Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Inscenizacja Bitwy pod P³owcami 20-21 sierpnia 2011
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3
HERKUS
CYTAT(klepa @ 18:10 02.09.2011) *
CYTAT(Shaman @ 19:38 01.09.2011) *
CYTAT(klepa @ 17:19 01.09.2011) *

juz sam nie wiem - smiac sie czy plakac...

Ja bym siê sk³ania³ raczej do p³aczu.
Chyba z 2% ludzi by³o ubranych,uzbrojonych powiedzmy zno¶nie,mam na my¶li rittera76(w niebieskim stroju) i rafika,reszta to dno,¿al,¶miech i co tylko sobie jeszcze dopiszecie,rzecz jasna ekipa z gniewu: "jacenty-squad" ubrana w zbroje z najwy¿szym mo¿liwym po³yskiem,oczywi¶cie zbroje to:pe³na p³yta no bo przecie¿ na P³owce co by innego lepiej pasowa³o :p

To ¿e wiêkszo¶æ ci±gle jeszcze to b³yszcz±ca XV nijak na P³owce nie pasuj±ca to siê zgadzam, alê ¿e tylko dwóch ludzi by³o ubranych,uzbrojonych powiedzmy zno¶nie to ciê chyba z lekka popierrrdoli³o
Shaman
a jaka jest definicja "znosnie"? no i znosnie jak na rekonstrukcje bitwy z 1331 roku czy znosnie jak na festyn rycersko-kielbaskowy?
klepa
zno¶nie czyli po ma³ych modyfikacjach by by³ cud miód(jak na rekonstrukcje bitwy),bo reszcie to brakuje jeszcze du¿o do idea³u.
HERKUS
CYTAT(klepa @ 11:49 04.09.2011) *
zno¶nie czyli po ma³ych modyfikacjach by by³ cud miód(jak na rekonstrukcje bitwy),bo reszcie to brakuje jeszcze du¿o do idea³u.

Idea³u to ty ch³opcze ani twoi przedmówcy nie osi±gniesz. Choæby¶ pêk³. Ale ,, bo reszcie to brakuje jeszcze du¿o do idea³u" brzmi trochê lepiej ni¿ twoje g³upawe ,,reszta to dno,¿al,¶miech"
klepa
"ch³opcze" to mo¿esz mówiæ do swojego kolegi nie do mnie,to po pierwsze,po drugie :,,reszta to dno,¿al,¶miech" potwierdzam to po raz kolejny ! Jak siê chce to cz³owiek osi±gnie wszystko równie¿ idea³,a zw³aszcza jak do niego ma³o brakuje.
Z tonu twoich wypowiedzi wynika ¿e czujesz siê obra¿ony.

PS by³e¶ uczestnikiem ostatniej inscenizacji bitwy pod P³owcami ?Je¶li tak to podeslij jakie¶ zdjêcie,wtedy ocenimy czy zaliczasz siê do tej grupy : ,,dno,¿al,¶miech".
Wojciech W¶ciek³y
No i kolejny sejmik siê zacz±³. Koñczcie Panowie chrzaniæ i gard³owaæ na siebie oraz ³acha drzeæ . Poka¿¿e siê który , co komentuje zza klawiatury, ¿e mo¿na siê zaanga¿owaæ w fajn± imprezê, gdzie dobrze siê pobawimy i jeszcze jaki¶ panelik naukowy siê znajdzie/ tu uk³on w stronê Wawrysia/ . Z wsiowego jarmarku mo¿na imprezê rozkrêciæ i nadaæ rozmach. Ale to trzeba siê za to braæ, a tu chyba chêci nie widzê...
Marek Hilgendorf
CYTAT(krecik_77 @ 08:47 04.09.2011) *
A to w XIV wieku nie by³y ju¿ wyoblone szczyty w garnkach? Mi siê takie kwadraciaki kojarz± z pe³n± kolcz± zbroj±, a P³owce to ju¿ zbrojniki, p³aty chyba?

