatnie posty
CYTAT(Józef @ 23:21 24.10.2011)
A my Ja¶min bêdziemy musieli zaj±æ siê TMD.
Zajrzyj w ostatnie posty
Zajrza³em, odpisa³em:D
Witam,
W pe³ni popieram Wronka i innych przedmówców, ¿e turniej lekkozbrojny powinien byæ jednak kontaktowy.
Je¿eli kto¶ decyduje siê odtwarzaæ lekkozbrojnego piechura, to chyba zdaje sobie sprawê, ¿e to byli jednak wojownicy i zajmowali siê wojaczk±? Lekkozbrojni bez walki s± równie dyskusyjni co rycerze bez koni...
Jak kto¶ nie chce siê biæ to po co wogóle zajmuje siê odtwarzaniem zbrojnego? Nie lepiej ¿eby zaj±³ siê strzelaniem z ³uku lub hakownicy? A mo¿e lepiej zaj±æ siê czym¶ odtwarzaniem kupca, kuglarza czy kogokolwiek tam?
Co do walki kontaktowej, to jedyne co bym zrobi³, to nie dopu¶ci³ walk na drewno. Ci co pamiêtaj± ToG to wiedz±, ¿e wiêcej kontuzji by³o przy u¿yciu "bezpiecznego" drewna ni¿ mieczy.
W ka¿dym razie ¿yczê powodzenia w organizacji turnieju.
Pozdrawiam
Misza
Zgadzam siê, ¿e drewniane lagi na pewno nie s± bezpieczniejsze od broni stalowej.
Misza - ba³em siê , ¿e kto¶ w koñcu u¿yje takiego argumentu.
Mo¿e , to i dobrze , ¿e w koñcu zosta³o to wypowiedziane.
Ale zapomnijmy o niepowa¿nych przepychankach typu : "nie mam konia ... "
Wszyscy wiemy , jak wygl±da³by kontaktowy turniej lekkozbrojnych ,
- kto by w nim uczestniczy³ i zwyciê¿a³.
Dlatego w³a¶nie turniej ten bêdzie mia³ formê niekontaktow±.
I to nie powinno podlegaæ dyskusji .
Z rycerskim pozdrowieniem
Józef
CYTAT(Józef @ 10:07 26.10.2011)
Przepraszam bardzo- jacy "wszyscy"? Ilu z Was widzia³o turniej lekkozbrojnych na w³asne oczy? Z dyskutantów 6 osób- Wronek, Misza, Boleslavius, Gregor, Szymek i m³a (Ave Ja!). Z wyj±tkiem Miszy i Gregora reszta z nas walczy³a w takim turnieju i wie jak to wygl±da.
Józefie- idea turnieju kontaktowego jest ¶wietna i SPRAWDZONA w opancerzeniu XIII wieczny, jak¿e bezpieczniejsza by³aby w XIV/XV wiecznym. Mo¿e napiszesz wreszcie jak sobie wyobra¿asz tê formê niekontaktow±, na któr± zgodzi³ siê organizator Grunwaldu?
Zanim wypu¶ci siê "produkt", jakim jest nowy turniej, to warto przeprowadziæ "badania rynkowe", bo mo¿e siê okazaæ, ¿e nikt nie bêdzie chcia³ siê "niekontaktowaæ".....
Dlatego w³a¶nie turniej ten bêdzie mia³ formê niekontaktow±.
I to nie powinno podlegaæ dyskusji .
Czo³em,
dotychczas jedynie obserwowa³em temat, ale widzê, ¿e nawet najwyborniejsze argumenty nie trafiaj± na podatny grunt...
Osobi¶cie walczy³em kilka razy w konwencji XIII jako lekkozbrojny i powiem szczerze, ¿e nie wyobra¿am sobie "turnieju niekontaktowego".
Z za³o¿enie bêdzie to
twór sztuczny, niehistoryczny i ¶mieszny, bo có¿ to mia³oby byæ? Taniec, konkursik ¶piewu, teatrzyk w stylu chodzenie po trawie w szyku?
Nie rób sobie proszê Józefie ¿artów z lekkich, bo jako lekkozbrojny nie chcia³bym braæ udzia³u w czym¶ czego wynik zale¿y od tego czy sêdzia daje 10, czy 8 punktów za styl i nie daje szansy wykorzystania w praktyce opancerzenia i uzbrojenia, na którego kompletowanie po¶wiêca siê du¿o czasu i pieniêdzy... Tak, lekkozbrojny te¿ walczyli, wiêc dlaczego nie ma podlegaæ dyskusji najwa¿niejsza kwestia zwi±zana z tym turniejem? Tylko dlatego, ¿e Ty jeste¶ na nie?
