Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: IV Turniej o Li¶æ Srebrnego Drzewa w Lublinie
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2
lancelot
CYTAT
walczyæ z facetami to na tych samym zasadach co wszyscy,albo w osobnej konkurencji.
¦wiêta racja Piotrze, czy ja sie pytam faceta ile wa¿y? Jak siê bawiæ w ten sposób to trzeba stworzyæ kategorie wagowe, tylko czy to jeszcze odtwórstwo?
CYTAT
Osobi¶cie uwazam, ¿e kobieta, wychodzac w szranki, staje siê takim samym uczestnikiem walki jak facet.
G³os rozs±dku, pozdrówka Agatko!
Monika ksf
CYTAT(lancelot @ 22:54 18.08.2011) *
CYTAT
walczyæ z facetami to na tych samym zasadach co wszyscy,albo w osobnej konkurencji.
¦wiêta racja Piotrze, czy ja sie pytam faceta ile wa¿y? Jak siê bawiæ w ten sposób to trzeba stworzyæ kategorie wagowe, tylko czy to jeszcze odtwórstwo?

To co piszesz, przepraszam, to bzdura jest. Np nikt siê nie sztychuje na turnieju MIT w imiê "odtwórstwa" i nie ma osobnej konkurencji dla mê¿czyzn i kobiet. Podzia³u na wagi nie ma, tak jak osobno walk Panów i Pañ ze wzglêdów organizacyjnych. Ju¿ w PWR ch³opaki wprowadzaj± podzia³ na wagi do 80 i powy¿ej 80 kg.

Agato, ja oceniam fakty, nie muszê Ciê znaæ, startowa³a¶ w jakim¶ turnieju MIT w tym roku? Mo¿e zamierzasz startowaæ w nastêpnym roku? (PS Je¶li tak, bardzo mnie to cieszy). Czy w karate kyokushinkay s± koedukacyjne turnieje bez podzia³u na wagi? Czy pi³ka no¿na to "sport walki"? Przepraszam, ale "kombatanci" mnie nie interesuj±, oceniam osobê, krzy¿uj±c z ni± miecz, albo ogl±daj±c jej walki. Co ci przeszkodzi³o wyj¶æ w szranki na tym turnieju?

Piotrze ma³e szranki nie daj± du¿ych szans na ucieczkê, preferuj± "masywnych" zawodników.
Kreciku, jako wspó³organizator powiniene¶ znaæ regulamin tego turnieju. Z tego co siê orientujê, punktujesz w³óczni±, nie wychodzisz w szranki do walk w opancerzeniu do walki "ci±g³ej". Jak zwykle jak najwiêcej do gadania maj± tutaj ci, którzy nie startowali na turnieju w MIT.

Mo¿e co¶ ode mnie, je¶li facet wa¿±cy ode mnie wiêcej ni¿ 20 kg musi mnie mas± wprasowaæ w szranki, by wygraæ, ¶wiadczy to tylko o jego mizerii technicznej w walce mieczem. Je¶li nie mo¿e sobie poradziæ ze mn±, bo mam 200 gramów l¿ejszy miecz, znaczy siê opierdziela siê na treningach. Skoñczy³am.
Chwilka, jeszcze nie, "odtwórstwo", tak Lancelocie? To co przeszkadza ze wezmê 1000 gramowy miecz? Przecie¿ to historyczna waga, a ka¿dy "rycerz" u¿ywa³ broni dopasowanej do swoich warunków fizycznych i upodobañ. Mieszacie s³owo "odtwórstwo" ze sportem (limit wagi broni), szafuj±c nimi jak Wam wygodniej.
"Rycersko¶æ"? W³a¶nie rycersko¶æ nie powala wykorzystaæ swojej masy wobec przeciwnika o gorszych warunkach fizycznych. Je¶li jestem dobry, nie muszê siê ryæ tarcz±, wystarczy u¿yæ miecza, a tarcz± siê tylko zas³aniaæ. Trzeba dobrze rozmieæ znacznie tego s³owa, "rycersko¶æ" nie oznacza dyshonoru "bo nie bêdê biæ kobiety" tylko wyczucie podobnych niuansów. Przyk³adowo zachowujê siê "po rycersku", gdy nie katujê na treningach pocz±tkuj±cego, bez wzglêdu na jego p³eæ, a walka w szrankach czy trening to nie bójka na ulicy. Jest jeszcze co¶ takiego jak niepisana umowa miedzy zawodnikami, przyk³ad z ostatniego turnieju: wi±zanie mieczy do rêki. Spotka³am siê te¿ z "umow±" nie walenia po ³ydkach, gdy jeden z zawodników mia³ je gorzej opancerzone, czy ponowieniu starcia, gdy wg trafionego zawodnika, nie by³o ono czyste.
Jeszcze jedna rzecz, mój kumpel o podobnej wadze co ja, trenuj±cy tyle co ja (przepraszam, on trenuje zdecydowanie mniej ni¿ ja), zawsze bêdzie ode mnie silniejszy, tak nas stworzy³a natura, Drodzy Pañstwo. Inaczej w sportach walki by³by podzia³ tylko na wagê, a nie p³eæ.

