Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: *Ankiety zwi±zane z Rekonstrukcj± (temat zbiorczy)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Stron: 1, 2, 3
Duinhir
Przypominam o ankiecie: http://www.ebadania.pl/4815b6a715e612c6

Wspomó¿cie Waszmo¶ciowie i Wy piêkne Damy. Rycerze i pacho³kowie, szlachta i mieszczañstwo. Niech ka¿dy zajrzy i pomo¿e w s³usznej sprawie. Bo kto wie, kiedy to Wam przyjdzie o pomoc prosiæ ;)

Dziêkujê wszystkim za uwagê.
Patryk Ko³odziej
Dzieñ dobry

Poni¿sza ankieta jest przeprowadzona w ramach projektu moja firma w "mojej gminie".
Jest to firma fikcyjna a mianowicie zak³ad p³atnerski. Proszê o szczere wype³nienie ankiety gdy¿ pomimo, ¿e to tylko projekt fikcyjny nie wykluczam w przysz³o¶ci otwarcia takiego zak³adu i wiele zale¿y miêdzy innymi od tej ankiety.

http://webankieta.pl/ankiety/woc3aojgm52o

Z góry uprzejmie dziêkujê wszystkim uczestnikom ankiety za po¶wiêcenie swojego czasu.
Owka
Przyda³aby siê mo¿liwo¶æ wyboru wiêcej ni¿ jednej odpowiedzi w pytaniach typu:
CYTAT
3. Jakimi kryteriami kieruje siê Pan/i przy dokonywaniu zakupu broni, zbroi?
Cen±
Zgodno¶ci± historyczn±
Mark±
Wygl±dem
Jako¶ci±

Lady Draconia
Wype³nione.
Lutobor ze Swarska
Zrobione.
Patryk Ko³odziej
Bardzo dziêkujê wszystkim którzy wype³nili ankietê i zapraszam wszystkich którzy tego jeszcze nie zrobili. Zajmie to tylko chwilê a bêdzie bardzo pomocne.
Patryk Ko³odziej
Ankieta koñczy siê za kilka godzin wiêc proszê aby ci którzy aktualnie s± na forum i nie wype³nili jej jeszcze zrobili to teraz.

http://webankieta.pl/ankiety/woc3aojgm52o
Janettee
Witam,
W ramach mniejszego projektu zajmuje siê diagnoz± motywacji osób,
przystêpuj±cych do grup zajmuj±cych siê odtwórstwem.

Bêdê Wam bardzo wdziêczny za udzielenie odpowiedzi na kilka pytañ
(konkretnie 7, nie licz±c metryki)

Wyniki s± anonimowe, jako autor nie mam dostêpu do ¿adnych danych
mog±cych zidentyfikowaæ uczestnika, a same podsumowanie prezentowane
bêdzie wy³±cznie w postaci zbiorczych statystyk.

Wype³nienie ca³o¶ci zajmie ok. 4 minut, wiêc jeszcze raz bardzo proszê o
po¶wiêcenie chwili i klikniêcie w ankietê smile.gif Bêdê bardzo wdziêczny

http://moje-ankiety.pl/respond-16865/sec-hwQoSLvb.html

pozdrawiam
Jaros³aw Eldar Grobelny
mail: eldar[ at ]kruki.org

ps. ankieta jest skierowana do panów zajmuj±cych siê odtwórstwem wczesnego ¶redniowiecza - Panie wybacz±, takie za³o¿enia
próby badawczej ;)
Janettee
Witam,
Na wstêpie dziêkujê osobom, które wype³ni³y ankietê ;)
Chcia³bym równie¿ ponowiæ pro¶bê o udzia³. Odpowied¼ z strony u¿ytkowników Freha by³a bardzo szybka, ale niestety w próbie brakuje jeszcze wielu g³osów, przede wszystkim ze strony Panów.
Zatem, je¿eli kto¶ jeszcze chcia³by klikn±æ w link i po¶wiêciæ 4 i pó³ minuty bêdê bardzo wdziêczny ;)

pozdrawiam
Jarek Eldar Grobelny
Vistos
w pytaniu "4. Od ilu lat nale¿ysz do swojej grupy?"
nie da siê wpisaæ 0. co mam zrobiæ jak nale¿ê od 3 miesiêcy???

pozdrawiam
Vistos
siostrzyczka
Witam,

Specjalna pro¶ba do cz³onków RR o pomoc w napisaniu pracy magisterskiej i wype³nienie ankiety - jest krótka i ³atwa ;)

wype³nione ankiety bardzo proszê odsy³aæ na adres:
siossstrzyczka@gazeta.pl
Lady Draconia
Posz³o na maila. ¯yczê powodzenia w pisaniu pracy:)

LD
siostrzyczka
dziêki. wskazówka - plik nie zawiera checkboxów, wiêc mo¿na wybrane odpowiedzi po prostu podkre¶laæ

smile.gif
Teyrnon
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23...mp;#entry321166 tutaj znajduje sie temat po¶wiêcony ankietom smile.gif O ile s± to ankiety internetowe to ludzie chêtnie je wype³niaj±. Radzi³bym pój¶æ w tê storne smile.gif
m_q
No i tradycyjnie siê doczepiê o ramy czasowe owego "Ruchu Rycerskiego".|

