Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: XIV Ogólnopolski Turniej Rycerski o Miecz Kasztelana Zamku Ogrodzienieckiego
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2
Monika ksf
Dziêkuj± organizatorom za ¶wietn± imprezê, gratulujê zwyciêzcom turniejów.
Pierwszy raz by³am w Ogrodzieñcu, by³o naprawdê super. G³odni nie chodzili¶my i dobrze siê bawili¶my, mo¿na by³o dobrze pogadaæ równie¿ o z ochron± imprezy, te¿ prze¿ywali walki : ).
Luzik na uczcie (miejsce wybrane prefekcyjnie), ostre walki, nie wiedzia³am, ¿e pi±tki mog± byæ tak emocjonuj±ce dla widza, By³o miejscami niebezpiecznie, to fakt, szczególnie gdy jednemu ch³opakowi spad³ he³m, a szed³ na niego strza³ buzdyganem. Dominik dawa³ ognia jeden na czterech. To bohater tej imprezy smile.gif, dodam, ¿e równie¿ zwyciêzca turnieju miecza z tarcz±. Widok Czesia z halk± na ramionach bezcenny. Prawdziwy ork z Mordoru, he, he. Cholernie epicko to wygl±da³o : ), szczególnie pierwsze wej¶cie z halk± "usypiaczem". Publika szala³a, b³yska³y flesze ;).

Walki jeden na jeden te¿ ostre, du¿o "chamówy", ale walki nie przypomina³y jedna drugiej czy walki "klonów", dlatego by³o ciekawie, zderzenie stylów "si³owego" i technicznego. Dla mnie by³o pouczaj±ce ogl±daæ, jak sobie radz± w mieczu z tarcz± "lekcy technicy" przyciskani do szranek, nie zawsze z tego dobrze wychodzili. Ciekawa by³ walka Artura z Krakowa z Wies³awem z O³awy. Arturze da³e¶ dobra walkê (szczególnie bior±c pod uwagê Twój ciê¿ki nieodchudzony sprzêt i niechêæ do treningów, ¿e o wieku nie wspomnê ;) ).

Super klimat na zakoñczenie fina³ów. S³awa i chwa³a rycerstwu polskiemu dobywaj±ce siê niskim basem z mêskich piersi. Takiego barwnego zakoñczenia turnieju jeszcze nie widzia³am (a w zasadzie s³ysza³am). To zrobi³o naprawdê mega klimat.

CYTAT(Jarek Przyby³o @ 08:34 08.08.2011) *
Szacun Panowie za wspania³e popisy w takim upale.

Jarku, i Panie. No wspania³ych popisów z mojej strony nie by³o, ale nie zabrzmia³o to sympatycznie, bo te¿ zdycha³am na tym s³oñcu w blachach i przyjmowa³am mega hity na he³m, gdy "s±czy³e¶ piwo" (tak jak i nie spodoba³o mi siê, ¿e wcina siê przede mnie go¶æ, jak czekam grzecznie w kolejce, chc±c siê zapisaæ do turnieju ;) ).

CYTAT(Jarek Przyby³o @ 08:34 08.08.2011) *
Ca³y klimat zepsu³ jeden jegomo¶æ, chyba z Czerwionki (szef albo prezes), który niezadowolony z wyniku swojego podopiecznego wparadowa³ w szranki z kiepem w gêbie. Ja te¿ podpala³em na turnieju ale takie co¶ t ? Masakra. Potem jeszcze, jeden w samych gaciach i koszuli i te¿ z kiepem. Dooko³a publiczno¶æ, damy, rycerstwo, wszyscy we wspólnym froncie walki o historyczno¶æ a tu taki zong.
Ju¿ nie przesadzajmy, urok tej imprezy polega³ na tym, ¿e nie by³o napinki, ¿adnych komisji historycznych, oburzonych "ultrasów" dokumentuj±cych kolorow± poduszkê wystaj±c± z namiotu , czy plastikow± butelkê z wod± etc., ludzie byli na luzie, inaczej powinni¶my spo¿ywaæ kartkowe bu³ki w foli w namiotach (ciekawe kto tak robi³ ;) ). Trochê dystansu to tej naszej zabawy, a ¿e Jana ponios³o, przynajmniej nie bluzga³, tylko "wyra¿a³ sprzeciw", a zdarza³o siê tak np rok temu na Grunwaldzie (sam organizator turnieju niezadowolony z decyzji sêdziów). Jan ma ca³kiem spor± gromadkê "synów" ;).
Otto z Krakowa
Mogê stwierdziæ, ¿e by³y to przyjemnie spêdzone dwa dni. Towarzystwo by³o ¶wietne.

Mam jednak parê zastrze¿eñ:

1. Mimo wszystko papierosy ¶rednio pasuj± do klimatu rycerstwa, co to jest za problem zgasiæ kiepa przed wyj¶ciem na ¶rodek szranek, gdzie zwraca siê na siebie uwagê?

2. Ja rozumiem, sprzêt siê niszczy, nie ka¿dego staæ na wymienianie, ale proszê was... porwane, zardzewia³e bezrêkawniki kolcze, co chwila sypi±cy siê sprzêt, podrdzewia³e czê¶ci uzbrojenia, ¶miecio-zbroje.... Ju¿ nie chodzi o zmienianie sprzêtu co sezon-dwa, tylko o zwyczajne w ¶wiecie zadbanie o zbrojê i broñ na zasadzie "higieny osobistej", bo niechlujstwa w wygl±dzie nie da siê wyt³umaczyæ brakami finansowymi. Oczywi¶cie nie dotyczy ta uwaga ka¿dego, poniewa¿ sporo osób sprzêt mia³o po prostu zadbany i ³adny.

3. Historyczno¶c. Nie, nie jestem ultrasem, ale nie nale¿y zapominaæ, ¿e mimo wszystko to nie jest sport. Z tego co wiem Ruch Rycerski to jest Odtwarzanie ¶redniowiecznego ¿ycia cywilnego + walka, a nie na odwrót. Niestety patrz±c po ekwipunku bojowym niektórych (palcem nie poka¿ê) rêce mi opadaj±, i nie chodzi mi o pierdo³y, ale o elementarne zasady RR - nie dopuszczajmy ludzi którzy maj± 300 lat na sobie albo i wiêcej, ew. jakie¶ mroczne patenty (nie mam tu na my¶li suspensorów itp). Równie dobrze mog³em wyj¶æ do bojówki z kolczug± trzynastkow±, rêkawicami wczesnymi, trójk±tem jak drzwi od stodo³y, "kocem bojowym" a na ³eb klapwizjer... Tylko czy wtedy mogê siê nazywaæ odtwórc±?

Turniej by³ mi³y pomimo tego, równie¿ pod wzglêdem bojowym - walki by³y na wysokim poziomie, na bitwie pomimo lekkiego chaosu nie mog³em narzekaæ na nudê.

Pozdrawiam wszystkich uczestników, którzy stworzyli niezapomniany klimat smile.gif
Marek Hilgendorf
A jak wypad³a konfrontacja XIII vs. XV? O ile do nie w ogóle dosz³o?
By³y jakie¶ kontuzje zwi±zane z ró¿nicami w sprzêcie (np. opancerzeniem nóg)?
yasha
Jedyna XIII walczaca by³ Brat Norman z Zakou Rycerzy Szpitala ¶w. Jana Jerozolimskiego domu Krakowskiego ,niestety nie fortunie dostal w kolano z boku i musial przerwac walke i wybrac sie do szpitala.Co potwierdza Marku ze potrzeba dodatkowych oslon dla XIII w starciu z XV stka
Monika ksf
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 15:50 08.08.2011) *
A jak wypad³a konfrontacja XIII vs. XV? O ile do nie w ogóle dosz³o?
By³y jakie¶ kontuzje zwi±zane z ró¿nicami w sprzêcie (np. opancerzeniem nóg)?
Marku by³ jeden hardcore, wyszed³ do walki w trzynastkowym sprzêcie do d³ugiego miecza, ju¿ nie pamiêtam na kogo trafi³, ale jakby trafi³ na Czesia, to by³aby masakra. Czesiu to kawa³ faceta i mia³ "urywacz" koñczyn, puszcza³ nimi takie hity, ¿e strach.