PS Ja na treningach u¿ywam ciê¿szego miecza i tarczy ni¿ na turniejach.
lancelot
CYTAT
Np nikt siê nie sztychuje na turnieju MIT
A no widzisz, ja za¶ bija³em siê na "sportowe" miecze z puklerzem w maskach itd. , jak najbardziej sztychuj±c...
Monika ksf
CYTAT(lancelot @ 17:11 19.08.2011) *
CYTAT
Np nikt siê nie sztychuje na turnieju MIT
A no widzisz, ja za¶ bija³em siê na "sportowe" miecze z puklerzem w maskach itd. , jak najbardziej sztychuj±c...
Lancelocie, to nie jest temat, czyje karate jest lepszejsze : ). Ja te¿ siê "bijam" w ró¿ny sposób, równie¿ z pchniêciami i w maskach szermierczych.
+20 kg sprzêtu (zamkniêta zas³ona) 58-59 kg wagi (w tym 25 % t³uszczu) 163 cm wzrostu kontra 96 kg, 186 cm (solidny zasiêg ramion) i walka ci±g³a, bez rozej¶cia po trafieniu (ze stategi± "masz na ni± ci±gle napieraæ" ;) ), i opcj± taranowania tarcz± (regulamin dopuszcza). Musisz to ustaæ na nogach przez 60 sekund, czasem 90s, temp +27st.-w s³oñcu nawet nie wiem ile, czekasz na nastêpn± walkê w sprzêcie czasem i pó³ dnia, ¿eby poczuæ, trzeba to prze¿yæ : ). Jak prze¿yjesz, mo¿esz na forum siê produkowaæ, próbuj±c negocjowaæ zmiany w regulaminie, albo odmawiaæ mi do tego prawa : ). Najpro¶ciej byloby nie startowaæ, ale jak pisa³am nie ma osobnej konkurencji dla Pañ i Panów, Mo¿e bêdzie za kilka lat (jak w Rosji), mam tak± nadziejê. Ale trzeba do tego stworzyæ podstawy, bo to naprawdê wci±gaj±cy sport.
Piotr Szponar
Na turniejach karate by³y kategorie wagowe i nie by³o walk koedukacyjnych.Na treningach tylko nas nasze dziewoje t³uk³y.
Ka¿dy ma swoj± definicjê "rycersko¶ci".Nie chodzi³o o to ¿e dla mnie to dyshonor walczyæ z kobiet± tylko zosta³em tak wychowany,¿e mam blok przed zrobieniem krzywdy kobiecie.Przegraæ z lepszym to ¿aden wstyd bez wzglêdu na pleæ.
Dyskusja jest ja³owa bo ja i tak nie zmieniê regulaminu pod jedn± osobê.
Alan /Haart/ Padziñski
CYTAT(Monika ksf @ 18:21 19.08.2011) *
Lancelocie, to nie jest temat, czyje karate jest lepszejsze : ). Ja te¿ siê "bijam" w ró¿ny sposób, równie¿ z pchniêciami i w maskach szermierczych.

Obawiam siê, droga Moniko, ¿e nie jest to równie¿ najodpowiedniejszy temat do wyk³ócania siê o fory dla siebie; s±dzê, ¿e nale¿a³oby stworzyæ oddzielny w odpowiedniej sekcji forum.

CYTAT
+20 kg sprzêtu (zamkniêta zas³ona) 58-59 kg wagi (w tym 25 % t³uszczu) 163 cm wzrostu kontra przyk³adowo 96 kg, 186 cm (solidny zasiêg ramion) i walka ci±g³a, z opcj± taranowania tarcz±, musisz to ustaæ na nogach przez 60 sekund, ¿eby poczuæ, trzeba to prze¿yæ : ).

