Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Trening Si³owy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2
Artur z Ko³obrzegu
Witam

Temat zak³adam poniewa¿ nie znalaz³em podobnego a sprawa mnie nurtuje.
Zatem, jakie æwiczenia s± dobre aby skuteczniej/szybciej walczyæ ( w moim przypadku toporem).
Tzn. pompki ? æwiczenia hantlami ? czy po prostu treningi bojowe?
Zwracam uwagê ¿e w moim wieku (16 lat) si³ownia nie jest do koñca wskazana. Pozdrawiam. smile.gif
Przemko z Jarocina
CYTAT(Artur z Ko³obrzegu @ 22:36 10.05.2011) *
Witam

Temat zak³adam poniewa¿ nie znalaz³em podobnego a sprawa mnie nurtuje.
Zatem, jakie æwiczenia s± dobre aby skuteczniej/szybciej walczyæ ( w moim przypadku toporem).
Tzn. pompki ? æwiczenia hantlami ? czy po prostu treningi bojowe?
Zwracam uwagê ¿e w moim wieku (16 lat) si³ownia nie jest do koñca wskazana. Pozdrawiam. smile.gif

Zdecydowanie treningi bojowe pod okiem kogo¶ do¶wiadczonego. Æwiczenie si³y statycznej nie zwiêkszy Twojej szybko¶ci. Przejrzyj TEN temat, mo¿liwe ¿e znajdziesz tam odpowiedzi na te i inne pytania odno¶nie treningów.
A.Fran
Trzeba rozwijaæ wszystkie miê¶nie, ogólnie ogólnorozwojówka smile.gif poszukaj w necie informacji o treningach sportowców uprawiaj±cych dyscypliny szybko¶ciowo- wytrzyma³o¶ciowo- si³owe. Co do Twojego wieku to dobrze, ¿e masz tak± ¶wiadomo¶æ. Si³ownia taka hardkorowa nie by³aby wskazana ale na niewielkich obci±¿eniach, czy z ciê¿arem cia³a (pompki, dr±¿ek etc.) mo¿esz co¶ porobiæ, byle regularnie.

Nie zapomnij o diecie. Jak chcesz do czego¶ doj¶æ to siê postaraj! Ja w Twoim wieku wygra³em pierwszy turniej! smile.gif nie by³ mo¿e zbytnio presti¿owy ale z 8 doros³ych walcz±cych by³o :P a wa¿y³em wtedy nieco ponad 60 kg. Trenuj du¿o w walce, ile wlezie, technika czyni zawodnika.

Polecam te¿ æwiczenie zadawania ciosów bez przeciwnika atakuj±c np opony (po zdjêciu ich z pojazdu). Zawsze lepsze to, ni¿ siedzenie na kompie.

CYTAT
Zdecydowanie treningi bojowe pod okiem kogo¶ do¶wiadczonego.
- nie wszêdzie jest to mo¿liwe... sam chêtnie bym w czym¶ takim uczestniczy³ a nie mam jak... trzeba dawaæ sobie radê smile.gif

Pozdrawiam!
Adsumus
Biegaj, p³ywaj, wspinaj siê na drzewa, podci±gaj na dr±¿ku i dobrze od¿ywiaj icon_wink.gif
Je¶li masz ochotê bawiæ siê w si³ê pod SW to takie æwiczenia, które ³±cz± du¿o partii miê¶ni.
Kettlebells mo¿e? No i æwiczenia z w³asn± mas± cia³a, a tu mo¿na powymy¶laaaaæ...
No i przedk³adaj ka¿d± godzinê sparingu nad ka¿d± godzinê ciê¿arów icon_wink.gif
Borg
http://menshealth.pl/fitness/Trening-Spart...zezba-4075.html
Fajny zestaw. Jeszcze ro¶niesz, wiêc lepiej rób du¿o æwiczeñ aerobowych. Tak jak Adsumus napisa³. Ale co ja tam wiem smile.gif
A.Fran
Ciekawy link poda³e¶, chcia³em przez chwilê spróbowaæ tego dla odmiany. Ciekawe czy da siê tym zar¿n±æ na umór i co to jest warte. Troche widaæ tam, ¿e jest to dla facetów, którzy walcz± ale ze s³onin± ¿eby wyj¶æ na pla¿e... jak dla mnie wieje troche tandet± od tego, ale na pocz±tek super, gdyby uzupe³niæ o dodatkowe aeroby.

Artur, pamiêtaj o kondycji! i musisz mieæ p³uca jak miechy kowalskie, ¿adnych szlug. devil.gif
Artur z Ko³obrzegu
Dziêkujê za szybk± odpowied¼, zdecydujê siê chyba na trening spartakusa + mo¿e jakie¶ p³ywanie.
Czy ciê¿arek 5 kilo to za du¿o? Co do diety, to jaka konkretnie? Oparta na bia³ku?
Rafa³ Pr±dzyñski
Zdecyduj siê na metodê Sandowa zaczynaj±c od samych gryfików od sztangietek i bardzo powoli dodaj ac obci±¿enie, alibo nie dodawaj obci±¿enia jeszcze przez dwa lata ino dodawaj ilo¶æ serii zgodnie z jego zaleceniami. Metoda wbrew pozorom jest wybitnie ogólnorozwojowa i bardzo skrupulatnie opracowana. P³ywaj - je¶li lubisz (j anie i mam zadyszki potem) biegaj - to wszystko - i nie przesadzaj i du¿o siê ucz i æwicz umys³ a najwa¿niejsze - æwicz swobodê i jednocze¶nie wysoka kulturê wobec kobiet - znakomicie wzmaga predyspozycje psychiczne do walki. Popróbuj pomuzykowaæ klasycznie i/lub popisaæ dobre wiersze klasyczne.
Amor
Witam!

Na pocz±tek: to co tu piszê jest z mojego do¶wiadczenia i z wiedzy jak± zdobywam w ró¿nych ksi±¿kach, forach, opiniach i od sportowców. Je¶li s± jakie¶ b³êdy poprawiaæ.

