Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Inscenizacja Bitwy pod P³owcami 20-21 sierpnia 2011
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3
ritter76
Zapraszam wszystkich zainteresowanych na X edycje bitwy pod P³owcami, która odbedzie si dniach20- 21 sierpnia we wsi P³owce na Kujawach. Wstêpny plan imprezy przedstawia siê nastepujaco:

sobota: 20 sierpnia
12.00 18.00 przyjazd grup rekonstrukcyjnych, bractw rycerskich, pocztów, uczestmików indywidualnych
(teren przy szkole podstawowej w {P³owcach - 200 metrów od miejsca inscenizacji) rozbijanie obozowiska
19.00 - kolacja- micha dla kazdego
- ognisko
niedziela: 21 sierpnia
9.00 - ¶niadanie
11.00 - 13.00 próba inscenizacji (wg scenariusza)
13.30 - posi³ek- micha dla kazdego
15.00 - msza swieta polowa
16.00 -17.30 Inscenizacja bitwy (wg scenariusza)

Organizatorzy: Urzad Gminy Radziejów, zapewniaj± zwrot kosztów dojazdu (umowa o dzie³o, rachumek, wyzywienie dla uczestników)
zainteresowanych prosimy o kontakt: ritter76@gazeta.pl, tel kontaktowy 54 285 5000, 504 838 444
Indar
Sam zwrot kosztów czy mo¿na liczyæ na co¶ wiêcej?
Proszê o okre¶lenie ram datowania dla uczestników. I do razu uprzedzê kolejne pytania:
- co z rzemie¶lnikami/ kramarzami, mog± siê równie¿ zg³aszaæ?
- czy przewidujecie jakie¶ konkurencje, czy te¿ planowana jest jedynie bitwa?

Bardzo fajnie ¿e zwracacie koszty, to ju¿ jest co¶. ¯eby to jeszcze po³±czyæ z solidn± weryfikacj± uczestników pod wzglêdem historyczno¶ci to mog³oby to byæ naprawdê interesuj±ce. Tylko niestety wszystko psuje niedzielne popo³udnie jako wyznaczony czas na bitwê. W praktyce spowoduje to ¿e na imprezê przyjedzie tylko garstka rekonstruktorów, i to raczej z okolic.
Pamiêtam ¿e pierwsza edycja Bitwy Pod P³owcami, na której mia³em "przyjemno¶æ" byæ (¶.p. Pan Kwiatkowski pasowa³ mnie nawet wtedy na rycerza - hurtem, razem z wszystkimi s³owianami, wikingami i indianami którzy tam siê zapl±tali smile.gif ) te¿ odbywa³a siê w niedzielê. Nic z tym siê nie da zrobiæ?
K.
Bartosz
Hej

Indar - przyznaj, ¿e widok na tamê we W³oc³awku w drodze na inscenizacjê bezcenny... i ten jaki¶ jegomo¶æ co siê wtedy do nas przypl±ta³ i o szkole gada³.

Ja siê raczej nie wybieram ale ¿yczê powodzenia w organizacji i podnoszenia poziomu rekonstrukcji materialnej zapraszanych uczestników.

Pozdrawiam
ritter76
Tak z historyczno¶cia jest problem. mimo wielkorotnych rozmów z odtwórcami ta kwestia raczkuje. wiekszosc uczestników sprzetowo datuje sie na koniec XIVwieku. W zesz³ym roku co przawda powsta³ regulamin osprzetowania na pierwsza po³owe XIVw. W praktyce nie sprawdzi³o siê, przynajmniej jak na razie. Zawsze mile widziane he³my garnczkowe, nawet te z klejnotami, sz³omy z nosalem podwieszanym. mile widziane takrze formacje lekkozbrojne.

Na dzien dzisiejszy organizator oferuje to o czym wczesniej pisa³em. Na bierz±co bêde informowa³ co tylko nowego sie dowiem. Jest jeszcze trochê czasu.
Bulba
Nie polecam tam jechaæ straszna ¿enada datowanie jest na pierwsz± po³owê XIV wieku 1331 rok.
Mieszkam nie daleko i widzia³em t± "Inscenizacjê" nie jeden raz .
Zamiast na inscenizacje przyjechaæ rekonstruktorzy z tego okresu to s± zapraszañ z okresu oko³o Grunwaldzkiego i te¿ pokazywali siê nie raz wcze¶niacy . smile.gif
Shaman
po prawdzie to slabo w Polsce z grupami robiacymi wczesna 14stke...
Stanis³aw ¯órawski
Eee tam, patrz±c po he³mach i rêkawicach, 1/3 ludzi je¿d¿±cych na trzynastki pasowa³aby bardziej na P³owce bum.gif

A tak serio, postaram siê wybraæ. Nie wiem nic o tej imprezie (poza tym, co piszecie), ale od dawna skupiam siê na tej epoce i mam nadziejê, ¿e pojawi siê tam jeszcze kto¶, kto robi intencjonalnie czasy £okietkowe. Ciekaw jestem, ilu jest takich ludzi w Polsce? Trzeba by siê jako¶ policzyæ, nie? Skoro jest jedna impreza datowana na ten okres (chyba, ¿e o czym¶ nie wiem), odbywa siê cyklicznie, to ju¿ jest jaki¶ punkt zaczepienia. Miejsce spotkania, wymiany do¶wiadczeñ, nie wiem... co o tym my¶licie?
Wybiera siê jeszcze kto¶, kto robi akurat TO datowanie? (Robi, w sensie, gromadzi sprzêt specjalnie na ten okres.)

