Kolejny:
Gospodarspodarstwo Rybackie "Groblex" Dorota Ferlin
46-220 Byczyna
Kostów 1
tel. (0-77) 414 81 25
fax (0-77) 414 81 51
i ostatnie:
Janusz Jasiñski
Obiekt pa³acowo-parkowy
Go³kowice
tel. (0-77) 413 42 76
kom. 0 502 136 412
odleg³o¶ci od Byczyny:
Chró¶cin 9km
Kostów 6km
Go³kowice 3km
Drogi Andrzeju.
Mam pytanie:
Czy by³aby mo¿liwo¶æ postawienia dwóch osób na wie¿y tak, ¿eby mozna by³o wpu¶ciæ na ni± ludzi?
Jedna osoba sta³a by na dole, a druga na górze. My¶lê ¿e wie¿a stanowi³aby spor± atrakcjê. Tylko nie wiemy czy mozemy cos takiego zrobiæ. Jest nas niewielu i nie wiemy czy wystarczy ludzi do innych celów.
Pozdrawiam!!!
Niestety, tym razem na tak wspania³ej imprezie bêde tylko przejazdem, czego bardzo, bardzo ¿a³ujê
Na festyn wst±pie chyba tylko aby kupiæ he³m... konkretnie: s³owiañski sztom
Czy w Byczynie swoje wyroby wystawi± jacy¶ rzeme¶lnicy??
a je¶li chodzi o rzemi¶lników ?? chyba nic o tym nie jest napisane
i nie ma chocia¿ takie jakiego¶ zwyczajnego planu ??
Z tego co wiem od Andrzeja "Efendi" Ko¶ciuka to rzemie¶lnicy bêd± w Byczynie. W ogóle zapowiada siê niez³a zabawa.
Pozdrawiam
Plan pewnie "Efendi wys³a³ do zaproszonych bractw, ale rano udostêpnimy go na FREHA./teraz Hubert ma warte przy grodzie, a ja nie ma rozpiski tego co sie bedzie dzia³o - sorry/
Witam
Plan pewnie "Efendi wys³a³ do zaproszonych bractw,
****** No ³adnie, zapomnieli sobie mnie, pogadamy na miejscu
.
ale rano udostêpnimy go na FREHA
****** Ju¿ ranek, gdzie ten plan
?
Tak przy okazji czy w Byczynie pada? U mnie leje, ¿e niech to czosnek w czosnek i po dwakroæ czosnek.
Pozdrawiam
Nataniel
W Byczynie ¶wieci s³oneczko, co prawda s± jakie¶ chmury, ale wg prognozy pogody na festynie nie powinno padaæ.
a co do planu to jak gdzie¶ znajdê to zaraz napiszê, a jak nie to dopiero ko³o trzeciej.
Chyba ¿e np Hubert bêdzie mia³ chwilê czasu.
Sorry, ale " ranek" troche sie przed³u¿y³. Mamy pare spraw do za³atwienia....
Zgodnie z obietnic± podaje PLAN /nie recze, ¿e Efendi czegos nie skorygowa³, ale je¶li ju¿ to zapewne na lepsze/
1 Maja
bractwa zje¿d¿aja do 21 ej, 21-a przemarsz ulicami miasta, pokazy walk rycerskich, wyj¶cie na mury
2- gi maja
12-ta powitanie Bractw
TURNIEJE
- rycerski
- bojowy
- £uczniczy
- kuszniczy
zapasy rycerskie
- bieg rycerski
16-ta ZDOBYWANIE MURÓW
21-a projekcja filmowa
22-a Palenie wsi BITWA
Biesiada
3- ci maja
12-ta fina³y turniejów
- pokazy scenek
- tañce
16 - ta
wrêczenie nagród
- walki pokazowe
18- ta Zakoñczenie turnieju
CZEKAMY NA WAS!
Jeszcze raz przepraszam, ¿e tak pó¼no.
PS. Wioska ju¿ stoi. Oj, bêdzie sie dzia³o....
Pozdrawiam
W Byczynie s³oñce i lekki wiaterek / gród sie bedzie lepiej jara³/. Pogode mamy za³atwion± z Tym Z Góry.
1 i 3 maja gra zespó³ The Celtic Music
Witam
W Byczynie ¶wieci s³oneczko, co prawda s± jakie¶ chmury, ale wg prognozy pogody na festynie nie powinno padaæ.