Co do bia³ka to ogólnie siê przyjmuje, ¿e gdy robisz trening wytrzyma³o¶ciowy powiniene¶ je¶æ dziennie 1,6 do 1,8 g bia³ka na kilogram masy cia³a. Przy si³owym 2 - 2,5g.
¦wietne ¼ród³a bia³ka to: drób, twarogi, ryby, wo³owina. Bialko najlepiej zje¶æ rano, po treningu i przed snem (tu najlepszy jest twaróg, ma bia³ka kazeinowe które s± d³ugo przyswajalne wiêc organizm siê dobrze regeneruje w czasie snu).

Co do wêglowodanów - dok³adnie nie wiem ile, ale zasada jest taka: rano wêglowodany z³o¿one, po treningu co¶ niewielkiego na cukrach prostych - odbudowujesz zapasy glikogenu w miê¶niach i w±trobie. Oko³o pó³ godziny po treningu co¶ na wêglach z³o¿onych.

Pó³ godziny po treningu dobrze jest zje¶æ normalny posi³ek sk³adaj±cy siê z bia³ek i wêglowodanów z³o¿onych (np. pier¶ z kurczaka + kasza + warzywa).

T³uszcze ogranicz tak do 20 - 25% diety, ale nie zrezygnuj z nich. Najlepiej staraj siê spo¿ywaæ t³uszcze wielonienasycone (np. w rybach, awokado).

Mo¿na uk³adaæ diety pod zapotrzebowanie kaloryczne w ciagu dnia i pod cel jaki chcesz osi±gn±æ.

Jak chcesz wiêcej info to pisz na priva.

Jesli chodzi o to jak æwiczyæ aby byæ sprawniejszym w czasie walki: poza æwiczeniami z obcia¿eniem polecam bieganie. Bardzo dobrze jest u³o¿ony trening biegów dla kandydatów do NAVY Seals:

WEEKS #1, 2: 2 miles/day, 8:30 pace, M/W/F (6 miles/ week)
WEEK #3: No running. High risk of stress fractures
WEEK #4: 3 miles/day, M/W/F (9 miles/wk)
WEEKS #5, 6: 2/3/4/2 miles, M/Tu/Th/F (11 miles/wk)
WEEKS #7,8: 4/4/5/3 miles, M/Tu/Th/F (16 miles/ wk)
WEEK #9: same as #7,8 (16 miles/ wk)

Dodatkowo w niektórych dniach nale¿a³oby wple¶æ trening interwa³owy. Polega on na tym, ¿e po rozgrzewce i rozciaganiu biegniesz w nastepujacy sposób:
3 minuty normalnego biegu
1 minuta sprintu
3 minuty... itd.
Treningu interwa³owego nie powinno siê robiæ na dystansach wiêkszych ni¿ 6,5 km. Jest to moja ulubiona forma dbania o kondyjcê. Daje szybkie rezultaty i bardzo, ale to bardzo, podnosi wydolno¶æ organizmu. Widoczna ró¿nica bêdzie ju¿ po oko³o 3-4 tygodniach.

Je¶li chodzi o wagê cie¿arków do æwiczeñ z obciazeniem, to musisz dobraæ j± pod swoje mo¿liwo¶ci. Jak sobie wybierzesz trening to ciê¿arki powinny byæ tak dobrane, ¿eby¶ móg³ zrobiæ pe³ne serie powtórzeñ, a najlepiej jakby¶nie by³ w stanie zrobiæ ostatniego powtórzenia ostatniej serii ;)

D³ugi post z tego wyszed³, ale da³e¶ bardzo proste pytania na które odpowied¼ mo¿e byæ bardzo d³uga i skomplikowana ;) Zreszt± to co tu napisa³em to dopiero pocz±tek i to bardzo ogólny. Powodzenia w pracy nad samym sob±!
Blacha
1 minuta sprintu? haha i podajesz co¶ takiego dla osoby, która dopiero zaczyna treningi, lito¶ci

je¶li ju¿ to na pocz±tek interwal 15 sek pracy / 45 sek wolnego biegu

Monika ksf
CYTAT(Amor @ 10:30 08.06.2011) *
Jak sobie wybierzesz trening to ciê¿arki powinny byæ tak dobrane, ¿eby¶ móg³ zrobiæ pe³ne serie powtórzeñ, a najlepiej jakby¶nie by³ w stanie zrobiæ ostatniego powtórzenia ostatniej serii ;)
A nie jest to przypadkiem ju¿ "przestarza³y" trening dla osób, które trenuj± sporty walki?
Przyjmuj±c trzy treningi w blaszkach tygodniowo, plus taki system treningu si³owego "do wyrzygania"?
Trafi³am na zupe³nie inn± koncepcjê treningu si³owego (nigdy do momentu kiedy nie mo¿esz wykonaæ nastêpnego powtórzenia. Oszczêdzasz czas potrzebny na regeneracjê po treningu, jak jeszcze na nastêpny dzieñ masz trening w blaszkach, chyba lepiej siê nie dobijaæ (to nie kulturystyka).
Wygl±da to tak:
5 serii max 5 powtórzeñ w jednej serii na du¿ych ciê¿arach, zawsze tylko do momentu kiedy jeszcze mo¿esz wycisn±æ to jedno dodatkowe powtórzenie. Serie mo¿na robiæ do oporu ale zawsze nie wiêcej ni¿ 5 powtórzeñ w³a¶nie i przerwa miedzy seriami na tyle d³uga, ¿eby¶ by³ w stanie zrobiæ nastêpn±. Ciê¿ar starasz siê zwiêkszaæ na ka¿dym nastêpnym treningu, ale bardzo bardzo wolno, nawet licz±c w gramach, bo trenujesz na sporym obci±¿eniu. Tak trenuj± ciê¿arwcy, którzy oprócz czystej si³y musz± te¿ mieæ konkretn± dynamikê.