Drugie pytanie. Jedzie kto¶ z Lublina b±d¼ z okolic?

Stacho
Outsider
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 21:15 08.06.2011) *
Wybiera siê jeszcze kto¶, kto robi akurat TO datowanie? (Robi, w sensie, gromadzi sprzêt specjalnie na ten okres.)

Drugie pytanie. Jedzie kto¶ z Lublina b±d¼ z okolic?

Stacho

Nie wiem jak w innych bractwach, ale u nas je¿eli chodzi o "grunwald" to czê¶æ robi datacjê wcze¶niejsz± tzn dolne wide³ki - ¶mieræ Kazimierza Wielkiego i czasy Ludwika - cotehardie, p³aty itp itd.

Do tego mamy sekcjê pó¼no XIII stkow±, no i mamy blisko, wiêc mo¿e wpadniemy, kto wie?
Indar
Nie chcia³bym ¿eby mnie organizator ¿le odebra³, nie czepiam siê tylko stwierdzam fakty.
Stacho, historyczno¶ci to tam nie ma zupe³nie. Ogl±daj±c zdjêcia z poprzednich lat mo¿na wywnioskowaæ ¿e o poprawno¶æ, zgodno¶æ z realiami nie dba tam nikt. Wszystko od IXw do XVII, przez bli¿ej nieokre¶lone fantasy wrzuca siê do jednego worka i ka¿e siê im walczyæ. I nic siê nie zmieni³o przez te lata od czasu kiedy byli¶my tam z Bartoszem i ekip±. A to ju¿ chyba 10 lat.
Zwróæ uwagê ¿e bitwa ta odbywa siê co roku, a pojawia siê ona na forum tylko w kategoriach "humor".
Ritter, popraw mnie proszê je¶li siê mylê z tym ¿e impreza ta odbywa siê corocznie.

A¿ siê prosi ¿eby kto¶ do¶wiadczony wzi±³ to w swoje rêce i zrobi³ z tego porz±dn± imprezê.
- Selekcja zg³oszeñ
- zwrot kosztów
- przesuniêcie samej bitwy na sobotê.
I ju¿ mamy lepsz± jako¶æ i wiêksz± widowiskowo¶æ.

A co do tej wczesnej XIV - odnios³em wra¿enie jaki¶ czas temu ¿e przymyka siê oko na otwartych imprezach "XIIInastkowych" na patenty wczesno czternastkowe, twierdz±c z uporem ¿e pojawia³y siê ju¿ pod koniec naszego okresu. I tak ju¿ siê przyjê³o.
pozdrawiam
Krzysiek
Mieszko Stary
Jak na jubileuszow± X edycje bitwy, to chyba rzeczywi¶cie nale¿a³oby podnie¶æ trochê wy¿ej poprzeczkê i co do uzbrojenia i odtworzenia przebiegu bitwy. Fakt, mo¿e rzeczywi¶cie ma³o grup które odtwa¿aj± okres oko³op³owiecki ale trzeba skoñczyæ wreszcie t± wypolerowan± XV bo razi po oczach. ale... to chyba tylko moje pobo¿ne ¿yczenia...
Outsider
CYTAT(Mieszko Stary @ 22:36 08.06.2011) *
Jak na jubileuszow± X edycje bitwy, to chyba rzeczywi¶cie nale¿a³oby podnie¶æ trochê wy¿ej poprzeczkê i co do uzbrojenia i odtworzenia przebiegu bitwy. Fakt, mo¿e rzeczywi¶cie ma³o grup które odtwa¿aj± okres oko³op³owiecki ale trzeba skoñczyæ wreszcie t± wypolerowan± XV bo razi po oczach. ale... to chyba tylko moje pobo¿ne ¿yczenia...

Z tego co widzia³em na fotkach to spójna XV czy XIII to pó³ biedy - gorzej jak wychodz± takie kwiatki jak walcz±cy w blachach na wczesn± XV z he³mem garnczkowym, czy ludzie w dziwnych larpowych he³mach, wikiñskich przeszywkach, lub bez..... crazy.gif "rycerza" w pe³nych blachach i zwyk³ym we³nianym kapturze s³u¿±cym za pikowañca te¿ widzia³em. dunno.gif
Bulba
Drodzy koledzy tu macie zdjêcia z wcze¶niejszych inscenizacji i ¶mieszny filmik z zapowiedzi± inscenizacji :
http://www.youtube.com/watch?v=MhplnfgAKNU

http://www.ugradziejow.pl/index_1.html

Mi³ego ogl±dania
Shaman
grubo...
Bulba
CYTAT(Shaman @ 10:28 09.06.2011) *
grubo...

siê wie
ritter76
Tak, prawda jest taka, ze przez lata impeza cieszy³a sie z³a s³awa. chociazby ze wzgledu na odtwórców bioracych w niej udzia³Po prostu nie przyje¿dzali do P³owec odtwórcy ze wzglêdu na wspó³organizatorów. nie chcia³bym tu wymieñiac z nazwiska, czy instytucji ale od kilku lat zosta³y odsuniete od organizacji i wtracania siê. Krytyka jest jak najbardziej na miejscu, Grunwaldu nigdy z P³owiec nie zrobisz. Dla wielu to problem ciagniecie drugiej epoki, choæ na dobra sprawê pewne drobne zmiany w wyposazeniu uczestników sa wykonalne.
Shaman
CYTAT(ritter76 @ 12:23 09.06.2011) *
Grunwaldu nigdy z P³owiec nie zrobisz.

akurat tego za minus bym nie bral bigsmile2.gif
£azarz
Salve Fratres!

