Jak w temacie, tegoroczny turniej przypada na 6 i 7 sierpnia.
Datowanie jak co roku, konkurencje jak co roku :D
Ewentualnie zastanawiamy siê czy nie zrobiæ osobno turnieju walk na miecz i tarczê oraz osobno turniej miecza d³ugiego. (od razu mówiê, ¿e turniej na pó³toraki bêdzie wa¿niejszy)
Jak co roku proszê przysy³aæ zg³oszenia. I jak co roku przypominam, by bractwa które s± u nas rok w rok RÓWNIE¯ nie zapomina³y o zg³oszeniach.
Bo odwieczny problem: listy ju¿ s± prawie pe³ne, a nagle bractwo które jest u nas na turniejach 6 lat z rzêdu przypomina sobie o zg³oszeniu i chce przyjechaæ w 30 osób. Ludziska zlitujcie siê. Nie bêdzie zamieszania jak ka¿dy wy¶le zg³oszenie w normalnym terminie (a nie na tydzieñ przed)
Jeszcze jedna ma³a uwaga. Je¿eli kto¶ rozmawia³ z jednym z cz³onków bractwa odno¶nie przyjazdu do nas na turniej, nie zwalnia to od wys³ania zg³oszenia :D
Najlepiej zg³oszenia dokonaæ przed Grunwaldem.
W mailu zg³oszeniowym proszê podaæ ilo¶æ osób przyje¿d¿aj±cych, ile osób i w jakich konkurencjach startuj±.
mail: machnik.mt@gmail.com
Wolna kompanie bardzo chêtnie po raz kolejny przyjedzie
tym razem mamy nadzieje bez fajerwerków z organów
Fajerwerków, poparzeñ i innych atrakcji nie bêdzie ale organy bêd± :D o ile urw± siê z praktyk...
Osobny turniej D³ugiego Miecza brzmi bardzo zachêcaj±co. Oby wysz³o
Popieram rozgraniczenie d³ugiego miecza od jedynki i tarczy.
Jaki jest planowany dystans w turnieju ³uczniczym?
Witam
Bractwo Rycerskie Grodu Zabrzañskiego równie¿ chêtnie siê stawi na wezwanie
Witam,
W Imieniu swoim oraz Jana Kity do udzia³u w turnieju zg³aszam Lisów z Czerwionki.Jak co roku stawimy siê licznie a w tym roku, oko³o 20 sztuk nas przybêdzie.
pozdrawiam £ukasz
Bracia z Dobrzynia stawia sie jak co roku w sile ok 7 osob
Draby równie¿ chêtnie przyjad± na turniej ³uczniczy, my¶lê ¿e co¶ ok. 8 osób
Wstêpne zg³oszenie posz³o. Jeszcze potwierdzê dok³adn± ilo¶æ ³uczników.
Zakon Rycerzy Boju Dnia Ostatniego równie¿ planuje siê pojawiæ
(równie¿ wstêpne zg³oszenie zosta³o wys³ane)
Kompania Najemna Taurus zg³asza siê na miecz d³ugi
oraz zapasy i inne rarytasy
tez chetnie sie pojawie...
Trzeci Najemny równie¿ zg³asza siê do miecza d³ugiego:)
m³otki rycerskie bêd±? pamietam ze premierowo by³y 2 lata temu. ostatnio mnie nie by³o, stad pytanie
Czy wiadomo o której siê zaczyna turniej ³uczniczy.
I kto go organizuje jaki¶ kontakt do tej osoby
Krakowska Nadworna jak zwykle siê z chêci± pojawi w Ogrodzieñcu do bojówek, 5-tek, ³uczniczego i innych rozrywek.
Wstêpne zg³oszenie przes³a³em na maila. Slava!!!
Przypominam o kilku wa¿nych sprawach:
1 - zg³oszenia na maila prsi³em wysy³aæ (machnik.mt@gmail.com) a nie na forum w ogólnym temacie. (NP - czerwionka znow tylko w poscie napisa³a ¿e beda, a na maila zg³oszenia nie mam do dzi¶ dnia.)
2 - Na turniej bojowyproszê nie zapomnieæ zbroi, bo za szmaty na sobie bêdziemy przeciwnikowi lepiej ubranemu dawaæ punkty gratisowe
BO CZAS NAJWY¯SZY UBIERAÆ ZBROJE RYCERSKIE NA SIEBIE A NIE SKURZANE SZMATY.
