Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Grunwaldzki Turniej Dru¿yn Lekkozbrojnych , Grunwald 2012
> Inne > Kalendarium 2012 > Grunwald 2012
Stron: 1, 2
Pablo
Witam !
W kwestji wykonania znaczków /badgesów na w/w.turniej polecam siêsmile.gif
Wiem Józefie ,¿e nasza wspó³praca dotychczas dobrze siê uk³ada³a - z chêci± zajmê siê projektem i wykonaniem nagród ,oczywi¶cie dorzucam "co¶" od siebie
Pozdrawiam
Józef
Serdeczne dziêki smile.gif
Wiem , ¿e na Tobie mogê polegaæ.

Co do ilo¶ci badgesów na nagrodê , to jeszcze nie znamy regulaminowej ilo¶ci osób rywalizuj±cych dru¿yn. Ale za³o¿yæ mo¿na , ¿e bêd± liczy³y 10 - 12 lekkozbrojnych ?

........
To co , zastanowimy siê wspólnie , co na tym znaczku ma byæ ?

pozdrawiam

Marek Hilgendorf
CYTAT(Józef @ 08:13 30.10.2011) *
Ale za³o¿yæ mo¿na , ¿e bêd± liczy³y 10 - 12 lekkozbrojnych ?

Cholera... nie wytrzyma³em....

Józefie, mo¿esz przybli¿yæ jak organizator widzi te zmagania (bo rozumiem, ¿e to nie Ty)?
Nadal nie wiemy jakie bêd± konkurencje/konkurencja.
I co¶ mi siê wydaje, ¿e jeszcze nie macie za bardzo pomys³u....
A sk±d to twierdzenie, ano st±d, ¿e powy¿sza ilo¶æ osób w dru¿ynie nadaje siê do turnieju KONTAKTOWEGO, ale jest zdecydowanie za ma³a do "baletu".
Zadanie z matematyki (poziom- nauczanie pocz±tkowe)- Je¶li masz 10 osób w dru¿ynie, to je¶li ustawisz ich w 4 linie, to ile bêdzie liczy³ pierwszy szereg?
Zadanie drugie (podobny poziom): ilu ludzi potrzeba, ¿eby ustawiæ ich w co¶ takiego https://picasaweb.google.com/11630246063027...369539477102610 ?

Kto¶ mo¿e siê zastanowiæ dlaczego siê w ogóle tu wypowiadam, skoro ani nie bawiê siê w XV, ani nie zamierzam uczestniczyæ w tym turnieju. Ano dlatego, ¿e organizujê i uczestniczê w turniejach lekkozbrojnych od dwóch sezonów, a oprócz formy kontaktowej uczestniczy³em i sam próbujê (z ró¿nym skutkiem) prowadziæ te¿ "balet" z drzewcówkami.
W zwi±zku z tym najzwyczajniej mi przykro, ¿e kto¶ próbuje tê wspania³± ideê sprowadziæ do wydarzenia, którego gwa³towno¶æ i dynamika przypominaæ bêdzie konkurs haftu krzy¿ykowego.
Mo¿e siê mylê, mo¿e pomys³ jest, ale z tego co widaæ na razie w tym temacie to szykuje siê jaka¶ lipa....

Mo¿e wypowie siê osoba, bezpo¶rednio odpowiedzialna, bo jestem NAPRAWDÊ bardzo zainteresowany jak to zamierzacie zrobiæ.

EDIT. Zobaczcie sobie jeszcze jak lekkozbrojni bili siê w sezonie 2010 na Czersku, gdzie nie mieli¶my jeszcze wykrystalizowanych zasad http://www.youtube.com/watch?v=kLfLApCVbzQ pierwsze starcie ok 2:18 do 4:18, drugie od 5:46 do 6:51, ostatnie za¶ starcie ok 7:14 do koñca... je¶li kto¶ ma trudno¶æ w rozró¿nieniu kto lekki, kto ciê¿ki, to proszê zwróciæ uwagê na to, gdzie biegaj± kapaliny w du¿ej liczbie- to bêd± lekkozbrojni
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:19 30.10.2011) *
.. najzwyczajniej mi przykro, ¿e kto¶ próbuje tê wspania³± ideê sprowadziæ do wydarzenia, którego gwa³towno¶æ i dynamika przypominaæ bêdzie konkurs haftu krzy¿ykowego.
Mo¿e siê mylê, mo¿e pomys³ jest, ale z tego co widaæ na razie w tym temacie to szykuje siê jaka¶ lipa....

