Có¿ wszystko, co dobre szybko siê koñczy
Chcia³bym z³o¿yæ podziêkowania wszystkim z organizatorów za dobr± koordynacjê.
Wyj±tkiem jest bitwa, lecz wszystkiemu jeste¶my winni sobie sami. Na bitwie wszyscy pa³êtali siê po ca³ym terenie a potem nikt nic nie wiedzia³
.
Szczególne podziêkowania dla logistyków, (którzy w czasie, gdy wojowie i rycerze formowali szyki) dostarczali nam, czyli ³ucznikom pacynki
. Z mojej perspektywy bitwa by³a wspania³a (by³o, do czego strzelaæ
), no i by³o ognisko
. Biesiada by³a wspania³a, du¿o moczopêdnego napoju i jeszcze wiêcej ¿ar³a. Niestety musia³em was opu¶ciæ o 1.00 W nocy
, i tak podchmielony wraca³em z mym kompanem do Raciborza
.
Chwa³a wam wszystkim!!!
Witam
Impreza naprawdê ¶wietna, a ludzie jeszcze lepsi. Dlatego te¿ dziêkujê tym wszystkim, którzy swoj± obecnosci± siê do tego przyczynili.Moimi faworytami zostali wojowie ze S³upska, którzy rozkrêcili siê ju¿ na imprezie na zamku w Kliczkowie. Szkoda tylko, ¿e drewniany koñ by³ tak narowisty...
Ps: Podziêkowania dla Ani Tarki i jej mê¿a za pomoc w wypiciu pewnego trunku, dla ojca "Miêtkiego" za to, ¿e wiedzia³ co to jest przewód paliwowy i dla ludzi z Bêdzina z Tomkiem Konopczycem na czele (oni wiedz± za co). Dziêki Monice, Hesiowi i 2 x Kiemliczom i Micha³owi Krobickiemu za dobr± zabawê i Pani Sobolewskiej za dobre wró¿by
Serdeczne podziekowania dla organizatorow za przygotowanie takiej imprezy CHWALA IM. Ta strona z galeryjka z Turnieju cos nie dziala a ogladna bym sobie choc mnie tam nie ma
Effendi!
Dziêki za ¶wietn± imprezê, choæ rzeczywi¶cie kaszanki by³o tyle, ¿e sam rano 3 maja na ¶niadaniu siedz±c po¶ród jej stosów wygl±da³e¶ jak " kaszankowy król ".
Muszê podkre¶liæ ¶wietny poziom turnieju bojowego, który mia³em zaszczyt sêdziowaæ i mogê tylok ¿a³owaæ, ¿e nie wzi±³em w nim udzia³u ( pój¶cie spaæ o szóstej rano w stanie " lekko zmêczonym spowodowa³o, ¿e nadawa³em sie tylko do sêdziowania). Najwiêkszym chyba odkryciem okaza³ siê Czarny Wies³aw z Grodzca- by³ niesamowity, ludziom opad³y szczeny jak ujrzeli jak on sro¿y³ sie w szrankach, choæ my¶lê, ¿e nasz Krzychu wygra³ zas³u¿enie.
Je¶li chodzi o bitwê to niestety jako dowodz±cy obroñcami muszê z przykro¶ci± i za¿enowaniem napisaæ o przechodzeniu niektórych "walecznych rycerzy" na stronê atakuj±cych ( w trzecim starciu nie mia³em ju¿ prawie lewego skrzyd³a)- chyba z obawy przed dunami- nie bêdê tego komentowa³. Na prawym skrzydle na szczê¶cie by³y jak zawsze waleczne i pewne ch³opaki ze S³upska, wraz z którymi moi próbowali jako¶ odgryzaæ siê atakuj±cym.
Pozdrowienia dla Bjorna z Blotungi- nastêpnym razem wezmiemy na Wasz± kosiarkê berdysze, ale i tak sie starali¶my oraz dla Had¿iego za cios w ¶rodek mojego he³mu 4 metrowym stra¿ackim bosakiem- wygl±da jakby spad³ na niego meteoryt. Nie ¿ywiê urazy, wyjasnili¶my sobie to ju¿ podczas dzielenia ³upów po poniedzia³kowych harcach.