To jest turniej Rycerski a nie plepstwa z pobojowiska:D
3 - Wstêpna lista zg³oszeniowa jest zrobiona i miejsc ju¿ praktycznie brak (co wy tak wszyscy walicie na nasz turniej?)
CYTAT(JediNight @ 10:55 10.07.2011)
2 - Na turniej bojowyproszê nie zapomnieæ zbroi, bo za szmaty na sobie bêdziemy przeciwnikowi lepiej ubranemu dawaæ punkty gratisowe
BO CZAS NAJWY¯SZY UBIERAÆ ZBROJE RYCERSKIE NA SIEBIE A NIE SKURZANE SZMATY.
To jest turniej Rycerski a nie plepstwa z pobojowiska:D
No i w koñcu kto¶ pomy¶la³
Do¶æ ju¿ mia³em przeciwników których zbroja wraz z tarcz± i mieczem wa¿y "8 kg."
CYTAT(Falcorn @ 17:14 10.07.2011)
Do¶æ ju¿ mia³em przeciwników których zbroja wraz z tarcz± i mieczem wa¿y "8 kg."
Chyba w he³mie i tshircie ;). Jak kto¶ siê prawie profesjonalnie zajmuje tym sportem, regularnie trenuj±c, inwestuje w dobry lekki sprzêt. Jak wygrywa to dlatego, ¿e nie traktuje turniejów jak majówki. Nie ma co narzekaæ, ¿e przeciwnik mia³ l¿ejszy sprzêt, tylko wzi±æ siê do treningów i odk³adaæ kaskê na hartowane blaszki ;).
Tydzieñ temu w Rabsztynie w turnieju d³ugiego miecza by³o widaæ blaszki, widocznie uczestnicy uznali, ¿e do d³ugiego miecza by³y potrzebne.
PS Moje zbrojnikowe nogi s± ciê¿sze od lekkich bigwantów zamówionych u Mardinusa.
W marcu, w Toruniu Gregor walczy³ w pe³nym sprzêcie, nawet w pasie wielko¶ci g±sienicy od T-34.
I dawa³ radê.
Jakie limity wagowe mieczy jednorêcznych i d³ugich oraz rozmiarów tarcz?
CYTAT(Monika ksf @ 19:06 10.07.2011)
CYTAT(Falcorn @ 17:14 10.07.2011)
Chyba w he³mie i tshircie ;). Jak kto¶ siê prawie profesjonalnie zajmuje tym sportem, regularnie trenuj±c, inwestuje w dobry lekki sprzêt. Jak wygrywa to dlatego, ¿e nie traktuje turniejów jak majówki. Nie ma co narzekaæ, ¿e przeciwnik mia³ l¿ejszy sprzêt, tylko wzi±æ siê do treningów i odk³adaæ kaskê na hartowane blaszki ;).
Tydzieñ temu w Rabsztynie w turnieju d³ugiego miecza by³o widaæ blaszki, widocznie uczestnicy uznali, ¿e do d³ugiego miecza by³y potrzebne.
PS Moje zbrojnikowe nogi s± ciê¿sze od lekkich bigwantów zamówionych u Mardinusa.
Nie mówiê tutaj o dobrym sprzêcie bo sam mam nie najgorszy
Nie podoba mi siê jedynie kwestia maksymalnie odchudzania zbroi na wszystkim czym siê da aby tylko wygraæ. Zawsze traktowa³em RR jako dobr± zabawê i staram siê mo¿liwie jak najbardziej oddaæ realia przedstawianego przez siebie okresu
Trenuje w miarê regularnie, czasem odnoszê zwyciêstwa i nie narzekam ,ze kto¶ wygra³ bo mia³ l¿ejszy sprzêt. By³ po prostu lepszy. Ale szanse s± mniejsze jak ciê¿ar zbroi przeciwnika jest du¿o mniejszy. Pe³na p³yta nawet z blachy hartowanej 1mm bêdzie ciê¿sza od skórki,samej przeszywki ze zbrojnikami. To jest moje zdanie i go nie zmienie
BTW. Gregor jest dobrym szermierzem i nie dziwi mnie to ,¿e dajê radê
( Pozdrawiam Ciê Gregor
)
Koniec OT :P
CYTAT(Falcorn @ 15:16 11.07.2011)
BTW. Gregor jest dobrym szermierzem i nie dziwi mnie to ,¿e dajê radê
( Pozdrawiam Ciê Gregor
)
Gregor inwestuje w lekkie blaszki ;), mo¿e nawet w Ogrodzieñcu bêdzie mieæ ju¿ full komplet, a pas nie jest tak ciê¿ki, na moj± rêke "niczym elektoniczna waga" max 2,5 kg. Nikt nie wygra³ kregos³upa na loterii, tendencja do schodzenia z wag± sprzêtu bêdzie korelowac ze wzrostem wieku osób, które siê w to bawi±.
