W ci±gu trzech dni Lubomirze zabra³e¶ g³os dwa razy nie wnosz±c nic do dyskusji. Temat do¶æ ciekawy i rozmówcy wyja¶niaj±cy swoje racje do¶æ przejrzy¶cie. Tak od strony teoretycznej jak i od praktycznej (koniarze)Nie da³e¶ w dyskusji nic od siebie krytykuj±c przedmówców, stwierdzaj±c (nie maj±c nic na poparcie swojej teorii) ¿e wiesz lepiej …bo tak:).Na koniec strzelasz focha wycinaj±c moj± wypowiedz z innej czê¶ci forum nie fatyguj±c siê nawet o podanie linku do ca³o¶ci tematu. Zamiast poprzeæ swoje wypowiedzi posiadanymi materia³ami oferujesz je poza tematem na priv
Po¿egna³e¶ siê ,wiêc zak³adam ¿e wiêcej g³osu w temacie nie zabierzesz mimo to postaram siê pewne niejasno¶ci wyja¶niæ.
Link do tematu z którego wyci±³e¶ czê¶c mojego posta:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21018&st=0 Jedna z zasad obowi±zuj±cych w Rodzie faktycznie mówi o tym ,¿e rekonstruuj±c pancerz lamelkowy do jego budowy powinno siê uzyæ zbrojników kutych lub przekuwanych z blachy o wiêkszej grubo¶ci ni¿ gotowy zbrojnik.To jedno.
Drugie to, ¿e w Rodzie nie ma (nie wiem nic na ten temat, dawno nie widzia³em siê z tymi ludzmi ) ani jednej lamelki.Jest za to kilka kolczug.
Sprawa zabytków bêdacych czê¶ciami pancerzy jest do¶æ niejasna. Jak pisa³ Znicz czê¶c zabytków przepad³a,czê¶c jest niejasnego pochodzenia.Ciêzko wyt³umaczyæ pojedyncze rzymskie zbrojniki w grobach datowanych na IXw.To tak jak ju¿ kiedy¶ podawany przeze mnie przyk³ad rzymskich dachówek wraz z ich s³owiañskimi kopiami na jednym dachu palatium w Starym Mie¶cie, rzymskie gemmy itp. Nie wszystko jest dostêpne ,sporo materia³ów le¿y w magazynach bez szans na publikacje. Moi znajomi nie bêd± siê nara¿aæ na utratê pracy w imiê dobrej zabawy i nie opublikuj± pewnych rzeczy nawet na ukrytych forach.
Mo¿emy sobie gdybaæ jakich pancerzy u¿ywa³o wojsko s³owiañskie, plemienne czy wczesnopañstwowe. Wiemy na pewno ¿e u¿ywa³o kolczug. Wiemy jak ten zabytek zrekonstruowaæ w ca³o¶ci. W jakich ilo¶ciach ich u¿ywano to zupe³nie inna bajka. Dodatkowo swobodne mieszanie obszarów kulturowych t³umaczone podró¿ami ludno¶ci ROLNICZEJ jest idiotyzmem.
M.