Oj, pochasali¶my. Najlepsza by³a chyba baronka. Wszyscy byli uchachani jeszcze bardziej jak podczas szaleñstw na "zimowym".
Pozdrawiam.
Do zobaczenia u nas w Bêdzinie na turnieju.
Niels rozumiem ciê mi te¿ by siê za bardzo od razu po powrocie do domu nie chcia³o wysy³aæ zdiêæ (ten avator co teraz posiada Niels to ja zrobilem po bitwie =D) a co do zdrady to nawet niezauwa¿y³em ,¿e ludzie przechodzili =] a tal pozatym to po Byczynie z³apa³em co¶ i musze siedzieæ w domu cieknie mi z nosa i g³ówka boli =[ ale co tam przynajmniej zabawa by³a dobra =]
ps. a tak wogóle to ten koñ przetrwa³? =D
Kon przetrwal i w dodatku w jednym kawalku.
Chwala temu ktory go zrobil. Niech mi ktos pokaze
konia ktory wytrzymal 6 ludzi na sobie w czasie jazdy z gory.
No, co prawda malo sie nie rozwalil najezdzajac na Ewke
z Raciborza, ale nie ma sie czemu dziwic bo kobieta z niej niewaska,
pochodzi ze slaska to i tam i siam miesni troche ma:-))
Nordlige Sverda sk³ada podziekowania za tak wspania³± impreze
by³o naprawde ql , szkoda ¿e przyjechali¶my w piatek bo przesnuli¶my siê przez c³y piatek i sobotê miasto znam na pamiêæ hehehe i miejscowego killera te¿ .... by³o extra do zobaczenia w Paczkowie
papa
Przed chwil± sprawdzi³em maila i znalaz³em tam pare zdiêæ od Nielsa z turnieju zaras je wszyskie zaprezentuje szkoda tylko ,¿e nie posiadam wszyskich =]] bo naprawde warto by by³o je obejrzeæ =]
Jeszcze mia³em pare zdiêæ ale nie chce za¶miecaæ forum tym wiêc postaram siê to gdzie¶ wrzuciæ na ftp i wam poka¿e wszyskie to zosta³o jeszcze z 6-7 zdiêæ ale nie zbyt ciekawe =D
Witam!
Effendi dzieki za extra impreze. Bitwa by³a super szczególnie 2 dnia. W pewnym momencie zostali¶my z Nielsem sami na ca³e prawe skrzyd³o ze S³upska
Pozdrowienia dla wszystkich bractw bior±cych udzia³ w imprezie, szczególnie dla "Blotungi" i "Mira".
Wys³a³bym filmik z konikiem ale niestety jest za du¿y
A propo tego bosaka to cios wyszed³ zza moich pleców, wygl±da³o to niesamowicie
CYTAT(tobi)
Wys³a³bym filmik z konikiem ale niestety jest za du¿y :sad: A propo tego bosaka to cios wyszed³ zza moich pleców, wygl±da³o to niesamowicie :bum:
Czyli na poczte nie wejdzie? :(((
Nie wejdzie na FREHA, ale na poczte to co innego
mam modem wiêc te¿ bêdzie ciê¿ko
a nie móg³by¶ umie¶ciæ filmiku na jakiej¶ stronce? mo¿e zaprzyja¼nionego Bractwa? chêtnie bym to zobaczy³, bo musia³em jechaæ ju¿ o 11 w poniedzia³ek i nie dane mi by³o uczestniczyæ
aha, pozdrowionka dla ca³ej za³ogi broni±cej, szczególnie dla Chor±gwii Czarnego Rycerza
bitwa by³a piêkna i rzeczywi¶cie i ja widzia³em parê osób nagle zmieniaj±cych strony.... w rezultacie by³o nas oko³o po³owê mniej i w dodatku bez ¿adnej d³ugiej broni w drugim szeregu
no ale có¿, weso³o by³o
To prawda ¿e w pewnej chwili gdy bieg³em cofaæ pierwszy szereg zobaczy³em ¿e nagle po naszej stronie jest o wiele za du¿o rycerzy !!!! to wstyd i hañba ¿e taki zmienili strony walcz±cych opuszczaj±c swoich braci , to poprostu tragedia ......