(PS w Toruniu po wyj¶ciu z grupy do walki z Marcinem Waszkielisem Gregor ¶ci±gna³ napier¶nik-to tak gwoli zderzenia realu z legend± ;) )
Z tymi skórzanymi szmatami to tak nie do koñca, moje "szmaty" + miecz tarcza wa¿± ponad 20 kg co stanowi 34% mojej wagi i na XIVw s± poprawne. Dlaczego przeciwnik mi³aby dostawaæ punkty gratisowe przy 30 kg/90kg : ).
Patrz±c z "historycznej" strony, im lepszy l¿ejszy sprzêt, tym rycerz by³ zamo¿niejszy, koszmarnie ciê¿kie i niedopasowne blachy nosi³ "plebs".
Je¶li chcemy punktowac bior±c pod uwagê wagê opancerzenia, trzeba by by³o uwzglêdniæ stosunek wagi sprzêtu do wagi cz³owiek, który go nosi.
30 kg dla 100kg faceta jest porównywalne do 20kg dla takiego 62 kg, a tak lekcy zawodnicy te¿ s± siê trafiaj±.
Co do noszenia ciê¿kich niedopasowanych zbroi, to fakt nosili je ludzie mniej zamo¿ni... Ale jest jedno ALE...Takie zbroje by³y noszone przez osoby które dosta³y je w "spadku" po np. ojcu. bo nie staæ ich by³o na zamówienie nowej, piêknej i mieni±cej siê zbroi :P Spójrzmy na zbroje chocia¿by W³adys³awa IV... Czy dobrym przyk³adem bêdzie W³adys³aw III Warneñczyk z obrazu "Bitwa Pod Warn±". Nie wygl±da mi to na lekk±, niedopasowan± zbrojê rodem z plebsu
Nie twierdzê ,¿e skórzana zbroja jest niehistoryczna. Wrêcz przeciwnie. Ale nie mogê siê zgodziæ ,¿e np. pe³n± p³ytê gotyck± nosi³ plebs bo skóra by³a dro¿sza...
Ja wa¿ê 68 kg przy 187 cm wzrostu a moja pe³na p³yta wa¿y ok. 35`kg bez tarczy i miecza. Wiem jestem szczup³y :P Ale daje radê nosiæ ciê¿ki sprzêt walcz±c z przeciwnikami w 30*C upale przez 1,5 min.
Wiêc albo niech bêdzie osobno turniej dla lekkozbrojnych a osobno dla ciê¿kozbrojnych ALBO niech ciê¿ko zbrojny dostanie gratisowe punkty za lepsze uzbrojenie.
PS.
Monika ksf nie my¶l ,¿e mam co¶ do Ciebie czy chce siê pok³óci³ albo inne takie z³e rzeczy, tylko wystarczy zaobserwowaæ ró¿norakie turnieje gdzie datowanie wynosi od XIII-XV w. i jest kilku rycerzy w pe³nej p³ycie. ¯aden nie dochodzi do fina³ów a nie jest to spowodowane brakiem umiejêtno¶ci czy kondycji.
Piwko dla Ciebie
CYTAT(Falcorn @ 19:59 11.07.2011)
Nie twierdzê ,¿e skórzana zbroja jest niehistoryczna. Wrêcz przeciwnie. Ale nie mogê siê zgodziæ ,¿e np. pe³n± p³ytê gotyck± nosi³ plebs bo skóra by³a dro¿sza...