Walka jest o tyle dobrym pomys³em, ¿e sprawia walcz±cym wiele frajdy, jest widowiskowa dla widzów da szansê powalczyæ tym XIV lekkozbrojnym, którzy chc± walczyæ oraz rozrusza czê¶æ dotychczasowych "manekinów".
Ci, którzy wol± sobie piæ piwko, gaworzyæ ze znajomymi nie potrzebuj± turnieju...
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:44 26.10.2011)
Przepraszam bardzo- jacy "wszyscy"? Ilu z Was widzia³o turniej lekkozbrojnych na w³asne oczy? Z dyskutantów 6 osób- Wronek, Misza, Boleslavius, Gregor, Szymek i m³a (Ave Ja!). Z wyj±tkiem Miszy i Gregora reszta z nas walczy³a w takim turnieju i wie jak to wygl±da.
Józefie- idea turnieju kontaktowego jest ¶wietna i SPRAWDZONA w opancerzeniu XIII wieczny, jak¿e bezpieczniejsza by³aby w XIV/XV wiecznym. Mo¿e napiszesz wreszcie jak sobie wyobra¿asz tê formê niekontaktow±, na któr± zgodzi³ siê organizator Grunwaldu?
Zanim wypu¶ci siê "produkt", jakim jest nowy turniej, to warto przeprowadziæ "badania rynkowe", bo mo¿e siê okazaæ, ¿e nikt nie bêdzie chcia³ siê "niekontaktowaæ".....
Jak ju¿ wy¿ej pisa³em , nie uwa¿am , by Wasza formu³a - kontaktowego turnieju lekkozbrojnych , by³a z³a
Widzê zainteresowanie t± formu³±.
Moj± ide± jest jednak stworzenie turnieju dla tych lekkozbrojnych , którzy nie chc± rywalizacji kontaktowej.(nie chc± siê biæ)W temacie jak dot±d wypowiadaj± siê przede wszystkim ciê¿kozbrojni.
Lekkozbrojni natomiast pisz± do mnie prywatne wiadomo¶ci prosz±c ,
by nie dopu¶ciæ do zrobienia
(z tego turnieju) kolejnego turnieju o charakterze bohurtowym.
By by³ wilk syty i wilk syty
Najlepszym rozwi±zaniem problemu jest zorganizowanie przez Was kontaktowego turnieju lekkozbrojnych.
Wystarczy za³o¿yæ temat , dopracowaæ regulamin , przedstawiæ go Organizatorom i otrzymaæ zgodê na realizacjê.
Ka¿da inicjatywa wzbogacaj±ca imprezê Grunwaldzk± spotka siê z pewno¶ci± z aprobat± Organizatorów.
¯yczê powodzenia
pozdrawiam
W takim razie brakuje nie tylko turnieju dla lekkozbrojnych w takim wykonaniu niekontaktowym!
Nie ma jeszcze niczego dla ³uczników, którzy nie chc± strzelaæ z ³uku, kuszników, którzy nie lubi± kuszy. Pomijani mog± czuæ siê te¿ bardowie, którzy nie lubi± graæ i ¶piewaæ.
Tym grup± te¿ ¿yczmy zatem powodzenia!
CYTAT(Yogesh @ 12:16 26.10.2011)
Nie rób sobie proszê Józefie ¿artów z lekkich..
Walka jest o tyle dobrym pomys³em, ¿e sprawia walcz±cym wiele frajdy, jest widowiskowa dla widzów da szansê powalczyæ tym XIV lekkozbrojnym, którzy chc± walczyæ oraz rozrusza czê¶æ dotychczasowych "manekinów".
Z nikogo sobie ¿artów nie robiê.
Ale powiniene¶ siê liczyæ z tym , ¿e w takim "kontaktowym turnieju lekkozbrojnych"
mo¿esz spotkaæ siê twarz± w twarz z braæmi Szateckimi , Waszkielisem , Gregorem z Krakowa , czy Mateuszem z Grójca.
Oni te¿ mog± wzi±æ do rêki halabardê .
