Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Inscenizacja Bitwy pod P³owcami 20-21 sierpnia 2011
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3
Wojciech W¶ciek³y
albo nie robiæ wcale, jak ma byæ ku kacyków chwale.
Stanis³aw ¯órawski
CYTAT(Purvis @ 14:40 22.07.2011) *
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e stanowisko oficjeli zmienia siê z szybko¶ci± prostproporcjonaln± do zajebisto¶ci inscenizacji.
Zrób im jedn± na 'odwalsiê", a nastêpn±, we wrze¶niu, na wypasie i z przytupem.
Gwarantujê, ¿e tzw"czynnikom" jêzyki w d*pê powpadaj±.

Dok³adnie, mo¿na zacz±æ od imprezy zamkniêtej, np. sk³adkowej. Kto¶ na miejscu musia³by za³atwiæ teren i jakie¶ podstawowe sprawy. Co do reszty dzia³añ organizacyjnych - na pewno kto¶ z "zawodowców" zgodzi³by siê pomóc. Marek Hilgendorf ju¿ siê wypowiedzia³...

Dotychczasowej imprezy chyba nie ma co na si³ê uzdrawiaæ. Z roku na rok zapraszane s± jakie¶ tam ekipy. Te ekipy znaj± siê i dobrze siê razem bawi±. Maj± poczucie wspólnoty i budowania razem jakiego¶ tam wydarzenia. I co nagle powiedzieæ im: "od dzisiaj zakaz wstêpu, ju¿ was nie lubimy"?. Ja to poniek±d rozumiem.
Jak zauwa¿y³em nikt inny tutaj te¿ nie mia³ zamiaru "opluwaæ" P³owiec. My¶lê, ¿e wiêkszo¶æ g³osów krytyki pojawia siê st±d, ¿e rzeczywi¶cie przyda³aby siê w Polsce inscenizacja o takim (genialnym) datowaniu. A¿ siê prosi, ¿eby g³ówn± imprezê na t± epokê zrobiæ w P³owcach. Lub, co chyba lepsze, pod P³owcami.

Co do sprzêtu - na pocz±tek warto by³oby postawiæ sobie jakie¶ surowe ograniczenia. Dlaczego? Dlatego, ¿eby np. konwencja w przysz³o¶ci nie zaczê³a dryfowaæ w stronê migda³ów i normanów, albo znowu w odwrotn± stronê. A poza tym, stawianie ju¿ na pocz±tku surowych rygorów historyczno¶ci powoduje, ¿e w¶ród gawiedzi przewagê zdobywaj± ludzie rzeczywi¶cie zainteresowani dan± epok±. Pojawia siê dyskusja i tworzy siê klimat. Wreszcie, ¶rodowisko osób, które chc± razem robiæ co¶ nowego i pozytywnego. (Mówiê tu o etapie, kiedy to dane datowanie nie jest jeszcze popularne - wszyscy siê ucz±, nie ma jeszcze wszystkowiedz±cej "elity", która chêtnie os±dza, a niechêtnie podpowiada; wiecie o czym mówiê. Pó¼niej ju¿ mo¿na sobie dawaæ wiêcej luzu.)
Ponadto XIV wiek jest o tyle specyficzny, ¿e w jego po³owie diametralnie zmienia siê moda. Z latami trzydziestymi i tak jest jeszcze w miarê (taka "przenoszona" trzynastka). Wyobra¼cie sobie imprezê datowan± na 1340-1360: jak tu siê ubraæ? Tutaj Romans o Aleksandrze, a tutaj ¯ywot Jadwigi. Zaraz by by³y dyskusje "czemu nosisz tak obcis³e ciuchy" - "bo ja jestem z Szampani" itp. Osoby robi±ce drug± po³owê tego wieku, praktycznie musz± robiæ wszystko od nowa, ¿eby pojechaæ na imprezê datowan± np. o 30 lat wcze¶niej. I na odwrót. Jeszcze gorzej, je¶li chodzi o uzbrojenie ochronne, zw³aszcza he³my. Liczy siê niemal ka¿de dziesiêciolecie. Ogólnie jest wiêc spore ryzyko, ¿e towarzystwo bêdzie wygl±daæ bardzo niespójnie i nikt nie bêdzie siê czu³ jak u siebie.
Lekarstwem na to s± jasne regu³y i samoograniczenie, je¶li idzie o wszelkie wynalazki. Nawet te mieszcz±ce siê w przedziale chronologicznym, ale w jaki¶ sposób nie pasuj±ce do ca³o¶ci. To da siê zrobiæ. Mo¿e byæ z pocz±tku trochê surowo, mo¿e niezbyt ludno, ale mimo wszystko uwa¿am, ¿e warto.
Takie jest moje zdanie, wynikaj±ce z w³asnych do¶wiadczeñ. Nie bêdê siê jednak przy niczym upiera³, jak kto¶ bêdzie mia³ inny fajny pomys³.