I jeszcze system "drabiny", przyk³adowo wyciskasz w kilku seriach ciê¿arki o zwiêkszaj±cej siê wadze, pó¼niej schodzisz z ciê¿arami w dó³, powtarzasz kilka razy, ale uwaga, robisz ca³y czas[b] tê sam± ilo¶æ max 5 powtórzeñ takiej "drabinki"[/b nawet jka jest to lekki ciê¿arek, ma byæ l¿ej, byi by³óza chwilê znowu ciê¿ko.

Pisa³ to go¶æ, który robi kilkadziesi±t pistoletów na jednej nodze z solidnym ciê¿arkiem i macha pompki na jednej rêce z obci±¿eniem, takie prawid³owe, bez przekrêcania cia³a.
Czy to skutkuje? Podobnie trenuj± gimnastycy, którzy robi± cuda na porêczach, nie przemaczaj± siê zbytnio ;).
Czyta³am te¿ wywiad z jakim¶ futbolist±, mówi³, ¿e nigdy nie trenuje si³owo do "wyrzygania". A si³ê i dynamikê spor± musi mieæ, by przesuwaæ innych go¶ci na boisku.
Blacha
Do tego co napisa³a Monika, mo¿na dodaæ to, ¿e treningi robimy na wolnych ciê¿arach, maszyny s± dla ciot bum.gif najwa¿niejsze æwiczenia to: przysiady, martwy ci±g, podci±ganie na dr±¿ku, wyciskanie sztangi le¿±c, wyciskopodrzut, wios³owanie sztang±.
Alternatywnym rozwi±zaniem mog± byæ treningi CrossFit np. 5 x podci±ganie 10 x pompki 15 x przysiady przez 30 minut co minute lub jak najszybciej, bez przerwy pomiêdzy rundami, np 15 rund. Kolejny przyk³ad 21 x thruster, podci±ganie 15 x thruster, podci±ganie 9 x thruster, podci±ganie, jak najszybciej, zalecany ciê¿ar thruster to 40~43kg (na pocz±tek polecam zmniejszyæ), najlepsi robi± poni¿ej 2 minut king.gif
thruster - http://www.youtube.com/watch?v=4OhqIGYqELk
Robert Szatecki
Blacha na potwierdzenie tego, ¿e wiesz co mówisz wrzuæ zdjêcie bez koszulki:)
Amor
Blacha >> pozwolisz, ¿e zapo¿yczê sobie z Twojego komentarza odno¶nie mojego posta:
CrossFit 21x15x9? ciê¿ar 40~43kg? "haha i podajesz co¶ takiego dla osoby, która dopiero zaczyna treningi, lito¶ci" ;) Treningi biegowe zaczyna³em od zera wed³ug podanego wcze¶niej schematu i po 3-4 tygodniach zacz±³em dodawaæ interwa³y i jako¶ to prze¿y³em. Motoryka i kondycja posz³y mocno do góry. Nawet bez specjalnego przemêczania organizmu.

Monika, zgadzam siê w 100%, ale dla osób które ju¿maj±jakiekolwiek do¶wiadczenie, przynajmniej jak na moje. To co poda³em jest do¶æ standardowym pocz±tkiem przygody z treningiem si³owo - wytrzyma³o¶ciowym. Mo¿na te¿ zacz±æ od obwodów, równie dobrze robi±.
Przy treningu typowo si³owym jak najbardziej, kilka powtórzeñ po kilka serii a na koñcu nawet jedna z obci±¿eniem oko³o 40%max i 30 powtórzeniami, tylko, ¿e wed³ug mnie nie powinno siê zaczynaæ od trenigu si³owego bez zbudowania choæ minimalnych podstaw.
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 18:11 08.06.2011) *
Blacha na potwierdzenie tego, ¿e wiesz co mówisz wrzuæ zdjêcie bez koszulki:)

Do³±czam siê do tej pro¶by, he he smile.gif .
Blacha
Amor a czemu nie zacytowa³e¶ ca³ego? brak³o "na pocz±tek polecam zmniejszyæ"
Amor
CYTAT(Blacha @ 19:12 08.06.2011) *
Amor a czemu nie zacytowa³e¶ ca³ego? brak³o "na pocz±tek polecam zmniejszyæ"

Poniewa¿ to nie ma znaczenia. Wed³ug mnie jest to za trudne æwiczenie na pocz±tek. Najpierw trzeba wyrobiæ sobie technikê podnoszenia ciê¿aru, bo inaczej mo¿na siê skrzywdziæ. Crossfit daje ¶wietne efekty, tyle, ¿e wed³ug mnie jest po prostu za trudny na pocz±tek. Dalej ju¿ chyba nie warto tego ciagn±æ, podali¶my swoje racje bazuj±ce na naszych do¶wiadczeniach i to powinno wystarczyæ Arturowi do wybrania tego co mu najbardziej bêdzie pasowa³o ;)
Blacha
Jasne. Peace smile.gif
Monika ksf
To ja zapytam, skoro wypowiedzia³y siê tutaj osoby, które walcz± w blaszkach i to ca³kiem ca³kiem.
Czy bieganie i sprinty s± a¿ tak niezbêdne na porawê kondycji? Stacjonarnie, jak widaæ, te¿ mo¿na siê dobiæ, nie wychodz±c z domu, co najwy¿ej do ogródka, a si³ówkê zrobiæ, maj±c pod rêk± trochê ¿elastwa i dr±¿ek w drzwiach.

Thruster mo¿na spokojnie chyba robiæ kettlami? I ¿eby nie mieæ pó¼niej problemów z kolanami, zamiast pe³nego przysiadu wykrok? Ciê¿arowcy maj± pó¼niej powa¿ne problemy z kolanami. Gdy wyciskano z wykrokiem, nie by³ to taka masowa "choroba zawodowa" w tym ¶rodowisku (artyku³ z weteranami tego sportu). Tylko ¿e oni trenuj± ju¿ na maksymalnych cie¿arach.