Z nogami by³ luzik, bo by³ zakaz trafiania poni¿ej kolan (piasa³am rórwno z Yash±, kogo¶ wynie¶li ³api±c pod ramiona na samym pocz±tku turnieju, bo nie móg³ staæ na nogach, móg³ to byæ Norman). Tylko uda s³abiej opancerzonym puch³y (by³o ostre "lutowanie" po udkach seriami z przyklejeniem siê tarcz± do przeciwnika, czasem przez ca³± walkê), i jeden przypadkowy strza³ w stopê.
yasha
Norman mial tylko pikowane + miseczki na kolanka, jesli chodzi o miecz d³ugi to masz namysli tego w dlugiej kolczudze? w sumie ciezko bylo mi zaliczyc go na jakakolwiek epoke w pelni ale na prawde mial odwage walczyc w tak lichych zbezpieczeniach.
Bartoszko
W imieniu "Czarnego Kruka" dziêkujê organizatorom za super imprezê, przyjacio³om, kolegom i znajomym za rycerskie zmagania oraz wszelk± pozmaganiow± aktywno¶æ. "Kruczymsynom" za tward±, ostr± ale przy tym rycersk± postawê w bohurcie.
Dla Moniki gratulacje i kolejne chapeau bas.
Jarek Przyby³o
Moni, bardzo przepraszam za pominiêcie Twojej osoby. Po prostu pisz±c skupi³em my¶li na czym innym. Poza tym, szczerze to po kilku latach przerwy w kontaktach nie bardzo mogê siê przyzwyczaiæ do Ciebie w zbroi i z mieczem.
Damian Lakomski
Nie doczeka³em siê regulaminu. To wa¿ny element turnieju.

sk±d go¶æ z kiepem mia³ wiedzieæ "¿e se zajaraæ w szrankach" nie mo¿e?

S³ysza³em ¿e waga broni dowolna... szkoda ¿e nie zachowuje siê "standardów RR".

Czy w przysz³ym roku waga broni te¿ bêdzie nie istotna?
Agata Witkowska
Witam serdecznie,
nie by³o mnie na ogrodzienieckim turnieju, watek ten czytam z ciekawosci, jak sie uda³a impreza (bo sam zamek bardzo lubiê). I pisze ten post tylko dlatego, ¿eby sie wypowiedzieæ o papierosie w ustach rekonstruktora.
MOi kochani, osobi¶cie uwa¿am ¿e pozwalanie sobie na publiczne paradowanie z fajk± w ustach jest dowodem braku szacunku i dla swojego hobby, i dla publiczno¶ci. Jest kwesti± wyczucia i kultury osobistej, które to mo¿na miec albo nie mieæ. I w³asnie dlatego ka¿dy z nas powinien miec to wyczucie, ¿e sa rzeczy, których po prostu nie wypada robiæ (i nie trzeba mu o tym mówiæ - to a propos postu poprzedniego).
I tu nie chodzi o zadn± ultrasowsk± "napinkê" (której sama nie lubiê) ale w³asnie o odpowiednie podejscie do swojego hobby. I to pisze ja - osoba popalajaca - na imprezach najczê¶ciej u siebie w namiocie.
To tyle, pozdrawiam wszystkich, a zw³aszcza Jarka Przyby³ê.
Slavu
jesli chodzi o ta sytuacje z kontuzja nogi, o jakich wy tu miskach mowicie, to bardziej kapsle przypominalo, ktore zaslanialy przod kolana, nie bok.
G¿ego¿
witam
przede wszystkim chcia³em podziêkowaæ organizatorom za to, ¿e wraz z dru¿yn± mogli¶my siê ¶wietnie bawiæ na turnieju w Ogrodzieñcu.

Wszystkie turnieje jak zawsze na wysokim poziomie. Wielkie uznanie dla Dominika za piêkn± walkê w turnieju na miecz i tarczê.
Jedyny minus tegorocznego turnieju to bitwa, która chyba nie wysz³a do koñca tak jak powinna, oddzia³y by³y sko³owane i przez wiêkszo¶æ czasu w sumie nie by³o wiadomo co siê dzieje dunno.gif.

Co do turnieju pi±tek to istna masakra, najwiêkszy postrach budzi³ Czesio ze swoim berdyszem. Ludziom po takim trafieniu robi³o siê miêkko w nogach. Tak btw to chyba jedyna osoba, która na bohurcie u¿ywa³a swojej broni, reszta po prostu sprowadza³a siê do zapasów.

Co do sêdziowania tych staræ, to jest to niezwykle trudne, jednej i drugiej stronie zdarzaj± siê ciosy w kark i plecy, nawet nie zawsze celowo. W 80% przypadków praktycznie nie da siê stwierdziæ kto kogo przewróci³, a ju¿ zapanowanie nad walcz±cymi w trakcie starcia graniczy z cudem.

pozdrawiam
Zupa
keritt
Witam smile.gif

Bardzo dziêkujemy za wspania³a imprezê , naprawdê naprawdê by³o wysoko smile.gif

tylko mam zastrze¿enie do pi±tek , generalnie ani ja ani inna kobieta na moim miejscu nie chcia³aby w domu hodowaæ warzywa, je¶li ustalamy zasady to chyba po to ¿eby ich przestrzegaæ, je¶li kto¶ mówi ¿e nie ma walenia po karku i plecach a potem owe osoby na oczach wszystkich l±duj± jak leci , np ch³opaka z ¿ywca który by³ ju¿ na kolanach a centralnie dosta³ w kark, to co¶ jest nie tak, bo to prowadzi do niestety nieodwracalnych uszkodzeñ zdrowia lub utraty ¿ycia. A najbardziej zirytowa³ mnie Pan który zacz±³ siê wydzieraæ ¿e godz±c siê na pi±tki to zgodzili¶my siê na takie zasady ( nie wiem kto, bo na pewno nie ja a jestem dowódc± grupy która wystawi³a 2 ch³opaków do pi±tki ). Mo¿e podzielmy rozgrywki pi±tek na 2 kategorie na tych co siê chc± pozabijaæ i tych co siê chc± pobawiæ. To moja zdanie i s±dzê ¿e wiêkszo¶æ je popiera , publiczno¶ci równie¿ nie podoba³o siê to co widzia³a bo ewidentnie co¶ by³o nie tak.

Monika ksf
CYTAT(Damian Lakomski @ 17:36 08.08.2011) *
Nie doczeka³em siê regulaminu. To wa¿ny element turnieju.

sk±d go¶æ z kiepem mia³ wiedzieæ "¿e se zajaraæ w szrankach" nie mo¿e?

S³ysza³em ¿e waga broni dowolna... szkoda ¿e nie zachowuje siê "standardów RR".

Czy w przysz³ym roku waga broni te¿ bêdzie nie istotna?

Damianie, by³a narada dowódców w³a¶nie, tam ustalono, co mo¿na, a co nie. Ja na turniej biorê komplecik i dopasowuje broñ do przeciwnika, na inn± babê wziê³abym ciê¿szy mieczyk, a nie ¶migacza ;). Kto¶ tutaj zauwa¿y³, ¿e to nie sport. je¶li dopuszcza siê konfrontacjê 130 kg gostka z takim 62 kg i mo¿na taranowaæ powierzchni± tarczy, dolna waga miecza to mniejszy problem "tego sportu". Na tym turnieju, ca³e szczê¶cie, nie mo¿na by³o kopaæ i podcinaæ, a i tak uda³o siê rozwaliæ szranki.

Z innej beczki, taka masa osób które robi³y zdjêcia na turnieju, a tutaj nikt nie chce siê nimi podzieliæ angsad.gif.

Bardzo prosi³abym Czarnego Rycerza o kontakt, ma materia³ dla mnie bezcenny ;).