No dobrze, ale có¿ w tym dziwnego? Tak wygl±daj± pojedynki w rycerstwie, s± ró¿nice gabarytów i muskulatury - osobi¶cie uwa¿am, ¿e na tym miêdzy innymi polega nauka walki, by umieæ walczyæ z ró¿nego typu przeciwnikami.
Ponadto, uwa¿am ¿e do walki w zbroi, z mieczem i tarcz± potrzeba pewnych predyspozycji fizycznych - tak jak do koszykówki potrzeba wzrostu, czy do akrobatyki odpowiedniego stanu stawów. W prostych s³owach: mo¿na siê do tego nie nadawaæ ze wzglêdu na owe niezale¿ne predyspozycje w³a¶nie.
Aczkolwiek wnioski te wysuwam niesmia³o; nie walczê w zbroi wiêc spokojnie mo¿esz za³o¿yæ, ¿e nie mam pojêcia jak wygl±da walka.

CYTAT
Jak prze¿yjesz, mo¿esz na forum siê produkowaæ, próbuj±c negocjowaæ zmiany w regulaminie, albo odmawiaæ mi do tego prawa : ).

Je¶li "lancelot" jest tym, kim my¶lê ¿e jest - s±dzê, panno Moniko, ¿e nie przystoi m³odej damie tak siê do niego zwracaæ. I ¿e wszelkie prawa do produkowania siê na forum posiada.
lancelot
CYTAT
Jak prze¿yjesz, mo¿esz na forum siê produkowaæ,
Obawiam siê, ¿e prze¿ywa³em to Moniko, kiedy by³a¶ jeszcze bardzo m³oda...
CYTAT
Je¶li "lancelot" jest tym, kim my¶lê ¿e jest
Jest, jest smile.gif
krecik_77
CYTAT(Monika ksf @ 17:08 19.08.2011) *
Kreciku, jako wspó³organizator powiniene¶ znaæ regulamin tego turnieju. Z tego co siê orientujê, punktujesz w³óczni±, nie wychodzisz w szranki do walk w opancerzeniu do walki "ci±g³ej". Jak zwykle jak najwiêcej do gadania maj± tutaj ci, którzy nie startowali na turnieju w MIT.

Wywo³any do tablicy odpowiem - nie bra³em udzia³u w organizacji tego turnieju - ot pomog³em trochê przyjacio³om przy rozk³adaniu i sk³adaniu obozu.
Walczê zarówno w³óczni±, jak i toporem i mieczem - wszystko w opcji z tarcz± lub bez. Co do pancerza, to obecnie preferujê lekkozbrojno¶æ, ale w czasach m³odo¶ci i lepszego zdrowia ( w RR bawiê siê od '98 ) dopancerza³em siê mocniej. Maj±c 60 kilo swojej wagi walczy³em z przeciwnikiem o po³owê ciê¿szym i nie odczuwa³em jakiego¶ dyskomfortu z tego powodu... Teraz wa¿ê 67 i nadal stukilowiec nie budzi we mnie grozy - jego zasiêg ramion i si³ê muszê nadrabiaæ szybko¶ci± i precyzj±.
Ty natomiast zachowujesz siê jakby¶ pozjada³a wszystkie rozumy, mia³a najwiêkszy sta¿ w walce, bra³a udzia³ ( z sukcesami ) w 100 turniejach... Moniko, nie id¼ t± drog±, bo nikt Ciê w tym w±tku nie popar³ i tylko zra¿asz do siebie ludzi swoimi agresywnymi postami (oceniasz ich surowo nie znaj±c absolutnie ich).
Jest turniej - s± zasady - odpowiada Ci to startujesz - nie odpowiada to idziesz na piwo/sok/ploty/posparowaæ z ziomkami.
Chcesz turnieju wg. swoich zasad - zrób go w³asnymi ( i namówionych przyjació³ ) si³ami.
Póki co tryskasz m³odzieñczym (?) zapa³em zmieniania ¶wiata...
Bywaj w zdrowiu ( ale siê offtop zrobi³ w temacie o lubelskim turnieju :P )
Monika ksf
CYTAT(krecik_77 @ 22:27 19.08.2011) *
Ty natomiast zachowujesz siê jakby¶ pozjada³a wszystkie rozumy, mia³a najwiêkszy sta¿ w walce, bra³a udzia³ ( z sukcesami ) w 100 turniejach... Moniko, nie id¼ t± drog±, bo nikt Ciê w tym w±tku nie popar³ i tylko zra¿asz do siebie ludzi swoimi agresywnymi postami (oceniasz ich surowo nie znaj±c absolutnie ich).
Jest turniej - s± zasady - odpowiada Ci to startujesz - nie odpowiada to idziesz na piwo/sok/ploty/posparowaæ z ziomkami.
Chcesz turnieju wg. swoich zasad - zrób go w³asnymi ( i namówionych przyjació³ ) si³ami.
Póki co tryskasz m³odzieñczym (?) zapa³em zmieniania ¶wiata...
Bywaj w zdrowiu ( ale siê offtop zrobi³ w temacie o lubelskim turnieju :P )
Próbowa³am tylko negocjowaæ regulamin, podaj±c swoje argumenty, ka¿dy zawodnik ma do tego chyba prawo? Kreciku, to Twój pierwszy post na ten temat by³ agresywny, nakrêcaj±c offtopow± dyskusjê (nie startujesz w "blaszanym" MIT i nie jeste¶ organizatorem turnieju jak napisa³e¶, mnie kiedy¶ uderzono po nosie, jak siê wypowiedzia³am nt zasad innego turnieju, ale przeproszono na pw, bo startowa³am). Ja zaczê³am od nie¶mia³ej sugestii, maj±c w perspektywie zmianê wagi broni, po czym nast±pi³ wysyp postów osób nie zainteresowanych startem w turnieju.
PS Czytaj±c tego Twojego pierwszego posta odnios³am wra¿enie, ¿e nie lubisz kobiet.

