Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblê¿enie Byczyny --> 1-3.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2, 3
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
Watcher
efendi
W czasie pobytu w BYczynie przewidujemy:
dwukrotne zdobywanie murow miasta w ty,m raz z p³on±cym podgrodziem,rozniste turnieje i zabawy,uczty 2 x i tance polaczone z nauka.
Pozdrawiam
Hubert
ludzie z Byczyny serdecznie zapraszaja do naszego miasteczka (i tak efendi rozesle zaproszenia ale zaprosic nie zaszkodzi smile.gif )
Jarobor
Witam

A mo¿na poznaæ detale, tj. co planujecie tam robiæ, co z noclegiem, wy¿ywieniem itd ?

pozdrawiam
efendi
Witam!!
Jak zawsze wyzywienie zapewniamy i noclegi takze. Z tym ze poniewaz
bedzie troche ludzi to trzeba zabrac ze soba karimaty i spiwory,to mezcyzni,
dla pan beda przygotowane materace.Lazienki takze beda.
A poza tym bedziemy sie bawic,walczyc a gral nam bedzie zesp.
The Celtic Music
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"Kosciuk
Ewa z Raciborza
Wszystkie bractwa, które sa zainteresowane wziêciem udzia³u w Oblê¿eniu Byczyny proszê o przes³anie zg³oszenia wraz z liczb± uczestników i adresem pocztowym lub mailem. Gwarantujemy dobr± zabawê przez trzy dni, dobre jad³o, noclegi w szkole podstawowej oraz wiele konkurencji turniejowych.
Zg³oszenia proszê wysy³aæ na adres: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam Ewa z Raciborza
Peter von Opperau
mam pro¶bê: zamie¶cie plan imprezy, gdy¿ 2.05 rano mam komuniê u ciotki i byæ muszê, ale urywam siê tak szybko jak siê da i chcia³bym wiedzieæ co stracê a na co muszê zd±¿yæ bigsmile2.gif
z góry dziêki, pozdrawiam smile.gif
efendi
Witam!!
Dnia 1.05 do godzin wieczornych przyjazdy bractw(tych co nie przyjechaly 30.04. Zwiedzanie Byczyny dyskusje,nauka jazdy konnej,przygotowania do oblê¿enia.
Wieczorem przyjazd taborow i przystapienie do oblezenia(szturm na mury odparty) w zwiazku z porazka mala uczta i tance,pokazy itp.. 2.05. rozpoczecie o godzine 12:00 turniejow:
bojowego,luczniczego,zapasow,biegu rycerskiego i POLOWANIA.
zespoly w ilosci trzech ludzi biora udzial w polowaniu na wyznaczonej trasie i maja zabic z luku sarne,toporem- niedzwiedzia i wlocznia
jelenia.
Beda to tarcze do sarny odl 25 m,do niedzwiedzia 6m(rzut toporem)
jelenia 8 m.O godzinie 21:30 szturm na mury podpalenie podgrodzia
wywalenie bramy,zdobycie byczyny i w zwiazku z tym uczta,gwalty i swawole.
Bedzie nam gral zesp.The Celtic Music.
3.05. od godziny 11:00 fina³y konkurencji a zakonczymy jak nam bedzie wygodniej.
Peter von Opperau
dziêki Ci Efendi! do 12 mo¿e zd±¿ê ale to tylko mo¿e bigsmile2.gif
pozdrawiam
Lukas
Czy zostan± zaproszeni nasi bracia ze wschodu? W szczególno¶ci liczê na Bia³orusinów. Bardzo ich polubi³em po ostatnim turnieju smile.gif

Pozdrawiam!
efendi
Witam!!
Ma przyjechac trochê ludzi z Igorem Mikhno z Minska i okolic.
Cos mi mowil o 40.:-))
jest to pewne na 99,9 %
Pozdrawiam
Hendomir
Nordlige Sverda Hird ¶le uk³ony i dziêkuje za zaproszenie smile.gif ju¿ siê nie mo¿emy doczekaæ ¿eby do Was przyjechaæ , teraz ju¿ napewno nie zostanie ani kropla piwa jak na zimówce hihihihi
ZeZu
Witam Brac Rycerska
Slow kilka ze strony publiki ;). Moze ktos zapodac jakis link gdzie mozna by bylo obejzec jakies zdjecia z zeszlorocznych poczynan :>.Powaznie przymierzam sie do kibicowania Wam i chcialbym wiedziec w jakich okolicznosciach przyjdzie mi wzniesc toast pucharem miodu :D