A mo¿e przyszed³ czas by odmieniæ P³owce? Mo¿na by z czasem zrobiæ niez³a imprezê na wczesn± XIV. Oby tylko nie w tym samym czasie co Liw.

Pozdrawiam Grzegorz
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT
A¿ siê prosi ¿eby kto¶ do¶wiadczony wzi±³ to w swoje rêce i zrobi³ z tego porz±dn± imprezê.
- Selekcja zg³oszeñ
- zwrot kosztów
- przesuniêcie samej bitwy na sobotê.
I ju¿ mamy lepsz± jako¶æ i wiêksz± widowiskowo¶æ.

A co do tej wczesnej XIV - odnios³em wra¿enie jaki¶ czas temu ¿e przymyka siê oko na otwartych imprezach "XIIInastkowych" na patenty wczesno czternastkowe, twierdz±c z uporem ¿e pojawia³y siê ju¿ pod koniec naszego okresu. I tak ju¿ siê przyjê³o.
pozdrawiam
Krzysiek

Indar dobrze gada. S±dzê nawet, ¿e najlepiej, jakby za t± imprezê na razie wziêli siê ludzie od XIII.
Je¶li pomin±æ normany i niektóre fanty wystêpuj±ce tylko w BM, to ogromna wiêkszo¶æ zabawek pasuje (niekiedy nawet lepiej, ni¿ na XIII w. ...). Na pewno wygl±da³oby to du¿o lepiej, ni¿ "odm³odzony" Grunwald, nie?. Panowie (niektórzy), obejrzyjcie sobie ¼ród³a z epoki. Nawet ten ¯ywot Jadwigi z lat 50. 90% sprzêtu "na Ludwika i schy³ek Kazika" siê nie nadaje na 1331 r.!!! To jest ju¿ kompletnie inna epoka, je¶li chodzi o modê, uzbrojenie itd. Nawet klasyczne bascinety ju¿ tu nie przejd±, nie wspominaj±c nawet o zas³onach. Zapomnijcie te¿ o cotaherdie i podwieszanych nosalach, narêczakach... To tak na marginesie.

W tym roku mo¿e siê nie uda zrobiæ w P³owcach imprezy nawet szeroko datowanej, niemniej ja bêdê gor±co namawia³ organizatorów do pój¶cia w tym kierunku - i postaram siê zrobiæ to na miejscu rant.gif . Od czego¶ trzeba zacz±æ. Dlatego fajnie, jakby przyjecha³o jak najwiêcej osób faktycznie zrobionych pod epokê, przygotowanych merytorycznie i co najwa¿niejsze pozytywnie nastawionych. Przestañmy siê tylko nabijaæ, spakujmy siê w samochody i podnie¶my ten poziom, skoro jest niski. Drugich P³owiec sobie nie lokujemy, a w tym przedziale chronologicznym ma³o jest tak wymownych dat.

Sorry, ale teraz siê powtórzê:
- kto¶ robi jeszcze czasy £okietka?
- je¶li tak, to czy wybiera siê do P³owiec?

Stacho
Józef
Przepraszam , ¿e siê wtr±cê .
Nie s±dzê by datowanie uczestników by³o najwiêkszym problemem tej imprezy.
Nie by³em tam nigdy , ale wystarczy zobaczyæ materia³, by zrozumieæ , ¿e rycerze to tylko dodatek do reszty.
Kasê równie¿ widaæ ale -
Dopóki nie bêdzie woli w³adz lokalnych na stworzenie czego¶ bardziej ambitnego - Dopóty organizatorzy czê¶ci historycznej nic nie zrobi± .
Bo i tak w miêdzyczasie wyst±pi± czirliderki i miejscowi przebrani politycy z katowskimi siekierami . A im bli¿ej bêdzie wyborów , tym wiêcej tego .. wype³znie .

pozdrawiam
Bulba
CYTAT(Józef @ 07:27 10.06.2011) *
Przepraszam , ¿e siê wtr±cê .
Nie s±dzê by datowanie uczestników by³o najwiêkszym problemem tej imprezy.
Nie by³em tam nigdy , ale wystarczy zobaczyæ materia³, by zrozumieæ , ¿e rycerze to tylko dodatek do reszty.
Kasê równie¿ widaæ ale -
Dopóki nie bêdzie woli w³adz lokalnych na stworzenie czego¶ bardziej ambitnego - Dopóty organizatorzy czê¶ci historycznej nic nie zrobi± .
Bo i tak w miêdzyczasie wyst±pi± czirliderki i miejscowi przebrani politycy z katowskimi siekierami . A im bli¿ej bêdzie wyborów , tym wiêcej tego .. wype³znie .

pozdrawiam

Ja tam by³em pierwszy raz jako uczestnik w 2006 roku , potem je¼dzi³em jako widz i od tamtego czasu nic siê nie zmieni³o , i zgodzê siê tu z panem . Jak co roku po stronie Krzy¿ackiej stawa³ pan Jacenty O z reszt± ¶wity a po stronie polskiej wiadomo na zdjêciach wszystko widaæ. Zesz³ym roku by³a mowa ze inscenizacja ma siê nie odbyæ bo mam byæ zmiana w³adz .
Ale widzê ¿e kto¶ siê za to chce zabraæ i zrobiæ bardzo przyzwoicie , przyda³ by siê do tej inscenizacji wiêcej Konnych.
Sunniva (Roscia Barbara)
CYTAT(Stanis³aw ¯órawski @ 01:26 10.06.2011) *
Sorry, ale teraz siê powtórzê:
- kto¶ robi jeszcze czasy £okietka?
- je¶li tak, to czy wybiera siê do P³owiec?
Stacho