Pozdrawiam
ritter76
Zrobi³em rozeznanie. Jest doskona³e miejsce, w pobli¿u historycznego miejsca pola bitwy( I fazy) to wies Opatowice obok Starego Radziejowa. Pagórek poro¶niety lasem z polan±, jest takze dawnym stanowiskiem archeologicznym z epoki neolitu. Lasek jest w³asnoscia prywatn± trzech rolników. Spróbujê pogadac czy zgodziliby sie na pomys³ zorganizowania obozowiska i czegos w rodzaju manewrów na na tym terenie. Nie wiem czy wypali to jeszcze w tym roku. Mozna myslec i to powa¿nie o imprzie w przysz³ym roku. Jak zasiêgne jezyka podam do wiadomosci.

co do uczestników i wyposa¿enia, próbaowa³em nak³aniaæ od dwóch sezonów uczestników do chociaz minimalnego przeorganizowania sprzetowego, bezskutecznie angsad.gif . Owszem, nie chcia³bym im odmawiac uczestnictwa ale minimum trzeba spe³nic.

Jesli ktos jest zdecydowany na przyjazd to prosze o kontakt do 5 sierpnia.

pozdrawiam Leszek Kalicki
£azarz
Salve Fratres!

Je¿eli w historycznym terminie czyli 23-25 wrze¶nia to bêdziemy ok 30-40 zakonnych (oczywi¶cie wszyscy na bojowo)

Pozdrawiam Grzegorz
ritter76
Termin inscenizacji sie nie zmienia, a wiêc 21sierpnia. Tak postawi³ sprawê Urz±d Gminy Radziejów. Natomias o planie imprezy planowanej we wrze¶niu bede informowa³, o ile w tym roku dojdzie do skutku.

LK
£azarz
Salve Fratres!

Ritter76 - g³êboko w .... (wpisz dowolnie) mam co sobie UM ustali³ i jak± kie³basê bêdzie serwowaæ do jakiej muzy w sierpniu. Dzia³aj i mam nadziejê ¿e du¿o dobrych ludzi wesprze ciebie by we wrze¶niu zrobiæ pierwsz± normaln± bitwê.

Pozdrawiam Grzegorz
brat artur
I tutaj musze naszego trêdowatego braciszka poprzec,impreza we wrzesniu na zakonczenie sezonu byla by super,a jeszcze w tak historycznym miejscu ,konna grupa Rycerzy Pogranicza chetnie by przyjechala
Marek Hilgendorf
A macie sprzêt na I po³ XIV, bêd¼ II po³ XIII? Widzia³em na zdjêciach Wasze pokazy i fajnie wygl±da³y- pytanie tylko, czy macie odpowiedni sprzêcior....
Marcinson
Witam moim skromnym zdaniem uzbrojenie walcz±cych w bitwie pod P³owcami to przede wszystkim kolczuga ,nogawice kolcze ,byæ mo¿e ju¿ wystepowa³y jakie¶ ochrony ³okci i kolan ,oczywi¶cie he³my garnczkowe (Codex Manesse) ,raczej odpu¶ci³ bym sobie he³my garnczkowe z Bibli Maciejowskiego .pzdr.
£azarz
Salve Fratres!

Marcinson - temat jest o imprezie i jak j± stworzyæ na nowo a nie o uzbrojeniu. Temat uzbrojenia pozostaw Markowi - skutecznie nasz kochany Amorek potrafi wy..... ludzi z pola je¿eli maj± co¶ nie datowane na dany okres. Jego delikatny g³os niejeden móg³ us³yszeæ na tegorocznym Czersku (Pozdro Marku smile.gif )
Je¿eli jest taka potrzeba to mo¿na za³o¿yæ osobny temat dotycz±cy uzbrojenia wojsk w okresie 1331 (+/- 25 lat w obie strony).