Mieszasz XIV z pó¼n± XV, turniej jest XIII-XV : ). Jeden ma zbrojniki z 1 mm hartowanej stali, drugi z 2 mm. Ja mam stal pod skór±, jedynie opachy z samej skóry. Powoli zaczynam wymieniaæ zbrojnki na stal 1 mm.
Ja wa¿ê 68 kg przy 187 cm wzrostu a moja pe³na p³yta wa¿y ok. 35`kg bez tarczy i miecza. Wiem jestem szczup³y :P Ale daje radê nosiæ ciê¿ki sprzêt walcz±c z przeciwnikami w 30*C upale przez 1,5 min.
Mam znajomych, którzy walcz± w tak ciê¿kiej XIV/XVw zbroi i psim pysku, jak przegrywaj± walkê, nie narzekaj± na opancerzenie przeciwnika i nie rzucj± gromów na organizatów, ¿e nie premjuj± ciê¿kiego opancerzenia.
Historycznie cios ostrym mieczem w skórzane os³ony koñczy³ walkê.
Je¶li organizatorzy maj± do¶æ skórzastych os³on to ja ich rozumiem.
Ruchy w p³ytach ograniczaj± bardziej ruchy - szczególnie duze naramienniki mediolañskie to katorga, kilka dodatkowych kg wiêcej na rêkach znacznie spowalni ruchy i zabiera parê - ale to ³atwiej zrozumie tylko kto¶ kto mia³ na sobie kilka typów uzbrojenia.
skoro waga mieczy jest opisana w regulaminach i ograniczona najczesciej jedynka 1200 d³ugi 1500 (choc zdarzaj± sie turnieje gdzie mozna machac na turnieju miecza d³ugiego mieczem 1100gram a i tak znajd± siê tacy którzy twierdz± ¿e ciêzkim macha siê tak samo jak lekkim)
jakie bêd± te limity w Ogrodzieñcu i czy bêd± weryfikowane przed ka¿d± walk±?
No i w pytówce da siê doj¶c do fina³u. W Nidzicy widzia³em to ju¿ w 2010 i w 2011. Ale w finale go¶æ dosta³ ³omot ;)
CYTAT
(choc zdarzaj± sie turnieje gdzie mozna machac na turnieju miecza d³ugiego mieczem 1100gram
Nie moja wina, ¿e w Japonii "miecz d³ugi"..mia³ metr d³ugo¶ci....I wy¿ej ch** z wag± nie wyskoczê
Kuba.
Pytam organizatora o wagê miecza bo na turniej w Nidzicy musia³em dodawaæ prawie 100gram do mojego miecza, ¿eby spe³niæ warunki regulaminowe 1700gram.
Je¶li w Ogrodzieñcu mo¿na u¿ywaæ katan 1,1 kg to zakupiê miecz d³ugi 1,17kg (mam taki na oku ;)
ale teraz sezon grunwald'owy i pewnie trochê poczekam na odpowiedz. no ale czas do turnieju jeszcze jest.
CYTAT(Kichigai @ 23:40 11.07.2011)
CYTAT
(choc zdarzaj± sie turnieje gdzie mozna machac na turnieju miecza d³ugiego mieczem 1100gram
Nie moja wina, ¿e w Japonii "miecz d³ugi"..mia³ metr d³ugo¶ci....I wy¿ej ch** z wag± nie wyskoczê
Kichigaju walcz jedn± rêk± : ), nawet ca³kiem ca³kiem to wgl±da³o, jak mia³e¶ kontuzjowan± jedn± d³oñ. Japoñczycy to dziwni ludzie, z szabli "miecz dwurêczny" zrobili ;).
Tak sobie my¶lê, ¿e wybór opancerznia i okresu odtwarzania to indywidualna sprawa, tyle ze tutaj mo¿na wybraæ : ), ja moich warunków fizycznych nie przeskoczê, nawet jakbym siê na treningach zajecha³a. Tak naprawdê to powinnam machaæ 800 gramowym mieczem, nie narzekam jak organizator dopu¶ci 1 kg dla kobiet, waga jak najbardziej historyczna, albo przymknie oko, bo bez sensu jest zmienniaæ regulamin dla "mniejszo¶ci" ;), jak nie przymknie, trudno, bêdzie 1,23 kg, wolniejsze ciêcia, za to wiêksza ich si³a. Jak na razie nikt nie robi osobnego turnieju dla pañ, czy mi³o¶ników "mediolanek" : ).