Pozdrawiam wszystkich wczesnych i Komesa Tomko który zosta³ do koñca i stawia³ nam dzielnie czo³a .
Hmmm...
Powy¿sze wypowiedzi wyja¶niaj± mi w takim razie dlaczego kiedy min±³em kilkakrotnie jakiego¶ pó¼nego, bêd±c ¶wiêcie przekonany ¿e to "nasz" dostawa³am w nagrodê loda w ty³ g³owy
. Wcze¶niej sk³ada³em to na karb bitewnego chaosu i faktu ¿e niektórzy widzieli równie ma³o co ja.
No nic.
Przynajmniej wiem sk±d wgnioty z ty³u dzwonu (wcze¶niej podej¿ewa³em jakie¶ wczesne shwarzkommando które niespodziewanie spoad³o nam na plecy
)
Pozdrawiam
Peruk
Hail wszystkim!
Na pocz±tek weso³o: Byczyna by³a ¶wietna, bitwa masakryczna (S³awa dzielnym obroñcom - tym co zostali, zarówno w sobote jak i w niedziele), na pohybel kaszance!!!
A ze smutnych: moi drodzy na niedzielnej popijawie "wyszed³" nam sztandar, ktokolwiek wie co¶ o losie zaginionego proszê o kontakt - a jak sie opka¿e ¿e by³ to jaki¶ autohton to w przysz³ym roku spalimy wiêcej ni¿ tyklo "podgrodzie"
Pozdrawiam.
Sztandar to nic, ale ¦wiêtowida szkoda
(Kris wie o co chodzi)
Dorbze ze jest uwiecznony z lotu ptaka tylko kogo by³ ten helikopter? =P
W³a¶nie, czy kto¶ nie widzia³ takiego sztywnego 15 centymetrowego, drewnianego kolesia. S± podej¿enia ¿e móg³ sie spiæ i zabraæ sztandar Blotungi (by³ z nim mocno zwi±zany). Oto jak ten kole¶ wygl±da:
1. Co chodzi o kaszankê - wyjasniam: przewidzieli¶my ja jako ³adunki do hakownic i bombard
Niektórzy skapowali i nieco k...i odpalili
a ,¿e przywie¼li¶cie ma³o prochu , to pozosta³y zapasy!
2. Sztandaru sie pozbyæ to hañba! Jak pilnowali¶cie??? A tak na powa¿nie, to bêdziemy szukaæ, bo to niewyobra¿alne ¿eby co¶ takiego zwêdziæ. Winnemu ³ape obetnie sie toporem.
Witam!!
Dostalem maile z Bialorusi-sa zadowoleni. No i tym razem to od nich ludzie wracali tak jak my od nich z czepcami(bialymi), na glowie.
HUBERTt-podaj e-mail urzedu gminy Byczyna.
Moja osobista prosba, kto moze i w Boga wierzy- podziekujcie urzednikom za pomoc w organizacji festynu.
Naprawde napracowali sie. I pomagaja nam we wszystkim a pierwsza sprawa to budowa grodu pod ktory dali nam grunt i obiecali pomoc w drewnie i robociznie.
Przypominam ze we wrzesniu poprawka z tym ze bedzie to turniej a nie festyn. a ,i jeszcze jedno. Bialorusini chca przyjechac w silniejszym skladzie.
Pozdrawiam
wszystkim-chwala ka...ce
Efendi
Oups Krisu wiêc nie zalaz³e¶ tego sztandaru ...ale ka....pa
to musowa jaki¶ tubylec chocia¿ kto to wie ale jak spotkamy go gdzie¶ na jakim¶ wyje¿dzie i nie w waszych rêkach to qr.... na pal ich powbijam osobi¶cie , a tak na marginesie to coraz wiêcej takich syfiatych sytuacji siê zdarza ze cos komus ktos podprowadza to smutne ¿e trzeba wszystkiego pilnowaæ .....