Pozdrawiam Grzegorz
Stanis³aw ¯órawski
1331+25=1356 smile.gif Masz ju¿ wtedy bascinety, miecze na ³añcuszkach... i przede wszystkim modê skrócon±. Nie pasuje mi to na P³owce. Ramy chronologiczne, moim zdaniem powinny obejmowaæ zakres sprzêtu, który móg³ siê pojawiæ na bitwie. Czyli -50 OK, ale +10, to ju¿ ryzyko.

Sorry za t± wstawkê, ju¿ siê zamykam.
Dawid DeCha
Witam
Szczerze powiem, ¿e my¶la³em o P³owcach przez ca³y rok, jednak¿e w tej chwili wiem, ¿e mnie nie bêdzie ale mo¿liwe ze zjawie sie za rok i mam nadzieje, ¿e bêdzie lepiej...Ten plan we wrze¶niu by³ by idealnym rozwi±zaniem, wiêcej konnych o sprzêcie ju¿ wspominali¶cie ale Bogurodzica przed walk±? smile.gif mogliby¶my to wzi±æ w swoje rêce
Witko
Jak widaæ na zdjêciach impraeza by³a sroga icon_wink.gif
Niemniej jednak widzia³em jedn± osobê naprawdê superzrobion± na I po³. XIVw. 3-4 os po lekkim liftingu usz³y by w t³umie. Reszta to turbo-mrok. Patrz±c na zdjêcia z poprzednich imprez nie widaæ postêpu i obawiam siê, ¿e z dotychczasowymi organizatorami/sponsorami nie ma ratunku dla tej imprezy.
Temat jest bardzo ciekawy. Chêtnie bym siê wybra³ na imprezê datowan± na ten okres choæ sam datujê siê na ca. 1350. Rób tak jak mówili przedmówcy. Zacznij od kameralnej imprezki sk³adkowej bez gawiedzi, gdzie bêdzie mo¿na z innymi entuzjastami pogadaæ co i jak. By siê dobrze i profesjonalnie bawiæ nie potrzebujemy publiki i urzêdu gminy. Jak chcemy siê pokazaæ te¿ nic nie stoi na przeszkodzie by przej¶æ siê przez miejscowo¶æ czy uczestniczyæ w Mszy ¦w. w'g dawnego obrz±dku.
Mo¿liwo¶ci masz wiele. Jak temat ruszy to z czasem wyrugujecie tê mroczn± imprezê. Nie ustawaj w wysi³kach, ¿yczê powodzenia w dzia³aniu :-)
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CHZTM z mila checia przybedzie wsile co smile.gif najmniej 12
Lipek
O proszê Leszku moje pe³ne poparcie w organizacji imprezy we wrze¶niu bardziej ultra mniej mroku a i sprzêty na pocz±tek XIV wieku mo¿na poprzerabiaæ :D

Pozdrawiam Lipek !

Marek Hilgendorf
BTW- jak posz³o? Dajcie jakie¶ fotki.....
Shaman
z tego siewu juz nic nie bedzie - trzeba zaorac i siac od nowa.
przez te zdjecia chyba nie bede mogl zasnac crazy.gif
Bulba
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 14:12 22.08.2011) *
BTW- jak posz³o? Dajcie jakie¶ fotki.....

http://q4.pl/?id=17&news=142035

A tak na marginesie co z koleg± co karetka go zabra³a ??
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Dziêki bitwa by³a bardzo fajna, dawno juz nie mia³em przyjemno¶ci z tak± iloscia XIII nastaków :-) I zdecydowanie meldujemy gotowo¶c na rok przysz³y :-) jestem przekonany ¿e skoro w tym roku by³o nas 12 to za rok bedzie nas zdecydowanie wiecej bo zwyczajnie Bitwa bardzo fajna :-)