Co uda³o mi siê tylko wyszperaæ:
http://www.youtube.com/watch?v=3zZNGpFldYw
http://www.youtube.com/watch?v=INaN22e04OY

O jest i walka Janka smile.gif
http://www.youtube.com/watch?v=xMu9Iuz29Fk
wygl±da na to ¿e znalaz³am konkretny kana³, mi³ego grzebania smile.gif
i pi±tki http://www.youtube.com/watch?v=9ncjHlulxA8
Jack
Równie¿ do³±czam siê do pro¶by o podes³anie linków do zdjêæ =).
Doczu
Jesli nie pogardzicie zdjêciami publiki to zapraszam https://picasaweb.google.com/doczu30/XIVTur...mekOgrodzieniec
Kortezsensej
Witam smile.gif
Ze swojej strony chcia³em serdecznie podziêkowaæ za udany turniej, dobry klimat, niez³e walki, wspania³e towarzystwo smile.gif Jedynie szkoda, ¿e za 2 i 3 miejsce w pi±tkach bohurtowych nie by³y przewidziane nawet dyplomy, no ale wymy¶lili¶my ju¿ na to sposób - za rok "Kruczesyny" roz³o¿± wszystkich przeciwników bigsmile2.gif
A co do enigmatycznego "faceta z kiepem", osobi¶cie w ¿yciu go chyba nie widzia³em bez kiepa i jak dla mnie wygl±da³by bez niego nienaturalnie smile.gif

P.S.: Go¶æ, który wyszed³ do miecza d³ugiego tylko w zbroi kolczej, o którym wspominali¶cie wcze¶niej, jak najbardziej ¿yje i ma siê dobrze, górali nie tak ³atwo zabiæ ;)
kriva
A ja podziêkujê tylko za mi³e towarzystwo.
I wielki szacun dla walcz±cego, który podczas pi±tek zosta³ sam, naprzeciw trzech "rycerzy" z Czerwionki.
Bartoszko
CYTAT(kriva @ 22:26 08.08.2011) *
A ja podziêkujê tylko za mi³e towarzystwo.
I wielki szacun dla walcz±cego, który podczas pi±tek zosta³ sam, naprzeciw trzech "rycerzy" z Czerwionki.

Dziêkujê, za rok im urwiemy ;).
czeslaw
W imieniu Kompani Najemnej Taurus serdecznie dziêkujemy organizatorom za go¶cinê. S³owa podziêkowania nale¿± siê równie¿ Ludziom, którzy tak mi³o siê wypowiadaj± na nasz temat.
Pozdrawiamy:)
Chwa³a Ruchowi Rycerskiemu!
Jarek Przyby³o
I Ciebie Agato pozdrawiam :-). I jeszcze taka drobna uwaga co do walk. My¶lê, ¿e wszyscy powinni mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e to co w takich turniejach siê odbywa jest bardzo dalekie od autentycznych, ¶redniowiecznych walk. Z jednego powodu: zakaz stosowania sztychów. St±d te¿ wypracowano wspó³cze¶nie zasady walki, tak aby mo¿na siê by³o "pobawiæ" nie robi±c jednocze¶nie krzywdy nikomu. Za tymi nieco sztucznymi zasadami posz³y modyfikacje sprzêtu, które te¿ s± swego rodzaju udziwnieniem. I tak: mega-lekkie miecze do wymachiwania jak szabelk±, cieniutkie blaszki, bo uderzenie ostrzem wytrzymaj± ale sztych przeszed³by jak przez papier. Du¿o pikowanek (niektórzy wygl±daj± jak micheliny) wytrzymuj±cych uderzenie np. czesiowego sprzêtu. No i drzwi od stodo³y na plecach aby taki np. czesiowy sprzêt nie zgruchota³ im krêgos³upa. To wszystko sprawia, ¿e byæ mo¿e niektórzy walcz±cy w odchudzonym sprzêcie z lekkimi mieczykami czuj± siê lepsi od zakutych w pe³ne blachy rycerzy, których by³o trochê na turnieju np. z Niepo³omic. Panowie, na ¶redniowiecznym polu bitwy nie prze¿yliby¶cie ani minuty w konfrontacji z takim przeciwnikiem. Sami widzicie, ¿e go¶cia mo¿na ok³adaæ nawet szyn± kolejow± i ¿yje, natomiast gdy jeden z drugim podnosi³by tak± szynê kolejow± do góry to ju¿ mia³by trzy razy sztycha w brzuchu (no bo na klacie tylko waciak) albo pod pach±. Sorry Czesiu za "wycieczki" do Ciebie ale ze wzglêdu na wzrost, zapa³ do walki i sprzêt by³e¶ najbardziej widoczny na polu bitwy :-). Skoro wiêc ustalono, ¿e dla bezpieczeñstwa nie u¿ywa siê pchniêæ, wiêc nie wolno u¿ywaæ innych ciosów równie niebezpiecznych jak choæby walenie po karku. To tyle moich wywodów icon_wink.gif Pozdrowienia dla wszystkich.
JediNight
Je¿eli chodzi o turniej bojowy:
- kiedy¶ dobrze by³o oddzieliæ XIII od XV bo XV by³a w pe³nych p³ytach, a XIII w kolczych. Teraz wiêkszo¶æ XV jest du¿o bardziej mobilna od XIII, a wrêcz bym powiedzia³, ¿e XV zaczyna siê ubieraæ "gorzej" ni¿ wcze¶ni z X (bo stalowej lamelki z blachy 1.5mm nawet sztychem siê nie przebije, a w XV w. przeszywce i kolczudze .... )
- na odprawie mówili¶my i¿ zabraniamy kopania i podcinania w turnieju walk 1 na 1. Jest ku temu jeden powód. TO JEST TURNIEJ RYCERSKI. A w pojedynkach honorowych po prostu nie wypada.
- Tak samo nie wypada pokazywaæ siê publiczno¶ci z fajk± w ustach. ALE ODTWÓRCY z fajk± to nie s± dzieci które maj± 12 lat i trzeba im t³umaczyæ co to honor i co wypada a co nie.
To ju¿ moim zdaniem kwestia HONORU (dla siebie, organizatorów oraz publiczno¶ci nas ogl±daj±cej)
- przypominam równie¿ (jak to by³o poruszone wcze¶niej), ¿e RYCERZ nie pozwoli³ by sobie wyj¶æ do walki turniejowej w ZANIEDBANYM I ZARDZEWIA£YM sprzêcie. By³a by to dla niego wielka plama na HONORZE. Wiêc proszê na przysz³o¶æ ..... pamiêæ o RYCERSKIM HONORZE.
- w sprawie szmatek na "pseudo" zbrojach .... to szczerze mówi±c, nie mamy zielonego pojêcia jak rozwi±zaæ problem konfrontacji z RYCERSTWEM ubranym w pe³nych p³ytach. (mamy na to rok :D)
tediee
witam,

serdecznie dziêkujemy organizatorom za fantastyczny turniej,jak co roku impreza siê uda³a i z niecierpliwo¶ci± czekamy na nastêpn± w przysz³ym roku.
Gratulujemy zwyciêzcom turnieju 1vs1,turnieju ³uczniczego,biegu dam,turnieju kuszniczego oraz wspania³ym zapa¶nikom, Karolu znowu pokaza³e¶ klasê gratulujemy raz jeszcze:)

A co do bohurtów... podziêkowania dla przeciwników.
W razie sporów, czy niedomówieñ na youtubie s± filmiki i ka¿dy niech sam oceni.
rossomak
Dla zainteresowanych wyniki z ³uczniczego. Niestety mam tylko wyniki fina³owej 16-tki .