Dobra - widzê , ¿e jednak bêdê musia³ (choæby pobie¿nie) przedstawiæ sposób rywalizacji.

ALARM
Wyobra¼my sobie dru¿ynê kilkunastu lekkozbrojnych , w samej bieli¼nie "¶pi±cych" z...
na jakim¶ stogu siana.

I. Dziesiêtnik /sier¿ant "budzi" ich np.cebrzykiem wody i odpowiednio zaimprowizowanym tekstem. bigsmile2.gif
W tym momencie zaczyna byæ liczony czas.

II. Ich zadaniem jest np.wbiegn±æ do pobliskiego namiotu i siê tam ubraæ.(nogawice , buty, robe , czy co¶ tam jeszcze) Pytanie - czy Ich ciuchy bêd± w takim stanie w jakim je tam uczestnicy u³o¿± ? Czy mo¿e rozwalone na jednej kupie ? (ca³y czas towarzysz± Im "komentarze" prze³o¿onego - za które bêd± dodawane , lub odejmowane punkty.)

III. Nastêpnie - np.drugi namiot - w którym znajduje siê uzbrojenie - przyszywki , kapaliny , rêkawice , drzewcówki , kusze , hakownice ..

-gdy ju¿ siê uzbroj±-
IV. Zbiórka..cdn..

Ca³o¶ci pomys³u nie znam. O tym napisze organizator.

Mnie osobi¶cie pomys³ zafascynowa³ - jestem pewien ¿e rywalizacja przebiegaæ bêdzie dynamicznie .
By³em w wojsku , wiem jak wygl±da Alarm
i jak wygl±da w naszych czasach "ranne" wstawanie i ubieranie siê "¿o³nierzy" np. na Grunwaldzie. bigsmile2.gif
O dyscyplinie nie wspomnê.

Tu - rekonstruktorzy dru¿yn lekkozbrojnych mog± pokazaæ , ¿e jednak..

pozdrawiam smile.gif
Lutobor ze Swarska
Mi siê jednak bardziej podoba wersja kontaktowa na zasadach wczesne/XIII. Powtórzê to co napisa³/powiedzia³ ju¿ niejeden w tej materii - je¶li tak to ma wygl±daæ to po co im kapaliny i rêkawice?
Ale mimo wszystko ¿yczê powodzenia, mo¿liwe ¿e siê mylê i wyjdzie z tego co¶ sensownego...
Józef
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 11:18 30.10.2011) *
Mi siê jednak bardziej podoba wersja kontaktowa na zasadach wczesne/XIII.

Jak ju¿ pisa³em -
Nic nie stoi na przeszkodzie , by na przysz³ym Grunwaldzie odbywa³y siê dwa turnieje dla lekkozbrojnych.
pozdrawiam smile.gif

Marek Hilgendorf
CYTAT(Józef @ 10:39 30.10.2011) *
Dobra - widzê , ¿e jednak bêdê musia³ (choæby pobie¿nie) przedstawiæ sposób rywalizacji.

Ach, czyli sprawa jasna- to ¿aden turniej tylko teatrzyk.... taka Familiada, lub znany z czasów zamierzch³ych Turniej Miast (nawet lubi³em to ogl±daæ).... Tytu³ tematu jest jednak mocno nieadekwatny i mnie zmyli³.

Pozwodzenia ¿yczê eny³ej.
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 11:43 30.10.2011) *
Ach, czyli sprawa jasna- to ¿aden turniej tylko teatrzyk.... taka Familiada, lub znany z czasów zamierzch³ych Turniej Miast (nawet lubi³em to ogl±daæ).... Tytu³ tematu jest jednak mocno nieadekwatny i mnie zmyli³.

W temacie nie jest napisane , ¿e to turniej bojowy.
W pierwszym po¶cie i w wielu innych wyra¼nie napisa³em o co mi chodzi.
Turniej jest dla ludzi , którzy nie chc± siê biæ.
I jest Ich wielu.
Nie wiem wiêc , po co bijesz pianê i za¶miecasz temat ?
Zale¿y Ci na Grunwaldzie na turnieju kontaktowym dla lekkozbrojnych - zorganizuj go.
Albo wyst±p w TMD , TMiT , 5 vs 5 , 21 vs 21 .
Jak widzisz , masz 4 alternatywy

Moderatora przepraszam
ale na prawdê nie wiem , co kolega Marek chce mi udowodniæ ?
Proszê o wyczyszczenie tematu.