Krecik, je¶li interesuje Ciê temat he³mów z prze³omu XIII/XIV, to warto zajrzeæ do J. Pietrzak, He³my garnczkowe na ziemiach polskich na tle zachodnioeuropejskim, Kraków 2004. Od 305 strony jest katalog orygina³ów, a wcze¶niej w tek¶cie opis polskiej ikonografii.
W ¶wietle badañ dr Pietrzaka w tym czasie na ziemiach polskich spotyka siê garnki p³askie na szczycie oraz wyoblone, choæ bardziej charakterystyczne s±, rzecz jasna, te wykoñczone bardziej konicznie.

Zatem nie odrzuca³bym ca³kowicie "flat tops" tylko dlatego, ¿e nie s± najnowszym krzykiem mody.
Uwa¿a³ bym za to z powszechnym stosowaniem zbrojników i p³atów. Na pewno by³y ju¿ czê¶ciej stosowane ni¿ w koñcu XIII, ale pamiêtajmy, ¿e mamy do czynienia ca³y czas z 1331 rokiem. Przegl±daj±c nawet bardzo pobie¿nie ikonografiê widaæ, ¿e króluje nadal pe³na kolcza, a jedynie najwiêksze wypasy maj± dodatkowy sprzêt ochronny.
W sumie jak siê temat rozwinie to warto za³o¿yæ osobny w±tek na forum dot. uzbrojenia poprawnego na P³owce- mogê to poprowadziæ, je¶li znajd± siê chêtni.

A Pan HERKUS skoro ju¿ obrusza siê na "dno,¿al,¶miech" (ja doda³ bym jeszcze ³zy) to najlepiej uczyni wklejaj±c zdjêcia które zadaj± k³am tym stwierdzeniom. Mo¿e by³o tam wiêcej dobrze zrobionych ludzi, ale ja ich tam nie widzia³em. Warto te¿ pochwaliæ siê w³asnymi osi±gniêciami. Reszta dyskutantów jest sobie znana (mniej, lub wiêcej) i wiemy jaki poziom prezentujemy w odtwarzanym przez nas okresie- mo¿e Pan siê równie¿ pochwali zamiast wyzywaæ innych od "ch³opców"?
Obiecujê konstruktywn± krytykê.
HERKUS
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 15:28 04.09.2011) *
A to w XIV wieku nie by³y ju¿ wyoblone szczyty w garnkach? Mi siê takie kwadraciaki kojarz± z pe³n± kolcz± zbroj±, a P³owce to ju¿ zbrojniki, p³aty chyba?

Krecik, je¶li interesuje Ciê temat he³mów z prze³omu XIII/XIV, to warto zajrzeæ do J. Pietrzak, He³my garnczkowe na ziemiach polskich na tle zachodnioeuropejskim, Kraków 2004. Od 305 strony jest katalog orygina³ów, a wcze¶niej w tek¶cie opis polskiej ikonografii.
W ¶wietle badañ dr Pietrzaka w tym czasie na ziemiach polskich spotyka siê garnki p³askie na szczycie oraz wyoblone, choæ bardziej charakterystyczne s±, rzecz jasna, te wykoñczone bardziej konicznie.

Zatem nie odrzuca³bym ca³kowicie "flat tops" tylko dlatego, ¿e nie s± najnowszym krzykiem mody.
Uwa¿a³ bym za to z powszechnym stosowaniem zbrojników i p³atów. Na pewno by³y ju¿ czê¶ciej stosowane ni¿ w koñcu XIII, ale pamiêtajmy, ¿e mamy do czynienia ca³y czas z 1331 rokiem. Przegl±daj±c nawet bardzo pobie¿nie ikonografiê widaæ, ¿e króluje nadal pe³na kolcza, a jedynie najwiêksze wypasy maj± dodatkowy sprzêt ochronny.
W sumie jak siê temat rozwinie to warto za³o¿yæ osobny w±tek na forum dot. uzbrojenia poprawnego na P³owce- mogê to poprowadziæ, je¶li znajd± siê chêtni.