1. Rosomak 299 pkt
2. Ann 256
3. Jaro 242
4. Kirszniok 237
5. Axel 236
6. Wodzu 232
7. Olo 197
8. Zbigniew 181
9. Piotr 167
10. Aro 164
11. Anka "£asiczka" 163
12. Jazar 156
13. Piotr Urbaniak 145
14. Micha³ 144
15. Samuraj 135
16. Andrzej 115

Joanna_T
Witam

No to ja mam 'ale' co do sêdziów.. ale w turnieju tañca dawnego. Uwa¿am, ¿e je¶li ma byæ to taniec dworski to taniec dworski. Naprawdê nie rozumiem dlaczego wygra³y dziewczyny w strojach mieszczek / obozowych (o braku nogawiczek, czy 'szmat' na g³owie nawet nie bêdê nic mówiæ), które tañczy³y tañce irlandzkie. Rozumiem, ¿e publiczno¶ci mo¿e siê takie pl±sanie podobaæ, ale co to ma wspólnego z tañcami dworskimi? Wydawa³o mi siê, ¿e nie na tym rzecz polega.
Nie znam siê na tañcach irlandzkich, ale z tego co mi wiadomo dziewczyny u¿ywa³y w tym tañcu kroków do¶æ wspó³czesnych.

Dlatego jedyne co mogê powiedzieæ to SÊDZIA KALOSZ!!!!!!

Ja proponujê tym, którzy siedz± w traktatach.. OLAÆ JE. Zacznijmy tañczyæ co¶ co nie ma wspólnego ze ¶redniowieczem. Mo¿e za rok kto¶ wygra tañcz±c Kendera, wymy¶lonego przed kilku laty.
Niestety taka sytuacja ju¿ siê ju¿ powtórzy³a. Bodaj¿e 2 lata temu (mo¿e lata mi siê myl±) wygra³a grupa, która tak¿e tañczy³a co¶ co sama wymy¶li³a.
Zastanówmy siê w któr± stronê idziemy... idiotycznej zabawy czy historyczno¶ci. To zdanie tyczy siê tak¿e papierosów i mrocznych puszek w rêkach rycerzy. Sama palê, ale ja siê przynajmniej chowam.

Ogólnie zadowolona jestem z zabawy ze znajomych.. z reszty mniej. Zaczynam siê zastanawiaæ czy wyniki na turnieju nie s± ju¿ z góry przepowiedziane. Widocznie co po niektóre osoby maj± niez³e znajomo¶ci u organizatorów.

A i jeszcze jedna sprawa mnie bardzo martwi. Dosz³y mnie plotki, ¿e pewien rycerzyk zwany Monik± wygra³a walkê, ale by³o to niestety nie sprawiedliwe, bo osoba, z któr± walczy³a by³a lepsza. Co za tym idzie wynik by³ nie sprawiedliwy!!!!

Z mojej strony to tyle.

A znajomym dziêkujê za przedni± zabawê!!!!!!
Tinwenara
CYTAT(Joanna_T @ 05:45 10.08.2011) *
Witam

No to ja mam 'ale' co do sêdziów.. ale w turnieju tañca dawnego. Uwa¿am, ¿e je¶li ma byæ to taniec dworski to taniec dworski. Naprawdê nie rozumiem dlaczego wygra³y dziewczyny w strojach mieszczek / obozowych (o braku nogawiczek, czy 'szmat' na g³owie nawet nie bêdê nic mówiæ), które tañczy³y tañce irlandzkie. Rozumiem, ¿e publiczno¶ci mo¿e siê takie pl±sanie podobaæ, ale co to ma wspólnego z tañcami dworskimi? Wydawa³o mi siê, ¿e nie na tym rzecz polega.
Nie znam siê na tañcach irlandzkich, ale z tego co mi wiadomo dziewczyny u¿ywa³y w tym tañcu kroków do¶æ wspó³czesnych.

Ja proponujê tym, którzy siedz± w traktatach.. OLAÆ JE. Zacznijmy tañczyæ co¶ co nie ma wspólnego ze ¶redniowieczem. Mo¿e za rok kto¶ wygra tañcz±c Kendera, wymy¶lonego przed kilku laty.
Niestety taka sytuacja ju¿ siê ju¿ powtórzy³a. Bodaj¿e 2 lata temu (mo¿e lata mi siê myl±) wygra³a grupa, która tak¿e tañczy³a co¶ co sama wymy¶li³a.
Zastanówmy siê w któr± stronê idziemy... idiotycznej zabawy czy historyczno¶ci. To zdanie tyczy siê tak¿e papierosów i mrocznych puszek w rêkach rycerzy. Sama palê, ale ja siê przynajmniej chowam.

Ogólnie zadowolona jestem z zabawy ze znajomych.. z reszty mniej. Zaczynam siê zastanawiaæ czy wyniki na turnieju nie s± ju¿ z góry przepowiedziane. Widocznie co po niektóre osoby maj± niez³e znajomo¶ci u organizatorów.

A i jeszcze jedna sprawa mnie bardzo martwi. Dosz³y mnie plotki, ¿e pewien rycerzyk zwany Monik± wygra³a walkê, ale by³o to niestety nie sprawiedliwe, bo osoba, z któr± walczy³a by³a lepsza. Co za tym idzie wynik by³ nie sprawiedliwy!!!!

Z mojej strony to tyle.

Zgadzam siê jak najbardziej (za rok proponuje zatañczyæ kendera, i to najlepiej z pochodniami). Tyle ¿e, tak dla ¶cis³o¶ci, to pierwsze miejsce zajê³y wspomniane dziewczyny oraz nasze bractwo (NBR). Mam nadziejê, ¿e lata Ci siê jednak pomyli³y, bo dwa lata temu akurat wygrali¶my i na pewno nie tañcami wymy¶lonymi przez siebie (chocia¿ we w³asnej aran¿acji "przestrzennej").
O pi±tkach to ju¿ lepiej nie wspominaæ, nastêpnym etapem ewolucji tej konkurencji powinien byæ bohurt w klatkach gdzie jedyn± zasad± bêdzie brak zasad.

PS. Dziêkujê wszystkim uczestnikom za ¶wietnie spêdzone dwa dni!
Monika ksf
Dobre, he he, jest film parê postów wy¿ej, ka¿dy mo¿ne sam oceniæ, o ile gorszy by³ ten rycerzyk zwany Monik± ;) (ogl±daæ z d¿wiêkiem ;) ).

PS Ale je¶li to nie ¿art, to Joanno masz tupet s±dzê ¿e jednak to ¿art
ja nie powa¿am werdyktu sêdziów na forum publicznym i zauwa¿, ¿e nikt z uczestników turnieju bojowego i pi±tek TEGO NIE ROBI, nie rób ociachu naszej p³ci ;).
To co mówi³am po mojej walce przy polu turniejowym maj±c w perspektywie drug± walkê to inna sprawa, adrealina, emocje i takie tam), równie¿ je¶li rzecz dotyczy mojej osoby czy moich kumpli, którzy te¿ walczyli w tym turnieju i jestem z nimi emocjonalnie zwi±zana.
No có¿ Joanno, tak to ju¿ jest, ¿e jak siê jest w w szrankach i zbiera siê tasakiem hity na udko,
nie jest siê w stanie oceniæ racjonalnie sytuacji, ale by dowiedziæ siê jak to jest, sama musia³aby¶ wej¶æ w te szranki. Zapraszam. Ja siê nawet ucieszê, bo chcia³abym w koñcu zawalczyæ na turnieju z jak±¶ kobieta ;), a i sêdziwie mieliby ³atwiejsze zadanie ocenieniaj±c przeciwników o podobnych warunkach fizycznych i "l¿ejszym" sposobie walki.
Joanna_T
CYTAT(Tinwenara @ 12:23 10.08.2011) *
Witam

Z mojej strony to tyle.

Zgadzam siê jak najbardziej (za rok proponuje zatañczyæ kendera, i to najlepiej z pochodniami). Tyle ¿e, tak dla ¶cis³o¶ci, to pierwsze miejsce zajê³y wspomniane dziewczyny oraz nasze bractwo (NBR). Mam nadziejê, ¿e lata Ci siê jednak pomyli³y, bo dwa lata temu akurat wygrali¶my i na pewno nie tañcami wymy¶lonymi przez siebie (chocia¿ we w³asnej aran¿acji "przestrzennej").
O pi±tkach to ju¿ lepiej nie wspominaæ, nastêpnym etapem ewolucji tej konkurencji powinien byæ bohurt w klatkach gdzie jedyn± zasad± bêdzie brak zasad.