devil.gif
Marek Hilgendorf
Tak miêdzy nami to ja tam na zdjêciach XIII nie widzia³em poz kilkoma przypadkami, ale to mo¿na policzyæ na palcach jednej rêki... i to nie ca³ej. Dos³ownie 2-3 osoby spe³ni³yby wymogi imprezy XIII.
Widzia³em za to hybrydy-chimery w garnkach. Mój faworyt mia³ na sobie 300 lat historii opancerzenia (plus kilka lat wspó³czesnego RR). Zdjêcia poni¿ej...
Król £okietek wygl±da³ tragikomicznie komenderuj±c ³ucznikami... to ju¿ nikt si nie znalaz³ by nimi dowodziæ?
Poza tym ¿adnych lekkozbrojnych... ani pó³ w³óczni, za to mega-hiper-wypas buhurtowy berdysz siê znalaz³ na jakiej¶ fotce.... No i ta artyleria..... no b³agam... po co to targaæ..

Jeszcze s³ówko do panów "blacharzy". Zdaje mi siê, ¿e organizator prosi³ o w miarê historyczne opancerzenie? Postanowili¶cie tê pro¶bê olaæ, wiedz±c, ¿e postawiony pod ¶cian± organizator zgodzi siê na wasze sprzêty czy to org we w³asnej osobie nie wyegzekwowa³ w³asnych zasad?

Zaraz siê pewnie pojawi tekst w stylu "jak jeste¶ taki m±dry, to czemu nie przyjecha³e¶". To zawczasu odpowiadam- powody, dla których mnie nie by³o, ani innych porz±dnie zrobionych na XIII s± prozaiczne- ta impreza nie oferuje NICZEGO, co warte by³oby przejechania kilkuset kilometrów na bitwê w niedzielê i powrotu na z³amanie karku by zd±¿yæ do domu wyspaæ siê przed prac±.

Je¶li organizator pomy¶li o zmianie terminu, egzekwowaniu wymagañ i sensownym scenariuszu, to mo¿emy zacz±æ my¶leæ.
Podczas rozmów w tzw. towarzystwie okazuje siê, ¿e zainteresowanie kwesti± P³owiec jest, ale tzw. towarzystwo bêdzie wymaga³o od orgów konkretnych dzia³añ.
nataliah931
Z tego co s³ysza³am to ten co zabrali go karetk± mia³ zerwane miê¶nie w barku...
Bulba
CYTAT(nataliah931 @ 13:19 23.08.2011) *
Z tego co s³ysza³am to ten co zabrali go karetk± mia³ zerwane miê¶nie w barku...

To akurat wiem bo rozmawia³em z LK . Bardziej mi siê rozchodzi³o jak siê czuje smile.gif
Ale dziêkuje.
Sebastian h. Orla
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 13:13 23.08.2011) *
Mój faworyt mia³ na sobie 300 lat historii opancerzenia (plus kilka lat wspó³czesnego RR). Zdjêcia poni¿ej...

A czy to nie jest czasem rycerz "U-boot", ostatni prawdziwy czempion Chaosu Niepodzielnego? szczerba.gif

Widzia³em go ostatnio "¿ywcem" w 2008 roku i mia³ na sobie ten sam sprzêt. To siê nazywa wierno¶æ swoim przekonaniom... bum.gif

ritter76
Dziekujê wszystkim przyby³ym na bitewkê. Dziêkujê kompanom w garnuszkach z lewego skrzyd³a!!!!!!!!!!!
Shaman
zgadzam sie z Markiem - nic dodac, nic ujac... nie doszukalem sie na zdjeciach zadnej osoby poprawnie zrobionej na pierwsza polowe XIV w.
Bulba
CYTAT(Sebastian h. Orla @ 14:43 23.08.2011) *
Mój faworyt mia³ na sobie 300 lat historii opancerzenia (plus kilka lat wspó³czesnego RR). Zdjêcia poni¿ej...

A czy to nie jest czasem rycerz "U-boot", ostatni prawdziwy czempion Chaosu Niepodzielnego? szczerba.gif

Widzia³em go ostatnio "¿ywcem" w 2008 roku i mia³ na sobie ten sam sprzêt. To siê nazywa wierno¶æ swoim przekonaniom... bum.gif

Tak to jest U-Boot .
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(ritter76 @ 14:54 23.08.2011) *
Dziekujê wszystkim przyby³ym na bitewkê. Dziêkujê kompanom w garnuszkach z lewego skrzyd³a!!!!!!!!!!!