I odwieczny problem, podzia³ tygodnia tak, by pogodziæ trenigni blachowe z si³owymi i kondycyjnymi. Na treningu blaszkowym trzeba chyba wykorzystaæ na maksa mo¿liwo¶c treningu z innym blacharzem? Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale np w Krakowie to naprawdê jest spory problem, by zachowac ci±g³o¶æ treningów. Jak nie sesja, ³adna pododa itp, to kontuzje (ja sztukujê odwiedzaj±c juz wszystkie grupy które w Krakowie, które trenuj± w opancerzeniu).
Blacha
Tak, interwa³y to ¶wietna sprawa na poprawê kondycji.

Thruster kettlami? czemu nie? smile.gif

Co do przysiadów, wbrew pozorom mo¿na naprwiæ nimi kolana, tak by³o w moim przypadku.
Wzmocnione miê¶nie smile.gif

Podzia³ mo¿na zrobiæ np tak:
Poniedzia³ek - si³ownia
Wtorek - rano bieganie/interwa³y wieczorem trening walki
¦roda - si³ownia
Czwartek - trening walki
Pi±tek - silownia
Sobota - biganie/interwa³y albo trening walki
Niedziela - wolne

rozpiska raczej dla zaawansowanych, odpowiednia suplementacja wskazana smile.gif
Amor
Wiem, ¿e to pytanie do tych lepiej walcz±cych, ale podzielê siê te¿ moim do¶wiadczeniem. Najlepszy skok sprawno¶ci zauwa¿y³em u siebie przy bieganiu. Robi³em m.in. obwody, treningi na si³owni, treningi na obci±¿eniu w³asnym cia³em i nejlepsze efekty jak do tej pory na kondycjê da³o mi w³a¶nie bieganie z przynajmniej jednym biegiem interwa³owym w tygodniu. Na pocz±tku bieganie mêczy i czuje siê je na treningach walki, ale po jakim¶ czasie rano biega³em, a wieczorem walczy³em i dawa³o radê.

Co do crossa Blacha bêdzie wiedzia³ lepiej ;)
Rafa³ Pr±dzyñski
Marszochody szybkim tempem - bieganie po d³ugim oczywi¶cie czasie - rozwala Ci stawy - te w fechtunku najwa¿niejsze. Podobnie zbytnie obci±¿enie nadgarstków (za ciê¿kie sztangi w æwiczeniach na obroty i wznosy d³oni).
U cz³owieka nie fechtuj±cego, te dolegliwo¶ci pojawiaj± siê kilkakrotnie rzadziej, mniej intensywnie itp.. Jak dodasz to do fechtowania to niestety siê to kumuluje.
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 08:31 13.06.2011) *
U cz³owieka nie fechtuj±cego, te dolegliwo¶ci pojawiaj± siê kilkakrotnie rzadziej, mniej intensywnie itp.. Jak dodasz to do fechtowania to niestety siê to kumuluje.
Jest co¶ na rzeczy Rafale, ja mam tak z ³okciem, trening na oponach plus podci±gnaie na dr±¿ku (prostym) i co¶ mi siada w ³okciu, jaki¶ rotator, ma³y, ale upierdliwy, kiedys zwali³ mi siê na wyprostown± rêkê po wyprowadzonym ciêciu szabl± 100 kg facet i nast±pi³ przeprost w ³okciu, od tej pory zaczê³y siê k³opoty z tym rotatorem. Teraz doszed³ nadgarstek miêdzy kostk± a d³oni±, ale myslê ¿e w tym wyppaku to winna bardziej z³ej techniki, przeginania nadgarstka przy wykañczaniu ciêcia. Muszê nauczyæ siê trzymac w jednej plaszczy¼nie nadgarstek i przedramiê. Kettle s± do tego dobre, gdy pilnuje siê by nadgartek siê nie wygina³.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ogólnie moje zdanie jest takie.
W dawnych czasach (10-1 5lat temu), ze wzglêdu na mroczne wagi zbroi i uzbrojenia by³o debilne wprost przegiêcie na si³owe treningi i masê - ale bardzo niewielu ludzi jednak serio to uprawia³o.
W obecnej chwili jest jaki¶ barani zachwyt na wydolno¶ci± i sprawno¶ci± para sportow± która jak widzê powszechnie prowadzi do wynaturzeñ techniki i wachlarza dzia³añ. Wagi broni bywaj± tak¿e mroczne, ale w drug± stronê.
Fechtunek historyczny to nie jest dziedzina w której co¶ mo¿na sprintem nadrobiæ.
To s± szybkie - ale jednak w dalszym ci±gu SZACHY. Solidna kondycja i sprawno¶æ JEST nie zbêdna, ale solidna to znaczy anatomicznie naturalna i w sumie neutralna dla organizmu (pomijam fakt jak wygl±da sprawno¶æ wiêkszo¶ci populacji).]
Szybki efekt - krótki efekt.
Keylan
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 08:31 13.06.2011) *
Marszochody szybkim tempem - bieganie po d³ugim oczywi¶cie czasie - rozwala Ci stawy - te w fechtunku najwa¿niejsze. Podobnie zbytnie obci±¿enie nadgarstków (za ciê¿kie sztangi w æwiczeniach na obroty i wznosy d³oni).

Czyta³em jakie¶ nowe opracowania odno¶nie kontuzji biegaczy i problem mamy my nowczesni ludzie wychowani na butach z do¶æ gruba podeszw± przez co inaczej chodzimy i biegamy. Ogólnie za du¿e obci±¿enia id± na piêty zamiast na przedni± czê¶æ stopy. Plemiona afrykañskie które biegaj± ca³y czas nie maj± tych problemów bo biegaj± boso co powoduje zupe³nie inne ustawianie stóp.
Rafa³ Pr±dzyñski
Fechtuj±cych broni± ¶redniowieczna i renesansow± ta mocno naci±gana teoria nie dotyczy. Ma siê jak pie¶æ do nosa. Ja bym szczególnie oszczêdza³ przednia cze¶æ stopy.
Adsumus
Co jest anatomicznie nienaturalnego w bieganiu?
Dlaczego oszczêdza³by¶ przedni± czê¶æ stopy?
Monika ksf
No mnie zaczê³y mocno boleæ ca³e stopy, jak musia³am w historycznych botkach czekaæ w czêciowym, a pó¿niej pe³nym uzborojeni (lekkim ale zawsze) prawie przez pó³ dnia na walkê, dreptaj±c miêdzy obozem a szrankami, jeszcze z wbijaj±cymi siê nagolenicami w grzbiet stopy. Nie ma to jak sportowe buciki na gumie : ).