(...)
W Byczynie s³oñce i lekki wiaterek / gród sie bedzie lepiej jara³/. Pogode mamy za³atwion± z Tym Z Góry.
(...)
Zgodnie z obietnic± podaje PLAN /
****** Wielkie dziêki za plan i dobre wie¶ci pogodowe.
Byczyno, przybywamy
!!!
Pozdrawiam
Nataniel
Pozwolê sobie podaæ w³a¶ciw± nazwê zespo³u, który bêdzie przygrywa³
. Otó¿ ów zespó³ nazywa siê THE CELTIC FOLK.
Pozdrawiam.
Krzychu, to ju¿ wiemy :)))
Mia³em Was zaprosiæ do Byczyny, ale Anusia /moja zona/ rzek³a ; przeciez oni juz jada! gdyby kto¶ jeszcze nie jecha³.... ZAPRASZAMY !!!!!
Ja w³a¶nie siê zbieram. Pierwszego dnia czeka mnie samotno¶æ, reszta ekipy dojedzie dopiero w niedziele wieczorkiem:( Pewnie bêdê siê troche nudzi³. Gdyby pierwszego i do po³owy drugiego dnia ogranizatorzy potrzebowali jakiej¶ pomocy, chêtnie bym siê udzieli³ -pod warunkiem, ¿e w ciuszkach ¶redniowiecznych i ¿e nie bêdzie to ¿adna brudna robota;) Jak co, napiszcie SMSka -¿adko odbieram jak kto¶ dzwoni- 600 021 617.
KhaToo obiecujê ci ¿e jak bêdziesz potrzebny to bêdziemy wzywaæ.
serdeczne dzieki za ofertê pomocy.
Pozdrawiam!!
Impreza do¶æ udana
By³oby ¶wietnie gdybym móg³ zostaæ d³u¿ej ni¿ jeden dzieñ
Zgubi³em (lub - bez obrazy dla Byczyny - na festyn wraz z publiczno¶ci± zjecha³ jaki¶ z³odziejaszek) nó¿ z rêkoje¶ci± w kszta³cie rogu. By³ on silnie umocowany w pochwie; na swoje nieszczê¶cie prze³o¿y³em go na pasek za plecami.... Znalazce proszê o kontakt :o
W Byczynie zostawi³em równie¿ swoj± szczê¶liw± królicz± ³apkê
Pozdrowienia dla "komandosów z helikotera" i "ludzi-ameb" jak to Hendomir i Tomko mówili na szwadrony pó¿no-¶redniowiecznych którzy wyrastali w naszych, atakuj±cych szeregach jak grzyby po deszczu
(podobno zmieniali w czasie bitwy stronê poniewa¿ bali siê kilku dunów
)
Wioska p³onê³a wspaniale
Zdjêcia wyjd± ¶wietnie.
Podziêkowania dla organizatorów.
A kto nie by³, niech ¿a³uje lub prêdko jedzie
ja wpad³em na Byczynê w niedzielê o 17, czyli w sam raz na bitwê
a by³a ona piêkna choæ rzeczywi¶cie wynik³o ma³e zamieszanie kto ma bronic kto atakowaæ...
chodzi³y pog³oski ¿e broni± murów "pó¼ni" a "wcze¶ni" zdobywaj± jednak w praniu wysz³o na to, ¿e czê¶æ "pó¼nych" zosta³a nie po tej stronie murów co trzeba, i w rezultacie broni±cych by³o o po³owê mniej i widzieli tylko cienie broni i ludzi na tle ³uny z pal±cych siê "chat"... choæ i tak by³o weso³o
jak kto bêdzie mia³ fotki, to prosi³bym o jakiego¶ sznurka gdzie s± lub puszczenie mnie ich na maila
wielkie podziêkowania dla organizatorów od ca³ej Chor±gwii Miecza i Ró¿y oraz pozdrowienia dla wszystkich (w szczególno¶ci dla Tadzika, Kubatora, Zwierzaka, Kruszyny i wieeeelu innych
)
W imieniu II Polskiej Komandorii Calatrava serdecznie dziêkujê organizatorom imprezy. By³o ¶wietnie.Zapamiêtam przede wszystkim doskona³y turniej bojowy ze wspania³± atmosfr± (nagroda dla Bêdzina za doping
) i naprawdê czadowymi walkami na wyskoim poziomie (pozdrawiam przy okazji naszych szrankowych przeciwników z Bogus³awa V. Nie ma jak dogrywki
)
Bitwa te¿ godna pochwaly. Coprawda niewiele widzia³em w mojej konserwie w skutek czego wyros³o mi na ³ebce kilka piêknych autografów po w³a¶cicielach wymienionych juz dunów
(pozdrawiam oczywi¶cie)
No i wreszcie uczta. Poprostu wzorcowa. Generalnie bijê brawo i czekam na kolejne imprezy. Niech ¿a³uje ten kto nie by³.