pozdrawiam
gawlacz
Marku dosta³e¶ "po g³owie"! W zasadzie s³usznie. Ale nie o tym chcia³em pisaæ.
Jak Józef stwierdzi³ turniej ma polegaæ na jak najszybszym odegraniu scenki alarmu tj. ubraniu siê i pewnie sformowaniu szyku itp. Wydaje mi siê, ¿e mo¿na j± twórczo rozwin±æ. Np po uformowaniu szyku mo¿na zacz±æ rozwijaæ wê¿e, ³±czyæ je w magistrale wodne, pod³±czaæ motopompê i woda naprzód. Nastêpnie wybrañcy z drabinami szturmuj± stóg siana (mo¿e byæ podpalony). W wypadku podpalenia stogu od szturmu mo¿na odst±piæ i z drabin zbudowaæ wie¿e ga¶niczo-stra¿nicz± i woda naprzód. Je¿eli porzucimy ogniowo-stra¿ackie elementy turnieju pozostaje sprawdzenie dru¿yn lekkich w bieg³o¶ci fortyfikowania obozu jaki¶ szañczyk z piasku usypaæ, wykopaæ N liczbê wilczych do³ów w najkrótszym czasie itp.
My¶lê, ¿e ta gar¶æ pomys³ów pozwoli dalej doprecyzowaæ przebieg turnieju.
A.Fran
No i po co spina?

Jak chc± tak niech robi±, obecno¶æ i ogl±danie turnieju nie jest obowi±zkowa. Osobi¶cie jestem za kontaktow± form± rywalizacji, która w wypadku lekkich prawdopodobnie te¿ ujrzy ¶wiat³o dzienne, ale je¶li zebra³a siê grupa osób, które chc± pobawiæ siê w "alarm" to niech siê bawi±.

Jak kto¶ krytykuje cudze pomys³y, to niech lepiej we¼mie siê do roboty i zorganizuje ten turniej kontaktowy zamiast jechaæ po innych. Z rado¶ci± przeczyta³bym na tym forum tytu³ tematu:"Bojowy turniej lekkozbrojnych" zamiast kolejnych bezsensownych pojazdów, które nie wnios± nic nowego.

Pozdro 600
Vronec
spokojnie Fran
przeczytasz
przeczytasz
pierwsze kroki juz poczynione
wiec dajcie spokój Józefowi
ja czekam na zielone swiat³o od K. Góreckiego

pozdro
A.Fran
No i git malina. Chcê zobaczyæ, jak krusz± siê drzewce. Trzymam kciuki.
Karol
...

Priv do Marka Hilgendorfa
Józef
CYTAT(Józef @ 08:13 30.10.2011) *
Co do ilo¶ci badgesów na nagrodê , to jeszcze nie znamy regulaminowej ilo¶ci osób rywalizuj±cych dru¿yn. Ale za³o¿yæ mo¿na , ¿e bêd± liczy³y 10 - 12 lekkozbrojnych ?
........
To co ? zastanowimy siê wspólnie , co lub kto na tym znaczku ma byæ ?

pozdrawiam

Marek Hilgendorf
Do wywalenia
Mizi
Je¶li chodzi o badgesy to mo¿na wyj¶æ z wieloma pomys³ami np:
- atrybuty piechociarzy (tyczka, pawê¿ itp) co¶ jak sztandar kosynierów Ko¶ciuszki tongue.gif ,
- kilku ¿o³nierzy w kupie ( z jakiego¶ fresku mo¿na siê wzorowaæ),
- jaka¶ rodzajowa scenka Leutnanta i szeregowca,
- albo jaki¶ ¶wiêty... tylko czy wtedy piechota mia³a jakiego¶ patrona

Mo¿na tak wymy¶laæ w nieskoñczono¶æ ...

robert w. Wielki
"jaka¶ rodzajowa scenka Leutnanta i szeregowca" bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Mizi
Taaa... tak jak w 'Kapitanie d*pie' szczerba.gif
robert w. Wielki
Wybacz, ale nie mog³em siê powstrzymaæ ;)
Józef
Zosta³y ju¿ poczynione pierwsze kroki zwi±zane z organizacj± turnieju .
Zale¿y mi jednak na deklaracji osób ze ¶rodowiska lekkozbrojnych - zainteresowanych uczestnictwem w turnieju w tej , niekontaktowej formie.
Mo¿ecie pisaæ , tu w temacie , lub do mnie na priw.
pozdrawiam
Jean-Philippe
Good luck with this.