bigsmile2.gif

Czy wiking to "Ruch Rycerski"? A czy "rycerz spod kresowych stanic" te¿?
Tarja
Szanowni pañstwo,
jestem studentk± I roku studiów magisterskich Informacja naukowa i bibliotekoznawstwo na Uniwersytecie ¦l±skiem. Piszê pracê magistersk± na temat "Ksi±¿ka rêkopi¶mienna jako ¼ród³o wiedzy dla ruchu rekonstruktorskiego". Jedn± z metod badawczych jest badanie kwestionariuszowe w postaci anonimowych ankiet.
Dane dotycz±ce grup rekonstruktorskich zostan± zebrane w tabeli przedstawiaj±cej ruch odtwórczy w Polsce w 2012 roku.
Bardzo wa¿ne s± dla mnie wiarygodne i wyczerpuj±ce odpowiedzi, dlatego proszê o dok³adne wype³nienie ankiety.
http://moje-ankiety.pl/respond-21176.html
Bardzo proszê o przekazanie ankiety równie¿ znajomym i innym cz³onkom bractwa, zainteresowanym ruchem odtwórstwa historycznego.
Z powa¿aniem
Katarzyna Nawrat
Lady Draconia
Witam.
Zastanawia mnie jedna rzecz w tej ankiecie... Podanie strony www jest tu obowi±zkowe. Je¶li siê próbuje to pomin±æ, ankieta nie "puszcza" dalej. Dlaczego? A je¶li, za³ó¿my... grupa nie posiada swojej strony www? Lub te¿ nie chce jej udostêpniaæ?
Mo¿na to jako¶ zmieniæ/pomin±æ w ankiecie?
Wiem, czepiam siê, ale taka ju¿ moja natura, lubiê wiedzieæ smile.gif

Pozdrawiam

A.
Dawid DeCha
CYTAT(Lady Draconia @ 19:30 08.04.2012) *
Witam.
Zastanawia mnie jedna rzecz w tej ankiecie... Podanie strony www jest tu obowi±zkowe. Je¶li siê próbuje to pomin±æ, ankieta nie "puszcza" dalej. Dlaczego? A je¶li, za³ó¿my... grupa nie posiada swojej strony www? Lub te¿ nie chce jej udostêpniaæ?
Mo¿na to jako¶ zmieniæ/pomin±æ w ankiecie?
Wiem, czepiam siê, ale taka ju¿ moja natura, lubiê wiedzieæ smile.gif

Pozdrawiam

A.

A spróbuj mo¿e wpisaæ "brak" mi posz³o dalej:P Pozdrawiam
Lady Draconia
CYTAT
A spróbuj mo¿e wpisaæ "brak" mi posz³o dalej:P Pozdrawiam

Dziêki za pomoc smile.gif

Ankieta wype³niona. Powodzenia w pisaniu pracy:)

Tarja
Witam ponownie.

Przepraszam za k³opot, proszê po prostu wpisywaæ "brak" i przechodziæ dalej.

Pozdrawiam i dziêkujê za wype³nienie ankiety
Ravena
Witam,

jestem studentk± kulturoznawstwa na UMK w Toruniu oraz cz³onkini± bractwa Grodu Foluszek na poj. brodnickim, którego za³o¿ycielem jest Jan Majewski lub bardziej Wam znany jako Janko z Majewa.

Piszê pracê o wspó³czesnym folklorze w bractwach rycerskich, st±d te¿ mój post (je¶li w z³ym miejscu, z góry przepraszam).

Przeprowadzi³am ju¿ wywiad ¶rodowiskowy w niektórych bractwach w woj. kujawsko – pomorskim, jednak nie chcia³abym zawê¿aæ swoich obserwacji tylko do tego regionu, ciekawa jestem tak¿e Waszych opinii, cz³onków bractw z ca³ej Polski.

Ciekawi mnie, jak u Was wygl±daj± treningi, czy takowe w ogóle s±, czy chodzicie na si³owniê. Dalej, jak wygl±da kwestia noszenia strojów historycznych (czy dopuszczalne jest noszenie zegarków, bi¿uterii itp.), czy tatuujecie siê (wa¿ne tylko wtedy, je¶li ma to zwi±zek z bractwem). Czy przy pojedynkach wykorzystujecie jakie¶ techniki walki?
Czy organizujecie p³atne pokazy rycerskie? Ile zazwyczaj liczycie sobie za taki pokaz?
Czy mo¿na Was wynajmowaæ na imprezy okoliczno¶ciowe, np. urodziny, ¶luby?
Czy posiadacie swój slogan, okrzyki, powiedzonka i tym samym, czy znacie jakie¶ historie, legendy, które opowiadacie sobie przy okazji spotkañ b±d¼ te¿, które s³yszeli¶cie na turniejach? Je¶li tak, to prosi³abym o przybli¿enie ich tre¶ci i w jakich okoliczno¶ciach zosta³y us³yszane.
Czy organizujecie zabawy plebejskie b±d¼ te¿ turnieje, podczas których publika mo¿e braæ czynny udzia³ w wydarzeniu? I jakie s± to konkursy.
Czy posiadacie swoje obrzêdy, rytua³y, obchodzicie w jaki¶ szczególny sposób dany dzieñ?
Jak wygl±da proces rekrutacji nowych cz³onków do bractwa, trzeba przej¶æ jakie¶ 'testy'? Je¶li tak, to oczywi¶cie jakie.

Bêdê bardzo wdziêczna za udzielenie choæby najmniejszych informacji.

Pozdrawiam,
Aleksandra
Adsumus
CYTAT
Czy przy pojedynkach wykorzystujecie jakie¶ techniki walki?

?

CYTAT
Dalej, jak wygl±da kwestia noszenia strojów historycznych (czy dopuszczalne jest noszenie zegarków, bi¿uterii itp.)

?

Te dwa pytanie uwa¿am, za wysoko nieprzymy¶lane.

CYTAT
Czy organizujecie p³atne pokazy rycerskie? Ile zazwyczaj liczycie sobie za taki pokaz?

Tak. Cena zale¿y od tego, czego siê od nas oczekuje, ile osób bierze udzia³, dojazd itp. Raczej wiêcej ni¿ mniej.

