Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: *Ankiety zwi±zane z Rekonstrukcj± (temat zbiorczy)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Stron: 1, 2, 3
Selekos
Tworzenie oddzielnych tematów dla ka¿dej ankiety powoli zmienia siê w forumowy spam.

Dlatego proszê zamieszczaæ wszelkie informacje o ankietach zwi±zanych z Rekonstrukcj± Historyczn±, oraz komentarze do danych ankiet w tym temacie.

Co do samych ankiet- polecam przeczytanie komentarzy i dok³adne przemy¶lenie swojej ankiety. Wiem, ¿e czêsto s³u¿± one jako tanie ¼ród³o wspieraj±ce mizern± pracê, jednak Frehowicze niechêtnie wype³niaj± ¼le zrobione ankiety. A ankieta bez ankieterów jest nic nie warta.

Pozdrawiam
Ankieta
Witam, jestem studentem historii, archeologii, a jednocze¶nie rekonstruktorem.
Piszê artyku³ do jednego z zagranicznych magazynów po¶wiêconych tej tematyce.
W ruchu rekonstrukcyjnym - prócz ludzi, traktuj±cych historiê tylko i wy³±cznie jako pasjê, mo¿emy napotkaæ nie jedn± osobê, która zajmuje siê dziejami przesz³o¶ci - od strony naukowej (czyt. zawodowej), jako archeolog b±d¼ historyk.

Przejdê do konkretów - prosi³bym o wpis w tym temacie, wszystkich z Pañstwa, którzy zajmuj± siê rekonstrukcj±, ale tak¿e dzia³aj± na polu naukowym - jako historycy albo archeologowie. Wpisywaæ mog± siê równie¿ studenci jednej z tych dwóch nauk, którzy wybrali ju¿ swoj± specjalizacjê.

Proszê równie¿ o uwzglêdnienie w swoim wpisie, okresu historycznego - jakim Pañstwo siê zajmujecie od strony zawodowej, a z drugiej - jako rekonstruktorzy.

_ _ _ _ _
Do moderatora: temat jest poprawiony, nie bêdê u¿ywaæ zwyk³ej sondy internetowej, dlatego, ¿e móg³by siê wpisaæ tam dos³ownie ka¿dy - proszê usun±æ wcze¶niejszy temat.
Wotawa
Szanowny Panie Ankieta!

Po co? Jak siê wogóle Pan nazywa skoro prosi o tak szczegó³owe dane?
s.aina
Witam:)
Jestem studentk± socjologii, piszê pracê na temat odtwórstwa historycznego i rekonstrukcji historycznych. Mam pro¶bê do wszystkich, którzy w jaki¶ sposób w tym uczestnicz± - wype³nijcie, proszê, poni¿sz± ankietê. Zajmie to chwilê, nawet mniej ni¿ 10 min., a niezwykle mi pomo¿e.

Z góry dziêkujê wszystkim za pomoc smile.gif

a to link do ankiety: http://www.ebadania.pl/e12a537c78471b6f
A.Fran
Zbugowa³o, nie wiem czy tylko mi. Dochodzê do pytania 5 i klikam dalej po czym odsy³a mnie automatycznie do pytania 2.
Lady Draconia
Mnie na 9 nie chce w ogóle zaznaczyæ odpowiedzi...

EDIT POST: Wreszcie siê uda³o:) Wype³nione.
Owka
Wype³nione. Po raz pierwszy od paru ankiet, które widzia³am, ankieter przynajmniej wie, czego chce siê dowiedzieæ. yes.gif
Indar
Pytanie o odtwarzany okres moim zdaniem powinno zawieraæ konkretne wieki: XII, XIII, XIV itd - wrzucenie wszystkiego do worka "¶redniowiecze" przy jednoczesnym rozgraniczeniu obu wojen nie jest najlepszym rozwi±zaniem.
s.aina
Owka, dziêki:) i wszystkim wielkie dziêki za zainteresowanie i odzew:) Teraz jestem ciekawa, jakie bêd± wyniki... Zapraszam pozosta³ych do wype³niania smile.gif

A co do problemów technicznych, to nie wiem, o co chodzi, przesz³am teraz ca³± ankietê i wszystko by³o ok. Mo¿e czasami strona ma problemy...?