I am curious to see the result even if i think it's not wise to fight without full protections.
Józef
smile.gif kto¶ przet³umaczy ? smile.gif
pozdrawiam
edit.
Borg - dziêki , przyda siê smile.gif
Viator
"¯yczê szczê¶cia,

Ciekaw jestem efektów, nawet je¿eli nie uwa¿am za bardzo m±dre walczyæ bez pe³nych os³on."
robert w. Wielki
M±dre, nie m±dre, dawniej trak robiono ;)
Marek Hilgendorf
W tym wypadku nie ma siê co obawiaæ, bo turniej jest, jak wiemy, niekontaktowy...
Józef
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 12:19 13.11.2011) *
W tym wypadku nie ma siê co obawiaæ, bo turniej jest, jak wiemy, niekontaktowy...

Nie wykluczone , ¿e odbêd± siê dwa turnieje lekkozbrojnych.
Poczekajmy.

pozdrawiam
Micha³ Wojtysiak
£êczycka jest zainteresowana wersj± manewrow± nie kontaktow±. Proszê ewentualnie o regulamin i s³u¿ê pomoc±
Pozdrawiam
Micha³ Wojtysiak
Józef
Witaj.
Dziêki za deklaracjê pomocy smile.gif
Jestem jedynie inicjatorem przedsiêwziêcia.
Nie posiadam ¿adnej wiedzy , by stworzyæ taki regulamin.
Organizowaæ turniej i tworzyæ ten regulamin bêd± kompetentni ludzie .
Zadeklarowali ju¿ swoja gotowo¶æ.
Pewnie w najbli¿szym czasie dokonaj± odpowiedniego wpisu w temacie , przejmuj±c ode mnie "pa³eczkê" .
Proponujê zatem by¶ w sprawie organizacji turnieju kontaktowa³ siê bezpo¶rednio z Nimi.
Reszta na priw.
pozdrawiam smile.gif
Spadi
Witam,

Po wczorajszym spotkaniu dowódców i imprezie urodzinowej kolegi KM, mam wreszcie nieco czasu aby uchyliæ r±bka tajemnicy tego pomys³u:)

Po rozmowie z Józkiem jaki¶ czas temu oraz KG, zgodzi³em siê na opracowanie i zaproponowanie formy rywalizacji dru¿yn lekko zbrojnych, w której nacisk bêdzie po³o¿ony na fakt odtworzenia dzia³ania formacji lekkiej nieco szerzej ni¿ klasyczna "ustawka rycerska" (bez urazy).

Wiec faktycznie nie planuje kontaktowej formy rywalizacji, a raczej popis roty dotycz±cy jej karno¶ci, sprawno¶ci jak i umiejêtno¶ci wspó³dzia³ania jako formacji, pod wspóln± komend± jej dowódcy oraz jego umiejêtno¶ci zapanowania nad oddzia³em (co zapewniam wiele osób, nie jest tak± prost± rzecz±smile.gif).

Czê¶æ pomys³u opisa³ ju¿ Józef kilka postów wcze¶niej ja postaram siê wy³uszczyæ pomys³ w ca³o¶ci. Dla osób, które pytaj± siê o „historyczno¶æ” tej formy zabawy, zapewniam ¿e jest ona w jak najbardziej prawid³owa.

Rywalizacje rot, kompani i innych podobnych formacji znane s± ju¿ od staro¿ytnej Sparty, polecam dzie³a Homera opisuj±ce rywalizacje oddzia³ów Greckich, w których nie zawsze dochodzi³o do walki kontaktowej. ¯o³nierz to nie jest jednoosobowy elektron s³u¿±cy do zabijania, jako jedno osobowy mega BOSS, a jego skuteczno¶æ jest tak du¿a jak zwarto¶æ, karno¶æ, morale i wyszkolenie oddzia³u w którym funkcjonuje.

T± formê zabawy i rywalizacji od lat z powodzenie stosujemy na imprezie XVII’stkowej na zamku w Bolkowie i tu uk³on do kolegów z Wroc³awskiego WKS’u którzy s± pomys³odawcami pierwowzoru. W tamtym przypadku jest to rywalizacja oddzia³ów muszkieterskich (nie widzê mo¿liwo¶ci kontaktu smile.gif).