Czesc!!!
Pozdrowienia dla lewego skrzydla ataku, ktore dzielnie stawialo nam czola i napieralo, jak sie dalo. W trzeciej rundzie juz nie mielismy wyjsca i szlismy na wstecznym - wasza przewaga liczebna plus mlotki, toporki nie dawala nam mozliwosci skutecznego ataku (bo jeszcze do muru nie doszlismy:). W trakcie bitwy zaginal topor - ok 70 cm stylisko drewniane typu sklepowego, zelezce recznie robione (ostrze plus obejma - slady spawow powinny byc lekko widoczne) - jesli ktos znalazl - bedziemy wdzieczni - jest Lukasza herbu Zaba;)
A mam nadzieje, ze kilty po poniedzialkowym ruggby nie byly zbytnio poszarpane?
Efendi - wysylamy ostrzerzenie: we wrzesniu pewnie przyjedziemy w wiekszym skladzie:D
Witaj Ja¶min!
To wy mieli¶cie czerwono niebieskie kolory na tarczach??Je¶³i tak to jeste¶cie max
, przyznaje ¿e podoba³o mi siê jak stali¶cie jak mur szczelnie zamkniêci naprawde robi³o wra¿enie a woko³o was m³ócka byliscie twardzi !!Hheheh mam nadzieje ¿e jeszcze staniemy naprzeciw siebie , ale mam nadzieje ¿e poznam Ciebie i Wasz odzia³ twardzieli osobi¶cie .Tomko KOmes z Bedzina bardzo was wychwal w sumie to tylko wy mu wtedy zostali¶cie a raeszta schowa³a sie do bramy co za ludzie ... mogli¶cie wzi±æ berdysze albo jak±¶ drzewcówkê , a teraz to se mo¿na gadaæ by³o dobrze do zbaczenia .
S³awa Wam!
CYTAT(Hendomir)
Oups Krisu wiêc nie zalaz³e¶ tego sztandaru ...ale ka....pa
to musowa jaki¶ tubylec chocia¿ kto to wie ale jak spotkamy go gdzie¶ na jakim¶ wyje¿dzie i nie w waszych rêkach to qr.... na pal ich powbijam osobi¶cie , a tak na marginesie to coraz wiêcej takich syfiatych sytuacji siê zdarza ze cos komus ktos podprowadza to smutne ¿e trzeba wszystkiego pilnowaæ .....
Sa sygna³y, ¿e to jednak nie tubylcy. Wiêæ siê sztandar zapewne znajdzie, ale okup jakis bedzie musia³ byæ. My siê w to nie mieszamy. Straszna Gryzelda wszczê³a w sprawie ¶ledztwo. Zatem biada ³otrzykowi, jê¿eli to który¶ z miejscowych!
Dla nas to tak¿e znak, ¿e trzeba bardziej uszczelniæ teren dla rycerstwa ¿eby nikt poza Wami nie mia³ tam wstêpu.
Pozdrawiam
Mamy parê zdjêæ z Byczyny. Pod koniec maja na stronie www.byczyna.pl bedzie 5-7 minutowy filmik i zdjêcia. Oraz film na DVD i CD, ale juz 40 minutowy.
CYTAT(efendi)
HUBERTt-podaj e-mail urzedu gminy Byczyna
Zgodnie z pro¶b± podaje:
e-mail: um@byczyna.pl i sekretarz@byczyna.pl
strona www: www.byczyna.pl
Chodz± s³uchy,¿e na stronce s± zdjêcia i jaki¶ filmik (jeszcze nie potwierdzone) :D
Co do Waszego sztandaru- jestem pewny, ¿e to nikt z miejscowych z bractwa. MO¿e cywile??
CYTAT(Hendomir)
Witaj Ja¶min!