PS. Dziêkujê wszystkim uczestnikom za ¶wietnie spêdzone dwa dni!

A to nie by³o w takim razie dwa lata temu... nie chcê wymieniaæ nazwy bractwa. Ale na 100% nie by³y¶cie to Wy... Bo Wy mroku nie siejecie....
No nie wa¿ne kiedy by³o, najgorsze jest to, ¿e mia³o miejsce takie co¶.
A nie dos³ysza³am ju¿, ¿e pierwsze miejsce te¿ mia³y¶cie... no no... stoicie na tym samym poziomie co tañce irlandzkie... pozazdro¶ciæ (¿art oczywi¶cie)

CYTAT(Monika ksf @ 14:03 10.08.2011) *
Dobre, he he, jest film parê postów wy¿ej, ka¿dy mo¿ne sam oceniæ, o ile gorszy by³ ten rycerzyk zwany Monik± ;) (ogl±daæ z d¿wiêkiem ;) ).

PS Ale je¶li to nie ¿art, to Joanno masz tupet s±dzê ¿e jednak to ¿art
ja nie powa¿am werdyktu sêdziów na forum publicznym i zauwa¿, ¿e nikt z uczestników turnieju bojowego i pi±tek TEGO NIE ROBI, nie rób ociachu naszej p³ci ;).
To co mówi³am po mojej walce przy polu turniejowym maj±c w perspektywie drug± walkê to inna sprawa, adrealina, emocje i takie tam), równie¿ je¶li rzecz dotyczy mojej osoby czy moich kumpli, którzy te¿ walczyli w tym turnieju i jestem z nimi emocjonalnie zwi±zana.
No có¿ Joanno, tak to ju¿ jest, ¿e jak siê jest w w szrankach i zbiera siê tasakiem hity na udko,
nie jest siê w stanie oceniæ racjonalnie sytuacji, ale by dowiedziæ siê jak to jest, sama musia³aby¶ wej¶æ w te szranki. Zapraszam. Ja siê nawet ucieszê, bo chcia³abym w koñcu zawalczyæ na turnieju z jak±¶ kobieta ;), a i sêdziwie mieliby ³atwiejsze zadanie ocenieniaj±c przeciwników o podobnych warunkach fizycznych i "l¿ejszym" sposobie walki.

Tupet mam.. nie ukrywam.
Co do walki... nie dziêkujê. Ja nale¿ê do tych kobiecych, gdzie nie pchaj± siê tam gdzie nie ich miejsce. Nie dyskryminujê nikogo. Ale ja wolê rycerzykom dobrze ugotowaæ i im zostawiæ dbanie o honor. Ja jestem s³odk± kobiet± i niech tak zostanie.
Moniko... je¶li przeciwnikowi powiedzia³a¶ to co powiedzia³a¶... twierdzisz, ¿e to adrenalina... mówi±c krótko k³ama³a¶ mu prosto w oczy. Nie ¶wiadczy to o Tobie za dobrze.

Poza tym zacznij czytaæ ze zrozumieniem. Napisa³am, ¿e plotki takie do mnie dosz³y. Wiêc nie musisz siê tam Panienko irytowaæ.

Marek z Myslowic
Uwa¿am, ¿e NBR zaj±³ pierwsze miejsce zdecydowanie zas³u¿enie. Poza ¶wietnie wykonanymi tañcami, w pe³ni historycznymi, prezentowali wysoki poziom prezencji i wiedzy (stroje dworskie w których tañczyli i kilka s³ów o ka¿dym tañcu - sk±d, co i jak)

Niestety, drugie I miejsce (nazwe bractwa pamiêtam, ale nie wypada wspominaæ), to ca³kowite przeciwieñstwo by³o. To by³o takie show dla publiki i podejrzewam, ¿e dlatego te¿ "wygra³y", bo zainteresowa³y publikê (a nie ukrywajmy, ¿e ludziom bli¿ej do tañca irlandzkiego ni¿ dworskiego renesansowego - ten nie jest tak popularny w TV)
Monika ksf
CYTAT(Joanna_T @ 16:50 10.08.2011) *
Poza tym zacznij czytaæ ze zrozumieniem. Napisa³am, ¿e plotki takie do mnie dosz³y. Wiêc nie musisz siê tam Panienko irytowaæ.
Znaczy siê, ¿e upowszechniasz ploty? : ) I jeszcze siê z tym afiszujesz? Mi³o mi, ¿e mnie nazywasz Panienk±, pochlebia mi to, bo odejmuje latek : ).
Te¿ bym radzi³a czytaæ ze zrozumieniem : ), tak jak pisa³am nie jeste¶ w stanie oceniæ sytuacji jak udko rwie i rêka puchnie od przyjmowania strza³ów tasakiem na tarczê, dlatego troszkê siê zdziwi³am, jak ogl±dnê³am film, pamiêta³am koniec walki, pocz±tku ju¿ nie, tak szybko wszystko siê dzia³o. W drugiej walce mia³am uczucie, ¿e Hajduczek Zielona ¯abka ;) mnie zaraz znokautuje i absolutnie mnie "zdominowa³" wklepuj±c w ziemiê, wg mojego mê¿a a¿ tak tragicznie nie by³o, siê odgryza³am, jeszcze próbowa³am taranowaæ tarcz± 96 kg faceta, co by³o ju¿ g³upot± ;).
Na turniejach byli niezadowoleni z werdyktu sêdziów zawodnicy (jak to powiedzia³ Mirek, rezygnuj±c z protestu i wychodz±c ze szrank, to jest tylko zabawa), jako¶ nie widzê tutaj ich postów, z wyj±tkiem Twojego. Nie widzê te¿ postów rozpowszechniaj±cych "ploty". Dlaczego tylko Ty "walisz tak±...." ?

PS Radzi³abym nie startowaæ w ¿adnej konkurencji, ból czterech liter nie bêdzie tak doskwieraæ.
Wies³aw z O³awy
Joanno T...

Po pierwsze, co do turnieju bojowego - nie radzê wierzyæ plotkom. Nie znam siê mo¿e za bardzo na walkach, ale nikt przeciwników Moniki nie oszuka³. I faktem jest, ¿e walcz±c w szrankach ma siê zupe³nie inn± ocenê przebiegu walki ni¿ ogl±daj±c j± z boku. Nie jest te¿ k³amstwem przekazywanie komu¶ tego co siê aktualnie i szczerze my¶li.
Je¶li Twoje miejsce jest tylko i wy³±cznie przy garach to zostañ tam, daruj sobie krytykê innych i zetrzyj jad z ust, bo to niezbyt ³adny widok, a i rycerzykowi, któremu gotujesz co¶ mo¿e skapn±æ do miski. Mówisz, ¿e¶ s³odka? Ma³o Twoje zachowanie ma w sobie s³odyczy.
Poza tym skoro lubisz odwzorowywanie historyczno¶ci to nie zapominaj, ¿e kobiety równie¿ w ¶redniowieczu walczy³y. Niektóre nawet sta³y siê s³awne, np. Joanna de Clisson, Marcia Ordelafii i takie tam.