CYTAT
Wioska p³onê³a wspaniale Zdjêcia wyjd± ¶wietnie.
U¶miecham sie niniejszym piêknie prezentuj±c ca³e uzêbienie i proszê uni¿enie o kontakt. Od nas niestety wszyscy poszli do bitwy i nie mia³ kto pstrykaæ a fotki mog³y wyj¶æ rzeczywi¶cie doskona³e.
Pozdrawiam
Peruk
coz, byl to pierwszy festyn rycerski w moim zyciu i uwazam ze od teraz bede sie staral nie opuszczac okazji!!!
bawilem sie swietnie, choc jako jeden z wielu z naszej choragwi mialem duzo pracy to i tak byly momenty w ktorych mozna bylo spokojnie obejrzec walke, albo po prostu posaczyc browarka.
w sumie wspaniala zabawa, fajni ludzie i czadzik. oby czesciej!!!
szkoda ze matura i nie bede mogl byc na opolu za tydzien. szkoda.
P.S.
Kamil z Bedzina, odezwij sie, daj jakis namiar na siebie.
w calym tym zamieszaniu z pozegnaniem zapomnialem sie o to zapytac.
z gory dziekuje
Dru¿yna Wojów S³owiañskich "Mir" Dziekuje bardzo serdecznie za zaproszenie na Impreze w Byczynie - szczególnie wielkie brawa nale¿± sie organizatorom!!
Pozdrowienia dla ca³ej ekipy wczesno¶redniowiecznej - dzieki za ciep³e przywitanie i pomoc no i za cierpliwo¶æ - do szybkiego zobaczenia
Zabawa by³a przednia, wspaniali ludzie - rewelacyjna bitwa oj ciepe³ko bi³o od chatek
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki - by³ bym wdzieczny na namiar na fotki z Byczyny
Witam! =]
W³a¶nie wruci³em z Byczyny umy³em siê i zjad³em bylo fajnie podoba³o mi siê =]]
Pozdrowienia dla wszyskich przyjació³ z Byczyny =]
Bitwa by³a ¶wietna ale ta 2 dnia , nied³ugo zamieszcze zdiêcia z bitwy ,niestety mam troche polamane ko¶ci wiêc nie mog³em wyj¶æ do bitwy wielka szkoda =[[
ps.Nieuwa¿acie ,¿e za du¿o kaszanki? =D
Podziêkowania dla organizatorów od Chor±gwi Ziemi G³ogowskiej za zaproszenie "¶wierzynek" - sporo siê nauczyli¶my.
Gratulacje dla uczestników turnieju! Wspania³e walki.
PS1: ...tak, za du¿o kaszanki
PS2: Do³±czam siê do pro¶by o sznurka do fotek...
Kurcze, ale mi mi³o, ¿e ludzie nas doceniaj± (op³aca³o siê staæ 42 godzinyna warcie
) bardzo fajnie i mi³o mi, ¿e siê wam podoba³o. Co chodzi o sprawê kaszanki, której by³o zdecydowanie ze du¿o, to znale¼li¶my inne zastosowanie- Koper strzela³ z haka pociskami z kaszanki, a dzisiaj mamy bractwowe ognisko-jest co jesc :-P
Ja chcia³bym podziêkowaæ wszystkim, którzy przybyli do Byczyny, ludziom z którymi bardzo mi³o spêdzi³em swój wolny czas (du¿o go nie mia³em, ale...
)
By³o "w deche"
(nieliczni wiedz± o co chodzi
), mimo ¿e dzisiaj rozwali³em sobie brode
równie¿ bardzo mi zale¿y na zdjêciach
Kochani!
Dzieki za mi³e s³owa! Jak co¶ by³o nie tak, to walcie wprost, w koñcu ci±gle sie uczymy...