Czy p³yty ograniczaj± ruchy? Zalezy jakie i gdzie. Polecam moje "zbrojnikowe nó¿ki ;), z ulga przejdê na stalowe, tylko dobrze zrobione i lekkie (i bêdzie mniej bola³o), w XIII w garach i kapturze kolczym co poniektorzy maj± na g³owie 7 kg, mo¿e nawet wiecej, bo nie ka¿dego staæ na nitowan± kolcz±.
£ucznicy Tradycyjni Wo³czyn ze wsparciem bojowym te¿ postaraj± siê pojawiæ na turnieju.
Co do noszenia ciê¿kich niedopasowanych zbroi, to fakt nosili je ludzie mniej zamo¿ni.
Powa¿nie?
Porozmawiaj z ch³opakami z Ogrodzieñca robi±cymi najazdy kopijnicze. Czy wol± mieæ zbrojê z tektury, czy te¿ opancerzenie zapewniaj±ce bezpieczeñstwo?
O jakich realiach rozmawiacie? Pamiêtajcie, ¿e w XIV-XV czyXIII wieku przedstawienia mówi± o najazdach z kopi±, w³óczni±, lanc± itp ... Na piechotê szmaty wustarcz± do walki, bo jakiekolwiek opancerzenie pieszemu przeszkadza, ale konnemu, wrêcz odwrotnie, bo to koñ jego pancerz nosi a nie on sam, zatem te 200 gram w lewo czy w prawo nie czyni ... ale zwiêkszenie wytrzyma³o¶ci na korpusie ju¿ tak:)
Pozatym obejrzyj sobie wykopki spod Visby - p³aty zak³adane na kolczugê - dla bogatego rycerstwa. rozdzielajcie proszê 2 rzeczy: dopasowanie ¶redniowiecznego sprzêtu do realiów wspó³czesnego sportu, jakim jest turniejowe pojedynkowanie siê oraz rekonstrukcja opancerzenia maj±ca za zadanie zapewniæ bezpieczeñstwo "rycerzowi/wojowi/najemnikowi" w trakcie dzia³añ wojennych.
Analogie znajdziemy we wspó³czesnym wyposa¿eniu (mówiê o armiach innych ni¿ WP) militarnym dla projektów Future Soldier:D
A mailem wys³a³em zg³oszenie, ¿eby nie by³o, ¿e nabijam posty:D
CYTAT(jasmin @ 08:29 13.07.2011)
A mailem wys³a³em zg³oszenie, ¿eby nie by³o, ¿e nabijam posty:D
Fajnie, liczê ¿e zabierzecie Krzysia Bli¿nika. Nas tutaj w Krakowie niestety opuszcza. Brak nam Ciebie Krzysiu
: (
PS Nie wyci±ga³am takich niunsów jak zbroje turniejowe, które w pó¼niejszym okresie mog³y wa¿yæ i 45 kg, bo nikt nie bêdzie w bojówce naje¿d¿aæ na kopie.
Witam!
mam pytanie do organizatorów:
Czy turniej Miecza D³ugiego bêdzie w tym samym czasie co
Turniej Miecza i Tarczy?? Czy bêdzie szansa wzi±æ udzia³
w jednym i drugim??
Jakie¶ zasady? Jakie¶ ograniczenia?
Wojtek z Kielc
Ja równie¿ pozwolê sobie o co¶ zapytaæ.
1. Czy do inscenizacji "bezpieczne" strza³y dostarczaj± organizatorzy, czy mo¿e nale¿y je sobie zapewniæ samemu?
2. Ile tañców wykonuje siê na turnieju tañców dworskich? Dwa lata temu by³y 4 (po 2 ka¿dego dnia). W tym roku tak samo?
Z góry dziêkujê za odpowied¼.
Ja to mam nadzieje ze uzwgledniliscie nas w swojej liscie
turniej za tydzieñ a tu co¶ cicho.
Mo¿e jakie¶ informacje od organizatora?
Lista zakwalifikowanych grup, plan turnieju?
Ja ze swojej strony zg³aszam pytanie o zasady turnieju ³uczniczego: kto prowadzi, jakie konkurencje, wymogi odno¶nie sprzêtu ³uczniczego. Ju¿ wcze¶niej by³o to pytanie (Kirszniok pozdrawiam) i jako¶ nie ma odpowiedzi.