Na przyk³ad ja robiê Codex Manesse (Niemcy, 1305-1340) i t³uk³am siê po imprezach "ca³a XIII" do tej pory. Do sierpnia daleko, ale mo¿e siê wybiorê, ciê¿ko powiedzieæ.
Bulba
Je¿eli bêdzie to zrobione nale¿ycie w tym roku to bêdzie git majonez ale je¿eli jedni bêd± idealni ubrani do tego datowania a powiedzmy po stronie krzy¿ackiej bêdzie okres oko³o Grunwaldzki to nic siê nie zmieñ mam nadzieje ¿e w tym roku bêdzie w miarê dobrze w tym roku .
ritter76
Indar masz s³uszno¶æ, impreza od ok 10 lat odbywa sie cyklicznie w sierpniu. Powiem wprost zawsze by³ problem z g³ównym organizatorem, najpierw by³o ich az trzech:¦w pamieci Kwiatek, Powiat, gmina i miasto - w³asciwie zadnego konkretnego, przez lata wychodzi z tego kicz, spotyka³o sie ko³o wzajemnej adoracji. Teraz po latach zbieram piane po tym wszystkim. Jest lepiej, nie ma az takiego ba³aganu i humoru jak przed laty. Problem stanowi konkretne otwórstwo danego okresu. wiem ¿e niektórzy nie przyjezdzaj± na pewne osoby tam przyjezdzajace. Ja osobiscie nie mam na to wp³ywu.
Czas spotkac sie z lud¼mi faktycznie zainteresowanymi w przysz³osci odtwórstwem historycznym danego o0kresu i udzia³em w tej imprezie.
W roku ubieg³ym, wprowadzi³em wewnetrzny regulamin co do wyposazenia bojowego i stroju cywilnego. W dniu inscenizacji poza 6 osobami z mojego pocztu w³asciwie nie powinienem dopuscic nikogo, wiekszo¶c zbrojnych to pó¿na XIV stka i pocz XV:( od 2 lat postulowa³em do osób przyeje¿dzajacych by konsekwentnie, sprzetowo przygotowywali siê do tej imprezy, bez wiekszych skutków.
w tym roku zwracam sie do szerszego grona zainteresowanych, prosz±c o przybycie, pomoc i sugestie
Indar
Tak jak wiele osób ju¿ powiedzia³o - P³owce maj± potencja³ i mo¿na z tej imprezy zrobiæ co¶ fajnego.
Ale pierwsze co nale¿y zmieniæ to przenie¶æ bitwê na sobotê - tak jak jest na wszystkich imprezach tego typu. Je¿eli tego nie zrobisz to nic nie dadz± zwroty kosztów i weryfikacja zg³oszeñ, zwyczajnie nie bêdzie z kogo wybieraæ. Wiêkszo¶æ ludzi z tej "bran¿y" jest aktywna zawodowo i zazwyczaj w poniedzia³ek id± w kierat codziennej pracy. Bitwa koñczy siê 17:30 - zdejmij sprzêt, zwiñ obóz i ju¿ masz 20. Eliminuje to wiêkszo¶æ chêtnych.
Kto z odleg³ych czê¶ci kraju zechce przyjechaæ na jednodiow± imprezê która tak naprawdê sk³adaæ siê bêdzie tylko z bitwy, i to na dodatek w niedzielne popo³udnie?
Drug± rzecz± o której powiniene¶ pomy¶leæ to jakie¶ "eventy" dodatkowe, turniej ³uczniczy, bojówka itd. To magnesy które przyci±gn± uczestników, bitwa nie powinna byæ elementem podstawowym, tylko tak± ¶liweczk± na torcie.
Ritterze, masz na tym forum du¿o do¶wiadczonych osób i jeszcze trochê czasu do samej imprezy. Dzia³aj.
K.
ritter76
odwieczny problem z niedziel±.Tak, termin jest niedobry, zdajê sobie sprawê ¿e niedziela jest z³ym dniem na inscenizacjê. Bêde próbowa³ cos wskórac, nie wiem na ile? Pod tym wzglêdem g³ówny organizator jest nieugiety, dzieñ wczesniej w mie¶cie (Radziejowie) w³odarze organizuj± sobie przemarsz ulicami miasta, od jakiegos czasu te dwie imprezy dzia³aja odrêbnie ze wzgledu na kilku organizatorów
HERKUS
CYTAT(ritter76 @ 09:39 16.06.2011) *
Indar masz s³uszno¶æ, impreza od ok 10 lat odbywa sie cyklicznie w sierpniu. Powiem wprost zawsze by³ problem z g³ównym organizatorem, najpierw by³o ich az trzech:¦w pamieci Kwiatek, Powiat, gmina i miasto - w³asciwie zadnego konkretnego, przez lata wychodzi z tego kicz, spotyka³o sie ko³o wzajemnej adoracji. Teraz po latach zbieram piane po tym wszystkim. Jest lepiej, nie ma az takiego ba³aganu i humoru jak przed laty. Problem stanowi konkretne otwórstwo danego okresu. wiem ¿e niektórzy nie przyjezdzaj± na pewne osoby tam przyjezdzajace. Ja osobiscie nie mam na to wp³ywu.
Czas spotkac sie z lud¼mi faktycznie zainteresowanymi w przysz³osci odtwórstwem historycznym danego o0kresu i udzia³em w tej imprezie.
W roku ubieg³ym, wprowadzi³em wewnetrzny regulamin co do wyposazenia bojowego i stroju cywilnego. W dniu inscenizacji poza 6 osobami z mojego pocztu w³asciwie nie powinienem dopuscic nikogo, wiekszo¶c zbrojnych to pó¿na XIV stka i pocz XV:( od 2 lat postulowa³em do osób przyeje¿dzajacych by konsekwentnie, sprzetowo przygotowywali siê do tej imprezy, bez wiekszych skutków.
w tym roku zwracam sie do szerszego grona zainteresowanych, prosz±c o przybycie, pomoc i sugestie