Leszku to by³a czysta przyjemno¶æ :-) mamy nadziejê ¿e podoba³o ci siê jak zaciê¿ni maszerowali na krzy¿aków :D
Pawe³ S³awski h. Szeliga
CYTAT(Bulba @ 16:45 23.08.2011) *
CYTAT(Sebastian h. Orla @ 14:43 23.08.2011) *

Tak to jest U-Boot .

ja tam U-Boota znam od 2001 roku i powiem tak facet jest dobrym figheterm a ¿e nie zmienia pancerza jak co nie którzy nie przypinaj±c jak rêkawiczki po sezonie. Szczerze ja tam siê ucieszy³em jak Go zobaczy³em. Bo niestety aktualnie z czasów Gdy ja I Marek zaczynali¶my to ju¿ bardzo nie wielu rycerzyków pozosta³o sama tylko m³oda wiara co ma muchy w nosie...jak pisa³em wcze¶niej mi siê bitwa podoba³a CHZTM równie¿ jest zadowolona a nam przynajmniej w³a¶nie o to chodzi ¿eby z Imprezy wracaæ zadowolonym i usatysfakcjonowanym.
Dla mnie to najzabawniejsze jest ¿e ci co najwiêcej tu pisz± i marudz± na imprezie nie byli :p
Shaman
CYTAT(Pawe³ S³awski h. Szeliga @ 17:23 23.08.2011) *
Dla mnie to najzabawniejsze jest ¿e ci co najwiêcej tu pisz± i marudz± na imprezie nie byli :p

dziekuje, zdjecia w zupelnosci wystarcza. nie musze jechac na Bialorus, zeby wiedziec, ze slabo tam maja.
poza tym ja w przeciwienstwie do niektorych trzymam sie datowania icon_rolleyes.gif
piotrek0909
A oto kila fotek smile.gif
P³owce
Shaman
CYTAT(piotrek0909 @ 17:37 28.08.2011) *
P³owce

a gdzie "ogladacie na wlasna odpowiedzialnosc"? bigsmile2.gif
Marek Hilgendorf
Oj tam, oj tam... czepiasz siê... W koñcu byli tam ludzie z IBR, to musia³a byæ taaaaka impreza.....
Nidhogg
CYTAT(piotrek0909 @ 17:37 28.08.2011) *
P³owce

Ka¿e siê zalogowaæ. Mogê poprosiæ o galeriê gdzie¶, gdzie nie trzeba mieæ facebooka?
Shaman
CYTAT(klepa @ 17:19 01.09.2011) *

juz sam nie wiem - smiac sie czy plakac...
krecik_77
Podpowiedzi potrzebujesz? bum.gif
Wojciech W¶ciek³y
Jezusie Nazareñski - Królu ¯ydowski...Szejtan was opêta³ krzykacze :D , radzo se chopoki jak mogo , ino nie moge dociec - firma to jacentego robi³a czy tak se wyjsz³o....

Swoj± drog± ... dziewki tam chêdogie maj± . Jedziem na P³owce 2012!
Purvis
Jest jeden plus ca³ej sytuacji: je¶li Ritter bêzie chcia³ zrobiæ ultra¶n± bibkê w rocznicê bitwy, to bedzie zaczyna³ w³asciwie "od zera".
Czyli na czysto.
Ritter, rozsy³aj wici, zaklepuj miejsce, szykuj drewno i wa³ówkê, a bêd± Ciê chwaliæ pod niebiosa.
A jak notable bêd± fukaæ, to sie namówi zakonnych na rejzê na Radziejów i bêd± mieli takie obchody, ¿e ojej.
klepa
CYTAT(Shaman @ 19:38 01.09.2011) *
CYTAT(klepa @ 17:19 01.09.2011) *

juz sam nie wiem - smiac sie czy plakac...