To wy mieli¶cie czerwono niebieskie kolory na tarczach??Je¶³i tak to jeste¶cie max :) , przyznaje ¿e podoba³o mi siê jak stali¶cie jak mur szczelnie zamkniêci naprawde robi³o wra¿enie a woko³o was m³ócka byliscie twardzi !!Hheheh mam nadzieje ¿e jeszcze staniemy naprzeciw siebie , ale mam nadzieje ¿e poznam Ciebie i Wasz odzia³ twardzieli osobi¶cie .Tomko KOmes z Bedzina bardzo was wychwal w sumie to tylko wy mu wtedy zostali¶cie a raeszta schowa³a sie do bramy co za ludzie ... mogli¶cie wzi±æ berdysze albo jak±¶ drzewcówkê , a teraz to se mo¿na gadaæ by³o dobrze do zbaczenia .
S³awa Wam!
Siewka!!! Czerwono siwe z bialym gryfem posrodku, prawe skrzydlo obrony, naprzeciw lewego skrzydla ataku (post wyzej, na 4 zdjeciu na gorze widac, jak dochodzimy do walki). Drzewcowka nasza poszla w diably juz w Kliczkowie zas berdyszem nikt nie chcial od nas walczyc. Na pewno jeszcze pare razy sie spotkamy - mloca byla rzeczywiscie sympatyczna i fajna:) nie trzeba bylo sie bawic w markowanie i inne cuda.
No i Komes mial gdzie stanac, jak jego lewe skrzydlo padlo doszczetnie:) Gdybys widzial jego mine, jak sie go pytalem, czy odwrot do bramy i zgrupowanie przy niej jest w scenariuszu:)
Mozliwe nawet, ze sie znamy ale nie kojarzymy po twarzach, gdyz Wasz team i Blotunge juz pare razy spotkalismy na imprezach.
Chwala organizatorom i meznym z bitwy.
PZDR
i jeszcze jedno zdjecie, mam kilka fajnych z walk wczesnych, prosby o nie piszcie na tarkak@wp.pl sa za duze i nieda sie ich zamiescic na F.R.E.H.A
A oto kilka widoczków, które uda³o siê wykonaæ naszemu historykowi
Pozdrawiam Krisu
P.S. Na ogrodzienieæ wezme CD z reszt± zdjêæ.
Krisu daj mi namiary na siebie
Hej Krisu czy istnia³a by mozliwo¶æ przes³ana p³ytki z fotkami z Byczyny? By³ bym barrrrdzo wdzieczny - nie wybiaramy sie do ogrodzienca - gdyby co podaje email eecho@wp.pl
Pozdrawiam
Hail!
Hendo tak bez gry wstêpnej? Luknij na swojego priva
Lubor - jasne ¶cigne cie mejlem
Pozdra!
Mi te¿ mo¿esz daæ namiary te¿ bym chcia³ twoje zdiecia =D
ale to zabrzmialo =D
Witaj Opolczyku!!!
Chyba cos Ci sie pomylilo. Bitwa wg planow miala sie odbyc w niedziele i tak bylo. W sobote wg scenariusza szpica (czyli my po przyjezdzie z Kliczkowa), podeszlismy pod mury na rozpoznanie przed nocna bitwa w niedziele. Widze jednak ze nie czytales ogloszen.
Pozdrawiam
Mo¿liwe po takie do mnie dosz³y s³uchy wiêc je¿eli tak to sorki za pomy³kuu:)
Ludzi z Byczyny interesuj± zdjêcia z Byczyny (jak to ³adnie zabrzmia³o
)
zaznaczam, ¿e nie tylko ludzi z Byczyny :>
Pozdrawiam
Trolle te¿ chcia³y by mieæ kilka dla siebie!!! Miast mówiæ ¿e masz powiec jak je udostêpnisz
Pozdra Krisu
Jest jeszcze parê zdjêæ z majowej Byczyny na stronie www.pspbyczyna.abc.pl
Pozdrawiam Wszystkich. Do zobaczenia we wrze¶niu.
Na stronie www.pspbyczyna.abc.pl s± nowe zdj±cia z majowej Byczyny. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.