A wtedy - ¶mieszne to na pewno nie bêdzie.
pozdrawiam
chcia³bym w koñcu zobaczyæ twarz Marcina na turnieju bez he³mu :D
jako¶ w XIII wieku nie maj± takich problemów..s± zasady wiêc raczej nic nie powinno sie nikomu staæ -_-
Józefie, w turniejach, które sprawdzaj± naprawdê umiejêtno¶ci trzeba siê liczyæ, ¿e lepsi zwyciê¿aj±. W XIII, te¿ s± osoby z którymi zwyk³y zjadacz chleba raczej nie wygra, ale co mamy przez to zlikwidowaæ wszystkie sensowne konkurencje?
¦mieszne to nie bêdzie na pewno, bo jest regulamin, który obowi±zuje wszystkich bez wzglêdu na to czy jest siê kim¶ z wy¿ej wymienionych czy Panem Rysiem z Napachania, który trenuje raz w roku.
Dodatkowo do¶æ wa¿n± rolê w tej dyscyplinie odgrywa eliminowanie ludzi, którzy wykazuj± siê brakiem zdrowego rozs±dku. Lutobor o tym pisa³... Swoj± drog± jak kto¶ widzi podczas starcia kogo¶ przed sob±, kogo siê panicznie boi to mo¿e usi±¶æ na trawie i ma spokój.
Dobra, to z mojej strony wszystko, bo na pewno Józefie zrobisz turniej, który siê spodoba pewnej czê¶ci osób po swojemu i jest to Twoje prawo. ¯yczê tak¿e by by³a to tak udana koncepcja jak GTMDiT.
Pozdrawiam
CYTAT(Józef @ 12:38 26.10.2011)
Ale powiniene¶ siê liczyæ z tym , ¿e w takim "kontaktowym turnieju lekkozbrojnych"
mo¿esz spotkaæ siê twarz± w twarz z braæmi Szateckimi , Waszkielisem , Gregorem z Krakowa , czy Mateuszem z Grójca.
Oni te¿ mog± wzi±æ do rêki halabardê .
Uwa¿asz, ¿e ch³opaki zainwestuj± w sprzêt dla lekkiego? Tu nie wystarczy ¶ci±gn±æ blach- pod spodem nie maj± adekwatnego opancerzenia, które mog³oby wystêpowaæ samodzielnie, nie maj± otwartych he³mów (chyba, ¿e gdzie¶ na dnie szafy trzymaj± nieu¿ywanego od lat kapalca).
Tarcze maj± "rycerskie", halabard przed XVI wiekiem w Polsce nie wymieniaj± spisy pieszych rot zaciê¿nych- ogólnie w/w maj± sprzêt ciê¿kozbrojny i niekoniecznie bêd± siê pchali do turnieju, gdzie nagrod± s± badgesy.... mo¿na by tak pisaæ i pisaæ.
Wystarczy zastosowaæ weryfikacjê sprzêtu i wyegzekwowaæ pewne regu³y (tak, tak, da siê to zrobiæ!)..., a zreszt± niech wystartuj±, przecie¿ to nie s± DEMONY ¦MIERCI, ani idioci, którzy nie dostosuj± siê do regu³!!!!
W naszych zasadach punktowane s± tylko ciosy w korpus i g³owê i to jedynie od przodu. Oberwiesz 3 ciosy- padasz. Nie padniesz, po³o¿± Ciê sêdziowie, albo przeciwnik r±bnie tak, ¿e sam padniesz. Wystarczy to wyegzekwowaæ i bezwzglêdnie karaæ ³ami±cych zasadê "lekko¶ci" starcia.
Oczywi¶cie siê nie wtr±cam- Twoje ma³py, Twój cyrk- z tego co piszesz "ma³p" do wystêpowania znalaz³o siê wystarczaj±co, decyzjê podj±³e¶, wiêc dyskusja jest ju¿ w sumie bezprzedmiotowa. Ciekawi mnie tylko jak to sobie wyobra¿asz- naprawdê ciekawi bo musi byæ to pomys³ wielce oryginalny....
Pierwsze pytanie:
Jakie opancerzenie? Jakie kryterium przyjmujemy? Historii, czy bezpieczeñstwa?
Rozumiem, ¿e he³my bez jakiejkolwiek formy zas³ony twarzy? He³my piechoty. (sorry ale chcecie turniej piechoty a nie rycerski ... zatem nie mówmy o kolejnej mutacji turnieju pieszego w opancerzeniu konnego ...)