Ja bym siê sk³ania³ raczej do p³aczu.
Chyba z 2% ludzi by³o ubranych,uzbrojonych powiedzmy zno¶nie,mam na my¶li rittera76(w niebieskim stroju) i rafika,reszta to dno,¿al,¶miech i co tylko sobie jeszcze dopiszecie,rzecz jasna ekipa z gniewu: "jacenty-squad" ubrana w zbroje z najwy¿szym mo¿liwym po³yskiem,oczywi¶cie zbroje to:pe³na p³yta no bo przecie¿ na P³owce co by innego lepiej pasowa³o :p
Wojciech W¶ciek³y
Winc tak - Radziejów wszem krzyknijta : Ludy pomó¿ta! - my pomo¿emy . Pomroczno¶æ nigdy ju¿ tak jasna nie bêdzie! Wici rozsy³ajcie, zaci±gi poczyñcie. Trza ich wesprzeæ chopy a nie non stop szkalowaæ. Ritter dawaj pw i rozkminiamy imprezê na 2012. Ot co.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Adalbertus76 @ 21:50 02.09.2011) *
Winc tak - Radziejów wszem krzyknijta : Ludy pomó¿ta! - my pomo¿emy . Pomroczno¶æ nigdy ju¿ tak jasna nie bêdzie! Wici rozsy³ajcie, zaci±gi poczyñcie. Trza ich wesprzeæ chopy a nie non stop szkalowaæ. Ritter dawaj pw i rozkminiamy imprezê na 2012. Ot co.

Je¶li ju¿ to pospolite ruszenie siê zbierze, to najlepiej zacz±æ od ustalenia "standardu sprzêtowego". Czyli jakie he³my, jaka broñ itp. s± dopuszczone na imprezê.....
Wojciech W¶ciek³y
Jak najbardziej Marku . Dziêkujê za poparcie smile.gif jednak nic nie zrobimy jak siê organizator nie czuje na si³ach.
lancelot
CYTAT
P³owce
A ten go¶ciu w barbucie to co tam robi?
krecik_77
CYTAT(lancelot @ 11:27 03.09.2011) *
CYTAT
P³owce
A ten go¶ciu w barbucie to co tam robi?

To samo co ci w garnkach :] - zakrzywia czasoprzestrzeñ
Marek Hilgendorf
Akurat garnki s± jak najbardziej na miejscu. K³opot polega na tym, ¿e sam garnek nie wystarczy. No i nie ka¿da rura z otworami na oczy i oddech ma prawo nosiæ zaszczytne miano he³mu garnczkowego.
Ja chêtnie pomogê "koncepcyjnie". Przysz³y rok szykuje mi siê niezwykle intensywnie pod wzglêdem rodzinnym, wiêc nie wiem jak bêdzie z ewentualnym uczestnictwem, ale co bêdê móg³ to pomogê.
Musi byæ tylko jasny sygna³ od organizatora, ¿e jest gotów pój¶æ pod pr±d z w³adzami i postawiæ na swoim- w koñcu fortuna sprzyja odwa¿nym... czy jako¶ tak....
Stanis³aw Kula
Cze¶æ Marku . Pomogê równie¿ jak macie tak± potrzebê . Pomoc siê zapewne przyda jak ogl±da³em zdjêcie wiele do zrobienia przed grup± organizuj±c± tê imprezê.
Wojciech W¶ciek³y
No i jest nas wiêcej . Kto¶ jeszcze dygnie ch³opakom pomóc?
£azarz
Salve Fratres!

W przysz³ym roku 681 rocznica bitwy przypada w czwartek. Termin to pechowy, praca, szko³o, inne ...
Ale przecie¿ bitwê mo¿na zrobiæ w sobotê 29 wrze¶nia. Jest wielu dobrych braci którzy z chêci± stan± na tym polu. Warto jak napisa³ wczesniej Marek postawiæ wytyczne dotycz±ce stroju oraz zbroi. By³by to niez³y odskok od imprez które do tej pory odby³y siê pod P³owcami.

Pozdrawiam Grzegorz
krecik_77
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 13:15 03.09.2011) *
Akurat garnki s± jak najbardziej na miejscu. K³opot polega na tym, ¿e sam garnek nie wystarczy.

A to w XIV wieku nie by³y ju¿ wyoblone szczyty w garnkach? Mi siê takie kwadraciaki kojarz± z pe³n± kolcz± zbroj±, a P³owce to ju¿ zbrojniki, p³aty chyba?
Na zdjêciach z inscenizacji natomiast tañcz± rado¶nie ch³opcy w niepe³nych kolczych i garach w p³askimi szczytami...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.