Zaraz, zaraz, czy grupy które zapraszasz a odtwarzaj± koniec XIV i XV w. maj± specjalnie na P³owce zmieniæ okres odtwórstwa, wy³o¿yæ trochê gotówki i sprawiæ sobie sprzêt na wczesn± XIV?
Nie ka¿dego staæ na kilka garniturów

Yogesh
Grupy, które jada na imprezê datowan± na x powinny mieæ odpowiednio wydatowany sprzêt i basta.
Tak, wiêc nie musz± sobie sprawiaæ nowego, wystarczy jedynie je¼dziæ na imprezy wydatowane pod siebie i nie wpychaæ siê na wszystkie imprezy po darmowe kie³baski... no chyba, ¿e kto¶ w uzbrojeniu ma przekrój po staro¿ytno¶ci i ¶redniowieczu, i trudno mu siê wpasowaæ. smile.gif
ritter76
Na tym etapie zapraszam wszystkich zainteresowanych ta impreza. Krytyka jest jak najbardziej na miejscu. Gdybym mia³ faktycznie wybredzaæ i przebieraæ pomiedzy uczestnikami to w swietle regulaminu dopuszczonych do inscenizacji by³o by moze 10 osób angsad.gif angsad.gif angsad.gif wówczas impreza ponos³a by krach.......................tak by³o w roku poprzednim, w rezultacie najwiekszym mankamentem by³y b³yskotki XVwieczne angsad.gif
Po to og³osi³em to na forum by podniesc poziom imprezy od strony odtwórstwa. decyzjê pozostawiam potencjalnym zainteresowanym. za pare dni za³±czê regulamin wyposazenia dla uczestników, walczacych, ³uczników, gawiedzi
Shaman
w pelni zgadzam sie z Yogeshem - moze nie jest to latwe, ale IMHO lepiej zrobic mniejsza impreze, ale lepszej jakosci, niz sped mroku...

a idac tropem Herkusa to mozna by dopuscic i Rzymian i ulanow icon_rolleyes.gif
HERKUS
CYTAT(Shaman @ 12:49 21.06.2011) *

¯adnych rzymian ani u³anów!!! Ja bym po prostu zaprasza³ grupy które odtwarzaj± prze³om XIII i XIV w. a nie z ca³ego ¶redniowiecza i kaza³ im siê ubraæ na czasy £okietka bo chyba ¿adna grupa nie da rady.
Purvis
Przecie¿ np. Rzymianom te¿ mo¿na "kazaæ siê ubraæ" na ¿±dany okres ;)
Bulba
CYTAT(HERKUS @ 14:44 21.06.2011) *
CYTAT(Shaman @ 12:49 21.06.2011) *

¯adnych rzymian ani u³anów!!! Ja bym po prostu zaprasza³ grupy które odtwarzaj± prze³om XIII i XIV w. a nie z ca³ego ¶redniowiecza i kaza³ im siê ubraæ na czasy £okietka bo chyba ¿adna grupa nie da rady.

Zgadzam siê z tob± zupe³nie by wystarczy³o, ¿eby zaprosiæ odpowiednie osoby ale jest ma³y szczegó³
inscenizacji jest w niedziele wiec pewnie nie wszystkim to pasuje .
maciej*
Nie wiem czy trafi³em we w³a¶ciwy w±tek ;-)

Na pocz±tek przedstawienie siê. Nazywam siê maciej* i jestem fotografikiem. Dla historii mam du¿e zrozumienie, ale pasjonatem to nie mo¿na by mnie nazwaæ :-) Interesuje mnie ona w wersji wspó³czesnej a obrazkowej. I nic dziwnego: jestem fotografikiem.

Pierwszy (i jedyny raz!) by³em pod P³owcami w 2004r. I do dzisiaj jestem pod wra¿eniem tej imprezy. By³a na tyle du¿a, ¿e sporo ciekawych zdjêciowo rzeczy tam siê dzia³o, a na tyle ma³a, ¿e (prawie) wszêdzie mog³em wle¼æ i fotografowaæ :-)

Arcydzie³a nie powsta³y, ale piêkna prezentacja cieszy mnie a¿ do dzisiaj. Z tamtego te¿ czasu zosta³a mi w g³owie my¶l, ¿e dobrze by³oby na jaki¶ czas przed imprez± zdobyæ akredytacjê. Dzisiaj ju¿ nie chce mi siê wystêpowaæ w jednym szeregu razem z ca³ymi zastêpami dumnych w³a¶cicieli srebrnych ma³pek nielito¶ciwie b³yskaj±cych fleszami do obiektów oddalonych o 100 metrów... .