Temat tañców...
Ubod³a¶ mnie do ¿ywego, bo to dziewczyny z mojej ekipy tañczy³y irlandzkie.
Otó¿ nie chcia³y tañczyæ, kiedy wysz³o w sobotê na to, ¿e nie bêdzie to turniej tañca dawnego, ale w³a¶nie tylko tañce dworskie. Jednak zachêcone przez ró¿nych ludzi zdecydowa³y siê.
Co do kroków itd. to ju¿ sama powiedzia³a¶ "nie znam siê na tañcach irlandzkich", wiêc có¿ tu komentowaæ? A ju¿ sugestia, ¿e tañce irlandzkie nie maj± nic wspólnego ze ¶redniowieczem jest sk±din±d zabawna.
Je¶li za¶ chodzi o wymy¶lanie tañców, co nazywasz "idiotyczn± zabaw±" przeciwstawn± do "historyczno¶ci"... mam nadziejê, ¿e jednak wiêkszo¶æ ludzi podchodzi do RR, jako do zabawy. Czy idiotycznej to niech ka¿dy sam w swoim sumieniu rozstrzygnie. Poza tym, o traktaty tañców dworskich nieco ³atwiej ni¿ irlandzkich.
Z tego co wiem od sêdziów, oceniane w tañcu by³o zgranie, brak pomy³ek itp. rzeczy. I przypominam, ¿e równie¿ I miejsce zajê³a grupa, która tañczy³a tañce dworskie, wiêc o jakich tu bzdurnych znajomo¶ciach mówisz?! Mo¿e popracuj nad ocenianymi elementami tañca zamiast krytykowaæ w tak ma³o kurtuazyjny sposób.
Ach... by³bym zapomnia³. Sam doradzi³em dziewczynom zdjêcie nogawiczek, bo nie by³oby w nich widaæ dobrze kroków itd., które s± istotne w tañcu irlandzkim.

¯yczê wiêcej relaksu i ukojenia sko³atanych nerwów. Nikt nie umrze, gdy nie za³o¿y nogawiczek albo gdy nie bêdzie mia³ wszystkich szwów w stroju robionych rêcznie. A i ¶wiat siê pewno nie zawali.

Temat opancerzenia najtrafniej skwitowa³ Marcin, parê postów wy¿ej. Pozwolê sobie przypomnieæ:
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 11:16 10.08.2011) *
Takie zycie, ¿e w historycznym sprzecie walczysz wspó³cze¶nie a w historycznym stroju srasz w toju.

Jakkolwiek fajki na ¶rodku szranek by³y marnym widokiem. Choæ, jak kto¶ tu trafnie zauwa¿y³, osoba, która to zrobi³a wygl±da³aby bez papierosa nienaturalnie. smile.gif

Przy okazji... dziêkujê wszystkim za turniej, zabawê, miodki i pogodê smile.gif
Joanna_T
Za ma³o mnie zjechali¶cie... i ¼le siê z tym czujê.

Ka¿dy ma swoje zdanie i ma prawo je wyra¿aæ. Co do Moniki.. napisa³am o plotkach, bo fajnie by siê dowiedzieæ jaka jest prawda. Je¶li by³a lepsza.. zwracam honor, je¶li nie by³a lepsza... no có¿.. ka¿dy ocenia na tyle na ile ma wiadomo¶ci.

Co do tañców... ja mam swoje zdanie i ich nie zmieniê. Ja siê bawiê w to i staram siê byæ jak najbardziej historyczna. Jest to zabawa. Ale jest to te¿ rekonstrukcja. Dlatego ja nogawiczki zawsze mam na sobie. Szmatê na g³owie te¿. Bo je¶li co¶ siê robi, to siê robi tak jak by³o.

No i Wies³awie, wolê byæ przy garach ni¿ zostaæ spalon± na stosie.

Na tym koñczê swe wywody, bo freha jak to freha i ka¿de inne forum.. nie widzi siê miny tylko s³owa, które ka¿dy mo¿e zrozumieæ nie tak jak powinien. A niestety ludzie tu widz± tylko zaczepki do k³ótni.

Dlatego mam nadziejê, ¿e za rok siê znów tam wszyscy spotkamy i znów bêdziemy siê dobrze bawiæ.
Parus
Chcê podziêkowaæ organizatorom za wspania³± zabawê. Za smaczne jedzenie. Ochronie za ludzkie podej¶cie przy wje¼dzie i wyje¼dzie z ca³ym sprzêtem (nie tak jak w poprzednim roku). Za ucztê i zabawê na zamku ("By³o na bogato"). Impreza na prawdê udana, mam nadziejê ¿e w przysz³ym roku te¿ bêdziemy mogli w niej uczestniczyæ.
Api
a ma kto¶ zdjecia smoka jak tak to poprosze na apipl@wp.pl
Damian Lakomski
Czy turniej miecza d³ugiego siê odby³? czy s± gdzie¶ jakie¶ filmy?
Anna zwana An
Witam
Impreza udana, ciekawa i bogata w atrakcje. Wspania³e s±siedztwo zamku rekompensuje drobne niedoci±gniêcia turnieju. Podoba³a mi siê atmosfera turnieju, towarzystwo, uczta, miasteczko namiotów historycznych pod zamkiem robi³y wra¿enie. D³ugo by wymieniaæ co mi siê podoba³o.
Na przysz³o¶æ mo¿e jednak dograjcie sprawê zg³aszania uczestników, tak by ju¿ na miejscu nie okazywa³o siê ¿e co¶ nie dograne. I mo¿e warto pomy¶leæ o jakim¶ ogrodzeniu czê¶ci historycznej obozu (namiotow) tak by tury¶ci nam nie zagl±dali do ¶rodka.
Jako ¿e przez dwa dni ¿y³am turniejem ³uczniczym nie bêdê oceniaæ walk i bohurtu. Nie moja dzia³ka smile.gif Inni wypowiedzieli siê ju¿ na ten temat wystarczaj±co.
Co do turnieju ³uczniczego - by³o interesuj±co. Szczególnie dzieñ drugi, rywalizacja w tak zacnym gronie jest naprawdê pasjonuj±ca. Szkoda tylko ¿e w dzieñ pierwszy ³ucznicy byli przestawiani z miejsca na miejsce jak niepotrzebny wystrój krajobrazu. £ucznicy to te¿ ludzie, którzy na swoje umiejêtno¶ci po¶wiêcili mnóstwo czasu i energii i chc± siê zaprezentowaæ przed widowni± w ca³ej krasie. I chc± sobie do bólu postrzelaæ a nie tylko skromne 16 strza³ wypu¶ciæ. Dlatego proszê o wybaczenie ale nie dali¶my siê tak szybko przegoniæ z toru ³uczniczego. Strzelanie na dystansie 35-40 metrow jest równie widowiskowe dla mas jak walka czy zapasy. Mo¿e na przysz³o¶æ jako¶ to wszystko zgraæ, miejsca w Ogrodzieñcu jest na tyle, ¿e wszyscy siê pomie¶cimy. I nikt nikomu nie bêdzie wchodzi³ w paradê i wszyscy bêd± zadowoleni.
Na szczê¶cie dzieñ drugi w pe³ni zrekompensowa³ nam ³ucznikom nasz± potrzebê wystrzelenia wiêkszej ilo¶ci strza³.
Wielkie brawo dla zwyciêskiego Rosomaka - pokaza³e¶ nam kto rz±dzi w Ogrodzieñcu.

Ogolnie turniej bardzo dobry, warty przejechania 300 km + koszt naprawy auta, ktore nam wysiad³o w drodze powrotnej (niestety)
Mam nadziejê, ¿e te kilka uwag nikogo nie obra¿±, a jedynie nieco wp³yn± na poprawê jako¶ci turnieju w przysz³o¶ci. Bo turniej ogólnie by³ RE-WE-LA CYJ-NY
Monika ksf
CYTAT(Damian Lakomski @ 22:07 10.08.2011) *
Oczywi¶cie i by³ ca³kiem ca³kiem, wygra³ Wies³aw z O³awy. Dokopa³am siê tylko linków, które poda³am wy¿ej, nie wiem tylko czy jest tam d³ugi miecz, musisz pogrzebaæ. Moze kto¶ oprócz "turystów", krêci³ jeszcze filmy? Szkoda, ¿e Ciê nie by³o, walki by³y konkretne, emocjonuj±ce fina³y.
Indar
Wyczyszczone.
W skrócie
- Temat dotyczy imprezy w Ogrodzieñcu nie zasad bohurtowych, do tego typu dyskusji jest specjalnie wydzielone forum.
- Temat nie s³u¿y przekrzykiwaniu siê czyja forma zabawy jest lepsza.
- Temat nie s³u¿y siê przechwalaniu kto jest wiêkszym ultrasem. Tym bardziej w kpinach

Joanno, to co piszesz dotyczy imprezy ale mam w±tpliwo¶ci co do formy wypowiedzi. Wiem ¿e mo¿na siê nie zgadzaæ z werdyktem, ale pewne kwestie wypada za³atwiaæ poza publicznym forum. Poza tym powtarzanie plotek jest niestosowne.