Opancerzenie: umo¿liwiaj±ce swobodny codzienny marsz parêdziesi±t kilometrów i prace obozowe po nim? Tak¿e obs³ugê panów rycerzy w miedzy czasie?
Broñ wybitnie piesz±, powszechnie dostêpn±, zatem miecze odpadaj±: topory, pa³y, tasaki itp ... Tarcze o rozmiarach nielimitowanych:D bo to piechota, zatem nie musi byæ ograniczona "pawê¿y konny nie wozi³
". Styl walki? Piechot± nikt siê nie przejmowa³, zatem kopniêcia, piê¶ci, zapasy, walka pomimo utraty broni... oczywi¶cie te operacje punktowane:)
Po prostu jako¶ nie mogê sobie tego wyobraziæ inaczej ni¿: kolejnej mutacji turnieju pieszego w opancerzeniu konnego ... albo walki wczesnych na szmaty bo nie ma tu mowy o "punktowaniu za osadzenie solidnego trafienia w strefê punktowan±" ze wzglêdu na oczywiste wysokie ryzyko kontuzji. Mo¿e turniej do jednego trafienia? Po trafieniu przegrany jest znoszony:D
Nie b±dzmy adwokatami diab³a. Niech ci, co chc± walczyæ w konwencji "lekkozbrojna piechota" na G12 powiedz±, co maj± na my¶li za¶ organizator, je¶li siê znajdzie poda jakie¶ regu³y. Nie wymy¶lajmy za nich, bo na razie jest to ja³owa dyskusja z ró¿nymi formami naszych ró¿nych wyobra¿eñ.
Jasmin odsy³acze do tematów o regulaminów lekkozbrojnych konkurencji kontaktowych pojawi³y sie w temacie kilkukrotnie
nagrania z odbytych zawodów tak¿e
wystarczy klikn±æ
je¶li ktos uzna ze to turniej w uzbrojeniu konnych to ehh...
u nas walka do 3 trafien ,dozwolone tylko otwarte he³my przeszywki i rekawice, puklerze i du¿e tarcze, drzewcówki niekolne o okre¶lonej masie ¿ele¼ca , kordy, tasaki , proste-biedne miecze, fakultatywnei kolczugi ntowane
i jakos nikt nie umar³ (jak kots sie boi o stawy to moze za³ozyc os³ony stawów pod przeszywke nawet plastkowe)
ja do XIV konwencji dorzuci³bym p³aty i proste brostblechy. ew oslony przedramion, dobry regulamin , dobrych sedziów i hajda
skoro twardziele z XIV tak boja sie 13 wiecznego pussyfightingu to ja moge w tym roku ogarnac wersje trial, na uboczu , na spokojnie i bez nagród. Musze sie tylko zapytac o zgode organizatorów
pozdr
Wronek
CYTAT
Moj± ide± jest jednak stworzenie turnieju dla tych lekkozbrojnych , którzy nie chc± rywalizacji kontaktowej.(nie chc± siê biæ)
Mo¿e i Twoja, ale na szczê¶cie tego nie bêdziesz organizowa³
wydaje mi siê, ¿e Józef robi turniej wg jego wizji, czemu nie jaka by ona nie by³a. Ale nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby ci którym ta wizja nie odpowiada zrobili swój turniej. Macie czas, pewnie nawet mogliby¶cie popróbowaæ czego¶ przy okazji eliminacji do BN. Zbierzcie siê i poka¿cie, ¿e faktycznie jest parê osób robiacych 15w piechotê, które chc± siê pobiæ i sa w stanie na tyle siê przygotowaæ ¿eby ta walka jako¶ wygl±da³a.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:12 26.10.2011)
Ale nic nie stoi na przeszkodzie ¿eby Ci , którym ta wersja nie odpowiada zrobili swój turniej..
..Zbierzcie siê i poka¿cie, ¿e faktycznie jest parê osób robi±cych 15w piechotê, które chc± siê pobiæ i s± w stanie na tyle siê przygotowaæ ¿eby ta walka jako¶ wygl±da³a.
Amen.
Ale w innym temacie
Mo¿e brzmieæ : I Grunwaldzki Turniej Bojowy Dru¿yn Lekkozbrojnych.(projekt)
pozdrawiam i ¿yczê powodzenia
Moderatora przepraszam za zamieszanie .
Czy mo¿na by warto¶ciowe wypowiedzi , dotycz±ce
turnieju bojowego lekkozbrojnych przenie¶æ
do odpowiedniego tematu?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.