Co do rozdzielenia na wieki- przyznam,ze w³a¶nie z tym mia³am problem. Ale niektóre grupy odtwarzaj± kilka wieków... Program by mi zg³upia³ przy kilku jednoczesnych odpowiedziach na to pytanie.
brat Bule
U mnie tez wszystko przeszlo gladko.
Buka
Mia³am ten sam problem co Adrian, ale po wy³±czeniu adblocka wszystko dzia³a.
A.Fran
Jednak posz³o, bez robienia czegokolwiek.

Owocnej pracy ¿yczê ;)
lemil
Wype³nione, powodzenia ma magisterce Kolega po fachu i uczelni :].
Teyrnon
wiêkszo¶æ nie skupia siê na jednym okresie historycznym- powinna byæ opcja wielokrotnego wyboru
Selekos
CYTAT
wiêkszo¶æ nie skupia siê na jednym okresie historycznym- powinna byæ opcja wielokrotnego wyboru

Ankieta pewnie jest tak u³o¿ona, ¿eby wyniki pasowa³y do tematyki pracy icon_wink.gif

"to niesamowite, ale wiêkszo¶æ ludzi lubuje siê w wiekach ¶rednich!"
Adrian £uczak
Wype³nione smile.gif
Pawe³ Tybaldem Zwany
Voila! Wype³nione smile.gif

loki08.gif
Lirael
posz³o smile.gif
Hallatil
Wype³ni³em, ale mog³y by byæ bardziej szczegó³owe niektóre pytania ;)
Viator
OK.
Robert Szatecki
Z nudów te¿ wype³ni³em:)
Ursus
Posz³o smile.gif
s.aina
Dziêki wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Nie spodziewa³am siê a¿ tak du¿ego odzewu:) Naprawdê bardzo mi pomogli¶cie:) teraz zaczynam opracowywanie ankiet, wiêc, pomimo,¿e link dzia³a, kolejne ankiety nie bêd± ju¿ brane pod uwagê. Jeszcze raz dziêkujê Wam smile.gif
Tarja
Bardzo proszê o wype³nienie mojej ankiety
"Ruch rekonstrukcji historycznej okresu ¶redniowiecza (XIV-XV w.) w Polsce w 2011 roku."
http://moje-ankiety.pl/respond-10816.html
dotycz±cej popularno¶ci ruchu rekonstrukcyjnego w Polsce w 2011 r. Wyniki badañ bêd± dodatkiem do mojej pracy naukowej po¶wiêconej ¿yciu kobiet w ¶redniowieczu w XIV-XV wieku.
brat grucha:)
Ta ankieta dla mnie jest bez sensu. Co to ma byæ: "odpowied¼ nie jest obowi±zkowa" Nie ka¿de pytanie ma odpowiedzi tak/nie. Wy³±czy³em t± ankietê w po³owie bo nie da³o siê zaznaczyæ zgodnie z tym co siê chce odpowiedzieæ.
Bartimus
Niektóre pytanie s± trochê dziwne.
CYTAT
Czy chcia³by¶ nale¿eæ do bractwa rycerskiego?

A jak kto¶ ju¿ nale¿y ?
Indar
Potwierdzam powy¿sze, ankieta jest nieprzemy¶lana i w moim przypadku w po³owie jej wype³niania przerwa³em.
W niektórych przypadkach a¿ siê prosi o mo¿liwo¶æ zaznaczenia wiêcej ni¿ jednej odpowiedzi.
Avlvs Flavivs Maximvs
Równie¿ dotrwa³em do po³owy;)
Amor
Trzeba przej¶æ na nastêpn± stronê, ta z pytaniem o chêæ przynale¿no¶ci jest dla osób, które nie nale¿±.
Marta K.
Dotrwa³am do koñca, ale chyba tylko dlatego by byæ lepsz± od poprzedników :P
Ale zgadzam siê z nimi w 100%. Nieprzemy¶lane pytania (dodatkowo stylistycznie na poziomie podstawówki), brak mo¿liwo¶ci zaznaczenia wiêcej ni¿ jednej odpowiedzi, ankieta niespójna.
Owka
Tragedia.

Ca³kowicie mogê siê podpisaæ pod postem Marchewy, z t± ró¿nic±, ¿e ja nie dotrwa³am do koñca. A naprawdê da siê zrobiæ sensown± ankietê na temat "RR" (¶wie¿y dowód w Karczmie), trzeba tylko po¶wiêciæ minimum czasu na zapoznanie siê z przedmiotem, który chce siê badaæ.

Jaki w³a¶ciwie zwi±zek ma ta ankieta z tematem "pracy naukowej po¶wiêconej ¿yciu kobiet w ¶redniowieczu w XIV-XV wieku"? Promotor rzuci³ has³o, ¿e przyda³aby siê jaka¶ ankieta?

