CYTAT(krecik_77 @ 08:47 04.09.2011)
A to w XIV wieku nie by³y ju¿ wyoblone szczyty w garnkach? Mi siê takie kwadraciaki kojarz± z pe³n± kolcz± zbroj±, a P³owce to ju¿ zbrojniki, p³aty chyba?
Krecik, je¶li interesuje Ciê temat he³mów z prze³omu XIII/XIV, to warto zajrzeæ do J. Pietrzak,
He³my garnczkowe na ziemiach polskich na tle zachodnioeuropejskim, Kraków 2004. Od 305 strony jest katalog orygina³ów, a wcze¶niej w tek¶cie opis polskiej ikonografii.
W ¶wietle badañ dr Pietrzaka w tym czasie na ziemiach polskich spotyka siê garnki p³askie na szczycie oraz wyoblone, choæ bardziej charakterystyczne s±, rzecz jasna, te wykoñczone bardziej konicznie.
Zatem nie odrzuca³bym ca³kowicie "flat tops" tylko dlatego, ¿e nie s± najnowszym krzykiem mody.
Uwa¿a³ bym za to z powszechnym stosowaniem zbrojników i p³atów. Na pewno by³y ju¿ czê¶ciej stosowane ni¿ w koñcu XIII, ale pamiêtajmy, ¿e mamy do czynienia ca³y czas z 1331 rokiem. Przegl±daj±c nawet bardzo pobie¿nie ikonografiê widaæ, ¿e króluje nadal pe³na kolcza, a jedynie najwiêksze wypasy maj± dodatkowy sprzêt ochronny.
W sumie jak siê temat rozwinie to warto za³o¿yæ osobny w±tek na forum dot. uzbrojenia poprawnego na P³owce- mogê to poprowadziæ, je¶li znajd± siê chêtni.
A Pan HERKUS skoro ju¿ obrusza siê na "dno,¿al,¶miech" (ja doda³ bym jeszcze ³zy) to najlepiej uczyni wklejaj±c zdjêcia które zadaj± k³am tym stwierdzeniom. Mo¿e by³o tam wiêcej dobrze zrobionych ludzi, ale ja ich tam nie widzia³em. Warto te¿ pochwaliæ siê w³asnymi osi±gniêciami. Reszta dyskutantów jest sobie znana (mniej, lub wiêcej) i wiemy jaki poziom prezentujemy w odtwarzanym przez nas okresie- mo¿e Pan siê równie¿ pochwali zamiast wyzywaæ innych od "ch³opców"?
Obiecujê konstruktywn± krytykê.