Nie u¶miecha mi siê jechaæ 150 km, a na miejscu dowiedzieæ siê ¿e co¶ nie gra.
A dziêkuje
i równie¿ nisko chylê g³owê
No dok³adnie ju¿ poniedzia³ek zada³em pytanie parê tygodni temu i nic.
Jutro mam wyjazd s³u¿bowy i od razu w sobotê mam jechaæ na turniej o którym nic nie wiem.
Bêdê siê t³uk przez pó³ Polski jak niektórzy ( Pozdrawiam Aniu
) ¿eby na miejscu siê dowiedzieæ ¿e turniej siê zacz±³ wcze¶niej i mogê tylko patrzeæ wtedy na bank zostawi to niesmak.
Mam nadzieje ¿e w takim wypadku skoro nic nie wiadomo organizator turnieju bêdzie nad wyraz wyrozumia³y
rozci±gliwy i chêtny do pomocy
i nie skoñczy siê to takimi przypadkami.
Pozdrawiam ³uczników
i do soboty
Co wygrzeba³am:
http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/aktualnosci/143Czyli ³uczniczy od 12.00, bojówka od 14.00
Regulaminów siê nie doczekacie, przegl±dnê³am tematy z poprzednich lat i by³o z tym cieniutko.
Prosimy uczestników turneju z 2010r, ¿eby napisali jakie by³y najwa¿niesze punkty regulaminu (czy 1,5 minutówki czy 1 min miecz z tarcz±, z atakiem na ³ydki (jesli turniej od XIIIw. to chyba nie?), co zabronione, jakie¶ limity wagi broni i wielko¶ci tarczy itp. Czy "pe³na amerykanka"?
PS mnie tylko martwo to ¿e m±¿, ¿eby zobaczyæ jak mi idzie bêdzie musia³ kupiæ bilet za 10 z³, chyba ¿e to za pokazy konne, to nie po¿a³uje kasy
.
CYTAT(Monika ksf @ 19:54 02.08.2011)
Co wygrzeba³am:
http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/aktualnosci/143Czyli ³uczniczy od 12.00, bojówka od 14.00
Regulaminów siê nie doczekacie, przegl±dnê³am tematy z poprzednich lat i by³o z tym cieniutko.
Prosimy uczestników turneju z 2010r, ¿eby napisali jakie by³y najwa¿niesze punkty regulaminu (czy 1,5 minutówki czy 1 min miecz z tarcz±, z atakiem na ³ydki (jesli turniej od XIIIw. to chyba nie?), co zabronione, jakie¶ limity wagi broni i wielko¶ci tarczy itp. Czy "pe³na amerykanka"?
PS mnie tylko martwo to ¿e m±¿, ¿eby zobaczyæ jak mi idzie bêdzie musia³ kupiæ bilet za 10 z³, chyba ¿e to za pokazy konne, to nie po¿a³uje kasy
.
Nie jestem pewny na 100% ale by³a chyba 1 minuta. Bez rantów, kopniêæ itd. Co do limitów i wymiarów to "wolna amerykanka"
Witam. Pó¼no bo pó¼no ale zg³oszenie pu¶ci³em na maila tak jak by³o ustalone telefonicznie.
Najlepszy turniej na jakim by³em =D. Chcia³em serdecznie podziêkowaæ organizatorom oraz wszystkim uczestnikom turnieju za ¶wietn± zabawê. Pi±tkowe turlanie, zajebista uczta (mam nadziejê, ¿e za rok bêdziemy mogli potañczyæ d³u¿ej =D), ¶wietne walki no i pyszne jedzonko, SERDECZNE DZIÊKI =D!
W imieniu Chor±gwi Ziemi Sieleckiej chcia³bym podziêkowaæ organizatorom turnieju w Ogrodzieñcu za:
- Go¶cinê
- Smaczn± strawê
- Dobr± zabawê
- Przyjemn± atmosferê
- A przede wszystkim, za mo¿liwo¶æ zbudowania, a potem zniszczenia palisady :D
Chwa³a wam!