Spróbuj j± wobec tego powi±zaæ z tematem tej pracy - zapytaj o obecno¶æ i odsetek kobiet w grupach rekonstrukcyjnych, pe³nione przez nie funkcje - z tego mo¿e wyj¶æ co¶ ciekawego.
Nie bardzo widzê, co pytania typu "czy wiesz, co to RR?" mog± wnie¶æ do takiej pracy (poza obra¿eniem inteligencji potencjalnych respondentów).

Kemot
dotrwa³em do koñca...
ale szczerze, "¿ycie kobiet w ¶redniowieczu" a ankieta dla bractw rycerskich?
nie widzê zwi±zku, jedno to historia, a drugie rekreacja...
chyba, ¿e nie mam racji...
Lady Draconia
Dobrnê³am do koñca i wype³ni³am, choæ chwilami nie by³o ³atwo (te pytania co chcê zmieniæ w odtwórstwie...xDD)
Podobnie jak Kemot, s³abo widzê powi±zanie pomiêdzy pytaniami zawartymi w ankiecie, a tematyk± Twej pracy, no ale...
I jedno pytanie pojawia siê tam dwa razy... Chyba ¿e to mnie siê w oczach podwoi³o od nadmiaru godzin spêdzonych przy kompie ;p
Powodzenia w pisaniu.
A.
Micha³ h. ¦winka
witam wszystkich serdecznie
mam tak± do¶æ nietypow± chyba dla Was ankietê, albowiem skierowana jest do Sprzedawców, a nie Kupuj±cych
koñczê w³a¶nie studia na kierunku zarz±dzanie i piszê pracê magistersk± o sektorze odtwórstwa historycznego
analizujê go metod± piêciu si³ Portera i w zwi±zku z tym potrzebujê odpowiedzi na kilka pytañ..
proszê o odpowiedzi od wszystkich, którzy zajmuj± siê produkcj± i sprzeda¿± wszelkich elementów rekonstrukcji
innym U¿ytkownikom forum by³bym wdziêczny za podes³anie ankiety swoim Sprzedawcom, gdy¿ sam nie jestem w stanie ogarn±æ tego wszystkiego - sam spis Bagrita ma 300 rzemie¶lników, a ¶redniowiecze nie jest jedynym okresem...

wrzucam tutaj link do ankiety w wersji DOC: ANKIETA
w celu pobrania i odes³ania na maila: fiederhorf@wp.pl

Moderatorom bêdê wdziêczny za podklejenie tego posta w widocznym miejscu, szukam dostêpu do jak najwiêkszej liczby respondentów..

NO I PO WSZYSTKIM - DZIÊKUJÊ
Duinhir
Cze¶æ wszystkim. Piszê pracê magistersk± na temat samooceny osób nale¿±cych do bractw i ruchu rycerskiego. Na Grunwaldzie czê¶æ z Was mia³a okazjê mnie poznaæ jak zamêcza³em was na wartach moimi ankietami ;) Oczywi¶cie tylko gar¶æ osób uda³o mi siê z³apaæ, dlatego teraz oficjalnie proszê wszystkich, którzy chcieliby mi pomóc w wype³nieniu ankiet. Wyniki bêdê umieszcza³ w tym temacie. W przeci±gu roku dowiecie siê dlaczego ludzie wstêpuj± do bractw, zmieniaj± siê na lepsze gorsze dziêki temu; staj± siê bardziej otwarci i towarzyscy, ale i agresywni i niebezpieczni. Ogólnie bardzo du¿o fajnych informacji mo¿na bêdzie wyci±gn±æ.

Co do samej ankiety od razu rozwiewam w±tpliwo¶ci. To, ¿e s± pytania o szko³ê, nie oznacza, ¿e to jest dla uczniów. Równie dobrze mo¿e to wype³niæ 90 latek. Chodzi tylko o sens i zachowanie siê w danej sytuacji (czyli postawienie siê w takiej sytuacji), równie dobrze mog³y byæ pytania z fabu³± fantasy, ale szko³a jest najbardziej uniwersalna, bo jak mniemam ka¿dy do niej chodzi³ kiedy¶ tam.