Reszta pytañ, brzmi jakby¶ pisa³a pracê na temat: Sekta, a bractwo rycerskie- podobieñstwa i ró¿nice....Mo¿na by³o je zadaæ z 10 lat temu, teraz to pewnie chêtnie odpowiedz± turbo 14 latkowie.
Ravena
Dziêkujê za odpowied¼.
Pytania s± jak najbardziej przemy¶lane, inaczej nie zamieszcza³abym ich na forum smile.gif
Definicja s³owa 'folklor' mówi sama za siebie, radzê siê z ni± zapoznaæ.
Mo¿e lekkie sprostowanie:
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e aby uatrakcyjniæ swoje pokazy, czê¶æ bractw wykorzystuje ró¿ne sztuki walki, oczywi¶cie ich fragmenty, st±d te¿ moje pytanie, czy s± one przemy¶lane, czy raczej spontaniczne.
Co do ubioru i bi¿uterii, nie wszystkie bractwa s± konserwatywne, dopuszczalne jest noszenie zegarków, czy innych ozdób nie wzorowanych na czasach ¶redniowiecza.
Stawione znaki zapytania w niczym nie pomagaj±.
Je¿eli swoj± przynale¿no¶æ do bractwa traktujesz jako przynale¿no¶æ do sekty, to nie bêdziemy sobie w stanie pomóc nawzajem. Folklor odznacza siê pewnymi znakami szczególnymi, dlatego te¿ o takowe pytam.
Pozdrawiam.
jasmin
CYTAT(Ravena @ 10:27 07.05.2012) *
Witam,
witam
jestem studentk± kulturoznawstwa na UMK w Toruniu oraz cz³onkini± bractwa Grodu Foluszek na poj. brodnickim, którego za³o¿ycielem jest Jan Majewski lub bardziej Wam znany jako Janko z Majewa.

Piszê pracê o wspó³czesnym folklorze w bractwach rycerskich, st±d te¿ mój post (je¶li w z³ym miejscu, z góry przepraszam).
mamy taki dzia³ po¶wiêcony ankietom, ale pewnie zaraz moderator zrobi tu porz±deczek
Przeprowadzi³am ju¿ wywiad ¶rodowiskowy w niektórych bractwach w woj. kujawsko – pomorskim, jednak nie chcia³abym zawê¿aæ swoich obserwacji tylko do tego regionu, ciekawa jestem tak¿e Waszych opinii, cz³onków bractw z ca³ej Polski.

Ciekawi mnie, jak u Was wygl±daj± treningi, czy takowe w ogóle s±,
treningi wygl±daj± ³adnie; takowe s±;
czy chodzicie na si³owniê.
tak
Dalej, jak wygl±da kwestia noszenia strojów historycznych
noszenie strojów historycznych zgodna z wymaganiami organizatora imprezy; w zyciu prywatnym tylko czapka i rekawiczki, bo s± ciep³e;
(czy dopuszczalne jest noszenie zegarków, bi¿uterii itp.),
kolega raz nosi³ klepsydrê na rêku; nie znam siê ale powiem, ¿e koledzy robi±cy rekonstrukcjê '39 czerwonoarmistów maj± za punkt honoru mieæ wiêcej ni¿ 5 zegarków
czy tatuujecie siê (wa¿ne tylko wtedy, je¶li ma to zwi±zek z bractwem).
latem henn± na promenadzie w Ustce
jakie¶ tak
Czy organizujecie p³atne pokazy rycerskie?
tak
Ile zazwyczaj liczycie sobie za taki pokaz?
sqrt(wprost proporcjonalnie do wymagañ)
Czy mo¿na Was wynajmowaæ na imprezy okoliczno¶ciowe, np. urodziny, ¶luby?
nad tym siê nie zastanawia³em
Czy posiadacie swój slogan, okrzyki, powiedzonka
tak
i tym samym, czy znacie jakie¶ historie, legendy, które opowiadacie sobie przy okazji spotkañ
tak, przy wy¿szym ognisku siê opowiada, przy ni¿szym s³ucha:D
b±d¼ te¿, które s³yszeli¶cie na turniejach?
tak
Je¶li tak, to prosi³abym o przybli¿enie ich tre¶ci i w jakich okoliczno¶ciach zosta³y us³yszane.
no teraz to z grubej rury by³o
Czy organizujecie zabawy plebejskie
czêsto
b±d¼ te¿ turnieje,
tak
podczas których publika mo¿e braæ czynny udzia³ w wydarzeniu?
tak
I jakie s± to konkursy.
konkursy sprawno¶ciowe, zrêczno¶ciowe oraz szybko¶ciowe
Czy posiadacie swoje obrzêdy, rytua³y,
tak
obchodzicie w jaki¶ szczególny sposób dany dzieñ?
tak
Jak wygl±da proces rekrutacji nowych cz³onków do bractwa,
sprawnie
trzeba przej¶æ jakie¶ 'testy'?
tak
Je¶li tak, to oczywi¶cie jakie.
test inteligencji oraz inteligencji emocjonalnej, test konta bankowego i innych zasobów; test rozwoju psychofizycznego, test wieku,
Bêdê bardzo wdziêczna za udzielenie choæby najmniejszych informacji.
Ale¿ nie ma sprawy, zrobi³em to z nieopisan± przyjemno¶ci±
Pozdrawiam,
Aleksandra

Adsumus, odpisz ³adnie kole¿ance bez wnikania. Studentkom trzeba pomagaæ:D
Indar
Przenios³em do w³a¶ciwego tematu.
Ravena
Dziêkujê za odpowiedzi i wsparcie studentki, jak równie¿ za przeniesienie postu w odpowiednie miejsce smile.gif
Adsumus
CYTAT
Je¿eli swoj± przynale¿no¶æ do bractwa traktujesz jako przynale¿no¶æ do sekty, to nie bêdziemy sobie w stanie pomóc nawzajem

LOL.
Podobno kokokokoeruospoko to folklor. No to wtedy ja nie uczestnicze w takim folklorze.
Fajnie, ¿e pozna³a¶ na studiach "naukow±" definicjê s³owa folklor i to zmieni³o Twoje podej¶cie do ¿ycia, ja sobie bzdurami za¶miecaæ g³owy nie mam zamiaru. Piszê jak to widzê moim ma³o kulturoznawczym wzrokiem.