Osobny temat utworzê w dziale szermierki, jest to dla mnie wa¿ne, bo chcia³abym by wiêcej kobiet startowa³o w MIT, wtedy Piotr nie bêdzie móg³ napisaæ, ¿e nie bêdzie zmieniaæ regulaminu pod jedn± osobê, a im bardziej "miêkkie" zasady, tym wiêcej kobiet bêdzie sk³onne wej¶æ w szranki. Z tego, co widzê, to pozostaje tylko ta niepisana umowa miêdzy zawodnikami. Sama startowa³am w turnieju, gdzie trzy osoby zmieni³y regulamin (waga broni i czas walki) po swoim przyje¼dzie, mimo ¿e oficjalny opublikowny regulamin mówi³ o 800gr miecz i 1 min walki, a Ty mi robisz przytyk o "wszystkich rozumach" ;), nie takie rzeczy by³y zmieniane na ¿yczenie konkretnych osób, w dodatku bez konsultacji z reszt± uczestników turnieju, dobrze, ¿e wpuszczono wtedy mój 1 kg miecz, mimo ¿e nagle wprowadzono wagê od 1,2 kg, cze¶æ uczestników mog³a nie mieæ 1,2-kilowek ze sob±.

PS Alanie, co do wieku Lancelota, je¶li ja jestem m³od± dam±, to on powinien mieæ jakie¶ 70-80 lat : ).
Agata Witkowska
Abstrahuj±c od wszystkiego, Moniko. ¯ycze Ci, ¿eby¶ patrzy³a na swoich interlokutorów z - trochê jednak mniejszej - góry ni¿ Mt. Blanc, poniewa¿ nigdy nie wiadomo, na kogo trafisz po tej drugiej stronie, a Twoje s³owa skierowane do Lancelota (jak prze¿yjesz etc.) sprawi³y, ¿e zaczê³am sie szczerze smiaæ smile.gif
Je¶li chodzi o mnie - i Twoje pytanie - nie, nie startuje w MIT i raczej nie zamierzam. Je¶li wróce kiedys do czynnej walki, bedzie to blossfechten. Moja wypowied¿ odnosi³a sie do tego, ¿e potraktowa³a¶ mnie jak kogos, kto jest za s³aby by trenowaæ i startowac, a swoje frustracje wynikaj±ce z tego tytu³u wylewa w sieci przeciwko Tobie i Twoim propozycjom.
Tak nie jest, i to, czy startuje w MIT czy te¿ nie, nie ma nic do rzeczy.
Pozdr
Monika ksf
CYTAT(Agata Witkowska @ 08:16 20.08.2011) *
Abstrahuj±c od wszystkiego, Moniko. ¯ycze Ci, ¿eby¶ patrzy³a na swoich interlokutorów z - trochê jednak mniejszej - góry ni¿ Mt. Blanc, poniewa¿ nigdy nie wiadomo, na kogo trafisz po tej drugiej stronie, a Twoje s³owa skierowane do Lancelota (jak prze¿yjesz etc.) sprawi³y, ¿e zaczê³am sie szczerze smiaæ smile.gif
Je¶li chodzi o mnie - i Twoje pytanie - nie, nie startuje w MIT i raczej nie zamierzam. Je¶li wróce kiedys do czynnej walki, bedzie to blossfechten. Moja wypowied¿ odnosi³a sie do tego, ¿e potraktowa³a¶ mnie jak kogos, kto jest za s³aby by trenowaæ i startowac, a swoje frustracje wynikaj±ce z tego tytu³u wylewa w sieci przeciwko Tobie i Twoim propozycjom.
Tak nie jest, i to, czy startuje w MIT czy te¿ nie, nie ma nic do rzeczy.