Witam,
pewna para zostawi³a u mnie ko³czan drizzt'owskiej produkcji - proszê o kontakt prywatnym go³êbiem ;)
Dziêki wszystkim za super turniej, ostre walki i sympatyczne towarzystwo. Za rok wpadniemy na pewno
Bardzo Bardzo siê cieszymy, i¿ XIV Turniej wam siê podoba³. Zapewne znajd± siê osoby które bêd± mia³y jakie¶ zastrze¿enia, ale przecie¿ tu chodzi przede wszystkim o dobr± zabawê.
Przepraszam te¿ ¿e przed turniejem nie odp na zapytania w po¶cie (na usprawiedliwienie powiem i¿ w pracy zapie...... po 13h, a do tego z³o¶liwo¶ci± rzeczy martwych, komp mi szwankowa³)
Turniej w starym dobrym stylu. Mo¿liwo¶æ spotkania znajomych i dobra zabawa. Najbardziej podoba³y mi siê zapasy. Ubaw po pachy, a lans Karola bezcenny. Najmniej turniej pi±tek: po prostu rze¼nia. Rozumiem, ¿e adrenalina, promile i to tamto ale skoro ustalili¶cie zasady jakich ciosów siê nie zadaje i Andrzej je sto razy przypomina³ to nale¿a³o tego przestrzegaæ. To nie jest wy¶cig szczurów w pracy tylko co¶ wrêcz przeciwnego. Tutaj chodzi o honorowe zachowanie, które przynajmniej w jakim¶ stopniu zrekompensuje koszmarny momentami sprzêt. Poza tym zrobienie komu¶ krzywdy, wymagaj±cej hospitalizacji bodaj¿e 7 dni, to ju¿ jest prokurator u sprawcy i organizatora. Wiem, bo na organizowanej przeze mnie imprezie by³o lekkie dra¶niêcie, i go¶æ wyl±dowa³ w szpitalu. Nie polecam tego nikomu: przes³uchania, broñ w depozycie do ekspertyz itd.
Natomiast walniêcie cz³owieka pomiêdzy he³m a ko³nierz przeszywki trzykilowym, dwurêcznym buzdyganem, to w najlepszym przypadku wózek inwalidzki do koñca ¿ycia. Ze wzglêdu na dobro nasz wszystkich, sêdziowie powinni z tych wzglêdów czê¶ciej korzystaæ z prawa dyskwalifikacji nie patrz±c na sympatie pomiêdzy bractwami. Piszê "nas wszystkich", bo nie daj Bo¿e taki wypadek, to rozniesie siê po kraju i jaki¶ "m±dry" pose³, chc±c siê podlizaæ przeciwnikom tego typu zabaw, wymy¶li, ¿e trzeba tego zakazaæ albo wprowadziæ koncesje. Poza zapasami bardzo podoba³a mi siê bojówka "samojeden" dawno nie ogl±da³em tylu ¶wietnych walk. Szacun Panowie za wspania³e popisy w takim upale. I co wa¿ne: wygra³a technika przed si³±. Ca³y klimat zepsu³ jeden jegomo¶æ, chyba z Czerwionki (szef albo prezes), który niezadowolony z wyniku swojego podopiecznego wparadowa³ w szranki z kiepem w gêbie. Ja te¿ podpala³em na turnieju ale takie co¶ t ? Masakra. Potem jeszcze, jeden w samych gaciach i koszuli i te¿ z kiepem. Dooko³a publiczno¶æ, damy, rycerstwo, wszyscy we wspólnym froncie walki o historyczno¶æ a tu taki zong. Gratulacje dla zwyciêzców za wyniki, gratulacje dla organizatorów, ¿e to wszystko ogarniaj±. Pa
Dziêki za dobr± zabawê na turnieju - najlepsze by³o pobiesiadne castle party ;]
Szczególne podziêkowania dla Misia z KCN za u¿yczenie namiotu.
Do zobaczenia za rok.
Turniej jak co roku bardzo relaksuj±cy, sercu memu bliski, a duszy przyjemny [zaraz, jakiej duszy...?
]. No w ka¿dym razie naprawdê ¶wietnie, klimat jak zwykle wspania³y, uczta têga, bitwa g³o¶na, a staczanie siê ze zbocza bezcenne. Je¶li do¿yjê za rok bêdê na pewno. Wszystkich pozdrawiam i dziêkujê za kolejny udany turniej !