Mamy nadziejê, ¿e we wrze¶niu bêdzie lepiej. Dziekujemy WSZYSTKIM UCZESTNIKOM. BYLI¦CIE WSPANIALI.
w imieniu "Strasznej Gryzeldy" -Krzysiek - innaczej m±¿....
PS. A teraz do sprz±tania... Jak znajdziemy jakie¶ Wasze bambetle damy znaæ na FREHA
Witam
Ledwo co przekroczy³am próg mojego domu od razu dorwa³am siê do kompa. Kiedy¶ ju¿ pisa³am, ¿e w ¿yciu uczestniczy³am w niewielkiej ilo¶ci imprez rycerskich. Nie przeszkadza mi jednak stwierdziæ, ¿e Opole znowu siê wykaza³o organizuj±c tak udan± impreze jak± by³a Byczyna. Naprawde podoba³o mi siê tam niesamowicie. By³a to jak dot±d najlepsza impreza na jak± uda³o mi siê pojechaæ. Praktycznie od sobotniego przyjazdu przez ca³± sobote i troche niedzieli hula³am na tañcach, co z reszt± do¶æ mocno odczu³y to moje nogi. Przy okazji nauczy³am siê lub te¿ w niektórych przypadkach poduczy³am siê nowych tañców z czego jestem niezmiernie zadowolona.
Sama bitwa te¿ by³a piêkna. Ca³o¶æ obserwowa³am z murów grodu. Wej¶æ na mur by³o bardzo ³atwo...gorzej by³o z zej¶ciem (ci co by³i przy drabinie, to pewnie wiedz± jak panikowa³am) ;-). Chatek by³o nieco szkoda, ale piêknie siê pali³y. Mam tylko nadzieje, ¿e zdjêcia które robi³am na Byczynie wyjd± w miare przyzwoicie, chocia¿ nieco obawiam siê zdjêæ z samej bitwy z racji kiepskiego aparatu. Je¿eli jednak oka¿e siê, i¿ owe zdjêcia wysz³y ca³kiem zacnie to zawsze mogê je umie¶ciæ na necie czy te¿ porozsy³aæ do chêtnych. Chcia³am bym te¿ o ile bedzie to mo¿liwe zobaczyæ inne zdjêcia jakie by³y robione w Byczynie. Je¿eli kto¶ by takowe posiada³ to bardzo gor±co prosi³abym (je¿eli tylko by³oby to mo¿liwe, oczywi¶cie) o pochwalenie siê nimi i podes³anie mi ich na mojego maila, który mam w profilu :)
Pozdrawienia dla wszystkich, a w szczególno¶ci dla tych z którymi hula³am na pode¶cie :)))
Visenna
Mamy pierwsze fanty.... bordowa czapka mêska z bia³± podszewk±, d¿insy mêskie, i obojczyk.. Na razie tyle. Fanty do odebrania u Gryzeldy, a za informacje ....
No i na koniec wa¿na informacja: by³em w parku z Homerkiem - zosta³y jeszcze dwie cha³upy do spalenia! wracajcie!!!!!!!!
A wracajac do bitwy mam piekne zdiecia z niej a w szczególno¶ci duny ,m³oty i he³mu na tle p³on±cego domku naprawde siê uda³y niestety sprawdzam caly czas maila i nie mam od kolegi tych zdjêc jestem za³amany =[[[ mo¿e jutro.
ps. w sumie lepiej ,¿e by³o wiêcej tej kaszanki ni¿ by mia³o zabrakn±c =]
ale i tak kasza rulez =D
OK! Wiemy, nie przepadacie za kaszank±... Mo¿e pasztetowa????? A tak swoj± szos± - 1 maja to w koñcu Miêdzynarodowy Dzieñ Kaszanki.
No to obchodzili¶my ten dzieñ troche pu¼niej ale jak wspomina³em wcze¶niej lepiej pu¼no ni¿ w cale =D a i pozdrowienia dla tego pana co mial warte przed wej¶ciem i sobie tam le¿a³
2 maja - narodowe ¶wiêto flagi....
Kaszana jaka¶...
ah szuper bylo... strasznie mi sie podobalo... tylko cos pacynek bylo ma³o trzeba bedzie na nastepny raz porobic ich sporo... ah kaszanka na uczcie
ale na sniadaniu
Chwa³a Byczyna ! ! !
Hoj!