PS Z racji mojego wieku jestem jak barometr, wiadomo co bêdzie Was drodzy rymcerze boleæ i co siê pierwsze zacznie sypaæ ; ). O dziwo nic mi siê nie dzieje z kolanami, tylko krêgos³up w odcinku lêd¿iowym plus ³okieæ, nadgarstek i ¿eberko rêki z bonia- musi tam byæ jakie¶ naprê¿enie mie¶ni, mam nadzieje, ¿e to nie od zwyrodnienia krêgo³supa w tym odcinku (lepiej przy uderzniu ugi±æ nogi w kolanch a nie siê pochylaæ). I standrdowo paluszki od uderzeñ, to musi siê kumulowaæ, te s³uczenia ko¶ci. M³odu orgaznizm szybko siê regeneruje, gorzek jak ma siê ju¿ trochê latek.

Wniosek, lepiej zainwestowaæ w lekki sprzêt, bo ka¿dy dodatkowy kilogram odbije siê wcze¶niej czy pó¿niej na zdrowiu, szczególnie na stawach i krêgos³upie. Zak³adanie kolczugi pod p³aty, czy pod he³m bo historycznie, podagamy za kilka latek ;).
Amor
Keylan >> Te¿ to czyta³em. Mój znajomy uprzednio walcz±cy, zacza³ biegaæ i kolana mu pad³y. Jak mu poradzi³em ¿eby biega³ "z palców" a nie "z piêty" to móg³ wróciæ do biegania. Kupi³ buty na bardzo delikatnej podeszwie i da³ pracowaæ stopie, tak jak powinna, jako amortyzatorowi i teraz biega spokojnie po 10 km dziennie.

Rafa³>> Ta "mocno naci±gana teoria" dotyczy wszystkich, tak mamy skonstruowan± stopê, ¿e ma dzia³aæ jak amortyzator. Jak siê wali przy ka¿dym kroku piêt± w glebê, to tak jakby¶ sobie w ni± m³otem nawala³.
Rafa³ Pr±dzyñski
Po tym siê czy ta ¶lady miedzy innymi. Stary cz³owiek wciska ciê¿ar cia³a piêta w glebê, nie m³ody. I akurat nie stopa ma tutaj cokolwiek do rzeczy tylko zmieniaj±ce siê wraz z zu¿yciem ustawienie krêgos³upa i miednicy. Bieganie jest na obecnym etapie ewolucji tak samo dla nas anatomicznie jak chodzenie po drzewach za pomoc± r±k. Ani nie jest zdrowe dla stóp, ani dla kolan (seria mocnych podskoków w zdwojonej szybko¶ci z udarowym l±dowaniem - miodzio) ani wbrew utartym opiniom dla kr±¿enia. PODKRE¦LAM - piszemy tutaj o æwiczeniach a nie o rekraacji - to tak jak z dobrym winem - jeden kielich zarumieni - trzeci kielich mowê zmieni - butelka z cz³eka ¶winia niewielka.
Fechtuj±c jak nale¿y czytasz pod³o¿e stop±. Ustawienie na palcach, na poduszkach, na ca³ej, na piêcie, na lewej i prawej krawêdzi, na wycinkach tych krawêdzi - to ca³kiem inne podstawy do ka¿dego ruchu. To extraorydnaryjnie wa¿ny element rzutuj±cy na równowagê, wyczucie kierunku i odleg³o¶ci, prêdko¶ci i tempo. Nie do przecenienia - praca nóg zaczyna siê nie w mocnych udach i sprê¿ystych ³ydkach a w podeszwie. No i tak siê sk³ada ¿e z anatomii wynika w po³±czeniu z motoryka i fizyk±, ¿e uprawiaj±c ten rodzaj tañca najwiêcej i najczê¶ciej naciskasz i wyciskasz z palców i poduszek - przednia czê¶æ stopy. Skrêcasz i wykrêcasz to biedactwo jak w imadle i ono daje z czasem popaliæ. Zw³aszcza jak musisz (a musisz) na u³amki sekund postawiæ dajmy na to 120 kilogramów na podporze jednej poduszki i dwóch palców smile.gif .

Raczej bym te stopu moczy³, masowa³ i dawa³ wypocz±æ ni¿ dokatowywa³.
Adsumus
CYTAT
Bieganie jest na obecnym etapie ewolucji tak samo dla nas anatomicznie jak chodzenie po drzewach za pomoc± r±k.

Jakie¶ badania na poparcie tezy, czy w³asne do¶wiadczenia?
Amor
Rafa³ >> Ehh... poczytaj sobie o poradach dla biegaczy, poszukaj ró¿nych do¶wiadczeñ na blogach, porozmawiaj z jakimi¶ doktorami anatomii. Sam przesta³em odczuwaæ bóle w kostkach i kolanach p o przestawieniu siê na ¶ródstopie. Znajd¼ zdjecia RTG stóp. Zobacz jak jest zbudowana. Piêta - du¿a, masywna ko¶æ podpieraj±ca cia³o. Palce, do¶æ cienkie i elastyczne, dzia³aj± jak amortyzatory. Wiele kontuzji i do¶wiadczeñ pokaza³o, ¿e walenie piêt± w glebê tylko niszczy kolana. I nie wmówisz mi, ¿e jest inaczej, bo, jak pisa³em wy¿ej, dziêki tej technice mój przyjaciel mo¿e dalej biegaæ.