Oczywi¶cie ten turniej nie wyklucza innych form turniejów odbywaj±cych siê na Grunwaldzie i je¶li kto¶ nie jest nim zainteresowany nie musi braæ udzia³u, a wrêcz zachêcam do stworzenia i poprowadzenia w³asnej formy kontaktowej je¶li wyra¿a tak± chêæ, z mojej strony obiecuje nie krytykowaæ nie wtr±caæ siê itd., bo i po co, szkoda czasu na przeszkadzanie sobie, mamy przecie¿ ciekawsze rzeczy do zrobienia.

Wracaj±c do tematu.

Nazwa konkurencji: Alarm

Uczestnicy: 10 osobowe dru¿yny sk³adaj±ce siê z 6 halabardników, 3 strzelców oraz dowódcy, chor±gwie mog± wystawiæ oczywi¶cie wiêcej ni¿ jedn± dru¿ynê.

Rywalizacja: przede wszystkim czas wykonania zadania, natomiast styl jego równie¿ bêdzie oceniony przez odpowiednie grono:).

Konkurencja, jak wspomnia³ Józef rozpoczyna siê od Alarmu, „¶pi±ca” dziewi±tka, rozpoczyna w samych koszulach, nogawicach oraz butach le¿±c na wyznaczonym miejscu placu z dziewkami:).

Ich sprzêt podzielony jest odpowiednio na trzech stojakach nieopodal, na pierwszym opancerzenie, na drugim wyposarzenie czyli pasy, broñ boczna, torby itd., na trzecim halabardy i broñ palna.

Konkurencja rozpoczyna siê od Alarmu og³oszonego przez dowódcê oddzia³u (forma og³oszenia otwarta).

Od niego i jego ludzi zale¿y jak szybko siê ubior±, wyposa¿±, uzbroj± i sformuj± oddzia³.
Nastêpnie na komendy tak utworzony oddzia³ musi pokonaæ „tor” wyznaczony na placu w sposób taki aby maksymalnie wykorzystaæ ró¿norodno¶æ komend i uwypukliæ sprawno¶æ oddzia³u oraz bieg³o¶æ dowódcy w ich u¿yciu.

Na koñcu „toru” znajdowaæ bêd± siê stojaki z kapustami, które maj± zostaæ zaatakowane przez Halabardników, konkurencja koñczy siê wystrza³em wszystkich trzech strzelców.

Ca³o¶æ wykonywana jest na czas, styl o którym wspomina³em dotyczy dok³adno¶ci w trakcie ubierania siê (na przyk³ad nie dopiêcia guzików itp.) jak i ca³okszta³tu wygl±du i zachowania oddzia³u, nie jest to jednak czynnik g³ównie decyduj±cy.

Tak po krótce wygl±da propozycja, szczegó³y dotycz±ce detali i organizacji bêdê podawa³ z czasem. Osoby zainteresowane t± form± rywalizacji, zapraszam do zg³aszania siê jak i rozmowy.

Je¶li komu¶ ta forma nie odpowiada i uwa¿a j± za bezsensowny „Balet stra¿y po¿arnej”, to ja osobi¶cie ¿yczê mu powodzenia w 5tkach, 10si±tkach czy innych formach rywalizacji kontaktowej i proszê serdecznie o nie przeszkadzanie w organizacji tego Turnieju oraz oszczêdzenie mi i kolegom czasu na czytanie nic nie wnoszacych postów.
Spadi
A i pro¶ba do Admina, taki uk³on do kolegów organizuj±cych kontaktowe walki lekkich:) o zmianê tematu na:

I Grunwaldzki Turniej Dru¿yn Lekkozbrojnych.
£ukasz P³aza
Wydzielcie proszê temat o kontaktowym turnieju lekkich - chêtnie bym siê pobawi³.
Boran
CYTAT
pro¶ba do Admina, taki uk³on do kolegów organizuj±cych kontaktowe walki lekkich:) o zmianê tematu na:

I Grunwaldzki Turniej Dru¿yn Lekkozbrojnych.

Zrobione. Chocia¿ na dobr± sprawê niewiele to zmienia, bo ten ewentualny kontaktowy te¿ w za³ozeniu ma byæ dru¿ynowy...

CYTAT
Wydzielcie proszê temat o kontaktowym turnieju lekkich - chêtnie bym siê pobawi³.