Po powrocie z Byczyny kilka s³ów podziêkowañ dla organizatorów za wspania³e ¿arcie i picie, za ³adn± pogodê (nie wiem z kim Efendi to za³atwia³ bo ponoæ mia³o padaæ ;) ) i wogóle za ¶wietna zabawê. Pozdrawiam wszystkich ze strony atakujacej gród (S³awa zwyciêzcom!) Jak i obroñców (szczególnie za³ogê Czarnego Rycerza z Bêdzina, która uparcie stara³a siê przebiæ przez nasz± mini-kosiarkê Svea Axemen'ów :D). Specjalne podziêkowania dla kolegów z dru¿yny "Mir" za podwiezienie do kluczborka.Do rych³ego zobaczenia na kolejnej imprezie!
S³awa!
Witam!!!
obudzi³am siê dzisiaj i chcia³am poopowiadac ludziom, jak by³o w Byczynie.
ale okaza³o siê, ¿e zupe³nie straci³am g³os.
pewnie od krzyczenia - w koñcu zosta³am wynajêta jako ochrona obiektu.
a stanie (w³a¶ciwie to siedzenie, a nawet le¿enie) na warcie jest ca³kiem przyjemne...
do Huberta: czy znalaz³y siê jakie¶ moje rzeczy?miskê i ³y¿kê mogê sobie darowaæ, ale mój kubeczek....
mam nadziejê, ¿e sie nim zaopiekujecie i odzyskam go przy najblizsej okazji.
zapomnia³am jeszcze odebrac moja nagrodê w postaci pochodni - i czym ja teraz bêdê ¶wieciæ...
pozdrawiam :-)
RUDA
CYTAT(Peruk)
W imieniu II Polskiej Komandorii Calatrava serdecznie dziêkujê organizatorom imprezy. By³o ¶wietnie.Zapamiêtam przede wszystkim doskona³y turniej bojowy ze wspania³± atmosfr± (nagroda dla Bêdzina za doping :) ) i naprawdê czadowymi walkami na wyskoim poziomie (pozdrawiam przy okazji naszych szrankowych przeciwników z Bogus³awa V. Nie ma jak dogrywki :grin: )
Dzieki!!! Dogrywki kazde byly przecudowne:) Dobrze, ze zapalek nie ciagneli kto wygral; Poziom bojowki bardzo wysoki - od samego poczatku wysokie i ostre tempo. Brakowalo drugiej bandy na strefe bezieczenstwa - Pawel o malo co wasow nie stracil z nerwow;
Duze podziekowania dla organizatorow za bardza fajna i sympatyczna impreze; Kaszanke zjedlismy, kielbase tez, kapusty z grochem nie wybaczymy. Kolejnym razem wiecej wiader w woda podstawcie - i na ruggby i na przeciaganie liny sie przyda:D (co tam robil Lukasz, tego nie wiem)
Pozdrawiam
Witam!!!
No i po festynie
ale by³o W DECHÊ (wtajemniczeni wiedz± o co chodzi)
troche siê napracowali¶my, ale ja przynajmniej nie ¿a³ujê.
Ruda ¶wietnie ci sz³o na tej warcie, ja trochê gorzej mia³em (o 4 rano nie jest fajnie)
a te pó³ godziny co za ciebie siedzia³em to ci darujê.
Ma³a pro¶ba do Nataniela. Czy móg³b¶ podaæ mi namiary na Kamila. podczas po¿egnania by³o ma³e zamieszanie i tak jako¶ nie wysz³o.
Pozdrawiam wszystkich!!!!
Niestety nie mog³em byæ bo mia³em wojnê gdzie indziej
a ja mam pytanie jak tam miód "Valhalla"- dawa³ radê jak zwykle?
Dzisiaj kupi³em sobie NTO macie tam krótkie sprawozdanie ale to bardzo =P no i jedno zdiêcie z bitwy dok³adnie ze zwarcia =P widaæ pare osób np. mojego Jarla taki pan w zielonej koszuli z dunem =]]]
Pozdrawiam!
...na naszej stronie w dziale galeria s± ju¿ zdjêcia z Byczyny. Mi³ego ogl±dania...
Sznureczek:
www.chzg.one.pl
Miód dawa³ rade
Ruda niestety nie uda³o nam siê znale¶æ twoich rzeczy, ale mam jak±¶ ³y¿kê- mo¿e twoja?? Jeszcze raz, jako organizator, dziekuje wszystkim za dobre s³owa.