Pytanie o jakie¶ rytua³y, tatua¿e, okrzyki, inicjacjê?? WTF? Sekciarski folklor. Potem powstaj± w gazetach super artyku³y oparte na takich niedorobionych pseudoankietach i pytaniach...
Kto¶ Ci zatwierdzi³ tê ankietê na studiach?

Noszenie zegarka do stroju??????

A i grupy rekonstrukcji historycznej to nie zawsze bractwa. Radzê wychyliæ g³owê poza swoj± gminê.

Adsumus out!
Ravena
Ka¿dego interesuje co innego. Twoje posty w niczym nie pomagaj±, wiêc podziêkujê ju¿ za Twoje opinie. I nie nakrêcaj siê, trochê wiêcej luzu, nie widzisz sensu w pytaniach, to okey, masz do tego prawo, wiêc mo¿esz sobie odpu¶ciæ.
Rytua³y, okrzyki, proces inicjacji, to w³a¶nie folklor, czy komu¶ siê to podoba, czy nie, a artyku³y w gazetach, to najczê¶ciej legendy miejskie, które nie s± oparte na pseudoankietach.
Poza tym, ten post, to nie jest ankieta, a zbiór pytañ, które maj± potwierdziæ lub nie istnienie folkloru w grupach rekonstrukcyjnych, tu bractwa rycerskie.
Szkoda, ¿e uwa¿asz swoje cz³onkostwo w bractwie za "stek bzdur", ale to ju¿ samemu trzeba przemy¶leæ smile.gif
Co do kokokoeurospoko, podzielam, te¿ bym nie chcia³a uczestniczyæ w takim folklorze ;p
Pozdrawiam

brat Bule
Wywiad na forum nie jest dobrym pomys³em, lepszym s± ankiety.

Ravena, problemem jest to, ¿e 99% ankiet dotyczy bractw, a takich jest coraz mniej (nie mówiê, ¿e ich w ogóle nie ma, ale ¿e ta forma odtwórstwa zaczyna powoli dogasaæ, choæ nadal stanowi du¿y procent XIII-XV wiecznych grup). Ca³y ruch rekonstruktorski dzieli siê na wieki, czyli masz ludzi bawi±cych siê w antyku - rzymianie, celtowi itp (czy to jest bractwo rycerskie?), a¿ po ludzi odtwarzaj±cych pierwsz± po³owê XX wieku (to te¿ ma siê nijak z bractwami rycerskimi). Prócz tego, masz projekty (np taki jak nasz robi±cy koczowników - co te¿ ma siê nijak z bractwem), osoby je¿d¿±ce wraz z grup± znajomych, pojedyncze osoby, dru¿yny ³ucznicze, mo¿na tak wymieniaæ bez liku.

Dlatego okre¶lenie "bractwo rycerskie" w rekonstrukcji, jest okre¶leniem bardzo ogólnikowym i nie precyzyjnym.
Napisz proszê co przez t± nazwê rozumiesz, wtedy osoby które mog± siê zainteresowaæ Twoimi pytaniami i bêd± w puli, któr± okre¶li³a¶ bêd± mog³y siê wypowiedzieæ. Bo fakt to co teraz przedstawi³a¶ jest na zasadzie wywiadu i daje mo¿liwo¶æ bardzo du¿ej interpretacji wypowiedzi, a nie konkretnych pytañ.

Poka¿e Ci przyk³ad, bêdê odpowiada³ jako rodzic XXI wieku. Bo pytania moga dotyczyæ ka¿dego de fakto okresu, s± tak skonstruowana i ogólnikowe. Wiêc nie dziw siê, ¿e ludzie tak na nie reaguj±.

CYTAT
Ciekawi mnie, jak u Was wygl±daj± treningi, czy takowe w ogóle s±, czy chodzicie na si³owniê.

Przebieram siê w dres, bieg i chodzê na si³ownie.

CYTAT
Dalej, jak wygl±da kwestia noszenia strojów historycznych (czy dopuszczalne jest noszenie zegarków, bi¿uterii itp.), czy tatuujecie siê (wa¿ne tylko wtedy, je¶li ma to zwi±zek z bractwem).

Noszê spodnie, krótk± koszulkê zazwyczaj z jakim¶ logo. Noszê komórkê bo tam mam zegarek oraz obr±czkê.
Ka¿dy tatua¿ jest wa¿ny.

CYTAT

Jako cz³owiek XXI wieku, nie u¿ywam ¿adnych technik podczas pojedynków, poniewa¿ pojedynki na terenie RP s± zabronione.

Itp, itd...

Mo¿e zamiast takich pytañ stwórz przemy¶lan± ankietê( np tutaj http://www.wbadanie.pl/?gclid=CJKah7WU7q8CFYXP3wodBhT5wQ ), która u³atwi nam jak i Tobie pracê. Pytania powinny byæ dok³adnie sprecyzowane (kto ma uzupe³niæ docelowo ankiete, poszczególnych charakterystycznych zachowañ podczas imprez i w ¿yciu, czy te¿ inne pytania dotycz±ce "folkoru").

Przyk³ad:

Co rozumiesz przez pojêcie "bractwo rycerskie":

- to nic innego jak pewne stowarzyszenie ludzi ? kobiet oraz mê¿czyzn, którzy to fascynuj± siê rycerstwem.
- nieformalna grupa bliskich znajomych maj±ca na celu u³atwienie przemieszczania siê oraz korespondencji z organizatorami imprez
- stowarzyszenie lub projekt maj±cy na celu odtworzenie aspektów ¿ycia w ¶redniowieczu
- inne (napisz jakie)

Czy nale¿ysz do bractwa:
-tak
-nie

Jaki okres odtwarzasz:

- okres kamienia ³upanego
-...
-...
- drug± wojnê ¶wiatow±

Kogo odtwarzasz lub z jakiego statusu spo³ecznego rekonstruujesz strój.
- ...