A Pan HERKUS skoro ju¿ obrusza siê na "dno,¿al,¶miech" (ja doda³ bym jeszcze ³zy) to najlepiej uczyni wklejaj±c zdjêcia które zadaj± k³am tym stwierdzeniom. Mo¿e by³o tam wiêcej dobrze zrobionych ludzi, ale ja ich tam nie widzia³em. Warto te¿ pochwaliæ siê w³asnymi osi±gniêciami. Reszta dyskutantów jest sobie znana (mniej, lub wiêcej) i wiemy jaki poziom prezentujemy w odtwarzanym przez nas okresie- mo¿e Pan siê równie¿ pochwali zamiast wyzywaæ innych od "ch³opców"?

Wyzywanie od ch³opców Panie Hilgendorf jest obra¼liwe, tak?
Ale nazywanie kogo¶ ,,dnem,, przez Klepê to ju¿ nie....ciekawe

Marek Hilgendorf
Ponawiam pytanie- Kto Pan w³a¶ciwie jeste¶ i co sob± reprezentujesz w kwestii wyposa¿enia do walki?
My¶lê, ¿e naprawdê kilku forumowiczów chêtnie Pana pozna pod tym wzglêdem...
Purvis
Pax miêdzy chrze¶ciajny. Powy¿sze posty pozostawiam (na razie), ale proszê o powrót do tematu. Ponadto proszê o stonowanie emocji i nienadu¿ywanie epitetów.

Temat mam na oku.
Marek Hilgendorf
Ale¿ Purvisie- dyskusja jest w du¿ej mierze merytoryczna. A ¿e siê czasem kto¶ zapomni i postanowi "usadziæ" jednego z drugim to przecie¿ chyba nic z³ego devil.gif w koñcu na sercu le¿y nam uzdrowienie tego smutnego widowiska i skierowanie go na bardziej historyczne tory - a poza tym ja naprawdê chêtnie dowiem siê czego¶ o adwersarzu...
Ok ju¿ siê zamykam....
Shaman
ja rowniez chetnie poznam co soba reprezentuje Pan HERKUS - albo przynajmniej przedstawi dowody na to, ze impreza plowiecka jednak nie traci rekonstrukcyjna malizna...
aby mozna bylo cos poprawiac potrzebne jest zdanie sobie sprawy, ze poprawki sa niezbedne - bez tego nikt imprezy plowieckiej nie wyleczy... nic na sile. jesli uczestnicy tegorocznych Plowiec dalej beda piali nad soba z zachwytu to nic tu po nas dunno.gif
klepa
CYTAT(HERKUS @ 16:41 04.09.2011) *
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 15:28 04.09.2011) *

Wyzywanie od ch³opców Panie Hilgendorf jest obra¼liwe, tak?
Ale nazywanie kogo¶ ,,dnem,, przez Klepê to ju¿ nie....ciekawe

Ja nikogo (jako ludzi) nie okre¶lam mianem "dno,¿al,¶miech",w ten sposób okre¶lam "poziom rekonstrukcji" ,to tak w gwoli ¶cis³o¶ci.

Co do stwierdzenia Shamana ¿e "jesli uczestnicy tegorocznych Plowiec dalej beda piali nad soba z zachwytu to nic tu po nas " w 100% siê zgadzam,je¶li nie widzi siê u siebie b³êdów i je¶li nie ma chêci z roku na rok co¶ uzupe³niaæ,poprawiac w swoim sprzêcie "bo przecie¿ jest dobrze", to na t± impreze du¿o ludzi "odpowiednio" uzbrojonych nie przybêdzie.