Widzisz, czy rekreacyjnie czy wyczynowo, a ludzie potrafi± biegaæ po 100 km/tydzieñ, musisz dbaæ o podstawowe aspekty jak: rozciaganie, rozgrzewka, wych³odzenie, dieta, regeneracja itp itd. Jak o tym zapomnisz, to choæby¶ chodzi³ rekreacyjnie grzyby zbieraæ to mo¿esz sobie krzywdê zrobiæ, nie mówi±c ju¿ o treningach fechtunku.

Mówisz, ¿e stopa nie ma nic do rzeczy, a wiesz, ¿e p³askostopie prowadzi do wad krêgos³upa?

Piszesz, ¿eby oszczêdzaæ przedni± czê¶æ stopy, a to z niej wychodzi wiele akcji w fechtunku. Dlaczego wiec mamy jej nie æwiczyæ i nie trenowaæ?
Rafa³ Pr±dzyñski
Z ca³ym szacunkiem Amor - nie czytasz ze zrozumieniem. To do¶æ pospolite w tym kraju. Ale jak ju¿ usi³ujesz wmawiaæ mi wypowiedzi których nie napisa³em to przestaje byæ eleganckie. Natomiast jak usi³ujesz parabol± wmówiæ mi wypowied¼ sprzeczn± wewnêtrznie i sprzeczn± ca³kowicie s tym co napisa³em to ju¿ nie rozmawiamy o sferach "eleganckie" , "nieeleganckie". Widaæ - m³ody jeste¶.

Adsumusie - no widzisz, na studiach mia³em antropologiê - fizyczn± te¿. Etologia gatunku jest powi±zana z jego psychomotoryka i vice versa bigsmile2.gif
Monika ksf
No dobrze, misie czas wrócic do tematu. Kettle mo¿e byæ jedna sztuka ew. cie¿rek, niski przysiad z gibniêciem tego miêdzy nogami i energiczny wyprost z wyrzutem nad g³owe. Mo¿na sobie zmieniaæ ciezar co 8-16 gibniêæ z przerzuceniem do drugiej rêki albo przerzucaæ w trakcie. Wszystko na maks szybko¶ci. Ustawiæ timerek na 1,5-2 minuty, tylke ile trwa walka : ) i nie trzeba ruszac 4 liter z domciu, ¿eby bola³y i p³uca rozsadza³y klatê ; ).
Adsumus
Albo nic......
Keylan
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 18:42 13.06.2011) *
Po tym siê czy ta ¶lady miedzy innymi. Stary cz³owiek wciska ciê¿ar cia³a piêta w glebê, nie m³ody. I akurat nie stopa ma tutaj cokolwiek do rzeczy tylko zmieniaj±ce siê wraz z zu¿yciem ustawienie krêgos³upa i miednicy. Bieganie jest na obecnym etapie ewolucji tak samo dla nas anatomicznie jak chodzenie po drzewach za pomoc± r±k. Ani nie jest zdrowe dla stóp, ani dla kolan (seria mocnych podskoków w zdwojonej szybko¶ci z udarowym l±dowaniem - miodzio) ani wbrew utartym opiniom dla kr±¿enia. PODKRE¦LAM - piszemy tutaj o æwiczeniach a nie o rekraacji - to tak jak z dobrym winem - jeden kielich zarumieni - trzeci kielich mowê zmieni - butelka z cz³eka ¶winia niewielka.
Fechtuj±c jak nale¿y czytasz pod³o¿e stop±. Ustawienie na palcach, na poduszkach, na ca³ej, na piêcie, na lewej i prawej krawêdzi, na wycinkach tych krawêdzi - to ca³kiem inne podstawy do ka¿dego ruchu. To extraorydnaryjnie wa¿ny element rzutuj±cy na równowagê, wyczucie kierunku i odleg³o¶ci, prêdko¶ci i tempo. Nie do przecenienia - praca nóg zaczyna siê nie w mocnych udach i sprê¿ystych ³ydkach a w podeszwie. No i tak siê sk³ada ¿e z anatomii wynika w po³±czeniu z motoryka i fizyk±, ¿e uprawiaj±c ten rodzaj tañca najwiêcej i najczê¶ciej naciskasz i wyciskasz z palców i poduszek - przednia czê¶æ stopy. Skrêcasz i wykrêcasz to biedactwo jak w imadle i ono daje z czasem popaliæ. Zw³aszcza jak musisz (a musisz) na u³amki sekund postawiæ dajmy na to 120 kilogramów na podporze jednej poduszki i dwóch palców smile.gif .

Raczej bym te stopu moczy³, masowa³ i dawa³ wypocz±æ ni¿ dokatowywa³.

przepraszam za kontynuacjê Offtopicu - je¶li siê przed³u¿y to mo¿na by go wydzieliæ.
wydaje mi siê ¿e mówimy o innej fazie kroku w biegu, nie chodzi³o mi o fazê wybicia siê z palców a o fazê stawiania stopy, wg. tych badañ kolana najbardziej siadaj± w³a¶nie przez ci±g³e uderzenia ca³ym ciêzarem na piêty. by³o to ³adnie pokazane z wykresami z czujników obci±¿enia. Nowoczesny cz³owiek wali piet± w pod³oze, a miêciutkie buciki na grubej podeszwie z amortyzatorkami piêtowymi jeszcze to potêguj±. Do tego w stopie jest masa receptorów które przez nasze butki s± do¶æ zaniedbywane i st±d duzo czêstsze urazy typu skrêcenia i zwichniêcia...
Rafa³ Pr±dzyñski
A mi ca³y czas chodzi o to ¿e jak siê fechtuje i i tak w sposób nie swoisty i nie standardowy obci±¿a siê znacznie nie typowe partiê stawów, sciêgien, miê¶ni i ko¶ci ..... i warto o tym pamiêtaæ do³adowuj±c jeszcze trochê standardowych treningów ----TERAZ JASNE????
Monika ksf
CYTAT(Adsumus @ 14:48 14.06.2011) *
Albo nic......
Adsumusie chodzi o to by z ciê¿arkiem, jak walczê, mam na sobie razem z mieczem i tarcz± +20 kg, co stanowi 35% mojej wagi. No i niechc mi sie d..æ tych przysiadów w nieskoñczono¶æ smile.gif. A przykladowo skakanie naooko³ opon tylko z mieczem i tarcz± bez opancerzenia, w teeshircie to czysty relaks ; ).
Adsumus
Monika nie do Ciebie.
Ogólne westchniêcie icon_wink.gif
Nie chcia³em OT o stopach przed³u¿aæ icon_wink.gif