Napisz to konkretnie i przy³ó¿ siê, bo to co w tej chwili zrobi³a¶, wygl±da tak olewczo jak by to pisa³ uczeñ czwartej klasy i po prostu obra¿a nas, Nasze hobby, a tym bardziej Twoj± pracê i spêdzony czas.

Pozdrawiam Baru³a i mam nadziejê wype³niæ w koñcu jak±¶ ciekaw± i satysfakcjonuj±c± ankietê (tym bardziej, ¿e sama jeste¶ cz³onkiem bractwa, wiêc powinna¶ siê do tego solidniej przy³o¿yæ).
Chaitivel
Odnios³am wra¿enie, ¿e kole¿anka bardziej sk³ania siê do badania jako¶ciowego spo³eczno¶ci rekonstruktorów, s±dz±c z puli pytañ i rezygnacji z formy ankiety.
Bo w takim przypadku ankiety siê nie sprawdzaj± - trzepanie "ilo¶ciówki" jest bez sensu. Tu najlepiej by by³o przeprowadziæ kilka d³u¿szych wywiadów z wyselekcjonowanymi odtwórcami, z którymi autorka próbuje siê wstêpnie zapoznaæ na forum.
Najlepiej wiêc pisaæ PW, je¶li naprawdê chcecie jej pomóc.
Ravena
Dziêkujê za zrozumienie Chaitivel, w³a¶nie o to mi chodzi³o smile.gif
W takim razie mo¿e i ja bêdê zadawaæ pytania w PW.
Jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam.
Borg
Jak bêdziesz liczyæ na samozg³aszaj±cych siê respondentów, to w ¿yciu nie bêdziesz mia³a wiarygodnej próby.
Statystyczny osobnik bêdzie leniwy, wiêc siê nie zg³osi. Antypatyczny i aspo³eczny element bêd±cy drug± liczebnie grup± równie¿ siê nie zg³osi, a nawet zauwa¿y, ¿e pytania s± oderwane od realiów lub nie dadz± wiarygodnej próby.
Zostaj± chêtni do pomocy i harcerze. Niewielu. Niewiarygodni. Pewnie jeszcze zaanga¿owani ideologicznie. I mamy folklor, ¿e kokoko.
m_q
CYTAT(Ravena @ 12:54 07.05.2012) *
Ka¿dego interesuje co innego. Twoje posty w niczym nie pomagaj±, wiêc podziêkujê ju¿ za Twoje opinie. I nie nakrêcaj siê, trochê wiêcej luzu, nie widzisz sensu w pytaniach, to okey, masz do tego prawo, wiêc mo¿esz sobie odpu¶ciæ.

O ja pierdziu, ludzie, którzy siedz± w rekonstrukcji od lat a i pewnie badania nie s± im obce t³umacz± cierpliwie dziewczêciu ¿e pytania s± nieprzemy¶lane i nieadekwatne a sam zakres badania w±tpliwy a ta idzie w zaparte.

Przyk³ad? Proszê:
CYTAT
CYTAT
Z do¶wiadczenia wiem, ¿e aby uatrakcyjniæ swoje pokazy, czê¶æ bractw wykorzystuje ró¿ne sztuki walki, oczywi¶cie ich fragmenty, st±d te¿ moje pytanie, czy s± one przemy¶lane, czy raczej spontaniczne.

UWAGA, T£UMACZÊ DRUKOWANYMI:
1) Pojedynek i pokaz to nie to samo. Na przyk³ad pojedynki s± nielegalne a pokazy s± legalne. Poza tym istnieje jeszcze treningi, sparring i zawody.
2) Ka¿dy rodzaj walki (d³ugim mieczem, mieczem i tarcz±, toporem i tarcz±, rapierem, rapierem i lewakiem, szabl±) to "jaka¶ technika walki". Co wiêcej, maj± one nawet swoj± nazwê. Po angielsku nazywa siê to "Historical European Martial Arts". No chyba, ¿e panience chodzi o "kung-fu-karate" ale wtedy trzeba to jasno napisaæ.

Podsumowuj±c: niezrozumia³e i nieadekwatne do tematu badañ pytania, do tego najwyra¼niej autorka nie odrobi³a zadania domowego zarówno z tematu badañ jak i metodyki badañ a do tego cechuje j± politpoprawna arogancja ("Twoje posty w niczym nie pomagaj±, wiêc podziêkujê ju¿ za Twoje opinie." - sic!).

No ale pewnie dziewczê przeprowadzi te pseudobadania na pseudoreprezentatywnej grupie i mo¿e nawet dostanie za to dyplom kulturoznawstwa na UMK w Toruniu. Czas umieraæ.
Ravena
Szkoda, ¿e z rycersko¶ci w pseudoRycerzach nic nie pozosta³o.
Nie mniej jednak, to Dziewczêcie dosta³o to, czego chcia³o, czyli zbadanie kultury na owych forach rycerskich.
Nie ma to jak Rycerz z nazwy, przykre.
Dziêkujê za zaanga¿owanie. Sprawa zamkniêta, zosta³a przebadana kultura, czyli to, o co tak naprawdê chodzi³o. Nie omieszkam twierdziæ, ¿e materia³ bardzo intryguj±cy - i to w ci±gu jednego dnia! Brawo "Rycerze"!
A wszystkim tym, którzy ¿yczliwie potraktowali moj± pro¶bê, serdecznie dziêkujê, jaka¶ nadzieja na rycersko¶æ jednak pozostaje. smile.gif
Purvis
Adsumus i M_Q Rycerzami! lol!