PS co do tematu o uzbrojeniu z tego okresu,ju¿ dawno taki temat za³o¿y³em : http://www.freha.pl/index.php?showtopic=11249&hl= ale jak to bywa du¿ego zainteresowania nim nie by³o, pewnie dlatego ¿e du¿o imprez na ten okres,co tu du¿o mówic,nie ma.
HERKUS
Chyba z 2% ludzi by³o ubranych,uzbrojonych powiedzmy zno¶nie,mam na my¶li rittera76(w niebieskim stroju) i rafika,reszta to dno,¿al,¶miech i co tylko sobie jeszcze dopiszecie

Ja nikogo (jako ludzi) nie okre¶lam mianem "dno,¿al,¶miech",w ten sposób okre¶lam "poziom rekonstrukcji" ,to tak w gwoli ¶cis³o¶ci.

MOIM ZDANIEM WYSZCZEGÓLNIAJ¡C RITTERA I RAFIKA, PO PRZECINKU DODAJ¡C reszta to dno,¿al,¶miech i co tylko sobie jeszcze dopiszecie OKRE¦LI£E¦ LUDZI A NIE POZIOM REKONSTRUKCJI.

Ale poniewa¿ tych ludzi ¶miesznie rzeczywi¶cie ubranych by³a tam masa a ¿aden nie ¶mie gêby otworzyæ ja o nich kopii nie bêdê kruszy³. ¬le mnie rozumiesz Klepa, ja nie bronie uzbrojenia odtwórców bo ju¿ dawno mówi³em na tym forum co my¶lê o chocia¿by blachach, i samym przebiegu inscenizacji w której ani trochê nie mogê doszukaæ siê elementów bitwy z 1331.

My¶lê ¿e nasza grupa { jej czê¶æ po lewej stronie zdjêcia} w porównaniu z innymi nie mia³a czego siê za bardzo wstydziæ. I tak na koniec, powtórzê siê,
nie nazywaj np. mojego kolegi Wojtka Wangryna dnem bo chyba ci do niego trochê brakuje.

http://wlc.pl/fotorelacje/1499/bitwa-pod-p...%2Ffoto%2F13%2F
klepa
CYTAT(HERKUS @ 11:13 06.09.2011) *
(...)
"MOIM ZDANIEM WYSZCZEGÓLNIAJ¡C RITTERA I RAFIKA, PO PRZECINKU DODAJ¡C reszta to dno,¿al,¶miech i co tylko sobie jeszcze dopiszecie OKRE¦LI£E¦ LUDZI A NIE POZIOM REKONSTRUKCJI. "

Masz racjê trochê niefortunnie siê wyrazi³em,faktycznie mo¿na z tego zdania wywnioskowaæ ¿e ocenia³em w ten sposób ludzi,za co przepraszam,mimo to napiszê ponownie:mia³em na my¶li jedynie poziom rekonstrukcji jaki Ci ludzie prezentuj± nic wiêcej.
CYTAT(HERKUS @ 11:13 06.09.2011) *
(...)
"My¶lê ¿e nasza grupa { jej czê¶æ po lewej stronie zdjêcia} w porównaniu z innymi nie mia³a czego siê za bardzo wstydziæ. "
http://wlc.pl/fotorelacje/1499/bitwa-pod-p...%2Ffoto%2F13%2F

Faktycznie... nie ma co jeste¶cie ultrasami :]

Ja rozumiem ¿e posiadanie super sprzêtu kosztuje bardzo du¿o pieniêdzy,czasu,samozaparcia, ale Panowie troche samokrytycyzmu.
Tutaj : http://www.freha.pl/index.php?showtopic=11249&hl= , jest temat dla Was,porównajcie swój obecny sprzêt z wymaganym(z tym z rycin,nagrobków,obrazów) i w miarê mo¿lwio¶ci zmieñcie,uzupe³nijcie sprzêt tak ¿eby chocia¿ nie razi³ po oczach,oczywi¶cie je¶li zale¿y Wam na jak najlepszym odtwórstwie tego okresu.
Nie ma co siê k³uciæ ,obra¿aæ,po prostu dzia³ajmy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.