No w³a¶nie: JAK UZYSKAÆ AKREDYTACJÊ NA IMPREZÊ i jakie wynikaj± z niej obowi±zki i prawa?

Piêknie pozdrawiam

maciej*
Szmycios³aw1331
Witam serdecznie ja jedynie chcia³em potrollowaæ w tym temacie.
Krew mnie zalewa jak widzê Twoje bryzgaj±ce ¿ó³ci± posty Bulba. Dra¿ni± mnie tak jak plastikowe sprz±czki na twoim kirysie. Prócz opluwania nie masz do powiedzenia nic konstruktywnego, a na dodatek k³amiesz...
CYTAT(Bulba @ 08:34 10.06.2011) *
Ja tam by³em pierwszy raz jako uczestnik w 2006 roku , potem je¼dzi³em jako widz i od tamtego czasu nic siê nie zmieni³o , i zgodzê siê tu z panem .

No to patrz zdjêcia z 2009 roku a na nich Ty! Mo¿e masz klona?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
A swoj± drog± ³ajasz poziom imprezy a pamiêtasz jaki poziom rekonstrukcji reprezentujesz wraz ze Swoim W³oc³awskim Bractwem?
Kmicic
I powiem szczerze ¿e wole ogl±daæ XV-stkowych blacharzy na XIV wiecznej imprezie ni¿ mrocznych D¿edaj. Zaznaczam nie bêdê tutaj wiêcej pisa³, je¶li pian± swoj± chcesz mnie obrzuciæ zapraszam na pw.
Tyle s³owem piany.

Wracaj±c do tre¶ci samego tematu.
Z³oty ¶rodek ju¿ znamy potrzeba du¿ych nak³adów finansowych albo zapaleñców którzy przyjad± za ¶mieszne pieni±dze zrobiæ imprezê XIV-stkow±.
Czasy"pokazów" za talerz grochówki minê³y bezpowrotnie a ludzi odtwarzaj±cych ten przedzia³ czasu jest za ma³o by zrobiæ t± imprezê "po kosztach".
Moim zdaniem do czasu kiedy nie zostanie spe³niony warunek finansowy lub warunek rekonstrukcyjny a impreza odbyæ siê musi (chyba nikt nie wierzy ¿e robi± to zapaleñcy samozwañcy) Nale¿y u¶wiadomiæ widza o fakcie i¿ zbroje s± z okresu oko³ogrunwaldzkiego ( przy jednoczesnym odsianiu mroku) i robiæ tylko imprezê oko³ogrunwaldzk± w historycznym miejscu pod szyldem bitwy P³owieckiej bo miksowanie mi siê ¶rednio podoba.
A dlaczego bitwa juz 10 raz a ci±gle tak samo?
Bo:
Powtórzê siê nie ostatni raz...
Zbyt ma³a powierzchnia aby urozmaiciæ scenariusz.
Zbyt ma³y bud¿et.
Termin zawsze pokrywa siê z innym fajniejszym terminem np w tym roku Liw.

I co najwa¿niejsze jak ju¿ kto¶ wspomnia³ jest to impreza do kie³by z grilla i browara w plastiku. Orgi chc± igrzysko dla ludu i to sprzedaj±.
Klimat?
Ka¿dy z nas zna klimatyczne imprezy w sprawdzonych miejscach i nigdy nie s± to inscenizacje bitew otoczone dmuchanymi zamkami dla dzieci i budkami z wat± cukrow±. Tyle ode mnie.
Reasumuj±c:

Za szybko nic siê nie zmieni w P³owcach dlatego przestañmy obrzucaæ siê kup±.

I te¿ chcia³bym aby kiedy¶ P³owce sta³y siê ultra¼n± imprez± ale chciejstwo a realny ¶wiat...

Rycerze freha do bojuuuuuu! devil.gif

Z powa¿aniem Micha³ Szmydt
Bulba
Tak To ja W tym mroczny He³mie .
ritter76
No tak, nie mia³em pewnosci, Bulba, pierwszy krytykant, trza by³o sie od razu przedstawiæ rycerzu jeday smile.gif smile.gif smile.gif faktycznie pe³ny humor smile.gif smile.gif smile.gif
ritter76
Pan, który wspomnia³ o akredytacji, która maja wp³acac uczestnicy, chyba faktycznie nie jest w temacie,pomyli³ charakter impezy, dziêkujemy he he smile.gif
Mazowiecki Dzik
Ja staram siê szukaæ zawsze pozytywów w imprezach, a tym pozytywem na pewno by³y dziwczyny z pomponami w bia³ych kozaczkach, prawdziwe anio³ki aniol.gif s± pod koniec pokazu slajdów z bitwy

http://www.ugradziejow.pl/index_1.html

, fajnie siê ruszaj±, zaprosi³bym je na ka¿d± nawet najbardziej ultra¶n± impreze smile.gif

bêd± w tym roku?
Mazowiecki Dzik
Te zdjêcia to trzeba ogl±daæ od koñca smile.gif
Marek Hilgendorf
Patrz±c na zdjêcia z zesz³ego roku faktycznie jest SROGO.
A¿ siê prosi, ¿eby tam pojechaæ i zrobiæ "porzundek".
Ca³y wic polega na tym co pisali poprzednicy (wiêc odkrywczy nie bêdê)- dobór uczestników i dzieñ bitwy.