Raveno ni zra¿aj siê tak od razu, mo¿e jednak kto¶ napisze na PW.
Borg
Panienko. I tu jest pies pogrzebany. Patrzysz na to forum i ogó³ cz³onków i cz³onkiñ przez pryzmat RYCERZY. Dopóki nie naucz± Was na tych ekhm studiach my¶leæ, badaæ, a nie kierowaæ siê stereotypami, bêdziemy u¿eraæ siê z pytaniami o kary cielesne w Bractwach Rycerskich (pisanych wielkimi literami).

Jak Ci zale¿y i chcesz udowodniæ, ¿e siê mylimy zarzucaj±c, ¿e jeste¶ tendencyjna, napisz na PW z rozs±dnymi, przemy¶lanymi pytaniami. Ryzykujesz tylko szczerymi odpowiedziami i ewentualnym zgnojeniem g³upoty. Jak pytania bêd± rzeczywi¶cie m±dre to i moja lepsza po³owa odpowie na nie.
matys
Witam!

Widzê, ¿e niektórych na tym forum strasznie rozpiera energia. Proponujê najpierw zrobiæ kilka wdechów i dopiero w kulturalny sposób udzielaæ odpowiedzi, a wtedy na pewno uniknie siê nieprzyjemnych sytuacji.

Skoro pytania by³y niekonkretne nie trzeba siê od razu unosiæ i zachowywaæ tak jakby to zrani³o nasz± godno¶æ, trochê wyrozumia³o¶ci i zrozumienia jeszcze nikomu nie zaszkodzi³o.

Pozdrawiam smile.gif
Nidhogg
CYTAT(matys @ 20:14 07.05.2012) *
Witam!

Widzê, ¿e niektórych na tym forum strasznie rozpiera energia. Proponujê najpierw zrobiæ kilka wdechów i dopiero w kulturalny sposób udzielaæ odpowiedzi, a wtedy na pewno uniknie siê nieprzyjemnych sytuacji.

Skoro pytania by³y niekonkretne nie trzeba siê od razu unosiæ i zachowywaæ tak jakby to zrani³o nasz± godno¶æ, trochê wyrozumia³o¶ci i zrozumienia jeszcze nikomu nie zaszkodzi³o.

Pozdrawiam smile.gif

Wyrozumia³o¶ci i zrozumienia starczy³o nam na pierwszych 50 osób z ankietami z czosnka o kulistych kszta³tach. Natomiast nie zauwa¿y³em, by kto¶ tu niekulturalnie odpowiada³. Po prostu wyja¶nili, dlaczego nie mog± sensownie odpowiedzieæ na zadane pytania i poprosili o przemy¶lenie zakresu badañ. Bardzo dobitnie wyja¶ni³ to powy¿ej Borg. Jak chcesz co¶ badaæ, to najpierw pozb±d¼ siê stereotypów i z góry za³o¿onych opinii.
Pozdrawiam, Rafa³
nul
Wielce Szanowna Pani Raveno!

W pierwszych mych s³owach pragnê z³o¿yæ wyrazy najg³êbszego ubolewania z powodu krzywdz±cych wypowiedzi, które tak mocno Pani± musia³y dotkn±æ. W ¿adnym wypadku nie mogê siê zgodziæ z twierdzeniem, jakoby impertynencja b±d¼ ignorancja rozmówcy mia³a usprawiedliwiaæ brak nale¿ytej uprzejmo¶ci, czy te¿ jakiekolwiek naruszenie wysokich standardów kultury w³a¶ciwych dla tej szczególnej formy interakcji spo³ecznej, jak± jest komunikacja interpersonalna poprzez dyskusyjne forum internetowe. Z ca³ego serca przeto proszê Pani± o wybaczenie wszelkich niefortunnych i bezpodstawnych insynuacji.

S±dzê niemniej, i¿ gwoli czê¶ciowego za¿egnania owego qui pro quo w³a¶ciwym by³oby umieszczenie w tym miejscu pewnej eksplikacji: otó¿ ¿adna z osób, które dot±d na temat Pani pro¶by siê wypowiedzia³y – nawet je¿eli zdarza siê niektórym próbowaæ swoich si³ w rekonstrukcji wybranych aspektów ¿ycia rycerskiego – rycerzem nie jest, ani te¿ (jak przypuszczam) za takowego siê nie uwa¿a.

Natomiast w zupe³no¶ci siê zgadzam z Pani±, ¿e za nieuzasadnion± polemikê moich przedmówców w du¿ej mierze odpowiada nieporozumienie co do natury fenomenów desygnowanych przez pojêcie „folklor”. Przy okazji chcia³bym zwróciæ uwagê, ¿e sk±din±d znakomity ¿art o zapoznaniu siê z jego definicj± móg³ zostaæ niezrozumiany – wszak nie ka¿dy zajmowa³ siê, tak jak Pani, krytyczn± analiz± tego pojêcia, jego genezy, ewolucji i wewnêtrznej struktury, mo¿e wiêc byæ nie¶wiadom ogromu z³o¿ono¶ci zagadnieñ zwi±zanych z problematyk± jego definiowania! Co wiêcej, obawiam siê, ¿e powszechnie utrwalona semantyka to w wiêkszo¶ci wspó³czesne wariacje rozumienia Thomsa, a poza zakresem naukowego dyskursu bywa te¿ nacechowana pejoratywnie, wiêc a¿ tak bym siê nie dziwi³, ¿e niektórzy mogli nie zdawaæ sobie sprawy, ¿e ma Pani na my¶li folklor wspó³czesny w ujêciu Burszty.