Otto, ostrze¿enie ustne za pisanie nie na temat. Nastêpnym razem bêdzie razem ze wpisem do akt.

Moniko, ju¿ masz jedno ostrze¿enie dok³adnie za to samo - widaæ nie pomog³o.

I od siebie - organizator dyktuje warunki, uczestnik siê godzi b±d¿ nie.
Proszê trzymaæ siê tematu.
Monika ksf
CYTAT(Joanna_T @ 18:17 10.08.2011) *
Co do Moniki.. napisa³am o plotkach, bo fajnie by siê dowiedzieæ jaka jest prawda. Je¶li by³a lepsza.. zwracam honor, je¶li nie by³a lepsza... no có¿.. ka¿dy ocenia na tyle na ile ma wiadomo¶ci.
W kwestii tych "wiadomo¶ci", wklejam, bo moderator poci±³ temat i wylecia³o, ka¿dy mo¿e sobie oceniæ jak tam chce. Tylko ja zosta³am postawiona w niezrêcznej sytuacji, jako oszustka, która ma konszachty z sêdziami. Nigdy nie przypuszcza³am, ¿e mi siê zdarzy podobna sytuacja, na szczê¶cie jest film z turnieju. https://picasaweb.google.com/10813143309525...895794330148066

[Bardzo proszê - na temat, nie chcê powtarzaæ - Indar]
Jastrzabek
Ja chcia³em podziêkowaæ za na prawdê fajny turniej. sobotnia biesiado/impreza by³a mega zar±bista, jedzonko genialne,Dziêkujê wszystkim przeciwnikom za potyczki ::D:D:D:D
Co do turnieju, a w³a¶ciwie sêdziowania to pozostawiê to bez komentarza. Mam tylko nadzieje, ¿e w przysz³ym roku siê co¶ zmieni, bo zabawa zabaw±, ale boli jak werdykty sêdziowskie s± co mocno naci±gane, psuje to t± zabawê. Nie mówiê tylko o punktowaniu ale na mój przyk³ad, moja walka zosta³a skrócona o zaledwie 20s czyli trwa³a 40s a nie 60s.
Co do pi±tek hmmm... bohurt to bohurt. Ka¿dy tam idzie ¿eby wygraæ i mocno powalczyæ, ale je¿eli siê ustala nie bicie po karkach i uwa¿a siê to za faul, to niech to bêdzie faul, a nie przypomnienie po raz 15 przez prowadz±cego oprawê s³own±, ¿e nie bijemy po karkach... O notoryczny przytrzymywanie przez le¿±cych to ju¿ nie wspone, ale wstawanie z ziemi i ¿adnej konsekwencji dla dru¿yny??/ No proszê lito¶ci...

Reasumuj±c by³o genialnie z ma³ymi niesnaskami.
pozdrawiam
Jastrz±bek, nie Jarz±bek :P
doktor
CYTAT(Damian Lakomski @ 22:07 10.08.2011) *

Pewnie, ¿e siê odby³ i by³o ca³kiem ostro smile.gif
Mam parê dobrych walk, ale komputery nie s± moj± mocn± stron±.
Da³em koledze do obróbki. Na pewno nied³ugo zamie¶ci na Youtube.

Je¶li chodzi o brak limitów to jako¶ nie widzia³em, by kto¶ wykracza³ poza
powszechne normy (1600-2500g). No, mo¿e Czes³aw ze swoim Mieczorem,
ale to by³o wykroczenie "w górê" ;)
Druga sprawa, ¿e jak kto¶ wychodzi ze s³omk± to trudno nazwaæ jego techniki
"mocnymi ciosami w pole punktowane" wiêc sam sobie utrudnia wygranie walki,
a górnego limitu wagi broni po prostu nie rozumiem.
Tak czy owak Turniej by³ zacny i zabawa przednia. Zw³aszcza na biesiadzie i na
"after party". Nigdy jeszcze tyle nie tañcowa³em na turnieju smile.gif Bomba!
A najfajniejsi byli ludzie, którzy imprezê u¶wietnili. Takie ekipy tworz± klimat
i bez nich nawet najlepsza organizacja wysiada. Do zobaczenia za rok! Przyjadê
na pewno!

Wojtek z Kielc
doktor
CYTAT(keritt @ 19:09 08.08.2011) *
tylko mam zastrze¿enie do pi±tek , generalnie ani ja ani inna kobieta na moim miejscu nie chcia³aby w domu hodowaæ warzywa, je¶li ustalamy zasady to chyba po to ¿eby ich przestrzegaæ, je¶li kto¶ mówi ¿e nie ma walenia po karku i plecach a potem owe osoby na oczach wszystkich l±duj± jak leci , np ch³opaka z ¿ywca który by³ ju¿ na kolanach a centralnie dosta³ w kark, to co¶ jest nie tak, bo to prowadzi do niestety nieodwracalnych uszkodzeñ zdrowia lub utraty ¿ycia. A najbardziej zirytowa³ mnie Pan który zacz±³ siê wydzieraæ ¿e godz±c siê na pi±tki to zgodzili¶my siê na takie zasady ( nie wiem kto, bo na pewno nie ja a jestem dowódc± grupy która wystawi³a 2 ch³opaków do pi±tki ). Mo¿e podzielmy rozgrywki pi±tek na 2 kategorie na tych co siê chc± pozabijaæ i tych co siê chc± pobawiæ. To moja zdanie i s±dzê ¿e wiêkszo¶æ je popiera , publiczno¶ci równie¿ nie podoba³o siê to co widzia³a bo ewidentnie co¶ by³o nie tak.

ojtam ojtam...
Za mocno bij± w tych bohurtach, i jeszcze do tego przewracaj± - okrrrropne.
Powszechnie wiadomo, ¿e trzeba mieæ nierówno pod sufitem, ¿eby wychodziæ
do pi±tek bohurtowych wiêc nie spodziewajmy siê tam kulturalnego punktowania.
Kto chcia³by ogl±daæ bohurty gdyby by³y mnie brutalne?? Rêka w górê...
Wiadomo, ¿e fajnie by by³o gdyby ka¿dy przestrzega³ regulaminu, ale jest to
prawie nierealne. Wychodzê do walki wiêc spodziewam siê, ¿e bêd± mnie biæ.
Po to w koñcu mamy zbroje. Na bohurty polecam solidniejsze ni¿ na turniej.

Niech sêdziowie wykluczaj± tych co celowo bij±, by zrobiæ krzywdê i bêdzie OK.
Wiem, ¿e to nie³atwe zadanie, ale tego oczekujemy od sêdziów. Jak cz³owiek
wpadnie w sza³ bojowy to go czasem trochê poniesie - testosteron...

A Lisy z Czerwionki wygra³y, bo dobrze siê bij± bum.gif a nie dlatego, ¿e grzeczni s±.
Mia³em parê zastrze¿eñ do ich technik to im wyja¶nia³em w polu:

http://www.youtube.com/watch?v=qhXdpI85etY

I tak nam do³o¿yli, ale zobaczymy za rok - trenujcie ch³opaki, bo "Krucze Syny"
wróc± i bêdzie bola³o ;)
Mi tam siê "pi±tki" podoba³y. Dziêki za niezapomniane emocje!

Wojtek z Kielc
Jasiek - Wawa
Doktorze, to jak odnosisz siê do zasad dotycz±cych walk bohurtowych dyskwalifikuje Ciê, w moim pojêciu, z uczestnictwa w nich... Polecam temat "Zasady fair play w bohurtach, Wydzielone z tematu o imprezie w Ogrodzieñcu" stworzony przez admina w forum "Bohurt" tam dyskutujemy o samych zasadach.
Fra.Ehwaz
W imieniu joannitów domu krakowskiego dziêkuje za mo¿liwo¶æ uczestniczenia w turnieju.