Trening z kettlami bardzo fajny.
Czekaj± na mnie w trakcie wakacji jak nie bêdê mia³ z kim sparowaæ ;)
Amor
Monika - fajne fajne, czasami robiêrózne uk³ady z ciê¿arkiem w ³apie, te¿ du¿o daje, tylko nie mo¿na przesadzicz ciê¿arem, bo stawy mog± za jaki¶ czas siê odezwaæ ;)

Rafa³ - dziêkujê za odm³adzanie, zawsze to na moj± ko¿y¶æ smile.gif Zauwa¿y³em na Freszce, ¿e masz tendencjê do nieodpowiadania na posty skierowane do Ciebie, wiêc siê nie przejmujê Twoj± wymijaj±c± odpowiedzi±. Mi zale¿y tylko, ¿eby ludzie uwa¿ali jak siê biega, a pare postów wy¿ej zarzucasz, ¿e toeria o biegu na ¶ródstopie jest naginana. W ten sposób mo¿esz zrobiæ innym krzywdê. I to spor±.
Rafa³ Pr±dzyñski
No to mam nadziejê ¿e nikt z fechtuj±cych sporo nie zrobi sobie krzywdy biegaj±c jak g³upi bo ju¿ z nowym lepszym obuwiem. Obuwie jest wa¿ne. Potwierdzam.
A.Fran
Przy ostrym wycisku trzeba zadbaæ o stawy... mnie jaki¶ tydzieñ mêczy³ ostry ból barków, przez to ka¿de moje uderzenie by³o jak atak szmat± do pod³ogi, si³a spad³a strasznie.
Poszed³em do chirurga i zaproponowa³ mi zakup glukozaminy. Polecam przy intensywnym treningu. Po 3-4 dniach wszystko siê rozesz³o. Za ma³o smarowania ;)
Marcin Surdel
Je¶li by³o nie by³o amatorski trening powoduje takie przeci±¿enie stawów, ¿e pojawia siê d³ugotrwa³y ból (i nie chodzi o zakwasy), chyba dobrze by³oby oprócz kupienia glukozaminy przemy¶leæ obci±¿enia treningowe.

Pozdrowienia
Rafa³ Pr±dzyñski
Oto g³os cz³owieka co nie tylko czyta smile.gif Pozdrowienia Marcinie.
Adrian £uczak
Czêstym problemem z barkami czy stawami, jest nieodpowiednia rozgrzewka lub jej ca³kowity brak.

Na przyk³ad:
Zaraz przed æwiczeniami na dr±¿ku (oraz inne æw. gdzie u¿ywamy barków):
- 10 wymachów r±k do przodu
- 10 do ty³u
- 10 na przemian do przodu
- 10 na przemian do ty³u
- Kr±¿enia ramionami do przodu 15 sek.
- Kr±¿enia ramionami do ty³u 15 sek.
- 3 razy strzepujemy nadgarstki
(Raz wystarczy, nie musicie tego robiæ co seriê).

Zajmuje to - powiedzmy 1,5 min. a efekty nie tyle co widaæ, ale na pewno czuæ smile.gif
Po wszystkim wskakujemy na dr±¿ek robi±c np. 4 serie (i tu polecam robi±c podci±gniêcia nachwytem, przerwy miêdzy seriami np. 90sek).

A jeszcze bardziej to polecam zakup magazynu Men's Health (w maju opublikowali bardzo fajny artyku³ dot. pompek [które polecam robiæ g³ównie ¶rednim rozstawem d³oni, poniewa¿ rozwija dla nas najwa¿niejsze miê¶nie: barki, triceps, przedramiona a dodatkowo jeszcze [co niektórych ucieszy] klatka... wê¿szy rozstaw ni¿ szeroko¶æ barków mo¿e eliminowaæ ból d³oni i nadgarstka]).

Uwa¿am, ¿e nie ma lepszej alternatywy co do planu, który poda³ Blacha:
CYTAT(Blacha @ 20:24 08.06.2011) *
Podzia³ mo¿na zrobiæ np tak:
Poniedzia³ek - si³ownia
Wtorek - rano bieganie/interwa³y wieczorem trening walki
¦roda - si³ownia
Czwartek - trening walki
Pi±tek - silownia
Sobota - bieganie/interwa³y albo trening walki
Niedziela - wolne

Dla ludzi pocz±tkuj±cych (poniewa¿ tu Blacha [jak wspomnia³] poda³ plan dla zaawansowanych) polecam zmniejszenie treningów do 4 dni, potem zwiêkszenie w nastêpnym tygodniu do 5, na koñcu do 6. Kolejno¶æ dni oczywi¶cie mo¿na spokojnie sobie wyznaczaæ (np. zaczynaj±c od niedzieli do pi±tku).

Gdy zaczynamy treningi lub wracamy po d³ugiej prerwie to æwiczymy 3 razy w tygodniu (np. poniedzia³ek - ¶roda - pi±tek) trening typu Full Body Workout (czyli ca³e cia³o) przez 4 miesi±ce. Dziêki temu jeste¶my w stanie przez 2 miesi±ce uzyskaæ nawet do 2,2 kg suchej masy miê¶niowej. Po 12-16 tygodniach zmieniamy wykonywane æwiczenia na inne. A ju¿ nastêpna zmiana planu treningowego nastêpuje u nas co 2-3 miesi±ce.