Pozdr
Agato, Lancelot nigdy "nie prze¿yje", bo nie jest kobiet± wa¿±ca 58 kg z 163cm "w kapeluszu" ": ). Szkoda ze nie zamierzasz startowaæ w MIT, jak pisa³a¶, jeste¶ przyzwyczajona do regularnych treningów i musisz byæ szybka i mieæ dobra kondycjê, skoro trenujesz pi³kê no¿n±. Mnie naprawdê brakuje przeciwników tej samej p³ci, do tej pory mia³am z³e do¶wiadczenia z zapa³em do treningu MIT kobiet, nawet trafi³a siê jedna po kyokushinkai (ja te¿ kiedy¶ je trenowa³am : ) ), która zniknê³a po pierwszym treningu, mimo ¿e nie¼le jej sz³o, dlatego nie dziw siê, ¿e Twój post potraktowo³am jak ig³ê wbit± w siedzenie, tym bardziej ¿e nie trafi³am na Ciebie na listach startuj±cych.
Ale turniej i trening to dwie osobne sprawy (równie¿ w kontaktowym karate), dlatego starujê w koodukacyjnych turniejach, a nie zamykam siê tylko na sali treningowej, czekaj±c na "damski" wysyp w MIT : ). Te do¶wiadczenia procentuj±, pozwalaj±c robiæ postêpy w treningu.
Na treningu z dobrze znanymi sparringpartnerami inaczej siê "walczy", turniej to jedna wielka niewiadoma (wtedy nawet znajomy z treningu mo¿e ciê zaskoczyæ nadspodziewanym wzrostem agresji ;) ).
Mam ju¿ tyle lat, ¿e nie wierzê w równorzêdn± rywalizacjê miêdzy kobieta i mê¿czyzn± w "full kontakcie" (jak mia³am 18 lat wierzy³am ;) ), st±d pro¶ba o dopuszczenie miecza 1 kg (ja zawsze drugi 1 kg miecz mogê udostêpniæ) i nie u¿ywanie przewagi masy do taranowania tarcz±. 60 kg sprawny fizycznie mê¿czyzna zawsze bêdzie silniejszy od 60 kg kobiety, nie mówi±c o takim wa¿±cym 80-100 kg. Zauwa¿, ¿e nie proponujê zmian w regulaminach turniejów do pierwszego trafiania, bo tam po trafieniu walka jest przerywana.
Ju¿ nie bêdê zabieraæ g³osu w tym temacie, tylko na pw.
Pozdrawiam
Monika
lancelot
Ja te¿ nie o ile dozwolone s± techniki zapa¶nicze, przepychanie itp. tylko, czy to wina mê¿czyzn, ¿e natura odmiennie nas skonstruowa³a?
Monika ksf
post do wykasowania galeria publicznie nie udostêniona chyba,sama siê linka dogrzeba³am, bo fajne fotki z pi±tek
Tomasz Pêkala
Witam!

Na pro¶bê jednego z uczestników (pozdrawiam) przesy³am link do zdjêæ z Turnieju Rycerskiego w Lublinie.
By³em i reprezentowa³em na tym turnieju wiek XVII.
Zapraszam do obejrzenia galerii zdjêæ:

Pojedynki:
https://picasaweb.google.com/pekalatom/Jarm...feat=directlink

Ogólne z turnieju:

Pokaz artyleryjski:

By³o mi³o i przyjemnie.
Dziêkujemy za dobr± zabawê.

Pozdrawiam

Tomasz Pêkala

Rodzina Pêkala
CywilBande Regiment
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.