Pliki wype³niamy w kolejno¶ci od 1 do 6. Otwieramy je w s³awetnym Paint-cie, zapisujemy i odsy³amy mi na adres: greatduinhir@tlen.pl

Dziêkuje wszystkim za pomoc, którzy po¶wiêcili te 10 minut i przyczynili siê do badañ na NASZ temat, czyli ruchu rycerskiego smile.gif

Pozdrawiam,
Adam ¦wis³owski z Gdañska.

LINK DO ANKIET --> http://www.filesonic.com/file/1489147514/Ankiety.rar

£ukasz P
Zrób ankietê elektroniczn±. Do¶wiadczenie uczy, ¿e znajduj± one tu spory odzew. W takiej formie niewiele osób j± wype³ni.
Duinhir
Nie wiem jak zrobiæ elektroniczn± w taki sposób aby zawrzeæ wszystko to co jest w linku. Wyniki ogólne nic mi nie dadz±, najwa¿niejsze s± wyniki indywidualne ka¿dej osoby.
Mathaus
Poszukaj w google stron z ankietami, mo¿e która¶ wersja spe³ni Twoje wymagania -

http://www.mysurveylab.com/

http://www.ankiety-online.pl

http://moje-ankiety.pl/

itd.

Oczywi¶cie czasem siê nie da...
Duinhir
Witam. Piszê pracê magistersk± na temat samooceny osób nale¿±cych do bractw i ruchu rycerskiego. Ankieta w formie elektronicznej znajduje siê pod tym linkiem: http://www.ebadania.pl/4815b6a715e612c6

Wyniki opublikujê w czerwcu przysz³ego roku. Bêd± one o tyle ciekawe i pomocne, gdy¿ pozwol± dostrzec jak bardzo cz³owiek mo¿e ulec zmianie, zw³aszcza osoby m³ode, które nie do koñca wiedz± po co przychodz± do bractw rycerskich.

Dziêkujê wszystkim, którzy przyczyni± siê do nauki, oraz w jaki¶ sposób jest to promocja naszego hobby po opublikowaniu danych.

Pozdrawiam.
Emerytowany rycerz Adam ;)
Rafa³ Pr±dzyñski
Jestem oburzony ze wzglêdów zawodowych tak± forma podania ankiety - nie wiem czy teraz nie ucz± etyki zawodowej bo ¿e nie ucz± budowania kapeterii to widaæ w sposób obsceniczny.
Duinhir
Czym wiêc zawini³em Panie Rafale ?
Rafa³ Pr±dzyñski
Ka¿dy szanuj±cy siê cz³owiek widz±c jak pytania znienacka otwieraj± siê jedno za drugi przy drugim wywala ca³o¶æ do kosza - zw³aszcza je¶li od pierwszego podaje dane osobiste.

ani to eleganckie ani m±dre ani etyczne
Lady Draconia
Mam pytanie dotycz±ce tej ankiety.
Co z pytaniem nr 6? Trzeba tam zaznaczaæ w skali 0-10, co zrobi³am (zgodnie z zaleceniem) a jednak ankieta nie "puszcza" dalej. Ca³y czas wy¶wietla siê komunikat o skali. Nawet sobie zaznaczy³am ca³o¶æ, by zobaczyæ czy nie muszê tam jeszcze czego¶ dopisywaæ, ale... Nic takiego nie by³o. Jak rozwi±zaæ ten ma³y, techniczny problem?

Pozdrawiam
A.
Duinhir
Witam.

Lady Draconia jako, ¿e pierwszy raz robiê ankietê elektroniczn± te¿ jeszcze wszystkiego nie wiem, ale ju¿ zauwa¿y³em ten b³±d. System nie rozpoznaje cyfry 0 i j± odrzuca. Zaraz to naprawiê. Dziêki za informacjê.

Edit. Ju¿ naprawione. Niestety mechanizm jest niedoskona³y. Nie mo¿na wybraæ zera jako warto¶ci. Zmieni³em ju¿ instrukcjê, ¿e wybór bêdzie od 1 do 10. Trochê to uprzykrza ¿ycie, ale sobie poradzê. Jeszcze raz dziêkujê za zwrócenie na to uwagi.

Panie Rafale od nikogo nie proszê danych osobistych. Ankieta jest anonimowa. Podanie p³ci, daty urodzenia oraz wykszta³cenia s³u¿y pomiarom demograficznym. Nadal nie rozumiem o co Panu chodzi.
Iulianus
te¿ zaci±³em sie na 6 pytaniu :/
Lady Draconia
Dobra, tym razem przebrnê³am!:)
¯yczê powodzenia w pisaniu pracy.
Rafa³ Pr±dzyñski
chodzi mi o to ¿e nie poda³ bym p³ci, daty urodzenia itd. itp. nie widz±c dalszych pytañ. I nie dziwiê siê ¿e s± tacy co podaj± (m³odo¶æ i naiwna wiara w system maj± swoje prawa). Dziwiê siê ¿e s± tacy którzy w ten sposób tego typu ankietê i do tego typu celów formu³uj±.