Sam osobi¶cie bardzo ¿a³ujê, ale mimo najszczerszych chêci nie jestem w stanie zbyt wiele pomóc w przeprowadzanych przez Pani± naukowych badaniach, nie nale¿ê bowiem do ¿adnego bractwa rycerskiego; nie mam te¿ ¿adnej broni, nie umiem zreszt± walczyæ i nie zamierzam siê nauczyæ – nie interesuje mnie bowiem odtwarzanie postaci ani wojskowej, ani te¿ wysoko urodzonej. Mogê powiedzieæ, ¿e przymierzam siê do odtwarzania trzynastowiecznego ¿onglera – je¶li siê Pani do czego¶ przyda taki przejaw naszego folkloru jak frazeologizm „odtwarzaæ kogo¶”.

Ale te¿ muszê siê otwarcie do czego¶ przyznaæ: niezmiernie mnie cieszy, ¿e zaszczyci³a Pani swoj± obecno¶ci± nasze skromne forum – akurat bowiem szczê¶liwym zbiegiem okoliczno¶ci przeprowadzam badania na temat wspó³czesnego folkloru w ¶rodowisku studentów kulturoznawstwa. Pozwoli Pani zatem, ¿e o¶mielê siê zadaæ kilka pytañ.

Czy zrzeszacie siê wed³ug wyznawanej religii, czy te¿ raczej wspólnego miejsca pochodzenia? Mo¿e jest jakie¶ inne kryterium?
Czy na zajêcia chodzicie w swoich oficjalnych strojach, czy te¿ wk³adacie je tylko podczas odprawiania rytua³ów (takich jak komersze i genzenmarsze)? Jak te stroje wygl±daj±? Jak± formê maj± nakrycia g³owy (dekiel, kepi, inne)? Czy barwy nosicie w formie bandy czy kokardy?
Jakie s± regu³y dotycz±ce studenckich pojedynków i w jakich okoliczno¶ciach siê one odbywaj±? Jakiej broni u¿ywacie? Czy rany i blizny w nich odniesione maj± jakie¶ specjalne znaczenie?
Ciekawi mnie te¿ proces inicjacyjny, czyli tak zwane „otrzêsiny”. Jakie formy upokorzenia stosujecie w fazie separacyjnej obrzêdu? Czy naruszana jest sfera seksualna, a je¶li tak to w jaki sposób? Na ile dotkliwa jest przemoc fizyczna? Jak w fazie integracyjnej zaznaczana jest przynale¿no¶æ do nowej spo³eczno¶ci – przez tatuowanie, skaryfikacjê, jakie¶ inne formy okaleczania?

Zapewniam o mojej g³êbokiej wdziêczno¶ci w razie gdyby zdecydowa³a siê Pani udzieliæ mi jakichkolwiek informacji. ¯yczê te¿ gor±co powodzenia w dalszym badaniu naszej kultury!

Serdecznie pozdrawiam i ³±czê wyrazy szacunku
Ania ¯uk
Poproszê Admina, ¿eby rozwa¿y³ opcjê zastosowania na Freha przycisku "lubiê to" devil.gif
vonTeschenfeld
Witam,
Jestem studentem antropologii kulturowej (etnologii), i jako temat swojej pracy licencjackiej wybra³em w³a¶nie odtwórstwo historyczne, ze szczególnym uwzglêdnieniem bractw rycerskich, odtwarzaj±cych okres od XIII do XV wieku. W zwi±zku z tym mia³bym pro¶bê do forumowiczów o wype³nienie krótkiej ankiety. Czyta³em ju¿ Wasze wcze¶niejsze wypowiedzi na temat innych ankiet, jednak chcia³bym zaznaczyæ, ¿e moja ankieta jest w takiej formie jak± stosuje siê w badaniach antropologicznych wiêc nieco odbiega od przyjêtych tutaj regu³. W razie jakichkolwiek pytañ lub zastrze¿eñ proszê pisaæ :-)
Ankietê przesy³am w za³±czniku tego postu.
Wype³nione ankiety proszê przesy³aæ na maila podanego tutaj na forum, dla pewno¶ci podam go te¿ tutaj w wiadomo¶ci vonTeschenfeld@gmail.com.
Z góry dziêkujê za jakiekolwiek informacje i po¶wiêcony czas
Pozdrawiam
Purvis
Co oznacza "uzurpacja" w pyt. 18?

NIe mogê wype³niæ ankiety, bo nie nale¿ê do bractwa :/, ale mam wra¿enie, ¿e pozostanie ona bez komentarza.... ;)
vonTeschenfeld
CYTAT(Purvis @ 19:17 09.10.2012) *

NIe mogê wype³niæ ankiety, bo nie nale¿ê do bractwa :/, ale mam wra¿enie, ¿e pozostanie ona bez komentarza.... ;)

Uzurpacja (z jêzyka ³aciñskiego - "bezprawne objêcie w posiadanie"), bezprawne przejêcie w³adzy pañstwowej, stanowiska. Przyw³aszczenie sobie cudzych praw do czego¶. W tym przypadku chodzi o przyw³aszczenie sobie herbów szlacheckich przez osoby niemaj±ce do tego ¿adnych praw :-)

A ja jednak mam nadziejê, ¿e nie zignorujecie a¿ tak bardzo tej ankiety, tym bardziej, ¿e jest to temat prze³omowy je¿eli chodzi o antropologiê kulturow±, o której istnieje wiele wspó³czesnych stereotypów, tego typu pomys³y i opisy stawiaj± j± w trochê innym ¶wietle ni¿ dotychczas uwa¿ano :-)
vonTeschenfeld

A je¿eli chcesz to jak najbardziej mo¿esz j± wype³niæ tylko zaznacz ¿e nie nale¿ysz do bracwa a jeste¶ np. pasjonatem, takie odpowiedzi jak najbardziej maj± swoj± wagê :-)
Owka
CYTAT(vonTeschenfeld @ 20:06 09.10.2012) *

A je¿eli chcesz to jak najbardziej mo¿esz j± wype³niæ tylko zaznacz ¿e nie nale¿ysz do bracwa a jeste¶ np. pasjonatem, takie odpowiedzi jak najbardziej maj± swoj± wagê :-)

Jak rozumiem, jedno wyklucza drugie?