Pozdrawiam i byc moze do zobaczenia smile.gif

Macko z Otwocka
efendi
Witam!!
co do zdjec z Byczyny to popytam i postaramy sie cos podeslac.
Co do piwa to ZOBACZZYMY czy niezostanie ani kropla:-))))
Pozdrawiam
Andrzej"Efendi"
Wotawa
Bez datowania? To tylko pytanie :-)
ZeZu
Witam... Jeszcze tylko takie formalne pytanie...bo sie jakos doczytac nie moge nigdzie... impreza jest zamknieta czy otwarta dla publicznosci...? smile.gif))

Macko
efendi
Witam!!
Otwarta dla ludzi. Co prawda miasteczko jest male (jakies 1200 zywizny),ale na pewno beda obserwatorzy.
Pamietaj ze to jest festyn a nie turniej.Turniej robimy raz w roku we wrzesniu i jest to impreza datowana ze sprawdzaniem strojow itd.
Festyn traktujemy troche ulgowo bo zadaniem glownym jest wspolna zabawa,wymiana pogladow,obserwacja(stroje i bron),dla tych co to dopiero wchodza w zycie bractwa,porownanie umiejetnosci w walce roznorakim orezem itd. Poniewaz miasteczko funduje nam i wyzywienie i miejsce do spania to i od nas cos im sie nalezy.
Tym bardziej ze stawiamy tam grod sredniowieczny(wczesny), na ktory to cel miasteczko przeznaczylo przepiekny kawalek terenu,daje drewno i pomoc w budowie.Ale sie rozpisalem.
Pozdrawiam
i zycze Wesolych Swiat
Andrzej"Efendi"
efendi
Witam!!
Wszystko co sie u nas zowie -festyn- jest niedatowane.
Mozna za to sobie obejrzec stroje,pogadac o wszystkim,porownac umiejetnosci w boju(z podzialem na wczesnych i innych),cos kupic -zawsze jest duzo kramow,no i pobawic sie w milym towarzystwie.
Odbywaja sie takze rozne rywalizacje
-bojowy,luczniczy,bieg ryc,itp.
dodatkowo w Byczynie przewidujemy nauke jazdy na koniu.
Jarobor
Witam

A mo¿na poznaæ zasady turnieju bojowego?

pzodrawiam serdecznie
efendi
Witam!!
Jezeli chodzi o zasady turnieju bojowego to ,po dyskusji, uzgodnimy
je w dniu 1.05. Jest to dzien przewidziany na odpoczynek i przyjazd Bractw,tak ze bedziemy mogli sobie pogadac wieczorkiem w szerokom gronie i uzgodnic jak to sie mam odbywac.
Robimy to dala siebie i dlatego mysle ze dobrze bedzie jak sie wszyscy na cos wspolnie zdecydujemy.
Pozdrawiam
i Wesolych Swiat Zycze
Andrzej"Efendi"Kosciuk
white_mouse
Ekhm, ale jest niezly bajer smile.gif dojazd smile.gif czy mozna poznac jakies blizsze szczegoly? Zwlaszcza PKS, bo na www.pkp.pl jest rozklad pociagow, a PKSu nie ma nigdzie angsad.gif Bede bardzo wdzieczny - wiem skadinad, ze wiecej osob bedzie mialo ten problem.
Hubert
co chodzi o rozk³ad jazdy pks to radze zerknaæ na www.rozklady.com.pl
i jak cos to jedz do Kluczborka, z tamt±d jest pe³no autobusów i busów do Byczyny
white_mouse
Dziêki, tego mi by³o trzeba. Zwlaszcza dlatego, ze ja porzyjade kolo 22 do Kluczborka, tyle ze niestety 1szego nie ma zadnego polaczenia angsad.gif nic to, moze bus jaki bedzie albo pojde na piechote smile.gif
efendi
Witam!!
Male sprostowanie, zespol ktory bedzie gral w Byczynie nazywa sie The Celtic Folk.
Przepraszam za pomylke.
Jezeli beda jakies klopoty z dojazdem to prosze dzwonic na 602613386.
Bedziemy starali sie jakos pomoc.
Pozdr.
Hubert
Je¶li chodzi o problemy z dotarciem z Kluczborka mo¿na temu zaradziæ- jak nie bêdziesz mia³ dojazdu (szczerze mówi±c w±tpie czy tak pó¼no jest bus ale jutro sprawdze) dzwoñ- 602 646 581 i co¶ siê wymy¶li. Pozdrowienia