A potem wynik wyborczy w 20 procentach siê nie pokrywa.

To jest nie powa¿ne potraktowanie respondenta które wrêcz namawia go do wzajemno¶ci.
Viator
Oj tam, oj tam smile.gif

Ja z kolei zwróci³bym uwagê ¿e odpowiedzi tylko a lub b na tak szczegó³owe pytania zmuszaj± w 50% przypadków do zaznaczenia odpowiedzi losowo poniewa¿ albo obie s± prawdziwe (np. najchêtniej spêdza³bym czas obserwuj±c przyrodê i graj±c na instrumencie), albo obie b³êdne lub niemo¿liwe do wyobra¿enia sobie (np. prezent dostajê od osoby mi bliskiej dlatego ¿e ona mnie lubi, a nie dlatego ¿e ma akurat du¿o pieniêdzy albo ¿e na niego zas³u¿y³em!).

Z kolei "warto¶ci" w tabeli nie wszystkie s± jednoznaczne, na wiêkszo¶æ mogê odpowiedzieæ i tak i nie, np. ¿yczliwo¶æ czy dobroæ - sam staram siê j± okazywaæ (b. wa¿na) ale w spotkaniu z kim¶ drugim jest dla mnie nieistotna (nie oczekujê jej). Albo kszta³tno¶æ postaci czy uroda - od siebie jej przecie¿ nie oczekujê, ale u mojej ¿ony czy u kobiet, które spotykam, nie mogê powiedzieæ ¿e jest zupe³nie niewa¿na smile.gif I tak dalej.

Generalnie mam nieodparte wra¿enie ¿e ankieta wcale nie bada statystyki odpowiedzi na konkretne pytania, tylko sprawdza spoisto¶æ ¶wiatopogl±du ankietowanego i jego wewnetrzn± niesprzeczno¶æ (wiêkszo¶æ pytañ - a zapewne wszystkie - s± zdublowane, a tylko sformu³owane tak, ¿eby to zamaskowaæ).

Pozdrawiam...
Duinhir
Witam.

Panie Rafale, je¶li nawet kto¶ poda p³eæ, datê itp. i nie ukoñczy ankiety to i tak wynik tego siê nie zapisuje. Dlatego te¿ aby wyniki do mnie dosz³y nale¿y wype³niæ j± ca³±, w ka¿dej chwili z mo¿liwo¶ci± rezygnacji. Jeszcze raz powtarzam, to s± tylko dane demograficzne, które nie ujawniaj± nikogo.

Jedyne co zmieniê, a na co zwróci³a mi uwagê jedna z osób, to to, ¿e nie potrzebna mi ca³a data urodzin, tylko rok. Ma racjê, zrobi³em to z rozbiegu nie zastanawiaj±c siê.

Viatorze, sam ubolewam nad wygl±dem tej ankiety, ale to s± ¶cis³e wytyczne od mojego promotora. Poza tym nie s± do koñca takie nieprzemy¶lane, poniewa¿ opieraj± siê na ksi±¿kach i ¼ród³ach naukowych, które s± po¶wiêcone stricte badaniom ankietowym. Mo¿e na pierwszy rzut wydaje siê to nieudolnie skonstruowan± ankiet±, jednak¿e po d³u¿szej analizie ma ona sens. Jak skoñczê zbieraæ ankiety, to podam ¼ród³a, na których siê opiera³em i co tak na prawdê badaj± tego typu skonstruowane ankiety. Nie mogê tego podaæ teraz, poniewa¿ ukierunkowa³bym odpowiedzi niektórych osób.

Pozdrawiam.
Viator
Oczywi¶cie, jasne. Niepotrzebnie nawet pisa³em moj± sugestiê powy¿ej.
Zreszt±, niedawno moja ¿ona przeprowadza³a do pracy przej¶ciowej specjalizacyjnej ankiete w¶ród pacjentów i pytania zasugerowane przez pania profesor nie bardzo dawa³y podstawê do opracowania jakichkolwiek wyników - trzeba siê by³o nagimnastykowaæ. Promotor ma zawsze racjê! smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.