Rozwi±zania widzê takie:
- postawiæ twardo warunki- bitwa ma byæ w sobotê- nawet mo¿e byæ pó¼niejszym popo³udniem, ¿eby siê lokalny establiszment zd±zy³ wcze¶niej udekorowaæ, odznaczyæ, czy co tam oni jeszcze w tê sobotê robi±. Po bitwie zd±¿± siê jeszcze z³oiæ wód±, wiêc nie powinni narzekaæ

- zaprosiæ ludzi robi±cych pó¼n± XIII- jest nas stosunkowo du¿o, wiêc uzbiera siê na ma³±, ale sprawn± inscenizacjê. Bez bombard, organków i innych wynalazków Szatana.
Je¶li uda siê sprowadziæ dos³ownie 4 konie to mo¿na zainscenizowaæ 2-3 starcia konne w czasie samej bitwy, co j± czasowo wyd³u¿y i da czas ludziom na odsapniêcie.

- Pokusiæ siê o odtworzenie jednego z decyduj±cych, b±d¼ najlepiej opisanych w ¼ród³ach fragmentów bitwy i og³osiæ to publiczno¶ci. Darowaæ sobie "gwa³cenie" i tego typu krotochwile, chyba, ¿e znajd± siê ochotniczki, które bez wajolencjii na turnieju nie mog± ¿yæ.

- G³ównym elementem inscenizacji mog³y by byæ starcia ³adnych formacji lekkozbrojnych- ju¿ coraz lepiej nam to wychodzi, jest bezpiecznie i widowiskowo. Wg ciotki Wiki Marsza³ek Altenburg w pierwszej fazie bitwy broni³ siê w oparciu o wozy taborowe- z braku wozów mo¿na by zbudowaæ choæby jakie¶ koz³y z bali, co¶ co pozwoli³oby stworzyæ wra¿enie warownego polowego obozu i tu odby³yby siê trzy starcia (w naszym wydaniu- piechoty) o których przeczyta³em u w/w ciotki.
Potem Polacy wygonliby Krzy¿aków, którzy powrócili by z ciê¿kozbrojnym odwodem von Lauterberga i pokonali wojsko polskie.

My¶lê, ¿e taki scenariusz jest do zrobienia si³ami "pó¼nej XIII". Oczywi¶cie nie w tym roku, ani nie w przysz³ym, je¶li nie pojawi siê na imprezie jaki¶ "wabik", który nas na ni± przyci±gnie.
Je¶li ju¿ raz wyjdzie taka impreza i ludzie j± dobrze odbior±, to pojawi siê bodziec do dopancerzania siê na ten okres. Dla ludzi bawi±cych siê w pó¼n± XIII jest to stosunkowo niewielki wysi³ek, tak finansowy, jak i organizacyjny w odró¿nieniu od "grunwaldziarzy", którzy musieli by robiæ wszystko od zera.

Howg!
Mazowiecki Dzik

Apelujê te¿ o nie ocenianie innych reenactorów zbyt pochopnie, oba che³my u osób po prawej stronie by³y podobno uwidocznione na zaginionej rycinie z 1330 r. znalezionej w podziemiach starego ko¶cio³a w Norymberdze. Zaginiona rycina byla odnaleziona i zagubiona ponownie w rzeczonym mie¶cie Norymberga, wiêc nie mo¿na wykluczyæ pe³nej zgodno¶ci z histori± postaci ze zdjêcia smile.gif Trzeba te¿ mieæ na uwadze, ¿e czarny kolor jest bardzo elegancki i to nie tylko teraz, ale i w ¶redniowieczu.
ritter76
Jeden z tych he³mów widzia³em na w³asne oczka, Bulba trzyma w ³apskach czarn± barbute z ruchoma zas³ona, datowanw ponoc na 3 æwierc XVw
nic wiecej w tej kwestii nie wypowiem, amen
Bulba
CYTAT(ritter76 @ 13:11 18.07.2011) *
Jeden z tych he³mów widzia³em na w³asne oczka, Bulba trzyma w ³apskach czarn± barbute z ruchoma zas³ona, datowanw ponoc na 3 æwierc XVw
nic wiecej w tej kwestii nie wypowiem, amen

Tutaj raczej koledzy mnie je¿d¿± za to ze sam krytykuje a sam wygl±dam jak id¼ z st±d i nie wracaj
Purvis
Zachêcam do zajmowania stanowiska n.t. postu Marka.
Sprawê, czyja barbuta jest najmojsza proszê za³atwiaæ w odpowiednim dziale.
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT(Purvis @ 17:30 18.07.2011) *
Zachêcam do zajmowania stanowiska n.t. postu Marka.

Nic dodaæ, nic uj±æ.

Pozostaje czekaæ, a¿ kto¶ to zrobi. Po obejrzeniu zesz³orocznych zdjêæ i w ogóle po zapoznaniu siê z klimatem wokó³ tej imprezy (choæby w tym w±tku), dam sobie spokój z wyjazdem. Kurczê, nie bêdê zamawia³ blach "oko³ogrunwaldzkich" specjalnie po to, ¿eby pojechaæ na bitwê 1331 r.
Marek Hilgendorf
Stachu- póki co wydaje mi siê, ¿e móg³by¶ tam pojechaæ jako falangita Epaminondasa.
Z drugiej strony na zdjêciach z zesz³ego roku widaæ jakich¶ jegomo¶ciów w garnkach i "rycerskich t-shirtach", wiêc jakie¶ tam jaskó³ki s±. By³ te¿ jeden cz³owiek w niebieskich p³atach (raz konno, a raz z buta) w ³adnym garze z labrami- wszystko by³oby w najlepszym porz±dku, gdyby p³aty nie mia³y tych pó¼nych ³añcuszków do trzymania elementów uzbrojenia, a ów nie mia³ awersji do kolczugi i zami³owania do skórzanych os³on koñczyn.