Je¶li chodzi o biegi - to treningi si³owe w niczym nam nie przeszkadzaj± w treningach kondycyjnych (no chyba, ¿e nas dopadn± zakwasy). Wiêc nie szukajcie wymówek, by nie biegaæ, walczyæ czy trenowaæ w tym samym dniu co idziemy na si³owniê. Zawodnicy sportów walki biegaj± (pod warunkiem, ¿e interwa³ami i nie d³u¿ej ni¿ 30 min) i nie przeszkadza im to zyskaæ na masie je¶li musz± np. dobiæ z 80 do 95 kg.

Taka informacja - interwa³ów te¿ nie powinno siê robiæ czê¶ciej ni¿ 2 razy w tygodniu (chodzi mi tu przede wszystkim o biegi).

S± te¿ ludzie, którzy nie akceptuj± od¿ywek czy suplementów, wiêc na poprawê stawów warto codziennie braæ dwie ³y¿eczki ¿elatyny (zwyk³a, spo¿ywcza) zmieszanej w szklance wody/soku (np. malinowego). Na temat diety odsy³am do magazynów Men's Health i Muscular Development.

Co do biegania na boso, to fakt - Amor ma racjê. Wystarczy zrobiæ eksperyment - przebiec siê po trawniku (kilkadziesi±t metrów) w butach i bez butów. Efekt jest taki, ¿e w butach rzeczywi¶cie l±dujesz na piêtach a na go³ej stopie - na palcach. St±d w³a¶nie powsta³ nowy trend biegania na boso (nie dos³ownie oczywi¶cie) oraz wydawaniu takiego obuwia jak Vibram FifeFingers czy ZigSonic Reeboka (zobaczcie sobie w Google co to jest za wynalazek). Dziêki temu miê¶nie uda mniej mêcz± siê i ulegaj± mikrourazom o 6%, a miê¶nie ³ydki o 20% mniej ni¿ w zwyk³ym obuwiu. Problem w tym, ¿e nie mo¿na od razu zmieniaæ biegania w butach na bieganie w (prawie) go³ych stopach, lata zmuszania stopy do innego chodu robi± swoje (wiêc szybka zmiana zrobi wiêcej szkody, ni¿ po¿ytku). Dlatego trzeba zaczynaæ od 30 minutowych sesji (raz w tygodniu) biegania w tym specjalnym obuwiu oraz jakiej¶ malutkiej sesji rozgrzewkowej przed biegami np. wspiêcia na palcach x 20 (najlepiej robiæ to na krawêdzi np. schodów), kr±¿enia stopy (staramy siê rysowaæ palcami literê J) x 10 na ka¿d± stopê i na koñcu siedz±c unosimy palce (nie odrywaj±c piêty od pod³ogi), a¿ poczujemy napiêcie x 10 na ka¿d± stopê.

Pozdrawiam!
Aion
Rafa³,

Ile kilometrów biegasz tygodniowo?
Rafa³ Pr±dzyñski
Nie biegam wcale. Ju¿ nie... bigsmile2.gif Na dr±¿ku siê nie podci±gam....ju¿ nie bigsmile2.gif Na "wio¶larzu" nie æwiczê... ju¿ nie smile.gif
A je¶li cokolwiek æwiczê, bo æwiczê ... to podobnie jak przed bieganiem, dr±¿kiem i "wio¶larzem" robiê jak zawsze robi³em rozgrzewkê bigsmile2.gif
A na brak smarowania to polecam nie syntetyki, a du¿o s³odkowodnej ryby - najlepiej gotowanej. Zerwanych natomiast wi±zade³ nie da siê odbudowaæ po wch³oniêciu devil.gif

Sport to zdrowie - przyjemnej zabawy.
Monika ksf
CYTAT(Adsumus @ 16:18 14.06.2011) *
Trening z kettlami bardzo fajny.
Czekaj± na mnie w trakcie wakacji jak nie bêdê mia³ z kim sparowaæ ;)
O tyle fajny, ze mozesz go zrobiæ po zerwniu sie z wyrka, przed umyciem zêbów ;).

Ja sie rozgrzewam w specyficzny sposób jeszcze w ³ó¿eczku, robi±c rehabilitacyjne æwiczenia na krêgos³up. Te æwiczenia maj± na celu uaktywniæ ma¼ stawow±, by pokry³a solidnie ich powierzchniê. Tradycyjna rozgrzewka mo¿e teogo nie zapewniæ. I ³ykam obecnie kwas hialuronowy, mam ju¿ pare latek, przyda siê te¿ na cerê. Nic mi nie strzyka i nie chrzê¶ci smile.gif.
A.Fran
Kontuzja barków pojawi³a siê, gdy przerzuci³em siê z maszyn na wolne i ciê¿ary. Plan, który poda³ Blacha realizujê ju¿ od ponad pó³ roku... wydaje mi siê, ¿e jest idealny.

Co do obci±¿eñ to robiê serie ciê¿arem lekko ponad 60% swojego maxa w przypadku wyciskania. Zacz±³em przyk³adaæ siê do rozgrzewki. Dziêki smile.gif

Po pierwszej w nocy, wszyscy si³acze teraz powinni spaæ i siê regenerowaæ bigsmile2.gif

A czy przed turniejami odpuszczacie sobie na kilka dni, ¿eby daæ organizmowi odpocz±æ?
Blacha
W³a¶nie dlatego maszyna s± z³e angsad.gif Nie wyrabiaj± techniki, po drugie robisz jak±¶ tam na nich si³e a potem przerzucasz siê na wolne ciê¿ary, a organizm nie jest przygotowany do "u¿ywania" ich, bo kiedy przychodzi moment kiedy trzeba podnie¶æ sztangê, za³o¿yæ na plecy czy zrobiæ podrzut mo¿na poczuæ dziwny opór szczerba.gif

Co do bólu barków, czêsto jest on spowodowany z³ym wyciskaniem sztangi le¿±c - brak mostka.
Dlaczego wszyscy trójboisci mostkuj±?
artyku³ na temat mostkowania http://www.youtube.com/watch?v=_QnwAoesJvQ...player_embedded
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.