acha jeszcze jedno: Drogi Andrzeju w Byczynie mieszkaa 3750 mieszkañców:)

zapraszmy wszystkich bo kimacik to tutaj jest wspania³y:)
efendi
Witam!!
Drogi Hubercie , bije sie w piersi , ale w takim razie zle mnie poinformowano.
Niniejszym oswiadczam ze w Byczynie mieszka nie 1200 a 3750 osob
z czego duza czesc nalezy do Bractwa:-))
Thorvald
CYTAT(efendi)
Witam!!
Drogi Hubercie , bije sie w piersi , ale w takim razie zle mnie poinformowano.
Niniejszym oswiadczam ze w Byczynie mieszka nie 1200 a 3750 osob
z czego duza czesc nalezy do Bractwa:-))

Moze 1200 osob nalezy do Bractwa z 3750 zamieszkalych :P... jak Ty bys ich wyzywil Andrzeju ? smile.gif.
efendi
no mysle ze dalibysmy sobie z tym zywieniem rade:-))
cos by sie zasialo cos zabilo i jakos........
tym bardziej ze ludzie tam okrutnie serdeczni czego bedziecie mogli sami doswiadczyc
Pozdrawiam
efendi
I jeszcze jedna sprawa, niestety nie bedzie nauki jazdy konnej.
przenosimy ja do Paczkowa na dzien 25-27.06.
Zabierzemy tam 5 koni a niedziele przewidujemy nad jeziorem przy grilu i prosiaczku i tylko na nauke strzelania z luku i jazde konna.
Oczywiscie uczyc sie bedziemy takze 25 i 26.
Do Byczyny przyjedzie ponad 400 osob i nauka nie mialaby sensu bo chetnych za duzo a nikogo urazic nie chcemy tym bardziej ze beda Bialorusini i oni takze chcieli pokazac co potrafia.
Przepraszam za to ale tak wyszlo:-((
Hubert
Drogi Andrzeju!
Czy 1200 ,czy 3750 to i tak wiesz ¿e Mama da rade:D Teraz ma spory dylemat i mnóstwo pytañ jak to zrobiæ by by³o dobrze:D Mam nadzieje ¿e jutro wszystko dogadacie :D
A po 4 maja w bractwie pewnie bêdzie z 4000- wliczam w to nowaonarodzonych (byle by nam sie szkoci nie zalêgli:P)
acha jeszcze jedno: przyje¿d¿aj±c do Byczyny nie zapomnijcie hakownic- mamy porachunki z miejscow± ludno¶ci± a komendant miejscowego posterunku w dniach 1-3 maja ma urlop (sprawdzone, zatwierdzone:D)