Je¶li jest kto¶, kto mia³by to organizowaæ, to niech za³o¿y temat i wtedy przeniesiemy do niego czê¶æ st±d. Póki co nic nie ruszam.
Spadi
Wszystko wskazuje na to, ¿e w turnieju, bêdzie pewna forma rywalizacji kontaktowej, ale nie takiej jak wszystkim sie wydaje, a co¶ co duze oddzia³y pikinierów w XVII wieku nazywaja "Push Fighting", zobaczymy jak wyjdzie nam adaptacja:)
Józef
Spadi - K³aniam siê nisko smile.gif

Rozmawia³em przed chwil± z LOTGAREM.
Tym razem wesprze Turniej Dru¿yn Lekkozbrojnych.
Deklaruje swoj± pomoc daj±c buk³aki na nagrody smile.gif
Nagród nigdy za wiele bigsmile2.gif

pozdrawiam
Spadi
Rewelacja,

Prosi³ bym na maila informacje o darczyñcach i sponsorach, aby¶my mogli ich godnie uczciæsmile.gif

A oczywi¶cie ze nagród nigdy nie zawiele szczególnie w turnieju druzynowym:)

Pro¶ba jeszcze do zainteresowanych o wpisywanie siê tutaj oraz na mojega maila mo¿na go znale¿æ na www.grunwald1410.pl .

Spadi
Lotgar
Witam.
Organizatora turnieju prosze o podanie danych do wysy³ki na privie .
W za³±czniku buk³aczki jakie pode¶le.
Pozdro
Lotgar
Spadi
Turniej w zale¿no¶ci od ilo¶ci zg³oszonych dru¿yn bedzi mia³ dwie albo trzy rundy, mniej wieæej tak:

1. Prezentacja
2. Alarm
3. "PushFight" starcie dwóch oddzia³ów ale nie fullkontaktowe:)

tak wyglada oddzia³ pikinierów tu¿ przed zwarciem:)

http://www.flickr.com/photos/59036371@N05/5410347994/

Pozdawiam,
Spadi
Marcin Waszkielis
CYTAT
a co¶ co duze oddzia³y pikinierów w XVII wieku nazywaja "Push Fighting", zobaczymy jak wyjdzie nam adaptacja:)

jaka¶ realizacja ukrytych pragnieñsmile.gif.
Spadi
No wiesz muszkieterów u nas ci nie brakuje, ale o po¿±dne oddzia³y pikinierskie juz nawet nie my¶le o tym:) jak sie piêciu na krzy¿ znajdzie to du¿o:)
Emil z Gi¿ycka
CYTAT(Spadi @ 11:49 22.11.2011) *
jak sie piêciu na krzy¿ znajdzie to du¿o:)

Spróbujcie na s³oneczko.
Józef
CYTAT(Spadi @ 09:49 22.11.2011) *
Turniej w zale¿no¶ci od ilo¶ci zg³oszonych dru¿yn bêdzie mia³ dwie albo trzy rundy..

Trzeba bêdzie pomy¶leæ nad zorganizowaniem tych dru¿yn.
Przyk³adowo ode mnie chcia³o by braæ udzia³ w turnieju piêciu ludzi (dwie glewie , w³ócznia, dwie halabardy - jest mo¿liwe/dopuszczalne takie wyposa¿enie ?Czy raczej powinni mieæ jednakowe ?)
Bêd± siê musieli z kim¶ ugadaæ , by razem by³a ich dziesi±tka.
pozdrawiam
Spadi
Tak jak napisa³em powy¿ej, 10 osobowe druzyny, 6 drzewcy dowolnych, 3 strzelców i dowódca:)

JA napewno bede wystawia³ równiez dru¿yne a co:) Wiêc mo¿e niech twoje ch³opaki zg³osz± sie do mnie:)
Józef
Na ¶wiêta pozje¿d¿aj± siê do domu , zrobimy spotkanie i bêdziemy planowaæ smile.gif
.......................................
Fajnie by by³o , by w tym turnieju mogli braæ udzia³ równie¿ nieletni.
pozdrawiam smile.gif
Józef
Od¶wie¿am temat.

Podziwiam ludzi szyj±cych ciuchy rêcznie , z rêcznie tkanego i farbowanego materia³u . Organizuj±cych wyprawy , przemierzaj±c kilometry , brodz±c po kolana w ¶niegu z "tobo³ami" na plecach ..
Podziwiam ludzi , którzy oprócz rekonstrukcji dóbr materialnych dokonuj± próby odtwarzania tego co nienamacalne . (kultura , sztuka , obyczaje)

Ide± tego turnieju , jest próba rekonstrukcji pewnych dzia³añ , zwi±zanych z typowym funkcjonowaniem "militia"

My¶lê , ¿e turniej ten jest szans± na prze¿ycie kolejnej przygody .

pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.