Tu mamy zajefajne pole do popisu, bo mo¿na ju¿ sobie pozwoliæ w wiêkszym stopniu na te ukochane przez niektórych p³ytowe os³ony goleni, na sugarloaf, a ailettes i oddzielne rêkawice nie budz± ju¿ w±tpliwo¶ci.
Bior±c to wszystko do kupy mo¿na siê pokusiæ o stwierdzenie, ¿e strona zakonna by³aby nie¼le "obstawiona", bo wielu trzynastowiecznych ch³opaków z krzy¿ami mog³oby siê stawiæ na polu bez jakich¶ dodatkowych przeróbek. Strona "kolorowa" ju¿ nie wygl±da tak "ró¿owo" (a niech by tylko spróbowa³a byæ ró¿owa- ale by³oby po¶miewisko!), ale znajdzie siê ju¿ dzi¶ ok 10 dobrze zrobionych ¶wieckich rycerzy, do tego pierdylion lekkozbrojnych i inscenizacjê mamy gotow±.

Nie wysilaj±c siê zbytnio mogê u³o¿yæ scenariusz na ok 40-45 minut inscenizacji, gdzie nie bêdzie d³u¿yzn, bêdzie walka lekka i ciê¿ka, bêd± manewry "masami" piechoty i starcia konne.
Z góry jednak uprzedzam, ¿e nie bêdê mia³ czasu zaj±æ siê organizacj±, mogê tylko pomóc w "pracy koncepcyjnej" i propagandowej po³±czonej z "agitacj± w latrynie" na rzecz uczestnictwa w tej imprezie.
Wiem, ze to ma³o prawdopodobne, ale mo¿na by pomy¶leæ o przesuniêciu impry na wrzesieñ w okolice historycznej daty- mog³aby wtedy w fajnie zamykaæ sezon. Oczywi¶cie w³adze siê pewnie nie zgodz±, ale jako argument mo¿e pos³u¿yæ po³±czenie inscenizacji z obchodami do¿ynek gminnych (wiem, wiem, mrok i popelina, ale pieni±dze nie rosn± na drzewach, nawet w kraju UE)- tu te¿ by³aby okazja do akademii ku czci, odczytów na temat i dekorowania siê za....
£azarz
Salve Fratres!

Impreza mo¿e byæ niez³a tylko:
1. zmieñcie datê. W tym samym czasie jest Liw oprócz tego bitwa rozegra³a siê 27 wrze¶nia 1331 roku. Najbli¿szy wolny weekend przypadaj±cy tej rocznicy to 23-25 wrze¶nia. Termin wbrew pozoru nie odstrasza (chyba ¿e cukrow± watê i baloniki).

2. odbijcie siê od oficjeli (zróbcie w³asn± imprezê np. sk³adkow±). Tak naprawdê to wiele nie potrzeba (najwa¿niejsze jest dogadanie z w³a¶cicielem pola) a bêdziecie niezale¿ni od miejscowej ELYTY smile.gif

3. datowanie "Uber Alles!!!" - Marek orz inni pisali ju¿ w tym temacie

4. skoñczcie wewnêtrzne spory wokó³ tego wydarzenia. Mojsza, twojsza mo¿e tylko zniszczyæ niejedno wydarzenie http://www.youtube.com/watch?v=8rITzK_0VgY

Pozdrawiam Grzegorz

ritter76
W tym garze z labrami i w niebieskiej jace jestem ja. co do zagwozdków przytwierdzonych do p³atów, to sa widoczne na kilku ¿ród³ach(pieczecie, nagrobki, takze na ¦lasku) i nie jest to wynalazek pózno XIVwieczny!!!ani tymbardziej moja wizja smile.gif

Co do tegorocznego terminu imprezy, to niestety nie ulegnie on zmianie. Pomimo rozmów i nak³aniania organizatora niestety wszelkie próby spali³y na panewce.Nasuwaja sie wnioski na przysz³o¶æ. byæ mo¿e kto¶ ma dar przekonywania i wywrze odpowiednia datê na G³ównym Organizatorze aniol.gif
Gdyby jednakze ktos Z was zdecydowa³ sie na przyjazd na i tak "opluwane P³owce", prosze o kontakt do 5 sierpnia br.
£azarz
CYTAT(ritter76 @ 09:29 22.07.2011) *
... Co do tegorocznego terminu imprezy, to niestety nie ulegnie on zmianie. Pomimo rozmów i nak³aniania organizatora niestety wszelkie próby spali³y na panewce...

Salve Fratres!

Orgi i oficjele niech robi± sobie impre kiedy chc±.
Wy zróbcie swoj± datowana w dniach 23-25 wrze¶nia. Postawcie na jako¶æ i mo¿e byæ to pocz±tek niez³ego zakoñczenia sezonu.

Pozdrawiam Grzegorz
Purvis
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e stanowisko oficjeli zmienia siê z szybko¶ci± prostproporcjonaln± do zajebisto¶ci inscenizacji.
Zrób im jedn± na 'odwalsiê", a nastêpn±, we wrze¶niu, na wypasie i z przytupem.
Gwarantujê, ¿e tzw"czynnikom" jêzyki w d*pê powpadaj±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.