O niesnaskach w bohurcie nie bêdê pisa³ bo kto by³ ten powinien sie z nimi liczyæ,
o poziomie konkurencji ³uczniczej te¿ nie wspomnê bo od lat jest to wysoki poziom lotu strza³ smile.gif

Je¶li chodzi o cz³owieka z "nieopancerzonymi nogami" to faktycznie odemnie fra. Norman - ale nie ma do nikogo ¿adnego ¿alu bo wiedzia³ w co sie pisze i to by³o uczciwe ciêcie bez faulu - dla zainteresowanych uszkodzenie nogi by³eo nie w sutek uderzenia tylko po¶lizgniêcia sie na kêpie trawy - uszkodzenie wi±zade³ bocznych za 6 tygodni bêdzie jak nowy :D

Natomiast chcia³bym zwróciæ uwagê zarówno organizatorom jak i uczestnikom Turnieju na jedn± sprawê.

W zesz³ym roku w czasie uczty na teren zajêty przez biesiadników wparowali przedstawiciele lokalnej spo³eczno¶ci w ubraniach sugeruj±cych przynale¿no¶æ go dru¿yny sportowej - i to w czasie kiedy obozowisko by³o prawie opustosza³e albowiem wiêkszo¶c ucztowa³a. Wówczas okaza³o siê ze brama na dole "niezosta³a" zamkniêta.

W tym roku równie¿ po zamku i podzamczu, pomiêdzy namiotami pa³êta³ siê pan "Miecio" w stanie mocno zawianym, w pózniejszym czasie pojawi³y siê grupki m³odych ludzi organizuj±cy sobie posiadówki na ³aweczkach przed scen±.

Tu pojawia siê uwaga do organizatorów czy da sie co¶ z tym zrobiæ by zapewnic uczestnikom i ich wyposa¿eniu wiêksze bezpieczeñstwo albowiem w innym przypadku w czasie uczty bêdzie nale¿a³o wystawiaæ warty a to uniemo¿liwi wszystkim uczestnictwo w uczcie.

Na tej kanwie pojawia siê kolejny problem, zabawa zabaw± ale je¶li po podegrodziu szlaja siê lichy element to zabawa w kradzie¿ sztandarów powoduje zmniejszenie zaufania zarówno do imprezy jak i do wspó³uczestników. Skoro z ka¿dej strony mo¿na zostaæ "okradzionym" to przestaje to byæ mi³e i zabawne.
poniek±d rozumiem zabawa zabaw± ale sztandar to mimo wszystko sztandar i dewastacja odci±gów nie jest usprawiedliwiona.

dla tego propozycja dla osób którym takie figle w g³owie :
sztandar zdobywano nie kradziono, je¶li kto¶ chce sztandar niech wyst±pi zbrojnie i go wygra po rycersku....

poza tym to impreza jak zawsze wspania³a

gloria organizatorom
chwa³a uczestnikom

salve

MKlein
Bractwo Rycerskie Grodu Zabrzañskiego równie¿ dziêkuje za wspania³y turniej w mi³ym towarzystwie. Do zobaczenia na VII Jarmarku w Chudowie i za rok!
czeslaw
CYTAT(Monika ksf @ 17:26 10.08.2011) *
CYTAT(Joanna_T @ 16:50 10.08.2011) *
Znaczy siê, ¿e upowszechniasz ploty? : ) I jeszcze siê z tym afiszujesz? Mi³o mi, ¿e mnie nazywasz Panienk±, pochlebia mi to, bo odejmuje latek : ).
Te¿ bym radzi³a czytaæ ze zrozumieniem : ), tak jak pisa³am nie jeste¶ w stanie oceniæ sytuacji jak udko rwie i rêka puchnie od przyjmowania strza³ów tasakiem na tarczê, dlatego troszkê siê zdziwi³am, jak ogl±dnê³am film, pamiêta³am koniec walki, pocz±tku ju¿ nie, tak szybko wszystko siê dzia³o. W drugiej walce mia³am uczucie, ¿e Hajduczek Zielona ¯abka ;) mnie zaraz znokautuje i absolutnie mnie "zdominowa³" wklepuj±c w ziemiê, wg mojego mê¿a a¿ tak tragicznie nie by³o, siê odgryza³am, jeszcze próbowa³am taranowaæ tarcz± 96 kg faceta, co by³o ju¿ g³upot± ;).
Na turniejach byli niezadowoleni z werdyktu sêdziów zawodnicy (jak to powiedzia³ Mirek, rezygnuj±c z protestu i wychodz±c ze szrank, to jest tylko zabawa), jako¶ nie widzê tutaj ich postów, z wyj±tkiem Twojego. Nie widzê te¿ postów rozpowszechniaj±cych "ploty". Dlaczego tylko Ty "walisz tak±...." ?

PS Radzi³abym nie startowaæ w ¿adnej konkurencji, ból czterech liter nie bêdzie tak doskwieraæ.

Chcia³ bym tu stan±æ w obronie Moniki, gdy¿ podziwiam, ¿e Kobieta potrafi dorównaæ mê¿czyznom w walce. Zas³u¿enie wywalczy³a sobie awans do drugiej tury i nietaktem jest ujmowania honoru Kobiecie, która nie boi siê wyj¶æ w szranki na przeciw samym rycerzom. Na temat tañców ¶redniowiecznych siê nie wypowiadam, bo nie jestem zainteresowany, ale walki Moniki widzia³em osobi¶cie i chylê czo³a!
Dona
Pozdrowienia dla wszystkich, którzy bawili siê na tym turnieju! smile.gif Dziêki za imprezkê i za mi³e chwile;)
Chwa³a! smile.gif
Augustus
Poprê wiêkszo¶æ która to ju¿ pisa³a. Niektórzy walcz±cy a zw³aszcza znana wszystkim grupa z czerwionki s± poni¿ej krytyki. Grupa, która odstrasza swoim sprzêtem, gdzie blacha niejednokrotnie nawet m³otka nie widzia³a, gdzie zamiast solidnych zbrojników kto¶ daje sobie dywan obszyty lnem, wspomniane przez Jarka Przyby³o ludziki michelin w samych tabardach, do tego ³amanie wszystkich mo¿liwych zasad, brak s³ów...

Grupy takich "rycerzy" nie powinny byæ w ogóle wpuszczani na turniej, tylko psuj± mu poziom swoim wygl±dem i haniebnym zachowaniem.

Co do tañców jeszcze to te¿ fakt tañców irlandzkich, których nie powinno tutaj byæ. Mimo wszystko pochwalê sêdziów nie dlatego ¿e wygrali¶my ale dlatego, ¿e mimo wielu grup tañcz±cych tañce irlandzkie i tak oceniali wg. mnie sprawiedliwie bo patrzyli na tych którzy tañcz± tañce traktatowe. Fakt te¿ taki gdyby odrzucono tañce irlandzkie to ile by by³o grup tañcz±cych? To jednak strata dla organizatorów któr± trzeba zrozumieæ, jednak mimo wszytko skoro ju¿ tañce irlandzkie siê pojawiaj± dlaczego nie s± one odseparowane i nie ma turnieju tañców ¶redniowiecznych i osobno irlandzkich pod publikê?

Trzymajmy poziom
Hiszpan89
Witam smile.gif ¿eby nie powtarzaæ tego co napisa³em ju¿ w apropos Liwu, to powiem tylko ¿e te¿ by³em w Ogrodzieñcu w tym roku i te¿ porobi³em sporo zdjêæ:
https://picasaweb.google.com/10023946538914...iencu67VIII2011 (ju¿ nawet 1 osoba mi siê zidentifikowa³a)
na pewno najwiêksze wra¿enie zrobili na mnie Dominik z Bêdzina oraz Taurus xD no i rzecz jasna lans Karola x)
Pozdrawiam i równie¿ mam nadziejê ¿e zdjêcia przypadn± do gustu ^^
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.