Pozdrowienia

PS nie mo¿emy siê doczekaæ :D
Ewa z Raciborza
Witam serdecznie

"Oblê¿enie Byczyny" jest to impreza wy³±cznie na zaproszenia. S± niestety bractwa, które licz±, ¿e przyjad± na imprezê "na krzywy ryj" i znikn± w t³umie. Nic bardziej mylnego. Dlatego te¿ w Byczynie bêdziemy sprawdzaæ, czy przyjezdni otrzymali zaproszenia, czy te¿ nie (nie trzeba przywoziæ zaproszeñ. Wystarczy, ¿e znajd± siê na liczbie uczestników).
Z liczby 300 uczestników niedawno zrobi³o siê ju¿ 400 ( du¿a liczba Bia³orusinów, którzy do nas zjad±). By³oby to nie fair wzglêdem zaproszonych przez nas go¶ci, aby osoby nie zaproszone zajmowa³y ich miejsca. Jeszcze siê nie zdarzy³o, by¶my nie przyjêli na nasze imprezy bractwa, które wyrazi³o chêæ uczestnictwa w nich. Andrzej Ko¶ciuk jeszcze nikomu nie odmówi³ przyjazdu na nasze poprzednie festyny. Jednak, je¶li jakie¶ bractwa, tj. np. Drengowie za naszymi plecami licz± na to, ¿e potajemnie siê wkrêc± na nie, to uwa¿am, ¿e jest to nie fair wzglêdem nas, organizatorów. Tym bardziej, ¿e wystarczy wys³aæ do nas zg³oszenie i nie trzeba robiæ ¿adnych komedii.
Przy okazji chcia³abym zaprosiæ w imieniu Opolskiego Bractwa Rycerskiego do uczestnictwa w naszej imprezie w Paczkowie, która odbêdzie siê w ostatni weekend czerwca. Jest ona planowana na 300 uczestników. Tutaj tak¿e nie trzeba wielkich wkrêtów. Wystarczy wys³aæ zg³oszenie wyra¿aj±ce chêæ przyjazdu do nas. I tyle. ¯adna filozofia.
Zapraszam.
efendi
jestem w srode o10:00 a ze Twoja mama da rade to pewne:-))
Hubert
Och dzisiaj przydzielili nam robote... a¿ szkoda mi sie zrobi³o naszych dziewczyn które w kuchni bêd± tyraæ smile.gif acha, ma któ¶ jakie¶ ryciny taranu z XIII/ XIVwieku :D ale, jakby to powiedzial mój kumpel i tak jest genialnie :D

pozdrowienia

PS Andrzeju czy dla obs³ugi taranu bêd± przewidziani jacy¶ tarczownicy :D
efendi
Jasne ze sa.
KhaToo
Zdecydowali¶my, ¿e z ¿±lem odpuszczamy I³¿ê dunno.gif Kogo konkretnie mam b³agaæ o zaproszenia na Byczynê (wys³a³em komu¶ maila, ale chyba nie doszed³)? Tylko na pierwszy dzieñ. Bêd± wtedy jakie kolwiek atrakcje? Spodziewacie siê rzemie¶lników, kramów itp?
efendi
Witaj i przyjezdzaj!!
Bedzie nas ok400 razem z Bialorusinami,kramy beda.
1.05. dzien przyjazdow i rozmow dopiero o 21:00 jak sciagna wszyscy idziemy na mury.
Pozdrawiam
efendi
WITAM !!!
WAZNA SPRAWA,PADLO MI KONTO NA WEBMEDIA.
WSZYSTKIE SPRAWY I PYTANIA PROSZE SLAC NA
akosciuk@wp.pl
Pozdrawiam
KhaToo
Dysponuje kto¶ rozk³adami jazdy busów z okolic byczyny? Najchêtniej Byczyna -Opole G³ówne
Hubert
CYTAT(Hubert)
co chodzi o rozk³ad jazdy pks to radze zerknaæ na www.rozklady.com.pl  
i jak cos to jedz do Kluczborka, z tamt±d jest pe³no autobusów i busów do Byczyny

wiem ¿e siê powtarzam ale... bigsmile2.gif
jedzcie do Byczyny lub Kluczborka- z kluczborka jest pe³no autobusów, mniej wiêcej co 40 minut. Doje¿d¿d¿a wszystko co jedzie na: Byczynê, Janówkê, Dzieczkowice i Wójcin, wiêkszo¶æ ze stanowiska nr.1 nie polecam autobusów w pi±tek o 14.20 i 14.40 bo jest t³ok- wszyscy wracaj± ze szko³y :D Z kluczborka kursuj± te¿ dwa (albo trzy, nie pamiêtam) busy. One je¿d¿± te± co ok 40 minut.