Aha, je¶li kto¶ ma jakie¶ zdjêcia to bêdê bardzo wdziêczny je¶li siê podzieli :P
Je¶li Dzielni Rycerze sie nie pogniewaj± to pozwolê sobie wypowiedzieæ siê z punktu widzenia widza (w tym celu siê zalogowa³em).
Wprawdzie by³em tylko w sobotê, ale kolejny raz jestem pod wra¿eniem organizacji tego typu imprezy.
Walki 1 na 1 naprawdê na wysokim poziomie. Wielkie brawa dla Moniki, która dawa³a naprawdê dobre walki nie ustêpuj±c mê¿czyznom, za co zbiera³a gromkie i zas³u¿one brawa. Gdyby nie zosta³a przedstawiona, jestem przekonany ¿e nikt by siê nie domy¶li³, ¿e to kobieta.
Reszcie rycerstwa s³owa uznania za wysi³ek w³o¿ony w walki. Naprawdê kawa³ dobrego turnieju.
Zapasy to IMO fenomenalny pomys³ - kupa ¶miech by³a a i zawodnicy prezentowali nieraz bardzo dobre techniki. Warto by by³o wprowadziæ to jako sta³y element turnieju, bo widzom siê podoba³o (pods³uchiwane g³osy z boku).
W ca³okszta³cie impreza równie¿ prezentowa³a siê znakomicie. Na uwagê zas³uguj± ³ucznicy, prezentuj±cy siê w szykownych strojach. Naprawdê wygl±da³o to znakomicie. Ponadto giermkowie, damy i reszta uczestników Turnieju bez zarzutu.
Widzê, ¿e pada³y tu jakie¶ zgrzyty w zwi±zku z kim¶ z kiepem w ustach - nie mia³em okazji nikogo z kiepem widzieæ, ale je¶li siê zdarzy³o, to có¿ bywa. Ale jakie¶ tragedii bym z tego nie robi³.
Bardzo efektownie te¿ wygl±da³o "miasteczko namiotowe" - dobrze komponowa³o siê z ruinami zamku.
Ogólnie ja i rodzina jeste¶my bardzo zadowoleni i pod du¿ym wra¿eniem imprezy. Córka nawet zagadywa³a, ¿e ona te¿ by tak chcia³a, w piêknej sukni pochodziæ, pospaæ w namiocie na skórach itp
Daje siê te¿ zauwa¿yæ progres je¶li chodzi o odzie¿ i uzbrojenie. Ostatnio na Turnieju Rycerskim by³em pod zamkiem w Bêdzinie (bodaj w 2008 roku) i pomijaj±c liczbê uczestników, ilo¶æ wyposa¿enia, uzbrojenia i zbroi robi³a w Ogrodzieñcu naprawdê pozytywne wra¿enie.
Jedyny zgrzyt jaki zanotowa³em, to trochê za ostr± walkê w pi±tkach. Pierwsza walka naprawdê zaciek³a by³a, ale walenie buzdyganem w plecy to ju¿ trochê za ostra jazda. Wiem ¿e sêdziowie nie zawsze zd±¿± zareagowaæ, ale szanujcie swoje zdrowie, bo o ile to jest fajna "zabawa" to zdrowia po¶wiêcaæ chyba dlañ nie warto.
Wybaczcie przeto, je¶lim zabra³ g³os bêd±c nieuprawnionym z racji plebejskiego pochodzenia ;)
Pozdrawiam i czekam na kolejny Turniej w Ogrodzieñcu.
Ruiny Zamku Ogrodzienieckiego jak zwykle roztaczaja wspania³y czar i robia swietny klimat,
pozdrawiam nowych i starych znajomych z którymi dane mi by³o sie spotkac,dziekuje organizatorom za kolejny turniej.
Z mojej strony 2 krytyczne uwagi:
By³o by milo wyznaczyæ kogo¶ do do przygotowania areny do zapasow tak by uczestnicy sami nie musieli szukac w trocinach resztek drewna,15 minut przed walkami ktos z grabiami rozwiaza³ by ten problem.
Przyda³o by sie jako¶ zmotywowaæ startujacych w szrankach by bardziej zadbali o wyglad swojego sprzetu,bez urazy ..sprzet sie niszczy szybko to oczywiste i zrozumia³e.
pozdrawiam wszystkich.
Ps: prosze w przysz³osci o nie ³amanie masztow w naszych namiotach :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.