Pozdrawiam
Mi te¿ siê bardzo podoba³o... Mimo odwa³ania by³a nauka jazdy konnej -super
Pozdrawiam i dziêkuje za zaproszenie.
Witram!!!
Po turnieju w Byczynie moim ludziom zginê³y: koszula z grubego lnu (kolor naturalny) i karimata (niebiesko ¿ó³ta)
Wszelkie informacje o tych rzeczach ¶lijcie na tarkak@wp.pl
Pozdrawiam
ogólnie wyjazd by³ w porz±dku, widok wczesnych na tle p³on±cych chat w bitwie(mojej zreszt± drugiej, pierwsza dzieñ wcze¶niej
)robi³ wra¿enie, za³oga Ja¶mina odstawi³a piêkn± walkê w turnieju, nie mówi±c ju¿ o biegu rycerskim w Kliczkowie, nagroda za bieg im siê nale¿a³a(mo¿e to nie na temat ale muszê to napisaæ
). có¿ faktycznie trochê za du¿o kaszanki, no i "podziêkowania" dla wszystkich którzy przeszli na stronê przeciwnika zostawiaj±c nas obroñców w ma³ej grupce. ale ogólnie by³o srogo...
Ludzie! Nie chce juz czytac o tej kaszance.... Wprowadzamy na ni± vat 50 % i podatek od luksusu /stawka jeszcze nie okreslona/ wiec jest nadzieja, ¿e w przysz³¶ci nie bêdzie k.......i w oklolicy. Lepiej napiszcie czego Wam by³o za ma³o. My mamy same dobre wspomnienia po Waszym pobycie, choæ sprz±taczki w szkole prawie sie zbuntowa³y ;), ale z Gryzeld± nie takie numery i juz czy¶ciutko.
We wrze¶niu czym¶ was znowu zaskoczymy. Dzieki za uwagi!!!!
Pozdrowienia dla Wszystkich.
Wojciechowi z Boru podziekowania za dublecik , koszulê i porteczki! ¯aluj ze mnie nie widzia³e¶.
Je¶li chodzi o "nauke jazdy konnej" na mamuciej górce w Byczynie, to my¶limy czy na przysz³o¶æ, na te okoliczno¶c zapewniæ chirurga czy lepiej psychiatre... Had¿i ma etat u Polañskiego jak bedzie robi³ "Piratów 2". Pozostali straceñcy te¿ maj± jakie¶ etaty
Gryzelda mowi ¿e gastrolog te¿ by sie przyda³ , bo ¿o³±dki niektórym pu¶ci³y.
Zenek / s±siad z seledynowego domku/ teskni za wikingami oraz Robertem i jego bombardami o hakownicach nie wspominaj±c...
Mia³ ch³op najd³u¿sz± noc w zyciu!!!! Chwa³a strzelcom!
Pozdrawiam
Macie jakie¶ zdjêcia???
Witam wszystkich
Byczyna by³a ¶wietna, dobre jedzenie, du¿o piwa (trzy garnki) i wspania³a bitwa ale najwa¿niejszy by³ klimat za który dziêkujê wszystkim wojom znajomym. Bez odpowiednich ludzi nawet najlepszy turniej jest nic niewatry. Tego mi by³o trzeba ¿eby sie zrelaksowaæ przed matur±, teraz muszê siê zacz± uczyæ
Przepraszam ciê Odd ¿e nie wys³a³em jeszcze zdjêæ ale wiesz skleroza i te sprawy.
Witajcie!!
Po turnieju juz w Opolu w czyims bagazu znalazl sie niebieski ortalionowy plecaczek zawierajacy miedzy innymi klucze i dokumenty!! Potencjalnego wlasciciela prosze o kontakt!!
Witam!!
W imieniu Bractwa Opolskiego chcê podziêkowaæ wszystkim za przyjazd do Byczyny i godne sie zaprezentowanie. Duze brawa dla naszej Chor±gwi-spisaliscie sie . A Straszna Gryzelda(pani dyrektor),
przeszla sam± siebie.Chwa³a jej za to.
Mam nadzieje ¿e spotkamy siê w Byczyne we wrze¶niu, tym razem
na Turnieju Rycerskim.
Jeszcze raz wszystkim dziekuje i do zobaczenia.
Efendi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.