Pozdrowienia.

PS Andrzeju masz te ryciny taranu, jak tak to bardzo prosze na tarkak@wp.pl smile.gif
¯arek
Ja jeszcze uzupe³niê.
Do Byczyny mozna dostaæ siê równie¿ z Kluczborka poci±giem (dosyæ spory wêze³ kolejowy.£±czy Katowice, Wroc³aw i Poznañ)
Poci±gi z Kluczborka do Byczyny: 12:40; 14:30, 16:52; 19:52 (ten ostatni nie kursuje 2 maja. Reszta codziennie)
Byczyna jest oddalona od Kluczborka o ok 17 km (czyli 20-30 min jazdy)
Pozdrawiam!!!
Hubert
a jakby nie by³o ani autobusów, ani busów ani poci±gu dzwoñcie na 602 646 581 i co¶ siê wykombinuje
¯arek
Zapomnia³em podaæ w któr± strone trzeba jechaæ pociagiem.
Byczyna lezy na trasie kolejowej Poznañ-Kluczbork
Wiêc wszystkie poci±gi osobowe (po¶pieszne siê nie zatrzymuj±) które jad± na Kêpno, Ostrów Wlkp, Poznañ s± dobre.
Je¶li chodzi o rozk³ad jazdy busów z Kluczborka i Opola to postaram siê podaæ jutro.
efendi
Hubercie nie da,m rady przeslac ryciny bo mam wszystko w proszku.Jakis wirus i przeprowadzka na dodatek.
Myslcie i dzialajcie:-))
Pozdrawiam
white_mouse
Jeszcze raz dzieki za pomoc. Prawdopodobmnie uda sie nam dotrzec wczesniej - udalo sie miejscowa impreze przesunac o godzine wczesniej smile.gif
Hubert
Nie ma sprwy Andrzeju... Radek wys³a³ mi troche tekstów o taranie i kilka rycin- bêdzie ciê¿ko ale damy rade:D

Pozdrowienia
Hubert
Acha jeszcze juedno- dla wszystkich innych chêtnych (nie rycerzy) którzy chc± przebywaæ w Byczynie w czasie turnieju podaje strone jedynego miejsca noclegowego w Byczynie i adres e-mail w³a¶ciciela
www.feldman-restaurants.pl
mail; feldman-restaurants@wp.pl
tel do w³a¶ciciela 603 786676
ilosc miejsc ograniczona, ju¿ s± rezerwacja wiec sie spieszcie:D
Niels
A gdzie mog± siê zatrzymaæ rycerze, bo my jedziemy samochodem i nie wiemy jak siê dostaæ do miejsca noclegowego albo na plac turniejowy, podajcie adres gdzie bêdziemy spaæ. W ostateczno¶ci popytamy siê ludzi.
Hubert
Trasa Poznañ-Katowice, budynek przy samej trasie na przeciwko bia³ego domu z czerwonym dachem, w razie problemow dzwonic: 602 646 581
to by³a droga do noclegu

Pozdrawiam

acha i jak cos to pytajcie o szkole podstawowa
KRZYS
Pytajcie o szko³e podstawow± w Byczynie ul. Poznañska 6/ przy g³ównej trasie/. Przy wje¼dzie jest znak zakazu wjazdu, ale uczestników festynu nie bedzie dotyczy³ / uzgodnione z dyrektork± szko³y/. Samochód bezpieczniej bedzie trzymaæ na placu przy szkole.
Hubert
zgodnie z prosbami jakie otrzymalem mailem podaje kolejne miejsca noclegowe w okolicach Byczyny:
Gospodarstwo Agroturystyczne Ryszard Tuz
Chró¶cin 2, 98-430 Boles³awiec
pow. Wieruszów woj ³ódzkie
www.wakacje.agro.plagroferma
tel (0-62) 78 36 476 kom. 0 601 153
e-mail:rtuz@interia.pl
POLECAM!! genialny klimat
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.