A tak poza tym, w zamierzch³ych czasach, kiedy po ziemi chodzi³y dinozaury i cz³onkowie "bractw rycerskich", a studenci korzystali z czego¶ takiego, jak spisy tre¶ci (w ksi±¿kach i na forach), powsta³ taki w±tek:

*Ankiety zwi±zane z Rekonstrukcj± (temat zbiorczy), og³oszenia ankiet, oraz komentarze
Indar
Trzeba bêdzie przenie¶æ.
VonTeschenfeld, powielasz b³êdy innych "ankietuj±cych" - podchodzisz do naszej pasji w sposób tendencyjny nie maj±c za wiele pojêcia o tym czym siê zajmujemy. Na tak sformu³owane pytania bêd± w stanie odpowiedzieæ tylko nieliczni, co da Ci w efekcie bardzo wypaczone wyniki.
W ¿adnym wypadku nie jest to obraza.
K.
vonTeschenfeld
CYTAT(Owka @ 20:08 09.10.2012) *
CYTAT(vonTeschenfeld @ 20:06 09.10.2012) *

Jak rozumiem, jedno wyklucza drugie?

A tak poza tym, w zamierzch³ych czasach, kiedy po ziemi chodzi³y dinozaury i cz³onkowie "bractw rycerskich", a studenci korzystali z czego¶ takiego, jak spisy tre¶ci (w ksi±¿kach i na forach), powsta³ taki w±tek:

*Ankiety zwi±zane z Rekonstrukcj± (temat zbiorczy), og³oszenia ankiet, oraz komentarze

Wiem, ¿e jest taki w±tek jednak trochê zale¿y mi na czasie, wiêc dlatego stworzy³em nowy temat, za co oczywi¶cie przepraszam :-)
A je¿eli chodzi o wykluczanie to nie do koñca bo wtedy bêdê mia³ obraz posiadanej wiedzy przez cz³onka bractwa rycerskiego a zwyk³ego pasjonata :-)
vonTeschenfeld
CYTAT(Indar @ 20:17 09.10.2012) *
Trzeba bêdzie przenie¶æ.
VonTeschenfeld, powielasz b³êdy innych "ankietuj±cych" - podchodzisz do naszej pasji w sposób tendencyjny nie maj±c za wiele pojêcia o tym czym siê zajmujemy. Na tak sformu³owane pytania bêd± w stanie odpowiedzieæ tylko nieliczni, co da Ci w efekcie bardzo wypaczone wyniki.
W ¿adnym wypadku nie jest to obraza.
K.

No to wobec tego muszê przeprosiæ, bo niechcia³em tutaj podchodziæ tendencyjnie, sam jestem pasjonatem ¶redniowiecza i odtwórstwa, i swoj± wiedz± na temat tej epoki na pewno móg³bym niejednemu z Was dorównaæ, temat wybra³em, bo po prostu zawsze mnie to ciekawi³o, od zawsze te¿ zbieram ró¿ne informacje, przedmioty itp. zwi±zane z ¶redniowieczem, g³ownie czytam tony ksi±¿ek w tej tematyce, no i w zawi±zku z tym posiadam dosyæ poka¼n± bibliotekê tematyczn±, zawsze mogê pos³u¿yæ wied± lub odes³aæ d odpowiednich rozdzia³ów. Pytania musia³em zadaæ w ten sposób bo jest to pewien kanon w mojej dziedzinie, którego muszê siê w pewnym sensie trzymaæ, ale mam nadziejê, ¿e wybaczycie :-)
Je¿eli trzeba przenie¶æ to trzeba jednak sam nie orientujê siê bardzo w funkcjonowaniu tego forum :-)
Borg
A ja wype³ni³em ankietê. A co smile.gif
I to ja poradzi³em Ci by¶ znalaz³ sobie inny temat. Bo nie masz pojêcia o czym piszesz.
Z osób, które tu siê odzywaj± chyba nikt nie nale¿y do BRACTWA. A jako¶ z Indarem przez dobre kilka lat NIE NALE¯¡C DO BRACTWA bawili¶my siê w rycerzyków smile.gif

Temu postowi patronuje Roman Ku¼niar
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,1258393...iwersytetu.html
Owka
Widzisz... gdyby¶ chocia¿ przejrza³ tamten w±tek, móg³by¶ unikn±æ powielania b³êdów poprzedników (choæby nieszczêsne "bractwo rycerskie", który to termin nijak siê ma do wiêkszo¶ci dzisiejszych grup rekonstrukcji historycznej).

A tak tylko zd±¿y³e¶ zbudowaæ sobie kiepski start na forum robi±c wra¿enie kolejnego "dziecka Mc Donalda" (szybko i bez wysi³ku, pal sze¶æ jako¶æ). Zak³adaniem nowego w±tku niczego nie przyspieszy³e¶ - wysy³aj±c post w tamtym, automatycznie by¶ go podbi³ na pocz±tek, tak dzia³a wiêkszo¶æ forów bigsmile2.gif .

W tej chwili energia i dobra wola paru osób (tak, nawet ja j± mam, mimo pewnej dozy wredno¶ci - inaczej bym po prostu post zignorowa³a) idzie w komin, czyli t³umaczenie, czemu tej ankiety 90% u¿ytkowników tego forum nie bêdzie w stanie wype³niæ, chyba ¿e postanowi± sobie po¿artowaæ z Ciebie. A je¶li Ty na podstawie tych ¿artów stworzysz pracê o aspiracjach naukowych, to bêdzie to tragedia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.